Witam, pozwolę się dołączyć do dyskusji chociaż niestety nie posiadam lampy SB-900
Obserwując ten wątek przyszło mi na myśl parę przemyśleń. Otóż dlaczego w SB-600/800 nie było zabezpieczenia temperaturowego a w 900 już mamy. Wydaję mi się że to jest bezpośrednio związane z budową układu elektronicznego 900-setki a mianowicie z tranzystorem mocy IGBT. Wydaje mi się że dzięki niemu 900 ma taką powtarzalność mocy błysku i szybkość.Ten tranzystor jest bardzo szybki w załączaniu wytrzymuje bardzo wysokie napięcia i prądy ( stąd szybkie ładowanie) ale niestety jest wrażliwy na temperaturę i tu pojawia się zabezpieczenie temperaturowe. Jako że studiuję elektrotechnikę spec. napęd wiele razy miałem do czynienia ze sterownikami silników na tranzystorach IGBT. Silnik potężny a przekształtnik na IGBT malutki jak kartka A3 a na całej długości obudowy z obu stron zawsze były wentylatory. Sam budując układy np. mostki H z 4 identycznych tranzystorów IGBT które przykręcone były do 1 radiatora jakiś czasem pał z przegrzania. Z doktorami doszliśmy do wniosku że nie ma jeszcze takiej technologi żeby identyczne złącze wyprodukować masowo zawsze są jakieś subtelne różnice. Dodatkowo wraz ze wzrostem temperatury zmienia się rezystancja złącza IGBT. Więc podsumowując wydaje mi się ze zabezpieczenie dotyczy tranzystora ponadto może być jeszcze zabezpieczenie prądowe które chroni elektronikę przy wyższych temperaturach gdy zmienia się opór i mogą płynąć większe prądy. I dlatego na akumulatorkach jako że są bardzo wydajnym źródłem prądowym może działać zabezpieczenie a na bateriach nie. A w środku lampy tranzystor szybko nie ostygnie.
Szukaj

Skontaktuj się z nami