Close

Strona 18 z 33 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 330

Domyślnie

jak chcialem canona to dokupilem 70-200vr, przeszlo na miesiac, potem chcialem canona to dokupilem 14-24, teraz juz na pewno nie oplaca mi sie zmieniac systemu wiec problem z glowy

edit: nie z glowy, nie mam jeszcze 85 1.4 i 200-400, wiec mam jeszcze miejsce na dwie przesiadki
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siupes Zobacz posta
    jak chcialem canona to dokupilem 70-200vr, przeszlo na miesiac, potem chcialem canona to dokupilem 14-24, teraz juz na pewno nie oplaca mi sie zmieniac systemu wiec problem z glowy

edit: nie z glowy, nie mam jeszcze 85 1.4 i 200-400, wiec mam jeszcze miejsce na dwie przesiadki

jak juz wszystko kupisz to i tak na koncu wytniesz sobie z gazety napis canon i nakleisz na korpus...
    mozna sobie gadac, wojenki toczyc, ale do pewnych zastosowan C jest lepszy i tyle.

Domyślnie

...a niedługo wyjdzie D700x, Fuj pomoże i dopiero mogą zacząć się powroty "niewiernych"

Panowie dajcie spokój. Ja zapytałem tylko (uogólniając) czy ktoś coś wie odn. nowszego softu do D700 (nadal myślę, że jest on wielce prawdopodobny w niedalekiej przyszłości), który uczyniłby późniejszą obróbkę zdjęć ciut łatwiejszą i szybszą dla nieobytych dobrze w temacie obróbek (np. dla mnie) lub być może wykluczył ją w wielu przypadkach pozostawiając na polu chwały jedynie jpg-i.

Twierdzę, że D700 jest bdb/uniwersalnym aparatem dla wszelakiej fotografii (a przede wszytkim ślubnej/portretowej) ale niestety nie dla każdego. N z tej półki powinny kupować osoby świadome tego czego chcą i POTRAFIĄ wykorzystać specyfikę takiego sprzętu (żeby nie napisać, osoby znające się już przynajmniej na podstawach fotografii); no ale to chyba jasne dla wszystkich.

D700 nadal mi odpowiada (choć nie potrafię jeszcze wykorzystać wszystkich jego możliwości), zmagam się z obróbką (NEF+NX muszą przynieść w końcu efekty; bo widzę, że innym przynoszą) ale zaparłem się i nie popuszczę dopóki nie rozpracuję wszystkich niuansów związanych z użytkowaniem tej puszki (choć odn.poskromienia kolorów chętnie zapisałbym się na warsztaty do kolegów którzy tę sztukę opanowali, jak np. kolega Czornyj). Poza tym matryca 12-mln jest mniej wymagająca jeśli chodzi o optykę (dlatego też nie dziwi wysoka cena "starej" piątki).

Uważam też, że jeśli ktoś chce mieć łatwo i przyjemnie, nie chce bawić się w długotrwałą obróbkę zdjęć powinien uderzyć w segment body "amatorskich" (N, C, S, obojętnie); dlatego zostawiłem sobie D50 i w połączeniu z 50/1.4D nadal popełniam zdjęcia w jpg-ach.

Przed zakupem D700 myslałem o MkII (MkI odpadło w przedbiegach ze względu na LCD, boczne AF, obsługę, plastic a poza tym stało się w pewnym momencie takie jakieś nie trendy ) ale to myślenie sprowadzało się też do prostego równania: MkII + L-ki max ze światłem 2.8 i odpowiednią rozdzielczością + bardziej wydajny comp żeby uciągnął te RAW-y (bo chyba zwolennicy MkII nie nastawiją się tylko i wyłącznie na jpg-i ?! ) = przeciąg w skarbonce (24-105 choć po samplach widać że jest miłym obiektywem na dwójce 5-tki robi jednak za obiektyw, przepraszam, kitowy). Wniosek? Zacznę zarabiać na fotografi to być może dokupię system C (tak dla równowagi )

W/w są jak najbardziej subiektywnymi przemyśleniami i dlatego proszę nie bić... piany

Pzdr, PP

PS. Panowie "ślubniacy", rozumiem że kolor fioletowy zdominował pozostałą paletę barw na popełnianych przez Was ślubach/imprezach
    Ostatnio edytowane przez popi ; 05-08-2009 o 10:10
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Jeszcze raz dzisiaj zniechęciłem się do obrabiania zdjęć z RAW-ów przywożąc z wczasów 550 zdjęć do obrobienia.
    Siedziałem cały wieczór i jestem dopiero na półmetku a gdzie dalsze obowiązki, czyli normalne życie...braknie czasu.
    Heh, wspolczuje potem tym, ktorzy beda musieli te 550 zdjec obejrzec. To jest jeden z najwiekszych problemow fotografii cyfrowej. Wyproznienie karty Prponowalbym wybrac z tego 50 zdjec, obrobic i potem jeszcze wywalic z 10-20. 30 naprawde dobrych zdjec, w odpowiednim powiekszeniu moim zdaniem da duzo wieksza radosc ogladania i nie zameczy sie rodziny/znajomych . Nie wieze, zeby zrobic 550 dobrych zdjec na wakacjach. No chyba, ze to juz po selekcji z 5000 zdjec Bez urazy prosze, to tylko moje subiektywne odczucia

