Close

Strona 17 z 27 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 330

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

...a niedługo wyjdzie D700x, Fuj pomoże i dopiero mogą zacząć się powroty "niewiernych"

Panowie dajcie spokój. Ja zapytałem tylko (uogólniając) czy ktoś coś wie odn. nowszego softu do D700 (nadal myślę, że jest on wielce prawdopodobny w niedalekiej przyszłości), który uczyniłby późniejszą obróbkę zdjęć ciut łatwiejszą i szybszą dla nieobytych dobrze w temacie obróbek (np. dla mnie) lub być może wykluczył ją w wielu przypadkach pozostawiając na polu chwały jedynie jpg-i.

Twierdzę, że D700 jest bdb/uniwersalnym aparatem dla wszelakiej fotografii (a przede wszytkim ślubnej/portretowej) ale niestety nie dla każdego. N z tej półki powinny kupować osoby świadome tego czego chcą i POTRAFIĄ wykorzystać specyfikę takiego sprzętu (żeby nie napisać, osoby znające się już przynajmniej na podstawach fotografii); no ale to chyba jasne dla wszystkich.

D700 nadal mi odpowiada (choć nie potrafię jeszcze wykorzystać wszystkich jego możliwości), zmagam się z obróbką (NEF+NX muszą przynieść w końcu efekty; bo widzę, że innym przynoszą) ale zaparłem się i nie popuszczę dopóki nie rozpracuję wszystkich niuansów związanych z użytkowaniem tej puszki (choć odn.poskromienia kolorów chętnie zapisałbym się na warsztaty do kolegów którzy tę sztukę opanowali, jak np. kolega Czornyj). Poza tym matryca 12-mln jest mniej wymagająca jeśli chodzi o optykę (dlatego też nie dziwi wysoka cena "starej" piątki).

Uważam też, że jeśli ktoś chce mieć łatwo i przyjemnie, nie chce bawić się w długotrwałą obróbkę zdjęć powinien uderzyć w segment body "amatorskich" (N, C, S, obojętnie); dlatego zostawiłem sobie D50 i w połączeniu z 50/1.4D nadal popełniam zdjęcia w jpg-ach.

Przed zakupem D700 myslałem o MkII (MkI odpadło w przedbiegach ze względu na LCD, boczne AF, obsługę, plastic a poza tym stało się w pewnym momencie takie jakieś nie trendy ) ale to myślenie sprowadzało się też do prostego równania: MkII + L-ki max ze światłem 2.8 i odpowiednią rozdzielczością + bardziej wydajny comp żeby uciągnął te RAW-y (bo chyba zwolennicy MkII nie nastawiją się tylko i wyłącznie na jpg-i ?! ) = przeciąg w skarbonce (24-105 choć po samplach widać że jest miłym obiektywem na dwójce 5-tki robi jednak za obiektyw, przepraszam, kitowy). Wniosek? Zacznę zarabiać na fotografi to być może dokupię system C (tak dla równowagi )

W/w są jak najbardziej subiektywnymi przemyśleniami i dlatego proszę nie bić... piany

Pzdr, PP

PS. Panowie "ślubniacy", rozumiem że kolor fioletowy zdominował pozostałą paletę barw na popełnianych przez Was ślubach/imprezach
    Ostatnio edytowane przez popi ; 05-08-2009 o 10:10
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

jeżeli komuś bardzo zależy na mieszaniu w kolorach NEFów nikona w NX, to świetnym narzędziem jest LCH - warto go dobrze poznać - myślę że spokojnie zastąpi wszystkie suwaczki dotyczące intensywności i jasności kolorów w PS (jeśli się mylę, to mam nadzieję że Czornyj mnie popawi). Do tego można go stosować zarówno globalnie jak i selektywnie.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 05-08-2009 o 10:38
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    jeżeli komuś bardzo zależy na mieszaniu w kolorach NEFów nikona w NX, to świetnym narzędziem jest LCH - warto go dobrze poznać - myślę że spokojnie zastąpi wszystkie suwaczki dotyczące intensywności i jasności kolorów w PS (jeśli się mylę, to mam nadzieję że Czornyj mnie popawi). Do tego można go stosować zarówno globalnie jak i selektywnie.
    Wg powyższego już się bawiłem zgodnie z instrukcją ale boleśnie odczuwam fakt braku na rynku jakiegokolwiek poradnika odn obróbki zdjęć w NX-ie; nie suchej instrukcji którą posiadam ale typowych wskazówek jak zrobić to czy tamto w takiej kolejności żeby efekt był taki a nie inny... chyba że taki poradnik jest a ja na niego nie trafiłem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Wg powyższego już się bawiłem zgodnie z instrukcją ale boleśnie odczuwam fakt braku na rynku jakiegokolwiek poradnika odn obróbki zdjęć w NX-ie; nie suchej instrukcji którą posiadam ale typowych wskazówek jak zrobić to czy tamto w takiej kolejności żeby efekt był taki a nie inny... chyba że taki poradnik jest a ja na niego nie trafiłem
    http://www.luminescentphoto.com/capturenx.html
    ludzie sobie to chwala (jest wersja tez dla NX2). Ale to opinie innych. Sam nie znam tej pozycji.

pzdr.
    Andrzej

Domyślnie

ja też nie mam żadnego poradnika poza instrukcją obsługi (po którą sięgam niezbyt często). Ale NX jest dość prosty w obsłudze - jeśli wiesz co chcesz zrobić, to to zrobisz, jeśli nie wiesz, to na innym programie też tego nie uzyskasz. Co nie zmienia faktu że jeszcze spro mam do odkrycia w temacie NX2.0
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

ja też nie mam żadnego poradnika poza instrukcją obsługi (po którą sięgam niezbyt często). Ale NX jest dość prosty w obsłudze - jeśli wiesz co chcesz zrobić, to to zrobisz, jeśli nie wiesz, to na innym programie też tego nie uzyskasz.
    No wlasnie z NX dowci polega na tym, ze jesli wiemy co chcemy zrobic to to robimy. Natomiast jesli nie wiemy, to interfejs wydaje sie 3 razy trudniejszy niz np. w ACR. Roznica wynika z tego, ze w ACR mamy wszystkie suwaki od
    razu na ekranie i nawet jak kto nie wie co chce zrobic, to najczesciej jezdzi nimi jak popadnie... i cos tam czasem wyjdzie. W NX jest gorzej, bo najczesciej sa kroki, z ktorych trzeba wybrac itp itd a to juz wymaga jakiegos chocby
    wstepnego planu. I dlatego czesto osoba, ktora nie wie co by chciala zrobic z fotka, lub nie ma na nia zadnego
    pomyslu czuje sie w NX bardziej zagubiona niz w ACR wlasnie.

Domyślnie

Koledzy, da się zrobić 500 zdjęć z wakacji nawet krótkich. Sztuka polega na tym, żeby uchwycić to co najciekawsze w sytuacji a nie bawić się nad jednym nota bene bardzo dobrym zdjęciem kilkanaście minut zanim się dokona strzału.
    Nie mam zamiaru sprzedawać Fuji wraz z zestawem Nikona po to, żeby kupić 5DmkII, jeżeli już to dokupić Canona i mieć równolegle dwa systemy.
    Zobaczcie koledzy czy warto jest kupować drogie D700 czy jednak pozostać przy np. Fuji S5Pro.
    Są to obrazy pomniejszone do formatu akceptowalnego i nie widać pewnych różnic widzianych na oryginale.
    Jedno jest niezaprzeczalne przejścia tonalne w D700 są rewelacyjne z uwagi na niskie szumy i rozdzielczość ale przecież w labie nie zamawiamy odbitek formatu A4.
    Porównajcie sami, z lewej robione Fuji S5Pro a z prawej D700 wraz z obiektywem Sigma 150/2.8 macro. Wydaje mi się, że tylko przykłady mogą coś więcej wnieść do dyskusji.

Pierwsze zdjęcie robione w profilu neutralnym, jpg prosto z puszki:

...drugie wywołane przy użyciu PS3. Dla Fuji ARC4.4 a dla D700 D2XMODE3beta2:

...trzecie wywołane jak poprzednio w PS3 i obrobione programem Color Efex 3.0:
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Koledzy, da się zrobić 500 zdjęć z wakacji nawet krótkich. Sztuka polega na tym, żeby uchwycić to co najciekawsze w sytuacji a nie bawić się nad jednym nota bene bardzo dobrym zdjęciem kilkanaście minut zanim się dokona strzału.
    Najwyraźniej masz niesamowicie ciekawe życie skoro z krótkich wczasów potrafisz wybrać 500 wciągających, zachęcających do oglądania (a nie nużących po przekroczeniu pierwszej 50-80tki) fot uwieczniających najciekawsze momenty w interesujących sytuacjach
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Najwyraźniej masz niesamowicie ciekawe życie skoro z krótkich wczasów potrafisz wybrać 500 wciągających, zachęcających do oglądania (a nie nużących po przekroczeniu pierwszej 50-80tki) fot uwieczniających najciekawsze momenty w interesujących sytuacjach
    Sytuacje są różne, ciągle się zmieniające. Jeżeli masz doświadczenie to sam stwierdzisz, że ten sam kadr osoby fotografowanej 5 razy może mieć inny charakter, inny wyraz. Wystarczy zmiana spojrzenia osoby fotografowanej, grymas twarzy, inne ustawienie do światła a może wszystko zadecydować czy zdjęcie się podoba czy też nie.
    Uwierz mi, że nie jesteś w stanie wstrzelić się idealnie jeżeli zdjęcia są na żywo i nie pozowane no chyba że masz ogromne szczęście i idealne wyczucie sytuacji. Na takie fotografowanie możesz sobie pozwolić w studio lub plenerze gdzie modele wiedzą jak pozować a pomimo tego posiadając dodatkowo sprzęt pomiarowy, lampy, parasole też musisz strzelić kilka razy ten sam kadr, żeby być zadowolonym.
    Dziwi mnie takie podejście do tematu fotografii zwłaszcza, że masz tak dużo postów na koncie...
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Arturze:
    - warto kupić D700 choćby dla tych przejść tonalnych (miękkość), niskich szumów na wysokim ISO, 12mln pixeli a to że cena tego body (i nie tylko) jest nieadekwatna do zarobków w naszym ukochanym kraju to już inna inkszość,
    - format A4? A po co się ograniczać, ostatnio poprosiłem o A3

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    ...drugie wywołane przy użyciu PS3. Dla Fuji ARC4.4 a dla D700 D2XMODE3beta2:

Bardziej podoba Ci się lewa strona? Bo mi to co widzę z prawej... a niedawno miałem wizytę u okulisty

Arturze, widzę, że nastawiasz się na fotografie naszej przyrody - Fuj stanowi pewnie dobry wybór, MkII pewnie jeszcze lepszy co nie znaczy że N się nie da - patrz PP fotki ptaków)
    Ja nastawiam się na portret okolicznościowy (cokolwiek to znaczy ) - D700, jak dla mnie, na pewno jest dobrym wyborem.

Strona 17 z 27 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów