Close

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 137
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łuków\Lublin

Domyślnie

Witam, pozwolę się dołączyć do dyskusji chociaż niestety nie posiadam lampy SB-900
    Obserwując ten wątek przyszło mi na myśl parę przemyśleń. Otóż dlaczego w SB-600/800 nie było zabezpieczenia temperaturowego a w 900 już mamy. Wydaję mi się że to jest bezpośrednio związane z budową układu elektronicznego 900-setki a mianowicie z tranzystorem mocy IGBT. Wydaje mi się że dzięki niemu 900 ma taką powtarzalność mocy błysku i szybkość.Ten tranzystor jest bardzo szybki w załączaniu wytrzymuje bardzo wysokie napięcia i prądy ( stąd szybkie ładowanie) ale niestety jest wrażliwy na temperaturę i tu pojawia się zabezpieczenie temperaturowe. Jako że studiuję elektrotechnikę spec. napęd wiele razy miałem do czynienia ze sterownikami silników na tranzystorach IGBT. Silnik potężny a przekształtnik na IGBT malutki jak kartka A3 a na całej długości obudowy z obu stron zawsze były wentylatory. Sam budując układy np. mostki H z 4 identycznych tranzystorów IGBT które przykręcone były do 1 radiatora jakiś czasem pał z przegrzania. Z doktorami doszliśmy do wniosku że nie ma jeszcze takiej technologi żeby identyczne złącze wyprodukować masowo zawsze są jakieś subtelne różnice. Dodatkowo wraz ze wzrostem temperatury zmienia się rezystancja złącza IGBT. Więc podsumowując wydaje mi się ze zabezpieczenie dotyczy tranzystora ponadto może być jeszcze zabezpieczenie prądowe które chroni elektronikę przy wyższych temperaturach gdy zmienia się opór i mogą płynąć większe prądy. I dlatego na akumulatorkach jako że są bardzo wydajnym źródłem prądowym może działać zabezpieczenie a na bateriach nie. A w środku lampy tranzystor szybko nie ostygnie.
    fighting for peace is like fucking for virginity |nikon nikkory i saba

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

W następnych modelach pojawią się wentylatorki...
    A póki co powinni ograniczać zabezpieczeniem temperaturowym i prądowym... Jak czujnik temperatury zauważy jej wzrost, niech lampa dużo wcześniej błyska rzadziej ale błyska, tak jak na bateriach, a nie po jakimś czasie całkiem się wyłącza. Do kitu z taką szybkostrzelnością, skoro potem do końca imprezy nie chce się ostudzić!

E:
    I jeszcze jedno. Czy w takim razie, wyłączenie czujnika temperatury, nie jest przypadkiem takim ograniczeniem szybkostrzelności? Jak nie, to przecie grozi to przegrzaniem i uszkodzeniem tranzystora mocy! Nie mam SB900 to nie sprawdzę.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 16-03-2009 o 15:53
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łuków\Lublin

Domyślnie

Niestety i ja nie posiadam lampy i nie mam jak sprawdzić. Może wyłączenie zabezpieczenia jakoś ogranicza moc bądź częstotliwość błysku. A co do spalenia to nie mam pojęcia jaka może tam panować temperatura ani jaki tam jest konkretny model tranzystora, z tych co miałem to w datasheetach pisało że po przekroczeniu temperatury złącza ok. 183st następuje przepalenie. Osobiście gdybym miał to nie odważył bym się wyłączyć i sprawdzić.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Ja miałem na myśli sprawdzenie ze stoperem w ręku...
    Jak czytałem wypowiedzi na forum, miałem wrażenie, że wyłączenie zabezpieczenia pozwalało błyskać do bólu. Skoro tak, to musiało błyskać wolniej. No bo jak inaczej...?!
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 16-03-2009 o 16:24
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łuków\Lublin

Domyślnie

Jak to jest rozwiązane konstrukcyjnie to się nigdy nie dowiemy. Może Nikon zaprojektował tak lampę żeby nawet przy braku zabezpieczenia układ był stabilny i nie dochodziło do przepalenia. Nikon może sobie pozwolić na tranzystory produkowane specjalnie dla nich za 200-300zł/sztuka to nie to co student za 4-10zł A to zabezpieczenie może tak trochę na wyrost zostało wrzucone, może bardziej w celach informacyjnych (wys temp. - ogranicz liczbę/moc błysków). Dowiemy się jak ktoś przy wyłączonym spali lampkę (czego oczywiście nie życzę).
    Ostatnio edytowane przez PiotrB_86 ; 16-03-2009 o 16:34

Domyślnie

panowie nie przesadzajcie.. przy 6-4,8 v napiecie wieksze o 1,5-1,2V nic nie zmienia... zreszta wystarczy zobaczyc ze 4 akku 1,2 daja 4,8 a dopiero 4 1,5 daja 6v... w wolnej chwili sprobuje podpiąć 7-9 V i dam znać co i jak przy tak niskich napieciach i ukladach stabilizujacych napiecie nie mozliwe jest zepsucie ukladu :P

ba, u mnie na pwr wroc, do chipów produkcji zsrr podpinali 220V, gdzie znamionowe miało być bodajże 20... i wszystko chodzilo tylko 'troche sie grzało' a my tu się martwimy o 1-2 V róznicy.. :P
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacki4 Zobacz posta
    [...]... w wolnej chwili sprobuje podpiąć 7-9 V i dam znać co i jak
    Producent to już przewidział na str F-12 instrukcji (na dole po lewo), a na nastepnej jest tabelka: co można podłączać. Wystarczy kabel SC-16.

Pzdr.

P.S.
    Ale to nie to samo, co włączenie w szereg, do już istniejących 4-ch, jeszcze jednego - by było 5x1.2V.
    Tutaj nie ma kontroli !
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Kolega Piotr może mieć tu rację z tym tranzystorem, tylko ciekawi mnie dlaczego taki doświadczony NIKON nie zrobił mu odpowiedniego chłodzenie, przecież powinni wiedzieć że taki element się grzeje. Jak naładuje sobie aku sprwdze jeszcze raz czy po 35 błyskach pelnej mocy również lampa sie wyłączy. Pozdrawiam
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
    .. tylko ciekawi mnie dlaczego taki doświadczony NIKON nie zrobił mu odpowiedniego chłodzenie, przecież powinni wiedzieć że taki element się grzeje...
    Bo 99,99% użytkowników nie wali serii 35 błysków na pełnej mocy, a chłodzenie jeszcze by powiększyło gabaryty i cenę lampy (dla wszystkich)
    Proszę poczytać instrukcję do sb800 co piszą o zdjęciach seryjnych.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

W instrukcji do SB- 900 tez jest o tym napisane z dokladna rozpiska ile zdjec mozna zrobic przy konkretnych ustawieniach!

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów