Close

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 137

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

a jak? i po co? Brak mozliwosci normalnego przypiecia piatego aku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leszeg Zobacz posta
    a jak? i po co?
    No, bo akumulator ma 1.2V a nie 1.5V. Cztery baterie x 1.5V dają 6V - tyle potrzebuje SB-900 do prawidłowej pracy.

Cytat Zamieszczone przez leszeg Zobacz posta
    Brak mozliwosci normalnego przypiecia piatego aku.
    Jeśli rozwiąże się to chytrze, to można. Zamiast tej zamykającej klapki można zastosować pojemnik z piątym akumulatorem - no i malina !

Będzie 6V, będzie niska rezystancja wewnętrzna (dla uzyskania szybszego ładowania).
    Producent na str F-12 podaje "SD-7", ale nie wiem gdzie to się włącza (bo kabla na rys. nie widać) i dlaczego jest to aż na 6 szt. Alkaliczno-manganowych akumulatorów.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Jeśli rozwiąże się to chytrze, to można. Zamiast tej zamykającej klapki można zastosować pojemnik z piątym akumulatorem - no i malina !

Będzie 6V, będzie niska rezystancja wewnętrzna (dla uzyskania szybszego ładowania).
    Producent na str F-12 podaje "SD-7", ale nie wiem gdzie to się włącza (bo kabla na rys. nie widać) i dlaczego jest to aż na 6 szt. Alkaliczno-manganowych akumulatorów.
    Jeśli chcesz sobie popsuć lampę, to kombinuj.
    SD-7 podłącza się po odjęciu czarnej zaślepki z napisem Nikon pod emiterem wspomagania AF w lampie, są tam trzy styki.
    A o "alkaliczno-manganowych akumulatorach" jeszcze nie słyszałem.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Jeśli chcesz sobie popsuć lampę, to kombinuj.
    SD-7 podłącza się po odjęciu czarnej zaślepki z napisem Nikon pod emiterem wspomagania AF w lampie, są tam trzy styki.
    A o "alkaliczno-manganowych akumulatorach" jeszcze nie słyszałem.
    Dla pozostałych 3-ch (SD-8A, SD-9 i SK-6) to masz rację, ale pierwszy SD-7 nie ma kabla (tzn. ma ale inny - SC-16A).

Poza tym dlaczego popsuć lampę: na str F-13 instrukcji producent włącza większe napięcie niż ja proponuję. Zresztą... ja tego nie wymyśliłem, tylko przytoczyłem rozwiązanie z SB-800.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 15-03-2009 o 21:23
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Dla pozostałych 3-ch (SD-8A, SD-9 i SK-6) to masz rację, ale pierwszy SD-7 nie ma kabla (tzn. ma ale inny - SC-16A).
    Dokładnie taki kabel trzeba mieć.
    Krzysztof Paszkiewicz

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

W następnych modelach pojawią się wentylatorki...
    A póki co powinni ograniczać zabezpieczeniem temperaturowym i prądowym... Jak czujnik temperatury zauważy jej wzrost, niech lampa dużo wcześniej błyska rzadziej ale błyska, tak jak na bateriach, a nie po jakimś czasie całkiem się wyłącza. Do kitu z taką szybkostrzelnością, skoro potem do końca imprezy nie chce się ostudzić!

E:
    I jeszcze jedno. Czy w takim razie, wyłączenie czujnika temperatury, nie jest przypadkiem takim ograniczeniem szybkostrzelności? Jak nie, to przecie grozi to przegrzaniem i uszkodzeniem tranzystora mocy! Nie mam SB900 to nie sprawdzę.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 16-03-2009 o 15:53
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łuków\Lublin

Domyślnie

Niestety i ja nie posiadam lampy i nie mam jak sprawdzić. Może wyłączenie zabezpieczenia jakoś ogranicza moc bądź częstotliwość błysku. A co do spalenia to nie mam pojęcia jaka może tam panować temperatura ani jaki tam jest konkretny model tranzystora, z tych co miałem to w datasheetach pisało że po przekroczeniu temperatury złącza ok. 183st następuje przepalenie. Osobiście gdybym miał to nie odważył bym się wyłączyć i sprawdzić.
    fighting for peace is like fucking for virginity |nikon nikkory i saba

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Ja miałem na myśli sprawdzenie ze stoperem w ręku...
    Jak czytałem wypowiedzi na forum, miałem wrażenie, że wyłączenie zabezpieczenia pozwalało błyskać do bólu. Skoro tak, to musiało błyskać wolniej. No bo jak inaczej...?!
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 16-03-2009 o 16:24
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łuków\Lublin

Domyślnie

Jak to jest rozwiązane konstrukcyjnie to się nigdy nie dowiemy. Może Nikon zaprojektował tak lampę żeby nawet przy braku zabezpieczenia układ był stabilny i nie dochodziło do przepalenia. Nikon może sobie pozwolić na tranzystory produkowane specjalnie dla nich za 200-300zł/sztuka to nie to co student za 4-10zł A to zabezpieczenie może tak trochę na wyrost zostało wrzucone, może bardziej w celach informacyjnych (wys temp. - ogranicz liczbę/moc błysków). Dowiemy się jak ktoś przy wyłączonym spali lampkę (czego oczywiście nie życzę).
    Ostatnio edytowane przez PiotrB_86 ; 16-03-2009 o 16:34
    fighting for peace is like fucking for virginity |nikon nikkory i saba

Domyślnie

panowie nie przesadzajcie.. przy 6-4,8 v napiecie wieksze o 1,5-1,2V nic nie zmienia... zreszta wystarczy zobaczyc ze 4 akku 1,2 daja 4,8 a dopiero 4 1,5 daja 6v... w wolnej chwili sprobuje podpiąć 7-9 V i dam znać co i jak przy tak niskich napieciach i ukladach stabilizujacych napiecie nie mozliwe jest zepsucie ukladu :P

ba, u mnie na pwr wroc, do chipów produkcji zsrr podpinali 220V, gdzie znamionowe miało być bodajże 20... i wszystko chodzilo tylko 'troche sie grzało' a my tu się martwimy o 1-2 V róznicy.. :P
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów