Close

Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 185

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lilkaM Zobacz posta
    wiem ,ze mowa jest o dostrajaniu obiektywow do aparatu.Zapytalam o te skale od +20 do -20 Teraz juz wiem ,ze te skale utozsamilam ze skala Ev.Sorry,namieszalam troche ,ale w ten sposob juz duzo sie dowiedzialam.
    Dodam jeszcze ,ze mowie tak samo dobrze po polsku jak i mowilam mieszkajac w Polsce przed 10-ciu laty)
    Cieszę się, że doszedłeś do tego, że rozmawialiśmy o dwóch różnych skalach. Co do rozmowy po Polsku to szlifuj język ojców bo warto i nie zapominaj gdzie się Twoi rodzice urodzili - to ważne.

Domyślnie

Przyznam szczerze ze z dusza na ramieniu sledzilem rozwoj wydarzen w tym watku i opinie posiadaczy d300. Sam po wielu rozterkach kupilem ten aparat, podpialem 17-55 i paranoicznie doszukuje sie ff/bf zamiast czerpac radosc z robienia zdjec Ostatnio nawet zrobilem jakies proste testy, ale okazalo sie ze moj brak poprawnej ostrosci na niektorych zdjeciach moge spokojnie zwalic na ruchliwosc mojej corci a nie czepiac sie biednego AF :} Mimo wszystko mam dziwne wrazenie ze raz na kilka strzalow to co zdawalo sie idealnie doostrzone w wizjerze i co calkiem niezle wyglada na podgladzie po weryfikacji na monitorze jest do kosza. Nie wiem czy ten typ tak ma czy po prostu musze sie go nauczyc obslugiwac...

Domyślnie

tak bywa, na LCD widzisz wyostrzoną miniaturkę, trudno tak na 100% wyczuć czy jest żyletka. Dlatego w puszce kasuję tylko ewidentne niewypały - resztę w postprocesie.
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ayem Zobacz posta
    tak bywa, na LCD widzisz wyostrzoną miniaturkę, trudno tak na 100% wyczuć czy jest żyletka. Dlatego w puszce kasuję tylko ewidentne niewypały - resztę w postprocesie.
    Proponuje zwrocic uwage na to co napisal wilk325, podkrecenie wyostrzenia w puszce na okolice 6 i wyzej pozwala duzo lepiej ocenic czy fotka jest ostra czy nie na LCD niz standardowy dosc niski poziom wyostrzenia. Oczywiscie to czasem zbyt mocne wyostrzenie zdejmujemy sobie na etapie postprocessu przy obrobce rawa.

Warto tez ustawic sobie puszke tak, zeby wcisniecie wybieraka wlaczalo nam powiekszenie fotki do poziomu sredniego, wtedy po wcisnieciu tego przycisku przy przegladaniu fotek puszka robi nam cropa 100% na uzytym w czasie robienia fotki punkcie ostrosci.

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Korekta focusa nie ma nic wspólnego z warunkami świetlnymi
    Zeby bardziej namieszac, to napisze, ze troche ma, albo miewa. Autofokus pracuje czesto troche inaczej np. w swietle zarowym a inaczej w dziennym, wiec idac dalej tym tokiem myslenia, jesli zrobisz korekte w swietle zarowym, moze sie ona okazac bledna dla swiatla dziennego.

Cytat Zamieszczone przez lilkaM Zobacz posta
    Dodam jeszcze ,ze mowie tak samo dobrze po polsku jak i mowilam mieszkajac w Polsce przed 10-ciu laty)
    Jesli mozna spytac, gdzie mieszkasz w Niemczech, moze jestesmy sasiadami? Mam D300, juz troche go opanowalem i rowniez mowie po polsku, prawie tak, jak przed 22 laty gdy mieszkalem w Polsce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Proponuje zwrocic uwage na to co napisal wilk325, podkrecenie wyostrzenia w puszce na okolice 6 i wyzej pozwala duzo lepiej ocenic czy fotka jest ostra czy nie na LCD niz standardowy dosc niski poziom wyostrzenia. Oczywiscie to czasem zbyt mocne wyostrzenie zdejmujemy sobie na etapie postprocessu przy obrobce rawa.

Warto tez ustawic sobie puszke tak, zeby wcisniecie wybieraka wlaczalo nam powiekszenie fotki do poziomu sredniego, wtedy po wcisnieciu tego przycisku przy przegladaniu fotek puszka robi nam cropa 100% na uzytym w czasie robienia fotki punkcie ostrosci.
    Ciekawe co mówisz i bardzo użyteczne. Do tej pory centrum wybieraka miałem na histogram nastawione, ale zaiste zoom jest przydatny i przyspiesza ocenę. Z tym wyostrzeniem to poobserwuję
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Zeby bardziej namieszac, to napisze, ze troche ma, albo miewa. Autofokus pracuje czesto troche inaczej np. w swietle zarowym a inaczej w dziennym, wiec idac dalej tym tokiem myslenia, jesli zrobisz korekte w swietle zarowym, moze sie ona okazac bledna dla swiatla dziennego.
    Dla mnie w praktyce nie ma. Niby skąd ten pomysł że w żarowym świetle inaczej mierzy odległość? Chyba nie mówisz o długości fali...
    pozdrawiam
    D800

Domyślnie

Dla mnie w praktyce nie ma. Niby skąd ten pomysł że w żarowym świetle inaczej mierzy odległość? Chyba nie mówisz o długości fali...
    pozdrawiam
    A jednak ma. No, przynajmniej w D200. W słabym żarowym świetle ma pewną tendencję do ustawiania ostrości nieco dalej. Może też stad biorą się kłopoty przy wspomaganiu AF czerwonym wzorkiem lampy błyskowej.

Domyślnie

Nie wierze
    D800

Witusch
    Gość

Domyślnie

Nie wierze
    Nie musisz

Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów