Szukaj
Witam
umnie tez pojawił sie problem ciągłego ERR podczas robienia zdjec w d90 z obiektywem nikkor 50mm1.4g i karta sandisk extreme III 8gb.
czytałem na róznych forach ze problem moze tkwić w karcie pamieci... ale zauwazyłem ze err wyskakuje mi takze czasami przy przełączaniu na tryb LV....
GEnrealnie aparat po włączeniu czasami potrafi zrobic 200zdjec i nic - zero problemów, a czasami juz po kilku zdjeciach zaczynają notorycznie wyskakiwać ERRory......
Odesłałem aparat do sklepu.... ale gosć ze sklepu stwierdził ze zrobił nim ponad 100 zdjec i nic mu sie niepojawiło.. wiec aparat odesłał twierdząc ze pewnie sie "odwiesił"......
Oczywiscie dalej sie zawiesza a Ja niewiem co mam z tym dalej zrobi.... odesłac i ządać zwrotu pieniedzy czy odesłac do serwisu nikona......
tak wyglada zdjecie z ERR
a tak normalne zrobione klatke wczesniej
W innym wątku o tym temacie już pisałem że miałem do czynienia z dwoma egzemplarzami D90+kit i nic się nie działo. Drugi zestaw mam już od kilku miesięcy i żadnych usterek z mocowaniem obiektywów czy błędów. D90 to raczej sprawdzona konstrukcja, w końcu od strony mechanicznej to D80. Może ukaże się nowa wersja softu poprawiająca stabilność, choć u mnie nie ma takiej potrzeby. Używałem karty SanDisk 4GB 30MB/s i 8GB 20MB/s oraz Lexar 2GB.
Nikon D90 + 18-105mm
z tego co czytam to Ci którzy nie mieli żadnego błędu mają niesamowite szczęście. i nie powiedziałbym że to jest kwestia softu. wynikałoby z tego że niektórzy mają v1.0 w poprawnie działającym aparacie a inni mają wersję 1.0 i aparat szwankuje.
"Niesamowite szczęście"? Błędy sygnalizują osoby które te błędy dopadły. Ci którym aparat pracuje bez problemu raczej o tym nie mówią, tak więc nie wiadomo jaki jest odsetek tych z błędami...
Nikon D90 + 18-105mm
tak czy siak coś jest nie taki wątpię żeby to była wina softu.
No, faktycznie nie wiadomo. Jednakże z osób tu pisujących spora część takowe jednak ma, czyli to nie jest raczej ewenement.
Ja mam D90 od niedawna (ok. 2k zdjęć) i nie miałem ani razu "err", karta SD Extreme3, 20MB kupiona w sklepie dla idiotów. Ale za to miałem już ze trzy razy blokadę wyzwolenia migawki (na wyświetlaczu pojawia się "F--"), czyli kolejny kwiatek od Nikona, który ludzie wiążą z felerną komunikacją body z obiektywem, szczególnie kitowym, ale nie tylko.
Piotr
Nic, nie był mójTestowałem przed zakupem własnego, który mam obecnie.
Może w takim razie niech w wątku wpisują się też osoby które mają D90 i nie stwierdziły usterek. Będzie może jakiś punkt odniesienia zanim nastąpi masowa panika i rytualne podpalanie włosów
Myślę że gdyby istniał błąd w konstrukcji aparatu to ujawniał by się u każdego. Skoro tak nie jest to może jest montowana jakaś zawodna część która u niektórych szwankuje.
Ostatnio edytowane przez Mechanick ; 15-02-2009 o 21:20
Nikon D90 + 18-105mm
miałem często f-- ale od czasu zmiany obiektywu z nikkora 18-105 na sigmę, blokady migawki nie było.
Skontaktuj się z nami