Szukaj
"Napiszcie mi proszę, kiedy zmieniać czas minimalny w ustawieniach ISO Auto w setupie S5? Czy wtedy kiedy zmieniam szkło (1\... gdzie ...= ogniskowej obiektywu x 1,5)? Jak zachowa się ISO Auto kiedy zmienię obiektywy z 35 na 85 mm zakładając, że robię w M lub S (idzie mi o zachowanie identycznej ekspozycji/ jednakowego poziomu światła zastanego na zdjęciach)? W setupie jest info (help), że w trybach P i A, iso auto aktywuje się jeśli optymalna ekspozycja nie może być osiągnięta przy obranej minimalnej dopuszczalnej prędkości migawki. Co z trybami S i M?"
w trybach S i M AutoISO aktywuje się gdy przy ustawionych przez użytkownika parametrach nie można osiągnąć prawidłowej ekspozycji ( tryb M ) lub przekraczamy zakres pomiaru światła ( tryb S )
zmiana obiektywu/ogniskowej nie wpływa na parametry AutoISO, takie rzeczy to tylko w Canonie - musisz sam zmienić minimalny czas
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Nie, no tyle to ja wiedziałem. Zdziwiło mnie, czemu Fuji wymienia tryby P i A, skoro ISO Auto pomaga w trybach SPAM... Czyli każda zmiana stałki= zmianie minimalnego czasu migawki w opcjach i o tym musze pamiętać? Ale to przecież tak, jakbym sam miał ustawiać manualnie ISO patrząc na drabinkę?![]()
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Fuji w instrukcji pisze o wszystkich trybach
AutoISO w Nikonach działa właśnie tak - ustawiasz min czas i max czułość, jeśli zmienisz obiektyw to musisz sam zmienić min czas. W najnowszych Canonach jest to trochę sprytniej - korpus uwzględnia zmianę ogniskowej i sam dobiera minimalny czas na zasadzie odwrotności, ale za to nie masz wpływu na zakres czułości. W sumie jednak wygodniejsze, choć też niedoskonałe.
po to masz auto żeby nie zmieniać manualnie - tylko tyle. Przydaje się głównie w trybach innych niż M gdy szybko zmienia się oświetlenie
Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 30-05-2009 o 13:33
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Zamiast pisać brednie w stylu:
- takiej odpowiedzi BugsBunny'ego trzeba mi było, nie tylko opisu w instrukcji lecz przede wszystkim opinii praktyka, niejako kwintesencji. Dzięki! Jak ktoś ma coś wartościowego do dodania, jakieś spostrzeżenia z praktyki- proszę o wypowiedzi, w kontekście S5 oczywiście.
D700, N24D, N35D, N85D, S150
To ja także proszę o jakąś odpowiedź ew podpowiedź, najlepiej praktyka oczywiście
Dręczy mnie to:
jak spowodować kompletną współpracę s5 pro ze starymi manualkami?
Tj chodzi mi o to że kręcę pierścieniem przysłony i te zmiany przysłony (nie tylko światła) widzę w wizjerze?
Znalazłem opcję non cpu lens data ale nie bardzo wiem jak ją wprowadzić do życia.
Dodatkowo chodzi mi o używanie kilku obiektywów z różną ogniskową i różnm zakresem max przysłony.
NIKON d70s i FUJI s5 pro + COŚ od siebie
http://karolantosiewicz.blogspot.com/
opcja właściwa - wklepujesz ogniskową i max. przysłonę i tyle; po zmianie obiektywu albo przezoomowaniu trzeba niestety zrobić to jeszcze raz dla nowych wartości
co do przysłony - nie pamiętam, ale wydawało mi się że po zarejestrowaniu maksymalnego otworu zmiany są widziane przez aparat i podawane na wyświetlaczu
skoro tak to niedobrze
a ja naiwny myślałem że jest jakiś genialny sposób którego sam nie mogę odkryć na zapisanie ustawień na kilka obiektywów na przykład
skoro nie ma to trudno
dzięki za pomoc
i tak współpraca Fufu z klasykami z metalu i szkła jest nieporównywalnie lepsza niż z moim starym d70s
a czy mógłbyś rozwinąć?
Skontaktuj się z nami