Szukaj
Gdybym miał wybierać pomiędzy D90 a S5 zdecydowanie wybrałbym S5, aczkolwiek nie miałem w łapach D90 tylko D80 oraz nie używałem D300, ale gdy zmieniłem D80 na S5 jako główne body to się dopiero zaczęło normalne fotografowanie, wszystko na przyciskach na zewnątrz, normalna wielkość (niepotrzebnie od razu kupiłem gripa) i ogólny profesjonalizm sprawia, że każdemu będę odradzał dwucyfrowe body nikona. Ponadto w D90 nie użyje się obiektywów manualnych.
Jak dla mnie wybór jest prosty.
A jeśli chodzi o obecną politykę cenową to mam gdzieś D700 i wyższe. Stwierdziłem, że nie ma sensu wydawać 6k czy 9k zł za to aby móc robić kilka stopni ISO wyżej. Koleżanka kupiła S5 Pro 2 lata temu za coś koło 7,5. To jest ewidentny dowód jak sztucznie kształtuje się ceny, no bo przecież nikt nie może zarzucić S5 Pro tak wielkiej utraty funkcjonalności, żeby nagle spadło do 1/3 wartości.
Fotograficy liczą się z wysokimi cenami bo chyba ich praca pozwala na zwrot kosztów, a koncerny wydają się być tego świadome, no bo jak można wytłumaczyć takiego samyanga 85 1.4 który za 1/10 wartości swojego bliźniaka z katalogu Canona oferuje podobną jakość, przy mniejszym winietowaniu?
Ja mam S5 i póki co nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba, kiedyś robiłem zenitem TTL i też byłem zadowolony bo robiłem zdjęcia, a nie ślęczałem nad tabelkami z parametrami![]()
Ostatnio edytowane przez karolkepka.com ; 16-07-2009 o 20:13
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Miałem D090 w rękach po półrocznym użytkowaniu S5 i wydawał mi się malutki, brak pomocnych przycisków do nastaw po prostu dyskwalifikuje go, jak coś zamiennego do s5 to tylko d200, d300, d700 oczywiście jak kogoś stać to d3 np![]()
Dziś w newsletterze Fotopolis kilka informacji o nowych kompaktach Fujifilm- o lustrzance ani widu ani słychu![]()
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Na optycznych też jest news. No szkoda, że nie ma czegoś ciekawszego oprócz kompaktów... albo chociaż kompaktu z matrycą aps-c![]()
nie wiem za ile ale będzie lustro od fuji -pytanie czy znowu drogo i nikonowo czy taniej, dłuższe przygotowania i całkowicie własne body.
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
tak czy inaczej S5 ostatnimczasem strasznie zyskalo na popularnosci i w krotkim czasie sie wysprzedalo z rynku, czego potwierdzeniem moze byc ich brak np. na alledrogo.pl gdzie jesli sie trafi to aktualnie juz w zawrotnej cenie.... vide - http://www.allegro.pl/item696126671_...o_5499_zl.html
Koniec swiata. Jak to dobrze bylo kupic za ponad 2x mniej![]()
Komercyjna stopka - regulamin forum!
Full Frame Nikon System
No piękna cena. Tylko czekać aż dojdzie do ceny D3
W Fotoit jest wystawiony za 4 tysie: http://fotoit.pl/index.php?site=wysw...kat&id_kat=128
Ciekawe, czy też będą tak schodzić, jak wtedy kiedy były po 3 tysie.
Wydaje mi się (myślenie życzeniowe ? ) że realna cena za tę puszkę to 3 - 3,5 kPLN ale zobaczymy.
Jeszcze mam nadzieję ...
pozdrawiam, Piotr
Fuji jest wyjątkową a do tego jedyną taka konstrukcją na rynku. Dlatego śmiem twierdzić, że cena oscylująca na poziomie d300 a nawet d700 byłaby w pełni wytłumaczalna. Przecież docelowo to nie miał być aparat dla "Kowalskiego" ale dla zawodowca / zaawansowanego fotografa który bierze taką puchę by zapchać pewną lukę w ograniczeniach swojego sprzętu.
Fotografując najpierw na 5d potem na d3/300 przeżyłem cholernie wielki szok - nie spodziewając się takiej jakości fot - ten aparat robi zdjęcia! Ma kilka dobrych lat ale wcale nie odbiega od konkurencji...mało tego używając ISO1000 nie zaobserwowałem szumów - odbitki 15x21 a nawet 20x30 i zero ziarna do tego zachowane detale. Mało tego to interpolowane 12mpx to nie jest jakaś ściema czy chwyt marketingowy - zdjęcia po takim zabiegu wyglądają rewelacyjnie dobrze (ale rzadko kiedy potrzebuję aż 12mpx, najczęściej jest to 5-10max)
wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna
Skontaktuj się z nami