Close

Strona 26 z 77 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

ale samo ustawienie na daylight nic nie da... jest jeszcze tint, hue, jest mozliwosc korekcji praktycznie kazdego koloru osobno! raw to potega, tylko trzeba troche chciec. nie da sie pojsc i narobic zdjec na gotowca tak jak na negatywie... myslisz ze wiele firm obslugujacych uroczystosci tego typu robi na filmach bo nie stac ich na sprzet cyfrowy??? nie. oszczedzaja sobie czasu i klopotu.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Czyzby glowny atut S5Pro, slynne super jpegi z puszki nie byl taki jak go maluja? Robilem komunie w podobnych warunkach D300 i nie bylo takich problemow z WB. Co prawda dla bezpieczenstwa robilem w NEFach, ale praktycznie nie trzeba bylo wiele poprawiac. Zaraz mnie "Fudzysci" zjedza...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grygolas Zobacz posta
    Przepraszam że zacznę kolejny temat...
    Czy z Fuji s5, s3, s2 działa pomiar światła i potwierdzenie ostrości współpracując z manualnymi szkłami, bez procesorka?
    Z S5 na 100% tak, co do starszym modeli nie mogę się wypowiedzieć.

Pzdr
    www.krainafotografii.pl
    flickr
    F301, 2xS5Pro; 8, 17-50, 35; 50; 85; 105; 80-200; SB800

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    robinie102, w sobotę robiłem zdjęcia na 1. komunię.
    No po tych zdjęciach Twoich widać, ze gdzieś problem leży. Ja w JPG nie rejestruję poza tym komunii nie robię bo to za trudny temat dla mnie i za męczący. Przy Fujiku śmilej błyskam niż przy Nikonie. Mam 3 lampy to niech sobie błyskają bo ja lubię Jakiś skuch WB na S5 w ogóle jeszcze nie miałem. Poniżęj pierwszy lepszy raw zrobiony na AUTO WB i kopnięty w 2 sekundy do JPG -nic nie gmerane w pliku. Zdjęcie gdzie suknia PM w rzeczywistości jest w kolorze ecru. Może i mało zgrabnie blyśnięte, ale sukni na niebiesko nie przeflancowało (chyba ? jak to na Waszych monitorach wygląda ) a to często z Nikonem mam. Generalnie S5 i tryb lampy TTL BL FP świetnie się sprawdza.

Ostatnio edytowane przez robin102 ; 28-05-2009 o 14:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Czyzby glowny atut S5Pro, slynne super jpegi z puszki nie byl taki jak go maluja? Robilem komunie w podobnych warunkach D300 i nie bylo takich problemow z WB. Co prawda dla bezpieczenstwa robilem w NEFach, ale praktycznie nie trzeba bylo wiele poprawiac. Zaraz mnie "Fudzysci" zjedza...
    Fuji ma dwa niezaprzeczalne atuty: "slynne super jpegi z puszki" i AWB

Porównywanie AWB Fuji i Nikona to jakieś nieporozumienie
    pozdrawiam
    Artur

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artful Zobacz posta
    Fuji ma dwa niezaprzeczalne atuty: "slynne super jpegi z puszki" i AWB

Porównywanie AWB Fuji i Nikona to jakieś nieporozumienie
    Powyzsze zdjecia temu przecza (mam na mysli zdjecia kolegi bialogardzianina), co do nieporozumienia, to sie zgadzam, ale w tym wypadku na niekorzysc Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    co do nieporozumienia, to sie zgadzam, ale w tym wypadku na niekorzysc Fuji
    rozumiem, że masz takie odczucia, bo pracowałeś jednym i drugim?
    D300 nie miałem okazji używać, ale mogę porównać S5 i D700 i podtrzymuję swoją opinię o AWB, Fuji to dla mnie niemalże wzór
    pozdrawiam
    Artur

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Przeczytaj dokladnie moje wczesniejsze posty (zwroc uwage na "czyzby") w tym watku i zwroc uwage czego dotycza (czyich zdjec), to wiele wyjasnia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    No po tych zdjęciach Twoich widać, ze gdzieś problem leży. Ja w JPG nie rejestruję poza tym komunii nie robię bo to za trudny temat dla mnie i za męczący.
    Problem leży w tym, że nie podbiłem EV (pisaliśmy o tym do siebie w PM), zrobiłem przysługę koledze, który poprosił o reportaż z uroczystego dnia. Ponadto, teraz już wiem, że same jpgi to można robić ale dla siebie, bez białych akcentów typu suknia PM, a sytuacji 1. Komunii/ślubu oczywiście w RAFach (przez te RAFy 25mb trzeba wydac mnóstwo kasy na karty ) Zdjęć mam dużo, skopanych jest mało więc nie ma tragedii, chciałem jednak zadać temat do publicznej dyskusji: jak ustawić parametry puszki aby w silnym słońcu i z cieniami fotografować postacie ubrane na biało? Jak w warunkach fotoreportażu (brak czasu, dynamiczny rozwój wydarzeń- więc priorytety S lub A), w bezpośrednim słońcu zasłanianym co jakiś czas chmurą, ustawić fujika żeby w post procesie niewiele męczyć się? To, że robić w AWB to wiem ale jak z tą kompensacją EV w świetle słonecznym bezpośrednim i przez chmurkę? Czy obserwować niebo i coś zmieniać na bieżąco czy lecieć non stop na tym samym ustawieniu?

Przy Fujiku śmilej błyskam niż przy Nikonie. Mam 3 lampy to niech sobie błyskają bo ja lubię Jakiś skuch WB na S5 w ogóle jeszcze nie miałem. Poniżęj pierwszy lepszy raw zrobiony na AUTO WB i kopnięty w 2 sekundy do JPG -nic nie gmerane w pliku.
    Racja, AWB w S5 jest genialny, "tungstenem" rozczarowałem się, jak w kościele parę razy błysnąłem tak dla próby to wyszło mi (może przez BL FP), że alba jest zbyt żółta (to mógł być wpływ światła żarowego padającego na dziewczynkę, ponadto w kościele był mix światła dziennego, wpadającego przez duże okna, oraz światła żarowego). Opublikuję niebawem fotki prosto z puszki na potwierdzenie tego co piszę.

Zdjęcie gdzie suknia PM w rzeczywistości jest w kolorze ecru. Może i mało zgrabnie blyśnięte, ale sukni na niebiesko nie przeflancowało (chyba ? jak to na Waszych monitorach wygląda ) a to często z Nikonem mam. Generalnie S5 i tryb lampy TTL BL FP świetnie się sprawdza.
    A co z Panem Młodym, kołnierzyk i chustka w butonierce mogą tak pozostać i maniacy białej bieli nie przyczepią się?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Panowie - posiadacze Fuji S5: Czy mógłbym prosić któregoś z Was o podesłanie kilku RAWów z tego aparaciku na jaroslaw.swierad [na] gmail.com?

Przymierzam się do zanabycia być może, ale najpierw potrzebuję materiału coby wyrobić sobie zdanie o tej matrycy organoleptycznie.

Im trudniejsze RAW'y, tym lepsze.
    Z góry bardzo dziękuję!
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Strona 26 z 77 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów