PDA

Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Canon R - bezlusterkowiec

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8

Jacek_Z
11-10-2020, 11:14
W dodatku tu pełno supertele, a system dopiero startuje. Za mało sprzedali body, szczególnie zawodowcom od sportu, by mieć zbyt na takie szkła.

aldam
11-10-2020, 12:51
Jest mała różnica pomiędzy zrobić premierę a wprowadzić do sprzedaży.
Ostatnie szkło od canona już 3 miesiące od premiery jeszcze nie trafiło do sklepów.

Reglas
11-10-2020, 16:08
Drogo to już było teraz będzie ekstremalnie drogo ;)
Nie chce mi się wierzyć że tyle supertele powstanie do końca 2021 r.

jo44
11-10-2020, 16:27
Jest mała różnica pomiędzy zrobić premierę a wprowadzić do sprzedaży.
Ostatnie szkło od canona już 3 miesiące od premiery jeszcze nie trafiło do sklepów.

Rekord w "szybkości" wprowadzania bije zapewne Olympus 150-400, któremu
już niewiele brakuje do superrekordu teleskopu Webba.
Olympus doczekał końca, a obiektywu ni widu ni słychu.

aldam
15-10-2020, 12:38
Porównanie obrazka R i R5
https://petapixel.com/2020/10/14/canon-eos-r5-vs-eos-r-image-quality-comparison/

cybulski
15-10-2020, 18:35
R spadnie w okolice 5tys to będzie można myśleć.
30mpix to niegłupia rozdzielczość, lepsza niż 24/20 i nie tak kłopotliwa jak 45.

cz4rnuch
22-10-2020, 11:50
https://www.youtube.com/watch?v=O7zyv_Iym00

akustyk
22-10-2020, 12:41
jest jeszcze wersja powyzszego dla co bardziej klasycznego pokolenia, tego ktore sobie radzi ze slowem pisanym

https://www.cameralabs.com/canon-rf-85mm-f2-macro-is-stm-review/

i w zasadzie po doczytaniu wychodzi mi... ze nie chce body z 45Mpix. byc moze moj 85/1.8 jest lepszy niz ten wykorzystany w tescie, ale... matryca o tej ilosci pikseli robi mu z d* jesien sredniowiecza. a focac nim na 20 czy 26Mpix nigdy nie odnioslem wrazenia, ze brakuje mi w tym obiektywie akurat ostrosci. lepszej kontroli aberracji na pewno, i w niektorych zastosowaniach lepszego mikrokontrastu ponizej f/3.5, ale nie ostrosci ogolnej. ale jak sie pooglada na tylu pikselach co robi nowoczesne szklo o tej ogniskowej...

fajny obiektyw dla kogos, kto chce do RF szklo o tej ogniskowej. kompaktowy, z IS-em, swietna ostroscia, i co najwazniejsze ten IS nie sp* bokehu, jak to wyszlo w EF 28/2.8 czy EF 35/2...

aldam
23-10-2020, 17:43
akustyk
Nie masz wrażenia (patrząc na sample z tego testu), że bokeh z ef85 ładniejszy ?

cybulski
23-10-2020, 18:05
akustyk
Nie masz wrażenia (patrząc na sample z tego testu), że bokeh z ef85 ładniejszy ?
Tak jest fajniejszy.

akustyk
23-10-2020, 18:07
ciezko powiedziec. te sample co sa wygladaja fajnie. ale ja na takie rzeczy potrzebuje troche wlasnych zdjec porobic w bardzo roznych sytuacjach.

85/1.8 ma fajny bokeh. poza tym to jest szklo fajnie zaprojektowane nie tylko pod katem tego zeby bylo ladnie ostre, ale tez zeby na duzych otwarciach wzglednie miekko obrazowalo. wiec nie jest przekorygowane i ma maly mikrokontrast na tych duzych dziurkach. i to w nim bardzo lubie

od nowoczesnej stalki, zwlaszcza takiej z IS, nie podziewam sie delikatnego mikrokontrastu. majac na uwadze to co z bokehem robia szkla typu wspomniane 28/2.8 IS czy zwlaszcza 35/2 IS, to to co widze z RF 85/2 wydaje sie bardzo znosne.

cz4rnuch
23-10-2020, 18:21
RF jest bardziej kontrastowy na pełnej dziurze co nie jest bez wpływu na bokeh i nie wszystkim się musi podobać (no i sama dziurka trochę mniejsza). Dla mnie akurat odwrotnie, bokeh RFa na samplach porównawczych podoba mi się bardziej od staruszkowego. Za to szybkość AFu dziadka to lekki szok. Myślałem, że nowsze konstrukcje go zjedzą a tu taka niespodzianka.

aldam
23-10-2020, 18:36
Te szkiełka „budżetowe” 1.8s nikona lepiej rysują (jak dla mnie).
Canon w niższej serii postawił na is, funkcje macro. Zrobił bardziej uniwersalną optykę dla ludu.
Coś czuję, że niższe serie body r będą pozbawione ibis.

aldam
26-10-2020, 19:08
Kolejna wideorecenzja 85 macro
https://youtu.be/q-yUKBu7y0I

cybulski
27-10-2020, 17:29
Te szkiełka „budżetowe” 1.8s nikona lepiej rysują (jak dla mnie).
Canon w niższej serii postawił na is, funkcje macro. Zrobił bardziej uniwersalną optykę dla ludu.
Coś czuję, że niższe serie body r będą pozbawione ibis.

A jest jakieś porównanie rf85/2 z Nikonem 85 1.8s side by side ?

aldam
27-10-2020, 20:17
Na razie nie znalazłem.
Dopiero pojawiają się pierwsze recenzje 85 macro.
Porównania do 85s tez pewnie będą z czasem.

Btw
Recenzja RF 15-35 by Dustin Abbott
https://dustinabbott.net/2020/10/canon-rf-15-35mm-f2-8l-is-review/

cybulski
28-10-2020, 21:55
Taki wpis https://www.canon-board.info/threads/113463-Migracja-Fuji-Canonem-bez-lustra/page2?p=1415912&viewfull=1#post1415912

Na szczęście sprawdziłem osobiście jakość xt2 i 5dmk4. Więc nie wierzcie w takie wpisy bo to lipa. Fuji xt2 już nie mam a canona tak. Zostawiłem x100f jako małe pstrykadlo, ta sama matryca co xt2, wg mnie matryca ta ma się słabo do 5dmk4/R a nawet słabo do 6d. Cóż... 6d tez mam z sentymentu. 5d3 bo to zna kolega to nie jest 5dmk4/R, trochę 5d3 brakuje.

Pawel92
29-10-2020, 11:47
Taki wpis https://www.canon-board.info/threads/113463-Migracja-Fuji-Canonem-bez-lustra/page2?p=1415912&viewfull=1#post1415912

Na szczęście sprawdziłem osobiście jakość xt2 i 5dmk4. Więc nie wierzcie w takie wpisy bo to lipa. Fuji xt2 już nie mam a canona tak. Zostawiłem x100f jako małe pstrykadlo, ta sama matryca co xt2, wg mnie matryca ta ma się słabo do 5dmk4/R a nawet słabo do 6d. Cóż... 6d tez mam z sentymentu. 5d3 bo to zna kolega to nie jest 5dmk4/R, trochę 5d3 brakuje.

+1
Również posiadałem XT2, 5D3, 5D4. Nadal używam R.

aldam
30-10-2020, 16:34
Lada moment rf50 1.8 ujrzy światło dzienne
https://www.canonwatch.com/this-is-the-canon-rf-50mm-f-1-8-stm-the-nifty-fifty-for-the-eos-r/

cz4rnuch
30-10-2020, 16:41
O, jaki fajny maluszek. W końcu coś się ruszyło u Canona.

Kolekcjoner
30-10-2020, 17:46
O, jaki fajny maluszek. W końcu coś się ruszyło u Canona.
Jeśli pod pojęciem "ruszyło" rozumiesz, że ma być to coś taniego pod RF to bym poczekał na cenę, bo Canon potrafi niemile zaskoczyć w tym względzie ;).....
BTW: ten "maluszek" ma praktycznie rozmiary wersji pod EF.

aldam
30-10-2020, 20:05
Coś czuję, że wzorem EF seria szkieł RF 1.8/2.0 będzie ustępować optycznie Nikonowi 1.8.

cz4rnuch
30-10-2020, 21:17
Coś czuję, że wzorem EF seria szkieł RF 1.8/2.0 będzie ustępować optycznie Nikonowi 1.8.
Trudno żeby akurat ta nowa 50ką była lepsza zważywszy na to, że na diagramie widać, że składa się z 6 soczewek a Nikkor ma 12. Ale może być przyzwoita optycznie, lżejsza i mniejsza to na bank będzie, oraz szybsza i tańsza. Coś za coś. Jak dla już sam brak ogórkowatości Nikkora jest wart rozważenia :) Zresztą 85/2 z tego co widziałem jest bardzo dobra a do tego ma prawie makro.

cybulski
30-10-2020, 21:23
Lada moment rf50 1.8 ujrzy światło dzienne
https://www.canonwatch.com/this-is-the-canon-rf-50mm-f-1-8-stm-the-nifty-fifty-for-the-eos-r/

Takie małe 1.8 to rozumiem.

aldam
31-10-2020, 10:29
Trudno żeby akurat ta nowa 50ką była lepsza zważywszy na to, że na diagramie widać, że składa się z 6 soczewek a Nikkor ma 12. Ale może być przyzwoita optycznie, lżejsza i mniejsza to na bank będzie, oraz szybsza i tańsza. Coś za coś. Jak dla już sam brak ogórkowatości Nikkora jest wart rozważenia :) Zresztą 85/2 z tego co widziałem jest bardzo dobra a do tego ma prawie makro.

85/2 ma średnie rozmycie. 85 1.8s W tym względzie (na moje oko ;)) wypada lepiej.
Jeżeli ktoś myśli o szkłach maks 1.8 to moim zdaniem warto poważnie uwzględnić Nikona z.

Jeszcze w temacie 50mm
Nowa propozycja od chińczyków 7artisans 50 f1.05
Pod rf tez jest dostępny
Sample
https://www.flickr.com/photos/96801808@N06/albums/72157716651908221/with/50541283211/

Na koniec Rf 70-200/4

https://www.canonrumors.co/first-images-of-canon-rf-70-200mm-f-4l-is-usm-lens/

cybulski
31-10-2020, 11:17
Bardzo mi się podoba to co dzieje się w nowościach szkiel RF.

ksh
31-10-2020, 12:01
Zdecydowanie więcej się dzieje ale jak przyjdzie do zakupów to wielu widzę marudzi że wybór jest hmm... specyficzny i brakuje "normalnego" wyboru.
Osobiście uważam że Nikon przez świetnie optycznie f/1.8 oferuje więcej dla amatora, chciałbym konstrukcji mniejszych ale wtedy znowu płacz o jakość będzie, canon ma wydać 50-tke plastik fantastik i pewnie będą zachwyty ale jak się podejdzie na serio to cudów nie ma żeby połączyć gabaryty z jakością.

cybulski
31-10-2020, 12:32
Obiegowe opinie takie są albo wielkość albo ostrość. Canon w dwu a nawet trzech przypadkach na EF pokazał że może być małe i ostre od pełnej dziury.

Są to ef 35/2 IS, 40/2.8 stm, 50/1.8 stm. Umieją te tanie małe zrobić dobre. To przecież jest tani mały amatorski segment.

cz4rnuch
31-10-2020, 12:40
85/2 ma średnie rozmycie. 85 1.8s W tym względzie (na moje oko ;)) wypada lepiej.
Jeżeli ktoś myśli o szkłach maks 1.8 to moim zdaniem warto poważnie uwzględnić Nikona z.Oczywiście warto wszystko przemyśleć, ale jak dla mnie szkła Nikkora 1.8 mimo, że dobre optycznie, to są za duże i za drogie (może poza 50/1.8, która jest umiarkowanie droga i jak najbardziej do przełknięcia). Szybkością też nie grzeszą. 85s też nie jest ani tani ani mały. U Canona w tej samej cenie dodają jeszcze stabilizację i makro 1:2 (podobnie jak w przypadku 35/2). Kwestia bokeh jest subiektywna, ale w mocowaniu RF jest jeszcze opcja Samyang 85/1.4, która bokehem odsadza obie opcje a przy tym jest tańsza. U Nikona takiego wyboru nie ma.

Na koniec Rf 70-200/4...Pewnie tanio nie będzie i nie wiadomo jak optycznie, ale wygląda to jak prawdziwe szkło do bezlustra. Już za sam wygląd i kompaktowość brawka dla Canona :)

aldam
31-10-2020, 13:15
Przyznaję, że samyang Rf85 kusi ;)
Sample są bardzo obiecujące. Rozmycie ciekawe. Ani ostre ani nudne.
https://www.flickr.com/groups/samyang-af-85mm-rf/pool

cybulski
31-10-2020, 13:45
Wracając jesxze do tego co napisałem o tych małych amatorskich szklach, ten np 40stm jest używany przez Davida Loftusa (fotograf kulinarny m.in Jamiego Olivera) na dwóch body : 5ds i Fuji gfx 100 przez przelotkę. Loftus używa leici q, canona 5ds i 50/1.2L oraz gfx100 i 110/2 oraz tego naleśnika 40stm do obu body. Wg jego zapewnień nie używa innego sprzętu w swojej aktualnej pracy oprócz iphona chyba ;) widać to w torbie https://www.instagram.com/p/CEOUKrfnXHa/?igshid=ms8os6auf1gg

Kolekcjoner
31-10-2020, 14:08
Zdecydowanie więcej się dzieje ale jak przyjdzie do zakupów to wielu widzę marudzi że wybór jest hmm... specyficzny i brakuje "normalnego" wyboru.
Osobiście uważam że Nikon przez świetnie optycznie f/1.8 oferuje więcej dla amatora, chciałbym konstrukcji mniejszych ale wtedy znowu płacz o jakość będzie, canon ma wydać 50-tke plastik fantastik i pewnie będą zachwyty ale jak się podejdzie na serio to cudów nie ma żeby połączyć gabaryty z jakością.
Amatorzy mają olbrzymi wybór szkieł EF i często stają przed dylematem czy w ogóle kupować RF ze względu na chore ceny tych szkieł. Do tego jak się jeszcze ma inne sprzęty Canona (jak np. ja) to w ogóle jest dylemat czy kupować szkło które będzie pasowało tylko do jednego korpusu.

cybulski
31-10-2020, 14:21
LOFTUS to fotograf który był.przez jakiś czas na sprzęcie 'phase one' (plus oczywiście canon bo to jego love) lecz niego zrezygnował.

ksh
31-10-2020, 19:48
Amatorzy mają olbrzymi wybór szkieł EF i często stają przed dylematem czy w ogóle kupować RF ze względu na chore ceny tych szkieł. Do tego jak się jeszcze ma inne sprzęty Canona (jak np. ja) to w ogóle jest dylemat czy kupować szkło które będzie pasowało tylko do jednego korpusu.

Oj tak ale jak wspominam o FTZ w Nikonie to jest atak że nie o to chodzi, więc już sam nie wiem o co chodzi i dlatego mam Nikona gdzie można podpiąć poprawnie Nikon F, Canon EF i nawet Sony :)

aldam
31-10-2020, 21:05
Jestem zdania, że kupowanie body R itp a szkieł EF jest pozbawione sensu.
Canon ma bdb pełnoklatkowe aparaty natywnie obsługujące EF.
Rozumiem, że można czasowo używać jakiegoś szkła nie natywnego.
W przypadku Canona to np 135/2, a w Nikonie z pewnością 28g.
W sony ten problem odpada, mają wszystko natywnie ;)
Na dłuższą metę jest to rozwiązanie mało komfortowe. Środek ciężkości się zmienia i nie jest już tak wygodnie. Szczególnie przy dużych i ciężkich szkłach.

ksh
31-10-2020, 21:17
Ale tu nie ma żadnej wielkiej filozofii, kupujesz aparat jaki chcesz i do tego obiektyw jaki chcesz, różnic w gabarytach i w środku ciężkości między lustrzanką, a bezlustrem z adapterem praktycznie nie ma.
Sony ma natywne wiem ale po co to znowu wałkować, nie każdego stać na takie rozwiązanie, canon i nikon oferuje więcej, w sony zamykasz się w system, mi to osobiście uwierało mimo że widziałem zalety systemu i że jest zazwyczaj o krok lub dwa przed canon i nikon ale obecnie to już nie ma sensu.
Popatrz jakie premiery są, Sony wypuszcza fajny aparacik i wycenia go koszmarnie, Nikon wrzuca Z5 i daje cenę o 600-800$ niższą, zapewne canon też wrzuci następcę nędznego Rp, a wtedy w Sony zostanie ponownie szukanie dobrej ceny na sprzęt sprzed pięciu lat.

Nokon Z ma fajny zgrabny 14-30mm ale mam taniutkie 17-35 tamrona i to jest sens adaptacji.

Jacek_Z
31-10-2020, 21:17
Jestem zdania, że kupowanie body R itp a szkieł EF jest pozbawione sensu.
Canon ma bdb pełnoklatkowe aparaty natywnie obsługujące EF.
...
A jak ktoś już ma szkła EF to co?
Lustrzanki Canona nie maja eyefocus, co z tego, że tam jest optyka EF.

W sony ten problem odpada, mają wszystko natywnie ;)
Na dłuższą metę jest to rozwiązanie mało komfortowe. Środek ciężkości się zmienia i nie jest już tak wygodnie. Szczególnie przy dużych i ciężkich szkłach.
Bo Sony z dużymi i ciężkimi szkłami jest wygodne ...

Kolekcjoner
31-10-2020, 21:22
Moim zdaniem teoretyzujesz bez sensu. Ja i wielu moich znajomych używamy szkieł EF na bezlustrach Canona i jakoś dajemy radę i nie ma w tym nic niekomfortowego. Wręcz odwrotnie, to że mogę używać tych samych szkieł do aparatów i kamer jest mega wygodne. To są bajki z mchu i paproci co piszesz 8).

Można rzec... w punkt :D.

aldam
31-10-2020, 21:42
A jak ktoś już ma szkła EF to co?
Lustrzanki Canona nie maja eyefocus, co z tego, że tam jest optyka EF.

Hmm 24gm , sigma 85dn

robcio.m
31-10-2020, 22:00

Cześć, przepraszam trochę odkopię ale na CB to mój wątek.

Czyli dla Ciebie (@cybulski) to jest tak x-t2 < 6d (w sumie RP trochę) < 5dmk4/R

To pocieszające bo właśnie się zastanawiam co dobrać do Fuji i bazując na tym co napisałeś to ML Canona i tak będą progresem w stosunku do tego co używam.

Zawsze gdzieś jeszcze pozostaje jako opcja Nikon Z5/Z6...

Jacek_Z
31-10-2020, 23:57
Hmm 24gm , sigma 85dn
Ja myślałem że ty mówisz o dużych szkłach, a to co podajesz to lokują się (jak dla mnie, bo może dla podróżników nie) w kategorii popierdułki.
70-200/2.8 to jest obiektyw średniej wielkości. Duże to są te od niego większe.

cz4rnuch
01-11-2020, 01:53
...Bo Sony z dużymi i ciężkimi szkłami jest wygodne ...Zapewne i tak trochę wygodniejsze niż inne systemy z dużymi i ciężkimi szkłami dodatkowo podpiętymi przez przelotkę ;) Ale w sumie chyba nie o tym była mowa.

Ja myślałem że ty mówisz o dużych szkłach...A po czym wnosisz, że mowa była o dużych szkłach? Tu oczywiście problem jest wydumany, bo w każdym systemie wielkie tele jest znacznie cięższe od aparatki z adapterem, ale przy mniejszych stałkach różnica jest zauważalna. Każdy kto cokolwiek wie o bezlusterkowcach wie również, że zysk na polu wielkość/waga można uzyskać jedynie w zakresie od około 50 milimetrów w dół (w sensie szerzej). Wyjątkami potwierdzającymi regułę są w tej chwili chyba tylko Canon 70-200 RF i Tamron 70-180. Argument z tele to chyba tylko tak na zasadzie żeby zdyskredytować jakiś system (oczywiście w domyśle ten na S. :)) Nie ma co zaklinać rzeczywistości. Prawda jest taka, że serio da się uzyskać mniejsze szkła w systemie Sony(a w przyszłości także w innych systemach), ale prym w tym wiodą producenci niezależni tacy jak Tamron czy Samyang. Ostatnio do stawki próbuje równać Sigma z kilkoma świetnymi obiektywami. Dzięki temu zyskuje też system Leica/Panas. W Canonie mamy małe 35/2 i przedpremierowe 50/1.8 oraz 70-200/4 oraz chyba Samyang zaczyna inwestować w ten system. W tyle zostaje jednak Nikon. Nie mają niczego ciekawego, oczywiście w mojej opinii, małego natywnego, bo ich stałki są nadmuchane a małe są jedynie ciemne zumy. Z niezależnych na razie nikt poważny się nie kwapi wejść w ten bagnet. Nie jestem żadnym hejterem, bo nadal uważam Z6 za najciekawszy aparat w kategorii cena/jakość, ale moim zdaniem system Nikona jest w tej chwili najmniej ciekawy z całej czwórki. Nie ze względu na aparaty, bo te są prima sort, ale z niewiadomych względów, mijają kolejne lata a niezależni nadal nie chcą w to wchodzić. Nawet Samyang, który pod Canona RF robi już chyba trzeci obiektyw. To daje do myślenia. A odnośnie przelotki z EF czy FTZ to zgadzam się z aldamem. To, że w tej chwili są entuzjaści przelotek nie oznacza, że myślący inaczej są oderwani od rzeczywistości. Jak na razie to oni głównie inwestują w nowe systemy, a stara gwardia się zastanawia lub robi szpagat między dwoma systemami. Docelowo, nie ważne kiedy to będzie, firmy nie będzie stać na utrzymywania wielu systemów i lustrzanki znikną. Firma sama puszcza oczko do swoich klientów. Oczywiście nie stanie się to z dnia na dzień, ale stanie się. Kiedyś w Sony też ludzie jarali się przelotkami. Po kilku latach nie ma po tym śladu. Z adapterami zostali jedynie świadomi użytkownicy. Zdecydowana mniejszość. W RF czy Z będzie to samo. Ci, którzy używają dedykowanej szklarni wiedzą, że jest lepsza. Reszta widocznie nie potrzebuje wszystkich funkcjonalności, które oferują nowsze obiektywy lub po prostu im to zwisa, bo już mają obiektywy do adaptowania. Tyle, że to jest tylko jakiś wycinek tortu. Firmy nie zarabiają na starych grzybach, którzy trzymają się kurczowo starszego sprzętu więc tak czy inaczej będą zachęcać do wymiany sprzętu na nowszy.

robcio.m
01-11-2020, 14:16
Myśle, że niezależni producenci kalkulują i znają mniej więcej wyniki sprzedaży producentów body (zazwyczaj to wielkie firmy, które muszą publikować raporty finansowe itd.) . To powoduje, że jeśli jakiś system jest bardziej popularny od innych to pojawia się większy tort do podziału i większa chęć u niezależnych żeby coś zaprezentować. Tu dane są niestety dla Nikona niezbyt przychylne bo jego udział w rynku mimo trzeciego miejsca odstaje od dwóch pozostałych graczy w tym momencie dość znacznie. Dlatego myśle, że na ten moment szybciej firmy niezależne powalczą o bagnet RF niż Z.

ksh
01-11-2020, 14:47
Wątpię żeby działało to na zasadzie firmy chińskiej, która coś tam sobie przeczyta, coś tam zrobi i może klient kupi, a producent tego nie będzie np blokował aktualizacjami.
Takie firmy jak Tamron czy Sigma zapewne normalnie rozmawiają z producentami, a to jakie relacje mają tego się nie dowiemy, jedni będą utrudniać inni nie przeszkadzać, a jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę :)

Mało rozsądne byłoby produkować obiektyw, który nadaje się do RF i Z, a tylko robić jedno mocowanie.
To ile ktoś sprzedaje aparatków nie oznacza nic dla producenta obiektywu ponieważ jak Canon i Nikon dominowali na lustrzankach to obiektywy było można takie same kupić często do Pentax i Sony czyli bardzo niszowego wtedy sprzętu.
Obecnie to Canon zapowiedział najwięcej nowych obiektywów i to chyba on jest najmniej zainteresowany tym żeby mu jakieś tamrony czy sigmy psuły interes :)
Oczywiście pomijam kwestie chciejstwa klienta, który często przez producentów jest ignorowany co udowadniano przez wiele wiele lat.

cybulski
01-11-2020, 19:10
Na swoim przykładzie napisze, gdybym chciał używać sigm czy tamronów samyangów wybrałbym Sony, bo pracują bdb i będą pracować bez problemów w tym systemie.
Wybrałem Canona (po drodze było też Fuji przez 4.5 roku) bo chcę używać eLek EF. Porzuciłem kilka lat temu Nikona bo nie chciałem dłużej już używać Nikorow. Używanie sigm i tamronów na Canonie i Nikonie mnie nie interesuje po prostu. Nie interesuje mnie również używanie szkieł Nikona. Puszki dla mnie to rzecz wtórna.
Do bezluster Canon już ma fajne dla mnie szkła np rf 24-105/4 czy zapowiadane rf 70-200/4. A stalki to wystarczy jedna bardzo dobra.

ksh
01-11-2020, 19:15
I to jest rozsądne jeśli priorytetem są konkretne obiektywy, na które nas stać oczywiście :)
Dla mnie bardzo istotny jest sam aparat ponieważ nie zagłębiam sie w kolekcjonowanie wielkiej ilości obiektywów, bazuję na manualnych, które przerabiam plus to co potrzebuję na wyjazdy, póki co w pełni zadowala mnie para zoomów tamrona 17-35 i 35-150 czyli opcja minimum.
Pewnie kiedyś się to zmieni bo chciałbym Zetkowe 14-30 ale cena koszmar tak samo jak odpowiednik w Sony gdzie jest jeszcze droższy.

aldam
01-11-2020, 21:30
Na swoim przykładzie napisze, gdybym chciał używać sigm czy tamronów samyangów wybrałbym Sony, bo pracują bdb i będą pracować bez problemów w tym systemie.
Wybrałem Canona (po drodze było też Fuji przez 4.5 roku) bo chcę używać eLek EF. Porzuciłem kilka lat temu Nikona bo nie chciałem dłużej już używać Nikorow. Używanie sigm i tamronów na Canonie i Nikonie mnie nie interesuje po prostu. Nie interesuje mnie również używanie szkieł Nikona. Puszki dla mnie to rzecz wtórna.
Do bezluster Canon już ma fajne dla mnie szkła np rf 24-105/4 czy zapowiadane rf 70-200/4. A stalki to wystarczy jedna bardzo dobra.

Rf24-105 to dobra opcja, uniwersalnego obiektywu.
Do tego RF50 1.2 ;) wybitna optyka. Jak dla mnie najlepszy obrazek w systemie RF.
Z EF chętnie poznałbym się z 35l mk1, 85l mk2 i oczywiście 135l

robcio.m
01-11-2020, 21:51
aldam

do Twojej listy dodałbym jeszcze EF 100-400 mark II
i mój wymarzony set szkieł jak znalazł.

cz4rnuch
03-11-2020, 10:16
https://www.canonrumors.com/forum/attachments/screen-shot-2020-11-02-at-7-05-22-pm-jpg.193774/

akustyk
03-11-2020, 11:16
1600 zielonych (netto, bez podatku stanowego). czyli z amerykanskiego na nasze jakies 2000 EUR / 10000 PLN w sklepach. za telezooma f/4

cos czuje, ze moj worek EF-ow jeszcze dlugo posluzy...

cz4rnuch
03-11-2020, 11:18
W innych ploteczkach podają również 1299 zielonych (niedługo się okaże kto ma rację), ale fakt, bardzo drogo jak za obiektyw f/4. Na pocieszenie pozostaje 50/1.8 :) Co do przewidywań ceny w Polsce lub Europie to jednak jestem nieco większym optymistą. Dajmy na to taki RF 24-105 kosztuje w US 1099 zielonych a u nas przekłada się to na 5299 pln. Strzelam, że w 70-200 przekroczy 7 tysi, może dobije w okolice 8. To oczywiście nadal bardzo drogo.

Kojocisko
03-11-2020, 12:32
Kiedyś 70-200/f4 kosztował 4kpln, a f2,8 6,6 kpln.
Teraz f4 to 6+kpln, a f2,8 10+kpln. Cena sklepowa np. Nikkora F 70-200F4 to prawie 6kpln, a tu trudno już o podatek od nowości.
Oczywiście dotyczy to firmowej optyki.
Cud, że ta 50tka kosztuje tak rozsądnie - może to taki haczyk na wciągnięcie w system?

Kolekcjoner
03-11-2020, 12:39
Kiedyś 70-200/f4 kosztował 4kpln, a f2,8 6,6 kpln.
Teraz f4 to 6+kpln, a f2,8 10+kpln. Cena sklepowa np. Nikkora F 70-200F4 to prawie 6kpln, a tu trudno już o podatek od nowości.
Oczywiście dotyczy to firmowej optyki.
Cud, że ta 50tka kosztuje tak rozsądnie - może to taki haczyk na wciągnięcie w system?
Rozsądnie - przecież to będzie z tysiąc złotych cena niemal może dobić do EF 50/1.4 :roll:....

Kojocisko
03-11-2020, 12:59
No masz rację, EF kosztuje 520zł. Ale to pokazuje, gdzie wszystko poszło.

akustyk
03-11-2020, 14:07
Rozsądnie - przecież to będzie z tysiąc złotych cena niemal może dobić do EF 50/1.4 :roll:....

f/1.8 is the new f/1.4

a to i tak lepiej niz nowe zoomy RF, ktore pokazuja nowy kierunek (maksymalna dziura jest juz poza granica dyfrakcji dla matrycy 30Mpix, o 45Mpix nawet nie wspominajac)

ale to jest autostrada, nowe i seksi, to nie moze miec wad. a jesli jest inaczej: patrz punkt pierwszy

cz4rnuch
03-11-2020, 14:15
Ceny rosną, ale coś mi się widzi, że trochę je podkręcacie pod swoją tezę (przynajmniej te przewidywania). Mamy inflację, kurs dolara też nie stoi w miejscu. Szczerze pisząc to czasami nawet nie ma powodów do narzekań tu w Europie. Jak słusznie zauważono EF 50/1.8 kosztuje 520 a to cena w dolarach przeliczona po dzisiejszym kursie, tyle, że w Stanach trzeba jeszcze zapłacić podatek. Z RF 50 też za jakiś czas może być podobnie czyli bardziej 750-800 a to jest cena nienowego już Nikkora 50/1.8 (a pardonsik 9 stówek kosztuje). I może też będzie odpowiednio lepszy, szybszy, bardziej kontrastowy itd. To samo z 70-200/4. Będzie drogi, ale 10 tysi (po przeliczeniu z 1599 zielonych)? Hmm, RF 70-200/2.8 kosztuje 12,5 tysia a cenę w zielonych ma 2699.

akustyk
03-11-2020, 14:26
I może też będzie odpowiednio lepszy, szybszy, bardziej kontrastowy itd.

to zdecyduj ie: lepszy czy bardziej kontrastowy? :)

ja trzymam sie Canona 50/1.4 wlasnie dlatego ze jest mniej kontrastowy niz 50 STM albo Sigma EX 50. do obu alternatyw sie niezle przymierzalem i nadal ten go* mechanicznie EF 50/1.4 u mnie zostal. a wrecz czasami rozwazam czy nie zaszalec i nie zrobic sobie prezentu w postaci EF 50/1.2. znanego dokladnie z tego ze ani kontrastowy ani ostry :)

EDIT: i nie, nie mam watpliwosci, ze nowe szkla nie sa projektowane pod katem delikatnego mikrokontrastu, tylko predzej pod katem kontrastowego "looku" i dzieki temu robienia lepszych pomiarow w DXOMarkach czy tego typu badziewiu. co w sumie nie zawsze jest wada... chociaz te nowe szkla czasem rysuja az zbyt podobnie i bezjajowo...

cz4rnuch
03-11-2020, 14:33
to zdecyduj ie: lepszy czy bardziej kontrastowy? :)Co kto lubi lub do czego wykorzystuje. Kontrast zawsze można zmniejszyć bezboleśnie za to ze zwiększaniem to jak z ostrością i szukaniem pikseli tam gdzie ich nie ma. Można zrobić bardzo ostry, kontrastowy, niemal nieskazitelny obiektyw typu Nikkor S 50/1.8 i to zazwyczaj wiąże się z wyższymi kosztami a to, że dla niektórych Nikkor 50D ze swoimi "wadami" jest obiektywem "lepszym" nie zmienia tego, że dążenie do "perfekcji" kosztuje.

ksh
03-11-2020, 14:49
Obecnie jeśli obiektyw daje mało kontrastowy obraz, ma kłopoty z rozdzielczością, mydli na brzegach itp to oznacza że albo jest klepany w chinach w mało znanych firmach albo jest to kompromis odnośnie wagi/gabarytów czy ceny.
Każdy producent powinien mieć stałki wybitne, które nie tylko na 24Mpix dają radę ale i na 46, 64 i nadchodzących 80 czy 120Mpix, powinni tez oferować zgrabne małe nawet plastikowce w stylu wspominanych tu lustrzankowych czy jak np ten zapowiedziany canona 50mm.

aldam
03-11-2020, 16:19
Ceny rosną, ale coś mi się widzi, że trochę je podkręcacie pod swoją tezę (przynajmniej te przewidywania). Mamy inflację, kurs dolara też nie stoi w miejscu. Szczerze pisząc to czasami nawet nie ma powodów do narzekań tu w Europie. Jak słusznie zauważono EF 50/1.8 kosztuje 520 a to cena w dolarach przeliczona po dzisiejszym kursie, tyle, że w Stanach trzeba jeszcze zapłacić podatek. Z RF 50 też za jakiś czas może być podobnie czyli bardziej 750-800 a to jest cena nienowego już Nikkora 50/1.8 (a pardonsik 9 stówek kosztuje). I może też będzie odpowiednio lepszy, szybszy, bardziej kontrastowy itd. To samo z 70-200/4. Będzie drogi, ale 10 tysi (po przeliczeniu z 1599 zielonych)? Hmm, RF 70-200/2.8 kosztuje 12,5 tysia a cenę w zielonych ma 2699.

Moim zdaniem ok 7000-7500zł

cybulski
03-11-2020, 16:38
Ceny w RF to jeden z powodów np. mojego wahania czy jednak może darować sobie ten system bezlusterkowy.
Póki co mam lustra i nie uśmiechają mi się te ceny szkiełek w RF. EOS R może i jest OK jako kompromis bo już R6/R5 to pomyłka cenowa, i co z tego żę moze AF jest odrobinę lepszy :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Czy te RFy są zdecydowanie lepsze niż Sigmy do Sony DN ? Czy aż tak bardzo sie różnią aby aż tyle przepłacać ?
Patrzę na to i wychodzi mi że nie warto chyba.

Kolekcjoner
03-11-2020, 17:34
EDIT: i nie, nie mam watpliwosci, ze nowe szkla nie sa projektowane pod katem delikatnego mikrokontrastu, tylko predzej pod katem kontrastowego "looku" i dzieki temu robienia lepszych pomiarow w DXOMarkach czy tego typu badziewiu. co w sumie nie zawsze jest wada... chociaz te nowe szkla czasem rysuja az zbyt podobnie i bezjajowo...
I jak tu dogodzić ludziom? Jeden pisze że takie 85/1.2 to mydło i tragedia, dla drugiego nowe są za ostre :lol:.....

cz4rnuch
03-11-2020, 18:13
I jak tu dogodzić ludziom? Jeden pisze że takie 85/1.2 to mydło i tragedia, dla drugiego nowe są za ostre :lol:.....

Jakoś sobie poradzą. Gorzej gdyby to była jedna i ta sama osoba.

cybulski
03-11-2020, 18:14
No nie dogodzisz bo jeśli już dobrze, to za drogo.

akustyk
03-11-2020, 18:32
dopoki nie mowimy o schizofrenii, to wszystko OK. nie mam zastrzezen :p

cz4rnuch
04-11-2020, 12:29
Nie wiem jak ceny ze sklepu Canona mają się do rynkowych, ale w przedsprzedaży 50 i 70-200/4 stoją po 999 i 8259. Dostępność od połowy grudnia.

https://store.canon.pl/canon-obiektyw-canon-rf-50mm-f1-8-stm/4515C005/

https://store.canon.pl/canon-obiektyw-canon-rf-70-200mm-f4l-is-usm/4318C005/?_ga=2.242169866.981004881.1604482394-2086238921.1597739053

ksh
04-11-2020, 12:40
Fajna cena tej 50-tki, Nikon miał mieć na początku roku trzy kompaktowe stałki i cisza, tak się właśnie przegrywa na rynku, drobnymi kroczkami od lat.

cybulski
04-11-2020, 14:05
Fajna cena tej 50-tki, Nikon miał mieć na początku roku trzy kompaktowe stałki i cisza, tak się właśnie przegrywa na rynku, drobnymi kroczkami od lat.

Gdy mam wątpliwości co do poręczności szkieł natywnych, robię sobie porówanie. Wiem co mniej więcej jestem w stanie przeboleć w systemie jakimkolwiek (canona lub innym) a co już jest zdecydowanie za duże :D
Nie wiem dla kogo są projektowane te szkła nowe Nikona, nie chcę wywoływać żadnej wojenki ale spójrzcie, nie wygląda to dobrze https://j.mp/3oZxDTw
kobylaste szkła robi Sigma do luster i to nie jest żaden komfort, jeśli jest wybór to takie kobyły sie po prostu omija, a następnie również i cały system.

ksh
04-11-2020, 17:03
Już to widzę jak ktoś wywala na zestaw 20-30 tysiaków i zastanawia sie czy lepszy obiektyw dłuższy o 5cm czy szerszy o trzy :)
Jak dyskutujesz o optycznych armatach to bierz pod uwagę co oferują i do kogo są skierowane.
Canon wypuszcza malutkiego gniotka i nawet jak będzie śmieszny optycznie to będzie chwalony bo taniutki, jak wskoczy promo to będzie pewnie po 700zł., czekamy teraz na coś od Nikona podobnego co zapowiedział i tyle.

cybulski
04-11-2020, 17:04
Dla porównania bo lubię sobie porównać zestaw lustrzankowy z zapiętym 40 stm dla otrzeźwienia https://j.mp/3oXZKSY
Mam to szkło, gniotkiem nie jest. A nawet pisałem wcześniej, jest fotograf który używa tego naleśniczka przez przelotkę na Fuji gfx100. 50 stm też gniotkiem nie jest, jest po prostu amatorskim entry w ff o dziwo ostrym od 1.8.
Canon umie zdobywać Klientów, ot każdy dostaje to czego potrzebuje.

Jacek_Z
04-11-2020, 17:47
Mnie by zdobył, gdyby RF 85/1.2 i 70-200/2.8 były tanie. Nie muszą być małe. I jakiś 24-70/4 lub 24-120/4
To doliczyć do body R5 z gripem ... daje kwotę...

ksh
04-11-2020, 18:27
Dla porównania bo lubię sobie porównać zestaw lustrzankowy z zapiętym 40 stm dla otrzeźwienia https://j.mp/3oXZKSY
Mam to szkło, gniotkiem nie jest. A nawet pisałem wcześniej, jest fotograf który używa tego naleśniczka przez przelotkę na Fuji gfx100. 50 stm też gniotkiem nie jest, jest po prostu amatorskim entry w ff o dziwo ostrym od 1.8.
Canon umie zdobywać Klientów, ot każdy dostaje to czego potrzebuje.

Ale znowu mamy wałkować temat wielkości obiektywów, przeglądnij sobie dziesiątki podobnych dyskusji tu na forum.
Osobiście narzekam ponieważ wolę mniejsze kompromisowe obiektywy ale nie istnieje dla mnie obiektyw jasny jakiś np f/1.4 czy f/1.8 który muszę przymknąć.
Co do tej 40-tki to zastanów się dlaczego to jest 40mm, a nie 50mm czy 85mm itd.
50mm to klasyczna konstrukcja, najtańsza w produkcji i tu plus dla tych co wprowadzają na rynek taki obiektyw zgrabny, plus tez dla tych co potrafią zrobić obiektyw, który podoła matrycom 46Mpix, 64Mpix i większym, a nie kosztuje fortuny.

robcio.m
04-11-2020, 18:44
Ciekawy „kurs dolara” przyjęto ;) w kalkulacji cen nowych szkieł

A serio liczę, że ceny poza oficjalnym sklepem na www Canona będą o około 10 procent niższe.

Tradycyjnie pożyjemy zobaczymy.
Czekam w również na premierę i cenę 100-400 oraz jasnej 85 w Nikonie.

cybulski
04-11-2020, 19:26
Teraz można porównać tylko 50tki 1.2 i 70-200/2.8 jako odpowiedniki.C 50 1.8 to budżetowy maluch więc nikt nie spodziewa się parametrów jak u Nikona 1.8s.

Jacek_Z
04-11-2020, 20:39
U Nikona by się przydał naleśnik 45 mm f 2.8. To dla tych co chcą mieć małego ;) ale tez byloby to tanie szkło do wejścia w system z np Z5.

aldam
04-11-2020, 23:18
Rozmiar fajny tego nowego szkła
44862

aldam
05-11-2020, 08:27
Zdjęcie miałem dodać do do wątku o panasonicu S1.
Ale tutaj też pasuje ;)

cybulski
06-11-2020, 12:13
U Nikona by się przydał naleśnik 45 mm f 2.8. To dla tych co chcą mieć małego ale tez byloby to tanie szkło do wejścia w system z np Z5.

Coś takiego na kształt tej "Sigmy 45 mm f/2.8 DG DN / SONY E" ?
Ona nie jest aż tak mała i poręczna jak C 40stm ale na pewno zdecydowanie lepsza optycznie.
W takich przypadkach cieżko zdecydować czy taka Sigma jest OK czy może jednak np samyang 45/1,8. Ale te obiektywiki niby "małe" a jednak większe.
Nie wiadomo chyba na razie czy taki mały naleśnik 40/2.8 pojawi się jako RF ?

Wczoraj zrobiłem sobie test zapakowania małego starego plecaka flipside 200, stara wersja, on naprawdę jest niewielki.
Co sie zmieściło : 16-35/4L, body 6d z 24-105/4L, do tego 70-300L i uwaga ... dało sie włożyć dosłownie bez dekla ale z nakręconym UV 40 stm :) wszystko ładnie się zmieściło i jest jeszcze trochę miejsca w górnej części plecaka zamykanej na zamek.

I teraz nich mi ktoś powie że takie naleśniki nie mają racji bytu :D
W ten sam plecak pakowałem podobny zestaw Fuji, bo takie było przeznaczenie tego plecaka ale Fuji poszło w ludzi.

ksh
06-11-2020, 14:12
Mają racje bytu ale klient chce jakości jakie mają armaty, ceny jak plastikowa wydmuszka i do tego żeby było super kompaktowe, a co najgorsze ERA nie istnieje już wiele wiele lat :(

Kolekcjoner
06-11-2020, 15:43
Wczoraj zrobiłem sobie test zapakowania małego starego plecaka flipside 200, stara wersja, on naprawdę jest niewielki.
Co sie zmieściło : 16-35/4L, body 6d z 24-105/4L, do tego 70-300L i uwaga ... dało sie włożyć dosłownie bez dekla ale z nakręconym UV 40 stm :) wszystko ładnie się zmieściło i jest jeszcze trochę miejsca w górnej części plecaka zamykanej na zamek.

Nie mów że to wszystko taszczysz na co dzień ;)?

cybulski
06-11-2020, 16:52
Nie mów że to wszystko taszczysz na co dzień ;)?

Na codzień to nawet x100f bywa za duże i zbyt zobowiązujące :)

Kolekcjoner
06-11-2020, 18:57
Na codzień to nawet x100f bywa za duże i zbyt zobowiązujące :)
Ja, jeśli w ogóle mi się chce zabierać gdzieś aparat to biorę M100 z naleśnikiem.
Dla mnie w tym przypadku dużo większym problemem jest wielkość szkła niż body. Co z tego że aparat jest mały jak po "doklejeniu" ogóra robi się zestaw najogólniej mówiąc niekieszonkowy ;)....

aldam
07-11-2020, 19:37
Porównanie 85 1.2 i 85 2.0
Zastanawiająca jest różnica w głębi ostrości na tej samej przesłonie.
https://petapixel.com/2020/11/06/lens-comparison-canon-rf-85mm-f-2-stm-versus-rf-85mm-f-1-2-l-usm/

Jacek_Z
07-11-2020, 21:16
Pomimo napisanej na obu obiektywach ogniskowej 85 mm to 85/2 ma szerszy kąt widzenia. Czyli ma krótszą ogniskową niż 85/1.2. Przy ustawieniu odległości na dystans kilku m.

aldam
10-11-2020, 16:06
Porównanie zestawów
R5 + RF50 1.2 - 30kzl
RP + RF50 1.8 - 5kzl

https://youtu.be/iGT_o7oHfQ4

cybulski
11-11-2020, 08:54
Porównanie zestawów
R5 + RF50 1.2 - 30kzl
RP + RF50 1.8 - 5kzl

https://youtu.be/iGT_o7oHfQ4

50/1.8 ma bardziej "zeisowski" bokeh a 1.2 bydyniowy. Na yt mało widać na telefonie poza tym. Ale takie pierwsze wrażenie.

cybulski
11-11-2020, 09:56
Moim zdaniem bardzo dobry ruch canona, mała tania 1.8 i droga, ale nie aż tak duża, 1.2.

robcio.m
11-11-2020, 10:07
Moje wrażenie jest chyba takie jak Canon chciał wykreować 50 F1.8 to sympatyczny obiektyw, który w pewnych warunkach potrafi ładnie rozmyć tło, co przy jego cenie może wykorzystać niemal każdy (od początkującego po profesjonalistę). Natomiast wersja profesjonalna jaśniejsza nie ma ograniczeń co do „pewnych warunków” jest bezkompromisowa jeśli chodzi o rozmycie tła i mała glebie. Dobrze to widać przy zdjęciach na dystansie.

aldam
11-11-2020, 16:27
50/1.8 ma bardziej "zeisowski" bokeh a 1.2 bydyniowy. Na yt mało widać na telefonie poza tym. Ale takie pierwsze wrażenie.

Dokładnie mam takie same odczucia.

Btw

Rf 35 i rf 50 1.8 są sporo tańsze niż odpowiedniki nikona Z
Do tego RP za 4kzl i wychodzi na to, że system R jest jednak nie taki drogi jak go malują ;)

akustyk
11-11-2020, 16:59
Do tego RP za 4kzl i wychodzi na to, że system R jest jednak nie taki drogi jak go malują ;)
jesli system definiujemy jako g* mydelniczke i dwie stalki do niej, z ktorych jedna optycznie d* nie urywa (35/1.8) a o tej drugiej (jeszcze) tego nie wiadomo - no to nie jest drogi :mrgreen:

zeby nie bylo watpliwosci, powaznie sie zastanawiam nad takim RP z 50-tka i go*zoomem pokroju ten ciemny RF 24-105 jako aparat do plecaka na rower zamiast 70D + 15-85 + 28 IS. bardzo mi w tym zestawie nie odpowiada nakretka do obiektywow (swietna matryca, ale ergonomia tragi-komiczna, a zywotnosc baterii to w ogole... ) ale te akurat 2 obiektywy, plus duzo celniejszy AF i pelna klatka maja duzy seksapil. tylko ja nie lubie rozwiazan polowicznych jesli na dodatek wcale nie sa budzetowe :)

ksh
11-11-2020, 17:56
Rf 35 i rf 50 1.8 są sporo tańsze niż odpowiedniki nikona Z
Do tego RP za 4kzl i wychodzi na to, że system R jest jednak nie taki drogi jak go malują ;)Nikon jak zawsze spóźniony mocno i po dwóch latach wypuszcza Z5, który cenowo jest jak Rp ale dwóch lat obniżek cen nie nadrobią tak szybko, może za pół roku będzie cena lepsza.

czomolungma
11-11-2020, 19:05
po dwóch latach wypuszcza Z5, który cenowo jest jak Rp

rp - 3999 - 4999 zł
z5 - 6200

ksh
11-11-2020, 20:16
Przecież chodzi o cenę wyjściową ( początkową, katalogową, premierową itd litości ).
Dwóch lat nie nadgonisz w miesiąc od premiery.

Z5 na amazon pojawia się za 5200zł samo body lub kit za 6100zł, kit + ftz za 6700zł, polujcie jeśli ktoś na kupnie.

robcio.m
11-11-2020, 21:25
Dziś w MM EOS R w promocji z adapterem za 7030, cena sporo korzystniejsza od średniej (7900) z innych sklepów. Jakby ktoś szukał.

cybulski
14-11-2020, 12:40
Szybkie porównanie bezlusterkowych 70-200/2.8 Canona Nikona Panasonica Sony. Ostrość wziął Nikon. https://m.dpreview.com/videos/9124926834/dpreview-tv-battle-of-the-70-200mm-f2-8-zooms-canon-nikon-sony-panasonic

I porównanie RF 85 f1.2 i f2 https://youtu.be/sTwjXLnDuxc

Kojocisko
14-11-2020, 14:00
Bardzo ładne są nowe zestawy Canona, a kompaktowe 70-200 F2,8 i F4 wyglądają super. Szkoda, że R6 i 70-200 F4 już przekracza barierę 20kpln.
5 lat temu D750+ Nikkor 70-200/4 to było 11-12 kpln...

ksh
14-11-2020, 15:12
5 lat temu D750 z kitem 24-120 kosztowało 11500zł.

Kojocisko
14-11-2020, 17:00
Wyciągnąć ci fakturę? - grudzień 2015, euro AGD 7kpln z plusem - CB. Styczeń 2016, Nikkor w sklepie 4300zł
CB był o ile pamiętam niezły - 800zł albo i więcej?
zresztą:
45261

cz4rnuch
14-11-2020, 17:06
Tak czy inaczej dla amatora zestaw R6 + 70-200/4 wychodzi w dość kosmicznych pieniądzach. Pytanie czy potrzeba R6, bo zwykła eRka czy RP amatorskiemu portfelowi znacznie bliższe?

Kojocisko
14-11-2020, 17:28
A nie jest tak, że R6 to odpowiednik Canona 6D, Nikona D750 w roku 2020?
Jakoś mam wrażenie, że R, RP to średnio udane wejście Canona w FF ML.

aldam
14-11-2020, 18:17
Bardzo udane ;)
Fakt, że z5 wg specyfikacji bije rp w każdym względzie. Mimo wszystko można wejść w system RF w cenie body ff 4kzl .
Na R są teraz promocje i widziałem po 7kzl. Świetne body. Jak ktoś nie potrzebuje dwóch slotów to różnice w cenie z r6 lepiej przeznaczyć na optykę.

akustyk
14-11-2020, 18:22
A nie jest tak, że R6 to odpowiednik Canona 6D, Nikona D750 w roku 2020?
Jakoś mam wrażenie, że R, RP to średnio udane wejście Canona w FF ML.

ja mam wrazenie, ze to wszystko jakies takie niedo* jeszcze jest.

albo Rebel w cenie uczciwego aparatu (RP), tylko w odroznieniu od dotychczasowych Rebeli na 300 zdjec baterii w nim moze nie wystarczyc. wiem, czepiam sie :)

wczesniej testowanie jakiejs pokracznej ergonomii na napalonych na nowosci (R)

teraz korpus 20Mpix w nazwijmy to: raczej niedyskontowej cenie. nie mowie, ze zly, bo mi sie podoba, ale ta rozdzielczosc w 2020 roku nie urywa jakos wyjatkowo d*y

albo korpus semi-pro 45Mpix w cenie topowego korpusu pro

zeby do tego byla jakas spojna oferta optyki, to bym moze zrozumial czym sie niektorzy tak napalaja. a juz uzytkownicy DSLR Canona??? jeszcze wsrod Nikoniarzy rozumiem podniete bezlustrami, bo dotychczasowy AF DSLR Nikona w trybie live byl zenujaco smieszny. ale wsrod Canoniarzy, ktorzy od lat maja lustrzanki z fantastycznie dzialajacym DPAF???

obudzcie mnie, jak Canon wypusci sensowny korpus R. moze miec matryce z 5D4, wrzucic mu GPS, normalna canonowska ergonomie (jak R5/R6, zadnych kretynskich eksperymentow), celownik elektroniczny z najwyzszej polki... to sie moze bede zastanawial :) a tak, to cytujac klasyka: ziewlem, pierdlem, poszlem... :)

Kojocisko
14-11-2020, 19:01
Po 30 latach używania mam sentyment do Canona. R6 wygląda jak właściwy aparat w tym momencie - osiągi, ergonomia, wygląd. Ale FF nie jest już aj-waj do windowania ceny.
Szczęśliwie mój D850 jeszcze długo będzie robić zdjęcia, choć czasem myślę jednak o czymś mniejszym. LV w ogóle mnie nie jara.
BTW D780 - też ma cenę nie wiadomo skąd. To są korpusy, które chyba w ogóle nie zastniały. A to fajny aparat, ale znów - nie za te pieniądze.

cybulski
14-11-2020, 20:17
Akustyk masz rację, AF w LV 5dmk4 i to jak działa LV to w zasadzie bezlustro prawie. Dlatego odkąd przesiadłem się na canona sprzedałem inne bezlustra i też nie czuję ciśnienia w sumie.

ksh
14-11-2020, 20:56
D780 to akurat unikat w lustrzankach i nie porównywałbym tego z pomysłami jakie zrobił Canon w lustrzankach przed bezlutrami, to nie to samo, można naginać rzeczywistość ale po co ?
Aparat ma cenę mało ciekawą bo to młody sprzęt, za jakiś czas może chętniej ludzie po niego sięgną żeby mieć taki mix w jednym body, wizjer optyczny i praca z nim od strony zasilania ma swoje cenne zalety, pchanie sie na siłę w wizjer elektroniczny wielu zniechęca, denerwuje i odpycha w kierunku fona w kieszeni.

Kojocisko
14-11-2020, 21:00
Nie było porównania D780 do czegokolwiek. Było stwierdzenie, że z powodu ceny ten aparat póki co nie zaistniał.

Kolekcjoner
14-11-2020, 21:45
...pchanie sie na siłę w wizjer elektroniczny wielu zniechęca, denerwuje i odpycha w kierunku fona w kieszeni.
Wątpliwe żeby to tak działało. Ktoś kto kupuje tak zaawansowany sprzęt nie zadowoli się ani obrazkiem, ani ergonomią komórki. Ktoś inny, komu telefon wystarcza do robienia zdjęć (pewnie z 95% populacji ;)) wyśmieje potrzebę wydania kilkunastu tysięcy plnów po to żeby mieć "to samo" co ma w komórce, nie mówiąc już o noszeniu całego tego kramu. Dlatego IMHO rodzaj wizjera nie ma tu nic do rzeczy.

hostman22
15-11-2020, 00:05
sprawdziłem "temat" i ogólnie ciekawie to wygląda... ale nie będę z sony zmieniał teraz na canona :p. Piersze było sony które wywindowało ceny w bezlusterkowcach i... źle chyab na tym nie wyszli. Raczej tanio już było i chyba trzeba się do tego przyzwyczaić ;)

Jacek_Z
15-11-2020, 00:28
Może się zdziwicie, że ja patrzę w stronę Canona, choć mam powody by jednak być w Nikonie. Np Nikkor 200/2, na Z7II, z gripem. Mam też Arta 85, te szkła zostaną z Z7II. Pomijam ogrom innych szkieł np N70-200/2.8. Dlatego, że patrzę zawsze nie na to co teraz i za rok, ale czy ma coś sens w perspektywie wielu lat. Nikon coś się słabo rozwija, finanse firmy nie wyglądają ciekawie. Co będzie za lat 5-10?
Ja nie jestem z tych co zmieniają system co 2 lata, jak konkurencja wypuści coś lepszego.
Co do Canona i tego co mi tu brakuje. Poza niższymi cenami ;) bo R5 byłby OK :)
R - brak stabilizacji, głupia ergonomia, ale za to ma ten mój próg minimum 30 Mpx. Dlatego u Nikona nie myslę o Z6II.
R6 - za mało Mpx. Jedyna wada. Pomijam niuansiki, ale sporo za mało Mpx dla mnie go dyskwalifikują.
R5 - cena. Z dobrymi stałkami RF wręcz zaporowa. Żebym to ja jeszcze miał jakiś świetne szkła na bagnet EF (choćby Arty albo 70-200/2.8L), ale ja nie mam nic do Canona.

cybulski
15-11-2020, 12:19
Jacek_Z dla Ciebie jest z7ii albo d850. Nie ma co szukać gdzie indziej

Jacek_Z
15-11-2020, 12:36
A7II nie, za mało Mpx. A7R, ale .. nie Sony, z dwóch, trzech powodów. Nie chcę wszczynać dyskusji nad tym dlaczego tak uważam.
D850 nie ma eyefous. To JEDYNY istotny powód dla którego chcę ML.

aldam
15-11-2020, 13:06
Kolega napisał z7 II ;)

Jacek_Z
15-11-2020, 13:16
Sorry. Z7II - tak, to mam w planach. Na wiosnę, może cena spadnie (podatek od nowości, może 1- 2 tys zaoszczędzę).

cybulski
15-11-2020, 13:51
Może być tak że ani dwójki z6/Z7 Nikona ani r5/R6 nie będą ochoczo spadać. Raczej należy liczyć na lepsze ceny poprzednich modeli R/RP i z6/Z7 tudzież spadek ceny d850 i d780.

Jacku ja bym na Twoim miejscu brał Z7 tudzież d850.

ksh
15-11-2020, 13:59
Dlaczego nie Sony A7rIV ?

Ceny dwójek Nikona będą mocno się trzymały tak samo jak w Sony trójki, taka metoda i styl marketingu, Z6 przytrzymują cenowo żeby Z5 ciut zjechało i był wybór łatwiejszy dla klienta, Z6 rok temu było tańsze w promocjach o średnio 1500zł, więc póki Z5 mocno nie potanieje to Z6 i tu pewnie Z7 też nie będzie tanieć.
Canon teraz ma fajne ceny R i Rp, powoli zaczyna się chyba też promo na A7III, może wreszcie będzie czwórka, którą już pół roku przesunęli.

hostman22
15-11-2020, 14:48
Czy ja wiem, jak porównywalne aparaty wypuścił Nikon to ja bym nie migrował ;). Myślałem że sony 70-200G jest małe, ale to co pokazał canon to szok. Poczekam na spokojnie na premierę Z 200-600 jak to będzie do sony 200-600 (który przypadł mi do gustu bardziej niż Nikkor 200-500) i może wrócę do nikona ;)

Jacek_Z
15-11-2020, 15:30
Jacku ja bym na Twoim miejscu brał Z7 tudzież d850.
Już pisałem. ML chcę kupić uznając za istotne JEDYNIE eyefocus. Skoro tak to nie mogę rozpatrywać D850. :(
Z7 nie ma spustu do pionowych kadrów (czyli 90% moich zdjęć). Używam ciężkich szkieł, to mi nie przeszkadza, o ile się sprzęt poprawnie trzyma.

Dlaczego nie Sony A7rIV ?
Pisałem. Sony nie, ze względu na swoje przekonania co do systemu. Nie chcę rozwijac tematu.

Zejdźmy ze spraw moich wyborów, jestem zdecydowanie świadomym fotografem :) i znam swoje potrzeby lepiej niż inni ;)
Jeśli miałbym wybierać z trzech systemów do pracy to tym trzecim (poza N i C) byłby ... Hasselblad serii H, w sumie używka ze ścianką 50 Mpx i standardem kosztuje rozsądne pieniądze. Ale niestety to by nie mógł być jedyny system, musiałbym targać MF z FF, a to mi się nie uśmiecha. Wolę mieć jedną kolekcję obiektywów (to mówi facet który ma np 3 szkła z Mamiyą RZ :mrgreen: no ale właśnie dlatego jej nie noszę ze sobą, choć chciałbym czasami zrobić kilka klatek analogiem, dlatego do zabawy kupiłem Hasela 503, by czasami go zabrać na niektóre sesje, ale .... kiedy wrócą plenery? Bo nie mam okazji do zabaw.)

90s
15-11-2020, 17:42
Widzę że masz podobne rozterki do moich.
Taki kompromis odnośnie analoga to zastawka do systemu H
45289
Sam poluje na to w rozsądnej cenie
A efekt moim zdaniem bardzo pozytywny zwłaszcza że masz cyfrę i analoga w jednym oraz pełne wsparcie aparatu podczas pracy z tymi plecami.
https://mrleica.com/hasselblad-h-film-back/#more-14998

Jacek_Z
15-11-2020, 21:14
Nie chodzi mi o toby mieć analoga i cyfre w jednym. Analog tylko do zabawy. Natomiast MF jako jedyny system się nie nadaje, muszę i tak mieć FF.

Daids
15-11-2020, 21:48
Już pisałem. ML chcę kupić uznając za istotne JEDYNIE eyefocus. Skoro tak to nie mogę rozpatrywać D850. :(
Z7 nie ma spustu do pionowych kadrów (czyli 90% moich zdjęć). Używam ciężkich szkieł, to mi nie przeszkadza, o ile się sprzęt poprawnie trzyma.

Pisałem. Sony nie, ze względu na swoje przekonania co do systemu. Nie chcę rozwijac tematu.

Zejdźmy ze spraw moich wyborów, jestem zdecydowanie świadomym fotografem :) i znam swoje potrzeby lepiej niż inni ;)
Jeśli miałbym wybierać z trzech systemów do pracy to tym trzecim (poza N i C) byłby ... Hasselblad serii H, w sumie używka ze ścianką 50 Mpx i standardem kosztuje rozsądne pieniądze. Ale niestety to by nie mógł być jedyny system, musiałbym targać MF z FF, a to mi się nie uśmiecha. Wolę mieć jedną kolekcję obiektywów (to mówi facet który ma np 3 szkła z Mamiyą RZ :mrgreen: no ale właśnie dlatego jej nie noszę ze sobą, choć chciałbym czasami zrobić kilka klatek analogiem, dlatego do zabawy kupiłem Hasela 503, by czasami go zabrać na niektóre sesje, ale .... kiedy wrócą plenery? Bo nie mam okazji do zabaw.)

Przepraszam że również dorzucę swoje 3 grosze. Czytam to co potrzebujesz i aż dziwię się, że nie patrzysz w stronę Panasonica S1R. FF, dobry grip, pełnoprawny uchwyt do zdjęć pionowych, eyefocus, dobry wizjer, obiektywy Sigmy, wybór natywnych całkiem dobry. I można natywnie podpiąć Obiektywy Leica. W promocjach do dostania za 8500 zł.

ksh
15-11-2020, 22:31
Ja widzę cenę 11999zł za panasa, gdzie tak tanio ?

aldam
15-11-2020, 22:38
Już kiedyś o to pytałem.
Z tego co pamietam kolega Jacek nie wierzy w przeżycie L mount.

90s
15-11-2020, 22:51
Nie chodzi mi o toby mieć analoga i cyfre w jednym. Analog tylko do zabawy. Natomiast MF jako jedyny system się nie nadaje, muszę i tak mieć FF.

Nawet jakby się nadawał to szkoda byłoby go używać. Ja lecę na starym canonie 5D mk2 do tego czego LF się nie nadaje. Nigdy też nie widziałem potrzeby targania dwóch systemów jednocześnie. No może poza przypadkiem z LF gdzie lustrzanka robiła kontrolne ujęcia i sprawdzenie parametrów.

Kolekcjoner
15-11-2020, 23:07
Przepraszam że również dorzucę swoje 3 grosze. Czytam to co potrzebujesz i aż dziwię się, że nie patrzysz w stronę Panasonica S1R. FF, dobry grip, pełnoprawny uchwyt do zdjęć pionowych, eyefocus, dobry wizjer, obiektywy Sigmy, wybór natywnych całkiem dobry. I można natywnie podpiąć Obiektywy Leica. W promocjach do dostania za 8500 zł.
No, a w gratisie AF rodem z kompaktów z lat 90'tych i wybór szkieł dla lubujących się w ascezie ;).....

cybulski
17-11-2020, 14:23
Tak sobie myślę, że jeśli najdzie mnie na zakup R-ki, bo cena w okolicach obecnych z adapterem za 7 wydaje się być już akceptowalna, to ten RF50/1.8 może być ciekawym dodatkiem mimo wszytko.
Dlaczego ? Mam niby 50L ale jest jeden parametr, który mało widać na pierwszy rzut oka, minimalna odległość ostrzenia. W tym małym 50 RF canon zmniejszył do 30cm co aktualnie jest najbliższą minimalną odległością ostrzenia dla 50tek które miałem.
W ostrym od 1.8 szkle, przy takim zbliżęniu (10-15 cm mnej niż u konkurencji) daje się zrobić dość plastyczne kadry co nie jest możliwe żadną inną 50tką. Miałem EF 50 STMa i mam Lkę, mam porównanie. Za takie pieniążki szykuje się niezła zabawka :)
Czy ktoś ma podobne przemyślenia czy tylko mnie z tym natchnęło :) ?
Wiem że klasyczne szkiełka będą lepsze w tej tzw plastyce, może nawet 50 7artisany ale tutaj mamy dodatkowo sprawny af i ostro od pełnej dziury.

ksh
17-11-2020, 15:23
Jak lubisz 35 na apsc to polubisz 50 na ff, a gabaryt i cena zachęca, często tulipan droższy od tego obiektywu :)

cybulski
17-11-2020, 16:35
Można spotkać skrajne opinie o EF 50/1.8 stm, tak samo będzie pewnie z odpowiednikiem RF. Jednym będzie pasował za tą cenę a inni będą widzieć tylko wady.
Ale taki np 7artisan 50/1.1 i tak zrobi fajniej maziany obrazek.

akustyk
17-11-2020, 16:44
Można spotkać skrajne opinie o EF 50/1.8 stm,
ale czemu skrajne?

tanie, ostre po przymknieciu, z nienahalnym bokehem, dosc szybkim AF-em... perfekcyjnie nudne szklo dla spragnionych optyki, ktora w odroznieniu od kita 18-55 uzasadnia zakup aparatu z matryca APS-C o rozdzielczosci wiekszej niz 10Mpix :)

cena jest taka, ze trzeba byc * zeby sie czepiac :)

tak samo będzie pewnie z odpowiednikiem RF. Jednym będzie pasował za tą cenę a inni będą widzieć tylko wady.

haters gonna hate... :) jakby Canon dowali czerwona kropke, limited Jontek-z-Gliwic-edyszan jak jakas germanska firma na litere L, to by brali i wzdychali, ze arcydzielo optyki. a jak da budzetowo, to do wszystkiego sie przywala :)

Ligo
26-11-2020, 01:56
Przypomniałem sobie swój post z tamtego roku, też z okolic Black Friday, gdzie B&H oferowało R-kę z przelotką za jedyne $1299.
No, niestety mogę sobie pluć w brodę, bo fajnie było, ale się skończyło.:-( Dzisiaj za R-kę trzeba zapłacić już trzy stówy więcej i to bez adaptera. Za to niezły deal jest na RP z tanim zoomem 24-105, tym f7.1 jak komuś styknie.
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1558260-REG/canon_3380c132_eos_rp_mirrorless_digital.html

ksh
26-11-2020, 10:36
Ale jak to chcesz kupić z wysyłką do PL żeby koszty nie były wyższe od sprzętu na miejscu ?

cz4rnuch
26-11-2020, 11:03
A po co ma wysyłać do Polski? :)

ksh
26-11-2020, 15:03
Nie pisał o sobie, więc pytam, może pomaga z wysyłką forumowiczom ? :)

Kolekcjoner
26-11-2020, 15:17
Cena w USA zaczyna być sensowna za ten zestaw.

Ligo
26-11-2020, 23:37
Nie pisał o sobie, więc pytam, może pomaga z wysyłką forumowiczom ? :)
Wysyłka to nie jest problem, ale nie bardzo się opłaca. Chodzi o to, ze kupując powiedzmy B&H, Adoramie, czy gdziekolwiek doliczą mi stanowy sales tax, a potem nabywca będzie musiał po raz drugi zapłacić VAT i cło u siebie na miejscu. Jednak największy problem jest w samej przesyłce do Polski, bo raz że trwa to długo, kosztuje sporo, gdzie największe są koszty ubezpieczenia sprzętu, to jeszcze jest ryzyko szabru, co niestety zdarza się. Już pomijam brak gwarancji i takie tam. Moim zdaniem skórka za wyprawkę.

aldam
27-11-2020, 10:21
Oferty z okazji BF całkiem dobre na R
https://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/canon-aparat-eos-r-rf-24-105-stm.bhtml?link=lp

akustyk
27-11-2020, 10:40
Oferty z okazji BF całkiem dobre na R
https://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/canon-aparat-eos-r-rf-24-105-stm.bhtml?link=lp

chyba ze sie spojrzy na rownolegle uniwersum, gdzie sa aparaty z bateria wystarczajaca na caly dzien pracy, normalna ergonomia i gdzie f/7.1 jest po prostu ciemnica :)

https://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-6d-mark-ii-ef-24-105mm-f-3-5-5-6-is-stm.bhtml

ciekawi mnie tez jak sa liczone takie raty 0%... jestem magazynierem-inzynierem krolowek nauk, wiec oczywiscie z rachunkow moge byc d* wolowa, ale zawsze mnie uczyli, ze jednak procenty rosna proporcjonalnie do pelnej ceny

ww. zestaw z R
45752
https://forum.nikoniarze.pl/image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAAbkAAADjCAIAAAC XVP1aAAAgAElEQVR4Ae2dB1gUx////89zRmMORVRsHCBdjo4UQXqTXlRAAUWRIghSpKMgIljAgmIhmhh j1xg1GjVWFGOssYuKisDVtWBDUYH9P vwGze7x4G07wlzzz36udnPTnkz87rPzuzO/T8cvZACSAGkAFKgJQX X0sO6DhSACmAFEAK4IiVqBMgBZACSIGWFUCsbFkj5IEUQAogBR ArUR9ACiAFkAItK4BY2bJGyAMpgBRACiBWoj6AFEAKIAVaVgCx smWNkAdSACmAFECsRH0AKYAUQAq0rABiZcsaIQ kAFIAKSCalbt/O6Kp78pgstEbKdAFCmjqu 7 7QgajUgBSVZANCsRKLsAEKgIsgKa q6SPE5Q3ZACollJ7sTIRgp0jQJoNCIFJFkBxEo0zyApCkjyOEF 1QwogVkoKKbomdpPkUtBoRApIsgKIlYiVkqKAJI8TVDekAGKlp JBCkiO rqkbGo1IAUlWALESsVJSFJDkcYLqhhRArJQUUnRN7CbJpaDRiB SQZAUQKxErJUUBSR4nqG5IAcRKSSGFJEd8XVM3NBqRApKsAGIl YqWkKCDJ4wTVDSmAWCkppOia2E2SS0GjESkgyQogViJWSooCkj xOUN2QAoiVkkIKSY74uqZuaDQiBSRZAcRKxEpJUaC5cVJXV/f8 XMMvZACXaLA8 fP6 rq6L0RsVJSSNE1sZskl0LvnSAFgbJLEIEK aLA8 fP6b0RsRKxUlIUoPdOkPKlCyMLKdBVCtB7I2KlpJBCkiO rqkbvXciVnYVGVA5VAXovRGxErFSUhSg907ESuoIRp 7SgF6b0SslBRSdE3sJsml0HsnYmVXkQGVQ1WA3hsRKxErJUUBe u9ErKSOYPS5qxSg90bESkkhhSRHfF1TN3rvRKzsKjKgcqgK0Hs jYiVipaQoQO diJXUEYw d5UC9N6IWCkppPiq2O2HgfpWDkHwrazp8FWnS6YzvXciVnYVGV A5VAXovbErWCmnbLVn79E3b2ph8Yf/OttLSqsNI7Z3fx3/KfHbdhx8UP7k1as37969r6ziHT1eGpeUN5hl1soMrR2DVq3Zcu PWvadPX3z48JEvePrPxes5i9a2/lfR259DK6vanJu6jjMUE8fxZSs3Nef5DaWTW0S2qb0YfUYKdL4 C5B4I7E5n5Q8D9W/cukcu P6DCpnhJm0Yw 4 EQ/Kn5CzItuvXr1JTFsqPltNfdeTp/8hn0W26 vrf968t/8QIzGZtD8HMZm3/hBiZecPFlRCj1aATAZgdzor12/YSS719eu3WoburYcC9EzJKGhsbCRnJdLeufvP5iJWJ/eQly9fizyLnHjr9oNhIy1guWSj/TmQc2uPjVjZo8cxanznK0BmArA7l5W AbHkIhsbG719Z7WBEdPC0sj5APvZsxoMe04H6MLF6 hF6Bp7vn79lpLJmze1PD726dMnSnrJ2Uvf9dOmZNL HCgZtucjYmXnDxZUQo9WgMIEHMc7kZXKmg41Na/IRWblrG4DIEYoWb19 2WuE8fxNeu3KY2yB1kNV7JckLeGzLtPnz6pajlRCrp89Ra5Jid O/WNq6Qd8 smOnhaWhmH/eVo ODS1w3OgZNiej4iVPXoco8Z3vgJkXAC7s1jZR1r3wqUb5PJ P3C8bXRYuXozOZ UjAJ6PpQAdvXarWQfH79ocg4HD5 mh43qOs4vXryEbjdv3e/YHMi5td9GrOz8wYJK6NEKQBRAo7NYmb/iJ1gGjuO375SLXzMRgw8OVwCzunf/cXPTkUeOnYVujx5XkTPcvvMgPFRfXz9SoykmJfswmOzUucugG4 7jiup20KH9OcCsOsRArOzR4xg1vvMVIKMA2J3CSlevcPI04osX L9V1nNvGCFUtJ3Klly7f2Fw UbHZZE9Z S 3EFVV8 Chi5dvNpeDlqE7dMNx3DcgFnq2PweYVYcYiJWdP1hQCT1aATIK gN3xrJRTtiLP/TU0NLh4hrUZEFYOQeRKz56T21xW3r6zyJ7aoz2g58ePH GhvfuPwXSKMWCYMXTDcXxW3ALo0P4cYFbQiElYSC5OvD1lRjI8 kcFkI1b26HGMGt/5CtDHYwezspeU1qmSC RiktPzyYP8a21rx/ wMm3e8uZyCApJJpdrYOoDPckrP0ePl8J0iiGvakPOIS4pDzq0P weYFTS ipVBIS2wcjDLLCFl8fyFRTD/b84gi0 2O39coBKQAlQFyD0Q2B3MyqT0peQyduw6NNZ28syY QsXr5s7f2XAtMQRSlZfNYY19V3JGe7Ze7S503/8aRfZk1wQX/AUHhIInzY34xkwLRG64Tg OXgOLKv9OcCsoPFVrHR0C4En0uPKqmre /fEL4Rs23GQ7PZt2WTxyTa1Fzfz dGjR/PnZ1lZWaqoKGtoqHt7e /YsZ3ue zYsSlTgrS1tUaOVDQ2NoqNjb1 /TrdDaasXbtGW1uLxZKzt7erqqqC6WIMgUAQExOtqqrCYsnFxsZ SPHk83urVq52dndXUVFVUlG1srHNyciorKylurfz45MmTXz /Tp8 3cpTkFtrFCD3QGB3JCs19V3BiIXFkBEDEhsaGn4/cLz1TxN 10/7 fMvy9N1dR/o9wMBdtTWvoPlfvjwkbzSfeDQSXgIx3FKjAaA0ldG7 at 2Q3a8cgyJr25wCzgoajW8jmrftEvvfuP0auScUTzvcD9OCJdFZ C5y3bD5Ddvi0btoJitKZn37x509TUhMWSo7yTk5PJp69evVpen kXx0dBQP378ONkN2sePH1dQkGex5HR0tG/cuAHTxRv5 UtBEe7ublwul xcWVnp6elBqQCLJWdjY/Po0SOyZyvta9eugdzoUG5lDshNpAKUTtjB91eSV6LpJZFT3ryp 9ZoY1cqR/NMvv5HPLbv3SNfYk3yuhV1AxRMO2efEqX/IDlNm/Ofy/PXrtxMmxZAdRmrYHz95npxDbe27vjJf8NT HMjFtWhv2/GfhXsbpynwlP5DjKJis2/fKSfXFti1te/I61HwlG/FoLcIpIjsypRECCB/f/ VK1ekpaWCsI7Fkjtw4ABwvnTpkqKiAoslZ2JivGPH9tLS0sLCl cDN1NSEx NR8nzy5Ang78iRikeOHKEcbe5jaWmpktJIFktu9GjDsrIyilti 4hyANhsb6/z8/MWLF5mZjQEp6elpFOfWfESsbI1KbfCh98YOiytNLHzpuYtJefb oyVf2uG8UgN 3fv3pOzamho Ofi9c1b923d/sf1m2XkQ8Cek7qEnPN3/bQpMSOO4/cfVOzYdWjTr7 XnL1EXroBOfzx56mOzYGcm3h7eng6uUWZC1ZBf0V1u2fPashHg c3hCpLSlw6SGwM9v0WD3i6Q0mJHP3XqJMBNeHgYdN62bRtIDAs LBYkLFy4EKX/ eQi6zZ fBRIPH/4TJgIjKioSHCoqKqIcau5jVVWVlZUliyWnqqpSUlJCcauoqABo trW1gRfdZWVl6upqLJbc2LHmFP/WfESsbI1KbfCh98YOY Wv2/ZTcj90pMTRLWTAMOMfBurrGnsuXLyOfJmM4/i/1 82N3VIGeqB05MomYv5 PZtLfmGIZCVlqE75SEiMTngOO7qFU6pQ/tzoGQo8qOmviv5IaVTJRfIEjm5h4isdg/fZ2jVqlUslpyiosLFixfhqKiqqgKkc3JyBIkJCfEg5eHDh9Btx 44dIPHXX3 FiRiG7dzZlB4TE01OF2/PmZMAcvvll010zwsXLtja2urq6sBQF/i4uLiAaJd SospiJUtStQ2B/pA6zBWku8TwnE8O3cNnQVG5hPIO7PhOO7sEUp3E5niGxDbHOwo k6QrV28WmYOusefdsod0CXAcp Tw7/W7nZSDyGxhYl8ZvWs3voTJGPZcTvk/S2GAlR8 fKTMGPRwVmIYVl5efu/ePfKoePz4McCWm5srSM/PzwcpJ0 egJ55eXn0xDt37mhpsVksOVdXFw6HA53FG/v37wdZpaWlivckH VyuQYG iyW3KRJk8jpwA4KCgR5Uv4dM8YUOCBW0kXrkBQ6KDqGlZS7uM dvwrHP8WYk7qEXIk167dRHMR8HDjCNHXusnPnr7548fLTp09C4 bO/TpybFbeg9O rME h8JmYjSx799eZGppy8PBpvuDpp0 fXr58feHSjezcNet 3AFzaGxsJK/qUOrT/hwoGZI/Fq3bSq4GPbY1HDM JaNgqOJYdH9li Pht99 A3yB84C3b98GV7uOjg7nzpU efJk377fARMdHR3IGQYETAbnurq6aGmxVVVVXF1dtm7dSvah2I 8fPzY0NABX3y4uLqqqKpqao4KCAulX4vDEqqqq0tLS0NAZ4KwT J74QHPo0x0oYLENW vn5JiTEb9u2DZ6LjPYoAEciNDqGleM8ZsAccRyfFpZGRgDZlpU 3a2hogM7HT54nH22Dnbe0GOaG43jAtMSvzcTVK5xcpR9/2tX1OTCYbMpD60uWbRBTDcRK8cNAKBR6eLizWHIKCvL//vsvdD5y5LCR0WhKjObm5nrr1i3oAyFLcWOx5BYsyIZuFCMtLZX uz2LJKSmN3LdvH8UZw7CrV69Af2trq7Nnz9J9MAy7cePG36RXd PQscNbmzZuBf0lJCcyHxZL76aefRObTXOLGjRttbW1UVVVMTU3 y8vKEQiHw3Llzh7W1lZLSSDMzs Li9c2d3rZ0oVCYk5NjaGiorKzk4uJy7NgxkM GDRsMDPT19fXWrVsLc87Pz1dVVTl3rhSmdI1BpgqwO4aVEyfPJ mdtZD5BzDgnP999/WaZGM8WD02cPJv8MGUbtudQ1XIib5nxpJI7YJhxi WSHdqfA4PJVlCzJd8a9c/F673765BLodiIleIHzJIliwFBMjLSyZ47d 4cO9acDBcWS27ChPHkoeju7gYcvL29Dxw4cObMmdzcXGVlJZAo 8jbGx48fq6mpAof4 LgTJ04cPXo0IiICpOjq6sCVHFgZMitZLLkpU4LoPtAZGGfOnBk 5UpHFkoNLWDEx0eCWJhZLztDQcOXKFa28AxRk Ouvv7JYcuPH 6xatcrf34/FkluzZg2GYQcOHGCx5Jydx61cuWL8eJ82IBjkX11draqqsn07N dQF62kzZoQsW7bMzGyMqqrKxYsXb9y4oaiosGnTz1u2bIHfcIc OHVJQkP/aLwCKbm37SAZaR7LSzjmYnLXhmPGUsU3 SH62 u9//iUf ipbe7QHefaTL3g6RMH8q3LoJzuavD7e0NBAvjunNVm1PwcGk/1dP 2z565AAWtqXsEd55qrA2KlmAGwY8d2cBOlp6cH U6grVu3AnhZWlr89NNPBw8eLCgoYLM1WSw5NlvzypUrGIbdu3c P FhZWZLPLSoqAukJCfH0onfs2A6Ozp49m3x02rRpIJ3OC6FQ OjRo9LS0sTEROADCUjOAdqVlZUWFmPBEtDjx49BupYWG9Rf5E3 v8NzmjPT0tAkTxgNGl5eXs1hyM2dGYBjm7u6mrKx0//59DMOqqqp0dXVMTU2ay0RM okTJ1gsOUrbwc0AcNLj7NmzLJZcVFTkvn2/s1hylZWVPB6PxZLbtWvX7du3dXV1YmJixBTReYfgeIRGx8SVKm xHmCNl1wnKaJeVN6uvr4fOu/Ycpji08qPMcJP7DypgPjiOe4yf2cpzoduuPYfJOeSv AkeaqXR/hwYTPaCvDXkakycPLvF0hErmxskf/zxB4gBrawsy8vLyW7gTkZ1dbW7d /C9H379gFUzZoVhWHYkSNHwMeCggLog2FYZWUlSPf09CCnAzsnJ wccpcxOgvEv/uIdw7BJkyaB6QJKhckFxcbGAh94xYph2L59v8P4lH4venFxMYs lByJrDodja2trbGwk8o73hw8fFhQUsFhyW7ZsqaqqUlCQ9/Bwh6WHhYWyWHLkqQxra6vg4OBVqwo1NUdFRETweLz8/KXm5mbKykrW1lZgzmHNmjXwFlcWSw7OxoKgNTt7PszfwEDfyGj 0lSvEpMSxY8dOnTolL886f/68m5urg4N9dXU19ITG77/v3bFjO/394MED6NNOgzwkgd0xrGQw2eRoUcyTdikZBeRKhEXNa5ELIh0O Hj5Nzqd441dPMlJqcvPWfcqzMSLLJSe2PwcGk207bip5trSVi1 2IlSJHwrFjx8D4NDIaTZ6CBAvlAGfjx/uQzxUIBCoqyiyWnLW1FYZhf/zxB3CDE4LQGawLubi4wBRoZGU13aR5584dmIhhGJxMnDt3Lkh/8OABZb0ew7B58 aBQs cOUM Hdp79uwBDjk5C2AiMODaDp2VGIYFBQUqKMifPn06KytLQUH r7/ opyOYVhpaSnIHERw//77L4slN336NOiZkZHOYsmRz7W2tlJRUTY1NYmNjf3tt9 uX79uYTE2MzPzl19 sbKyVFdXKy8vf/jwIZAlPz /tLQUzjBs2LABXuyDIpydxykoyGMYlp fr66upqGhvnLliuTkZDZbkwxoWB8Mw/bs2QMnH0DlWSy5yMiZZJ922mS8dDAryTvy1tfXO7hOJ2MF2KaW fuRbLGtr3w1VHEt3azElZ9FackvKH1b2kx3d4llkByf3EHJ4HD R31Tb7JDi3b7c2Aw2bLyZpTZW/LDQmLqgFhJHwmlpaWjRmmA5xEvX75Mcbh9 zYYVBMmjCcfEggE8NEdDMMuXrwI3JYsWUx2u3nzJkgPCZlOTgf 2mjVrwFEYPYH0n3/ CaSDecDFixeNHKmopcWmxI8xMdHA7cKFC/TM7969q6OjDW5g4vP5FAfxrLx3756uro65uZmiogKdsyCrqqqq v/76C0wFLFqUBzIkszI9PQ1EfLBoa2srVVWV27e/LIjBQ BeV3C3P5CFcg2 ceNGCivHjXNSVFQAOQg v7Zv3yYvz9q9e3dycrKR0WgPD/e//z4HiwAGiJqBbuCOK/KcCcW5DR/JhOlgViqo2X748GXrs/fv69IzVwxXsgQDfoSSVUbWCjIocRwX cM4YgABDvn4RZPXc rr681tJrV4FtlBWdOB8vTL126G1P4cQH3I0fGbN7Wj9FzI9RRj I1ZSev/FixcBUDQ01EVGZwKBANweRLkG37t3LxhvgYEBGIYJhUJw64 pqcmTJ09gKZGRM4Hbpk0/g8RLly5dvXoV2JcvXwZHySStrKwEz/AoKMiD7Tk2b94M3MC0IDj36tWrYF2IzdYUOdrBqouGhrrIIEs8 KzEMS0lJYbHk5OVZ9C1COBwOeS1IX1/Pxsaafg0O7mq6du0aVMPa2kpXVwd xDBs /ZtU6dOtbAYC ZPf/vtNwzDRLKSfg2ur69nbGwEc7t06ZK6ulpWVtbGjRs1NNRPnjwR FRVpa2sDHaCxaFHTvbEuLi4wboVH22l0IisZTHZsYi6lgMbGxq dPX4j8BbHzF661MoYiI4Nt4Pbq1RtyKV8LXKnBhuT7vXEcP1N6 mfxsDLk4kXb7cwDZRkRnkRtS/rBy246Dzb0pvxKMWEkeCdevXweAY7Hkpk2bFh8fF068wsAbxlM ZGRkAVebmZhs2bDh48GB /lIQirJYcvv37wd5gsiIxZKztLQoKChYt26tn58vOBEu Gza9DMAEDxr6tSpwMfPz3ft2jXLli2ztLQAKXB1gsPhwFV4Hx fgoKC9PQ0QPDm5jRhZTIy0ktJL8hN8ay8cOGCioqyv7 fktJIf38/smhcLtfQ0MDb2wvcJ/TkyRM1NVVnZ2cMwzw83JWVlcBcgci1HQorV65cAepfWloK9g0R w0q4tgPKPXPmDFjbAXWrrKy0sbEeP95HIBAkJia6u7thGAa zyi7kAD/OXMSLCzGduA0JZSIPDaB3WHzlWD8L1u5iV4GPeWfi9eb 11ZkXgCiQOGGZfde0TO7cq/t/tI64o5hX6I/GsQOI6/evWmxUVnSibtzwFk LiimtwW8TZ5izn6PkM9/Lmd5m7YBqhiseTANW91dfXEiRNgItnIycmBg0QoFMLbfcg xsZG8NIePssYHx8HTrx//76dnS3ZH9jjx/uQQ54LFy5AOpOdp0wJEhlUamqOIrtBGz7kI4aVPB7PyclRT0 3vLwc3Kbz448/wmZiGAbuCQ0MDMjPzwfPWYJZWhD6OTjYr1pV6OXlSb9niMJK8O D833 fu3bt2uTJxDoVYCW48WDatGk7d 6Ed25iGAYqExwcvGLFcmNjI3DPEKhYeHi4oaEB2HNk7do1 vp6FRUVOTk5FhZjyTWHtkAgoG9QAo 2x6CPxw5mJYPJnjIjmcsT0ksCKbW17xYX/Pi1qygALvsP/mdrtXfv3n/tT41TnhoSf9s8BZHgY/tzgNmS9w9uTi6Yjlgppt/b2FhDiIg0wO0vGIYJBIKNGzd6e3trao5SVFTQ09OdOnXqkSOH6 Zlv3brV29t71CgNZWUlS0uL7Oz55KfIz507Z2hoyGLJkddzq6q q8vOX2tnZqqqqqKmpurq6FBevFznDGBMTY2xsNHKkooaGupeX5 88//0RGCawMuHtGZItaw8qFCxcqKMjv3r0b3PpjbW01apTGzZs3Yf5 8Pn/ /Cwjo9Gqqio2NjbkZ9hJ96KPod LTmHl33 fs7W1GTlS0dLSAmzdBFhZVVXl5 erqqpia2sLbskCRQsEgs/3ohtQ7kUHS dwoZ/L5UZERGhqjrK1tRV5WytsSGcYcOhBo NZyWCymYMMQiIy9vx 9OGjytev375/X1dZxTt28u ElMWUMQ/B0aKRlbMaVvrTp0/XbpTZu0xr8Syyg73LNLie09jYWFnFE/OLFOQTod3 HGBWDCYbVga2S4xB0Q1dg3fG8PiqPP/88xCLJUd tPyrTkfOEq4AfTB2CivJREA2UqCVCtB7J0iRwEFVVVVlb2/n5 crgXVDVeoQBei9EbGS3cqRjNw6WwF675RYVm7ZssXU1ETkTTMd MlBRJv9zBei9EbESsVJSFKD3TollpVAopN9S/j8f3qgCHagAvTciVkoKKTo7apP8/Om9U2JZ2YFjEmUlmQrQeyNiJWKlpChA752IlZLJkZ5QK3pvRKy UFFJIftzX2TWk907Eyp5AJclsI703IlYiVkqKAvTeiVgpmRzpC bWi90bESkkhRWdHbZKfP713toaV/M3bOfpjq3sPas2bo6LL37y9Jwx11MZ2KkDvjYiViJWSogC9d7a GlRxlndZQEvpw9EU/LdfOoYVO72YK0HsjYqWkkELy477OriG9d7aGlRCCrTe62ahGze kMBei9EbESsVJSFKD3TsTKzqBAh V5 w6/oFB48nSHZShJGdF7Y8ewkqViEZeQUVi4etHiAg8f6i6/ sZuxaSXtYM/iFBU2XbpcxcUFa2Zm7nQwMQdhi0WthPzFuUXFq6OTUiXU7aA6S INVbZd Mw5LJVm3Yo37qI3 /adcpG50RMX5K0RCp8pazrQDzGY7OFKljw trxwk8ijzSV 1097w8 7cRx3cg h Py8eW9DQ4P/lHiQrjTK/sixs /f11Vz Akpi6Hz7Dm5VdW89 /rjh4vVdVygunNGcsLN4n8xfbm/P8n6fQ/09ey8nlodD2X38Djv4iMh2Hmy9SsxrdvBYaWMIU8JKu/l4Xp1TIKXMtx/PUbyQ7d1eZ6 lXLawpv3m5zA4WHjlT3HsRLb/a3LUXn/PBRtaoe14rY/K31L465Q7Wafuv92 9J740dwMpeUlqLFudnzc8zMHF3955WXFxsN24yebA5ugauWFHo OT7Ec3yIm1ew9FBiD/Mh8mNWry5KTs2ycfSPTUhft27dSHVrBpNtaulTXFw8Iyze1mlS zsIli5cUiN/m0sTCu7i4WMtgHLlEsu3mHTEvu3BedmHFEw6O48COiM4i 4ix16zfVlf3obkNjZRG2dfWvvt1234xOVAO/TBQf98fJ8BfgsLK6eHpOI5v Hk3OKWPtO7dsodC4bOk9KU7d/ J43hIRAaDyQ4KScZxfM/eo0npS3l87P6DCvESMZjse/cfi/nRdkoN/1cf6b3zq1jJU9HFP316HjzzWcAMvL6ep25Q3XsQ5uSN19c/D4n6AsTeg8gDiWClNIufm8/PzefNSuB8Pos7OQT7v19/JTt3J5tr5VwtoyC83LRdcRua1jZWCu/d5wxV4eiM aoSuwkrhymakfm4eElBRNR/fqQ7KDg6OZXKJq8JIcXFxQOGGTGY7L4yeqtXF02cFM5gspNSsu Zn54HhytYfV1xcrGfkKmb0tshKeG7J2Us4jsOPrTekBhuKcWYO MhBzlH7ot31/ffz4cc/eo5S4UoXt Pr129t3ymGG4JeEp4amgExu3X5w/0EFg8m eetcNKsD xX2Bca34VvSew8qmHH47jHGlWdd8hOI4/nRDEVdRqEGJvN24mg5IAKOlV/b0sZ6gKTBA ecK1ca3uPYi/ah1M7J6GQCCsrGxP09rGSmLz aoqjMf7qqK7CSv7SOvk5y PTUgfLGeqZ S6bt06F4 pZEYkJM6dERb//YD/bMo7dXrMunXr4IbkBQUrZoQRF545C5fMSWr6wTI5ZYvi4mJLO1 QmyzLlHQpX7x8eSGDyQastLL3k2WZkgul22RWWtoHlpy99O7d 4onHHjBy EKft22/8Spf96/r7t67Q6IJZcs24Dj MARROamln6Xrtx8/77uxq174AeFfhioj N4YdGv5OJMLf1On7n4 vXbB VPktKXwjYCH2vHIDvn4MnBc8is7CWlde781Xfv3uuZeMGslhcS GyfD3 FYseoXHMfVdMbhOL5 w07gJjPchPyRwWQ/qeSSAzSQ4b37jy9cuvG1v gLa9I1BrnaZFv8oIIc5LON8cZGobWL0MwBb2jg65l/ PvCx3 vV0sNhz7AIGdIYSUxkk eru49iGv8 UcLhEJ /kqOtmm1NIujM4a/bBUl3hRevMx19iEALa/JmxouvP AFxbzn6G5DNMAACAASURBVOJU9YjiKip4M2OJeGqIMndCEHab Akzwc9bqr XFezayzWz5/SX4xesIhid1/T7kRwDC85QFYAzwY49xKG1xE69gj37iHukpIZzNAz5mQsxPl9Y cpbr7ls9eGS1rBI3cIawooLcQI62KdfenRsUWj1IsVpOgz8/DxzlOnoSXxufmSW8dIXrNpEjzeKM1OIlpGEcDjUHZx9eYjpnmC pnuBo/eS4QAbCSY2RNnIJh/F 2cc3sq/uN4Ciy Vm5TTk8ruCFRnOGqlQPHsl19BSW/o1hGFF5cwdC6rJ73PEB1bJK1XIa3ICQZtXDMM5YR466AblWnW2 TeyCwO AanMFk6xi6rF27FoAsOTXru37a5NG1ZOkycHTlylX ATMBO6wd/IuLi53dp/STNXBwCSguLgYTnWERCWvWrGXrj5MeOjosIqG4uHiUriPIrY 0jo6hi46hi7WD//r16wOmRPWR1vEPmFlcXLxmzVoVTVtyoXSbzMpftvy7cjgdOT/jpx7v37OrA7JIcreP367cyY a5e4TU1rw4dKWEw2ZCVcspWb97Ulpy9ZOM0ZeOmPa9evRmqOJb OSjllq1ev3ly4dMM3IHbp8o04jscm5tIrQ2HljJkZYJP2jx8/CoXPEtOWMphssAE7PDc5PR/Hca Js3AcJ08 1ta 23/wJHSzHTfV1Svca2IUhj2/frOsj7SugamPUPgMx3GyG/SXHIPeO0GK FFBBtPLlMzG128aX72uSUh7U7iu4UUNuBIn 4iPK4myeLzqH4ZWSw0nxv/8PGJKbnokf/N2bkAIAaylK7/U5 Gj6hHq1SPU YVr Rs28XynYrduC89fEPy2X/Dbft6sBOLc1CwMw7jjvDn95QRFxQTpRo3mWo5rYmXvQZz clxPP15kHFZRUT1IkWtN/E6k8O8LoM6CrTuJGgVHVP8wFCt/KDj8F8FxU1vBz1v4 St50yMxPp83O4lr5y4oKubNSSNKTEz/UkMMI0DfZzAvIU1w8DB3nHd170FgNeYLK8sfVrNGcdQNBLv28t dt4EizCBqSXkQOvQfxYxIFf/zJ8wuu7j1I8POvwnP/cIysq3sP4mgZC/74ExMIuFbO3IAQfvFPPE9/wmfvAaLhTl7VfYfw0ubzf93OmzZT8DuRCFnJmzazmjmMv36jYN su3uwk4ZMnItUj8rF35 qakSrV6Sa9N3YAK8mx3v/QnjW76Vq1ucFPZiX0cXQLwXHc3SeCwWRzuIKjx0vBoUNHSjhcA ZmVYEd0wzHjGUx2P9nRDQ0NU2Yk01kJ3IzHTgT5XLtRdrfsISw OGhRW/nPxen19fVL6Uif3ELD9u7tPxI5dhxobG EpgJXevi2wEvgvXb6xtvYdCI3L7j169 79pSs3YVaSadB759eykuBLn8HVfQY/mzQNb2h4Oj7wTeG6 srqutLzAgMLSEzyOKPHlWRWVstpcJR1mmJJPp/4SIpu Ms R4IrisgZAlt4 SoR5Tl6YgIBAB93xixwiL96PQGs6zeJuLL3IIKS//fi U8jmFhRwZ bw1HV4xhY8IIjMAzjjNTiOnkRyJg4hTj3wqX/O4P6P2eoCgAxPECQboQ6 Mj/ZRtBvYJCIqv/iyv5BYUE2n7aDHy4k0MoqyjkHIT/Xifq7Bcs2LKDOz6QsGlrO4Kz54hSUuYJzxPE5/kFw8oAA7KSaE6fwfzFy4Vl98g ZPVAOs8vmGv/5SfLyc6dZNN7Ywew0t55cnFxsbp200pxdGzq6tVFzY3GZctWRs Ukw6ND5MdoGYxbsaLQxzcUJvaS0pJTtrBxJIJHbQNnmA4Mz/EhRUVrFNSsGEx27/7abZuvVNdx/vGnXTdu3cOw5ziO wXGUVi5/ DJZ89qyKwEV8RC4TOB8KlA LSxsTFt3nI6K1et2YLj GCWGajtvj9O1Na ozSBwWRTWCkQPj1wqCk2lBlu0tjYuGLVL5RrcPCrwiKvwdf9uI NchIPr9IaGhvBZmSCxr4xeT5ivhCjka5s2vn7zKm/Z8xmzGl 9Fo51fPvLto 37kAH8uiis1J4qoQIl4yshZWVRBBn4wr9uWPsqvsOgZfhII4TH DgEHYAhrKriGFpylLSF9 4T8ePO32DR0BAcPwlYCcgFTuRv3k5ga9suzmgrXlQ8LzWzeoS6 oOQsgZ7CtQQ0zeyr wyGFWgq7sYtXlwKcSGvrFPdZzBnNPFD5/BFJp1g2y4iq9x8Mit5scmwVk2GNAueThRKoi1WXQ01ocxXCo6f 5E0NJ YH5DSIUmISBXv2EaxMzSTnRo4rhZeuEBORvQdVfy/LmzQdXPtT1APnCvICg5S8mnUz92CiutHfyKi4s1dJpYGZuQvmI FMZNIfzMH6RcVrQHzkuDo9wN0M7Nys bn9e7/n8t2OWWLwsLVwSGzKZmoadmvW7eOvM7eBlbKDDfBsOd/Hj1jaR8I1kZaw8pZcQtwHDe19BuhZAXefWX06KwEcaWR QRQ83 v371zt W48uLlm8dO/g1OURplj N4Vs7qCZNicBwnr 3cu/ YwWTfuHUPru34B8XjOD45eA4UCvzm G/7/oIpPWQdHIxzjjTr4 27dSfPVPcZ/GZ18Ydz/1T3HvTUaxLe2EhcWX9 FJI8xiisFFZVce3cIZuIQFJV70tc flaFZ7OX1FEeK5cA1OAQVwySw0XHDsJPgo/14EXm0xxo7NSWFVVPUAeBI Cg4cFZ0oJ1vhOrf5eFkRe4BJYeJH06 fV1UQldcYIduwRXrxMXE1/JSub4sqdxK/UinyRWSn8DG7elDBiooB0zxAxyfu9LNfLX/jnUcGBQ4CVwguXiPr7T6NkC NKkC68eo0bOANc2jdNOJDUo5zbZR87hZWyLNPCwtXzshaaWvp4 Exft27dlGnRcKCqadkvzV/uNznC3nlycmrW2rVrlTRs4NGwiIR169Ypj/rPVOMPA/UW5CxevKSAOUgfejKY7B8G6uUtys9ZuATMWoJItg2sZBu44Tie u2T9UMWxq9dubWVcKStv9uxZTenfV/2D4qeFpe3 7YiGrjOdlWC 8p L1ydOnr0o/0f6fOXAEaZ2zsE5i9biOJ6YttTaMYjBZM YmdHY2LhqzZao2Owbt 69fVurquUE7hl6/vxlYtpSsG4 PTwd3jO0d/ xOalLnj59Qbln6PcDx vqPgRMS3T1Cnf1Cgc/A9dz4srabbvqOTzu59DmRVRCA4/PGaj4KnvRp7IHTUETbR38yz1DMYmcUaObhvfne4b4mQuJMCoki v/rdmJ5pPcg/uLlcLgK7z/gfJ6vFKzdINj4C9fOXXjytGDNjwBwgl17iffR40QQ5 VPrN5k5RLTdqmZ3IlThFVVdFYSnuMDiduYRqhjAgER02kYEgyy a7r8FBw8DOYr b9u5y9ZwXHwEJb TaRMJhZGBJu2Ehj6SlZiFRUcZR2Oqh6/cK1g01ZeaDQ/ZR5sY1Nc b0sL2MBcd09xo6A2pFjFFYK1m4gxCkoFJbd4yfPBawkzrV3r 47hD9voWDbLu6EIBAdQ1byFy/nZy8Snj7DSyBmWgVHj4tUj8jH0JKjbfK1q fkVnyt3SmsZDDZalr2SSmZhYWrFy8p8JscQV7y7iuj5zc5Ymn 8sLC1UkpWXChhsFkO7kFrVu3jn7velRM8qpVq lX35R72rMXLILr4GLur4S0Jc9Xbty059279zw lpye//Tpi9bElQwm23DM NNnLr59W/v06Yv1G3ZKDTYErFy5ejMshcFkj7HyL/376ps3tY8eV6XOXUZZB7dzDib/Gd6 rQXnxibmPih/8vr125Kzl8ZYNd2ur6zp0Ny96NUc/vv3dX dOEe F116qBE5cxzHwbJVD2Hli jExtpaoZVzExZ/GFq7ZWdjzcuPN24Jxtg3y0q478YAeY65g2Dthi8XuQIBPzefwz Ym1oi1jPlLVnw59HnwCc6eI 4xkmZxhqnypoZjDx8Rl8kww96DwIIv9riCFxXPUdKu/mEoh20MrrtFslLwE3GHEy9iNhjbvMR0wCA41Pm/bOPojKlmDiP2AcnKxYRC3uykahmF6oEKvEnTef7TOEbW0LmJdP 83XynyGpyg3qUrBM2HqnD6yxEK7D9IzWGQItdtYvUAeQ7bGM5s kuNKrKKCWMaRGk4stadmEvcMxCQSOd 7z50cQqyDS7OIdfBz/5CvwfmLlxNfBsxhHHUD/vLVRG1FqodhHCNr4pZMPp9csU61KeMIx/EOmK8kY6JH2QOGGYdEEOvXqXOX9aiGd1Jj6b0TpIgfEmQwtdIW nyE6SlGAfA1OOdSNP9J7I2KliHnVVrLANyC2ru5DydlLQxTMW3 kKchOjAL13toaVX73PkJ55Nx7hndE0xErQDxEr285KMcMeHWqD Am1jJbF/pZ55KyNKjrIO2r yM3ja/fKk90bESsRKSVGA3jtBSvcbh6hFkq8AvTciVkoKKdoQiHWzU i9E7FS8pnSXWtI742IlYiVkqIAvXciVkISVVVV7dixA35ERmcr QO NiJWSQopuFiS2oTn03tlKVo4ePVpPT8/88 v0aWLrWWtr6y1btnT2cBKfv0Ag2LRpk3if1h 9ffu2nt7nbTjEnpOamhoVFSXWpbUH169fr/d/L1lZ2VWrVok/szVFHzhwwMCgS7fAEF9nMUfpvRGxErFSUhSg987Ws/LUqVMYhu3fv19HRwfDsCtXrlRXV4sZCW07xOfzb9y4IWzd1paX L1/29vaGBXE4nLKyMvjxa41WsvL /ft379792szF 1dVVWlpaT1 /Fi8W2uK5nK5ly41PczeTkHEV6b9R m9EbFSUkjRhkCsm51C751fy0oejyclJYVhmLu7HDh6urqwMDA3 19fT08PC5evMjj8QwNDT09PfX19WNiYgoLiS0kcnNzJ06ciGFY SUmJh4dHSUmJnZ2dr69vVlbW2bNn3T /WCxWbm7u77//bmVl5efnZ2NjA3GZkJAQHR2toaGxYsWK48ePu7i42NnZBQcH8/l8Dw8PBQUFf3//Bw8erFu3zsHBYdq0aX5 fvDcxMREd3d3Ozs7GRkZoVAYFRXl6upqbGx88uRJHo/HZrNnz57t6 s7YcIEgUBw5coVWVnZBQsWlJWVTZgwwcXFxdra tGjRxiGZWVl2draurm5bdy4cdGiRXPnzq2oqHBxcfH19Q0MDBQ KhZSCMAyjNI2eJ5k12dnZc d 2XnIwsIiOjra29s7OTk5ODjYw8Nj1ixiWxBQNIZhe/fudXJymjhxYmpqKoZhM2fO9PLy8vT0vH79 pkzZ2xtbTEMowhy5coVR0dHDw8PHx fffv2WVs33U4fGRm5ceP/Zpt6em9ErESslBQF6L3za1lZVFRkY0PsOwlYmZeXl5CQgGHYpU uXvL29eTxe3759z58/j2HY8ePHnZ2JnzFwcnKysrKqrq5OSUlZv359YmJiVhaxixp8nT 592tLSkvv5BTBna2sLMsEwLD4 HvAIw7Dy8nIQzI4dO/bSpUsHDx4EcSWfz1dSUrp9 3ZZWVlQUNDhw4dh5hiG fr6gumC27eJn3PYv3 /r68vj8eTlZWtqqoCDrt37/bx8dHU1BQIBDwe7949YleepKSkFStWnD171tTUFFRMIBAAYP3 /Ozs78/z7lAguCpcOmUfKEDp833qzQ0NCoIO2JaWJicu7cOQzDVFRUzpw 5A4wnT56AogUCgaKiYnl5Oah5SUmJnJzcw4cPQZ6AlXRBPDw8d u/eTewz8vnJTj09vfPnz1dVVY0aNYr3lbsCkyvfHpveGxErJYUU3 SxIbENz6L2z9awE85W vr63bt2CrJw fbqnp2fM59eUKVN4PJ68vDwcP5qamhcuXJgyZcr8 fO3bt1qYmLy PHjO3fuBAQEGBoabtiwAZDC2Nj42rVrGIbdvn07NjY2JCRESUn p2DHigWjASjiRV1ZWBubsVFRUjh07Bll59 7dESNGzP2/F7wIxTCsoKAABGUYhu3YsSMyMnLSpEmOjo7kqiYlJRUUFMBrcD 6fn5 fP3PmTGtr66ysrA0bNoSHh8NGAWDx fykpCR9fX3wVUEpCDhXVFTAplHyhLlhGJaamkr58jAxMbly5Qq GYXp6eoDvwABF3717d jQoUDzCRMmHD58uLi4eMyYMT4 Pg8ePACspAuirq4O8AqKXrVqVURERFFRUVJSErkyXWnTeyNiJW KlpChA752tZyWYr4RjCcSVS5cuheOc9/lFZmVUVJS9vf3u3buvXLlib2/v4vJ5k93Pc5GPHj1SU1PDMGzChAlw9dnJyenEiRMYho0bN04kK 8eNG3fkyBEMw5ydnY8dO3bo0CF396Y9L9TU1EBsBUJFUM9Tp05 ZW1uDuOnEiROOjo4CgeDkyZOAlUOHDgWBoYODw6FDhyArs7Oz5 80j9rZYsGBBVlZWSUkJjCsrKysBsECYKRQKAQ3JBUGJyE2j5Al 9Hjx4oKqq uTJE5iCYZh4VgqFQi0tLRCHgqaBysTExBQVFcFrcIogbm5uIK6 s/PyzFlVVVcrKymZmZjdv3iQX3ZU2vTciVkoKKdoQiHWzU i9s52s5HK5gYGBbm5urq6uK1asIAdrGIYdPXpUVlYWjOfRo0cX FRFb9hYVFfn4 Hh6ei5fvnzz5s0yMjJgynLnzp1JSUmurq5hYWHW1tYiWZmVleX r65uQkAAcysvL2Wy2k5NTeXn5zp07jY2Nvby8nJyc7t8nNrXEM ExbW9vU1NTd3X3y5Ml37tyxsLCIjY1NSkpycXHh8XjS0tJ fn7W1tYg8ISs3Ldvn52dXXx8fEBAwPz58zEMS0lJsbKy8vb2hv OVp0 fdnV19fPzCwkJEQqF5IJA0ZSm0fMEbnFxcUuWLAE2/Fc8K8F8pZ2dnbu7u4eHx82bNz08PCZPnuzu7n7v3j3ISoogFy9 etLKy8vT09Pf3B5yNjY318iK2N/5fvei9EbESsVJSFKD3zlayssuGU0VFBZfLDQkJoUwFtqYCpaWl OTk5rfEk9nD873RBK8/6ttzECzJlypQDB4gfnPhfvei9EbFSUkjRzYLENjSH3jsljZVg3 EZHR7dhcfbq1athYWHg9s8Wx39PYKUYQcrKyoyMjFpUqVMd6L0 RsRKxUlIUoPdOyWRlpw5RlLmEKEDvjYiVkkKKNgRi3ewUeu9Er JQQcPTAatB7I2IlYqWkKEDvnYiVPRBSEtJkem9ErJQUUnSzILE NzaH3TsRKCQFHD6wGvTciViJWSooC9N6JWNkDISUhTab3RsRKS SFFGwKxbnYKvXciVkoIOHpgNei9EbESsVJSFKD3TsTKHggpCWk yvTciVkoKKbpZkNiG5tB7J2KlhICjB1aD3hsRKxErJUUBeu9Er OyBkJKQJtN7I2KlpJCiDYFYNzuF3jsRKyUEHD2wGvTeiFiJWCk pCtB7J2JlD4SUhDSZ3hsRKyWFFN0sSGxDc i9E7FSQsDRA6tB742IlYiVkqIAvXciVvZASElIk m9EbFSUkjRhkCsm51C752IlRICjh5YDXpvRKxErJQUBei9E7Gy B0JKQppM742IlZJCim4WJLahOfTeiVgpIeDogdWg90bESsRKSV GA3jsRK3sgpCSkyfTeiFgpKaRoQyDWzU6h907ESgkBRw sBr03IlYiVkqKAvTeiVjZAyElIU2m90bESkkhRTcLEtvQHHrvR KyUEHD0wGrQeyNiJWKlpChA752IlT0QUhLSZHpvRKyUFFK0IRD rZqfQeydipYSAowdWg94bESsRKyVFAXrvRKzsgZCSkCbTeyNip aSQopsFiW1oDr13NjY2NjQ0cLlcDodTjV5IgS5RgMPhcLnchoa GxsZGcp9ErESslBQFyP0S2A0NDXV1dWVlZTdv3ryBXkiBLlHg5 s2bZWVldXV1DQ0N5D6JWCkppGhDINbNTiH3S2DX19fX1NSUlJQ cOnToD/RCCnSJAocOHSopKampqamvryf3ScRKxEpJUYDcL4EN4koJmcBC 1ehRCqC4UlK40M1CQtQcpEA3UwDNVyJWIgWQAkiBlhWgX Wga/CWVetmX5ioOUgBpECLCiBWIjIiBZACSIGWFUCsbFmjFr9wkANS ACnQ7RVArESsRAogBZACLSuAWNmyRt3 CxM1ECmAFGhRAcRKxEqkAFIAKdCyAoiVLWvU4hcOckAKIAW6vQ KIlYiVSAGkAFKgZQU6hZWTJpneu KK1/igdw9X4N4V10mTTLt9xIEa2BMU6BRW3ruMQIm J5oUuHfZtScMJNTGbq9Ap7CyhwdTqPkUBbr9KEIN7AkKIFaiAL DTFegJAwm1sdsrgFjZ6aSgBFk98GO3H0WogT1BAcRKxMpOV6An DCTUxm6vAGJlp5OiBwaSlCZ3 1GEGtgTFECsbC8rc7OtIsLNKHRAH8kK9ISBhNrY7RXoIlZa2xo OGqH9ptoLDKH8PKu MuyyS023Fu351YHB1Ny3w6FouTWDyb52zgWv8VFS1yWrPzOC4J GSuq7jOCPyOIybbc5gskHOdQIvT0/jIfLat8673jpP3Kqycqk1dP6l2JacIYPJ5t/3IJeorKHr5WXc8NwbntJXhl2w6EsOR/c5MphsI1MD6IDX Li4Gsmr6JBTgF1x0w0WN3C49lgrw7/2O I1PqAapUed6aeYWxoymOw/djvAQw3PvTcU2eqO1u8rwx44XNvf3/TJLXe8xsfAyMB4TFM1ntxy19DWMzU3fFXpCU4U2VIgFIPJ7iPN 1hutv NnO BMVgBq/l0/9kg13dnR5s8eecDK4DU 5BouyrHqI80 fsAJONRyPTW09YxMDeqffREQHII6IAMp8O0q0EWsBAPyt632YP BoaOsxmOyMlLHg48SJJtJDtd7zvSjj1tDYoPSoM3g/vEaAVQwrPz318vY2HjhcpZArXNsXL1MhuY50eMWiKDyU5JbKoV XuNDYaWHh7GiGkHwv4 NAzUns/LZIw8yJgAro2aaXS5x/mu/o 5o/QHDtOqfeTfHyitnnBlMtqKa7jiXpi Dhufe7h5GDKZmYKDpL8W2a1fa2DmM3lBkS2Yl756HGlvPwMjgR cUXqIEiKC0FrDx7dNypQ05eXsa9pDT/LSWEEqn5iT cliy0GjRCW0NbD ZMqeGnp16jTfQ1dfU CAk4ZqSM7d2/6XsOigOMb3d4oJojBaACXcRK/n2PXlKaU6ea4jU l04TUHB2MVLW0MVrfN7zvfrJagUFjaGPW1v70ZRR1xwrnz70mD SZAO4/J5riteZYeeIPp09PvT499QLxI4UUVjaj 0izt/3UxHQyKx9ec 0lpflLsa2Wvv7kAKIh4O3iajRUQTsjZeyAYVrveE2BM17jA1i5 cL4laKOLq5G6ll7ji2ZZGTx1jMoo3Z2b7BnMpoj7c7jNBjnA4o AB4kpumbuWvr62gT5W/gWUMHSltJQcgF8uIf4EvxQT2KUoQNb87NFxDCZ7XpoFKJRew39 LXXr3Zy9ZaPXwmmtfGXZ6cpMnpbawtyEDKfDtKtBFrMRrfGztR 8uytOufecfNNjcyJQJGEKAd3OPAYLIP7CIuPCnjFspqZtF0vdk cK4FnbrYVHKXNsRLmOX8uQTFKiYkJY9eutPlhIPtyCcFcMisT4 sZKD9Wq5XouW2TdR5rNLSOuhatuu2kb6IML8yO/E5fY8A1Y cNAtsww7e/6sYcp6lw6TeQpMq7Eyj36yhBY/CD0lmVpR0eZ4zU MbOI6QXOXaIgytvAyAA0pJeU5tmjX4Jc4Ea5BgcthaysE3jFxp j37s8u/9eNrgCZlXiNj5ySzlgrQ7zGR2QN8RqftCSLAcO0PDyMR noved/ aogVxhqjgykwLerQNexcu1KGwaTfeqQ04iROssWWTe 8B6pphsdZR46Y8yAYVp1AmKYUchlPMbg2jmXa dcHlwlRrWYa/CzR8fZOxIhIeCRmGvw4lW2l0ucL5c4A9hRSkxMIC7AZ0aYyavo 8O8T/ALzlW85ngOHa4M1HKzc4/sBWlkZBGrHWhn2lWHLKek0vqBO0gFWJiaMrbjpduO8i4eH8YBh Wvz7HiJZmZtt1UtKs/oOgcX4WPP Q7RfVXrOijRjMJugTEYPuAbXNtA//acTS1lHWUO35omIuJLSUsDKfrJavaQ0R6rpHt7bRHaKAhRWjhj ZxEqRNQQh8ygdYkblzBEqsmGdv93hgWqOFIAKdB0rhQ88vuvHN rc07CWlCWKl5DljR4zUUVDVBdfmdFZSxq0YVr6p9nr60ENBVVd llO7LJ8QSR3Nx5ek/m9YiwEimkAKw8iPmZW1rCDgIWLm kFgX6ivD7ier1U9Wi8HUHD5S54PQE1V/FrO/AKes8W4uL6xB9OdFZ euqloKrLYGqCzPvKEFuerCqwAdfjSxZ CZYhfeDaTulR59792RMmGMNDMHSltBSw8vrfLmGhY5iDtODiEk UBsuYg9p XZtFcDUGh04LHfNePTa4AxYa9DRlIgW9Xga5jJV7jY 84msFk2zk0zUL W oChDu4p2nllzJuRa7tGBobHPndEbxfPvGEl5Z4jc/54 P6SLN9fU3ayUpwyQkWhQErdQz19I30y/91AtG 0YzKZpTRdXo8FyOnu22IM3WKeG85VgbefEH07mloYyw7SfP/YErFy2yBo04coZZzAv dNaW5i/qbmhhrZew3MvByejXlKaYaFjtv9kt26ljb6RPmVtB6/xWbaIuHlg9TIbSChQhEhWvqn2 iD0Nrc0HDFSR2RkDTQ/edBp2SJrWZa2uhaxttNcDUE0jVj57Y5/VPPWK9ClrCxeRURnYLSDga2pqyczTBsspNLjSnIz4D1D5MR/TjiTWYnX KxZYfNdP3bRcuv2xJWgbtfOucgM0y5YZH3yoBODSazqQBg1vvD WG60/ZiwxkefiakSuEnQD1 DgUP8hPN7/CQAAFppJREFU2ta2hmD1HIAMnuLiamRta6iupUdeQ9 92b6XlObhvY51Aq/5cy2V1HX7SLNHjNSJnGkGVqVhXAmqNDnAtK8M 8qZpnUt8azEa3yq77jLq iYWxp EHpTvp9AxXpJaSqo6iYmjAX3IYmpIV7jg1gJ/5rI6MYKdCkrIWuQ0aMU6MbjBzWt5yiAWEldYu5RFOuaxvac4YR a2o0VQKxErOx0Bbrx EFN6zkKIFZ2Oim6JnaT5FJ6znBCLe3GCiBWIlZ2ugLdePygpvU cBTqFlej3diQ5yuviuqHf2 k5NOneLe0UVqLfcexiHklsceh3HLs3PnpU6zqFlT1KQdRYpABS oCcogFjZ8m o94R gNqIFEAKiFcAsRKxEimAFEAKtKwAYmXLGon/tkFHkQJIgZ6gAGIlYiVSACmAFGhZAcTKljXqCd ZqI1IAaSAeAUQKxErkQJIAaRAywogVraskfhvG3QUKYAU6AkKI FYiViIFkAJIgZYVQKxsWaOe8J2J2ogUQAqIVwCxErESKYAUQAq 0rABiZcsaif 2QUeRAkiBnqAAYiViJVIAKYAUaFkBxMqWNeoJ35mojUgBpIB4B boJK4OCo928gsU3lXxUx9Alfe4CcgqykQJIAaSAGAU6kZXGY70 y5uUUFa1ZuXJV Mw5g VMxdSjnYf h6y8frMMiPj2be2JU/ YWPgymGxlTQeobE3Nq/MXrjl7hDKY7LPnrrx48bL/kKafyU1Oz6 r 8A2cAPN9w Kb2xsHO8fDdXYsesQjuPAoa MXtG6rQLh05qaV7t/OzJEwZzBZD99 gIWBIyBIwidZYabHDh0EsdxBTXid4bBm544bKTFnr1HX7x4WVP zaufuPwcMM2Yw2Rq6zkePl758 brs3qNZcVUeiniyyol5RW KzMW7cf1NV9qKl5tWfvUaVR9rAOyEAKfKMKUAYajuP/j56E4/jXNm 8X iCnMW6o11 GKjXV0ZvrM3E0WM8vjaT1vv/b1l5t yhiYWvtse/cfC4XP kjrAlau 3GHiYWvs0fordsPXr16810/7ZiEhTiO wbEgqY9KH C43je0mLwce/ Y69fv/1hoD74mJi29OXL15CVS5dvfPu2dmpoyoRJMa9evfl5814Gk23j NMVzQiR4/3Px j8XrzOYbH1T7/KHlW/f1pJZKTLxyLGz5Q8rvSZGTQ1Neffufc6itb3765Q/rLx s8zOOXj wiIcxwG7RZ5OT wlpfXn0TONjY3bdx6cHp4 K27B6TMXw2dltv5PiTyRApKpAB2MHcBKOWWLoqI1w0cSgQ/lraRhE5uQPidpXkLiXEU1KwaTPT001sc3NDI6OTU9OywioZeUF jHajd1S07MX5CyOjk1lDmpiB4PJjk1In5uZMzczZ XKVZMCI2HmkJUGJu6p6dkDhhopadjMSZo3NzMnLSNb37gpcLN2 8MtesCg1PXvmrCRwDd5LSsvHNzQxOTM5NWvipHAGky3LMs2anz c5KHJO0rzQ8HgTC /YhPSs XlW9n4MJnuYovny5YUjlMbCoq/fLLvy723wMSl9KY7jypoOgJXzsgsZTPYPA/WPHi8tf1jJYLJHKFk1NDRs2X6AwWSbWvrhOP7XiXMVTzjA7e3b 2m07DoKsHN1CamvfBYUkQ1aO9492cJ0OjpacvXSm9DKsA8itsb HR3mUag8meMTNjzfptkbPnk1kpMtHA1Ge4kiWDyWapWD9//jI eZGzRyiO4y6eYSDzu2UPD/91tvV5 gfF4zgOGk6uHrKRAt 6Ap3CSmsH/8ysXLo0fWX0cvOWDpEf8xk6ZsBnemjsjLB44Ay5ZjduMrhmnzU 7xcktkJKVgprVwtwl0kNHw3TAShML7 TUrH6yht8P0F28pGCUriODyR6qYLZs2coh8mOUNGyW5i XGUZc/9o7TwasdHILDJw6C QTEhZnbO4lyzItKlozaIQJg8mOjE6OjE5mMNkDhxuvXl3US0qr j7SOtYNfH2kdWDRk5VDFsaV/X334qPK7ftqAle/f1718 bq vl4ofGZqSaCWwWSXnL307FnNd/20C4t vXrtjpVDEI7jFnYBnhMicRz39iUqo6zp8OxZzay4Beo6zpCVsE QNXee6ug/R8TkwBVzdHzv5Nzlleng6mZXgkMjErdv/aGhoKDl7qY 0Loh8WSrWwH/HrkMA5WJOJ dZtG4rjuPyqjbkmiAbKdANFOgUVto4 s/LWkhXZ5Su47JlK6eHxoJ3ano2iCsdXAKA84yweHvnyeQTXTymQ paB9B8G6mXNz9PQcSC7BQVHL8hZXFS0ZpgiEcyqadlnL1gEHSK jk63s/dy8gqdMa5oKhGs7CYlz4xIyQH2iY1OtHfxkWaYrV64C5/pOivCeOAPYq1atHjicmM6jvK/fLGtoaAAXvOfOXx2l5wLnK5et3KSs6aBv6n3oSMmrV29GKBFx9 Ky4BTiO27tM4wueJqYtZTDZlVW8Neu3/fTLb69evekro8ccZHDtRhkIMOmsVNZ0ePiocuOmPeRqTJgUg M4mCqF6WSEiU UlTdz9gitqXm1bOWmsKh5OI7LKRNVZTDZO3f/eefuQ/GnkwtaW7wdx3GIWngiMpAC37oCncJKBVWrNWvWgviRLJCKpm3O wiXkFDorATfVtOynTo8Jj5wzNzMnKPjLWgeDyQ6fOcfZfQolEx BXOrkFxiVkMJhsdW2H dl50Aew0nP8dHjZDlkZE5dqaukDPcE1eHOsBMEm2ZnBZF /WXbr9gMdI48r/95 9LhqqCJxeU6 Bmcw2X6BcTiOO7qFEAH1SIv6 vp/Ll5vaGgA8Vf ip/4gqfVHD64Nh/nMQPH8Xfv3r99W1tb w7H8drad1YOQQwmW8/Ei8sTFhb9Sq5DH2ndB VP9u4/Rk4khG0pruwnOzoja4WqlhM48fjJ86dKLtiOm4rjOFiJYjDZd 4 3PfHCZhzi3lODp6D43jq3GXwFGQgBbqHAp3CSgaTHRQcnZmVq6 Hj8F0/7R8G6tk4 ptbT gjrbNocYGBiTuDye4jraNlME4kKwcONy4oWAHA5Dk hMxKW6dJ0bGpdOnhfGV0bKqbVzC4BlfTIpZfh8iPWbZs5VAFM3 1jt8ys3N79tRlMtteEEHANbuPon5ya9f0AXQaTraRhM3C4sZi4 ctAIk979tS3tfEEmoBrwGlxZ0 H585enSi7Aa3CwtuPoFvLPxesvX74ezDIDp5wquYDj OkzF8HH0WbjwZ/Bc0LTDKyqlpO6jrO6jrOD63RArt79dWycprx8 frIsbO AbF gXG246aC02MTc vr67VHf1k66yWlNXCEKQhgtUd7SA02ZDDZ9MReUlr3H1T8e/2uk3tIaOTcDx8 Zi5Y1UtK69btB9duEGs7WTmrcRx3cicQTz 9ucSTp/9paGjYuGlP4PSkqNjsG7fuobUd8JdC/37TCnQWK8Gc4MLcJUVFa/LzlwcFR/8wUI/BZCuoWs1JmpeZlZuZlevoSkxETg NJV DO7gE9O6vHZeQERGVGDAlalJgJLwGJ26aKVqzMHcJWN6xdmiaA QRoBvdX9pM1WJi7RF3bQUnDJiklc25mTsa8HEBnBpMdMCUqa35 eVEyyvfNkMAMAuJk1Py8zK3d2fNoQ THiWTlM0WzlylXNre24eoXX1X1YseoXEFcCcd 8qT177oqFXdM8A4PJnhlDrLqQCXLv/uOXL19/P4CQiPwmX4O/fv2W/Nd6/fotMZE6wvTp0xer1myhnwWdd 05TMTan6c KYlsA7fTZy7W1r4TCJ8uL9zUR5r4zlDWdDhy7OyrV28elD ZMZOI05s7XWSefWX0snPXPKnkfvz4kS94un7DzkFyxAw1eiMFv mkF4NiBRgesg3/TiqDKIwWQAkgBugIQkdBArEQREFIAKYAUoCoAEQkNxEqqRvRvG JSCFEAK9DQFICKhgViJWIkUQAogBagKQERCA7GSqlFP /5E7UUKIAXoCkBEQgOxErGyvQr8MFAPPKtK73AoBSnwjSoAEQmN jmElc5C iuaXHW6 UXVQtekKyLJMRT7pDzwdXQMX5i7JzVuan788MjpZTtmCngNKQQ p8iwpAREKjY1g5wT9M5MZCcQkZ5JsTWylZH2md/Pzl5AfAW3Oiho5DWgbxGKX4t6Gpe8CUKDE gVNnJaVkps9dAO7THKZoNjs LS4hIzQ8nryvB3jmJzMrd4zVlweB2PrjVqwopDzwozvaNTk1Ky klMzhkNoi/3LyC5yTNS0rJMjQlbtTv3V87NDx TtK8lLT54GnOvjJ6IWFxcQkZcQkZIgHkHzDTyMyzuVYMkR8TPy djTtK8uIQM8KSmKtsuKSUrKSUrMjqZ/Hg7yEFDx2Ht2rWgbjLDjAoKVqTPXZCWkc3WHzdM0SwmLk1kQaH h8eEz58AnQY3MPPMW5StpoGfDW iBIsVEiZKmAEQkNDqAld/1086YlyPyKqxtrGQw2TCWIR4gEfVcNl3Z7/pp05 zpLuJZ6WRmefkIOJxmv5DDBfkLGYw2cmpWSPVia0lbBz9/QNmwgwV1KxS07Mjo5MhK8dY cTEpWXNz6OwMjMrF0A2NDzewMRd28AZ7NDRV0YvMytXZpiR3bj JLh7EYznDFM3mZhJP1vv4hoJb91kqFiJ3KRbPyvDIOapsOwaTb WnnC qclpENajUpMNLMejxsBSD rNkpaRnZ4C ob zm5EY8YQnf4KZ9 BEYRmaesQnpwJ4UGMlSISJKdW0HkbuoUM5FH5ECkq8ARCQ0OoC VSho24GEbWZZpZHRyRFRiVEwygF1cQsakwMjwmXOSU7NkWaa9s Eh8yOiEqcHZ mZ SqY gyPZTY21FB1WrR4nwgX2ZWbi8prcVLChhMtqaeE9jqAgxLz/HTI6ISY JSly8ndj8DPgwmG4CDpWIxO56IgNj642bNTpkRFk/eO32oghnxdFAkcTqIKx1cAqJjU2fNTiG7gSf5AKwTEuf2kzWYm 9m0wU8faR1AT1BP5iD9frIG4/1CIStlWaa9pLRS05uoRO8N00NjdQxdJgdFgnCSwWR7T5xhZvWF XLIsU/B8UWZWrtRgA5BDUkom3DhZd7RLYnJmaHj83MyFRmaeFD3pJZpb TxjvR w63Lt/01ZJIWFxo3Qd2frjklOzGEx2Xxm92IT0gcONk1IyYcyblpEdl5 Ax3i8UpNiNm2xuPYGSeWR0sqZe06PlUoMNvutHPEvKYLLnJM0D m 9R/NFHpMC3pQBEJDQ6gJX6xm5ge4uIqES2PvHQt4qmLcBWXEIG2Cp trM3EyUGRduMme00gHjfuK6O3MHfJ9wN0cxYuAXtKxsSlqrLtN HQcwOZAgINwBM6OT4OR5oyweLBDZXOszM1bCkATEhYHL2Ajo5P BA mmlj4BU6LkVS3nJM0Df7yYuDQQhcG/pb3z5CVLl2kbOLNULMD2HOBQfsFy6AMMMitBSnOsVNOyB8SPiE pU127aNsnRNRDuDNJLSisiKhFUklxQVEwymAvuJaWVm7e0nyzx uPeUadFGZp4UPSkX19JDR6ekzQe70oFIOS0jOyYurXd/ne/6aQP hs9sikAhK2EDp06PsbQjdn3XN3ajfJ0wmGwYqDKY7NnxXwScOj 0GPmMKs0IGUuCbUwAiEhodw0pwCbkgZzG42ISBIbwGV2XbRcUk T5kWDQdSUkrmMEWzaTNma g4xMSlKWnY E6K8J0UAWABODhgmJGPb2jAlKichUvARJiVvR/Yo7e5uFJ66Oil cvH 4WO9wsNDY HEMxZuAQ8og6uwU0svOEFtffEGQAK5D n1GDiSfMBQ42y5jftYNRHWmdhLnXbpFayUl3bIS4hA4gzOSgST jVO8A8DcWUvKa2wiAR4dZyZldt/CMFEBpOdmp4NuDZwuHHGvKYgF4TSdD1hEwYMNZqTNE/h8/7KMJHBZLt5BYM/FoPJlle1zJiXA3btXL68MDI6GUgE/I3NvYBEBibu8BSYFTmuJLMSxZVQImR80wpAREKjA1ipoGY1bQZ xKT1zVhKIIpVH2YIYKi4hA1yR2TpN8vENtXee7DmeiCu/H6C7MHdJH2kdPSPXmLg0H1/iOjEuISM5NQtc9wFWzpqdAuYKo2KSlTRsFNWs4xIygAODyZ6fn QfoM21GrJGZJ7wGn5uZ01eG2JYCejKY7M8bsxPTjha2EwOmRCm oWSUkzgV/y jYVLBHEUCJ8VgvBpPNHKSfm7e0l5QWeb4SbPI2VKFpAyEGky2G lb2ktGRZxI/hgJkEUFUGk61j6EKerxw43Lh3f52IqETyZnHj/UTMV/bur71ocT6ItWeExRuZedL1BC0aNMIkKSVTXpXYAv3zHux68XMy QNTp6jnVxWMqjCthb4ZxJZzzBaoymGxH10ATC2/oCQw0X0kRBH3sZgpAREKjA1jZS0prXtbC3v2JpZXo2NSIqMTo2 FSw/D07Ps0/YGZ45JyomGSpwQa9 2tPD42NjE6OTUgHAWbv/jrLlxeC8Ge8X2hwyGygOGCl5/iQyOjkSYGRcQkZSho2czMXJqVkRUQlAjSbW08A86EzZyWRWcnW HxcTR1QjPHIOnPVT07JPSskMnDrLd1IEWL1xcguMiUuNjk0F Abl9h9iGBOXmpA4NzU9G8wqDh9pDtbBwyISmIP0e0lp5ecvHzj c PsBuuEz58zPzktJmw8mFpQ0bMJnzlm2bGVUTLKJhbeKpu28rIV DFcxWry7KXrAoa35e1vw8u3HE3sZwHRzcPDBlWvTy5Sszs3Kz5 ufNzVzYu79OXxm9GWHx9HVwW6dJ8XOapoA/z1dS9QStWJCzeNHifJAhmBG2sJ2Ymp49J2leeOScvjJ6cL4S9m/IyvF oWkZ2YnJmZ7jm37BIjE5U TyWlhEAloHhwIio5spABEJjQ5gJYPJdvWcSp/ 7xDt srofddPO2BKFDlIFJmzkoaNyM0uRTqjxFYqoKhmHT5zTnPOjq6 BOQuJ yuXovsrSXcONCcXSv GFICIhEbHsLKPtA5ce kMOSb4hxmbE5fGzb2HjzRPTs2C833NuaH0r1Wg/xBDkUElOR wdzI5BdlIgW9dAYhIaHQMK791XVD9kQJIAaQAWQGISGggVjYbq 5KFQzZSACnQoxSAiIQGYiViJVIAKYAUoCoAEQkNxEqqRj3qyxM 1FimAFBCpAEQkNBArESuRAkgBpABVAYhIaCBWUjUS SWDEpECSIEepQBEJDQQKxErkQJIAaQAVQGISGggVlI16lFfnqi xSAGkgEgFICKhgViJWIkUQAogBagKQERCA7GSqpHILxmUiBRAC vQoBSAioYFYiViJFEAKIAWoCkBEQgOxkqpRj/ryRI1FCiAFRCoAEQkNxErESqQAUgApQFUAIhIaiJVUjUR yaBEpABSoEcpABEJDcRKxEqkAFIAKUBVACISGoiVVI161Jcnai xSACkgUgGISGggViJWIgWQAkgBqgIQkdBArKRqJPJLBiUiBZAC PUoBiEhoiGYlPIwMpABSACmAFMBxHLESdQOkAFIAKdCyAoiVLW uEPJACSAGkAGIl6gNIAaQAUqBlBRArW9YIeSAFkAJIAcRK1AeQ AkgBpEDLCiBWtqwR8kAKIAWQAoiVqA8gBZACSIGWFUCsbFkj5I EUQAogBRArUR9ACiAFkAItKyCalfX19XV1de/RCymAFEAK9DAF6urq6uvr6ez8//mhKLfrD6//AAAAAElFTkSuQmCC

i tenze 6D2
45751https://forum.nikoniarze.pl/image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAAbUAAACOCAIAAAA 5AgFQAAAgAElEQVR4Ae2dd1wU19rH379Icm/u9XqRmLgDSBFURIoiVpqCojQLYEdJrFGJBmuMWKImwUQlavRqY u/dGJNgAWss2FFQUGRndmb22FApvve1vJ/hmMNhdmdpsiy7z374JM cOfOc5/x4nq9nyg7/8xo oAAoAAqAAvoU B99jdAGCoACoAAo8Br4CEkACoACoIB BYCP nWBVlAAFAAFgI QA6AAKAAK6FcA KhfF2gFBUABUAD4CDkACoACoIB BYCP nWBVlAAFAAFJD6 ePHi fPnJfABBYyiwPPnz1 8eAG1BwqYvgISHwGORsECDFKmwPPnz02/NiBCUEDiY1naggUKGEsBqD1QwPQVAD4aiwcwTnkFTL82IEJQAP hYvmphy1gKQO2BAqavAPDRWDyAccorYPq1ARGCAsDH8lULW8ZS AGoPFDB9BYCPxuIBjFNeAdOvDYgQFAA lq9a2DKWAlB7oIDpKwB8NBYPYJzyCph bUCEoADwsXzVwpaxFIDaAwVMXwHgo7F4AOOUV8D0awMiBAWAj WrFraMpQDUHihg goAH43FAxinvAKmXxsQISgAfCxftbBlLAWg9kAB01cA GgsHsA45RVQqo3nz58/fPgQwQcUMIoCDx8 NPA2KeBj aqFLWMpoMRHgKNRsACDlCnw8OFDpWwEPhqLBzBOeQWUMrIsbcE CBYylgFI2Ah/LVy1sGUsBpYw0VkXAOKBAmQJK2Qh8NBYPYJzyCihlZFnOggUKG EsBpWwEPpavWtgylgJKGWmsioBxQIEyBZSyEfhoLB7AOOUVUMr IspwFCxQwlgJK2Qh8LF 1sGUsBZQy0lgVAeOAAmUKKGUj8NFYPIBxyiuglJFlOQsWKGAsB ZSyEfhYvmpNcqv48eNnx46Tn6Ls2yYZZtWCUspIY1UEjAMKlCm glI3V4eOzi5dZK tq/PCtO1SthnR6o5ih9LiFmTd1usgbnh5NfzBhsuDVWfNRM/bvH2psWwgduz2cObfw6nV5V4XtmntQcFzZ5sLMm/SsH0yaXtkjTbifUkaW5SxYoICxFFDKxvrEx0c/rKQxwVpZG Zj4dXrYrcI2SFlm /a3I8fW3z/vgGG1NyDAeeV3wV8NFaZwDgWqoBJ8FHwCag8FGQ9n124yP6jSR ndShewBvj49FAq16iprL/uJu/RsShfLRsLb9bcg1631WgEPlpo1cK0jaXA2 RjUd499m NdVlTYQuKG1UNOpSUlBQ/eMC7tdP1r8THZxcvc/ 2l/XnGtpp7Fqy730gaxcDe5UUFsoCq7kHmcOabAIfjVUmMI6FKvA2 VhSUlJ4 eqTPQcq/HmUvJSG0dOj6dXDBBo6ivZDbP18LC4WfINIH9bKWgyOfHrqTzx 08YMHBT9t0DRxoTsU/LyxXGA191DOXU03gI8WWrUwbWMp8Jb5WKmKLyoS23clGBI6BVf qKJ1OBWvWEyfSDZYPncmmXj4W7NxLOrBW1tqIWN3lYWHmTe4DR 9JN8OxED1tzD7S3mtvAR2OVCYxjoQrUAR8LftpAAMRaWT/Zc6AapCi8cp37ly3x8 ibxRpHd7Kpl49o4MekA/uuTdHtXL3jPlqwqKyblXVRzh3SreYeiKu3YgAfLbRqYdrGUsDo fHz2TOPiRQAkeHWuBimKHz8WPDsRJ2L3qJLiYvqui14 ahxalR3SoavSuIWXr5FurJV1wdZdpGfNPRBXb8UAPhqrTGAcC1 XA2Hwsd1JsZV2waVs1SHF/5ASCMM1HzYru5pWUlHAN7UijHj4WF9P3jlC/wUrjFmsR8cNaWT9K fFNz5p70DfkoyUr6OEM2wXrNtE gI8WWrUwbWMpYFw FhbyzdsQBPDN2 heAaTrX6/9ZMsO4kE6Pd 9H3ejT7f185G6Q60N7aPXuXSLKfcu7f/Rdz 86VlcTN/jro4HfUNWjY/rN9M dPlYpOEfJS99mDSf7la/bKWMNFZFwDigQJkCStlYnefDK6xD2ZXHxz uqfAQWYeim9mcddkDOg8 /Zx0qICPJSUa2xYEfBqmeUlRETmWNgo2biXdpPNraoVbcw/0QNiuEh f/naY9iDjo3T6X/ooKBr0Cd2tftlKGVmWswatO3fuzJ6d5OfXxcnJ0dXVJSoqauvW LQaPQImJiQyjYhjV2rU/y3pmZl5PTPy8XTsfB4emrVu7Dx8 LC0tTdZHd/PYsWPDhg1r3drdwaGpr2 7xMTEzMxM0m3w4EF4OKX/btu2jXSupHHv3r0NpZ/KhFdJn9ANIaSUjbXAx8JCvkVbgh6 qVvJkydVK90nT gHdPjWHYofPyYeKuSjNmoAGV0CX/m12Bs/BQX0lU3Wypp 9qjmHki0xHj622EUN0r/T7/BdMAaZw ZYjI ks5oyEjiv94ZShlZmXK9du2ar287Xe5MmTJF6fBffvmF9JfxMT U1tWXLFmQvNuzsbFevXq3kDSGUkrLU1paRHdWqldvx48fxUUOG DJbtlW3u37/fgH 9uy5fvoydJCQk6O0AjdVTQCkb3z4fC9ZuJAUsXddLXlrV0n2QM KXMwz aPMu4RHuokI8F6zaVHW5lzf3bvmD7HtpD0e1cMSSyXJ8GTElBA elTcw/EVWUMNOiTsmDetXl6JI0cVXz//qMfVvKtO5R1 Oub71wDhr6nRA6pL4ZSRlYmvyMiwjEmYmNjlyxZPH36NGdnJ9y iFzq5ubne3t4ETzQfc3JyWrVyYxiVnZ1tQkLCmjVrZs6c2ayZM 8Oomja1v3Dhgt54fvvtN ytZcsW8 bNXb169ahRo3BL /a PM8jhPbt2zdp0kTdn4AAf4ZROTg0vXXrll7nBhqBjwbEqckupW x823wsLORb pBi1nzoXPzgQZUq9smufeRwCa Ll8sOr5CPJYWFsrUha2XNt/RBA LR8DFiYC/6Bg4eSxvZv9woNfdQzp2hDdmNrIezF5LeRTl36Ic9iSx8U7dH3 ywu4gXSsz4aShlZYZYfO3YUk2jkyBGk8 bNm3HjiBGfkEZijBjxCcOoWrVyc3BoKju//uabr/GBP/64gvRPTU3FjVOnTiWNtBEd3Q8D9PTp06T9668X4qN27NhBGmXG zZs3W7RozjCq0aNHyXZVZhP4WBmVqtFHKRvfMh8L1m8mZcxaWd PVXpkalojQ2Il40IbH6B5VMR lr/dc42wciJ8KjScHDskGqrkHmUO9m4VXyz3dKXYNp6 WPj2UqjdyC39/T0pKCsOo7O3tzp07RypBrVZjNoWEBJNGbBB0bty4Efeh14/9 vXFpNNoNPSBXbp0ZhhV9 4hdCO2tVqto6MDw6giIyPovVlZWdj/jBnT6XbaTkz8HPc5ffoU3V5JG/hYSaGq2s0ofCwq4lv5kpLm/m1ftTXOs2dCl 7kcI1tiyI1q4uVyvCxpKTk2cXLvHtZMMStZJR/z4XQ1l93lLfiQa/bssaCAqGNHwlM08QFP8BEOrzh498/lF0NsHA IoRycnKys7PpGrh79y7mTq9ePen2GzduuLm1ZBhVXFwcz/O6fOzePYRhVM2bu9JHIYRCQ0MZRuXr207WjhDKz8/HfgYPHkTvJYweO3YM3U7s7OxsfB0gOrofaaQNpVs67dv74m7AR 1qut2gbg48FG7aQametrB8kfkFKvTLGg6mz6MOfHPxd71GV5KN 07LNnBWs3aiNipfvR733ANWoqduz2cNZX98dMpAei78zIR6y5B 7nHsu0H4z6nw9Bdwz47d HRwu K1Kzs/gzwUbcwdu3ahZklW7vFxETjM usrCy9fBwwoD8 kF6NZmVlYZAFBQXqjoUQcnFpxjCqNm286VUniUHpNlFSUhIe68 CBA3rdKvGRLIoJH2NioidNmrh582a9fqCxqgrUPh Lisqt1/7RpCjvXhkMKrKenc gYcHZOGh7D9T7w75rQ3qKIZG4z6Olfz3dXdFATw4cYt9pRDzcH zmhoiPk 2vuoaSkRPYV7wdTvpQPQ20DHw2nu1arDQ8Pw/dYLl26RDovW7YM82jTpk0IIb18XL58Oe4THNwtLS0tPz8/PT29Z09p8cgwqpEjRxJvtBEfP/yvDiMuXbqUl5e3c dOLy9P3Lhq1Sq6M7bz8vLwlUcl5iKErl69epr6jBv3KXa4fv16 7CQ9PR234P/ 9NNPugMZaFmzZk1gYICzs5Ovb7sFCxZotVrcedu2rf7 fg4OTTt06LBq1UoDHqqxS6vVzps3z9vb29HRITQ0NDU1FTtZvX q1l5enp6cHfeU3OTnZ2dnp1KmT1RioJofUOh8LNm0j0GGtrO PmUgVeMVm0c1s vCq2vc//rTiMUpKpMcqqddSaJxaF2tRZQ4kfWruQXo0vfxlVqFjt5Jnz8g Qugbw0XDqk3ssX3wxg/TMyMjAa8C4uDjcqJePHMeFhATT0KFtpQXaxYsXdR8Jwgfa29vR T0GSeJKTk3EH uon2atrHD9 vGlT 1JGv7kNNX78ODs7W zE29t7yZLFarVa90Cllg0bNjCMqk f3ikpKbGxMQyjWr58OUJo//79DKPq0aP7kiWL /TpzTCqqmIXj8iyrLOz05Yt8iXt7NnSqvnjj O/67Dh3aOzs7nTt37urVq/b2dmvX/rxx40Y7O1v8r9rBgwft7GyrN7rSrCvZXst8LCriW7cvg9p7HxR l3dKtc8MtNLnKXP31OIvhlsrwsfjBg3L3td9pRD9JYzg2vLfmH iQ/hYWCfyiZDmfjUHQrx/DowEcDWb516xb8HGJERDh sAYhJAhCjx49yJk1PlwvHxFCubm5Y8aMxrdcGEYVFtYLY8jXtx 1xqBvAn3/ GRUViWnl6OhgeMnJsqynpwfDqLy9y52S67rFLfn5 Z07d2IYVbt2Pnfv3sWNbm4tCZSr8fzjjBnT /btk5 fjy/gknvoYWG9HB0d8MNGarW6dWt3vVddlUIl7UeOHGEYlYyPeXl5z s5OwcHdcLcTJ04wjGrs2DF79 5hGFV fj7 pWzfvj0zM7N1a/fx48cTh8Y0apePsu8CosEjDBe83r0PZ31Ff7GPEKRi451Gj5f/R69PulEbO4x2VdXLoyUlJTX3UFJS8vDLeXQYBdt200HqtYGPSq Vy4MABzDU/vy45OTmk24IFCzC5vvzyy7S/PkePSgXMMKqvvvoqLS2N7o8QUqvVly5dUqvVEyZMwN127txJHC oZubm5V65cuXfvXkBAAMOoXFyaZWZe1 28YsWbs/jk5GTdvbotCQkJ HIBORtFCO3du fixQwcmy4fV61axTAqvILmOC4wMNDHp 2dO3d0nefm5i5atIhhVBs3blSr1XZ2tuHhYaQbfhaKvkzh7 8XFxeXkrK0RYvmo0aN4nk Ofnbjh07ODo6 Pv77d27FyG0fPly8ggqw6iOHDmCHeLF6Zw5s4l/Ly/Ptm3bZGRIE0lNTT127JitLXPmzJlevXp269aVZVnSkxh79uzeu nWL7s/t27dJnxoatcnH4mLeoyNd84WXruit87fSWIX7M9R4jxZ R0covfCxit/qqbmHkpKSp4eP0Vc/6e9NUsHKTeCj3uxPTU3FNdm2bZvr18tRaeTIkZgjBv6r9zyXPA MUHz9c76B6GzHOyBmrrI8gCO3b zKMytXVhSwGZX3ozZ07d Kw582bS7cjhMj9GV0 IoQGDx5kZ2eblpaWlJRkZ2f7xx9/yA5HCJ08eRI7xyu1S5cuMYxq PBhpOcXX8xgGBV9rL /n5OTo69vu4SEhF27dl25cqVz506zZs1at26dn18XF5dmOTk5ub m5 O5TcnLyyZMn8SoVIbR69WqZLD16dLezs0UIJScnu7g0c3V1WbJ k8ZQpU1q2bEFDmcSDENq5cye5sEB oWPGjKb71NCuRT4WlH RBOozSF7fb3W7GnyUHpSh7uqwf//w2YWLVQqq5h5KSkqKOA3f1I1gWvDuQn9px0A8wEfd7D958mTz5 q4Mo3J3b6X7LZcNGzboVhQpLWzghQ/t eLFi66uLtin7PkhupvMJs9XRkVFkTsedJ/169fjEadPn0a367Vv3rzp7t6KYVQ9e4YKgiDrY5iP2dnZrVu7d zYwd7eTpet2JVarf7jjz/wV9EXLlyAHdJ8nDFjOl7ZkaH9/f2cnZ30rovxs6i//noQLyF1z6/XrFkj42P37iH29nbYuVj62bJls60ts2PHjilTprRt2yY8PEz34 VC8Oia/wf79 xu49EEir7xRa3wsLi53Uc/KmvwlAwMFX5NdVeVjUfZt2bdQHn39fZUCqLkHPJw2IpbAkWtoV 3gts5JhAB9liX7u3DkMEVdXF/J9Z1kf3U2l64 4J8uy3bp1xRWoe1vm/PnzFy9e1PVJkOrs7KS0/AkMDMSPoF 7dk3Xg6wF3zlxdXXR680wHxFCU6dOZRiVrS1z5coVmWeO4 j7OZ6eHgEB/rrn15988jHDqC5fvkwO9/f3a93anWwihLZs2Tx06NDOnTvh66G7du1S4qPu bWnp4ePT1vi7fz58y4uzZKSktasWePq6nL06JGxY8cEBgaQDsR YuPDNNZPQ0FCyPiV7a2jUFh8Ltu4iNY//0ksla77a3arEx KHD lnsKUIA3rS31GpMIyae8BDPF6xmhaKb94GDfpE6adY1NKBAR/p7L9y5Yq3txcG2bBhwyZO/Gyk9BmBf5TWTUrP9xDPn38 CfscOnQoacTG2rU/Y js27eP3sVxXHBwN3xUSkoKvYvYe/bsxh2UHhUiPUvfeSF9NQhfRjxJfQgrDfPx7NmzTk6OsbExDg5N Y2NjaM8ajcbb2ysqKhKvcO/du9esmXOPHj0QQuHhYY6ODni9rPf jIyPS5YsZhjV3LlzTp48mZz8LcOoDPCR3J/B4x4/fhzfn8Gx5efnBwT49 nTWxTFxMTEsLBeCKHduyXF6AdLyUQ /3xS586d3uJlR K5dvhYXCx4d6HL/unv5V7MRRf527KrxMdyfynBypqztq/wZrEszpp7wA41zTxpoQzbskdHgY8kj/FVNgwRpf/KbryQYw2sH7dt24q9ubm1zMrKIodgg6Bz4sTP6F3ky4IREeF6z 6wRQmFhvbDnU6cq/kIhfkBSd179 /fH4xrgI8/zISHBHh6tc3Jy8CM1//nPf hop0 fxjCqQYMGJicn428H4ccq8RKvW7euKSlLIyMjdJ/vkfFx7NgxDKM6ffrU5cuX8dP1mI bNm1iGNWwYcO2bdtGq4GDiYuLW7z4ex ftvj5HhzYyJEjvb29sOArViz39PTIy8ubN29e586d6MiJLYqi7 m H7K2JUSt8LNi h65z6Q l1v6n8nyU/fVE6V1nP22oUoA190CGq9KteeCjgVzH77/RhQhpUXovjhIfL1jMHk5eUpWyHiME6dOoVf/0Pfh9269Q1Su3YNos9G6cjxey7s7e0qc WRhEcmQozK8PGrr76ys7PFr8ZQq9X /n7Nm7vSZ/SCIMyendS2bRtnZ6eAgIB169aSUKnnw9vrPh8u4 Pp06cCAwOaNrXv0qXz0qVLnJ2dMB/VanVMTLSzs1NgYGBGRgZxLopi6fPhXrLnw/Etb3KDXqPRjBo1qkWL5oGBgcZ/u2Ut8LG4uOzU9f2PxOBI2deHCRrerlFJPj794wh9T0bj6K77Ki DDgdXcA 2fDob R0WvDXwk1WUixq /HmQY1dGjbx5bMZGoIIy3pUAt8JGufrBBgSoqoJSRbyvj36IftV rdtWtQTEz0W/QJrkxKAaVsfMvvN6tijUB3y1VAKSNNqmxwMBs3bvT1baf3ARcT jBZCqoYCStkIfLRcQtXtzJUyshrJXduHaLXayj8OWdvBgP/aUEApG4GPdUsJyx1dKSNrI/vBJyhgWAGlbAQ Wi6h6nbmShlpOI9hLyhQGwooZSPwsW4pYbmjK2VkbWQ/ AQFDCuglI3AR8slVN3OXCkjDecx7AUFakMBpWwEPtYtJSx3dKW MNJz9wvotnGcnvQ N6jZyTq2F9VsMO4S9oABCSCkbgY WS6i6nblSRhouV87RXZeDBlo4T/3fVDM8Cuy1NAWUshH4WLeUsNzRlTLScGUaQKHSLsMOYS8oAOtH y8WQyc4c FjPwJR5Q1i0VHs0rZ6FXblwlbIR1o8mCxAzD0wpIw3nM71IfPj JuBca4SUvPKL YG/BtKRXhYUi9Vop2mG5b8E3tNN06S6sXEN3MFdbExHD2rbQXsus9 gS1B39jraz5GXOq5iH3DuvsofGTXqRW Q/XsRvbzLPy/WveUykbgY9mjiGTnZ5SRhrOdcJH3qn16//7v4dxox8M/Pj1ixe8ixdrZY1Col6/ePEwfizpJjVSH4mPDRhhfrIwP5n/dBJXepRmQDz66y dUn3NytT49WAb2mkv6HnFbyXnWT0 arNvcY2dOPf2lRwFdwM mmzZQmBGUqCGfLwfHvP69WuuAcO 98Hr16/v9x2ssXd7qUWFa9bTcNTlI9fYidSq9t49TUBP1spaSPmRNJqnI Yra0r9cWO3ZVY PCCGtWo14vkrjAh NVIQwjMkqUEM Ci19Xr96pfUP1Xbo9vrlS8Gj4/ ePvvfS1fY9z qPB l6j2axlpZa3xKX iv1QrJS7hWvmwDhnNvL3yXIltXas9d0PToLUHZtgU/dKT21m1 xPhywzl7SCDIy NHJ0jrpg8cNX0Ho8wbCCHx543suzbi9t2aDl25f6qERSkSlxcs wuDgvDpzjZ0wwsStO6VdK6S324o790rPM73/EefqLcz6CgmCNv2EJiyabdSUtXHQDPpYm5dHo4dr5avpGqYZ/Alrbc qXIXZC/BeTXCE9E9FKae05zM0vfpxDRiuqRs/aTriOLmHHr35xBnch87cR82EKTOxCJiPXFt/6RCEhHWbNR26sv9owtm3FJLmv/FwN4//ZBzX2Ilt1FQTHKE9eRohJAXfUfr7rtqsbE2fgayNA6ty1QyMV1 QPIa5TMOfiRUdV27ZSNsL5tckCxMwDU8pIw5VAw6hg6qxXT5 9evL08aTpz5bPLRY3yWTfcxvH6UxuJ59m N2fc/kmp 9gLpEtvwMcL6LZqB8RKkvl1SFk/uHbaJC9vERVi6Qli9lo8eiq5nas cFXftE3ft4z dJB07LQkhpOkexf1TJS5bJdGteRtNl 5v Ghlzf1TpYmI4cd8hvLyWGt7jX oBI7TZ3HM4qZtUkRxo9i/NUY5ueKhPyR2 waKP28Ukpfww8cgQeAnTNYEhYnLVvGfT5dGTJxRFiFCEtzfacR Pmi7 ckjTPYq1ssZ3VMr4mJPLMs05Fy9x 27hx9VcA0YiIPWRPFhZC MTxQO/8jFx0p8k XmD9tSfXFt/1sqac/MRD/yKRFHj10MzMF5Y9RNf leVxN37pYmHRLLvfcBPny1s2MIPGy3ukRoJH/lho9m/fyisXCNu3s5PmKy9d0 vepKfrmGa1h2ooGrdVMpG4KOZY8hkp6eUkYZLQcY 6Y/lvtPoQf9hr1vN9n0LOlP77IZ5 fPCN6dSY9aYfsuzb0 bW0i Ijq3LlHN3frBkFQdqkVjHCd6UrvsXLaIfY1l64KK3mgiOQKGLY aT7 FO8SflgpQerKNWn9aGUtkfGvDx87TOJgXp4wcx7n7MF5debjRi GEuKZumpBICRP9hkjHnj3/1xHy/3ONnTB8yQ6Jbk1c8KawbrNEukVLJVd/rR FRUsl5P20HvfRDIiX3QmhPWgvXZFijokTN27V9Bkk2Tr3Z8QTp 6RRpn6pPSNRno JI8Fgg/BRms47jYSvv9dmZdN9aPVwOx8Tp la9ie56c61ZCtlI/DRZAFi5oEpZaThAiDUI4bQyvfV02dPFnz38ONPXz15qu0UXLhu 83 v3yAdaIe6fNQeS5eWRW39tfn50mItoCfpr2kfxL73ATnFxus1c b/0t0zpj1at5ry7cA6ttNm3pHXitnJ/sQ6HIR4 ivmIaYUPF9ZvkVC1eTvXxo8fO5GfNott4iKmn5Bws3SFBMoOXd l3GpEA8FHaq9f5z6ZKJ mO7uw7jbg2fnQwNN3EzdslV/OTaT7yCVOIMm MBoySB8SyRBPZ9Ufx8FF 6Ejp3F/lKo0yPlHcuVfi47RZtDd6/ag9nyFdWLSyZt 14fsPx f1MvXezPH0WTH9hMxPrW4qZSPw0cwxZLLTU8pIw2Ugq22uAfPf zJvPjx5n32n07IdV/3vqT9bK n5k/9evXklnzVbWhs vtWq1JiiM8EhaMDp7lK0fS89DSTzC4mVSzyXLSQs2pNPh9z8SU 4/iTW1pDHzCFFk3XT5q1Wr2X7Z4kSj ckg8flLiS/RQ9l0bvMLCp7facxfKXLGsFKR7e3HrTu25C9KZchX5 Gb9uE36i6x6PzRhtaWw5oeMkC4CUM/3SBdt37XRRMZqf/1d3H8Q81F79rwUf wwmVuyfsTt2ouXNYM xqftby4mUOrJjjXaplI2Ah9NFiBmHphSRhouCRkfizZvf8Hxmt IlzKOxk17yAvdv ydzFv5f1m3Sk3ZY7vme8Ylc8zZvSrr0 R5h1lfScil rLBhi3SLw8pa Pp7crj21m2u9PqjuGK1uGadJihMezRNXP4fDDVx 27p5/fD0mItMla6A5M0X7oMN22Wpt8QrVqty0epZ59BUkhNXJAoSgtG V2 JO0FvTi3FXw7h64/Chi3CN4u5buHak6ellgHSzQ1x7SYJPVXkI8rL4xzdOWcPYekKc e0m/pNxwtQvyRylGFr5Suu7L ZK59TtgySQ/ZYq46NY seKpcfFs7KFKTMxH6Vju4ax730gfPmVuHm7pu9gvAomfBS /l6Ys1CbdpyfJF05FX8/rFc9yY93F65Vu6re9aZnUVVbKRuBj2aOIZOdnlJGGs5sQj3Wyv rRuMRXRUVavx5vGv/WuGjjtlePC/579brYvivpSTss93z4v2y5jsXhk0kAAAz8SURBVN3EFavLTmBF UZifzLX0ke7tuvkI3ywu21XqRTxxSnoeqAHDfejMDx2Jcu9Ip8 Clq1T8X3yjFt3N48dO5BxasX9rzLX0wefUevko/iQ9jcSPmoCD5BNnSKwpvWKIW4R1mzn39uzfP5TetZE0H2m1/ITJbEM79t92fP/hfOwwrq0/PUF69af3/Foi3fkMieCNnbh/qiQF9v0i92Btr nVj/2XLdfSh1yppNePKC9PuhXz/kfSLfJps6R7/eMTJc/ZtzQD4qX71w0Y6f71qT/p82vh6lfwD /iHn4iV8/4PEQb3qIcS19ZcemRQEOrBatZWyEfhosgAx88CUMtJwGdAwqqR t2CHslSlAE1a2y4w3lbIR GjmGDLZ6SllpOEirPL7ezw6GnYIe2UKAB/pzAQ mixAzDwwOgtpW1ausk3p/Y8eHSu5cuQc3eH9jzIBYVOvAnQG0jbw0cwxZLLTo7OQtvWmLzS CArWqAJ2BtA18NFmAmHlgdBbSdq2WATgHBfQqQGcgbQMfzRxDJ js9OgtpW2/6WlqjWq3eunWrpc26DudLZyBtAx9NFiBmHhidhbRdYZG0adPGw 8OjY knLU16Xau/v//GjRsrPLBWO4iiuHbt2rc1RGZmpodH6asuDHqcNm3a2LFjDXap7 M6VK1d6/PWxsbFJSUkxfGRlht6/f7 Xl1FfM2E4ZgN76QykbeCjmWPIZKdHZyFtG0hivKtNmzbHjh1DC O3bt8/d3R0hlJGRwbJshQdWtYMgCFevXtVW7tWQFy5ciIqKIkNwHJeVl UU2q2pUko 3bt26efNmVZ0b7q9Wq93c3O7evWu4W2WG1mg058 / fJ4DQUxHEzN99IZSNvAR5MFiJkHRmchbVeY64SPPM ///77CKGwsLBDhw6xLDto0KDo6Ojw8PBz587xPO/t7R0REeHp6Tl /PilS6XXNMyfP79fv34IofT09PDw8PT09KCgoOjo6KSkpBMnToS VfhiGmT9//p49e/z8/GJiYgICAggiJ02aNG7cOFdX18WLFx8 fDg0NDQoKCguLk4QhPDwcDs7u9jY2Nu3b//444/dunUbNmxYTEwMOTYxMTEsLCwoKKhhw4ZarXbs2LE9e/b08fE5evQoz/MtW7acMGFCdHR03759RVHMyMiwsbGZO3duVlZW3759Q0ND/f3979y5gxBKSkoKDAzs1avXmjVrFi5cOHPmzLy8vNDQ0Ojo6EG DBmm1WtlACCHZ1HR90prPmTNn5syyN/p07tx53LhxUVFRU6ZMiYuLCw8P//RT6dUbeGiE0O7du0NCQvr16zdt2jSE0OjRoyMjIyMiIq5cuXL8 PHAwECEkEyQjIyM4ODg8PDw3r17792719//zSPuY8aMWbOmbl7nTmcgbQMfzRxDJjs9Ogtpm65VvTbh47Jlyw ICpPc2Yj4uWLBg0qRJCKHz589HRUXxPP/eedOXMGIXT48OEePaRX/IeEhPj5 bEsO3Xq1JUrVyYmJiYlSW8kI5 0tLQuXbpoSj8YbYGBgdgJQmjixImYQQihnJwcvGjt1KnT fPnf/nlF7x FATBwcEhMzMzKytr8ODBhw4dIs4RQtHR0fhSQGam9KcO9u3bFx 0dzfO8jY2NWq3GHXbs2NG7d 8WLVqIosjzfHa29LabyZMnL168 MSJE76 vjgwURQxpPbs2dOjRw h/LdNyEBkdDI1mU/SofTFlXmurq551Dsl27Vrd rUKYSQk5PT8ePHsXHv3j08tCiK9vb2OTk5OPL09HSVSpWbm4t9 Yj7qChIeHr5jxw7pXR6l36r08PA4c aMWq1u3rw5X8U36dLB18SmM5C2gY8mCxAzD4zOQtquMMvJ9cfo 6Ojr168TPg4fPjwiImJ86WfIkCE8z9va2hJvLVq0OHv27JAhQ2 bPnr1p06Z27drdvXv3xo0bAwcO9Pb2Xr16NaaDj4/P5cuXEUKZmZkJCQnx8fEODg6pqdIXkDEfyYW5rKwsfA3OyckpN TWV8PHmzZtNmjSZ deHnGAihBYtWoQXXwihrVu3jhkzpn///sHBwXSokydPXrRoETm/FgQhOTl59OjR/v7 SUlJq1evHjlyJJkUhpQgCJMnT/b09MT/PMgGwp3z8vLI1GQ iTeE0LRp02T/YLRr1y4jIwMh5OHhgZmODTz0zZs3GzdujDXv27fvoUOHVq1a1b 59 969e9fRvzUVcQFxcXjFQ8dEpKyqhRo5YtWzZ58mQ6GGPadAbSN vDRzDFkstOjs5C2K6wKsn4kPfH68dtvvyW1zZd aD6OHTu2a9euO3bsyMjI6Nq1a2ho6YtpS68t3rlzp1mzZgihvn 37krvGISEhR44cQQh1795dLx 7d / 22 /IYR69OiRmpp68ODBsLA375Vo1qwZXkPhJSGO89ixY/7 /nh9dOTIkeDgYFEUjx49ivnYuHFjvADs1q3bwYMHCR/nzJnz5ZfS yPmzp2blJSUnp5O1o/5 fkYUng5qdVqMQHpgYhE9NRkPkmf27dvOzs737t3j7QghAzzUav Vurm54fUmnhoOZvz48cuWLSPn1zJBevXqhdeP aV/8kGtVjs6Onbo0OHatWv00Ma06QykbeCjyQLEzAOjs5C2K6wKJT 5qNJpBgwb16tWrZ8 eixcvphdlCKHff//dxsYG13CbNm2WLZNec7ts2bLevXtHRER8//3369evb9iwIb4EuW3btsmTJ/fs2XPEiBH /v56 ZiUlBQdHT1p0iTcIScnp2XLliEhITk5Odu2bfPx8YmMjAwJCbl 1S3opJEKoVatWvr6 YWFhAwYMuHHjRufOnRMSEiZPnhwaGsrzfIMGDWJiYvz9/fECk/Bx7969QUFBEydOHDhw4OzZsxFCU6dO9fPzi4qKItcf09LSevbs GRMTEx8fr9Vq6YHw0LKp6frE3T777LNvvvkG2 S/hvmIrz8GBQWFhYWFh4dfu3YtPDx8wIABYWFh2dnZhI8yQc6dO fn5xcREREbG4vZmpCQEBkpvRK4rj50BtI28NHMMWSy06OzkLbr qkJ0x83Ly9NoNPHx8bJLe7o9dVtOnjw5b9483Xa9LTKU6 1T3xsNCzJkyJD9 6U/xlBXHzoDaRv4aLIAMfPA6Cyk7bqqEKVxx40bV42bqhcvXhwxYg R PFPJM2m3BD4aECQrK6tt27ZEjTox6AykbeCjmWPIZKdHZyFt10 l5wKAWrgCdgbQNfDRZgJh5YHQW0raFFypMv04UoDOQtoGPZo4h k50enYW0XSflAYNauAJ0BtI28NFkAWLmgdFZSNsWXqgw/TpRgM5A2gY mjmGTHZ6dBbSdp2UBwxq4QrQGUjbwEeTBYiZB0ZnIW1beKHC9O tEAToDaRv4aOYYMtnp0VlI23VSHjCohStAZyBtAx9NFiBmHhid hbRt4YUK068TBegMpG3go5ljyGSnR2chbddJecCgFq4AnYG0DX w0WYCYeWB0FtK2hRcqTL9OFKAzkLaBj2aOIZOdHp2FtF0n5QGD WrgCdAbSNvDRZAFi5oHRWUjbFl6oMP06UYDOQNoGPpo5hkx2en QW0nadlAcMauEK0BlI28BHkwWImQdGZyFtW3ihwvTrRAE6A2kb GjmGDLZ6dFZSNt1Uh4wqIUrQGcgbQMfTRYgZh4YnYW0beGFCtO vEwXoDKRt4KOZY8hkp0dnIW3XSXnAoBauAJ2BtA18NFmAmHlgd BbStoUXKky/ThSgM5C2gY9mjiGTnR6dhbRdJ UBg1q4AnQG0jbw0WQBYuaB0VlI2xZeqDD9OlGAzkDaBj6aOYZM dnp0FtJ2nZQHDGrhCtAZSNvAR5MFiJkHRmchbVt4ocL060QBOg NpG/ho5hgy2enRWUjbdVIeMKiFK0BnIG0DH00WIGYeGJ2F2H716tXL ly81Gg3HcSx8QAGjKMBxnEajefny5atXr3RzEvho5hgy2enp5u LLly fP3 elZV17dq1q/ABBYyiwLVr17Kysp4/f/7y5UvdnAQ mixAzDww3Vx88eLF48eP09PTDx48eAA oIBRFDh48GB6evrjx49fvHihm5PARzPHkMlOTzcX8frRwi EwfTrRAFYP5osKCAwUAAUqGMF4PpjHf8CYHhQABQwWQV0z2ZwC 5xfm yvDAIDBUABIykAfDSS0DAMKAAK1DsFgI/17lcGAYMCoICRFAA GkloGAYUAAXqnQLAx3r3K4OAQQFQwEgKAB NJDQMAwqAAvVOAeBjvfuVQcCgAChgJAWAj0YSGoYBBUCBeqcA8 LHe/cogYFAAFDCSAsBHIwkNw4ACoEC9UwD4WO9 ZRAwKAAKGEkB4KORhIZhQAFQoN4pAHysd78yCBgUAAWMpADw0U hCwzCgAChQ7xQAPta7XxkEDAqAAkZSAPhoJKFhGFAAFKh3Cijx 8f8BSwyVbx0JHr8AAAAASUVORK5CYII=

cz4rnuch
27-11-2020, 10:40
RP z tym samym szkiełkiem po 4400.

aldam
27-11-2020, 10:59
Za 6999 można wziąć R + adapter

cz4rnuch
27-11-2020, 11:24
...ciekawi mnie tez jak sa liczone takie raty 0%... jestem magazynierem-inzynierem krolowek nauk, wiec oczywiscie z rachunkow moge byc d* wolowa, ale zawsze mnie uczyli, ze jednak procenty rosna proporcjonalnie do pelnej ceny...Nie ma co robić dramy. Wystarczy kliknąć w zakładkę z ratami, a tak, bo to inna zakładka jest, a pojawi się wyjaśnienie zagadki: "Rata wyliczona jest dla ceny przed kodem rabatowym. Ratę dla ceny po kodzie rabatowym zobaczysz w koszyku."

cz4rnuch
27-11-2020, 14:13
W tym roku R6 i R5 zgarnęły prawie wszystko co było do zdobycia od DPreview:

https://m.dpreview.com/articles/0591943162/our-favorite-gear-rewarded-dpreview-awards-2020?utm_source=self-mobile&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source

akustyk
27-11-2020, 15:35
Nie ma co robić dramy. Wystarczy kliknąć w zakładkę z ratami, a tak, bo to inna zakładka jest, a pojawi się wyjaśnienie zagadki:

nie no, domyslilem sie ;)

W tym roku R6 i R5 zgarnęły prawie wszystko co było do zdobycia od DPreview:
no bo inaczej ocenia sie, jak sie nie musi placic za to co sie poleca. nie ma watpliwosci ze R6 i R5 sa fajnymi zabawkami, ale calosciowo jako system seksapil bardzo mocno opada jak sie dochodzi do kasy... :)

cz4rnuch
27-11-2020, 15:45
Skoro o tym mowa to raczej trzeba spoglądać na kategorię best entry level lub midrange. Tam też są wygrani. A jeśli cena nie jest kryterium to i wynik inny.

Daids
28-11-2020, 17:42
Ja widzę cenę 11999zł za panasa, gdzie tak tanio ?

Nawet za 7999zł
https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/bezlusterkowce/Panasonic-Lumix-S1R
45789

Ale by nie mówić za dużo o aparatach konkurencji. Canon chwiali się, że RF 50 mm to nowa konstrukcja. Jednak wygląda bardzo podobnie do starej konstrukcji Canon canonet SE 45mm f1.7 z 1964. Oczywiście z lekkim przymrożeniem oka.
45790

ksh
28-11-2020, 18:31
Nawet za 7999złTo jest oferta sensacyjna i chyba nr1 tego rocznego black frajera.
Jakbym był na kupnie czegoś większego od 24Mpix w FF to bym sie nawet nie zastanawiał.

aldam
28-11-2020, 21:39
Uważam, ze to najlepsza oferta bf w tym roku
Tym bardziej, ze kilka dni temu panasonic wydał istotne usprawnienia do tego modelu.
Za 12kzl jest w zestawie z 24-105 f4

Btw
https://youtu.be/h4tJf3G0C_4
Canon r6 wygrywa większość kategorii, ale co ciekawe w zakresie obrazka ocenili go na 3 miejscu za nikonez z6ii i panasonikiem s5.

Kojocisko
28-11-2020, 21:50
Nowe Rki są super ciekawe ale wszystkie porównania pokazują jak dobrymi aparatami są Z6. A także podstawowe zoomy Nikona - 24-70/2.8S i 70-200/2.8S. Co więcej na tym zwariowanym rynku 24-70/2.8S jest w zasadzie tani...

cz4rnuch
28-11-2020, 21:51
S1R w tej cenie to mógłby być prawdziwy hit gdyby nie to, że dla większości świat i tak kończy się na C i N. Niestety niską cenę puszki odbiją sobie w obiektywach. Z drugiej strony ostatnio coś było o stałkach dla ludu.

Jacek_Z
28-11-2020, 23:55
S1R w tej cenie to mógłby być prawdziwy hit gdyby nie to, że dla większości świat i tak kończy się na C i N.
Dokładnie tak. Ja bym nie wszedł w ten system nawet gdyby body kosztowało 4 tys a szkła były po 1 tys.

aldam
29-11-2020, 11:18
Panowie nie zgadzam się z Wami.
Akurat w kwestii optyki to l mount jest na drugim miejscu po Sony.

cybulski
29-11-2020, 12:15
Uważam, ze to najlepsza oferta bf w tym roku
Tym bardziej, ze kilka dni temu panasonic wydał istotne usprawnienia do tego modelu.
Za 12kzl jest w zestawie z 24-105 f4

Btw
https://youtu.be/h4tJf3G0C_4
Canon r6 wygrywa większość kategorii, ale co ciekawe w zakresie obrazka ocenili go na 3 miejscu za nikonez z6ii i panasonikiem s5.

W kwestii jakość obrazka a7iii na ostatnim. Rawy z a7iii są subiektywnie dość brzydkie . Miałem mały romans z Sony i test a7iii, jednak dla ladnosci rawów zostałem w canonie. To trzeba sprawdzić pod swoje preferencje bo tu tabelki, DRy niezbyt się sprawdzają. A R6 ma po prostu zbyt mało pikseli aby tutaj być wyżej niż na trzecim. SUBIEKTYWNIE każdy oceni jakość obrazka inaczej. Dla mnie poki co canon jednak wygrywa.

ksh
29-11-2020, 12:25
Jeśli testujący porównuje RAW-y i na tej podstawie punktuje sprzęt to nie traktujmy to może jako żenujące, chyba większość wie o co chodzi na tym forum, litości, nie schodźmy do poziomu Kena, który daje minus lub plus za klapkę akumulatora i jest to tak samo silne jak punkt za szumy, dr itp.

cz4rnuch
29-11-2020, 12:31
Panowie nie zgadzam się z Wami.
Akurat w kwestii optyki to l mount jest na drugim miejscu po Sony.Tyle, że ja nie twierdzę, że nie jest tylko, że optyka do L mount jest bardzo droga. Choć może za sprawą tych stałek f/1.8 i Sigmy się to zmieni. A głównie chodziło mi o to, że u wielu jeszcze pokutuje przeświadczenie, że tylko Canon i Nikon robią dobry sprzęt a reszta to jakiś plankton i egzotyka :)

aldam
29-11-2020, 12:48
Zgoda. Droga i na poziomie cenowym z RF. Niestety.

fafniak
29-11-2020, 13:15
Wjednak dla ladnosci rawów zostałem w canonie. .
A tak dokładniej? Bo przyznam że mnie zaciekawiłeś?

ksh
29-11-2020, 13:30
Ja za panasa trzymam kciuki bo to mocna firma, która może sobie pozwolić na mały zysk w foto, potrafi przez ostatnie lata cos stworzyć i pokazać trójcy świętej że można jak się chce i potrafi się odczytać potrzeby rynku.
Dawniej tak miało Sony ale obecnie coś szwankuje u nich z tym odczytywaniem potrzeb rynku i moim zdaniem po wielu wpadkach to Nikon teraz przoduje w odczytywaniu potrzeb rynku i klienta, jakby tylko z obiektywami nadążali jeszcze.

cybulski
29-11-2020, 13:59
A tak dokładniej? Bo przyznam że mnie zaciekawiłeś?

Subiektywnie obraz bardziej mi się podobał. Nie umiem tego jakoś mocniej uzasadnić "naukowo".

ksh
29-11-2020, 14:13
Używasz surowe RAW, tak z ciekawości do czego, czyżby ominęła mnie jakaś nowa moda na surowice foto ? :)

g69
29-11-2020, 14:37
Rawy rawami,pomiary pomiarami,ale ładność obrazka jest zauważana tak często,że nie można tego pomijać twierdząc,że łatwo to przeskoczyć obróbką moim zdaniem. Oczywiście to kwestia mocno subiektywna i różna są gusta i brak tolerancji wobec innego zdania,często powoduje 'zapalczywe dyskusje' na forach. Prawdziwy fan foto powinien wg mnie kibicować wszystkim firmom,bo konkurencja jest w jego interesie, co odczuje póżniej w cenach i rozwoju poziomu nowej elektroniki.

cz4rnuch
29-11-2020, 20:34
Philip Bloom powoli zako****e się w R5. Ale tak powoli. A tak żeby komuś nie ukraść 20 minut z życia od razu ostrzegam, że w tym wideo nie ma żadnych testów. To po prostu garść przemyśleń od człowieka z doświadczeniem.

https://www.youtube.com/watch?v=NK6CttnVq54

ksh
29-11-2020, 20:44
Żeby przelać garść przemyśleń o... aparacie i to w 20 minut film to trzeba mieć nieźle zrytą banie :)

cz4rnuch
29-11-2020, 20:56
Dlatego nie trać czasu i zajmij się czymś bardziej pożytecznym niż komentowanie czegoś czego nie widziałeś :)

Kolekcjoner
29-11-2020, 23:30
Akurat w kwestii optyki to l mount jest na drugim miejscu po Sony.
W jakiej kategorii?

grizz
30-11-2020, 12:40
W jakiej kategorii?

Liczby szkieł?

akustyk
30-11-2020, 13:12
Liczby szkieł?
ale nie uwzgledniami szkiel, ktore po zapieciu adaptera sa natywne?

w znaczeniu, ze korpus rozmawia z nimi natywnym protokolem (czyli w przypadku Canona: + wszystkie EFy), a nie jakas inzynieria wsteczna (w przypadku Canona: - wszelkie Sigmy, Tamrony, Tokiny, ... czy to na EF czy na RF)

jakby takowe uwzgledniac, bo w sumie czemu nie, to Canon (i Nikon) sa tu bardzo, bardzo daleko z przodu.

osobiscie nie widze po co bym kupil korpus R dla optyki RF, natomiast wyobrazam sobie zakup R6 pod katem tego zestawu EF-ow ktory mam. z mojej perspektywy to jest to aparat systemowy EF, moglbym go miec po prostu z zalozonym na stale adapterem. z natywna optyka w postaci szkiel EF. to jest bardziej natywne niz jakies kundlowate Sigmy EF zapinane do 5D czy Sigmy RF do R5. i naprawde nie jestem jedynym przypadkiem podobnie myslacym (o zapinaniu EF-ow do korpusow R z nakreconym na stale adapterem). de facto to wyniki sprzedazy R6 i R5 biora sie wlasnie z takich ludzi, a nie z sympatykow cen nowych szkiel RF

poste
30-11-2020, 13:33
Teoretycznie to ja też kupiłem ML z jednym szkłem i miałem zamiar używać innych przez adaptery. W praktyce zrobiłem tak parę razy 8) Jeśli zwyczajnie jest odpowiednia oferta i finanse pozwalają to mało kto będzie się bawił w adaptery na dłuższą metę. Zanim kupiłem ML to wcale mi się tak nie wydawało ;)

grizz
30-11-2020, 13:35
Nie wiem, zgadywałem. Dkla mnie takie patrzenie (liczba szkieł - nie ważnne jak liczonych) jest bez sensu. Ważne jest czy mogę zebrać zestaw, który mnie interesuje (w rozumieniu ceny i interesujących mnie parametrów)

ksh
30-11-2020, 14:00
Trzeba inaczej traktować adaptacje z innych systemów, a adaptacje wewnętrzną, canon i nikon ma tu komfort bo wystarczy tylko ich adapter z kompletu i nie ma obawy że jakaś firma trzecia coś tam źle wymyśliła albo odgadła.

cybulski
30-11-2020, 14:12
Z tego co pojawiają się opinie, to canony EF chodzą lepiej przez przejściówkę EF-R niż analogicznie w Nikonie natywne F przez FTZ. Są takie opinie, nie wiem czy prawdziwe bo aktualizacje oprogramowań C i N ciągle to chyba ulepszają jeśli były jakieś błędy na początku.

cz4rnuch
30-11-2020, 14:43
...Są takie opinie, nie wiem czy prawdziwe...To po co to powtarzać? :) Zapewne większość szkieł EF Canona na eRkach zadziała dobrze, podobnie szkła Nikona z własnymi silnikami zadziałają na Zetkach, a lustrzankowe Sony, przynajmniej te nowsze, na 7-9kach. Ale np. bagnet RF ma więcej pinów niż lustrzankowy (u Nikona i Sony podobnie) i o ile inżynierom Canona się coś nie pomyliło to te dodatkowe piny do czegoś jednak służą więc podejrzewam, że natywne szkła na Rkach zadziałają jednak lepiej niż lustrzankowe. Choćby w kwestii stabilizacji na R5 i R6.

ksh
30-11-2020, 15:24
Ale co wy macie z tymi adapterami że one coś złego czy dobrego wnoszą.
Są dwie grupy adapterów, nazwijmy je natywne i firm trzecich, te pierwsze robią wyłącznie za dystans, który zastępuję komorę lustra i tyle, drugie to dodatkowo tłumaczenie informacji, często robione przez chińczyków po omacku w stylu "może się uda".

To czy bezlustro radzi sobie z obiektywem lustrzankowym to kwestia zazwyczaj generacji i technologii w obiektywie, jeśli zastosowano szybkie precyzyjne silniki, które radzą sobie z szybkim doostrzaniem jakie mamy w bezlustrach to będzie nawet lepiej lub przynajmniej tak dobrze jak na lustrzance.
Obiektywy tworzone do bezluster mogą ale nie muszą wykorzystywać zyski jakie producent założył przy tworzeniu bagnetu w kwestii odległości, średnicy itd.

Kolejna sprawa to działanie AF w bezlustzre i lustrzance, jest inne i sporo by tu tłumaczyć dlaczego w lustrzance jest lepsze ale doszło do ściany, której nie przebije, a bezlustra mogą i powoli to robią.

cybulski
30-11-2020, 15:46
Ja się z Tobą koesh zgadzam, że Nikon i Canon dobrze zrobili te swoje przelotki i działa to ekstra bo jest to natywne, firmy te znają swoje protokoły i niczego nie muszą wstecznie odkrywać.

akustyk
30-11-2020, 15:53
Teoretycznie to ja też kupiłem ML z jednym szkłem i miałem zamiar używać innych przez adaptery. W praktyce zrobiłem tak parę razy 8) Jeśli zwyczajnie jest odpowiednia oferta i finanse pozwalają to mało kto będzie się bawił w adaptery na dłuższą metę. Zanim kupiłem ML to wcale mi się tak nie wydawało ;)
zgadzam sie w duzym stopniu. IMHO adapter to jest pulapka, ktora wciaga ludzi obietnica, ze wcale nie beda musieli wydac duzo pieniedzy na ta nowa zabawke. potem w praktyce okazuje sie, ze biolej k*cy idzie dostac z adapterami i naciety na ta obietnice frajek konczy jedna kwydajac wiecej pieniedzy niz planowal

przerabialem ten numer z M-ka Canona i szklami EF, moja opinia jest taka: albo adapter na stale na korpusie (i wtedy on jest de facto EF i de facto nie kupujemy go dla mniejszego rozmiaru, nawet takiego M6 :D) albo na kazdym adaptowanym szkle osobno (z d* czapy rozwiazanie, ale mniej kijowe od tego ostatniego) albo masochizm w zapinanie czesci szkiel natywnych i przekladanie adaptera miedzy nienatywnymi o tym samym bagnecie. to ostatnie to jest rzezba w g0wnie i notoryczna frustracja.

w moim przypadku zakup takiego R6 bylby tylko i wylacznie pod katem szkiel EF. w sumie to mam zestaw taki, ze wagowo/gabarytowo/mozliwosciowo w pelni mi odpowiada i moge nim dlugie lata robic nawet jak mnie najdzie zwiekszyc rozdzielczosc do dajmy na to 36Mix FF. inaczej nie widze zadnego sensu w bawienie sie w kupowanie kilku adapterow (powiekszajacych i tak juz niemale obiektywy) a juz zwlaszcza w przekladanie tych adapterow. ale obiektywnie rzecz biorac... dla mnie zamiana 6D2 na R6 to by bylo kupe kasy za gorsza ergonomie (adapter), brak celownika optycznego, brak GPS-a, mniejsza rozdzielczosc (drobiazg, no ale niech bedzie ze wymienie). za to ze stabilizacja i wiekszym DR. jako ze ja 6D2 glownie obracam landszafty ze statywu i DR nigdy nie uwazalem za problem w tym korpusie (ani nawet 6D1)... :)

Ale co wy macie z tymi adapterami że one coś złego czy dobrego wnoszą.
Są dwie grupy adapterów, nazwijmy je natywne i firm trzecich, te pierwsze robią wyłącznie za dystans, który zastępuję komorę lustra i tyle

prawie tak, ale...
ten dystans musi byc odpowiednio wyczerniony w srodku. podobniez (sam nie testowalem) adaptery EFM->EF firm trzecich pod tym wzgledem ssa i moga produkowac odblaski. sa nawet przyklady w necie jak to wyglada.

drugie ale: plaszczyzna natywnego bagnetu i bagnetu adaptowanego musza byc idealnie rownolegle. w praktyce to wcale z tym nie jest az tak rozowo. przy rozdzielczosciach dochodzacych juz do 50Mpix lekko nieprostopadly adapter moze powodowac zauwazalny spadek ostrosci miedzy jedna strona kadru a przeciwlegla. a jak sie ostrzy na boku kadru (no bo przeciez mozna w ML)... to moze byc z tego niezla doopa :/

, drugie to dodatkowo tłumaczenie informacji, często robione przez chińczyków po omacku w stylu "może się uda".

a nie jest tak, ze nowe bagnety to po prostu wiecej kontaktow, a te "stare" przenosza ta sama informacje? tak zeby komunikacja przez adapter byla w 100% analogowa?

pytam, bo nie wiem, tak Canon jak i Nikon sa w 200% japonskie (jak moga zabarykadowac sie we wlasnym standardzie i nikomu go nie ujawnic, to nie ma szansy, zeby zrobili to inaczej :D) wiec protokoly F, Z, EF, RF byly, sa i pozostana tajne przez poufne. a Canon jeszcze chamsko w ktoryms momencie cos nap* zeby rozwalic kompatybilnosc Sigm z nowymi korpusami :(

Kolejna sprawa to działanie AF w bezlustzre i lustrzance, jest inne i sporo by tu tłumaczyć dlaczego w lustrzance jest lepsze ale doszło do ściany, której nie przebije, a bezlustra mogą i powoli to robią.
nie no, nie bedziemy sobie opowiadac. pod wzgledem celnosci ML jest skazany na lepszosc. tylko predkosc poki co moze byc kwestia otwarta, ale to tez jest blizej niz dalej

aldam
30-11-2020, 15:57
ale nie uwzgledniami szkiel, ktore po zapieciu adaptera sa natywne?

w znaczeniu, ze korpus rozmawia z nimi natywnym protokolem (czyli w przypadku Canona: + wszystkie EFy), a nie jakas inzynieria wsteczna (w przypadku Canona: - wszelkie Sigmy, Tamrony, Tokiny, ... czy to na EF czy na RF)

jakby takowe uwzgledniac, bo w sumie czemu nie, to Canon (i Nikon) sa tu bardzo, bardzo daleko z przodu.

osobiscie nie widze po co bym kupil korpus R dla optyki RF, natomiast wyobrazam sobie zakup R6 pod katem tego zestawu EF-ow ktory mam. z mojej perspektywy to jest to aparat systemowy EF, moglbym go miec po prostu z zalozonym na stale adapterem. z natywna optyka w postaci szkiel EF. to jest bardziej natywne niz jakies kundlowate Sigmy EF zapinane do 5D czy Sigmy RF do R5. i naprawde nie jestem jedynym przypadkiem podobnie myslacym (o zapinaniu EF-ow do korpusow R z nakreconym na stale adapterem). de facto to wyniki sprzedazy R6 i R5 biora sie wlasnie z takich ludzi, a nie z sympatykow cen nowych szkiel RF

Chyba do panasonica też większość EF pasuje przez przelotkę sigmy.

akustyk
30-11-2020, 16:08
do Sony tez sa przejsciowki. i dziala to bardzo roznie, zeby nie powiedziec drewnianie. przynajmniej jak sie wie jak moga dzialac te EF-y naprawde, nawet w staroswieckiej technologii DSLR :)
chociaz AF Panasonika to nie jest poziom Sony. aczkolwiek nie upieram sie, ze to zrobi roznice w tym wypadku...

IMHO jak sie chce EF-y na powaznie uzywac, to kupowac korpus EF. natywny badz taki z nakreconym na stale adapterem w korpusie, ktory obsluguje protokol EF. czyli tej jednej jedynej firmy, na piec liter pierwsza "C" :)

cz4rnuch
30-11-2020, 16:09
Tyle, że z ogromnym ograniczeniem, które pewnie dla wielu dyskwalifikuje tę przelotkę, bo nie działa AFC.

ksh
30-11-2020, 16:24
Nawet stosując "natywne" systemowe adaptery nie ma adopcji w 100% wszystkich obiektywów, pamiętajmy że wiele rozwiązań ewoluowało, kwestia działania AF była dynamiczna, obiektywy firm trzecich to loteria.
Jednak zarówno canon jak i nikon wskazują co działa poprawnie co nie, a testy łatwo pokazują czy jest w praktyce lepiej czy gorzej, można w ciemno zakładać że adaptacja jest poprawna, a działanie nie gorsze niż na podobnym sprzęcie w obu technologiach.

Rozwalają mnie testy porównujące i udowadniające że AF lepiej działa na D500 niż na Z50 + FTZ itp !!

Kolekcjoner
30-11-2020, 16:38
Liczby szkieł?
:lol:
Ostatnio ktoś liczył na grupie Canona i chyba wyszło razem z filmowymi coś 140 - rzeczywiście mało ... i Panas ma na pewno więcej ;)...

cybulski
30-11-2020, 16:42
@akustyk (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=937) mnie jedynie co przeszkadza w 6d to mało pikseli i za słaby AF. Dlatego mam też 5dmk4 (co kosztowało mnie oba body w cenie R) i tak między Bogiem a prawdą tylko jak czytam fora i internety to zbiera mnie na zakup R ale gdy przestaję czytać to już nie :)
a nie sprawdzałem, te bezlusterkowce Canona mają w ogóle gpsy ?

cz4rnuch
30-11-2020, 16:43
Niby każdy wie o co chodzi, ale i tak ciężko się dogadać, bo jedni za systemowe uważają tylko szkła danej firmy z odpowiednim bagnetem, inni ogólnie szkła z danym bagnetem a jeszcze inni wsadzają do tej samej kategorii wsio co się da podpiąć przez przelotkę byle tylko miało to samo logo. Są też tacy, którzy szkła adoptują :) Dla każdego coś dobrego.

ksh
30-11-2020, 16:50
Powinno się liczyć ale rozsądek jest potrzebny, wiele obiektywów Sony z początków ani optycznie szału nie robi ani od strony AF szału nie ma, te kilka lat ewolucji w modelach sprzętu było szybsze niż optyka.
Z drugiej strony wiele obiektywów z lustrzanek canon i nikon ma tak świetne i tak dobrze działające na bezlustrach że musimy to brać pod uwagę i nie powinno nas interesowac czy używa sie adapter czy nie ( kwestia gabarytów i wagi to inna bajka).

Wojenki systemowe były i są, rozsądku w nich brak.

Na końcu i tak okazuje sie że wielu z nas pada ofiarą marketingu i w portfelu znowu mniej kasy, kwestia jak dużo mniej :)

g69
30-11-2020, 18:48
Wojenki systemowe były i są, rozsądku w nich brak.

Na końcu i tak okazuje sie że wielu z nas pada ofiarą marketingu i w portfelu znowu mniej kasy, kwestia jak dużo mniej :)[/QUOTE]

Niektórzy tak wojuja,że można pomyśleć,że są opłacani przez te firmy.. :))

aldam
30-11-2020, 19:01
:lol:
Ostatnio ktoś liczył na grupie Canona i chyba wyszło razem z filmowymi coś 140 - rzeczywiście mało ... i Panas ma na pewno więcej ;)...

wywołałem dyskusję swoim wpisem ale miałem na myśli tylko optykę natywną

akustyk
30-11-2020, 19:14
mnie jedynie co przeszkadza w 6d to mało pikseli i za słaby AF.

6D1 masz na mysli?

w 6D2 nie mam uwag do AF. rozstaw punktow moze nie powala, ale dla odmiany bardzo mi pasuje ich geste rozmieszczenie. w porownaniu z 70D (ktory to jak na cropa mial dosc wywalony AF) nie widze jakis problemow z pokryciem w realnym uzytkowaniu, za to widze spore w trafnosci - 6D2 zawsze trafia w punkt, czego o 70D nie moge powiedziec.

co do ilosci Mpix... mialem 6D1, mialem 750D czy M5, mam 6D2 mam 70D... ja nie widze problemow z iloscia MPx zadnego z nich w realnym uzytkowaniu. mocno zdjec nie cropuje, a na docelowym podgladzie 4K ciezko odroznic 26Mpi czy 24Mpix od 20Mpix. latwiej odroznic gdzie crop i obiektyw zostal pokonany przez rozdzielczosc matrycy, a gdzie pelna klatka ktora ma wy* na rozdzielczosc szkla, bo co nie zapniesz i tak bedzie ostre :)

Dlatego mam też 5dmk4 (co kosztowało mnie oba body w cenie R) i tak między Bogiem a prawdą tylko jak czytam fora i internety to zbiera mnie na zakup R ale gdy przestaję czytać to już nie :)

mnie tak kusi 70D zamienic na 80D. uzywam tego duzo, bo ostatnio 3x w tygodniu rowerkiem z corka do szkoly jezdze rano, to jest rundka z 15km i przy ladnej pogodzie nawet 1,5h jak sobie staje i foty robie :) ale ten holenderski oszczedny kalwinizm mi sie w glowie odzywa i kaze robic tym co sie ma, nie szukac wydatkow ;) nie zeby to byla fortuna ani zebym z tego nie skorzystal... ale jakos tak... na pohynel konsumpcjonizmowi :)

a nie sprawdzałem, te bezlusterkowce Canona mają w ogóle gpsy ?
chyba zaden. przez apps z komorki powinny miec. poza tym to IMHO telewizor juz wystarcza do wyzerania baterii, nie trzeba tego jeszcze bardziej obciazac :)

cybulski
30-11-2020, 20:05
Mimo, że nie mieszkam w NL to wąż w kieszeni u mnie chyba podobny :D Zamast zmieniać puszki wolałem ostatnio kupić używane 70-300L, przyda się może na następny sezon.

Kolekcjoner
30-11-2020, 20:36
wywołałem dyskusję swoim wpisem ale miałem na myśli tylko optykę natywną

Ja też 8).

aldam
30-11-2020, 20:39
Ok
Specjalnie tego nie liczyłem ale nie mam przekonania, ze na RF jest więcej natywnej optyki niż na bagnet L

akustyk
30-11-2020, 20:51
natywna optyka to optyka obslugujaca natywnie protokol komunikacji. to nie jest to samo co: pasujaca mechanicznie do korpusu

szkla FD byly przerabiane na bagnet EF tak, ze mialy natywnie mocowanie EF. i nie robilo to z nich szkiel EF. tak samo jak ciezko mowic o natywnych Samyangach (tych bez kontaktow elektronicznych).
dla odmiany szkla EF z nakreconym adapterem sa pelnoprawnymi obiektywami w korpusie RF. o to chodzilo z adapterem

a czy takich szkiel jest wiecej niz w bagnecie L...? :D

45837

cz4rnuch
30-11-2020, 22:04
Następny w kolejce, jeśli chodzi o tele dla plebsu, ma być RF 400mm f/8. Tutaj raczej nie ma wątpliwości co do tego czy to szkło będzie natywne czy nie :) Co ciekawe ponoć 600 i 800 źle się nie sprzedają. Może właśnie tego potrzebują ludzie i Canon znowu trafił w 10kę :)

ksh
30-11-2020, 22:11
Raczej trafił w 11-tkę :)

Ligo
30-11-2020, 22:12
To przecież tylko ciutkę ciemniejsze od dzisiejszego standardu f/7.1.

aldam
01-12-2020, 10:00
akustyk

Od strony technicznej pewnie masz rację (chociaż liczba pinów w rf wskazuje, że coś tam zmienili / dodali).
Dla mnie natomiast natywny oznacza możliwość bezpośredniego zapięcia pod body bez urządzeń towarzyszących

akustyk
01-12-2020, 10:36
@akustyk (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=937)

Od strony technicznej pewnie masz rację (chociaż liczba pinów w rf wskazuje, że coś tam zmienili / dodali).
Dla mnie natomiast natywny oznacza możliwość bezpośredniego zapięcia pod body bez urządzeń towarzyszących

dla mnie definicja jest od doopy strony. po mojemu to szklem natywnym do RF jest i bedzie EF z zalozonym firmowym adapterem - przekazujacy do korpusu pelne dane (w tym np. odleglosc ostrzenia dla lampy blyskowej), w odroznieniu od manualnych wynalazkow bez zadnej komunikacji z korpusem ale za to z fizycznym mocowaniem RF. bo tym EF-em (przez wkurzajacy mnie adapter) bede mogl pracowac w 100% tak jak od niego oczekuje i znam. dzisiaj, za rok, i za kolejne 10 lat jak mi sie zechce.

z takiegoz ostatniego powodu do korpusow EF(-S) mam, z jednym wyjatkiem, wylacznie szkla Canona. bo moze i fajne te Sigmy Art, nie przecze, ale po co mi za kilka lat bawic sie w wysylanie ich do przeprogramowania chipa, zeby w nowym korpusie (EF, RF, jeden pies) mogly nie generowac Err 01. to ja mam w d* taka natywnosc :)

podobnie jak "natywnosc" szkiel EF przez adaptery z rekonstruowana obsluga protokolu Canona w korpusach Panasonika czy Sony. jak mam wydac 1/3 mojej pensji na dobry obiektyw, to chce zeby on mial gwarantowana wspolprace z dzisiejszymi i przyszlymi korpusami. nawet jak obiektyw bedzie pelnoletni, bo i takich juz uzywalem. Canon wypuszczajac wlasny adapter EF do EFM czy RF gwarantuje wspolprace tych obiektywow i gdyby cokolwiek sie pozmienialo w elektronicze, po ktorejkolwiek stronie (korpus/obiektywy) to oni to maja psi obowiazek rozwiazac tak, zeby dalo sie sprawnie uzywac. tej gwarancji nie daja adaptery firm trzecich, bo nie ma w nich licencjonowanej obslugi protokolow komunikacyjnych (Canon nikomu oprocz Reda tego nie licencjonuje).

ksh
01-12-2020, 11:02
Jeśli producent gwarantuje poprawną współpracę z danym obiektywem to po co sobie zawracać głowę tym czy bez adaptera czy z adapterem, zmartwieniem są firmy trzecie zarówno w obiektywach jak i adapterach.

akustyk
01-12-2020, 12:11
Jeśli producent gwarantuje poprawną współpracę z danym obiektywem to po co sobie zawracać głowę tym czy bez adaptera czy z adapterem, zmartwieniem są firmy trzecie zarówno w obiektywach jak i adapterach.
w Canonie i w Nikonie, ktore chronia swoich licencji jak Czestochowy. stety, niestety...

Sony FE czy L-mount sa otwartymi standardami, tam nie ma problemu ryzyka utraty komunikacji. tylko nie wiem na ile ekscytujaca jest mozliwosc zapinania szkiel L do Sony, badz szkiel FE do Panasonika ;)

cz4rnuch
01-12-2020, 12:19
FE nie da się podpiąc do mocowania L, bo Sony ma krótszy dystans. Sorki za wcześniejszą pomyłkę.

ksh
01-12-2020, 12:52
Ani Sony FE ani L nie są otwartymi systemami, daj jakieś info o tym bo może się mylę odnośnie L-mount bo Sony nikomu nic nie otwierało tylko wytrychy są łatwiej dostępne, taka polityka.

akustyk
01-12-2020, 13:23
Ani Sony FE ani L nie są otwartymi systemami, daj jakieś info o tym bo może się mylę odnośnie L-mount bo Sony nikomu nic nie otwierało tylko wytrychy są łatwiej dostępne, taka polityka.

takie cos znalazlem a propos Sony:
https://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/201102/11-018E/

co do L to faktycznie moze nie byc to tak proste, wedlug Leiki nie jest to rzeczywiscie otwarty standard:
https://l-mount.com/en/Q-and-A

cz4rnuch
01-12-2020, 13:58
Sony udostępnia swoje protokoły dla firm związanych umową z Sony. Czyli można uzyskać potrzebne dane w przeciwieństwie do Nikona czy Canona, które nawet odpłatnie nie udostępniają swojej wiedzy więc zostaje zabawa w zgaduj zgadula. A do el alajans to trzeba do niego wstąpić więc nie jest to otwarte dla wszystkich a na ten moment jedynie dla Leica'i, Panasa i Sigmy. Przy czym nawet tu są lub były jakieś zgrzyty, bo ostatnio czytałem, że nie wszystkie szkła Panasa działały dobrze na aparatach Leica.

akustyk
01-12-2020, 14:08
Sony udostępnia swoje protokoły dla firm związanych umową z Sony. Czyli można uzyskać potrzebne dane w przeciwieństwie do Nikona czy Canona, które nawet odpłatnie nie udostępniają swojej wiedzy więc zostaje zabawa w zgaduj zgadula.
dokladnie. przy czym w Sony to byl dobry (choc podyktowany koniecznoscia) ruch, zeby szybko powiekszyc atrakcyjnosc nowej linii

a Canon i Nikon tkwia za wlasnymi barykadami. bo moga. ani to piekne ani chwalebne, ale jak patrze na te moje 12 szkiel EF (i jeszcze 2 EFS)... no to kurde, dziala :( kaganiec systemu, i to ten lepszy bo przez optyke a nie tylko jeden czy dwa korpusy

A do el alajans to trzeba do niego wstąpić więc nie jest to otwarte dla wszystkich a na ten moment jedynie dla Leica'i, Panasa i Sigmy. Przy czym nawet tu są lub były jakieś zgrzyty, bo ostatnio czytałem, że nie wszystkie szkła Panasa działały dobrze na aparatach Leica.
Leica to jest Panasonic, wiec nie robmy sobie jaj z pogrzebu ;) to tylko Sigma jest inna firma tutaj, dopuszczona do oltarza za to ze dala niezbedne Panasonikowi patenty ;) i tyle bedzie tego p*enia o aliansie dla poprawy dobrobytu ludzkosci, plodnosci zubrow subsaharyjskich czy aerodynamiki Fiata 500 ze spoilerem od Subaru :) marketingu, znaczy sie

ksh
01-12-2020, 14:39
"These basic specifications will be disclosed to manufactures of lenses and mount adaptors following a predefined process of approval and the signing a license agreement with Sony."

Można to zrozumieć na wiele sposobów i nie koniecznie oznacza to co się wydaje za oczywiste :)
Tamron, Tokina, Sigma itd musi też mieć jakieś porozumienie z producentami sprzętu, a jak to wygląda to nie wiemy.
Jeśli Sony tak chętnie "daje" od 2011r to dlaczego siedem lat czekaliśmy na pierwszy zoom Tamrona ?

Leica to jest Panasonic, wiec nie robmy sobie jaj z pogrzebu ;) A dlaczego tak ?
Panas to Matsushita tak samo jak np Technics czy Sanyo i wiele innych marek, a Leica to chyba ta jakaś gruba blackstone czy jakoś tak ale w niej same fundy i dziwne firmy, a nie panas.

cz4rnuch
01-12-2020, 15:11
dokladnie. przy czym w Sony to byl dobry (choc podyktowany koniecznoscia) ruch, zeby szybko powiekszyc atrakcyjnosc nowej liniiWiadomo. Gdyby Sony teraz startowało z tą liczbą klientów, którą zdobyli przez te lata to obawiam się, że zachowaliby się tak samo jak Canon i Nikon.

a Canon i Nikon tkwia za wlasnymi barykadami. bo moga.Nie do końca. Canon sobie poradzi, ale Nikon ostatnie lata ma bardzo słabe i tak sobie myślę, że dopuszczenie innych firm mogłoby mu pomóc, bo mimo, że mają fajne i niedrogie aparaty bezlusterkowe oraz przejściówkę to wcale dobrze sobie nie radzą finansowo. Czyli chyba nie do końca tego potrzebują klienci.

Leica to jest Panasonic, wiec nie robmy sobie jaj z pogrzebu ;)Wiem, że firmy ze sobą współpracują, na kompaktach Leica tylko przebija swoje logo, ale czy to jest to samo to nie jestem przekonany. Przynajmniej nic takiego nie wynika z pobieżnej lektury internetów. W każdym razie czytałem o problemach obiektywów Panasa na Leice.

Jeśli Sony tak chętnie "daje" od 2011r to dlaczego siedem lat czekaliśmy na pierwszy zoom Tamrona ?.Raczej trochę ponad 4 lata, bo w 2011 nie było żadnych kamer z mocowaniem FE a do E sprzedawały się same kity. A jeszcze wcześniej mieliśmy też obiektywy Zeissa oraz Samyanga. Żeby projektować obiektywy pod konkretny system to taki system musi jakoś rokować, tym bardziej, że były to produkty projektowane tylko pod to mocowanie (inaczej niż lustrzankowe Tamrony i Sigmy, które klepano do prawie wszystkich systemów), a pierwsze lata w Sony to było badanie rynku, żeby nie powiedzieć niszy. Czemu Tamronowi zabrało to więcej czasu. Nie wiadomo. Nie wiadomo też czy decyzji nie przyspieszyło lub opóźniło samo Sony, właściciel całkiem pokaźnego pakietu akcji Tamrona.

akustyk
01-12-2020, 15:26
A dlaczego tak ?
Panas to Matsushita tak samo jak np Technics czy Sanyo i wiele innych marek, a Leica to chyba ta jakaś gruba blackstone czy jakoś tak ale w niej same fundy i dziwne firmy, a nie panas.
nie chce mi sie przekopywac przez nety, ale to jest od paru dobrych lat jakas dobrze powiazana symbioza, pewnie nawet w jakiejs prawnej postaci. o to mi z grubsza chodzilo

Wiadomo. Gdyby Sony teraz startowało z tą liczbą klientów, którą zdobyli przez te lata to obawiam się, że zachowaliby się tak samo jak Canon i Nikon.

nie mam co do tego zadnych watpliwosci ;) Tokio nie na darmo jest Tokio, zeby nie uciec precz od ogolnych standardow do wlasnych rozwiazan kiedy tylko dostanie ku temu okazje. Sony niestety jej nie mialo...

Nie do końca. Canon sobie poradzi, ale Nikon ostatnie lata ma bardzo słabe i tak sobie myślę, że dopuszczenie innych firm mogłoby mu pomóc, bo mimo, że mają fajne i niedrogie aparaty bezlusterkowe oraz przejściówkę to wcale dobrze sobie nie radzą finansowo. Czyli chyba nie do końca tego potrzebują klienci.

pozyjemy, zobaczymy. IMHO Nikon po prostu zmniejsza skale i sie bardziej specjalizuje pod uzytkownika zaawansowanego. temu uzytkownikowi moze wystarczyc dobra gama firmowych obiektywow, bo masa lekko-polsmiesznych kundelkow go ani mrozi ani grzeje... to nie amator, ktory bedzie sie bawil w zapinanie M42 w 2020 roku ;)

Czemu Tamronowi zabrało to więcej czasu. Nie wiadomo. Nie wiadomo też czy decyzji nie przyspieszyło lub opóźniło samo Sony, właściciel całkiem pokaźnego pakietu akcji Tamrona.
ale co zabralo Tamronowi mnostwo czasu w kontekscie Sony? temu Tamronowi, ktorego drugim udzialowcem jest ww. Sony, zebysmy mieli jasnosc :) https://en.wikipedia.org/wiki/Tamron
nie bylo to przypadkiem wypuszczanie takich 28-75 z logo Sony, a potem nowych projektow z tym nowym logo? :) zanim dopiero wolno bylo wypuszczac z wlasnym logo, nadal w tym jedynym mocowaniu :)

cz4rnuch
01-12-2020, 15:37
No przecież napisałem, nawet w tym co zacytowałeś, że Sony jest obecnie posiadaczem pakietu akcji Tamrona. Nie wiem tylko od kiedy jest a bez tego trudno wyrokować czy miało to wpływ na wcześniejsze decyzje. Sony nie wypuściło do tej pory 28-75 więc nie wiem o czym piszesz :) A wracając do mocowania E to jednak znalazłem, że co prawda do apsc, ale tamron zrobił już zuma 18-200 E w roku 2011. Także nie wiem co od kiedy i jak wolno, ale możliwe, że Sony ma jakiś wpływ na to kiedy firmy trzecie, nie tylko Tamron, wydają swoje obiektywy. Dla mnie zawsze było podejrzane to jak dziwnie wyglądały daty premier szkieł Samyanga oraz te dość dziwne kombinacje ogniskowa/przysłona, które firma wypuszczała. Trochę tak jakby celowo unikano pewnych ogniskowych czekając na ruchy Sony. No, ale to już trochę pojechałem. Taka teoria spiskowa.

akustyk
01-12-2020, 15:51
Sony nie wypuściło do tej pory 28-75 więc nie wiem o czym piszesz :)
czekaj, ale jak... to co to jest to o to?
45855
https://www.sony.nl/electronics/cameralenzen/sal2875

A wracając do mocowania E to jednak znalazłem, że co prawda do apsc, ale tamron zrobił już zuma 18-200 E w roku 2011. Także nie wiem co od kiedy i jak wolno, ale możliwe, że Sony ma jakiś wpływ na to kiedy firmy trzecie, nie tylko Tamron, wydają swoje obiektywy. Dla mnie zawsze było
podejrzane to jak dziwnie wyglądały daty premier szkieł Samyanga oraz te dość dziwne kombinacje ogniskowa/przysłona, które firma wypuszczała. Trochę tak jakby celowo unikano pewnych ogniskowych czekając na ruchy Sony. No, ale to już trochę pojechałem. Taka teoria spiskowa.
w przypadku takich plotek jak Samyang moze bardziej chodzic o zajmowanie jakichs tam nisz rynkowych, ktore duzy producent pozostawi.

cz4rnuch
01-12-2020, 16:22
Od początku pisałem o mocowaniu E. O tym lustrzankowym obiektywie nic nie wiem. Jedno co wiem (albo tak mi się wydaje), że Tamron robi lub projektuje obiektywy także dla innych firm, nie tylko dla Sony. Albo sprzedaje im swoje patenty. Ostatnio chyba pisano o tym, że projektowali obiektywy dla Zeissa. A co do tego konkretnego 28-75 to jesteś przekonany, że jest tak jak piszesz? Porównałem sobie na optycznych i faktycznie obiektywy Sony i Tamron wyglądają bardzo podobnie, jedynie lekka różnica w wadze i maksymalnym powiększeniu, ale z tego co widzę to wersja Tamrona dostępna jest też w innych mocowaniach a poza tym miała premierę w 2006 a obiektyw niby Sony został zaprezentowany w 2009.

akustyk
01-12-2020, 16:52
ach... teraz wszystko jasne. moja mea culpa, myslalem ze to tez jest E

Kolekcjoner
02-12-2020, 00:02
Dla Ciebie może tak, natomiast w praktyce ja używam swoich ponad 20tu EFów z bezlustrami Canona i one działają powiedziałbym nawet lepiej niż na dslr więc może nazewniczo są nienatywne ale użytkowo to mi nie przeszkadza :).

cybulski
02-12-2020, 16:52
... używam swoich ponad 20tu EFów z bezlustrami Canona i one działają powiedziałbym nawet lepiej niż na dslr ...

A czy są jakieś EFy, które lepiej odpuścić do bezlustra ? Ja co prawda mam skromniejszą kolekcję, mi wychodzi 9EFów w tym 7eLek :)

aldam
02-12-2020, 17:44
Przyłącze się do pytania trochę z innej strony.
Koledzy jak widzę doświadczenie z optyką canona mają bardzo duże.
Nie mogę przekonać się do RF85/2
Zastanawiam się nad 1. 85L 1.2 II 2. 135L
Zastosowanie typowo portretowe.
Szkła pod R. Do tego mam RF35 1.8 i na 100% dokupię RF50 1.8

cybulski
02-12-2020, 18:08
Przyłącze się do pytania trochę z innej strony.
Koledzy jak widzę doświadczenie z optyką canona mają bardzo duże.
Nie mogę przekonać się do RF85/2
Zastanawiam się nad 1. 85L 1.2 II 2. 135L
Zastosowanie typowo portretowe.
Szkła pod R. Do tego mam RF35 1.8 i na 100% dokupię RF50 1.8

Najpierw spróbuj tego taniego rf50 skoro i tak planujesz. Ona pokazuje kadry z tej 50tki z RP i mówi że "lovely" a ma też rf85/1.2 i chyba R5. https://instagram.com/irenerudnykphoto?igshid=lk44e81latv6

EF 85L II jest wolny, 135L szybszy. Ciężko powiedzieć który. Ja mam za mało kadrów tymi szkłami aby się wypowiadać. Lubię oba.

aldam
02-12-2020, 19:42
Oglądałem jej filmy na yt.
Rf50 zapowiada się się na świetne szkło.
Pamietam jak biegałem tylko z nikonem 50 1.8 zapiętym na d600 przez bardzo długi czas.
RP jak widzę ceny spadają regularnie. Jeszcze kilka miesięcy i będzie dostępny z adapterem w okolicach 3,8kzl
Dla osób nastawionych na jpgi to nr 1 - wg mnie oczywiście.

Przyznaje, że 135L kusi bardziej ;)

cybulski
02-12-2020, 19:50
135L, zależnie od stanu, za ok 2.5tys można kupić bez widocznych śladów używania. To szkło nazywają królową elek, jest relatywnie mały.

Kolekcjoner
02-12-2020, 22:02
A czy są jakieś EFy, które lepiej odpuścić do bezlustra ? Ja co prawda mam skromniejszą kolekcję, mi wychodzi 9EFów w tym 7eLek :)
Pewnie te same które trzeba odpuścić podpinając do Eosów EF. Było kilka kitów - do kitu zupełnie ;).... Tu od razu mi się przypomina ef 38-76mm f/4.5-5.6 - to chyba najgorsze szkło w historii - ciężko uwierzyć żeby komuś udało się zrobić większy shit :lol:....

akustyk
02-12-2020, 23:22
A czy są jakieś EFy, które lepiej odpuścić do bezlustra ?
niezbyt. trzeba ewentualnie wziac poprawke na obecny stan AF w bezlustrach, przede wszystkim w kontekscie sledzenia. ale to oczywiscie bardzo sie zmienia i za rok dwa nie bedzie o czym mowic.

po mojemu to taki 135/2 pewniej chodzi "przez celownik" niz w LV, tzn. w 6D2 on sie trzyma jak przyklejony do sledzonego obiektu. w LV w 6D2 jest gorzej a w takim M5 w ogole bardzo dziwnie - w sumie jakos trzymalo to ostrosc, bo docelowe zdjecia byly w wiekszosci ostre - ale w celowniku kompletnie nie czulo sie tej pewnosci (okreslilbym moje wrazenie jako "a idzcie w piz* z ta cyfrowa zabawka, do sportow to kompletna rzezba w g0wnie")

poza tym w 6D2 miedzy celownikiem a LV nie widze jakichs wielkich roznic na szklach USM, w predkosci czy celnosci. w bardzo slabym swietle DPAF zawsze wyostrzy, nawet jak celownik juz wymieka :)
prawie-jak-USM 50/1.4 jakby grzeczniej chodzi w DPAF-ie, gdzie prehistoryczny AF kontrastowy bardziej nim szarpie

Ja co prawda mam skromniejszą kolekcję, mi wychodzi 9EFów w tym 7eLek :)
no eLek to ja mam bidnie w porownaniu, bo raptem 5. opieram sie pokusom uznawania EFS 18-55 za ukryta eLke, jak niektore internety glosza :mrgreen:

aldam
02-12-2020, 23:54
Późna pora i może żartów już nie chwytam z tym efs 18-55 ;)

cybulski
09-12-2020, 11:41
Dla miłośników tabelek ostrości, tabelki dxo 85/1.4L IS na tle konkurentów również. Sigma pobita chyba ostrościowo "aptekarsko" :)
https://www.dxomark.com/canon-ef-85mm-f1-4l-is-usm-lens-review/

ale nie na 1,4, wg optycznych sigma jest lepsza ... i komu wierzyć ?
https://www.optyczne.pl/410.4-Test_obiektywu-Sigma_A_85_mm_f_1.4_DG_HSM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87 _obrazu.html
https://www.optyczne.pl/444.4-Test_obiektywu-Canon_EF_85_mm_f_1.4L_IS_USM_Rozdzielczo%C5%9B%C4% 87_obrazu.html

Optyczne chyba po prostu powinni testować na 5dsr 50mpix a nie na 22mpix 5dmk3 :)

cz4rnuch
09-12-2020, 11:54
... i komu wierzyć ?Nikomu. Na optyczne już nie zaglądam to nie wiem a na DXO to najwyżej na ranking komórek, bo ich pomiary szkieł jak dla mnie mocno odstają od rzeczywistości (wnioskuję głównie po tych kilku szkiełkach, które miałem). Wiem, że tam zdarzały się naprawdę spektakularne wtopy serwisu, ale w tej chwili nie pamiętam jakie to były przykłady. Ale tak przy okazji 85, to zerknąłem jak u nich wypada np tania FE 85/1.8. Hmm, lubię to szkło i uważam, że jest ostre, ale że aż tak? (i to na starej matrycy 42Mpx czyli prawie o 10Mpx mniej upakowanej niż u Canona):

https://www.dxomark.com/Lenses/Sony/Sony-FE-85mm-F18-mounted-on-Sony-A7R-II__1035

cybulski
09-12-2020, 12:04
Kolega używa tego fe85. Uywał na a7iii, potem na a7r3 a obecnie na a7r4 i nadal nie widzi powodów do zmiany, za tą cenę Panie szanowny pocóż zmieniać :)

aldam
09-12-2020, 14:55
Kupiłem rf50 1.8
Malutkie szkło. Szkoda, że nie ma control ring.
Podłączyłem do aparatu ale muszę zrobić aktualizacje body inaczej nie ruszy ;)

cybulski
09-12-2020, 15:21
Kupiłem rf50 1.8

Masz R czy RP ?

aldam
09-12-2020, 15:51
Teraz R

Jednak to szkło to idealny kompan do RP
W 2021 ma wyjść mark 2 RP . Byle zmienili tą ułomną migawkę w tym modelu.

JERONIM
09-12-2020, 17:33
Kupiłem rf50 1.8
Malutkie szkło. Szkoda, że nie ma control ring.

Przecież masz przelącznik contol w obiektywie

aldam
09-12-2020, 19:58
Rzeczywiście ;)

aldam
10-12-2020, 10:19
R6 specjalnie nie odjechał matrycy w R
https://www.dxomark.com/?attachment_id=64896#main

cybulski
10-12-2020, 10:51
R6 specjalnie nie odjechał matrycy w R
https://www.dxomark.com/?attachment_id=64896#main

i co dziwne, bo to niby ma być to sama matryca, szumi trochę więcej niz 5dmk4 czyli jest tak jak mi sie zdawało patrząc w sample.

cybulski
19-12-2020, 15:19
Szybkie porównanie RF50/1.8 stm, EF50/1.8 stm i RF50/1.2L https://youtu.be/TsZxPI4AEWk

aldam
21-12-2020, 23:03
Dzięki za link

w zamian
https://www.youtube.com/watch?v=JK8pKn50Pzo&t=555s
ciężki angielski (obcokrajowiec chyba), ale za to dużo sampli prosto z puszki.

ksh
22-12-2020, 00:07
Canon ma wielki plus za ten obiektyw, tak sie zdobywa klienta, a nie jakimiś armatami f/1.2

aldam
01-03-2021, 15:07
Canon R6 - test użytkownika Nikona
https://photographylife.com/reviews/canon-eos-r6

ksh
01-03-2021, 16:21
Gościu nie wytrzymał i zrobił test tydzień przed najnowszym update softu do Nikon Z6II/Z7II, a to istotne i taki test wywala się do śmieci i robi aktualny.

cybulski
01-03-2021, 16:53
Gościu nie wytrzymał i zrobił test tydzień przed najnowszym update softu do Nikon Z6II/Z7II, a to istotne i taki test wywala się do śmieci i robi aktualny.

Uważasz, że nie miał prawa zrobić sobie testu ten użytkownik Nikona w przypadkowy dzień lutego, że perfidnie wybrał przez aktualizacją :) ??
Napisał jednak, w podsumowaniu "In fact, I would not hesitate to say that it is the best camera release of 2020, and one of the best mirrorless cameras on the market today…" czyli odniósł się do roku 2020 i stanu na dziś a nie na przyszłość ;)
A co przyniesie 2021 to się obaczy.

Jednak koesh myślę, że teraz to są już niuanse nie mające aż takiego realnego znaczenia. A ja np nie rozumiem jak można jarać się plastikową puszką z 20Mpix za 12tys. Patrząc w ten sposób to ten R6 jest na końcu stawki dla mnie.

ksh
01-03-2021, 17:03
Nie doszukuj się teorii spiskowych, zwracam uwagę że o aktualizacji wszyscy wiedzieli od początku stycznia, a gościu robi test już w momencie jak jest podana data aktualizacji.
Zrobił sobie test to niech ma ale po co, to tak jakbyś teraz wgrał do canona wcześniejszy soft i porównywał do sony, jaki to ma sens.

To nie są niuanse ponieważ dwójki Nikona mają lepszy AF od Sony i dopiero A7IV pokaże znowu pazurek, a Canon jak Canon zrobi swoje i będzie też ok, nie ważne czy z plastiki ile pikseli itd, sprzedaż będzie, solidny sprzęt od zawsze, ma wielu fanatyków i wiernych klientów, często dzięki potknięciom konkurencji.

cz4rnuch
01-03-2021, 17:37
Nie doszukuj się teorii spiskowych, zwracam uwagę że o aktualizacji wszyscy wiedzieli od początku stycznia, a gościu robi test już w momencie jak jest podana data aktualizacji...Do R5 i R6 też niedługo mają wyjść aktualizacje. To są nowe produkty (podobnie jak dwójki od Nikona) i będą aktualizowane pewnie jeszcze ze dwa lata. Tyle ma chłop czekać z testem? Zaznaczył co sprawdził i na jaki okres jest test, tyle wystarczy a jak komuś się nie spieszy to przeczyta inny test za jakiś czas albo doczyta aktualizację u pana z linka.

aldam
01-03-2021, 18:14
Z tego co przeczytałem testował aparat przez kilka miesięcy.
Poza tym napisał wyraźnie :

I have been shooting Nikon since the day I bought my first DSLR. Not planning to go anywhere anytime soon, even if Nikon falls behind. I know there will be better days, and when that happens, I don’t want to be going back and forth, because that’s money coming out of my pocket. Unfortunately, many photographers get caught up in the hype, thinking that just because system X looks better, I should switch.

ksh
01-03-2021, 18:14
Tydzień mógł poczekać, miałby przynajmniej aktualny test, zresztą wszyscy wiedzieli kiedy będzie aktualizacja.

cybulski
01-03-2021, 18:37
Za 12tys to prędzej bym wybrał Panasonica s1r niż jakieś Canony czy nikony. Albo dołożył do średniego formatu Fuji. Więc te wyścigi afu to nie ma się czym podniecać bo to już testy dla testów.

aldam
01-03-2021, 18:38
Dokładnie

Ps widziałeś cenę s1r w foto plus ?

ksh
01-03-2021, 18:41
Ceny nie ma się co czepiać, nowość nadal, to zleci pewnie do poziomu Z6 i A7III, które jak dobrze poszukasz kupisz ona za jednego canona.
Panasa nie miałem w rękach, wydaje się gigantyczny w stosunku do sony/nikon/canon co może być plusem dla zawodowca, minusem dla amatora, Panas chyba tez zrobił coś taniego do konkurowania z Z5 i Rp ?

aldam
01-03-2021, 18:54
Panasonic S5 to konkurent z6ii i R6

ksh
01-03-2021, 19:34
Mi to wygląda jak Z5 albo Rp, wywalili parę rzeczy, odchudzili aparatek i cenę dali też niższą, mi to nie pasuje do wyższych modeli jak Z6/R6.

cybulski
01-03-2021, 19:45
Mi to wygląda jak Z5 albo Rp, wywalili parę rzeczy, odchudzili aparatek i cenę dali też niższą, mi to nie pasuje do wyższych modeli jak Z6/R6.

Panas ma pikselshift i można zrobić krajobraz 96mpix. Tego nie ma Nikon i Canon. No i migawka elektroniczna 1/16000, niedostępna w C/N. Dla mnie to model wyżej nawet Z6 wg moich potrzeb.

cz4rnuch
01-03-2021, 19:54
Panas ma pikselshift i można zrobić krajobraz 96mpix. Tego nie ma Nikon i Canon. No i migawka elektroniczna 1/16000, niedostępna w C/N. Dla mnie to model wyżej nawet Z6.

RP to bym ogólnie nie porównywał do tego Panasa, bo to jest bardzo podstawowy model. A ten S5 to moim zdaniem jest coś pomiędzy Z5 a Z6, ale znacznie bliżej mu do Z6. Bardzo zaawansowane funkcje wideo, których nie ma tańszy Nikon Z5(o RP nie wspominając), dobra seria, 6K photo, post photo mode itd.

cybulski
01-03-2021, 19:57
Panas s5 ma też ciekawą funkcję fokus stacking, zapewne dla robiących makro to rzecz nieoceniona bez dodatkowego oprzyrządowania.

ksh
01-03-2021, 20:21
To że sprzęt lepszy od konkurencji nic nie oznacza, obecnie nawet nie zwiększy im sprzedaży ( tak jak było z pentax ), a klient lubi porównywać, sugeruje się ceną, tu na forum często też jest oburzenie że nowy model aparatu taki drogi i nie zwraca uwagi na to że inny jest już na rynku np pięć lat i cenę ma niską.

Jacek_Z
01-03-2021, 20:24
Panasonic to tak niszowy system, że żaden (1 na 100) zawodowiec o nim nie pomyśli. Może filmujacy, nie znam wielu z tego odłamu branży.

JERONIM
01-03-2021, 20:25
Panas s5 ma też ciekawą funkcję fokus stacking, zapewne dla robiących makro to rzecz nieoceniona bez dodatkowego oprzyrządowania.

90d,R5,R6,RP i m6 mkII mają funkcje focus bracketing.

cybulski
01-03-2021, 20:54
Panasonic to tak niszowy system, że żaden (1 na 100) zawodowiec o nim nie pomyśli. Może filmujacy, nie znam wielu z tego odłamu branży.

Nowy system więc niszowy. Fuj gfx też był niszowy a za 2019 rok okazało się że sprzedał bardzo dużo sztuk bezluster, chyba więcej łącznie apsc i gfx niż bezluster Nikona. Więc ja byłbym ostrożny z przewidywaniami przyszłości. Jak widać Panas dogonił szybko technologicznie. Szybciej niż można by się spodziewać.

candar
01-03-2021, 21:04
Nowy system więc niszowy. Fuj gfx też był niszowy a za 2019 rok okazało się że sprzedał bardzo dużo sztuk bezluster, chyba więcej łącznie apsc i gfx niż bezluster Nikona. Więc ja byłbym ostrożny z przewidywaniami przyszłości. Jak widać Panas dogonił szybko technologicznie. Szybciej niż można by się spodziewać.

Dogonił, czy nie zawsze pozostaje kwestia szkieł do systemu. Na L-Mount dla Panasonica https://www.panasonic.com/global/consumer/lumix/s/L-Mount.html produkuje szkła Sigma (podobnie jak dla Sony dla bagnetu E) z serii DG DN (są obłędne i ich używam w mocowaniu FE) i nie trzeba liczyć jak w przypadku C/N wyłącznie na natywne szkła , czy tez ersatze Samyanga ;)

Jacek_Z
01-03-2021, 21:08
System to nie coś co się sprzedaje lepiej w danym roku.

candar
01-03-2021, 21:13
Za to są systemy totalitarne w których nie ma miejsca na obcą ideologię , technologię (niby jest, ale bez wzmianek o takowej) i szkła pozasystemowe ;) Tak więc systemowi Canona po kilkudziesięciu latach znajomości powiedziałem Au revoir :P