Szukaj
To sie podnies.![]()
Widze, ze koledzy z systemu Nikona malo jeszcze wiedza na temat FF/BF, moi koledzy z poprzedniej stajni, czyli Pentaxiarze doszli w tym temacie juz znacznie dalej. Mam nadzieje, ze Wasza wiedza w tym zakresie nie bedzie sie musiala rozwijac, bo walka z ta przypadloscia nie nalezy do przyjemnych. Tak na szybko, od kolegow Canonierowhttp://canon-board.info/showthread.php?t=41912
Ostatnio edytowane przez Witusch ; 27-01-2009 o 14:48
Podziel się tą niezmierzoną wiedzą Pentaxiarzy a nie podajesz linka do kilu postów z kanondeski. Daj nam też zajść po horyzont i bezkresne pola stepów akermańskich, radzi z tego będziemy wielce.
Dla mnie to wygląda na jakiś specyficzny rodzaj oświetlenia/błąd w metodyce testów/onanizm sprzętowy tudzież szukanie dziury w całym. Jeżeli okaże się to prawdą (mowa o błędzie AF) będzie trzeba kupować po 3 - 4 puszki i stroić pod określone źródło światła. Innego wyjścia nie widzę. Martwię się tylko o swoje body i szkła, nie mam bf/ff przy żarówkach, świetlówkach czy słoneczku. Ślepy już jestem czy coś ze sprzętem mam nie tak?
Nie lubie sarkazmu. Wiedza jest wszedzie, jak ktos chce, to ja znajdzie, a jezeli ktos o czyms nie slyszal, to nie znaczy, ze to nie istnieje.
Sarkazmu nikt nie lubi, ale takie teorie możesz opowiadać rodzinie. Chcesz wmówić że ludzie robią na imprezach w świetle żarowym, wspomagają się asystentem z lampy i mają nie trafione fotki z powodu światła żarowego??? Przeczytaj jeszcze raz moje ostatnie zdanie.
D800
Dobrze macie racje, zadowoleni? Opowiem rodzinie, ale o tekstach na forum nikona...
Witusch, zwisa mi czy mnie dodałeś czy nie do ignorowanych. Już Ci kiedyś powiedziałem, że nawet jeżeli masz aż tyle do powiedzenia na każdy temat to nie znaczy że masz o tym od razu pisać. Też Ci dam ignora, bo w 3 miesiące przeczytałem ponad 500 Twoich postów. Styknie.
Nie wiem czy pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez maki ; 27-01-2009 o 16:35
D800
Pomimo przejawow braku elementarnej kultury niektorych osob na tym forum, kieruje swoje slowa do tych, ktorzy problematyka FF/BF sa zainteresowani. Prosze przeczytac ustep o autofokusie w tej recenzji http://www.optyczne.pl/69.3-Test_apa...ytkowanie.html Jest to problem, ktory dotyczy nie tylko Pentaxa ale rowniez niektorych modeli Canona i prosze nie rzucac we mnie obelgami, bo z palca sobie tego nie wyssalem. Byc moze (mam nadzieje) nie dotyczy on, lub dotyczy w malym stopniu uzytkownikow Nikona, tym niemniej uwazam, ze warto na to zwrocic uwage, jesli nasze szklo lub puszka jest dotknieta problememi z AF. Jeszcze raz chcialbym prosic tych, ktorzy w to nie wierza aby swoje zdanie w sporze wyglaszali z kultura i przedstawiali jakies kontrargumenty, a nie jedynie obrazali innych. Dziekuje za uwage.
Ayem, chyba jeszcze poczekamy na to wspólne focenie
Przedwczoraj, po prawie miesiącu czekania przyszedł D300 z serwisu. Nie było żadnej informacji co zostało naprawione. Sam aparat... no cóż... zaraz po włożeniu baterii sprawdziłem w menu w jakim stanie są korekcje af - po cichu liczyłem, że korekcje są wyłączone, a świeżo skalibrowany przez serwis układ af w pozycji 0 będzie ostrzył w punkt - przeliczyłem się. Korekcje, jak były włączone przed wysyłką, tak włączone pozostały - wygląda na to, że panowie w serwisie dokonywali kalibracji sprzętowej przy włączonych kalibracjach w menu. Nie mogę jednak powiedzieć, że nic nie było przy nim robione. Zdolni panowie w serwisie wprowadzili korekcję, tyle że nie w tą stronę, co trzeba. Z 85ka ma teraz olbrzymi ff. Robiąc zdjęcie obiektom oddalonym o 4m ostrość mam PÓŁ METRA WCZEŚNIEJ!!! Jak wprowadzę tą korekcję +20 to jest już lepiej, ale i tak gorzej niż przed wysłaniem do serwisu (i korekcji ustawionej wtedy na 0). Teraz ani sigmy 28mm, N50, ani N85 nie da się skalibrować, bo brakuje skali. Aparat jest okaleczony i całkowicie niezdatny do użytku
Jestem maksymalnie wkur@#$^y na idiotów z serwisu... bo trzeba być idiotą, żeby trzymać sprzęt przez okrągły miesiąc i zamiast naprawić - zepsuć
Nie wiem co teraz robić. Teraz boję się, że jak znowu wyślę im sprzęt, to po miesiącu czekania dostanę aparat z gratisowo rozpieprzonym wizjerem, odpadającymi gumami i urwaną lampą błyskową, a af już w ogóle nie będzie działał
Przepraszam za nerwy, ale jestem wściekły...
D700, D750, D800, N24-70, S35/1.4 ART, S50/1.4 ART, N50/1.8, N85/1.4
Skontaktuj się z nami