pzdr.
    Andrzej

Domyślnie

jeżeli komuś bardzo zależy na mieszaniu w kolorach NEFów nikona w NX, to świetnym narzędziem jest LCH - warto go dobrze poznać - myślę że spokojnie zastąpi wszystkie suwaczki dotyczące intensywności i jasności kolorów w PS (jeśli się mylę, to mam nadzieję że Czornyj mnie popawi). Do tego można go stosować zarówno globalnie jak i selektywnie.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 05-08-2009 o 10:38
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    jeżeli komuś bardzo zależy na mieszaniu w kolorach NEFów nikona w NX, to świetnym narzędziem jest LCH - warto go dobrze poznać - myślę że spokojnie zastąpi wszystkie suwaczki dotyczące intensywności i jasności kolorów w PS (jeśli się mylę, to mam nadzieję że Czornyj mnie popawi). Do tego można go stosować zarówno globalnie jak i selektywnie.
    Wg powyższego już się bawiłem zgodnie z instrukcją ale boleśnie odczuwam fakt braku na rynku jakiegokolwiek poradnika odn obróbki zdjęć w NX-ie; nie suchej instrukcji którą posiadam ale typowych wskazówek jak zrobić to czy tamto w takiej kolejności żeby efekt był taki a nie inny... chyba że taki poradnik jest a ja na niego nie trafiłem
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Wg powyższego już się bawiłem zgodnie z instrukcją ale boleśnie odczuwam fakt braku na rynku jakiegokolwiek poradnika odn obróbki zdjęć w NX-ie; nie suchej instrukcji którą posiadam ale typowych wskazówek jak zrobić to czy tamto w takiej kolejności żeby efekt był taki a nie inny... chyba że taki poradnik jest a ja na niego nie trafiłem
    http://www.luminescentphoto.com/capturenx.html
    ludzie sobie to chwala (jest wersja tez dla NX2). Ale to opinie innych. Sam nie znam tej pozycji.

pzdr.
    Andrzej

Domyślnie

ja też nie mam żadnego poradnika poza instrukcją obsługi (po którą sięgam niezbyt często). Ale NX jest dość prosty w obsłudze - jeśli wiesz co chcesz zrobić, to to zrobisz, jeśli nie wiesz, to na innym programie też tego nie uzyskasz. Co nie zmienia faktu że jeszcze spro mam do odkrycia w temacie NX2.0
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    ja też nie mam żadnego poradnika poza instrukcją obsługi (po którą sięgam niezbyt często). Ale NX jest dość prosty w obsłudze - jeśli wiesz co chcesz zrobić, to to zrobisz, jeśli nie wiesz, to na innym programie też tego nie uzyskasz.
    No wlasnie z NX dowci polega na tym, ze jesli wiemy co chcemy zrobic to to robimy. Natomiast jesli nie wiemy, to interfejs wydaje sie 3 razy trudniejszy niz np. w ACR. Roznica wynika z tego, ze w ACR mamy wszystkie suwaki od
    razu na ekranie i nawet jak kto nie wie co chce zrobic, to najczesciej jezdzi nimi jak popadnie... i cos tam czasem wyjdzie. W NX jest gorzej, bo najczesciej sa kroki, z ktorych trzeba wybrac itp itd a to juz wymaga jakiegos chocby
    wstepnego planu. I dlatego czesto osoba, ktora nie wie co by chciala zrobic z fotka, lub nie ma na nia zadnego
    pomyslu czuje sie w NX bardziej zagubiona niz w ACR wlasnie.

Domyślnie

Koledzy, da się zrobić 500 zdjęć z wakacji nawet krótkich. Sztuka polega na tym, żeby uchwycić to co najciekawsze w sytuacji a nie bawić się nad jednym nota bene bardzo dobrym zdjęciem kilkanaście minut zanim się dokona strzału.
    Nie mam zamiaru sprzedawać Fuji wraz z zestawem Nikona po to, żeby kupić 5DmkII, jeżeli już to dokupić Canona i mieć równolegle dwa systemy.
    Zobaczcie koledzy czy warto jest kupować drogie D700 czy jednak pozostać przy np. Fuji S5Pro.
    Są to obrazy pomniejszone do formatu akceptowalnego i nie widać pewnych różnic widzianych na oryginale.
    Jedno jest niezaprzeczalne przejścia tonalne w D700 są rewelacyjne z uwagi na niskie szumy i rozdzielczość ale przecież w labie nie zamawiamy odbitek formatu A4.
    Porównajcie sami, z lewej robione Fuji S5Pro a z prawej D700 wraz z obiektywem Sigma 150/2.8 macro. Wydaje mi się, że tylko przykłady mogą coś więcej wnieść do dyskusji.

Pierwsze zdjęcie robione w profilu neutralnym, jpg prosto z puszki:

...drugie wywołane przy użyciu PS3. Dla Fuji ARC4.4 a dla D700 D2XMODE3beta2:

...trzecie wywołane jak poprzednio w PS3 i obrobione programem Color Efex 3.0:
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Strona 18 z 33 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów