Close

Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 185

Domyślnie D300 - problem z AF

Proszę o poradę. Mam spory problem z autofocusem w moim D300, istnieje on właściwie od momentu zakupu puszki, ale ostatnio zaczął mi wyjątkowo przeszkadzać. Oto kilka symptomów:

• Wszystkie moje szkła mają z tym body pokaźny front-focus i jestem zmuszony wprowadzać korekcje:

1. S28/1.8 -> +20
    2. N50/1.8 -> +12
    3. N85/1.4 -> +20 i przydało by się nawet ciut więcej
    Dodam tylko, że mój stary D50 nie ma z nimi najmniejszego problemu i wszystkie wyżej wymienione szkła ostrzą z nim w punkt.

• Gdy już wprowadzę korekcję i wygląda, że wszystko jest ok, okazuje się że boczne punkty AF z prawej strony dają mi dość pokaźny BF. Przy kadrze pionowym gdy chcę zrobić komuś portret używając bocznych punktów, zamiast oczu ostre są uszy i włosy z tyłu głowy (tutaj znów D50 działa ok więc wykluczam problem szkieł)

• Generalnie w nieco trudniejszych warunkach (np kościelnych) wszelkie korekcje można rozbić o kant dupy bo AF ma bardzo słabą celność. Czasami wręcz zastanawiam się, czy nie lepiej używać D50 jako głównego body, bo w kwestii af jest o wiele pewniejszy.

Czy macie może pomysł co może być nie tak i czy taka wada kwalifikuje puszkę do oddania do serwisu?
    D700, D750, D800, N24-70, S35/1.4 ART, S50/1.4 ART, N50/1.8, N85/1.4

Domyślnie

Masz najnowszy firmware? Zdaniem niektórych osób poprawia on problem D300 z obiektywami w kwestii BF/FF.

Domyślnie

Najnowszy firmware 1.10 wgrałem jak tylko się pojawił. Niestety nie pomogło

Domyślnie

zdecydowanie serwis, to nie jest normalne zachowanie puszki

Domyślnie

Nie wiem czy to coś pomoże, ale jeśli masz we wszystkich przypadkach FF powyżej 12, to wprowadź na próbę ogólną korektę +12. Nie wiem czy używasz też innych szkieł, jeśli nie, to może chciaż 85-kę będziesz mógł dostroić.
    Z tego co pamiętam, korekcje się sumują (ale nie mam dostępu do instrukcji, więc jeśli się mylę, proszę o wyrozumiałość).

Domyślnie

Panowie tylko patrzac realnie na skale problemow ktore ma kolega z ta puszka, a takze jej zastosowanie, to skoro korekcja daje takie rezultaty jakie daje (czyt. zadne), to proba wprowadzania kolejnej korekcji przypomina w moim odczuciu reanimowanie trupa.

W zadnycm z egzemplarzy D300 ktore przewinely sie przez moje rece tego typu cudow nie widzialem, wiec IMHO nie ma co sie ludzic, ze samo przejdzie, tylko serwisowac.

Domyślnie

Raczej serwis. Chociaż jestem big fanem AF fine tuning - bez przesady. Są możliwości kalibracji szkieł, tak samo i puszka może wymagać kalibracji.
    Pozdr
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sztolcman Zobacz posta
    Proszę o poradę. Mam spory problem z autofocusem w moim D300, istnieje on właściwie od momentu zakupu puszki, ale ostatnio zaczął mi wyjątkowo przeszkadzać. Oto kilka symptomów:

• Wszystkie moje szkła mają z tym body pokaźny front-focus i jestem zmuszony wprowadzać korekcje:

1. S28/1.8 -> +20
    2. N50/1.8 -> +12
    3. N85/1.4 -> +20 i przydało by się nawet ciut więcej
    Dodam tylko, że mój stary D50 nie ma z nimi najmniejszego problemu i wszystkie wyżej wymienione szkła ostrzą z nim w punkt.

• Gdy już wprowadzę korekcję i wygląda, że wszystko jest ok, okazuje się że boczne punkty AF z prawej strony dają mi dość pokaźny BF. Przy kadrze pionowym gdy chcę zrobić komuś portret używając bocznych punktów, zamiast oczu ostre są uszy i włosy z tyłu głowy (tutaj znów D50 działa ok więc wykluczam problem szkieł)

• Generalnie w nieco trudniejszych warunkach (np kościelnych) wszelkie korekcje można rozbić o kant dupy bo AF ma bardzo słabą celność. Czasami wręcz zastanawiam się, czy nie lepiej używać D50 jako głównego body, bo w kwestii af jest o wiele pewniejszy.

Czy macie może pomysł co może być nie tak i czy taka wada kwalifikuje puszkę do oddania do serwisu?

To praktycznie opisuje mój problem jaki mam z D300. Tez praktycznie od nowości ale zauważyłem dopiero po wymianie szkieł na <= 2.8.

Bardzo wkurzająca przypadłość, szczególnie że nie da się nawet ręcznie poprawić bo w wizjerze wszystko wygląda cycuś glancuś, ostre w punkt, a na fotce wielkie "o ja p...". Dodatkowo im dalej jestem od obiektu tym większa różnica - portret (50mm z około 2m) ostrzony na oczy, kończy się ostrością na biuście - ciekawy efekt

Dodatkowo mam dla Ciebie złe wiadomości. W piątek odesłałem puszkę TRZECI raz na Postępu. Do tej pory naszym serwisantom udało się problem nieco poprawić, tzn przy bardzo dobrych warunkach centralne pole jako tako trafia, ale już klawiatura w oświetleniu pokojowym i wspomaganiu z sabinki jest zbyt trudna. Boczne i górne i dolne pola są bezużyteczne. Na nich mam losowo BF, FF lub aparat kręci ostrością tam i nazad.

Dobre wieści? Przy reklamacji naprawy odsyłasz na ich koszt
    Ostatnio edytowane przez ayem ; 18-01-2009 o 15:04
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ktm777 Zobacz posta
    Nie wiem czy to coś pomoże, ale jeśli masz we wszystkich przypadkach FF powyżej 12, to wprowadź na próbę ogólną korektę +12. Nie wiem czy używasz też innych szkieł, jeśli nie, to może chciaż 85-kę będziesz mógł dostroić.
    Z tego co pamiętam, korekcje się sumują (ale nie mam dostępu do instrukcji, więc jeśli się mylę, proszę o wyrozumiałość).
    Niestety nie sumują się.

ayem
    to mnie zestresowałeś. Myślałem, że w serwisie z miejsca wymieniają moduł AF na nowy Swoją drogą wysyłając body do serwisu trzeba wszystko zapakować do pudełka (razem z instrukcjami, paskami i osłonkami)? Czy wystarczy wysłać samo body? Nie wysyłałem nigdy więc nie wiem.

Domyślnie

samo body + żółta gwarancja + dowód zakupu + opis usterki

Ja pakuje to w ten wew. mały karton w którym jest aparat. Wyjmuję baterie i zostawiam kartę ze zdjęciami przykładowymi. Odpinam pasek etc.

Posyłam, na drugi dzień dzwonie potwierdzić że dostali paczkę i poprosić o ID + nr klienta - można śledzić postępy na stronie www i ułatwia kontakt telefoniczny potem.
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów