Close

Strona 25 z 77 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wodzisław Śląski

Domyślnie

s3/s2 pro nie

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.
    Czyli zasada działania jest podobna jak w Dxxx oraz Dx tak. Jest Zielona kropka, czy może w fuji jest , nie wiem, czerwony trójkącik ?
    Czyli można focić oprócz full manual również z preselekcją przesłony?
    Jakieś doświadczenia w tej materii?
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grygolas Zobacz posta
    Czyli można focić oprócz full manual również z preselekcją przesłony?
    Tak, tylko, że przesłone sobie ustawiasz w menu na wartość jaką masz w danej chwili na obiektywie. Jak zmieniasz to znowu musisz do menu wchodzić i przestawiać. Ale światło mierzy i czas podaje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    ... na przykład genialnie sobie radzi ze światłem błyskanym gdyż używam lampy jako lekkiego doświetlenia w słoncu czy w cieniu. Przy Nikonie oraz SB800 biała suknia PM waliła od razu w niebieskości, a w S5 mam białą albo ecru tak jak jest w rzeczywistości, nie wspominjąc już o AWB ktróy w porównaniu do D700 jest po prostu genialny prawie zawsze i wszędzie...(
    robinie102, w sobotę robiłem zdjęcia na 1. komunię. Parę razy, tak na próbę dla rekonesansu, błysnąłem sobie lampą zarówno w ustawieniu AWB jak i flash (tak jak radziłeś w PM) i wiesz co się działo? Lampa tak jakby ocieplała nieco kolory, jakby przez filtr światła żarowego była puszczona, alba nie była biała. Chyba, że z uwagi na tryb BL tylko nieznacznie błyskała (EV lampy na minus) i przez to łapałem dużo światła żarowego kościoła, co? O co tu może chodzić?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Witam, spójrzcie na to zdjęcie i powiedzcie co nie zagrało skoro użyłem DR400%? Czy błąd leży w braku ustawienia dodatniej kompensacji ekspozycji, że alby nie są białe? A jeśli dałbym EV na + to czy niebo nadal miałbym niebieskie?

Parametry:
    ExposureTime - 1/640 seconds
    ExposureProgram - Aperture priority
    ISOSpeedRatings - 800
    CompressedBitsPerPixel - 3.20 (bits/pixel)
    ShutterSpeedValue - 1/644 seconds
    ApertureValue - F 16.00
    MaxApertureValue - F 2.00
    MeteringMode - Multi-segment
    LightSource - Auto
    Flash - Not fired, compulsory flash mode
    FocalLength - 35.00 mm
    ColorSpace - Uncalibrated
    SensingMethod - One-chip color area sensor
    CustomRendered - Normal process
    ExposureMode - Auto
    WhiteBalance - Auto
    FocalLengthIn35mmFilm - 53 mm
    Contrast - Normal
    Saturation - High
    Sharpness - Hard
    Quality - FINE
    White Balance - Auto
    Tone - Normal
    Flash Mode - Off
    Focus mode - Auto
    Slow Sync. - Off
    Picture Mode - Aperture prior AE
    Ostatnio edytowane przez bialogardzianin ; 28-05-2009 o 12:21

Domyślnie

kolego, ustaw poprawnie WB, pociagnij cienie, zgas swiatlo, zastosuj jakas chocby podstawowa obrobke...
    niestety, od samego naciskania guzika malo komu wychodzi gotowe poprawne zdjecie w jpg. DR nie ma nic do koloru. prawdopodbnie ta sama scena zrobiona inna puszka gdzies by swiecila. na zdjeciu sa i glebokie cienie (drzewa w tle) i ostre swiatla (ornat ksiedza) a mimo to wszedzie masz sygnal... w czym klopot w takim razie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    kolego, ustaw poprawnie WB, pociagnij cienie, zgas swiatlo, zastosuj jakas chocby podstawowa obrobke...
    Spoko, to był jpg prosto z puszki, powyciągałem cienie ale kiedy "gasiłem światło" wychodziło nieciekawie. Co miałeś na myśli z tym gaszeniem?

niestety, od samego naciskania guzika malo komu wychodzi gotowe poprawne zdjecie w jpg. DR nie ma nic do koloru.
    bardziej chodziło mi o biel niż o kolor, tzn. czy mimo użycia DR400% i tak musze dopalić EV do 1,3-1,7 ev aby biel alby/ sukni ślubnej była biała?
    prawdopodbnie ta sama scena zrobiona inna puszka gdzies by swiecila. na zdjeciu sa i glebokie cienie (drzewa w tle) i ostre swiatla (ornat ksiedza) a mimo to wszedzie masz sygnal... w czym klopot w takim razie?
    w takich scenach i w taką pogodę zawsze gdzieś będzie świecić i pytanie nasuwa się takie: czy nie dbać o przepały w imię białych alb czy jednak mniej przepalać kosztem takiego a nie innego zafarbu (braku bieli)?

Domyślnie

dbac o poprawny kadr i poprawny WB. W tym zdjeciu poprawnie ustawiony WB powinien uczynic sukienki bialymi. poza tym korekta ekspozycji to podstawa fotografii. fotografujesz jasne - doswietlasz, ciemnie - ujmujesz ev. cyfrak probuje zawsze usrednic. przy scenie jak na zdjeciu pow. z pewnoscia niedoswietli. bedzie sie staral zmiescic w jakichs tam "widelkach" - nie popalic i nie zrobic cieni 0,0,0.

Domyślnie

W poście 248 umieściłem zdjęcie z wywołanego RAFa: ustawiłem WB na daylight, lights -21, darks +60, shadows +29. Czy mógłbym jeszcze podbić exposure do 1,00 EV (będą większe przepały tam gdzie słońce pada bezpośrednio a recovery nie daje dobrych rezultatów z uwagi na silne zmatowienie) czy zostawić jak jest? Nie gańcie mnie za mój warsztat bo więcej nic nie napiszę! Forum służy pomaganiu bliźniemu, trzymajmy się proszę zasad komentowania przedstawionych tutaj http://www.forum.nikon.org.pl/showpo...10&postcount=1

Strona 25 z 77 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów