Close

Strona 8 z 47 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 469
    Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Trzeba wyprawić posłów do Nikona z dwoma nagimi mieczami...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

witam wszystkich posiadam aparacik od 3 miesięcy i tylko raz wystąpił błąd typu f-- pstrykałem podczas mroźnego wieczoru możliwe ze właśnie niska temperatura była tego przyczyna już później nie miałem takich problemów ponieważ zdjęcia robiłem w temperaturach powyżej zera i to właśnie mogła być przyczyna

Domyślnie

Mi znowu w piątek wyskoczyło F90 po tym, jak z dworu (a dokładnie to samochodu po godzinie 23) wszedłem z aparatem do kina, leciutkie przekrecenie obiektywu w lewo naprawiło błąd, który już sie nie powtórzył.
    Nikon D7200 | MB-D15 | Nikkor 85 mm f/1.8 G AF-S | Samyang AE 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye CS | Nikon SB-900

Domyślnie

D90 mam od jakichś chyba 3 miesięcy. Na razie raz wyskoczył mi ERR. Za cholerę nie mogłem się go pozbyć. Karta SDisk Extreme II 8 G obiektyw N18-200. Chciałem odsyłać do serwisu ale na drugi dzień jeszcze raz na spokojnie wyciągnąłem baterię, kartę, odkręciłem obiektyw, poskładałem wszystko do kupy i nie wiedzieć czemu zaczęło działać. Do tej pory działa...

Co do serwisu Nikona to jest to jakieś wielkie nieporozumienie. Już ponad miesiąc czekam na wycenę naprawy lampy. Jeszcze nawet nie zaczęli naprawiać tylko myślą ile może to kosztować. Masakra... To jest mój pierwszy sprzęt Nikona w życiu ale z takim podejściem firmy do klienta to nie wiem czy nie ostatni...

Domyślnie

damian1976 - ja mam Error CHA od czasu do czasu, i pare razy też zdarzyło się F-- mimo że obiektyw był podłączony poprawnie i aparat pracował w pokojowej temperaturze.

Jedno co mnie wkurza to fakt że będę musiał go osobiście odesłać pocztą. Dlatego zastanawiam się czy nie poczekać lepiej aż Nikon wprowadzi usługę zwiększenia bufora to przy okazji zrobiłbym sobie upgrade.

Domyślnie

Nie do końca wiesz czy obiektyw jest podpięty prawidłowo (nie do końca wiesz czy dane odczytywane z obiektywu i przesyłane do korpusu są o.k a najprawdopodobniej nie stąd nasze problemy najprawdopodobniej) ale najbardziej irytujące jest to że my musimy kombinować o co chodzi a Nikon nie widzi żadnego problemu a porada typu pan sformatuje kartę doprowadza mnie do szału jakbym dzwonił na błękitną linie tpsa , jedynym wytłumaczeniem dla mnie jest to że panowie w serwisie siedzą okopani w ziemi bez prądu wodę i żarcie im dowożą co dwa tygodnie a internet to dla nich pojęcie nie znane
    prawdopodobieństwo że zmieni coś nowe oprogramowanie jest według mnie znikome
    (mój aparacik też pracuje w warunkach temperatury pokojowej i nie ma to dla niego znaczenia)

Domyślnie

Myślę że obiektyw trudno jest podłączyć nieprawidłowo. Pytanie czy na stykach między obiektywem a puszka wszystko jest ok.

damian1976 - myślę że dobrze kombinujesz, ale napisz koniecznie co powiedzieli w serwisie.

Domyślnie

Co prawda nie miałem jeszcze żadnego błędu w moim D90 ale niedługo jadę na wycieczkę gdzie aparat przejdzie bojowy chrzest. Obawiam się trochę, że na wyjedźcie mogą zacząć pojawiać się błędy, tym bardziej, że jadę do tropikalnego kraju gdzie jest bardzo duża wilgotność powietrza. W związku z tym chciałbym Was się zapytać czy w momencie gdy pojawi się błąd i trzeba wyciągnąć baterie zdjęcia na karcie są bezpieczne ? Nie chciałbym aby się okazało, że po wystąpieniu błędu zdjęcia zniknęły z karty albo trzeba kartę formatować. Jakie macie doświadczenia z tym związane ?
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

Dane na karcie są bezpieczne . Chyba że masz kiepską kartę. Mi kiedyś wywaliło błąd karty Kingston (na Canonie A520) i poleciały wszystkie zdjęcia.

Domyślnie

Witam
    D90 kupiłem 23 stycznia. Fotki super tylko coś się zaczął zawieszać Errr i F-- .
    1. Na początku myślałem że to ja coś sknociłem , doświadczenia nie mam może coś źle poustawiałem lub coś innego, od tej pory tylko auto.Problemy występowały dalej...
    2. Pomyślałem że : Temperatura poniżej zera to może wpływ temperatury więc tylko w domku i czekałem aż się ogrzeje jak był przenoszony z zewnątrz ale problemy dalej ...
    3. Dzisiaj poczytałem ten wątek i hehhe ... zawiesił się całkowicie F-- , włączanie wyłączniae nie pomaga , trzeba było 2 razy baterię wyciągać - nie pomogło. Dopiero reset ( kosz + pole ostrości na 2 sek ) dało radę. Ponadto zaobserwowałem że dioda od karty pamięci się świeci non stop.

Dodatkowe błędy/problemy :
    1. Karta oryginał Sandisc 4 GB EXtreme III nie wchodzi lekko w gniazdo , odrobinkę trzeba dopchnąć aby weszło do połowy a potem już lekko aż do zablokowania.
    2. Na karcie raz miałem błąd odczytu nie chciało mi odczytać 6 plików (read error w windowsie)
    3. Obiektyw - Nikkor 18-105 (kitowy) - ponieważ to moja pierwsza lustrzanka poprosiłem sprzedawcę (fotojoker) aby mi pokazał jak się montuje obiektyw. Jak zamontował nie był zdejmowany do dziś. Ponieważ na wątku ktoś pisał że może być problem ze stykami odpiąłem obiektyw (naprawdę delikatnie wg manuala) i zobaczyłem że na jednym z zaczepów (to chyba się nazywa bagnet, takie plastikowe trzy wypustki) jest lekko zdarty, usunąłem zadry (niewielkie)
    4. Podpinanie do laptopa - po instalacji sterowników nie wykrywany był na żadnym porcie ani na innym kompie. po resecie - jak ręką odjął.

Jutro pojadę w teren i pomęczę go dotąd aż się zawiesi, a poniedziałek rano oddaję sprzęt do serwisu, chociaż wolałbym wymienić na inny egzemplarz.

Moje pytanie :
    1. Mam problemy jak powyżej ze sprzętem za prawie 4000 tyś (kit + pierdoły). Z aparatem za 1000 zł (olympus SP560Z) nie miałem w ogóle problemów i co najmniej tego samego spodziewałem się po droższej amatorskiej lustrzance Nikona. Czy mogę domagać się wymiany sprzętu ? Jeśli tak to od kogo (Fotojoker czy serwis Nikona) ?

Pozdrawiam
    malysan

Strona 8 z 47 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów