Close

Strona 50 z 77 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez The Fly Zobacz posta
    D300 zachowuje się dużo lepiej od S5Pro na wysokim ISO. Obrazki wypadają dużo większe. Z S5 jak się wyciśnie 12Mpix to jest widoczna strata jakości. Ja korzystam ciągle z 6 bo w moim przypadku nie potrzebuję więcej (drukuję tylko małe fotki) a kadrować jakoś specjalnie w PS nie muszę. No i wiadomo szybkość. D300 w tym porównaniu to reporterska zapierdalaczka. To z plusów D300. Z drugiej strony ogromny zakres totalny D300 (same zdjęcia od razu mają większą rozpiętość a dodatkowo suwaczki mają ogromny zapas - z białego nieba wyłaniają się piękne chmurki i z cieni można ładnie powyciągać). Automatyczny balans bieli spisuje się po prostu świetnie (w ogóle nie muszę zmieniać koloru na fotografiach ludzi, krajobrazy i roślinki wychodzą bajecznie).

Aha no i jeszcze ostrość zdjęć. D300 wywala bardzo ostre fotki a S5 za sprawą bardzo mocnego filtru na matrycy nigdy nie wywala ostrego obrazka. Dosłownie nigdy. Każde zdjęcie wyostrzam.

Jeszcze kilka rzeczy które zauważyłem.
    - S5 lubi czasem nie doświetlać.
    - potrafi wyjść morka (ale w zasadzie tylko na gęstych równoległych liniach - jakieś tapety itp.)
    Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Sam sobie fachowo odpowiedziałeś na pytanie. Nic dodać nic ująć. Co najwyżej mogę jako user tych trzech aparatów (S5, D300, D700) dorzucić to, że faktura struktura obrazka z S5 jest znacząco inna od tej z matryc cemosowych. Te z S5 są trochę chropowate coś jakby imitacja obrazka z kliszy, no i doprowadzić plik kolorystycznie z cemosów i z S5 tak żeby podobnie wyglądały to nie lada zawody zwląszcza przy większej ilości. Kolega Białogardzianin pomstuje na różnicę w plikach miedzy S5 a D80, ale z cemosów (D300 D7000) kontra S5 to dopiero będzie jazda nieźle trzeba sie nadrapać aby to podobnie wyglądało. Dla tego ja S5 używam wyłącznie tam gdzie mam światło i gdzie mam zamknięty temat np. sesja w plenerze to w ogóle siedemsetki nie tykam bo bym tego nie połapał kolorystycznie.
    Gdyby nie kolosalna różnica w cenie kupił bym D300 zamiast S5 choć ten bije wszystkie nikony w temacie AWB no i gumy się nawet w intensywnie uzywanych piątkach nie odklejają
    Chodziło mi właśnie o porównanie S5pro do Nikonowskich CMOSów, do matryc CCD to wiadomo, że Fuji wypada nieco lepiej, zresztą było wiele porównań np. D200 z S5pro.
    Nie wiem, czy dobrze odebrałem wasze wypowiedzi, ale wynika z nich, że D300 wypada wyraźnie lepiej od S5pro, więc D90 też powinno wypadać lepiej. Mówię tu tylko o obrazowaniu oczywiście?
    Zapytam wprost co byście dziś wybrali jako dodatek do D300: S5pro, czy D90???
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek S Zobacz posta
    Jako "dodatek" czyli nie aparat zasadniczo często używany wybrał bym S5 bo taniej i ma kilka dynksów których nie ma D300, ale jak miałbym wybierać jako jedyny S5 czy D300 to zdecydowanie mimo całego mego uwielbienia do piąteczki wybrał bym jednak D300 choć kasa chyba dwa raz taka.
    D300 ma po prostu więcej plusów dodatnich niż S5, a jeśli miałbym D300 to ze zwykłej ciekawości dokupił bym jednak za małe pieniądze S5 zamiast D90
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 15-07-2009 o 11:24

Domyślnie

Ja bym wybrał S5 ale czy to ma jakieś znaczenie. Musisz sobie sam do tego dojść i żadne teksty moim skromnym zdaniem nie dadzą stu procentowego poparcia twojej decyzji, co najwyżej pomogą. W praktyce się okaże że faktycznie obrabianie w dwóch programach czy innych plików/kolorów/itp jest czasochłonne/złe lub wręcz odwrotnie.
    Lub że takie same/mocno podobne pliki z d300/d90 łatwiej wrzucić do jednego worka. Jeśli uprawia się fotografię różną nie sprecyzowaną na konkretne zadania to fajnie mieć odmienne body z innym obrazowanie itp w swojej torbie. Ja bym np chciał jeszcze mieć dodatkowo Canona do tego wszystkiego

Domyślnie

Miałem szczęscie wyhaczyć nowe S5Pro za 2 5oo,oo PLNów, więc brałem w ciemno ale to przed tzw. "kryzysem" było. Generlanie uważam to za bardzo dobry wybór, ale tak jak poprzednik napisał - trzeba podjąć tą decyzję samemu, przepatrzeć dobrze "za i przeciw". Generlanie, skoro już jest nikon to dlaczego nie skusić się na Fuji, które wniesie coś nowego...? Kolejny nikon będzie tym samym nikonem o lekko innych parametrach - oczywiście to tylko moja opinia...
    Fuji S5700, Fuji S5Pro, Tamron 17-50/2.8, Sigma 70-300/4-5.6, SB-600, IR, UV, marco Rings
    -----------------------------------------------------------------------------------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kruszyna Zobacz posta
    A ja jeszcze napiszę tak. Myślę że zgwałcę niektórym troszkę wyobrażenie co do matrycy z Fuji. Matryca jest pod kilkoma względami po prostu zła. Jedną z nich na pewno jest odtwarzanie a raczej jego brak szczegółów, kolorów w cieniach. Tam Fuji dostaje po tyłku i to z gwizdem. To co da się wyciągnąć z nikonowej matrycy to dla Fuji nawet nie do pomyślenia. Ci którzy mają niech zrobią prosty test. Proszę zrobić jakiś samochód w ostrym słońcu. Ustawienia: pomiar punktowy na najjaśniejsze miejsce do tego jakieś -0.7EV do -1.3EV. To samo matrycą z Nikona. Przejścia w Fuji sa takie że mamy treść potem kilka odcieni i od razu czerń W nikonie to wygląda bardziej subtelnie A i z samych cieni wyciagniemy przynajmniej jakąś treść. Wytłumaczyłem najbardziej jak tylko potrafiłem hehe. Proszę o nie zaczynanie żadnych walk, wojen, ze mną z kimkolwiek innym. To są moje i tylko moje odczucia które nie muszą się pokrywać z innymi Oczywistym jest przewaga w jasnościach ale to już każdy wie. Inna sprawa oczywiście jak poprawnie naświetlamy kadr. Ale jak przyjdzie się nam bawić z cieniami to marnie to wygląda. Zauważyłem to tez w studiu gdzie druga część twarzy jest ciemna z racji ustawień lamp. Jak było już o tym napisane to nie bijcie.
    To jest oczywiście prawda, bo ciężko pod względem szumu w cieniach konkurować nawet najlepszemu CCD z CMOS w D300 i D90. Po prostu trzeba naświetlać tak żeby nie trzeba było nic wyciągać z cieni. Fuji się postarało żeby było to możliwe.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Jeżeli do pracy to D300. Jak dla Siebie to S5Pro . Dlatego można powiedzieć że te puchy się świetnie uzupełniają.

I btw każdy inaczej rozumie słowo obrazowanie. Tak jak ja to rozumiem (wygląd wypluwanego obrazka) to S5Pro jest lepszy imo. Jednak jeżeli rozumie się to jako "jakość" zdjęcia czyli ostrość, szumy itp to zdecydowanie D300.

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi, oczywiście wiem, że wyboru muszę dokonać sam.
    W sumie wiem już, w którą stronę będę się (chyba) skłaniał. Dopowiem jeszcze, że lubię robić na stałkach i trochę dla wygody, chcę to drugie body, żeby za często szkła nie przepinać.
    Jacek, pozdrawiam!

Domyślnie

Nie widzę sensu w dokupieniu D90. Obrazowanie to samo co w D300, aparat niewiele mniejszy. Już znacznie lepiej brać nowego D5000, przynajmniej jest mały i ma odchylany LCD.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2

Domyślnie

Nie no, bez przesady, różnice miedzy D90, a D5000 znam, i raczej są zdecydowanie na minus dal D5000, ekran odchylany nie jest mi potrzebny szczególnie, że jest mniejszy niż ten w D90 i D300, poza tym (o ile się nie mylę) D5000 to kastrat, bez śrubokręta, więc odpada używanie kilku moich obiektywów.
    Nie porównuj obiektywów z całkiem innych półek, a wielkość nie ma dla mnie kompletnie znaczenia, wręcz przeciwnie, nie lubię zbyt małych aparatów, D90 jest już nieco za drobny, wolałbym mieć 2 D300, ale finanse...
    Jacek, pozdrawiam!

Domyślnie

D90 lub jego następcę kupisz zawsze. S5 już za pół roku nigdzie nie będzie :>

Strona 50 z 77 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów