Close

Strona 5 z 77 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

Cholera s5pro mam od 3 tygodni i teraz dochodzę do wniosku że może bateria jest faktycznie padnięta - ale aparat w setupie pokazuje pierwszą kreskę zużycia więc wg. tego bateria jest nówka...

Domyślnie

Sprawdziłem po numerach Rafów. Na ślubie i weselu zrobiłem 327 zdjęć (wszystko Raf + JPG). Po prostu zapełniłem 2x4GB. Pamiętam że bateria jeszcze nie padała (była jeszcze kreska). Potem w domu od razu ładowarka na sesję następnego dnia więc nie jestem w stanie powiedzieć ile by jeszcze wytrzymała.

Domyślnie

Wskaźnik poziomu baterii w S5 to taka bardzo "orientacyjna" sprawa. Jak u mnie pokazuje połowę aku to z reguły jestem w okolicach 300 JPG, wiec raczej bliżej końca aku niż jego początku A co do zamienników, na obecną chwilę to chyba Hahnel ma dośc dobre i w miare tanie alternatywy dla NP-150
    P35 | Zeiss ICON | Psix | D700 | S5 Pro | SZKŁA | LAMPY | OKO
    www.vapstudio.net

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valush Zobacz posta
    Podepnę się do tematu energii. Na pełnym NP-150 robie około 400 fot w JotPeGach i to nawet z właczonym podglądem na 2 sekundy. Sprawa ma się inaczej jeśli robię RAF - około 120 zdjęć to max. Pewnie dlatego, że w S5 mamy CF'a a on jest dość łakomy na energię. RAFy dłużej fruną z buffora na kartę, więc pobiera więcej energii znacznie więcej energii podczas zapisu w porównaniu chożby z SDHC. A jak to jest z AA to dopisze jak kupię grip.
    400 to ja robie raw+jpg z podgladem na 2s i do tego na CF wiec cos z twoim aku jest nie tak

Domyślnie

Vinci ciężko mi to stwierdzić czy to wina aku czy może coś innego. W każdym razie aku ma niecałe 3 miesiące i wydolność na opisanym poziomie. Sprawdzę z gripem lub na innym aku.
    P35 | Zeiss ICON | Psix | D700 | S5 Pro | SZKŁA | LAMPY | OKO
    www.vapstudio.net

Domyślnie

A weźcie pod uwagę że śrubokręt swoje zjada...
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Moje pierwsze doświadczenia, po 2 tygodniach używania S5 równolegle z posiadanym od dawna D200:

strony ujemne:
    - szybkość zapisu dużo mniejsza, łatwo zapchać bufor nie tylko w trybie zdjęć seryjnych, ale nawet po szybkiej serii zdjęć pojedynczych ( oczywiście jeżeli wykorzystujemy rozszerzoną DR, przy standardowej pliki RAW maleją z 25 do 12,5MB i problem jest dużo mniejszy)
    -1,5 FPS dla DR rozszerzonej (na szczęście 3 FPS dla DR standardowej)
    -menu jakby mniej intuicyjne niż w Nikonach
    -małe powiększenie podczas podglądu , utrudniona ocena zdjęć !!!!!!
    -małe histogramy, nie potrafię z nich wyłapać małych powierzchniowo przepaleń w kadrze (jakby się przydało)
    -jednak szumi w Rawach, prawie jak D200,
    -inna bateria niż w Nikonie (choć na oko taka sama)
    -podobno wolniejszy AF, ale na razie nie robiłem zdjęć seryjnych więc nie mogę potwierdzić

plusy:
    -rewelacyjna rozpiętość tonalna !!!!, możliwość rejestracji scen o dużym kontraście
    -zachowuje barwy w obszarach bliskich przepaleniom (tych "do odzysku") i w cieniach
    -szumy o charakterze monochromatycznym
    -przy wyciąganiu z cieni szumy rosną sporo wolniej niż w D200 !!!
    -Jpegi mocno odszumione w całym zakresie ISO, utrata szczegółów akceptowalna na oko gdzieś do A4 (chyba stąd opinia o rewelacyjnie niskich szumach w tym modelu)
    - ergonomia korpusu identyczna (bo korpus identyczny jak w D200), iTTL, CLS itepe
    -bagnet Nikona , akcesoria Nikona

Generalnie zalety rekompensują mi wszystkie wady, przynajmniej dopóki mam jeszcze D200 jako drugi, szybki korpus.

Przy okazji: zdjęcie wykonane Fuji S5 kilka dni temu (ISO 500, DR rozszerzona 400%):

Mocno kontrastowe oświetlenie. Twarz dziewczyny z prawej nieco mocniej oświetlona, niż reszta, przy tym ma bardzo jasną cerę. Jednak wyciągając światła udało się uzyskać poprawne zdjęcie.
    Równolegle fotografowałem D200 na identycznych ustawieniach, z RAWa nie udało się odzyskać jej twarzy, przepalenia były za duże. Gdyby zmienić ekspozycję za duże byłyby szumy w cieniach (po rozjaśnieniu tych cieni do tonów średnich).

Generalnie podobnie jest z wypalonym niebem, zachodami słońca itp. Dużo więcej danych można odzyskać z RAWów Fuji S5.

Moim zdaniem gdyby ten korpus miał matrycę nie-SuperCCD, a SuperCMOS (super oznacza dodatkowe pixele do świateł) i szybszy procesor - byłby idealny.
    Ostatnio edytowane przez Waldo11 ; 01-04-2009 o 23:01
    D200 i trochę różności.

Domyślnie

Ten post mnie zainspirował i trochę rzeczy popisałem. W pośpiechu, jednak rzetelnie:

Fuji S5 kontra Nikon D3

Domyślnie

Testując dynamikę musisz oceniać zarówno wyciąganie ze świateł jak i cieni. Zawsze można przesunąć ekspozycję w dół i ominąć ograniczenie z góry.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Rycerz
    Gość

Domyślnie

więcej, więcej takich wątków a będę mógł swojego sprzedac niedługo za 5 kawałków

Strona 5 z 77 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów