Close

Strona 20 z 33 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 330

Domyślnie

Po przanalizowaniu kilku wątków jak i bazując na własnym doświadczeniu pomimo iż nikona nie posiadam ale mam również małe laboratorium więc obrabiałem prace z róznych aparatów między innymi i z canona 5 i nikona 700 doszedłem do wniosku że do czasu gdy nikon nie zrobi porządku z balansem trzeba będzie sobie jego zakup darować. Mało tego po ostatnich komuniach całkowicie się załamałem nikonem - obrabiałem zdjęcia kilku zawodowcom i w trakcie przyjmowania komunii przy golcach każde zdjęcie było praktycznie inne i nie mówię tylko o balansie gdzie rozjazd był od zupełnie czerwonych do całkiem zielonych ale i o naświetleniu gdzie rozjazd był od -1,5 do +1,5 na przykład przy 5 chłopcach w ciemnych garniturkach podchodzących kolejno do komunii .Rozmowy były praktycznie jednoznaczne przy canonie poświęcali 1/3 czasu na obróbkę w porównaniu z nikonem. Nie twierdzę że D700 jest złym aparatem myślę ze jest bardzo dobry, ale do pewnych zastosowań (np. jpg + szybki reportaż gdzie sytuacja i oświetlenie ulegają częstym wachaniom a brak czasu na jego ręczne korygowanie) się nie nadaje. Przy pracy na RAWACH i przy włożeniu sporego wysiłku w póżniejszą obróbkę ten sprzęt napewno będzie bezkonkurencyjny.
    Pozdrawiam
    P.S.
    Pomimo mojej częściowo negatywnej opinii o NIKONIE będę się starał o członkowstwo w klubie bo widzę że grupa jest bardzo zgrana i wiele można od części członków się nauczyć.
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plusfoto Zobacz posta
    P.S.
    Pomimo mojej częściowo negatywnej opinii o NIKONIE będę się starał o członkowstwo w klubie bo widzę że grupa jest bardzo zgrana i wiele można od części członków się nauczyć.

Tyle, ze Ty nie masz nic ze sprzetu Nikona
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

o naświetleniu gdzie rozjazd był od -1,5 do +1,5 na przykład przy 5 chłopcach w ciemnych garniturkach podchodzących kolejno do komunii.
    moze wszystkiego trzeba sie nauczyc. Nie twierdze, ze jest idealnie, ale na poczatku tez mialem sporo problemow:
    niepowtarzalne rezultaty gdy uzywalem AF-a w spuscie migawki, AF-S, centralny punkt ostrosci i przekadrowywanie. Bez pamieci pomiaru ekspozycja potrafila wyskoczyc w kosmos jak cos o znacznie innym swietle/odcieniu znalazlo sie w aktywnym punkcje AFa po przekadrowaniu. Pretensji o to nie mam, podejrzewam, ze to wlasnie tak ma dzialac
    Dlatego z blogoslawienstwem odkrylem guzik AF-ON i wylaczylem AFa spod spustu migawki. Teraz zaczalem po prostu robic zdjecia a nie martwic sie o ekspozycje. Do tego rewelacyjnie sie to sprawdza w 'pseudo streecie' gdzie mozna ustawic sobie hiperfokalna na obiektywie (tryb A), a AFa uzyc tylko wtedy kiedy sie chce bez wlaczania go dynksem przy obiektywie. To prawie jak za starych dobrych manualnych czasow Ten sposob robienia zdjec sprawdza sie u mnie duzo lepiej.

pzdr.
    Andrzej

Domyślnie

A gdzie jest napisane że mam mieć - ponadto spójż na stopkę, może coś się znajdzie.
    Pozdrawiam-Rajmund

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    niepowtarzalne rezultaty gdy uzywalem AF-a w spuscie migawki, AF-S, centralny punkt ostrosci i przekadrowywanie. Bez pamieci pomiaru ekspozycja potrafila wyskoczyc w kosmos jak cos o znacznie innym swietle/odcieniu znalazlo sie w aktywnym punkcje AFa po przekadrowaniu.
    O tym też pomyślałem za pierwszym razem ale okazało się że oni też na to wpadli już dużo wcześniej a efekt był praktycznie żaden.
    Pozdrawiam-Rajmund

Domyślnie

Po kiego diabła w ciemnych wnętrzach używać A ? Tylko M, eksperymentować jedynie siłą błysku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Po kiego diabła w ciemnych wnętrzach używać A ? Tylko M, eksperymentować jedynie siłą błysku.
    Kazdy robi to co lubi. Dla mnie lampa blyskowa to zlo ostateczne. Powtarzam. Dla mnie. Dla kogos innego nie musi
    Poza tym pisalem o moich ogolnych odczuciach. A trybu A uzywam przez 99% czasu

pozdr.
    A.

Domyślnie

OK, można bez błysku, ale tez na M. Pomiar spotem na twarz, bo automatyka głupieje - dziewczyna w białej sukni, chłopak w czarnym garniturku - wymagają podobnej ekspozycji, a body w A będzie wariowało. W reporterce nie ma czasu by bawić sie spotem i przekadrowywać każą klatkę mając AE-lock (z korekcją, bo skóra to nie 18% szarość). Na pewno w takiej serii bym robił na M.
    Jeśli ekspozycja sprawia problem w body Dxxx czy Dx to to jest wina obsługującego aparat, nie sprzętu.

Ja tez używam bardzo często A - w terenie, gdy jest dużo zastanego - prawie wyłącznie A (a to jest zdecydowana większość zdjęć modelek w terenie). Gdy zastanego mało - M. We wnętrzach - M, w studiu - M.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Po przanalizowaniu kilku wątków jak i bazując na własnym doświadczeniu pomimo iż nikona nie posiadam ale mam również małe laboratorium więc obrabiałem prace z róznych aparatów między innymi i z canona 5 i nikona 700 doszedłem do wniosku że do czasu gdy nikon nie zrobi porządku z balansem trzeba będzie sobie jego zakup darować. Mało tego po ostatnich komuniach całkowicie się załamałem nikonem - obrabiałem zdjęcia kilku zawodowcom i w trakcie przyjmowania komunii przy golcach każde zdjęcie było praktycznie inne i nie mówię tylko o balansie gdzie rozjazd był od zupełnie czerwonych do całkiem zielonych ale i o naświetleniu gdzie rozjazd był od -1,5 do +1,5 na przykład przy 5 chłopcach w ciemnych garniturkach podchodzących kolejno do komunii .Rozmowy były praktycznie jednoznaczne przy canonie poświęcali 1/3 czasu na obróbkę w porównaniu z nikonem. Nie twierdzę że D700 jest złym aparatem myślę ze jest bardzo dobry, ale do pewnych zastosowań (np. jpg + szybki reportaż gdzie sytuacja i oświetlenie ulegają częstym wachaniom a brak czasu na jego ręczne korygowanie) się nie nadaje. Przy pracy na RAWACH i przy włożeniu sporego wysiłku w póżniejszą obróbkę ten sprzęt napewno będzie bezkonkurencyjny.
    Pozdrawiam
    P.S.
    Cieszę się, że miałem przyjemność oglądania Pana zdjęć zamieszczonych na stronie; http://www.plusfoto.pl.
    Zdjęcia mają ładne kolory i mogą się podobać praktycznie każdemu komu jeszcze bielmem oko nie zaszło.
    Pana wnioski są jak najbardziej obiektywne i wydane przez osobę zajmującą się naprawdę zawodowo fotografią.
    Jako posiadacz D700 zgadzam się z Pana opinią w 100% i służę pomocą w wypożyczeniu D700.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Z całym szacunkiem dla wszystkich, ale temat robi się powoli komiczny...

Strona 20 z 33 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów