Close

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 137
    Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacki4 Zobacz posta
    ja już dawno wyłączyłem sprawdzanie... lampa się grzeje jak chce, raz po 100 zdjeciach, raz po 20 wyskakuje i sie czeka pół dnia.... powiem wam ze odgłos czujnika na slubie - bezcenne ;] wiec lepiej być pewnym zdjęć niż pewnym lampy...
    Lampa błyska z różną mocą. 20 błysków o dużej mocy szybciej ją zagrzeje niż 100 o niewielkiej. Dodatkowo mydelniczka zabiera nieco światła, wiec zmusza lampę do silniejszych błysków.

Domyślnie

Generalnie mam też ten problem.
    Pozdr.
    Nikon System

Domyślnie

Ja ostatnio na balu, prawie jak studniowka;P robilem z sb-900, okolo 4-5 h pracy, ~1000 zdjec, z racji dosc ciemnego obiektywu(18-105) musialem wjechac na iso 800-1250 zeby oddac fajne oswietlenie sali. Lampa nie gotowala sie ani razu. za to pamietam ze wczesniej, zagotowala sie, tez robilem z dyfuzorem nawet czasem seriami, ale przy duzo mniejszej ilosci zdjec, fakt faktem ze pomieszczenie bylo duzo cieplejsze i gorzej wentylowane. po zagotowaniu zrobilem patent ze zdjalem dyfuzor(przy zalozonym, palnik jest najblizej soczewki wiec moim zdaniem sie najbardziej grzeje) i dalem troche odpoczac lampie, jak sie czujnik wylaczyl to dalo sie potem normalnie robic zdjecia, jade na jakis tanich aku z tesco tez slyszalem ze upgrade softu pomaga tak samo czesto jak to ze upgrade softu nie pomaga.
    Takie male czarne body i takie malutkie szkielko i jeszcze taka malutka blyszczaca czarna kostka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie przegrzanie sb-900

na youtube znalazłem filmik dotyczący przegrzewania sb-900.. http://pl.youtube.com/watch?v=iO8GsMeZc6E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris850 Zobacz posta
    na youtube znalazłem filmik dotyczący przegrzewania sb-900.. http://pl.youtube.com/watch?v=iO8GsMeZc6E
    no to wychodzi na to, że trzeba kupę kasy płacić za baterie..
    To dzięki mózgowi myślimy, że myślimy...

Grupa Podkarpacka - zapraszam

Domyślnie

Moja SB 900 dzień po zakupie przeszła chrzest bojowy na studniówce, podpięta do D300 i D700 współpracowała bez problemu, ani razu się nie zagrzała, błyskane w sufit ok. 4-5m, baterie ennelopy 6-7 h pracy ok 1000 zdj. Dodam jeszcze, że aku zmieniałam tylko raz , wiec jak na razie jestem zadowolona ...
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Lampa błyska z różną mocą. 20 błysków o dużej mocy szybciej ją zagrzeje niż 100 o niewielkiej. Dodatkowo mydelniczka zabiera nieco światła, wiec zmusza lampę do silniejszych błysków.
    w tym problem że te 120 zdjec robiłem z jednego miejsca, bez zmiany oświetlenia na tych samych czasach itd... pierwszy raz zagotowała się po 20 zdjeciach, a innego 120... a lepsze było jak po 25 zdjęciach na dworze w słoneczny dzień gdy sobie doświetlałem nią tylko zagotowała się po 15... ale co tam... nie używam czujnika, i jakoś nic sie nie dzieje chociaz przez ostatnią sobotnią sesję cały czas świecił mi symbol przegrzania.
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

Gdyby lampa się nie grzała, to by takich czujników nie było... Mam Metza 58AF 1N i jak mocniej błyśnie to dym z lampy leci, a na "szybce" mam powypalane ślady. W starszych modelach metza też się to zdarzało... Teraz mam SB 900 i nie ma takich cudów jak w metzu. Tylko raz mi się zdarzyło że się zagrzała, ale chwila moment i temperatura ok. Zawsze można to wyłączyć.... ale nie polecam

Domyślnie

Czyli jaki jest wniosek z powyższej dyskusji, bo chyba nie znalazłem rozwiązania problemu (mam taki sam)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris850 Zobacz posta
    czy ktoś z was sprawdził motyw z bateryjkami?
    To dzięki mózgowi myślimy, że myślimy...

Grupa Podkarpacka - zapraszam

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów