@nephilim1977
Jak tam Twój deczysta?
Szukaj
@nephilim1977
Jak tam Twój deczysta?
D50+T17-50 2.8+N35 1.8+N50 1.8+N24-70 2.8+N70-200 2.8+SB-800 VI edycja Mam Marzenie - SERCE ADMINA !!! - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195196
Jak że kilka dni temu zmieniłem system na Nikona (głównie ze względu na AF)szeroko otworzyłem oczykiedy przeczytałem ten wątek ...tablica do kontroli AF i do boju(www.FocusTestChart.com) pierwsze szkiełko ,aparat pod kątem 45 -ciu stopni, linie z wizjera ustawione aby idealnie pokrywały się z liniami na teście(czyli prawidłowe ustawienie).
Robię fotkę-minimalny BF, drugie szkiełko,procedura powtórzona) BF na jakieś 2 cm...
Powtórzyłem test parę razy z identycznym wynikiem, z tym muszę powiedzieć że poprawność AF sprawdzałem kontrolując tylko lewą stronę tablicy testowej, jednak raz pokusiłem się o sprawdzenie prawej a tam jak się okazało FF?
Patrzę na tablicę i aparat i widzę że pomimo tego że linie w wizjerze nakładają się na te z tablicy leży ona pod kątem do aparatu...kolejne ustawienie tablicy tym razem pod kątem zgadzającym się z linia na znaczku pomiaru matrycowego-linie w wizjerze nie pokrywają się z liniami na tabelicy(poza punktem centralnym oczywiście) robię zdjęcie iiiiiiidealnie w punkt zarówno z prawej jak i z lewej strony.
Przepraszam za chaotyczność , mam nadzieję że komuś się przyda moje doświadczenie
ciekawi mię jednak czym to jest spowodowane ...załamania obrazu związane z optyką, krzywo ustawiona matówka???
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez fil91 ; 07-06-2009 o 20:35
Ja jestem posiadaczem D300 od kilku dni, przesiadka z D60 (dla mnie różnica jakbym przesiadł się na zupełnie inną markę).
Przyznam że wątek czytałem przed zakupem. Potraktowałem go jednak z przymrużeniem oka w myśl zasady że zadowoleni nie zakładają podobnych wątków.
O kartach do testowania FF/BF nawet nie myślę. Przejechałem się już z tym tematem podczas testowania Sigmy 30/1.4 + D60. Teraz po prostu wybrałem się w plener i wiem że trafia z moją sigmą 30 idealnie. Nawet nie potrzebuję kalibrować szkła w ustawieniach. Prawdziwe zdjęcia powinny weryfikować prawidłowe działanie AF a nie testy z kartkami, bateryjkami itp.
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
Weryfikacja czy korpus ma FF czy BF czy tez szkło wymaga niesamowitej staranności i dokładności, a najlepiej żeby się nie namęczyć zdjęcia realne robić i tak weryfikować![]()
Dlatego najpierw należy zrobić normalne foty, a dopiero jak na nich jest coś nie teges, zabierać się za focuscharty. W końcu kto robi zdjęcia tylko z 30cm? Szkoda tylko, że serwis tego nie rozumie i wyskakują z tekstem - "u nas wszystko jest OK" - taaaaaaaaaa, u Was z połowy metra:-/
Ciekawe co tam u kolegi @nephilim1977.
D50+T17-50 2.8+N35 1.8+N50 1.8+N24-70 2.8+N70-200 2.8+SB-800 VI edycja Mam Marzenie - SERCE ADMINA !!! - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195196
Skontaktuj się z nami