Close

Strona 49 z 77 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Mam wrażenie (to za sprawą tego wątku i pochwał w nim zawartych), że s5 urósł do rangi bardzo pożądanego, wręcz kultowego aparatu. Wiele już aparatów w historii cyfrowej fotografii zachwycało użytkowników i chyba wszystkie z nich miały lepszych następców. Nie traćmy więc nadziei, skończy sie kryzys i fujifilm wypuści jakieś cacko- ot, takie przemyślenia...
    Osobiście posiadam S5pro już od jakiegoś czasu i u mnie to wygląda na zasadzie dokupienia aparatu który mi wystarcza w 95% a potrzebuje jeszcze jedno body. O kolorkach nie wspomnę...
    Dzięki dla wszystkich za info odnośnie gdzie można dostać. Fakt trochę drogo jest. Za 2800 do 2900 bym brał w ciemno a jak tak to wygląda to chyba można używkę d300 po dołożeniu wyrwać. A nawet widziałem chyba gdzieś że poszło d300 za 3500zł

Domyślnie

No właśnie, a czy ktoś może miał zarówno S5pro jak i D300 i mógłby je jakoś dokładniej porównać pod względem obrazowania???
    Domyślam się, że D300 będzie miało przewagę pod względem szumów na wysokich ISO, i chyba lepszą rozdzielczość, ale gdzie można upatrywać ewentualnej przewagi Fuji (domyślam się, że więcej można wyciągnąć ze świateł głównie).

Powiem szczerze, że przymierzam się do drugiej puszki, D300 zostaje, nie będę miał za dużo kasy, w grę wchodzi głównie D90, ale bardzo poważnie rozważam też S5pro, tylko ta dostępność teraz...
    Za D90 przemawia obrazowanie jakie znam z D300 i możliwość obróbki RAWów w CNX2, który bardzo lubię. Za S5pro przemawia lepsza MZ ergonomia puszki i rozpiętość tonalna matrycy, ale nie podoba mi się bardzo, że musiałbym obrabiać RAWy w innym programie niż CNX, szybkość w tym przypadku nie ma znaczenia, bo do tego zostaje D300...
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szulif Zobacz posta
    i zle wkleil mi sie link...

http://www.foto-bogutti.pl/product_i...oducts_id=2667

to ten sklep z s5 pro za 3150 zl.. no i wyglada na to ze jest dostepny
    Kupowałem tam kilka miesięcy temu. Na początku trochę problemów było z odbiorem (sklep był akurat zamknięty w godzinach otwarcia ), ale po szybkim telefonie do sprzedawcy wszystko się wyjaśniło, sprzedawca zaoferował dowóz aparatu i sprzęt odebrałem wręcz pod domem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek S Zobacz posta
    Właśnie! Trochę im się w d... z cenami poprzewracało!!!
    A jeszcze nie tak dawno mieli w EuroRTVAGD po jakieś 2800 i to 30 rat bez kosztów, a człowiek durny się zastanawiał!!!
    Tak zgadza się.Ja się wtedy zastanawiałem nad D80,ale na moje szczęscie nie mieli na stanie i kupiłem S5 za taką właśnie cene i 30x0.
    Zostało mi jakieś 20rat
    Ale jestem zadowolony z wyboru.
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurdt Zobacz posta
    A myślisz, że nasze forum ma aż taką moc opiniotwórczą?
    1. Gdybym handlował sprzętem foto to wolnych chwilach czytałbym to forum, konkurencyjne CB i wyciągał wnioski!
    2. Jeśli kilka/ kilkanaście/ kilkadziesiąt osób dopytuje się o s5 w sklepach (wszyscy zainteresowani wiedzą, że to 6mpix puszka "na wyjściu") to czy nie dałoby to Tobie jako sprzedawcy do myślenia?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

No właśnie, a czy ktoś może miał zarówno S5pro jak i D300 i mógłby je jakoś dokładniej porównać pod względem obrazowania???
    Domyślam się, że D300 będzie miało przewagę pod względem szumów na wysokich ISO, i chyba lepszą rozdzielczość, ale gdzie można upatrywać ewentualnej przewagi Fuji (domyślam się, że więcej można wyciągnąć ze świateł głównie).

Powiem szczerze, że przymierzam się do drugiej puszki, D300 zostaje, nie będę miał za dużo kasy, w grę wchodzi głównie D90, ale bardzo poważnie rozważam też S5pro, tylko ta dostępność teraz...
    Za D90 przemawia obrazowanie jakie znam z D300 i możliwość obróbki RAWów w CNX2, który bardzo lubię. Za S5pro przemawia lepsza MZ ergonomia puszki i rozpiętość tonalna matrycy, ale nie podoba mi się bardzo, że musiałbym obrabiać RAWy w innym programie niż CNX, szybkość w tym przypadku nie ma znaczenia, bo do tego zostaje D300...
    Może to nie najlepsze porównanie ale ja mam tandem s5/d80. Jak patrzę na obrazowanie d80 (w porównaniu z rzeczonym korpusem), szczególnie w kontekście fotografii ślubnej, to mnie krew zalewa! Poważnie- trzeba się nagimnastykować w sofcie do obróbki żeby zdjęcia wyszły tak samo/ podobnie. Teraz głównie używam s5, d80 jako rezerwowego, do szerokich planów i mniej klasycznych ujęć. Myślę o dokupieniu d300/d700 do reportażu bo s5, o czym już tu pisano, prędkością nie grzeszy- to świetne narzędzie do przygotowań, ceremonii i pleneru a do uwieczniania sypania ryżu/ grosików, puszczania gołębi i życzeń MZ ciut wolny.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

D300 zachowuje się dużo lepiej od S5Pro na wysokim ISO. Obrazki wypadają dużo większe. Z S5 jak się wyciśnie 12Mpix to jest widoczna strata jakości. Ja korzystam ciągle z 6 bo w moim przypadku nie potrzebuję więcej (drukuję tylko małe fotki) a kadrować jakoś specjalnie w PS nie muszę. No i wiadomo szybkość. D300 w tym porównaniu to reporterska zapierdalaczka. To z plusów D300. Z drugiej strony ogromny zakres totalny D300 (same zdjęcia od razu mają większą rozpiętość a dodatkowo suwaczki mają ogromny zapas - z białego nieba wyłaniają się piękne chmurki i z cieni można ładnie powyciągać). Automatyczny balans bieli spisuje się po prostu świetnie (w ogóle nie muszę zmieniać koloru na fotografiach ludzi, krajobrazy i roślinki wychodzą bajecznie).

Aha no i jeszcze ostrość zdjęć. D300 wywala bardzo ostre fotki a S5 za sprawą bardzo mocnego filtru na matrycy nigdy nie wywala ostrego obrazka. Dosłownie nigdy. Każde zdjęcie wyostrzam.

Jeszcze kilka rzeczy które zauważyłem.
    - S5 lubi czasem nie doświetlać.
    - potrafi wyjść morka (ale w zasadzie tylko na gęstych równoległych liniach - jakieś tapety itp.)

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Sam sobie fachowo odpowiedziałeś na pytanie. Nic dodać nic ująć. Co najwyżej mogę jako user tych trzech aparatów (S5, D300, D700) dorzucić to, że faktura struktura obrazka z S5 jest znacząco inna od tej z matryc cemosowych. Te z S5 są trochę chropowate coś jakby imitacja obrazka z kliszy, no i doprowadzić plik kolorystycznie z cemosów i z S5 tak żeby podobnie wyglądały to nie lada zawody zwląszcza przy większej ilości. Kolega Białogardzianin pomstuje na różnicę w plikach miedzy S5 a D80, ale z cemosów (D300 D7000) kontra S5 to dopiero będzie jazda nieźle trzeba sie nadrapać aby to podobnie wyglądało. Dla tego ja S5 używam wyłącznie tam gdzie mam światło i gdzie mam zamknięty temat np. sesja w plenerze to w ogóle siedemsetki nie tykam bo bym tego nie połapał kolorystycznie.
    Gdyby nie kolosalna różnica w cenie kupił bym D300 zamiast S5 choć ten bije wszystkie nikony w temacie AWB no i gumy się nawet w intensywnie uzywanych piątkach nie odklejają
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 15-07-2009 o 10:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    1. Gdybym handlował sprzętem foto to wolnych chwilach czytałbym to forum, konkurencyjne CB i wyciągał wnioski!
    2. Jeśli kilka/ kilkanaście/ kilkadziesiąt osób dopytuje się o s5 w sklepach (wszyscy zainteresowani wiedzą, że to 6mpix puszka "na wyjściu") to czy nie dałoby to Tobie jako sprzedawcy do myślenia?
    Moje pytanie było raczej z przymrużeniem oka
    Wiem jak działają mechanizmy rynkowe.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

A ja jeszcze napiszę tak. Myślę że zgwałcę niektórym troszkę wyobrażenie co do matrycy z Fuji. Matryca jest pod kilkoma względami po prostu zła. Jedną z nich na pewno jest odtwarzanie a raczej jego brak szczegółów, kolorów w cieniach. Tam Fuji dostaje po tyłku i to z gwizdem. To co da się wyciągnąć z nikonowej matrycy to dla Fuji nawet nie do pomyślenia. Ci którzy mają niech zrobią prosty test. Proszę zrobić jakiś samochód w ostrym słońcu. Ustawienia: pomiar punktowy na najjaśniejsze miejsce do tego jakieś -0.7EV do -1.3EV. To samo matrycą z Nikona. Przejścia w Fuji sa takie że mamy treść potem kilka odcieni i od razu czerń W nikonie to wygląda bardziej subtelnie A i z samych cieni wyciagniemy przynajmniej jakąś treść. Wytłumaczyłem najbardziej jak tylko potrafiłem hehe. Proszę o nie zaczynanie żadnych walk, wojen, ze mną z kimkolwiek innym. To są moje i tylko moje odczucia które nie muszą się pokrywać z innymi Oczywistym jest przewaga w jasnościach ale to już każdy wie. Inna sprawa oczywiście jak poprawnie naświetlamy kadr. Ale jak przyjdzie się nam bawić z cieniami to marnie to wygląda. Zauważyłem to tez w studiu gdzie druga część twarzy jest ciemna z racji ustawień lamp. Jak było już o tym napisane to nie bijcie.

Strona 49 z 77 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów