Close

Strona 23 z 79 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 786

Domyślnie

Hi
    Jest nas w pracy trzech i boss i tak postanowilismy od 31 grudnia przestac palić. Dlaczego od 31-go? To najlepsza metoda sprawdzenia sie: impreza na sylwestra tyle pokus aby zapalić a ty mówisz - NIE. I nie paliliśmy. Dzisiaj mija już 2 styczeń i jak dotąd nie palimy . ciekawe jak długo???.

Ja juz mialem kilka takich okresow w swoim zyciu ze nie palilem ale jakoś koledzy, towarzystwo, wypad do pubu i jakoś znalazł sie papieros w ustach. Ale tym razem mam nadzieje, że nie zapale....

Pozdrowienia dla wszystkich.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 03-01-2009 o 01:03 Powód: pis. ("dotąt")
    Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
    Kilka moich fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Nikotynizm to nałóg, którego nie rozumiem. Mogę pojąć uzależnienie od pieniędzy, od pracy, od seksu, od alkoholu (dobrego)
    Każdy nałóg jest taki sam,różnica polega na "uzależniaczu".Żeby zrozumieć uzależnionego należałoby być uzależnionym od tego,ja to wiem bo paliłem 25 lat z okładem
    Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Podam rękę palaczowi i czuję to nawet po dwukrotnym umyciu (może nie chirurgucznym) rąk. Ubrania kupione w sklepie, gdzie ekspedienci palą, są dla mnie nie do użytku.
    Po niepaleniu przez 4 lata 1 miesiąc i 3 dni, też to mam.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

a szysza sie liczy ?
    emeryt

Domyślnie

no i jak tam Panowie (i Panie? )wam idzie? Ja już 7 dni bez fajki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hackermuz Zobacz posta
    ja tez, ogólnie jest całkiem spoko - 13 lat paliłem, mam nadzieje ze juz ani jednego dnia więcej

Zbanowany
    Miasto
    Lublin | Chodel

Domyślnie

od 22lat nie mialem papierosa w ustach.

lukasz
    lat 22

Domyślnie

Trzy miesiące. I całe szczęście nie ciągnie mnie do nałogu.

Domyślnie

no to jedziemy razem
    D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....

Domyślnie

Ja miałem trochę inną metodę. Przede wszystkim pomogła mi dziewczyna bo padło postanowienie, koniec z paleniem. Ale nie było mi łatwo więc trzeba było się ukrywać, a że dość dużą część dnia spędzałem z nią to nie było czasu na palenie. W zasadzie nie kupowałem już swoich, widząc się z kumplami sępiłem fajki co z czasem ich zaczęło denerwować. Wkrótce wyjechałem z dziewczyną na tydzień trochę odpocząć od szarości miasta i nie miałem wyjścia, tydzień bez palenia, po powrocie zapaliłem może z 2 papierosy i padło w końcu wewnętrzne postanowienie że to koniec. W niedługim czasie przekonałem się że niesie to ze sobą tylko same plusy: więcej pieniędzy w kieszeni , cera się poprawiła :P (jak paliłem czułem sie czasem jakbym był gąbką która wszystko wchłania), płuca jakby lżejsze i guma do żucia już nie potrzebna Niestety a może stety odbiło się to na mojej wadze. W moim przypadku okazało sie to pozytywnym skutkiem rzucania palenia bo cierpiałem na niedowagę (zły tryb życia, papierosy, mało snu, mało jedzenia), a teraz mimo że piwa nie pije moje gabaryty sie powiększają :P

Wiem że mój przypadek jest specyficzny i ciężko być akurat w takiej sytuacji jak ja ale mam kilka spostrzeżeń z kilku wcześniejszych prób rzucania palenia:

- kawa czy piwo z kumplami którzy palą są największa próbą dla rzucającego, sam odruch sięgania po papierosa jest trudny do zwalczenia,

- zakłady z kumplami o to kto rzuci też są trudne do zrealizowania, kiedyś tak próbowałem, było nas 4. Ja padłem po 2 dniach, jeden po tygodniu, dwóch wytrzymało 4 miesiące przy czym wydaje mi się że nie była to czysta rywalizacja,

- postanowienie rzucenia palenia powinno zajść w samym palaczu i nie być wywołane czyjąś radą czy nakazem, to jest rywalizacja z samym sobą,

- nie bać się przyrostu wagi, bo nawet jak te kilka kilogramów przybędzie to i tak po kilku miesiącach satysfakcja że się rzuciło palenie i jest sie wolnym to zrekompensuje,

- nie dać się kumplom jeżeli będą namawiać do zapalenia i mówić że to i tak się nie uda.

Powodzenia,

PS krótka kalkulacja na zachętę:

8zł - 1 paczka papierosów

dla nałogowca - 1 paczka papierosów dziennie (w porywach do 1,5 paczki)

w skali miesiąca 8zł x 1,5 x 30 dni = 360zł a zakładając że czasem się więcej wypali bo to impreza itp.dodamy z 5 paczek więcej więc = 400zł

Oczywiście są osoby które palą paczkę na 2 dni, ale to i tak jest kupa pieniędzy. Przy moich obliczeniach po 4 miesiącach można pomyśleć nad nowym obiektywem

PS2

Nie pale już 1,5 roku ale pieniędzy nadal nie widzę w kieszeniach :P
    D80 + N18-70 + N50 + SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOMEK K Zobacz posta
    no to jedziemy razem
    Oby nigdy więcej, najgorszy był dzisiejszy sen, jadę samochodem i za chwilę trzymam w ustach papierosa, nie wiedząc kiedy go wziąłem i cały wysiłek poszedł na marne...oby nigdy więcej takich koszmarów...

Strona 23 z 79 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów