Close

Strona 14 z 14 PierwszyPierwszy ... 4121314
Pokaż wyniki od 131 do 137 z 137
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łuków\Lublin

Domyślnie

Znalazłem jeszcze coś co może potwierdzać tezę z filmiku z youtube który był opisywany wcześniej. Mianowicie że powodem są akumulatorki. Tu są charakterystyki rozładowania baterii alkalicznych AA:
    http://support.radioshack.com/suppor...alk-std-AA.htm
    oraz akumulatorka 1850mAh:
    http://support.radioshack.com/suppor...bt-nimh-AA.htm
    zobaczcie że w przypadku baterii prąd jaki tam najwięcej wyciągnęli to 1000mA natomiast z akumulatorka 1800mA przez godzinę, co w lampie dla baterii może dać 4A a przy zastosowaniu aku np. 2500mAh daje 10A. Ponadto zobaczcie jak zachowują się charakterystyki baterii i przy obciążeniu prawie liniowo spadają maleje napięcie, wydajność itp. Natomiast akumulator przez ok 50 min przy maksymalnym prądzie ma praktycznie sztywną charakterystykę. Dlatego większe prądy jakie może pobierać układ lampy może powodować jego przegrzewanie. Myślę ze różnica napięć 1,2 a 1,5 V nie ma większego znaczenia bo i tak dla układu scalonego jest stabilizowane jakieś stałe napięcie. Ciekaw jestem jak by zachowywała się lampa przy zastosowaniu akumulatorów jak najmniejszej pojemności.
    fighting for peace is like fucking for virginity |nikon nikkory i saba

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

I dlatego w #122 wspominałem o konieczności zrobienia ograniczenia prądowego. Zwykłe baterie alkaliczne, już ze swej natury ograniczają ten prąd. Są niejako samozabezpieczające jako mało sztywne źródła zasilania.

IMO uzasadnieniem braku takiego ograniczenia w SB900 może być fakt, że jest ona przeznaczona głównie dla profesjonalistów. Zawodowiec ma drugą zapasową lampę w torbie, a spalenie jej może być mniej warte, niż jedno zdjęcie z długiej serii. To może być fotka jakiej nikt inny fotografujący obok nie ma. Poza tym po jednej długiej serii Sabinka zapewne od razu nie padnie. Nam amatorom pozostaje ta dyskusja i wnioski do jakich dochodzimy.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    [..]Zawodowiec ma drugą zapasową lampę w torbie, a spalenie jej może być mniej warte, niż jedno zdjęcie z długiej serii. [...]
    Może chodzi o paparazzi, bo zawodowiec to ma lepsze oświetlenie.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

No to może tu jest jakiś zawodowiec i coś powie? Mogę się mylić bom muzyk a nie fotograf...
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 17-03-2009 o 20:33
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Może rzeczywiście akumulatorki o pojemniści np. 1000 mAh, spowodują że ta lampa będzie lepiej pracować jeśli chodzi o grzanie. Gdzieś takie widziałem, jeśli będzie mi się to zbyt często zdarzać to kupie i stestuję, jak narazie nie jest mi to zbytnio potrzebne.
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    I dlatego w #122 wspominałem o konieczności zrobienia ograniczenia prądowego.
    zrobienie takiego ograniczenia spowolni lampę i nie da się zrobic szybko np 5 błysków na pełnej mocy.

Odpuśćcie sobie te wszystkie teorie. Po co to wymyślać?
    W każdej lampie długa seria na pełnej mocy daje przegrzanie. Sb900 to pokazuje na wyświetlaczu, inne lampy nie. Rozumiem, że jesteście lepszymi konstruktorami niż inżynierowie nikona i użytkownikami którym możliwości sb800 i 900 nie wystarczają.
    Proste to wszystko jak budowa cepa, a bicie piany na 14 stron. Nie macie nic lepszego niż szukanie dziury w całym?
    Lepiej w tym czasie nauczyć się dyskretnego posługiwania się lampą, mocy wtedy nie zabraknie a i zdjęcia będą lepsze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A ja myśle że ograniczenie prądowe załatwiło by sprawe, i uważam że inżynierowie zwyczajnie coś pomineli - szybko sprzęt na rynek by były jakieś nowinki które by utrzymały daną cenę - ile w końcu lat można trzymać sb-800 w tej samej cenie i kłócić się że nie ma sensu nic nowszego; przecie konkurencja nie śpi. Jdynie, że może takie ogranicznie jest technicznie niemożliwe lub bardzo trudne.

Tak jak Piotr napisał powyżej odnośnie tranzystora mocy - najprawdopodbniej nie ma takiego w sb-800 dlatego nie potrzeba zabezpieczenia przed przegrzaniem, oczywiście instrukcja nie zalece robioenia dużej ilości zdjęć w serii ale sb-800 nie da pełnych błysków zbyt szybko.

SB-900 ma zastosowany taki tranzystor i oto może walić bez opamiętania na pełnej mocy z tym że na akumulatorach nie a na alkalicznych tak. Więc się okazuje że czas między błyskami (ten potrzebny na ponowne naładowanie) na akumulatorch jest krótszy ponieważ akumulatory umożliwiają szybsze naładowanie i co za tym idzie tranzystor się przegrzewa. Zabezpiecznie prądowe miało by w takim układzie duży sens, ponieważ pozwalało by robić zdjęcia na akumulatorach tak samo jak na alkalicznych bateriach czyli wydłużyć czas między błyskami o kilka milisekund i lampa by się nie przegrzewała - a ten czas między błyskami na alkalicznych jest właściwie niezauważalny jeśli chodzi o różnicę w stosunku do akumulatorów, więc chyab woleli by wszyscy stracić kilka milisekund niźli by im po kilkudziesięciu zdjęciach przegrzewał sie tranzystor - skoro by temu zapobiec albo nie będą i tak robić serii albo będą oszczędzać lapę lub wsadzą baterie alkaliczne by ten czas się wydłużył. Reasumując brak zabezpieczenia prądowego jest pożyteczny tylko dla wąskiej liczby użytkowników, którym zależy by po wsadzeniu akumulatorów zrobić super szybką serię i meć gdzieś czy lapa się przegrzałą bo mją drugą w trorbie. Ja jednak uważam że więcej ujęć stracą zmieniając lampę niźli w wypadku lekko (niezauważalnie) wydłużonej serii.

Inna sprawa to brak chłodzenia tego tranzystora lub może zastosowanie zbyt taniego czyli technologicznie przestarzałego by obniżyć cene lampy. Ktoś kiedyś w wątku odnośnie sb-800 pisał że mu się spaliła i wymienił jedną częśc na identyczną z jakiejśc chińskiej lapmy z bema za 50zł czy coś około. - także wierzcie lub nie, ale surowce do jakichkolwiek lamp pewnie warte są 5zł, a nie jak ktoś wyżej piotrowi przygadał że te co on używa na uczelni są nic nie warte a te w lampie to pewnie 200zł - hahaha )))) - gdyby lampa kosztowałą nikona 200zł to my byśmy kupowali ją za 10k - towar, w moim przekonaniu, ma przynajmniej 1 000 % przebitkę. Jak ktoś jeszcze wierzy w super przeceny 70% to niech kiedyś sprónuje zdobyć fakturę jakiegokolwiek sklepu na której jest za ile towar kupuje. Może w przypadku sprzętu foto sam sklep 1000% nie zarabia ale jest kilku pośredników. Ubrania naprzykład sklep wystawia zwykle z przebiką sięgającą właśnie 1000%. Znam paru ludzi zajmujących się dystrybucją różnych towarów także uwierzcie że lampa poza dobrym plastikiem i napisem nikon w środku jest takim samym badziewiem jak każda inna. Tylko tu macie gwarancję i za to płacicie jak się sypnie macie nową i kontrola produkcji jest inna także jakiś tam tranzystor będzie może lepiej przylutowany (chociaż był wątek o popsutej sb-900 i rozebranej przez właściciela gdzie się okazało że klawiatura było krzywo przyklejona).

Strona 14 z 14 PierwszyPierwszy ... 4121314

Uprawnienia umieszczania postów