Szukaj
Przyznam szczerze ze z dusza na ramieniu sledzilem rozwoj wydarzen w tym watku i opinie posiadaczy d300. Sam po wielu rozterkach kupilem ten aparat, podpialem 17-55 i paranoicznie doszukuje sie ff/bf zamiast czerpac radosc z robienia zdjecOstatnio nawet zrobilem jakies proste testy, ale okazalo sie ze moj brak poprawnej ostrosci na niektorych zdjeciach moge spokojnie zwalic na ruchliwosc mojej corci a nie czepiac sie biednego AF :} Mimo wszystko mam dziwne wrazenie ze raz na kilka strzalow to co zdawalo sie idealnie doostrzone w wizjerze i co calkiem niezle wyglada na podgladzie po weryfikacji na monitorze jest do kosza. Nie wiem czy ten typ tak ma czy po prostu musze sie go nauczyc obslugiwac...
tak bywa, na LCD widzisz wyostrzoną miniaturkę, trudno tak na 100% wyczuć czy jest żyletka. Dlatego w puszce kasuję tylko ewidentne niewypały - resztę w postprocesie.
Pozdrawiam, Piotrek
www.theonepic.com
D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia
Proponuje zwrocic uwage na to co napisal wilk325, podkrecenie wyostrzenia w puszce na okolice 6 i wyzej pozwala duzo lepiej ocenic czy fotka jest ostra czy nie na LCD niz standardowy dosc niski poziom wyostrzenia. Oczywiscie to czasem zbyt mocne wyostrzenie zdejmujemy sobie na etapie postprocessu przy obrobce rawa.
Warto tez ustawic sobie puszke tak, zeby wcisniecie wybieraka wlaczalo nam powiekszenie fotki do poziomu sredniego, wtedy po wcisnieciu tego przycisku przy przegladaniu fotek puszka robi nam cropa 100% na uzytym w czasie robienia fotki punkcie ostrosci.
Zeby bardziej namieszac, to napisze, ze troche ma, albo miewa. Autofokus pracuje czesto troche inaczej np. w swietle zarowym a inaczej w dziennym, wiec idac dalej tym tokiem myslenia, jesli zrobisz korekte w swietle zarowym, moze sie ona okazac bledna dla swiatla dziennego.
Jesli mozna spytac, gdzie mieszkasz w Niemczech, moze jestesmy sasiadami? Mam D300, juz troche go opanowalem i rowniez mowie po polsku, prawie tak, jak przed 22 laty gdy mieszkalem w Polsce![]()
Pozdrawiam, Piotrek
www.theonepic.com
D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia
Skontaktuj się z nami