Close

Strona 15 z 77 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Tematy o fuji są zawsze bardzo specyficzne - takie deja vu (czy jak to się pisze...), więc dołączę swój stały tekst.
    Odnośnie wydruków 70x100 cm, robiłem wystawę ze zdjęć wykonywanych przy iso 1250-1600 i wyglądało to naprawdę bardzo dobrze. Bez żadnych zabaw w dodatkowe interpolowanie, chyba że coś operatorzy maszyny robili.

nie wiem jaka technika robiles powiekszenia, byc moze jakos naswietlales... nie wiem, ale jesli byl to druk to musialy byc przeskalowane nie ma innej opcji.

ja problwalem przeskalowac do 70x100 bardzo przyzwoity obrazek z fufu i wyszla papka. byc moze ta papka na wydruku inaczej by wygladala, ale przy porownaniu z obrazkiem z d200 przeskalowanym znacznie wczesniej w dokladnie taki sam spobob wygladalo to mizernie. przyznaje, ze ostatecznie zniechecilo mnie to na tyle, ze wydruku nie wykonalem wiec porownania wersji papierowej niestety nie doswiadczylem. poczciwy d200 z dobrego(!) obrazka skalowal sie do 70x100 bardzo dobrze.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

znowu jakieś mity o fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Tematy o fuji są zawsze bardzo specyficzne - takie deja vu (czy jak to się pisze...), więc dołączę swój stały tekst.
    Odnośnie wydruków 70x100 cm, robiłem wystawę ze zdjęć wykonywanych przy iso 1250-1600 i wyglądało to naprawdę bardzo dobrze. Bez żadnych zabaw w dodatkowe interpolowanie, chyba że coś operatorzy maszyny robili. Oczywiście nie były to żylety jak grafiki komputerowe, niemniej wyglądały naprawdę wystarczająco dobrze. Faktycznie nie jest to aparat uniwersalny, jednak nadużyciem jest twierdzenie, że nie nadaje się jako podstawowy - ja od dwóch lat mam z cyfrowych tylko s5 i s3.
    "Bardzo dobrze" jest pojęciem względnym - jakiś czas temu przygotowałem do druku kalendarz z "patronką" w B1, nadobna niewiasta została uwieczniona w pełnej krasie swych wdzięków za pomocą D200. Po wydrukowaniu klient był zachwycony, kalendarz wszystkim się cholernie podobał, natomiast ja oglądnąłem finalny efekt i stwierdziłem... że straszna nędza.

Rozpatrywania tego typu są oczywiście mocno abstrakcyjne, bo tak naprwdę niewiele osób robi tak duże powiększenia - a nawet jeśli to niekoniecznie musi na nich potem być obłąkańcza żyleta, ale np. krajobrazu albo pack-shotów z przeznaczeniem na B1-B2 wolałbym tym wynalazkiem nie fotografować...

Domyślnie

Spoko, przekonuję się w ten sam sposób co inni posiadacze S5 Pro! Jeśli nieliczni mieli okazję pofocić nim przed zakupem to chwała im ale wydaje mi się coraz bardziej, że takiego aparatu mi trzeba. Musze mieć dwa i to, przy obecnych cenach, wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem (D80 i S5 Pro) do czasu, aż kupię D300 lub D700 lub D ileś tam. Nieliczni byli pewni swego już od początku, większość myślę podążała podobną drogą do mojej, więc podejmując ŚWIADOMIE decyzję o kupnie podejme wyzwanie, z wszelkimi jego urokami i wadami, napalony nie jestem, jeszcze wiele nocy prześpię zanim zamówię puszkę albo zrezygnuję.
    Idąc dalej za Twoją wypowiedzią, potraktuję to body jako uzupełniające, może coś więcej niż rezerwowe, czas pokaże. Jak dobrze pójdzie to jeszcze w tym roku będzie profi body, narazie trzeba sobie radzić najlepiej jak tylko można, nieprawdaż?
    Poruszyłem również wątek softu do wołania RAFów i jeszcze na ten temat muszę poczytać Wasze opinie. Na koniec powiem tak: do każdego body można się przyczepić za to i owo ale każdego, nie tylko Fuji, trzeba być pewnym.

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    a ja powiem daruj sobie .... cokolwiek się zdarzy będziesz się obwiniał - to nie jest prosty aparat ... obrazek jest specyficzny i miękki pokazuje pazury w pełnym kadrze słońca ...

jeśli nie jesteś przekonany sam - nie kupuj go - przy fuji trzeba być pewnym swego

ja podobnie jak robin102 a właściwie robin102 tak jak ja fuji nabył jako body rezerwowe - nie jako podstawowe - choć teraz 90% zdjęć robię fuji nie zmiana to faktu że mam na podorędziu D700 w razie potrzeby ...

meczy mnie dodatkowo oprogramowanie do wywoływania RAWów - soft od fuji - bardzo skromny - ACR - jest softem uniwersalnym wiec - działa uniwersalnie - ( kurcze jak ja coraz bardziej uwielbiam Capture NX)
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

d700 tez go nie zastapi we wszystkim... chocby w oddaniu kolorow i WB przy wymieszanym swietle...

generalnie powiniem byc sprzedawany w zestawie z kazda semi i pro puszka nikona. jak ktos sie podda i flaki wypruje zeby ustawic WB i odpowiednia paleta kolorow w zlych warunkach, to wtedy siega do fuji i moze nawet w jpg pociagnac dalej

Domyślnie

No i takie opinie, mam nadzieję szczere, są wielce budujące!

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    d700 tez go nie zastapi we wszystkim... chocby w oddaniu kolorow i WB przy wymieszanym swietle...

generalnie powiniem byc sprzedawany w zestawie z kazda semi i pro puszka nikona. jak ktos sie podda i flaki wypruje zeby ustawic WB i odpowiednia paleta kolorow w zlych warunkach, to wtedy siega do fuji i moze nawet w jpg pociagnac dalej

wojteh
    Gość

Domyślnie

wiec OK. - ja zakochałem się w fuji ( w moim przypadku S3Pro - matryca ta sama) i tak co chwila po zrobieniu jakiegoś zdjęcia - moje wrażenie pogłębia się - kolorystyka - mimo możliwości PS czy innego softu - jest tym co mi bardzo odpowiada - tonalność tak naprawdę nie wiem .... wszystko wygląda tak ..... inaczej ... i tak właśnie jest z fuji - wszystko to subiektywne odczucia ludzi którzy wydali kasę i chcą widzieć coś czego inni nie widzą lub nie chcą widzieć ...

Domyślnie

Jeszcze coś mi przychodzi do głowy: jak "ujednolicić" jpgi z Fuji i D... z 1 sceny? Czy różnica jest tak znaczna i sporo trzeba się namęczyć w sofcie, żeby zdjęcia z S5Pro+85mm i D...+35mm wyszły tak samo? Co o tym sądzicie?

Domyślnie

Fotografujesz jednym i drugim CC24, otwierasz w DNG Profile Editorze minuta-osiem i wszystko masz ujednolicone. Z zastrzeżeniem, że wzornik trzeba sfocić w oświetleniu przy którym będzie się potem fotografowało.

Domyślnie

banalnie proste

Strona 15 z 77 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów