Close

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 185

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lilkaM Zobacz posta
    Hey! ayem-piszac ,ze ustawiles na +20 to masz na mysli te opcje w Systemie AF? Tez jestem od niedawna posiadeczka D300 i szukam podpowiedzi i odpowiedzi w kwestii ustawien ,aby polepszyc ostrosc .Moze nawet zagleboko i zaszybko weszlam tu w temat.Nie wiem czy to ustawienie to ostatecznosc czy podstawa, czy w ogole moze niepotrzebna zabawa?Przeciez wychodzisz na dwor z tak ustawionym AF a tu inne warunki atmosferyczne i co ,i tak musisz recznie od nowa ustawiac.Chyba nie kumam tu czegos(
    No niestety chyba nie do końca. Tu mówimy o "dostrajaniu" obiektywu do aparatu ( strona 327 instrukcji obsługi - PL ), a nie o samym AF.
    Polepszenie ostrości-to podniesienie wyostrzenie w body. D300 generalnie podnosimy ( dopasuj przetwarzanie obrazu-instrukcja obsługi str. 157 ) wyostrzenie na wartość pomiędzy 6-8.
    Balans bieli to jeszcze coś innego ( zmienne warunki atmosferyczne i inne światło ), jeżeli na początek nie daje radę auto to stosujemy opcję PRE - str. 128 instrukcji.
    Tak na szybko.

Domyślnie

likaM: ja chyba "kumam" o czym mówisz, ale takiego chaotycznego posta już dawno nie czytałem. Co do korekty AF, to nie jest coś czego używa się na co dzień. Ustawiasz raz w warunkach "laboratoryjnych" i powinno pomoc. Nie zmieniasz tego w terenie etc. Jeśli masz problem z ostrością to raczej przez złe ustawienia parametrów ekspozycji. Przypadek uwalonego AFa to ekstremum.
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ayem Zobacz posta
    likaM: ja chyba "kumam" o czym mówisz, ale takiego chaotycznego posta już dawno nie czytałem.
    Ja mam znajomych, którzy wyjechali parę lat temu do Niemiec, więc ich mowę muszę zrozumieć.

lilkaM
    Gość

Smile

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    ohh.. wzruszyłem się...ale nie kumam pytania i Twojego problemu nic a nic jaśniej proszę
    Pozdrawiam

Napisał Sztolcman
    Proszę o poradę. Mam spory problem z autofocusem w moim D300, istnieje on właściwie od momentu zakupu puszki, ale ostatnio zaczął mi wyjątkowo przeszkadzać. Oto kilka symptomów:

Wszystkie moje szkła mają z tym body pokaźny front-focus i jestem zmuszony wprowadzać korekcje:
    S28/1.8 -> +20
    N50/1.8 -> +12
    N85/1.4 -> +20 i przydało by się nawet ciut więcej

pozniej ja pytalam ,jak takie ustawienia AF w systemie camery dzialaja w roznych warunkach atmosferycznych ?Tak czy tak trzeba ustawiac recznie w zaleznosci od potrzebnego swiatla.

lilkaM
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Ja mam znajomych, którzy wyjechali parę lat temu do Niemiec, więc ich mowę muszę zrozumieć.
    ciesze sie,ze sprobujesz mnie rozumiec,a ja postaram sie odpowiednio pisac posty,bo zle to zrobilam po raz pierwszy dzisiaj.Poza tym chaotycznosc pytania moze tez pochodzic z mojej niewiedzy i wielkiego pragnienia wiedzy )
    Mam tez D300 i klpoty mysle,z ostroscia,wiec szukam pomocypozdrawiam

Domyślnie

pozniej ja pytalam ,jak takie ustawienia AF w systemie camery dzialaja w roznych warunkach atmosferycznych ?Tak czy tak trzeba ustawiac recznie w zaleznosci od potrzebnego swiatla.
    Tu nie mówimy ( chyba Cię dobrze odbieram ) o kompensacji ekspozycji ( strona 116 i 275 instrukcji ) tylko o precyzyjnej korekcie AF dla danego obiektywu ( strona 327 instrukcji ).

Domyślnie

Korekta focusa nie ma nic wspólnego z warunkami świetlnymi
    D800

Domyślnie

ciesze sie,ze sprobujesz mnie rozumiec,a ja postaram sie odpowiednio pisac posty,bo zle to zrobilam po raz pierwszy dzisiaj.Poza tym chaotycznosc pytania moze tez pochodzic z mojej niewiedzy i wielkiego pragnienia wiedzy )
    Mam tez D300 i klpoty mysle,z ostroscia,wiec szukam pomocypozdrawiam
    To przeczytaj dokładnie moje odnośniki ( numery stron instrukcji obsługi ) w pierwszej odpowiedzi na Twój post, one powinny poprawić ostrość Twoich zdjęć, szczególnie-"Polepszenie ostrości-to podniesienie wyostrzenie w body. D300 generalnie podnosimy ( dopasuj przetwarzanie obrazu-instrukcja obsługi str. 157 ) wyostrzenie na wartość pomiędzy 6-8."

Domyślnie

albo pokaż zdjęcie na którym masz taki kłopot.
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

lilkaM
    Gość

Smile

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    No niestety chyba nie do końca. Tu mówimy o "dostrajaniu" obiektywu do aparatu ( strona 327 instrukcji obsługi - PL ), a nie o samym AF.
    Polepszenie ostrości-to podniesienie wyostrzenie w body. D300 generalnie podnosimy ( dopasuj przetwarzanie obrazu-instrukcja obsługi str. 157 ) wyostrzenie na wartość pomiędzy 6-8.
    Balans bieli to jeszcze coś innego ( zmienne warunki atmosferyczne i inne światło ), jeżeli na początek nie daje radę auto to stosujemy opcję PRE - str. 128 instrukcji.
    Tak na szybko.
    wiem ,ze mowa jest o dostrajaniu obiektywow do aparatu.Zapytalam o te skale od +20 do -20 Teraz juz wiem ,ze te skale utozsamilam ze skala Ev.Sorry,namieszalam troche ,ale w ten sposob juz duzo sie dowiedzialam.
    Dodam jeszcze ,ze mowie tak samo dobrze po polsku jak i mowilam mieszkajac w Polsce przed 10-ciu laty)

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów