Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Canon R - bezlusterkowiec
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
Sam często używam aps-c i to nikona bo szklarnia fajna, tania, starsza i nowsza af-p, no i jest sigma 17-50 itp ale to kwestia kalkulacji bo jaki sens miałby zakup nowych konstrukcji bezluster aps-c czy nawet m4/3 w cenach 6, 7, 8 tysiaków jeśli mam jakąś tam pełną klatkę, która robi za ten droższy sprzęt, a jak chciałbym mały zestaw to sony a7 czy A7ii też tanie w porównaniu do nowych aps-c.
Nie jestem fanatykiem stałek z AF żeby pchać się w jakieś np fuji, nie podobają mi się też wygląd retro i retro podobny.
Jak sie przeglądnie sensowne obiektywy aps-c to też ani to małe ani tanie.
Podsumowując mocno zastanawiam się czy jak potanieje Z50 i może będą jakieś mega promocje jak na Z6 to może kupię bo ten ciemniaczkowy kit sprawia że zestaw fajny, a nie ma problemu podłączyć obiektywy jakieś, chodzi mi też po głowie takie maleństwo z techart i podpiąć coś samyangowego naleśnikowego.
cz4rnuch
27-02-2020, 08:44
Canon pokazał makiety R5 i 100-500.
https://m.dpreview.com/articles/3527230088/canon-shows-off-eos-r5-rf-100-500mm-lens-under-glass-at-wppi?utm_source=self-mobile&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source
R5 nie zaskakuje, ale 100-500, który na wcześniejszych grafikach sprawiał wrażenie kompaktowego w realu wygląda na duży i pękaty obiektyw.
https://2.img-dpreview.com/files/p/E~TS520x0~articles/3527230088/DSCF0401.acr.jpeg
Canon pokazał makiety R5 i 100-500.
(...) ale 100-500, który na wcześniejszych grafikach sprawiał wrażenie kompaktowego w realu wygląda na duży i pękaty obiektyw.
No jak na 7.1 to nawet bardzo duży i bardzo pękaty. :)
R5 zaś, powiedzmy to szczerze, brzydal jest...
Chyba że Canon nie umie robić makiet. :)
darekw1967r
25-03-2020, 23:58
Nie sądzę by ludzie przesiedli się na smartfony z powodu tego, że C i N trochę się zasiedzieli. Nadal jest różnica w jakości między lustrzankami i bezlustrami czy nawet zaawansowanymi kompaktami a smartfonami. Po prostu większość nie potrzebuje tej jakości a smartfony doszły już do tego poziomu, który większość akceptuje. Lub nawet nie wie, że smarki są niby gorsze, bo konsumuje to na małym ekraniku.
Na ile zobaczysz roznice miedzy tym lepszym a gorszym sprzetem w jakosci na formacie 10x15 czy 13x18 w 300 dpi ?
Smartfony robia coraz lepszej jakosci foty a AI potrafi obrobic w locie foty i ladnie wyciagajac swiatla i cienie.
Praktycznie na papierze nie odroznisz fot z tanszego sprzetu z APS-C wzgledem drozszego z APS-C ;)
cz4rnuch
01-06-2020, 16:16
Samyang dokłada kolejne szkiełko do bagnetu RF. Tym razem 85/1.4 AF:
https://www.youtube.com/watch?v=Bu26zBfPTCQ
cybulski
01-06-2020, 20:50
Fajnie ze samyang wchodzi już w RF. Następny pewnie będzie samy 35/1.4.
Parcie na nowości jest na forach foto. A realia są takie, że nowicjusze pracują na starym sprzęcie. Może to się wydawać nielogiczne, ale tak jest. Kasa, kasa, kasa. Młodzież szkolna (a właściwie rodzice) kupują kit za max 3000 zł (ale za to sa to współczesne modele, Canony serii trzycyfrowej albo Nikony D3xxx, najwyżej D5xxx, wtedy używka), reszta foci aparatami jakie są w domu, czyli lustrzankami sprzed 10-15 lat. Na kursach, dorośli focą w praktyce samymi starymi lustrzankami, 90% to format APS-C. Jakiś zestaw kosztujący 5 tys lub więcej to widzę u tych ludzi raz na rok.
Drogim sprzętem focą ślubniacy albo hobbyści z kasą.
Na każdych warsztatach na jakich byłem jakieś 70% aparatów to były FF.
Ale zobacz ile kosztują teraz nowe zabawki aps-c, często taniej wyrwiesz Z6,
Jeśli nie są to flagowce ( bo zetka nie jest flagowcem w FF) to kosztuja połowę ceny zetki...
Zetka 7300 zł - xt30 czyli poki co najnowszy w segmencie 2-cyfrowym 3300...to samo jest w canonie...połowa ceny zetki a nie tyle samo, ale od naciągania faktów jesteś ekspertem i taki znajdziesz na siłę przykład aby podpasowało :)
typu:
zetka (najniższy FF w systemie) kupiona przez Ciebie z garścia kuponów - kontra flagowiec apsc...wtedy tak...
Po drugie nie zapominaj że jakośc obrazka nie jest jedyym wyznacznikiem ceny. Niektórzy wolą kupic działkę czy dwie ciemniej, czy działkę słabsze ISO czy działkę GO ale miec małe w kieszeń. I za to płacą, za dobry obrazek w małym wydaniu, niekoniecznie dążą do "genialnego obrazka z mityczną plastyką" aby potem drukowac 10x15....
Więc nie pisz że nie opłaca sie kupowac apsc bo za nieduzo wiecej ma sie FF, ma się ale nie każdy tego chce a Ty chyba nie potrafisz tego zrozumieć. Wolę mieć ciemniej i nosić lekkie X-t30 z 23f2 niż jaśniejsze i lepsze optycznie a7m3 ze świetna sigmą 35mm f1,4...przeboleję na ulicy to światło bo w kryptach nie pstrykam , ale nie przeboleje skoliozy noszac takie cudo:
https://i.imgur.com/7lQrcoQ.jpg
zrozum w końcu że sam obrazek nie jest jedynym wyznacznikiem czy ktos kupuje sprzet dany czy nie. I ni jest to tylko podyktowane ceną, dokupuje wlasnie 56 1.2 i to ze sklepu i co ? 3700 (56mm) + 3300 (xt30) + 1799 (23f2) daje 8800 zł, nie mogłaby sobie kupic a7m3 i na przyklad samiego 75mm f1.8 ? mogłabym. Ale to ze nie kupuje nie oznacza ze mnie nie stac, dokonałam świadomego wyboru i zrozum ze wielu patrzy wlasnie w ten sposób, nie kazdy lata po ślubniakach jak pisał Jacek aby taszczyć na przyklad zestaw ktory pokazalam. Podoba mi się małe, zdaje sobie sprawę że jest obrazek nie tak dobry jak w FF ale jest na tyle dobry że mi wystarcza, a wielkośc i wyglad i fun rekompensuje mi te stratę. Więc jak widze twoje wpisy ze apsc w tej cenie się nie oplaca bo juz się ma FF to mnie krew zalewa że tego nie pojmujesz....
Nikt nie wmawia Ci że apsc daje lepszy obrazek czy że ma lepsze ISO bo nie ma i fizyki nie oszukamy, ale może ludziom taki obrazek wystarczy aż nadto a czerpią przyjemnośc z innych rzeczy ? mnie bardzo odpowiada taki design i rozmiar i w przyszłości napewno skończe z aparatem apsc z naleśnikiem przyspawanym na stałe typu x100v i Tobie moze się wydawac dziwne że za 6500 ktos to kupi a dla innych będzie to znakomity wybór. Wydrukuję sobie potem książkę i nit nigdy nie pozna jakim aparatem było robione.
Na każdych warsztatach na jakich byłem jakieś 70% aparatów to były FF.
Uczniowie - na 60 osób w kilku klasach FF mają 2 osoby, co daje 3%
Na moich plenerach chyba 100% to FF, co nie znaczy, że nie ma na nich DX, bo wielu uczestników ma dwa body i te drugie to może być DX.
Jeśli warsztaty kosztują słono to w praktyce też 100% to FF. Ale jak to są w miarę tanie zajęcia dla mas, w domu kultury, to większośc ma DX.
To skrajności.
Jak to mawiają, zależy gdzie się ucho przyłoży.
cz4rnuch
02-06-2020, 03:16
...https://i.imgur.com/7lQrcoQ.jpg.Odnośnie naciągania faktów to tak samo można potraktować tę grafikę powyżej, bo w sumie przyjęto tu odpowiednik ogniskowej, ale już o światełku zapomniano.
https://i.imgur.com/vsFeLtB.jpg
To samo się tyczy GO. Pomijając już fakt, że w fuji raczej się nie znajdzie odpowiednika pełnoklatkowgo światła f/1.4 dla apsc z afem. Oczywiście to nie znaczy, że nie można fuj z powodzeniem używać, sam rozważałem ten system, bo za bardzo nie widzę przewagi niedorozwiniętych systemów ff nad apsc, które jest traktowane na poważnie, ale ostatecznie przekonała mnie cena i wymiary/waga. Poza tym a7+35/2.8 zmieściłem w kieszeni od spodni (moich) czego niestety nie da się powiedzieć o dowolnym fuji z 23/2. Dla mnie fuji to nie jest optymalny system, ale nie oznacza to, że dla kogoś innego nie może to być ten święty grall.
Jak dla mnie bardziej uczciwe jest bardziej takie porównanie. Możliwe, że fuji jest lepsze (albo odwrotnie, bo Samy akurat miałem i uważam, że 35/2.8 jest bardzo dobrym obiektywem), ale nie zmienia to faktu, że parametry mają podobne (przy uwzględnieniu mnożników ofkors).
Odnośnie naciągania faktów to tak samo można potraktować tę grafikę powyżej, bo w sumie przyjęto tu odpowiednik ogniskowej, ale już o światełku zapomniano.
https://i.imgur.com/vsFeLtB.jpg
To samo się tyczy GO. Pomijając już fakt, że w fuji raczej się nie znajdzie odpowiednika pełnoklatkowgo światła f/1.4 dla apsc z afem. Oczywiście to nie znaczy, że nie można fuj z powodzeniem używać, sam rozważałem ten system, bo za bardzo nie widzę przewagi niedorozwiniętych systemów ff nad apsc, które jest traktowane na poważnie, ale ostatecznie przekonała mnie cena i wymiary/waga. Poza tym a7+35/2.8 zmieściłem w kieszeni od spodni (moich) czego niestety nie da się powiedzieć o dowolnym fuji z 23/2. Dla mnie fuji to nie jest optymalny system, ale nie oznacza to, że dla kogoś innego nie może to być ten święty grall.
Jak dla mnie bardziej uczciwe jest bardziej takie porównanie. Możliwe, że fuji jest lepsze (albo odwrotnie, bo Samy akurat miałem i uważam, że 35/2.8 jest bardzo dobrym obiektywem), ale nie zmienia to faktu, że parametry mają podobne (przy uwzględnieniu mnożników ofkors).
Czarnuch, nie zapomniano o śwoatełku, przeciez napisalam Ci ze nie jest to samo światło ze wolę dzialke czy 2 ciemniej ale lżej czego nie rozumiesz ? :) nie potrzebuje kloca 1.4 pod ff po swiatło mi jest takie na ulicy niepotrzebne nie robie zdjec w cienej krypcie, F2.0 wystarcza mi ale dzieki temu zyskuje bardzo małe gabaryty. Nie jest to tez ciemny kit F7.1 którym nie da się nic zrobić. F2 w zupełności mi wystarcza bo nie oblatuje ślubów czy egipskich ciemnosci abym musiała taśzczyć sigme 35 1.4 i FF. A obiektyw FF mały ktory podlinkowales to wlasnie takie szukanie czegoś pod fakty, bo ile % stanowia male szkla pod FF (nowe !) ? w zetce nie ma żadnych chyba ze przez proteze ze starymi szklami które tak naprawde nie stanowią systemu Z. W sony pewni ekilka jest ale zetka lezy i kwiczy. Kolejna gruche typu ftz trzeba naciągać i posiłkowac się starszymi konstrukcjami, które wraz z ftz mniejsze wcale nie są. W fuji mam ich pełno 18 f2 16 f2.8 27 f2.8 23 f2 35 f2 50f2 35 1.4 czy chocby wszystkie ciut grubsze 1.4 pewnie jeszcze wiecej ale wszystkich nie znam. Powtórze jeszcze raz dla tych którzy czytaja nieuwaznie: nikt nie twierdzi że apsc jest lepsze od FF i 100% szkkiel ma mniejszych. Twierdze tlyko ze formulowanie takich glupich tez jak koesh ze po co dawac 6 tysi za apsc jak za 7 jest zetka to glupota. Nie kazdy chce i potrzebuje takie klocki jak w zetce i placi sie tez za mniejszy gabaryt nie stricte obrazek. tak wiem i powtarzam po raz enty ze 23 f2 nie ma takiego swiatla jak sigma 1.4 ale co z tego ? jesli komus f2 wystarcza a mnie wystarcza to wole miec f2 i lekkie niz taką kobyłe nosić,
Oczywiscie ze fuji jak i inne systemy nie jest optymalny, ale wiem świadomie czego chce i ze wszystkich systemów najbardziej odpowiada mi to co mają w fuji i tyle. Wiem ze jakosc obrazka mi wystarcza az nadto wiem ile wyciagne z tej matrycy i starcz ami to i wiem ze f2.0 mi takze wystarcza do rzeczy ktore robie. A zyskuje wygląd kory mi odpowiada i małe gabaryty. A jeszcze je zmniejsze biorac w przyszlosci cos pokroju x100V. Coraz rzadziej zmieniam szkła i zauwazylam ze sluzy mi to tylko spacerowo. Niestet mimo wielu prob udowadniania ze smartfon robi juz takie same zdjecia niestety nie potwierdze teog. Moze mam gowniane telefony s8 i s9 ale cokolwiek wyciagnac z cieni z tego czegos to kompletna sraczka i zaden AI nie pomoze.
Wystarcza mi apsc obraz az nadto. A z 56 1.2 ktore duze nie jest taka sama GO uzyskam jak FF 1.8 które już jest sporo większe. Jak nie rozuiecie to trudno nie bede powtarzala 4 raz....
cybulski
02-06-2020, 14:16
Córka_Kleofasa za dużo piszesz, tego nikt nie przeczyta :)
Jeśli chodzi o canona,bo jesteśmy w zakładce canona to ja lubię swoje klocki ff lustrzankowo canonowe mimo posiadania Fuji. Taka fanaberię mam :)
Córka_Kleofasa za dużo piszesz, tego nikt nie przeczyta :)
Jeśli chodzi o canona,bo jesteśmy w zakładce canona to ja lubię swoje klocki ff lustrzankowo canonowe mimo posiadania Fuji. Taka fanaberię mam :)
I na tym to polega, masz kupowac co lubisz, a nie to co się matematycznie opłaca czyli dołóz na siłe do FF bo cena podobna chociaz i tak nie potrzebujesz. Najwyżej ponosisz więcej :)
Może nie jestem guru fotografii, ale też nie jestem ograniczona umysłowo i zanim podjęłam dośc ważną decyzję utopienia prawie 10 tysięcy to sobie ponosiłam chwilę A7mIII i owa sigmę bo mam do niej dostęp. Oczywiście świetne szkło ale....ja jestem kobieta dla mni enoszenie tego dłużej niż 30 minut to już mordęga. Nie szlajam się po mieście o pólnocy a chodze po mieście w dzień. Szkło i tak domykam w dzień do f5.6-8 na streecie więc po zrobieniu zdjęcia zestawem moim a kolegi A7m3+ S 35 1.4 róznica taka że sam nie wiedział które zdjęcie z którego zestawu :)
F2 potrzebuje jak czasem szarówką ide bądź z bliska jakis detal celem separacji. Spokojnie F2 mi do tego wystarcza.
I z chęcia dołożyam więcej do apsc aby miec tak przyjemnie bo mogłam kupic d750 + 24-70 ale po co :)
cybulski
02-06-2020, 14:20
I na tym to polega, masz kupowac co lubisz, a nie to co się matematycznie opłaca czyli dołóz na siłe do FF bo cena podobna chociaz i tak nie potrzebujesz. Najwyżej ponosisz więcej :)
Zobacz
https://forum.psioniczni.pl/viewtopic.php?f=9&t=387&start=640#p106284
Zobacz
https://forum.psioniczni.pl/viewtopic.php?f=9&t=387&start=640#p106284
zdejmij tulipan i wychodzi na to że szkło i krótsze i body sporo cieńsze, a tu masz jeszcze dużą serię jednocyfrową. Ja mam xt30 jeszcze mniejsze....ja te róznicę widzę i odczuwam a kto nie , to niech sobie kupuje FF jego wola. I też za body nie dałam tyle co za Zetke (jak pisze koesh) tylko 3381 zł, jak za tyle mi zetke nowa w sklepie koeshu znajdziesz to okej przekonasz mnie...3381 zł za zetkę !
Zresztą na takim mieście to smiało jpg można używać. Mając wczesniej Nikona nie podobały mi się kolory i gmerałam sama. W fuji mi sie podobają i nie chodzi tu o oczojebność bo nie używam astii i velvii ale Classic Chrome i innych. Pewnie można to w C1 ustawic ale nie lubie gmerać, pstrykam moim pstrykadłem w jpg i podoba mi się a to chyba najważniejsze, aby sprzęt dawał radość fotografującemu a nie "Fetyszystom sprzętowym" na forach. Tak przynajmniej myślę :)
cybulski
02-06-2020, 14:37
zdejmij tulipan i wychodzi na to że szkło i krótsze i body sporo cieńsze, a tu masz jeszcze dużą serię jednocyfrową. Ja mam xt30 jeszcze mniejsze....ja te róznicę widzę i odczuwam a kto nie , to niech sobie kupuje FF jego wola. I też za body nie dałam tyle co za Zetke (jak pisze koesh) tylko 3381 zł, jak za tyle mi zetke nowa w sklepie koeshu znajdziesz to okej przekonasz mnie...3381 zł za zetkę !
Zresztą na takim mieście to smiało jpg można używać. Mając wczesniej Nikona nie podobały mi się kolory i gmerałam sama. W fuji mi sie podobają i nie chodzi tu o oczojebność bo nie używam astii i velvii ale Classic Chrome i innych. Pewnie można to w C1 ustawic ale nie lubie gmerać, pstrykam moim pstrykadłem w jpg i podoba mi się a to chyba najważniejsze, aby sprzęt dawał radość fotografującemu a nie "Fetyszystom sprzętowym" na forach. Tak przynajmniej myślę :)
Myślę że na forach nie ma już innych niż wspomiani fetyszysci sprzętowi :)
cz4rnuch
02-06-2020, 14:51
Czarnuch, nie zapomniano o śwoatełku, przeciez napisalam Ci ze nie jest to samo światło ze wolę dzialke czy 2 ciemniej ale lżej czego nie rozumiesz ? :)Po prostu uważam, że taka ilustracja wprowadza w błąd. Co z tego, że napisałaś, że wolisz ciemniejsze skoro na ilustracji masz dwa różne obiektywy i je porównujesz? Chciałaś tym udowodnić, że jaśniejsze szkło kryjące większy sensor będzie większe? :) Dla mnie uczciwsze jest porównanie czegoś co daje podobne efekty. Dlatego nie ma znaczenia czy coś jest FF, aps-c czy m43, bo jeśli będziesz chciała w systemie fuji szkło, które da takie same efekty jak 85/1.2 od Canona to takie szkło będzie musiało być jaśniejsze i również będzie wielkie. I na tej samej zasadzie można do ff dostać szkła, które dadzą podobne efekty jak fujik z 23/2 i te szkła będą równie małe lub jak się okazuje mogą być nawet mniejsze. Gdy zmieniałem system robiłem małe zestawienie wagi i rozmiarów interesujących mnie obiektywów w różnych systemach bo tak jak Ciebie mnie również interesują te bardziej kompaktowe. I o dziwo wcale nie ma wielkich różnic pomiędzy tymi bardziej dojrzałymi systemami. Przynajmniej tam gdzie sprawdzałem.
Czy ktoś przesiadał się z canona R na z6 lub na odwrót .
Jakie spostrzeżenia ?
Chce kupić r ale przyzwyczajenie do nikona robi swoje ;)
Canon zostałbym z rf35 plus pewnie ten samyang af85 i jakiś spacerzoom czyli 24-105
Nikon 24-70 f4 plus 85s i do tego 28g i 50g
cybulski
04-06-2020, 16:12
Nie sądzę aby takie przesiadki ktoś już robił, chyba że ktoś nie wie do końca czego potrzebuje.
Robię takie przesiadki co kilka dni. Z R na Z7. I z powrotem. Mam nadzieję, że jednak wiem czego chcę.
cybulski
04-06-2020, 19:53
To może napiszesz krótkie porównanie R i Z7 plusy, minusy i dlaczego tak?
Po co. Przeciez nikt nie robi takich zamian. Poważnie mówiąc, to już kiedyś pisałem i o jednym i o drugim. Wystarczy.
cybulski
04-06-2020, 20:10
Skoro używasz obu to pewnie masz powody. Widać nie natknąłem się na Twoje wpisy.
Ja mam sprecyzowane wymagania : lepszy evf, 1/8000, w pełni mechaniczna migawka .
Zarówno z6 jak r zapewniają mi te funkcje .
cybulski
04-06-2020, 20:33
A czy R jest lepsze od 5dmk4 poza afem? Obrazek wydaje się bardziej szumieć.
R bardziej szumi niz 5d4?
Tego nie widziałem , choć przyznaje testów porównawczych nie czytałem .
Paweł
Jestem bardzo ciekawy Twojej opinii . Jeżeli już o tym pisałeś proszę o link.
Znalazłem mój link o Z7. O R-ce nie znalazłem. Może pisałem na forum obok, ale tam nie ma historii własnych postów.
Patrząc na moje zdjęcia, nie mam wrażenia, żeby R-ka bardziej szumiała niż 5D4. Niestety nie porównywałem ich jednocześnie.
Tak w skrócie o R-ce.
Co mnie (trochę) jeży:
- pokrętło on/off. Tyle to miejsca zajmuje.
- rewolucycjy gładzik. To cudo już chyba znika z zapowiadanym R5. Przyzwyczaiłem się do joya
- leży gorzej w łapie, niż 5D4
- farba się wytarta na dolnym rogu puszki i na uchwytach na pasek. Trochę za szybko.
a co lubię (FW 1.4, 1.6)
- autofokus servo
- brak korekcji BF/FF. 50 1.2 odżył
- wybór pola AF palcem na ekranie
- pierścień funkcyjny na adapterze do EF.
Wideo nim nie robiłem.
Dzięki
Czy jest opcja wyboru pola ostrości maziając palcem po ekranie podczas korzystania z evf?
cz4rnuch
05-06-2020, 22:02
Jest. Jest nawet kilka opcji do wyboru.
Dzięki
Paweł
Trudne pytanie (a może nie ) po który zestaw sięgasz chętniej ?
Domyślam się , że każdy pod inne zadania ale jednak zawsze są preferencje .
W moim przypadku pomimo , że rp ma lepsza jakość obrazka niż m43 to złapałem się na tym , że zdecydowanie częściej sięgam po olympusa.
Mam tak samo z Panasiem G7 vs A7II.:oops:
Sięgam częściej po R-kę, gdyż przyzwyczaiłem się od lat do Canona. Ale matrycą Z7 ma swoje zalety i obrazek daje miły. Do Z7 mam 500mm PF i tego mi R-ka nie zastąpi: w trybie DX "robi mi się" 750mm i 20Mp :grin:
cz4rnuch
11-06-2020, 09:08
Ciemniaczki na RFa. Znaczy się zaczynają myśleć o zwykłych zjadaczach chleba:
https://www.canonrumors.com/this-is-likely-canons-lens-roadmap-for-2020/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+canonrumors%2Frss+%28Canon+Ru mors%29
No i fajnie, o to chodzi żeby było też tanio ale czy to błąd czy faktycznie 600mm f/11 ? :)
Akurat tele nie jest w moim zainteresowaniu.
Natomiast budżetowe 85mm f2 macro .
Takie dziwne parametry
Na sile canon chce zrobić dużą różnice z 85 1.2
cybulski
22-06-2020, 11:39
galeria RF 85/1.2 https://www.dpreview.com/sample-galleries/0086204603/canon-rf-85mm-f1-2-vs-ef-85mm-f1-2-dpreview-tv/3065420538
Natomiast budżetowe 85mm f2 macro .
Takie dziwne parametry
Na sile canon chce zrobić dużą różnice z 85 1.2
jakby chcial robic normalna roznice to to szklo by bylo f/2.8 tak jak normalnej wielkosci makro okolo tej ogniskowej.
jasnosc szkla makro to co innego niz szkla klasycznego. przy skali odwzorowania 1:1 jest wyciag rowny ogniskowej, czyli spadkek swiatlosily o pelna dzialke przy ostrzeniu na minimalna odleglosc w porownaniu z nieskonczonoscia. to szklo jest z definicji f/2, nawet jesli ono przy odwzorowaniu 1:1 bedzie mialo t-stop na poziomie 2.8 to i tak jest bardzo niezle. dla porownania 100/2.8 L ma faktyczny t-stop na poziomie 3.5 i to bynajmniej nie przy ostrzeniu na najkrotsza odleglosc! a wbrew pozorom taki RF 85/1.2 tez moze miec przy ostrzeniu na nieskonczonosc t-stop powyzej 2.0, wiec do zdjec makro roznica w jasnosci takiego 85/2 macro moze wcale nie byc wielka. co do plytkosci glebii ostrosci to zakladam, ze nie bedziesz sie klocil o szklo macro
galeria RF 85/1.2 https://www.dpreview.com/sample-galleries/0086204603/canon-rf-85mm-f1-2-vs-ef-85mm-f1-2-dpreview-tv/3065420538
podoba mi sie to szkielko. dosc nowoczesny ale bardzo neutralny bokeh, zupelnie ostre na pelnej dziurze ale bez sztucznej ostrosci a la Sigma Art, a przy tym zero aberracji chromatycznych. sakramenckie wiaderko w lapie (w oryginalnej R-ce to jest wielkie, nad RP to tradycyjnie juz nie bede sie znecal) ale jak kto studyjnie ludzi foci to... odkladalbym kase w skarpete...
cybulski
22-06-2020, 13:04
No i córeczka Chrisa Nicolsa jest stworzona do takich testów :) https://2.img-dpreview.com/files/p/sample_galleries/0086204603/2844177735.jpg
.. sakramenckie wiaderko w lapie (w oryginalnej R-ce to jest wielkie,..
Wcale nie. Zależy kto do czego jest przyzwyczajony. Miałem to szkło dwukrotnie w ręce i to razem z moją Sigmą ART 85 o jasności 1.4 (podobna wielkość) która to jest lżejsza o .... 65 gram. I by było śmiesznej to na Sigmę trzeba mieć większe filtry.
cz4rnuch
22-06-2020, 20:52
...to szklo jest z definicji f/2, nawet jesli ono przy odwzorowaniu 1:1 bedzie mialo t-stop na poziomie 2.8 to i tak jest bardzo niezle...
Chyba nigdzie nie potwierdzili, że to 85/2 macro będzie miało skalę odwzorowania 1:1. Ja stawiam na 1:2 podobnie jak w przypadku 35/2 macro. Co i tak będzie super.
cz4rnuch
24-06-2020, 12:16
Porównanie canonowych 85/1.2. Zaskoczenia nie będzie, RF wymiata, ale jak tak patrzę na fotki ze "starej" 85/1.2 to w sumie chyba nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne.
https://www.youtube.com/watch?v=Qdt7uAyGCJw
cybulski
24-06-2020, 12:58
Porównanie canonowych 85/1.2. Zaskoczenia nie będzie, RF wymiata, ale jak tak patrzę na fotki ze "starej" 85/1.2 to w sumie chyba nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne.
Mam staro 85/1.2L II (kupiona okazyjnie z 1,5 roku temu bo ktos szybko na sony chciał przejść :D ) i mnie do szczęscia nic nie potrzeba wiecej :) brakuje tylko czasu, pomysłów, chęci umiejętności, .... (dopisać cokolwiek niezwiązanego ze sprzętem)
cz4rnuch
30-06-2020, 16:59
Specka R6 (z rumorsów) wygląda prawie jak z jakiegoś pro modelu a to ma kosztować "zaledwie" 2500$:
https://www.canonrumors.com/here-are-more-canon-eos-r6-specifications-cr2/
szczegolnie pro zywotnosc na baterii... :D
oczywiscie nie kazdy rozumie pro jako 2000 klatek jak w jakims takim 1D/D6... ale jednak takie 300 to troche malo zeby w odniesieniu do takiego czegos uzywac okreslenia "pro".
pro to sie bedzie nazywala stacja ladowania akumulatorow (z poborem 5A z gniazdka, czterema fazami ladowania, uziemieniem, izolacja elektryczna w przemyslowym standardzie... plus odtwarzaczem mp3, stacja meteo, antyposlizgiem i zapasowym kolem :D ) dla tych, co takiego aparatu beda chcieli zawodowo uzywac. i zamiast gripa podajnik do tasmy z akumulatorami:
https://cdn1.epicgames.com/ue/product/Screenshot/FiftyGallery01-1920x1080-04abdd9e81083268fd21c712332160cd.jpg
cz4rnuch
30-06-2020, 19:28
Prawie w sensie spora część specyfikacji wygląda całkiem zacnie. Nie oznacza to, że to pro puszka w cenie dzisiejszego entry. Budowa ponoć też nie jest pro. Tak uprzedzając. Inna sprawa. Skąd to info, że bateria ma być na 300 strzałów? Z tego co widzę to pojemność trochę gorsza od sonowej Z battery a ta mi starcza na kilka tysi strzałów. Wizjer R5 i R6 pewnie więcej żre, ale to chyba nie oznacza 10 razy mniejszego magazynka?
Ja na sesji rzadko się zbliżam do 600 zdjęć. Na jeden dzień mi wystarczy akku w body i dwa pełne w torbie.
Repo musi mieć więcej, ale to nie mój problem ;)
Skąd to info, że bateria ma być na 300 strzałów? Z tego co widzę to pojemność trochę gorsza od sonowej Z battery a ta mi starcza na kilka tysi strzałów.
To pewnie info oficjalne jak w sony i nikonie też sporo poniżej realiów.
Serio robisz ponad 3000 zdjęć na jednej baterii ?
Prawie w sensie spora część specyfikacji wygląda całkiem zacnie. Nie oznacza to, że to pro puszka w cenie dzisiejszego entry.
specyfikacja wideo, wierze na slowo, ze bajerancko. ale poza tym to juz niekoniecznie - dla fotografa akcji, podroznego czy landszafciarza tala specyfikacja to przyslowiowe "ziewlem-pierdlem-wyszlem" :)
Budowa ponoć też nie jest pro. Tak uprzedzając. Inna sprawa. Skąd to info, że bateria ma być na 300 strzałów?
a przesadzilem?
szacuje po swoim uzytkowaniu. M5 z mizerna bateria LPE17 wyciagal mi srednio 150 zdjec na baterii (o ile nie zapomnialem wylaczyc na sztywno pakujac go do pleckaka, w przeciwnym wypadku 150 sie nie udawalo). LPE6N ma 2x wieksza pojemnosc, no to 300 temu bym dal
Z tego co widzę to pojemność trochę gorsza od sonowej Z battery a ta mi starcza na kilka tysi strzałów. Wizjer R5 i R6 pewnie więcej żre, ale to chyba nie oznacza 10 razy mniejszego magazynka?
wierze na slowo, ze wystarcza na tysiace. mnie w DSLR (fakt, ze mam GPS-a zawsze wlaczonego w plenerze) udaje sie do 500 dobic w cieply dzien z czystym niebem. moze na nowiutkim firmowym ogniwie daloby sie 600. w tym aparacie z telewizorem co mialem (M5) jak wyszlo 200 to bylo niezle, po prawdzie to LPE17 to smiech na sali jest :(
cz4rnuch
30-06-2020, 20:51
specyfikacja wideo, wierze na slowo, ze bajerancko. ale poza tym to juz niekoniecznie - dla fotografa akcji, podroznego czy landszafciarza tala specyfikacja to przyslowiowe "ziewlem-pierdlem-wyszlem" :)Mocno naciągane z tym ziewem. 12-20 fps to mocna specyfikacja do akcji w połączeniu z lepszym afem, który ponoć ma być w nowyc eRkach. Dla podróżnego, a sam podróżuję, raczej niczego by mi nie brakowało (nie wiem czy jest gps, ale i tak tego nie używam). Zgodzić się mogę z tym, że być może nie jest to optymalny sprzęt dla landszafciarza, ale w sumie czemu miałby być? Pewnie R5 będzie lepszy.
a przesadzilem?Myślę, że mocno niedoszacowane są twoje rachunki. W Rce chwalą się sporo lepszymi osiągami niż te 300 i tak jak napisano w innym artykule w nowej baterii podają pojemność 2130 czyli niewiele gorzej niż w bateryjce Z od Sony a ta wystarcza na bardzo długo. Wiele pewnie zależy także od zarządzania baterią, możliwe, że w modelu na doświadczenie z którym się powołujesz działa to bardzo słabo. I wtedy takie proste mnożenie się nie sprawda. W A7III mam baterię o dwa razy większej pojemności niż poprzednio w A7. W pierwszej robiłem około 200-300 zdjęć na jednym ładowaniu (w porywach do 500). W 3ce robię około 2000, ale zdarzyło mi się nawet podwoić ten wynik. Jeśli podobnie będzie w nowych Rkach to myślę, że będzie to całkiem znośny wynik a jeśli jeszcze do tego doda się grip to stawiam jednak na to, że podajnik do baterii nie będzie potrzebny. Zresztą się okaże.
wierze na slowo, ze wystarcza na tysiace. mnie w DSLR (fakt, ze mam GPS-a zawsze wlaczonego w plenerze) udaje sie do 500 dobic w cieply dzien z czystym niebem...(Nie jestem jedyny. Nie robię landszaftów i często strzelam seriami stąd Twoje 600 może być lepsze niż moje 2 tysie, trudno o wspólny mianownik przy różnym sposobie focenia, ale chodziło mi tylko o to, że jeśli plotki się potwierdzą to bateria w nowych Rkach będzie miała trochę mniejszą pojemność niż Z do Sony za to większą niż ta używana w Zetkach. Dziś na spacerze około 1,5h zrobiłem około 190 zdjęć, połowa w szybkiej serii, i straciłem 4% baterii. Nie jest to jakieś naukowe podejście, ale z tego co ostatnio obserwuję, nowe bezlustra całkiem nieźle sobie radzą z zarządzaniem energią.
Kolekcjoner
01-07-2020, 02:02
szacuje po swoim uzytkowaniu. M5 z mizerna bateria LPE17 wyciagal mi srednio 150 zdjec na baterii (o ile nie zapomnialem wylaczyc na sztywno pakujac go do pleckaka, w przeciwnym wypadku 150 sie nie udawalo). LPE6N ma 2x wieksza pojemnosc, no to 300 temu bym dal
Szczerze. Bartku problem leży IMHO po Twojej stronie :). Nieustannie o tym marudzisz, a nawet pobieżne przejrzenie internetów pokazuje, że to wydumany problem. Nikt z moich znajomych Canoniarzy nie ma z tym większego problemu. Ja w swoich zabawkowych eMkach zapominam czasami gdzie włożyłem ładowarkę ;) więc może /w skrócie/ warto popatrzeć na to tak; jeśli wszyscy na około mówią, że mam plamę na koszuli to nie oznacza to że wszyscy są ślepi tylko na ogół jest odwrotnie ;)8).
Szczerze. Bartku problem leży IMHO po Twojej stronie :). Nieustannie o tym marudzisz, a nawet pobieżne przejrzenie internetów pokazuje, że to wydumany problem.
wiesz... ja mowie o rzeczach tak jak mam osobiste doswiadczenie. opinia internetow mi w wlasnej ocenie nie przeszkadza i dysonans poznawczy miedzy tym jak sam cos odbieram a co wszyscy inni mowia nie zmienia mi mojej wlasnej percepcji. wg Internetow taki 50/1.4 USM optycznie jest kiepski, mnie natomiast bardzo odpowiada. i odwrotnie: wszyscy pieja z zachwytu nad EFS 10-18, ja uwazam, ze egzemplarz ktory mialem byl mizerny.
w przypadku LPE17 w M5 mowie o wlasnych wrazeniach. aparat noszony na wycieczkach w lapie kiedy foce i pakowany do plecaka kiedy koncze (np. dlatego ze pada, bo Morze Polnocne wiec "taki klimat"). moja srednia to 200 fot na baterii.
a mialem z nim i taka przypadlosc, ze zabralem go na calodniowa wycieczke familijna z trzema akumulatorami (jeden prawie pelny w body, 2 pelne w plecaku). wieczorem tegoz wiosennego zabraklo mi pradu. nie narobilem nie wiadomo ile zdjec, bo niecale 300 przez caly dzien. sporo zzarl telewizor, bo nie zawsze wylaczylem aparat na sztywno pakujac go do plecaka, tak zeby M5 byl gotowy do strzalu od razu po wyciagnieciu (wlaczanie trwa w M5 zauwazalnie dluzej niz wybudzanie). wiec pewie w korpusie mniej spie*nym funkcjonalnie (szybsze wlaczanie i/lub umiejetnosc nie budzenia sie "samoczynnie" w torbie) taka dniowka nie zzarla by nawet 2 baterii. ale przy moim uzytkowaniu nie widze tu wynikow idacych w setki. taka intensywna turystyczna dniowka (szlak gorski/lazenie po miescie) gdzie ja lacznie z 5-6 godzin trzymam aparat w lapie a z 1,5 godziny czystego czasu w tym to jest oko przy celowniku (lub LV wlaczone), to dla mnie w DSLR bedzie niecaly LPE6N (z czego GPS czesc zjada) a w M5 to bylo 2 akumulatory. nie chce byc inaczej.
czy problem jest wydumany czy nie... w moim osobistym przypadku to sie sprowadza do wyboru miedzy ladowaniem jednego ogniwa po pelnej dniowce, czy 2-3 ogniw. w dwytygodniowej podrozy nawet w bardziej cywilizowanych regionach swiata trzeba sie liczyc z potrzeba odespania i/lub dostepnoscia gniazdek, wiec ladowanie 2 akumulatorow przez noc robi sie wartoscia brzegowa. lepiej mniej, a kategorycznie nie wiecej.
Nikt z moich znajomych Canoniarzy nie ma z tym większego problemu. Ja w swoich zabawkowych eMkach zapominam czasami gdzie włożyłem ładowarkę ;) więc może /w skrócie/ warto popatrzeć na to tak; jeśli wszyscy na około mówią, że mam plamę na koszuli to nie oznacza to że wszyscy są ślepi tylko na ogół jest odwrotnie ;)8).
nie dziala na mnie taka argumentacja. brzmi jak "ludzie jedzcie gowno, miliony much nie moga sie mylic". mam dwa korpusy, ktorych uzywam dosc regularnie. 6D bez mala codziennie (srednio 2h godzinki) a 70D jako maluch do torebki (2-3 h tygodniowo). w przypadku tego drugiego na pewno tez moglbym powiedziec, ze rzadko zmieniam akumulator. ale w przypadku tego pierwszego jest to ladowanie nie rzadziej niz co tydzien. a na wyjazdach prawie codziennie.
w zeszlym tygodniu skorzystalem z nowej wolnosci i smignalem zagramanice. weekend focenia (od 4:30 do 7:00 poranny plener, potem kima, sniadanie i od 10:00 do 22:00 na szlaku) a w dni robocze "tylko" poranny plener i po 17:00 znowu plecak na grzbiet i na szlak. gdzie szlak u mnie oznacza wiecej focenia niz lazenia, ale nadal koncze dzien na 200~400 zdjeciach, wiec ten goly licznik tutaj pelnej prawdy nie mowi.
w kazdym razie - z mojej perspektywy akumulatory aparatu maja pozwalac na takie 7-12h foto-dniowki przez tydzien z rzedu. moge wozic podwojna ladowarke (chociaz do 6D sie w to nawet nie bawie, ale nie bede w nocy wstawal zeby przekladac ogniwa. w DSLR nie ma z tym zadnego problemu, natomiast z M5 bylo absolutnie niewykonalne. oczywiscie, ze w nowszych (sensowniejszych) bezlusterkowcach to wyglada lepiej, ale nie wierze w dramatycznie lepsze wyniki.
Kolekcjoner
02-07-2020, 13:47
Ale po co te epopeje? Masz swoje doświadczenia ok. Ale po co to ekstrapolować na wszystkich i pisać co chwilę jak jakąś prawdę objawioną jaką to straszliwą wadą ML są słabe baterie ;). Wiesz księżyców Saturna też nie widzę gołym okiem ..... i co mam pisać, że na podstawie moich doświadczeń nie istnieją ;)....
Na początku też mi żarło baterię w Sony okrutnie, jak to w II serii. Ale po wyłączeniu paru ficzerów, m.in. wifi i zwłaszcza wstępnego ustawiania ostrości (chyba tak to się nazywa), używaniu częściej af-s, okazało się, że jest całkiem akceptowalnie. Wiadomo, że jest słabiej niż w lustrzankach, ale nie ma jakiejś przepaści czy dyskomfortu. Zwłaszcza, jeśli w lustrzance non stop włączymy af-c i vr. Też nie jest tak różowo z niektórymi szkłami.
cybulski
02-07-2020, 19:35
Bezlustra, te co znam, mają ładowanie przez USB np z powerbank. Powerbank taki 20tys mAh załatwia temat, do tego ładowarka podwójna na USB i mozna też w plecaku ładować. Ogólnie tematu problemu z zasilaniem nie ma, trzeba to tylko dobrze ogarnąć.
Pomału się klaruje:
https://www.canonwatch.com/
Czyli R5 - $3.9K, R6 - $2.5K.
A jeśli tak, to nie wydaje mi się, by Nikon dał cenę na Z5 w okolicach $1400.
cz4rnuch
09-07-2020, 06:28
To jednak różne półki. Z5 to będzie podstawowy model, podobnie jak RP. Gdzie mu tam do takich tłustych misiaków jak R5-6. Wyciekła też cena bardziej europejska, 4199 funciaków w UKeju za R5. Krew mrozi :)
Bezlustra, te co znam, mają ładowanie przez USB np z powerbank. Powerbank taki 20tys mAh załatwia temat, do tego ładowarka podwójna na USB i mozna też w plecaku ładować. Ogólnie tematu problemu z zasilaniem nie ma, trzeba to tylko dobrze ogarnąć.
Kwestia dyskusyjna czy lepsze noszenie powerbanka czy zapasu akku, a jak nic nie potrzeba to różnica znacząca w komforcie.
- - - - kolejny post - - - - - -
To jednak różne półki. Z5 to będzie podstawowy model, podobnie jak RP. Gdzie mu tam do takich tłustych misiaków jak R5-6. Wyciekła też cena bardziej europejska, 4199 funciaków w UKeju za R5. Krew mrozi :)
Dawniej łatwiej się stawiało koło siebie modele obu firm, teraz canon chyba przez swoją pewność na rynku dziwnie to podzielił, mimo to klientów ma bo liczy się logo :)
Może zauwazyli że klient nie łapie tych nazw R, Rp, Rs itd i poszli w klasyczne R5 i R6, czy to cenowo jest bliskie modelom 5D i 6D ?
cz4rnuch
09-07-2020, 14:39
R5 i R6 wylądowały. A oprócz nich jeszcze 85/2 macro i 100-500
https://m.dpreview.com/news/4020779815/the-canon-eos-r6-is-the-r5-for-the-masses
https://m.dpreview.com/news/4816421953/canon-releases-eos-r5-with-45mp-sensor-8k-video-capture-and-next-gen-dual-pixel-af
https://m.dpreview.com/news/2482488173/canon-s-rf-85mm-f2-macro-is-stm-is-ideal-for-close-ups-and-portraits
https://m.dpreview.com/news/3023875800/canon-s-100-500-f4-5-7-1l-is-usm-is-first-super-zoom-for-rf-mount
powiem tak: lew zaryczal!
i teraz nawet fanklub panter czy tygrysow zrozumie, ze krol wrocil do dzungli i skonczylo sie rumakowanie...
cybulski
09-07-2020, 14:55
Nie mogli tak od razu w Rce zrobić z tyłu jak pambuk przykazał ? :) joystik, kółko, przyciski af-on, ae-l i zmiana punktów af i dwa sloty.
Myslę, że pewne rzeczy od razu mogli, ale nie chcieli. To samo w Nikonie. Przecież od razu był płacz o 2 sloty i (mój płacz) o grip ze spustem. 2 lata potrzebowali by to zrobić w Z6s i Z7s.
Dlaczego? Chyba nie chcieli zabijać sprzedaży lustrzanych pełnoklatkowców.
albo tez po prostu doszlifowanie aparatu funkcjonalnie, zeby praca nim byla naturalna dla obecnego uzytkownika, to nie jest w kij dmuchal...
o czym juz przekonali sie adepci szkiel EF w Sony czy tez pasjonaci modelu R, ktorzy teraz jak wezma do reki R5/R6 odkryja, ze moze byc bezlusterkowe i mimo to pracowac jak normalny Canon.
cybulski
09-07-2020, 15:34
migawki zrobili "wieczne", no nieźle
300tys na R6
500tys na R5
https://www.canonrumors.co/canon-eos-r5-eos-r6-full-features-leaked-translated/
cz4rnuch
09-07-2020, 15:46
Są też polskie ceny i dostępność, za fotopolis: Aparat (R5) zadebiutuje pod koniec lipca, w cenie 20 650 zł. Równie drogi będzie battery grip i transmiter - kolejno 1880 zł i - uwaga - 6030 zł. Przystępnie, jak na obecne standardy, wyceniony został z kolei EOS R6, który pojawi się na rynku pod koniec sierpnia w cenie 12 390 zł.
85/2 trafi na półki w wrześniu - cena 3210 PLN a 100-500 14220 zł. Tanio już było. Są jeszcze te dziwadła: 3670 zł (model 600 mm) i 4829 zł (model 800 mm).
Nie wiem, jak oni te ceny kalkulują i nie chodzi mi o ich pułap (choć to przede wszystkim - drożyzna jak cholera) ale o te zlepki cyferek... ? Nie da się zaokrąglić chociaż do pełnych setek ?
Raczej soczyście mu się odbiło zeszłoroczną zupą. Smród wiatr rozwieje i znowu wszyscy wrócą na pole gry.
cz4rnuch
09-07-2020, 16:23
Możliwe. Po głębszym zastanowieniu to goła specka R6, przynajmniej na papierze, aż tak zadu nie urywa, ale tą z R5 chyba ciężko będzie przebić. Przynajmniej w tym roku.
Nie wiem, jak oni te ceny kalkulują i nie chodzi mi o ich pułap (choć to przede wszystkim - drożyzna jak cholera) ale o te zlepki cyferek... ?...Nie zdziwiłbym się gdyby fotopolis samo te ceny jakoś oszacowało, bo takich się raczej w Polsce nie spotyka.
Przystępnie, jak na obecne standardy, wyceniony został z kolei EOS R6, który pojawi się na rynku pod koniec sierpnia w cenie 12 390 zł.
Spadlem z krzesła :D Czy to nie jest aby plastikowy następca 6DII?
czyli jak zwykle...
albo Canon cos wypusci co jest 10 lat za konkurencja. albo za drogo...
i potem oczywiscie (jak zwykle) szok i niedowierzanie, ze sie sprzedaje, ze ludzie uzywaja, ze im pasuje i ze kurde w sumie to zupelnie dobry sprzet...
ale co ja tam wiem...
cz4rnuch
09-07-2020, 16:39
Ponoć trochę gawnolitu w nim siedzi, ale specyfikację ma na poziomie S1-Z6-A7III przy czym trzeba przyznać, że w niektórych aspektach wyprzedza starsze aparatki. W sumie jeśli AF będzie tak dobry jak obiecują a matryca da radę to będzie aparat do wszystkiego.
Za drogo, zbyt tanio to się dopiero okaże, ale że jest drogo to chyba nikomu nie trzeba udowadniać :) Ja myślę, że obecna polityka cenowa to odpowiedź na olbrzymie spadki sprzedaży. Canon to przewidywał już ze dwa lata temu i możliwe, że teraz najlepsza strategia to drogie i wypasione zabawki dla wybranych. Jeśli tak to trza się zbroić po zęby póki jeszcze idzie wyhaczyć coś w normalnych cenach, bo być może będzie to musiało wystarczyć do końca życia :) I nie piszę tu tylko o Canonie.
Ponoć trochę gawnolitu w nim siedzi, ale specyfikację ma na poziomie S1-Z6-A7III przy czym trzeba przyznać, że w niektórych aspektach wyprzedza starsze aparatki. W sumie jeśli AF będzie tak dobry jak obiecują a matryca da radę to będzie aparat do wszystkiego.
ja mysle, ze w przypadku tak Canona jak i Nikona slepe porownywanie korpusow z alternatywami jest jednak bledem logicznym. nawet jesli mowimy o nowym mocowaniu czyli (czesciowo) o zrzuceniu balastu polki wywalonych obiektywow z konkretnym mocowaniem.
bo w gre wchodzi jeszcze przyzwyczajenie uzytkowe/funkcjonalne. R5/R6 to jest aparat, ktorym pracuje sie dokladnie tak jak sie pracuje/pracowalo (D)SLR Canona. fakt bez znaczenia dla wszystkich innych, ale wbrew pozorom bardzo istotny dla tych, ktorzy tymi Canonami klepia od lat i ktorzy sobie te rozwiazania chwala. to jest rowniez ogromna przewaga R5/R6 nad oryginalnym R i jedna z przyczyn dla ktorych to wlasnie te modele robia z systemu RF cos realnego a nie tylko wczesne przymiarki. cos co sprzeda te korpusy rzeszy istniejacych uzytkownicy Canonow, dla ktorych repertuar Sony, Nikona czy Panasonika nie ma najmniejszego znaczenia, bo to nie sa i nie beda aparaty, ktorymi pracuje sie w znany sposob. i ktorych ewentualne braki technologiczne do konkurencji tez maja drugorzedne znaczenie, bo jak nie dzisiaj to za rok lub dwa zostana wyrownane.
w powyzszym przykladzie Canon/Nikon dzialaja zamiennie. Sony tez do tego etapu dochodzi ale chyba jeszcze tam nie jest.
Za drogo, zbyt tanio to się dopiero okaże, ale że jest drogo to chyba nikomu nie trzeba udowadniać :)
poza RP chyba nie bylo aparatu, ktory Canon wypuscil tanio. a ten RP tez wcale nie jest tani jesli sie chwile zastanowic co do niego mialoby byc wpiete.
dla kogos kto nie ma zadnego systemu i chcialby nowy aparat kupic... niech bedzie ze taki R5 czy R6 nie prezentuja sie wybitnie na tle konkurencji. tylko pytanie ile jest takich osob? ja mam wrazenie, ze polka cenowa $3000 to nie jest taki entry level jakiego dotycza tego rodzaju rozwazania :D
cz4rnuch
09-07-2020, 17:11
Ja porównuję specyfikację, ale bez oderwania od rynku i tego co się na nim znajduje. Dla oddanego użytkownika Canona być może nie ma znaczenia co oferuje konkurencja, ale ja nie pisałem o użytkownikach Canona ani o tym jak się to będzie sprzedawało, bo możliwe, że dobrze. To suche porównanie tego co jest na papierze. I R5 bym tu nie stawiał na równi z konkurencją, bo jak na razie, moim zdaniem, ją wyprzedził. Przynajmniej w kategorii aparatu wszystkomającego, dodatkowo z wisienką na torcie. Za coś takiego oczywiście trzeba zapłacić ekstra.
PS Myślę też, że rycerzy systemów jednak ubywa i ludzie nie są aż tak zaślepieni jak kiedyś. Może to na wyrost, ale chyba jednak zarówno Nikony Z jak i Canony R i RP sprzedają się gorzej niż zakładano.
...szok i niedowierzanie, ze sie sprzedaje...
No jakoś tak coraz mniej z roku na rok...
Canon już się chyba nigdy nie nauczy, że do włączenia aparatu nie potrzeba dwu rąk.
Ergonomia i sterowanie to rzecz do przywyknięcia, na dzisiaj zamiast tych świeżynek wolałbym zwykłe R z 30-sto megową matrycą za pół ceny. Takie optimum dla amatora.
Odważna cena startowa, na czarny piątek i świąteczne promocje będzie z czego ciąć.
cz4rnuch
09-07-2020, 18:24
W sumie to 5DIV na starcie był niewiele tańszy od R5 :)
https://youtu.be/PYghKadMjxE
Pewnie podobnie zrobią z przeceną tego za 3 miesiące.
https://pricespy.co.uk/camera-photo/dslr-cameras/canon-eos-5d-mark-iv--p3843142/statistics
W sumie to 5DIV na starcie był niewiele tańszy od R5 :)
A dzisiaj R5 na starcie jest niewiele tańszy od "średnich" Fuji GFX 50s i Hasselblada X1D II 50C, na ten przykład.:-)
cz4rnuch
09-07-2020, 18:48
To cena startowa, zobaczymy jak temat się rozwinie. Po prostu nie kojarzyłem tego ile na starcie kosztował 5DIV. Hasselki i te inne fuji pewnie też mają jakieś zalety, ale idę o zakład, że nie potrafią tego co R5.
A dzisiaj R5 na starcie jest niewiele tańszy od "średnich" Fuji GFX 50s i Hasselblada X1D II 50C, na ten przykład.:-)
Liczy sie system. Na duży i uniwersalny system w Fuji nie ma co liczyć. Hasselblad X1D (pierwsza wersja) był tanio na Allegro (cena tego R5). Ale jak poczytałem, jak on "szybko" pracuje to go skreśliłem. W sumie hasel ma (miał) niestety 3 systemy, ja bym preferował ten lustrzankowy H5D lub H6D.
Zresztą Hasel nie nadaje się do wszystkiego, nie ma co tam szukać np. supertele ;)
Systemy mają Canon i Nikon, Sony jest blisko stworzenia podobnego do tych 2 firm (brakuje jeszcze wyborów w tele, szkieł TS itd). Wielu zawodowców nie popatrzy na nic innego niż na C N i ewentualnie S. (zależy czym kto się para).
W sumie to ciężko ogarnąć wszstko jednym systemem. I nie mówie tu tylko o zawodowcach (hm, co to znaczy?) ale o naszych forumowych pasjonatach, którzy maja np FF jednego systemu i APS-C (czasami w innym systemie).
W sumie to ciężko ogarnąć wszstko jednym systemem. I nie mówie tu tylko o zawodowcach (hm, co to znaczy?) ale o naszych forumowych pasjonatach, którzy maja np FF jednego systemu i APS-C (czasami w innym systemie).
To chyba o mnie piszesz.:-)
Ale dokładnie, bywa, że jednym systemem ciężko wszystko ogarnąć. Profi ma o tyle dobrze, że z reguły potrafi wycisnąć na maxa sprzęt, który posiada. Chociaż pewnych rzeczy nie przeskoczy, choćby formatu matrycy. Wniosek prosty - trzeba mieć dwa systemy. Albo i trzy.:-D
To chyba o mnie piszesz.:-)
Ale dokładnie, bywa, że jednym systemem ciężko wszystko ogarnąć. Profi ma o tyle dobrze, że z reguły potrafi wycisnąć na maxa sprzęt, który posiada. Chociaż pewnych rzeczy nie przeskoczy, choćby formatu matrycy. Wniosek prosty - trzeba mieć dwa systemy. Albo i trzy.:-D
Jest jedno nawet fajne
Hasselblad HC 300/4.5+ ex 1,7= 510mm
Ale faktycznie 1 klatka na sekundę to raczej do sportu i akcji nie za wiele:)
Sam też muszę się rozbijać na dwa systemu i myślę aby jednak starą 5 zastąpić jakimś nowszym Canonem, sytuacja wymusiła kręcenie video. IV chodzi mi po głowie bo te bezlusterkowce mają za wysoki podatek od nowości.
Jednocześnie sprzedaje trochę optyki z H bo ceny są bardzo atrakcyjne. Zwłaszcza jak patrzę po ile teraz wyceniają te szkiełka do w/w modeli.
Co do bezluster MF to zakup puszki to niewielki problem. Ciężko dorwać optykę z drugiej ręki bo świeży system a jak już są to ceny x2 do tego co w systemie H. Poza tym mocno wątpię że doczekamy się tego systemu z matrycą wielkości jaką oferuje H6D-100.
Ja tam się nie znam, ale H6D-100 przy kosmicznej cenie nadal oferuje "taką se" matrycę o rozmiarach 53X40mm. Do ubogiego średniaka 6X4.5 trochę mu brakuje, a co dopiero mówić o pełnym 6X6, czy większych.
Z kolei do filmowania w 4K powinno wystarczyć jakieś APS-C, nie wspominając o kamkorderach, a tego jest na rynku multum.
Jak bym już wolał takiego full size LF 4x5 niż się kopać o milimetry:). Jednak nie przeliczałbym też tego 1:1. H3 jakością obrazu był porównywalny do 4x5 LF. H6 wraz z poprawioną optyką typu 120mm kręci dużo lepsze wyniki. Mizerię wielkości matrycy to mam ja w H5. Pomimo tego DR i brak filtra AA sprawia że nawet nie ma do czego tego porównać w segmencie FF.
Więc tutaj masz więcej czynników jak sama wielkość sensora i GO.
Co do cen to fakt H6 kosmicznie drogi, za to optyka z drugiej ręki dużo bardziej akceptowalna, zwłaszcza jak się zobaczy ile sobie Canon teraz woła.
Osobiście do video nie chce się pchać w kolejny system, dlatego wole jakiegoś używanego Canona.
Za 4-5 lat myślę że będę w zasięgu tej 6. Chyba że coś wymyślą i FF da lepszy obraz i jakość jak MF.
Canon już się chyba nigdy nie nauczy, że do włączenia aparatu nie potrzeba dwu rąk.
Ergonomia i sterowanie to rzecz do przywyknięcia, na dzisiaj zamiast tych świeżynek wolałbym zwykłe R z 30-sto megową matrycą za pół ceny. Takie optimum dla amatora.
Nie wiem czy na okoliczność premiery r5 r6 ale ceny canona r poszły w górę o 500 a nawet 800zl.
Nie śledzę tak bardzo, ale w tamtym roku na Black Friday B&H zeszło z regularnej ceny R-ki z $1800 na póltora tysi, a finalnie dali mi jeszcze dwie stówy upustu, jako stałemu klientowi. Czyli summa sumarum $1300. Brać, nie przebierać...
Ale kręciłem nosem, więc przeminęło z wiatrem i znowu muszę czekać na piątek, gdybym się akurat zdecydował.;-)
Jak to będzie z cenami w tym roku - zobaczymy.
Na razie te sample r6 i ta matryca z 1d nie leżą mi za bardzo .
Na dzisiaj wolałbym jednak r , szczególnie jeżeli cena będzie na atrakcyjnym poziomie .
cz4rnuch
10-07-2020, 06:31
Jednak cena czyni cuda. Za chwilę okaże się, że 8K nikomu nie jest potrzebne i ten Canon R to nawet całkiem fajny, szczególnie po cashbacku, a do tych kilku udziwnień idzie się przyzwyczaić :) Wracając do nowych szkieł to taki fajny ten 85/2 mi się wydawał na papierze a w rzeczywistości to bym powiedział, że to duży zawód. Dosłownie. Nie mówię tu oczywiście o jakości optycznej, bo pewnie będzie bardzo dobrze, ale strasznie pękate i ciężkie to jak na 85 o takim światełku. Jednak 35/2 macro dużo fajniej, moim zdaniem ofkors, im wyszło. I było bardzo fajnie wycenione a 85 już troszku takie drogie jak na amatorskie szkiełko.
8K nawet z biednym bitrate i minimalnym fps będzie hitem ale nie w sprzęcie za tyle kasy, tu może prędzej ludzie pójdą w A7sIII bo jednak 480fps w 4K ( podobno ) oferuje więcej niż biedne 8K.
Nikon jak to nikon, ma sprzęt do dobrego video, a i tak trzyma się standardu, chociaż tu trzeba przypomnieć że to Canon w swoich r-kach olał video.
cz4rnuch
10-07-2020, 09:37
Macanka R5 i R6 z takim niby porównaniem z konkurencją.
https://www.youtube.com/watch?v=tDP0kCw9Ewc
https://www.youtube.com/watch?v=PvU4WNb6-J4
Bechowiec
10-07-2020, 13:46
i teraz nawet fanklub panter czy tygrysow zrozumie, ze krol wrocil do dzungli i skonczylo sie rumakowanie...
Zawsze mi się wydawało że Canon przywali jeśli tylko będzie chciał, tzn jeśli stwierdzą że ich pozycja jest w jakimś tam stopniu zagrożona. Nadal pozostają największym ( w końcu Rki to tez i dostęp do całej gamy EFów w zasadzie bez większych przeszkód) systemem na rynku. Pamiętaj że Canon jest chyba jedynym obecnie liczącym się producentem foto który jest w największym stopniu samowystarczalny - od technologii przetworników po optykę i było więcej niż pewne że tak łatwo pola nie odda ;) *8 stopniowy IBIS - cóż, duża dziura bagnetu robi swoje. Nikon jeszcze może tu poszaleć, SONY będzie miało gorzej ;)
cybulski
10-07-2020, 13:53
Też mnie zastanowił ten 8 stopniowy IBIS, czy to tylko marketing czy też realne osiągi.
Zawsze mi się wydawało że Canon przywali jeśli tylko będzie chciał, tzn jeśli stwierdzą że ich pozycja jest w jakimś tam stopniu zagrożona. Nadal pozostają największym ( w końcu Rki to tez i dostęp do całej gamy EFów w zasadzie bez większych przeszkód) systemem na rynku. Pamiętaj że Canon jest chyba jedynym obecnie liczącym się producentem foto który jest w największym stopniu samowystarczalny - od technologii przetworników po optykę i było więcej niż pewne że tak łatwo pola nie odda ;)
nie no, ja tez co do tego nie mialem watpliwosci. scenariusz rozwoju systemu RF jest bardzo logiczny i to ze najpierw wala szklami-misiami i jakimis tam wypierdzianymi nakretkami do nich (ergonomiczny eksperyment R i potem trabant w cenie uczciwego aparatu RP) bylo w 100% przewidywalne. Canon gra przede wszystkim pod swoich istniejacych uzytkownikow a dla tych byl jest i jeszcze przez pare lat bedzie dobry wybor uczciwych korpusow i bardzo uczciwej optyki z bagnetem EF. pospiech z RF jest jedynie spowodowany walacym sie rynkiem. dla mnie osobiscie te R5/R6 sa zadziwiajaco wywalone jak na to stadium rozwoju systemu (abstrahujac od ich cen). a to wynika pewnie z tempa narzuconego przez Alfioki i w mniejszym stopniu to co robi Nikon...
*8 stopniowy IBIS - cóż, duża dziura bagnetu robi swoje. Nikon jeszcze może tu poszaleć, SONY będzie miało gorzej ;)
z tej trojki Sony jest najlepsze software'owo i elektronicznie wiec pod tym wzgledem moze sporo nadrobic samym tylko wykorzystaniem technologii.
mnie taki IBIS ciekawilby najbardziej w kombinacji ze 135/2 a zwlaszcza z 200/2.8. szczegolnie w tym ostatnim 1/500s to czas zaporowy dotrzymania z lapy, gdzie do zdjec kwiatkow/galazek/itp. (a nie sportu czy drobiu/dziczyzny) spokojnie mozna robic i 1/60s zeby nic sie nie poruszylo. podejrzewam ze tutaj IBIS nie da wcisnac wiele wiecej niz 2 dzialki (bo i szkla nie maja czujnikow zyroskopowych) ale nawet to byloby duzym ulatwieniem zycia...
Pomiary stabilizacji są tak trudne w warunkach domowych że nawet jakby napisali 12-axis IBIS to nikt tego zweryfikuje ale fakt że Canon od biednego R i Rp poszli w świetne aparatki R5 i R6, cenowo nie widzę tu atrakcji ale to dwa różne aparaty, jeden dla pro gdzie cena nie jest tak istotna, a drugi dla amatora pewnie będzie miał dobre akcje marketingowe i cenowe.
Nikon może wygrać z dobrą ceną Z5, a Sony ze swoją metodą utrzymywania na rynku starych modeli nie wyjdzie tu dobrze ponieważ A7II odstaje już bardzo od konkurencji na każdym polu, więc może faktycznie A5 się pojawi ?
Dla mnie stabilizacja w aparacie jest bardzo ważna zarówno z manualnymi jak i nawet uwa zoom, nawet w starym A200 cieszyło i pozwalało zmniejszyć czasy, potem A7II i wiele wiele zdjęć z 2.8/135mm manualnymi, teraz mam wrażenie że w Z6 działą wydajniej ale nie pokuszę się o napisanie zdecydowanie że tak jest czy tylko takie odczucie.
Co do obiektywów to bardzo spodobał mi się ten ciemny 24-105, mimo koszmarnego światła są fajne gabaryty i to jest podejrzewam podstawa do zestawu z R6, będzie hit przy dobrych promo.
Czekam na Zetkowe kompakty i 24-120, oby były tanie bez S.
Sony mijają kolejne lata, a oni nadal nie chcą robić tańszych odpowiedników swoich drogich obiektywów GM.
cz4rnuch
10-07-2020, 15:29
Na razie jedyna skaza na diamencie jakiej się dopatrzyli w R5 (i tylko w video). Ale w sumie Canon uczciwie to przyznał w specyfikacji więc nie wiem o co chodzi.
https://www.youtube.com/watch?v=E-g800lZMPo&t=306s
Wątpię żeby ktoś problem temperatur rozwiązał sensownie, za duże ilości danych, za dużo mocy obliczeniowej, sam zapis na nośniku to wiele temperatury, ciekawe jak to rozwiązali w A7sIII bo plotki były że przeprojektowania wymagał system chłodzenia.
cybulski
10-07-2020, 18:13
Ale chyba R5/R6 są to obecnie najładniejsze aparaty tak jak sobie na nie patrzę. Jescze ładny jest gfx 50r i xpro3 :)
Ale rozumiem że tu sami inżynierowie od specek, że takie drobnostki nie są w ogóle brane pod uwagę :grin:
Ładne ? Typowy styl canona, trzeba to lubić, mi pasuje wygląd sony i nikon.
Wady w canonie dla użytkowników innych systemów to włącznik i brak pokrętła pod spustem, reszta różnie, na plus kółko na wybieraku w sony i canon, a nikon tego nie wprowadzi nigdy bo... BO NIE !! :)
Włącznik jak najbardziej, to wada. Natomiast pokrętło nad spustem zamiast pod, jest nawet wygodniejsze.
A "ładność"? Tak, to ważne. Canony dla mnie są całkiem OK, a Nikon powinien wypuścić model wzorowany wizualnie na FM. Specjalnie dla konserwatystów.;-)
Coś ostatnio ucichło że "najważniejsza waga i gabaryty" i tak się przyglądam np na takim zestawie (https://j.mp/3ec9LoU) że dziwnym trafem Z6 najlżejszy.
Dla mnie canon zawsze miał stylistykę jak samochód warszawa.
Puszki jak puszki. Ale te 600/11 i 800/11 ciekawie wyglądają. Zwłaszcza biorąc pod uwagę ich cenę i wagę. Choć ciemne. ;)
Dla mnie canon zawsze miał stylistykę jak samochód warszawa.
To stylistyka Colaniego, od T90. A potem już zostało i w sumie dobrze.
To stylistyka Colaniego, od T90. A potem już zostało i w sumie dobrze.
Coś w tym jest :)
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1R9Tqb8Gw3KVjSZFwq6zQ2FXa5/WWII-T90-MS-1-72-Diecast.jpg
Ech... Canona T90. Canona, nie cannona!!
Że też muszę młodzieży tłumaczyć...:-P
https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_T90
Ten koesha ładniejszy. :D
Swoją drogą. Ciekawe dlaczego żaden producent trzech pokręteł nie stosuje.
Bo w czasach Colaniego były zmienne czas i przysłona, a czułość na sztywno w ramach jednego filmu. Póżniej jakoś nikt nie wpadł na pomysł, żeby to poprawić.
Ten koesha ładniejszy. :D
Swoją drogą. Ciekawe dlaczego żaden producent trzech pokręteł nie stosuje.
Trzecie jest na wybieraku u sony i canona, kwestia oprogramowania, Nikon na złość tego nie chce wprowadzić.
Pisząc 3 pokrętło, mam na myśli dosłownie trzecie pokrętło. Nie wybierak. Jedno dla czasu, drugie przysłony, trzecie ISO. Wypas. A tak, cóż.
Swojego czasu chodziły ploty, że któryś z nowych N będzie miał 3 pokrętła. Cóż, widzimy co z tego wyszło.
.. Canon gra przede wszystkim pod swoich istniejacych uzytkownikow a dla tych byl jest i jeszcze przez pare lat bedzie dobry wybor uczciwych korpusow i bardzo uczciwej optyki z bagnetem EF. pospiech z RF jest jedynie spowodowany walacym sie rynkiem. dla mnie osobiscie te R5/R6 sa zadziwiajaco wywalone jak na to stadium rozwoju systemu (abstrahujac od ich cen). a to wynika pewnie z tempa narzuconego przez Alfioki i w mniejszym stopniu to co robi Nikon...
z tej trojki Sony jest najlepsze software'owo i elektronicznie wiec pod tym wzgledem moze sporo nadrobic samym tylko wykorzystaniem technologii.
mnie taki IBIS ciekawilby najbardziej .
IBIS będzie miał realnie pewnie z 6,5 EV, ale to przecież rewelacyjnie. Obiekty w ruchu i tak nie pozwalaja na bardzo długie czasy. A turystyczne nocne wycieczki na szerokim kącie z +6 EV to da radę robić na niskich ISO i z kitami F4.
Alfioki już straciły przewagę, jesli R5 będzie wykrywał oczy zwierząt. Jedyne co zostało alfiokom to dużo natywnej małej szklarni, co nagle sie stanie najważniejszą sprawą w ogóle w fotografii (wg wyznawców Sony).
Nikon ... hm, liczą sie flagowce. Canon R5, Sony A9. U Nikona Z7s? Oj, muszą cos tam dołożyć. No chyba, że wypuszczą tego Z8/9 od razu zagripionego, następcę D6.
cz4rnuch
10-07-2020, 20:52
Jacek to już chyba doktorat zrobił z wyznawców Sony więc z pytaniami do niego :) A wracając do R5 i tego co napisał Akustyk to nie tylko Sony robi cuda z softem. Pamiętacie jaki niezgrabny był af w Rce na początku i ile potem poprawiono? R5 też pewnie coś zyska. Taka sprawna stabilizacja aż prosi się o jakiś tryb highres a na razie tego nie ma. Nie wiem czy to wynika z pośpiechu, bo chcieli wyprzedzić Sony, ale jeśli tak to myślę, że dość szybko pojawi się nowy soft do R5 i R6. Ciekaw też jestem co to oznacza dla R i RP w sensie czy nadal będą do nich jakieś poważniejsze aktualizacje?
cz4rnuch
11-07-2020, 10:41
EOSHD też troszku narzekają:
https://www.eoshd.com/news/the-canon-eos-r5-overheating-impact-on-different-types-of-filmmaking/
cybulski
11-07-2020, 12:48
Autofokus jest ok https://youtu.be/JnSpLZSp0Ag
Jestem ciekawy jakie możliwości ma nowa matryca w Canonie, bo to Sony i Nikon jak do tej pory miał w tym dużą przewagę. I nie chodzi mi o jakieś ekstremalnie wysokie iso, tylko naświetlanie prosto z puszki i jak później wygląda wyciąganie niedoświetleń i prześwietleń.
Obie puszki w praktyce .
Jest tez małe porównanie do kolorów Rki (ok 9 minuty)
Generalnie mam wrażenie, że canon zbliżył się do kolorów Nikona ;)
https://youtu.be/_byYwav5ccM
Te portrety na R-kach z f/1.2 wyglądają jak zrobione fonem i skrypt dodał rozmazanie.
cybulski
11-07-2020, 17:06
Te portrety na R-kach z f/1.2 wyglądają jak zrobione fonem i skrypt dodał rozmazanie.
No widzisz ile to trzeba szkła aby dorównać do takiego iphona na pełnej klatce ;)
cz4rnuch
16-07-2020, 17:32
Trochę praktycznie o R6:
https://www.youtube.com/watch?v=4L5woXeyN-k&t=925s
https://www.youtube.com/watch?v=xPmYd_YMYT4
I co mam o tym myśleć?
https://www.bhphotovideo.com/explora/photography/features/the-canon-eos-r5-compared/bi/19115/kbid/10779
cz4rnuch
18-07-2020, 07:51
Bier.
Jeszcze trochę o R6. Sensor nie bije żadnych rekordów i jednak wygląda na to, że czarnowidztwo kolegi akustyka odnośnie cienkiej baterii się potwierdza (przynajmniej przy tym lepsiejszym odświeżaniu wizjera), ale poza tym reszta wygląda świetnie. Trochę może przesadzili z zachwalaniem stabilizacji (przynajmniej na tym video z obiecywanych 8 działek z 24-105 zostało bliżej 5), ale to i tak najlepszy pod tym względem system oprócz Olympusa, którego w sumie już nie ma.
https://www.youtube.com/watch?v=8AXpz50sc18
https://photographylife.com/canon-eos-r5-vs-nikon-z7-vs-panasonic-s1r-vs-sony-a7r-iv
https://photographylife.com/canon-eos-r5-vs-nikon-z7-vs-panasonic-s1r-vs-sony-a7r-iv
Sony ma już 41 szkiełek do swojego systemu? jest w czym przebierać.
Chyba nawet więcej, kiedyś jak liczyłem to wychodziło ~60.
cz4rnuch
18-07-2020, 14:12
Licząc z tymi najbardziej egzotycznymi i obiektywami do filmowania to wyjdzie tego około 200 obiektywów, w tym ponad 70 z AFem.
Sony GM sa drogie , canona rf są absurdalnie drogie .
Sony ma perełki 24GM , 135GM
Sony GM są drogie ale jeśli porównamy z innymi systemami o podobnej jakości to tylko ciut droższe ale wynika to tez z tego że mało się dzieje w obiektywach sony odnośnie promocji i stałego zjeżdżania z ceny, tam ceny się trzymają cały czas.
Sony ma mało odpowiedników bez GM i to psuje mocno chęć rozbudowy szklarni amatorowi, opieranie się tylko na stałkach i obiektywach firm trzecich tez nie zawsze jest opłacalne i na wysokim poziomie jakości.
Canon i Nikon ma alternatywę poprawnie działającą i zawsze będzie to ich ratowało, jakby nie ten fakt to bym Z6 nie kupił.
Ktoś napisze że w Sony tamron też ma zoomy ale to nie te ceny niestety, ja kupiłem za 4300zł tamrony 17-35 + 35-150 i jak ja mam taką jakość, jasność, wielkość i cenę uzyskać w Sony ?
cybulski
18-07-2020, 15:55
Ale Tamron 17-35 i 35-150 to szkła do lustra. Odpowiednik do Sony to seria f2.8 17-28, 28-75, 70-180
O tym właśnie napisałem posta i chyba dostrzegasz różnice w cenie czy nadal będziesz się upierał że to jest odpowiednik ?
cybulski
18-07-2020, 16:05
A jak ten 35-150 się sprawdza?
Póki co używałem pożyczonego i tak mi się spodobał zakres, gabaryty/waga że zamówiłem bo trafiła się promocja.
Bardzo dobre AF w Z6, nie wiem jak na lustrze wypada, przysłona równo maleje z ogniskową i fajna portretówka z tego wychodzi nawet.
Ja tam nie namawiam bo każdy ma swoje gusta, preferencje, obsesje ale dla mnie póki co wyszła świetna para obiektywów, a jak chcę coś jaśniejszego to wspieram się manualnymi stałkami.
cz4rnuch
18-07-2020, 16:13
O tym właśnie napisałem posta i chyba dostrzegasz różnice w cenie czy nadal będziesz się upierał że to jest odpowiednik ?
Ale szkła Tamrona do Sony mają też inne parametry: lepsze światło i lepsze silniki afu. A do tych szkieł lustrzankowych musisz dodać wielkość i ciężar przelotki. Czyli w zależności od tego co kto potrzebuje Twój zestaw dla innych wcale nie musi być aż taki nie do pobicia :)
Ale przecież T17-28 i 28-75 2.8 to chyba jedne z lepszych opcji cena /jakość/ rozmiar ?
To dla części niezdecydowanych może być argument koronny za wejściem system sony.
Ale przecież T17-28 i 28-75 2.8 to chyba jedne z lepszych opcji cena /jakość/ rozmiar ?
To dla części niezdecydowanych może być argument koronny za wejściem system sony.
Ale szkła Tamrona do Sony mają też inne parametry: lepsze światło i lepsze silniki afu. ... Czyli w zależności od tego co kto potrzebuje Twój zestaw dla innych wcale nie musi być aż taki nie do pobicia :)
O tym napisałem posta właśnie że w Sony albo drogo albo alternatywa też droga.
Pisałem o tym wczęsniej i teraz że zakres 17-35 + 35-150 to nie to samo co 17-28 + 28-70, a tym bardziej jak dodamy do tego 70-210.
Cenowo ma się to też nijak do modeli lustrzankowych.
A do tych szkieł lustrzankowych musisz dodać wielkość i ciężar przelotki.
Nie przesadzaj :)
cz4rnuch
18-07-2020, 17:58
O tym napisałem posta właśnie że w Sony albo drogo albo alternatywa też droga.Nie drogo, ale dość tanio jak na takie parametry.
Nie przesadzaj :)To Ty pisałeś o wadze i rozmiarach. To sobie zsumuj wagę i rozmiary np 17-35 z przelotką a potem porównaj to do 17-28.
https://camerasize.com/compact/#795.774.4,777.845,ha,t
A ty dalej swoje, szkoda się nawet odzywać bo zaraz wskakujesz ze swoimi radykalnymi tekstami.
Przeczytaj co napisałem i nie mieszaj.
Podaj mi zestaw podobny jak wymieniłem do Sony w takiej cenie i wtedy dyskutuj, zresztą nie musisz bo i tak coś tam sobie ubzdurasz znowu.
cybulski
18-07-2020, 18:35
Myślę że w Sony obecnie mało kto będzie brał na poważnie podpinanie tamronów od lustra (do canona) przez mc11. Na a7iii działać to pewnie będzie dobrze (bo sigmy canona działają dobrze) , po prostu wybór padnie na serię przeznaczoną do Sony f2.8 17-28 28-75 i 70-180. Tak samo z sigmami, wybierze się te z mocowaniem FE jeśli ktoś potrzebuje sigm. Ale na Sony to raczej wybór jest większy dobrych szkieł i już nie trzeba trzymać się tylko sigma tamron lustrzankowych.
Dokładnie .
Myśle , że dyskusja kolegów jest czysto akademicka ;) chyba nikt nie ma wątpliwości , że zarówno wersja ML jak i dslr zestawów Tamrona to bdb optyką.
Gdybym miał wejść w system sony to pierwszym wyborem byłyby 17-28 i 28-75 potem 24GM 135GM i coś na środek do wypełnienia np Zeiss 55mm
cybulski
18-07-2020, 18:56
Kolega Cichy zrobił np ostatnio test lustrzankowego nowego tamrona 35/1.4. I nie było tu prostestu na tym forum! Bo zrobił to z wersji szkła pod canona przez mc11 na a7iii. Nikt pewnie nawet tego nie sprawdził w plikach :)
Ja nieśmiało zasugerowałem ze wolałbym sprawdzenie z matrycy 30mpix 5dmk4 ale nikt nie zajarzył ;)
Wszystko jest super i porównywalne pod warunkiem jakby nie było innej opcji jak ma to miejsce w Sony, tam trzeba się cieszyć że jest tamron i robi im zoomy ale trudno napisać że jest to w atrakcyjnych cenach jeśli porównamy do możliwości podpięcia tamronów w nikonie i canonie.
Cena tamrona soniakowego 70-210 jest szalona ale oczywiście można cieszyć sie że taniej niż obiektyw sony i dodatkowo chyba mniejsze i lżejsze, kwestia jak na to patrzymy :)
Można tez marudzić że tamrony, które wymieniam mają światło f/2.8-4 ale przecież nie o to chodzi, chodzi o jakość, cena, gabaryty/waga i nawet te 130g FTZ nie spowodują przekreślenia wszystkich zalet.
Dwa obiektywy pokrywające zakres 17-150mm z całkiem fajnym światłem i w tak niskiej cenie to marzenie w sony, które się nie spełni.
cybulski
18-07-2020, 19:07
Koesh te tamrony zapewne chodzą dobrze na a7iii z mc11, już daj spokój. Chodzą na R-kach też. Nie rozumiem tych krucjat, kupiłeś i ciesz się.
Wróć dwie strony i przeczytaj co napisałem, nagle rzucacie się i wciskacie mi co innego niż napisałem.
A co do chodzenia to chodzą na Sony ułomnie.
cybulski
18-07-2020, 19:22
Ostatnią rzeczą w Sony jest obecnie chyba kupowanie szkła do lustra aby podpiąć przez przelotkę. Mam wrażenie kolego że umkneło Ci cos ważnego i świat z perspektywy systemu N przesłonił rzeczywistosc. Obudź się i nie truj już :)
No to teraz przeczytaj kolego co napisałem w odpowiedzi w tym temacie bo chyba coś ci umknęło i piszesz z potrzeby pisania:
Sony GM są drogie ale jeśli porównamy z innymi systemami o podobnej jakości to tylko ciut droższe ale wynika to tez z tego że mało się dzieje w obiektywach sony odnośnie promocji i stałego zjeżdżania z ceny, tam ceny się trzymają cały czas.
Sony ma mało odpowiedników bez GM i to psuje mocno chęć rozbudowy szklarni amatorowi, opieranie się tylko na stałkach i obiektywach firm trzecich tez nie zawsze jest opłacalne i na wysokim poziomie jakości.
Canon i Nikon ma alternatywę poprawnie działającą i zawsze będzie to ich ratowało, jakby nie ten fakt to bym Z6 nie kupił.
Ktoś napisze że w Sony tamron też ma zoomy ale to nie te ceny niestety, ja kupiłem za 4300zł tamrony 17-35 + 35-150 i jak ja mam taką jakość, jasność, wielkość i cenę uzyskać w Sony ?
A ty dalej swoje, szkoda się nawet odzywać bo zaraz wskakujesz ze swoimi radykalnymi tekstami.
Podaj mi zestaw podobny jak wymieniłem do Sony w takiej cenie i wtedy dyskutuj, zresztą nie musisz bo i tak coś tam sobie ubzdurasz znowu.
Grzeczniej proszę.
cz4rnuch
18-07-2020, 19:42
Spokojnie kolego koesh. Nie mówcie mi kolego kiedy mam się odzywać a kiedy nie. Swoim dzieciom możecie rozkazywać :) I nic sobie nie ubzdurałem tylko odnoszę się do kolegi słów odnośnie wagi i rozmiarów. Jeśli chodzi o zestaw podobny do kolegi to do Sony mogę podpiąć dokładnie taki sam jak kolega do Nikona, przez przelotkę MC-11. Ja wiem, że kolega ma złe wspomnienia z czasów A7II, ale od tamtej pory świat się trochę zmienił i działa to o wiele lepiej niż 5 lat temu. Choć akurat tych obiektywów nie sprawdzałem, bo nigdy nie byłem nimi zainteresowany. Oczywiście w Tamronach 2.8-4 umieszczono tańsze silniki więc nie może się to równać z tymi nowszymi, ale wiadomo, że nie każdemu zależy na jakimś super afie i wtedy taki zestaw amatorski będzie jak najbardziej spełniał swoje zadanie. Tym bardziej, że optycznie jest dobry. No, ale oprócz tego są też inne opcje, dla innych niż kolega koesh bardziej opłacalne, bo zależy im na innym efekcie. Trójca tamrona do FE jest dużo droższa od tego zestawu, który preferuje kolega koesh, ale subiektywnie jest też dużo lepsza. O czym nie trzeba chyba przekonywać skoro wszystkie te obiektywy robi jeden i ten sam producent i odpowiednio co do jakości je wycenił. Od biedy te trzy tamrony mogą robić za zestaw do zarabiania pieniędzy a to już o czymś świadczy. Można też odchudzić taki zestaw i do 17-28 dodać nowego tamrona 28-200. Będzie lżej, będzie mniejsze, będzie lepszy zakres, będzie szybciej i drożej, ale cena 28-200 szybko spadnie gdy już odejdzie podatek od nowości.
Dobrze że ja nie mam takich problemów. 12 obiektywów i tylko ogniskowe do wyboru:)
Ale przyznam że pamiętam czasy gdy wchodziło Sony na salony to śmiano się że tam szkieł nie ma. Tak samo śmiano się z uchylnego ekranu i stabilizacji matrycy.
Ogólnie nigdy nie miałem tego sprzętu w rękach ale dobrze że jest bo widać że wywiera wpływ na cały rynek.
To może zapytam inaczej ale w temacie tych tamronów .
Kiedy wersja pod Z i RF ;) ? Kupuje jak tylko pojawią się na półkach w sklepie ;)
Obstawiam że za jakieś dwa lata.
Grzeczniej proszę.
A co tu przeczytałeś niegrzecznego ? Nie strasz nie strasz bo się...
cz4rnuch
18-07-2020, 20:29
To może zapytam inaczej ale w temacie tych tamronów .
Kiedy wersja pod Z i RF ;) ? Kupuje jak tylko pojawią się na półkach w sklepie ;)W czerwcu facio z Tamron USA w jednym z wywiadów powiedział, że obiektywy są w drodze. Nie wiadomo tylko jakie, bo nie podał szczegółów. Dodał jednak, że przez covid wszystko się opóźnia. Więc może w przyszłym roku coś się pokaże. Canoniarze mają na osłodę Samyanga, który pokazał ostatnio 2 szkiełka z AFem pod RF w tym udany 85/1.4.
Coś czuje , że T szykuje się pod nowe bagnety .
To jest duży rynek jeszcze nie zagospodarowany przez firmy trzecie .
Samyang zoomów nie ma . Wiedzą , że z tej strony nie ma konkurencji dla ich szkieł 2.8
cz4rnuch
18-07-2020, 21:20
Sigma jest konkurencją Tamrona, przynajmniej na kilku polach, choć nieco droższą. Oni także mają ciekawe zumy: 14-24, 24-70 są bardzo dobre, w drodze jest 70-200. Co szykuje Tamron nie wiadomo, tym bardziej, że jednym z jego głównych udziałowców jest Sony. Może to będą zupełnie nowe szkła, może zaczną od tych ciemnych stałek, może zaadoptują szkła lustrzankowe, tak jak to wcześniej zrobiła sigma z większością stałek, a może po prostu zaadoptują te bezlusterkowe zumy, które w sumie najlepiej się sprzedają. Ten wariant jest chyba najbardziej prawdopodobny. Tylko wtedy trochę dziwna jest ta zwłoka. Aż tyle chyba nie trwa przeprojektowanie dupki :)
Ja to bym chętnie o R-kach pogadał...
Albo o tym, czy będzie 6D3 z normalną migawką i trybem bezlustra, jak w D780.:-)
ahahah... upomnienie dostałem, Jacek_Z wytrzeźwiej i potem baw się w klikanie na forum !!
Ja to bym chętnie o R-kach pogadał...
Albo o tym, czy będzie 6D3 z normalną migawką i trybem bezlustra, jak w D780.:-)
Ja bym pogadał o 5D mk iv i trybie video ale nie ma z kim. A materiały na YT to typowe recenzje gdzie sprzęt ma się chwile lub zaraz po premierze.
Co do tej nowej serii to widać że się dobrze przyjęła. Stąd pewnie taka fala sprzedaży 5D mkIV.
https://www.mpb.com/en-uk/used-equipment/used-photo-and-video/used-digital-slr-cameras/used-canon-digital-slr-cameras/
cybulski
19-07-2020, 11:10
Ja bym pogadał o 5D mk iv i trybie video ale nie ma z kim. A materiały na YT to typowe recenzje gdzie sprzęt ma się chwile lub zaraz po premierze.
Co do tej nowej serii to widać że się dobrze przyjęła. Stąd pewnie taka fala sprzedaży 5D mkIV.
https://www.mpb.com/en-uk/used-equipment/used-photo-and-video/used-digital-slr-cameras/used-canon-digital-slr-cameras/
Mam ale nie używam wideo. Moim zdaniem matryca 5dmk4 jest dużo lepsza niż w niższych wersjach, DR też.
Mam ale nie używam wideo. Moim zdaniem matryca 5dmk4 jest dużo lepsza niż w niższych wersjach, DR też.
Z tego co się doszperałem to bardzo dobra matryca jak i sam aparat. Myślę właśnie aby za jakiś czas mkII nim zastąpić.
Jak ogólnie się sprawuje w dłuższej perspektywie czasu?
cybulski
19-07-2020, 14:35
Ja mam dopiero od czerwca 2019 i jestem zachwycony tym aparatem (obrazem) . No ale wiadomo, ja tylko amatorsko go wykorzystuje. Kupiłem od kolegi bo przechodził na A7r chyba cztery.
30mpix uważam za strzał w dziesiątkę, pliki są jeszcze nie tak duże a rozdzielczości więcej niż 24.
LV działa świetnie jak na lustro, śledzi twarz a jak więcej ludzi to pokazujesz palcem lub przeskakujesz dżojem i chyba trzyma. Bliżej tego jakoś nie sprawdzałem.
A dałbyś radę zobaczysz jak AF w trybie video?
tzn jak ze śledzeniem obiektu, czy ostrzy płynnie i czy zdarzają się sytuacje że przelecieć całą skalę obiektywu aby wrócić do poprawnego punktu ostrzenia.
Zwłaszcza przy najazdach i obrazach z bliska.
Jeszcze odnośnie tego śledzenia to czy punkt zaznaczasz czy dowolnej wielkości obrys.?
Jakieś wady poza zachwytami?:) ponad rok to już bardziej rzeczowa opinia:)
Dla mnie 5D4 miał dwie wady: brak odchylanego ekranu i zużycie prądu (w stosunku do 5D2 i 3).
Jak duże to zużycie, bo na 5d2 to na jednej baterii leci się bez końca.
cybulski
19-07-2020, 15:18
Ostrzy płynnie ale wydaje się wolniej niż pokazują testy z nowych bezlusterkowcow. Punkt klika się palcem jednak brak temu precycji, ekran mały, palec klika w duży wycinek. Natomiast jeśli sam znajdzie twarze to jest to w miarę dokładne oznaczenie, śledzi jednak wolniej niż pokazują na yt z a7iii czy Rki. Jak pisałem mało używam LV i tylko do zdjęć, dla moich potrzeb jest wystarczający.
Mam porównanie zużycia prądu z 6d to faktycznie 5dmk4 bierze więcej.
Ostrzy płynnie ale wydaje się wolniej niż pokazują testy z nowych bezlusterkowcow. Punkt klika się palcem jednak brak temu precycji, ekran mały, palec klika w duży wycinek. Natomiast jeśli sam znajdzie twarze to jest to w miarę dokładne oznaczenie, śledzi jednak wolniej niż pokazują na yt z a7iii czy Rki. Jak pisałem mało używam LV i tylko do zdjęć, dla moich potrzeb jest wystarczający.
Mam porównanie zużycia prądu z 6d to faktycznie 5dmk4 bierze więcej.
Wielkie dzięki za odpowiedź i sprawdzenie.
Szybkość nie jest problemem bo nagrywam z slidera i dość wolno aby mieć lepszą płynność.
Jak to zaznaczanie i praca za pośrednictwem tabletu lub smartphona? da się wszystko tym ustawić aby nie trzeba było biegać do aparatu i wprowadzać dodatkowych drgań korygując z ekranu aparatu?
Na ile zdjęć starcza w takim razie bateryjka w tym aparacie? bez pracy w LV tylko tradycyjnie
30mpix uważam za strzał w dziesiątkę, pliki są jeszcze nie tak duże a rozdzielczości więcej niż 24.
O to, to...
Dlatego przyglądam się bardziej "starej" R-ce, jak nowej R6.
Bo R5 lewituje poza moją barierą psychologiczną $3K za mały obrazek.:-)
cz4rnuch
28-07-2020, 07:20
Dość ciekawe info. R5 oczywiście ma 8K i 4K/120 czyli coś czego nie ma R6, ale okazuje się, że to co R6 ma może być nawet lepsze od R5. Oczywiście w kwestii video:
https://www.youtube.com/watch?v=OmGaYYQenSo
I jeszcze o foceniu pierza:
https://www.youtube.com/watch?v=iUe4vsO3HQ8
Streścisz może co to takiego?
cybulski
28-07-2020, 18:22
Obejrzałem wyrywkowo. Czy dobrze rozumiem, że mają obecnie najlepsze wykrywanie oka jakiegokolwiek?
cz4rnuch
04-08-2020, 20:45
Pod kątem wideo:
https://www.youtube.com/watch?v=qDXPiu3wpBs
cz4rnuch
05-08-2020, 07:55
https://www.youtube.com/watch?v=u6KR44Trw2M
cz4rnuch można mieć prośbę abyś streszczał te materiały w kilku słowach. Myślę że to lepsze jak mielenie tego wszystkiego. Zwłaszcza jak przy ostatnim filmie gdzie mówisz że jest jakiś plus słabszej puszki a materiał 15minut o wszystkim i niczym.
cz4rnuch
05-08-2020, 13:40
Tylko jak mam to jeszcze streszczać jak to już zazwyczaj jest streszczone? Ja nie wiem co kogo interesuje więc takie moje streszczenie raczej nikomu nic nie pomoże, bo musiałbym omówić wszystko. W materiale o R6 vs R5, R6 generalnie bardziej nadaje się do samego 4K (w niektórych ustawieniach), ale to już trzeba omówić bardziej szczegółowo czyli wrócić do klipu. I koło się zamyka. Jeśli dla kogoś 15 minut to za dużo a jest zainteresowany jakimś modelem to już niestety musi poszukać na własną rękę lub wypożyczyć sprzęt.
Problem w tym że to 15min to godziny powielania tej samej treści, rozciągania materiału pod monetyzację plus jakieś detale o których piszesz. Stąd moja prośba, bo widzę że sporo tego oglądasz i kilka Twoich zdań dla mnie ma dużo większą wartość informacyjną niż oglądanie tego wszystkiego zwłaszcza że sam to zrobiłeś zakładam z przyjemnością:)
To tylko prośba i nie wynika z mojego lenistwa tylko kompresji przydatnych informacji, dla mnie te materiały są nudne, powielające się a dobrze wiedzieć o tych detalach skoro są warte uwagi Twoim zdaniem.
Ale nie naciskam i dzięki za wyjaśnienie.
cz4rnuch
05-08-2020, 14:17
Ja mam podobnie z instrukcją obsługi. Mało akcji, bohaterowie tacy jacyś słabo zarysowani itd, ale czasami trzeba zajrzeć by się czegoś nauczyć. Tak samo podchodzę do tych filmów. Staram się wybierać akurat takie gdzie nie widzę aż tak bardzo monetyzacji, ale reszta się zgadza. Raczej nudne i wiele rzeczy jest powielane, ale to chyba normalne, bo omawiany jest ten sam sprzęt. Ja na R5/R6 patrze bardziej jak na ciekawostkę, nie spieszy mi się do tego systemu, dlatego raczej już wyczerpałem mój zapał do przeglądania nowych treści. Więcej już chyba nie potrzebuję wiedzieć. Ogólnie, moim zdaniem, z tych filmów można wywnioskować, że to świetny sprzęt do fotografowania, możliwe, że w tej chwili najlepszy na rynku, a jeśli chodzi o filmowanie to zasadniczo niczego mu nie brakuje (plus ma coś ekstra) o ile nie ma to być główny sprzęt do filmowania. I nie chodzi o samą jakość obrazu, a raczej o detale, które jak rozumiem są kluczowe dla tych, którzy zajmują się tym bardziej zawodowo. Ja jestem początkującym amatorem i gdyby nie ceny eRek i eReFek to bardzo bym chciał mieć taki sprzęt, ale właśnie przez to, że jestem tylko amatorem to nie widzę sensu wywalania aż takich pieniędzy na puszkę i szkła od Canona. Pomijam wagę i rozmiary, bo akurat lubię trochę mniejszy sprzęt.
Te Rki również są zbyt drobie w mojej ocenie chociaż może warto byłoby je wziąć ze względu na to własnie video, bo jest to teraz główny czynnik dlaczego myślę nad modernizacja jednej puszki.
A że siedzę w Canonie to przejściówka na EF to jedyny dodatkowy wydatek.
Tak kombinuje nad czymś wielozadaniowym co bym mógł podpiąć do slidera i zrobić dobre video a zarazem do zleceń komercyjnych. Stąd jakiś Canon chodzi mi po głowie zamiast dwóch osobnych systemów.
cybulski
13-08-2020, 21:53
Udziały w rynku foto 2019 https://www.digitalcameraworld.com/news/canons-454-market-share-is-greater-than-sony-nikon-and-fujis-combined
Nadal się sprzedaje więcej lustrzanek niż ML.
Ale nie w Japonii. Stąd chętnie cytowane informacje o tym jak to dominują bezlustra (Sony) dotyczą Japonii, a nie świata.
Oczywiście udział ML będzie rósł. Natomiast zapowiadana kilka lat temu szybka śmierć lustrzanek nie nastąpiła.
Pamiętajmy, że to co podają to sprzedaż w danym roku. A system to sprzęt jaki jest u ludzi. Wiadomo co mamy nagromadzone.
cybulski
16-08-2020, 20:06
Modele R6/R5 mimo jakiegos tam niby przegrzewania (są głosy że to ograniczenia programowe czasu nagrywania, które aktualizacja może wyłączyć ale po co) napędzą canonowi sprzedaż. Bym tam się nie zdziwił gdyby canon za rok miał 50 procent tego coraz mniejszego tortu. Obecnie w Canonie nie ma za wiele już powodów do narzekań poza cenami.
Porównanie AF: EOS R vs SONY A7r IV vs Nikon Z7:
https://www.youtube.com/watch?v=EG9FYeOay-Q&t=1003s
Porównanie AF: EOS R vs SONY A7r IV vs Nikon Z7:
https://www.youtube.com/watch?v=EG9FYeOay-Q&t=1003s
W komentarzach ktoś się pokusił o zrobienie statystki z tego testu AF:
Went through the JPEGs and here is the hit rate:
Nikon 51/70 = 73%
Canon 71/90 = 79%
Sony 57/87 = 66%
(all +/- 1 or 2 for borderline focus)
Nikon całkiem nieźle wypada w takim razie jak na puszkę najstarszą (w sumie generacje wcześniejszą niż Canon).
Canon R w pierwszym odczuciu dużo większy i cięższy od RP niż by to wynikało z porównań tabelek.
Do plecaka, w którym bez problemu mieściłem wszystkie graty Olympusa z sygnaturki, ledwie zapakowałem R plus 35 plus 24-105L ;)
cybulski
24-08-2020, 09:57
Ten rf 24-105/4L jaki jest? Bo z jednej strony testy ach i och, niby tak dobry jak Sony a sample już różnie. Znam EF 24-105L więc uwazam, że to nierówne szkło.
https://youtu.be/iIFxdG-kjoo
https://www.dpreview.com/forums/thread/4513421#forum-post-64281948
Ten rf 24-105/4L jaki jest? Bo z jednej strony testy ach i och, niby tak dobry jak Sony a sample już różnie. Znam EF 24-105L więc uwazam, że to nierówne szkło.
Mam go 2 miesiące. Trudno mi jeszcze o jednoznaczną opinię. Jest ostry, kontrastowy, duży i ciężki ;)
Myślę, że warty zakupu szczególnie w połączeniu z dwoma CB od Canona.
Jestem po pierwszym dłuższym wyjeździe. Zabrałem R, RF24-105l i RF35
Zoom praktycznie nie zdejmowany z body. Świetne kolory wyjściowo, kontrast.
Zakres ogniskowych bardzo praktyczny. Na f4 i 105mm całkiem miłe rozmycie tła.
Ostrość od f4 bdb, od 5.6 przysłowiowa żyletka.
Wady - waga i rozmiar.
Obrazek2000
12-09-2020, 14:25
A zdjęcia pokażesz? Chociaż kilka, żeby każdy mógł oko nacieszyć. Tak na zachętę ;-)
Przejrzę kartę ale dopiero w przyszłym tyg.
Niestety większość to fotografia portretowo - rodzinna ale może jakieś widoczki też znajdę. Chociaż przyznaję, że totalnie nie ogarniam takiej dziedziny fotografii ale się uczę.
Obrazek2000
12-09-2020, 16:24
Byłoby super. Dzięki.
Jestem po pierwszym dłuższym wyjeździe. Zabrałem R, RF24-105l i RF35
Zoom praktycznie nie zdejmowany z body. Świetne kolory wyjściowo, kontrast.
Zakres ogniskowych bardzo praktyczny. Na f4 i 105mm całkiem miłe rozmycie tła.
Wady - waga i rozmiar.
Z tego powodu zastanawiam się, czy nie kupić po raz drugi a6000 z obiektywami. Taniej wyjdzie cały zestaw, niż samo 24-105 pod Sony, a będzie dużo lżej.
Wady - waga i rozmiar.
Też rewelacja...żyleta na 5.6
nadeszły czasy, w których wymagamy aby szkło było ostre na 1.2...na 5.6 to i kit jest ostry...sprzed 11 lat.
Nie jest. No chyba, że ktoś ma małe wymagania i patrzy na pliki z D700.
Też rewelacja...żyleta na 5.6
nadeszły czasy, w których wymagamy aby szkło było ostre na 1.2...na 5.6 to i kit jest ostry...sprzed 11 lat.
hmm jeżeli obiektyw jest f4 to trudno wymagać od niego ostrości na 1.2 czy nawet 1.8
Z tego powodu zastanawiam się, czy nie kupić po raz drugi a6000 z obiektywami. Taniej wyjdzie cały zestaw, niż samo 24-105 pod Sony, a będzie dużo lżej.
24-105 z tego co widzę waga i rozmiar zbliżony do rf.
Waga i wielkość to nie są jego dobre strony.
Na plus wersji rf dobre wyważenie z body. Środek ciężkości jest bliżej body. Poprawia to komfort użytkowania. Polecam sprawdzić pod tym kątem wersje sony.
hmm jeżeli obiektyw jest f4 to trudno wymagać od niego ostrości na 1.2 czy nawet 1.8
Serio ? aż tak mało jesteś inteligentny ? przyzwyczaiłam się że mało kto za mną nadąża ale teraz to poszedłeś po całości więc Ci wyjasnię jak przedszkolakowi. Dziś to znaczy w obecnych czasach ludzie są wymagający, nawet od jasnych obiektywów typu 1.8, 1.4 czy 1.2 wymagaja ostrości na pełnych przyslonach. Zatem twój tekst o ostrości na 5.6 jest tak zabawny jak Ani Mru Mru w latach świetności. Na 5.6 żadna rewelka że cos jest ostre bo konstrukcjnie to żaden wyczyn. Rozumiesz teraz ? Nikt nie wymaga aby Twoje szkło było ostre na 1.2 skoro jest ciemnica F4 - miałam nadzieję za tak proste rzeczy rozumiesz, ale najwidoczniej nie, skoro myślisz że piszę o f1.2 w kontekście Twoich dostępnych przysłon.
Serio ? aż tak mało jesteś inteligentny ? przyzwyczaiłam się że mało kto za mną nadąża ale teraz to poszedłeś po całości więc Ci wyjasnię jak przedszkolakowi. Dziś to znaczy w obecnych czasach ludzie są wymagający, nawet od jasnych obiektywów typu 1.8, 1.4 czy 1.2 wymagaja ostrości na pełnych przyslonach. Zatem twój tekst o ostrości na 5.6 jest tak zabawny jak Ani Mru Mru w latach świetności. Na 5.6 żadna rewelka że cos jest ostre bo konstrukcjnie to żaden wyczyn. Rozumiesz teraz ? Nikt nie wymaga aby Twoje szkło było ostre na 1.2 skoro jest ciemnica F4 - miałam nadzieję za tak proste rzeczy rozumiesz, ale najwidoczniej nie, skoro myślisz że piszę o f1.2 w kontekście Twoich dostępnych przysłon.
ciezki dzien w pracy?
cybulski
14-09-2020, 15:43
Patrząc po yutubach to rf 24-105 niby ten sam poziom co wersja do Sony. Ale znowuż sample na dpreview to już na dwoje babka wróżyła https://www.dpreview.com/sample-galleries/8489552788/canon-rf-24-105mm-f4l-is-usm-sample-gallery/7105348413
Jedni oceniają że nietęgo a inni że OK. A mnie się wydaje, że szkło jest ok ale R szumi za mocno. Muszę zerknąć w sample z Sony bo nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba tandem w sony działa lepiej.
ciezki dzien w pracy?
Nie.
Dziwi mnie tylko brak myślenia i to ze w ogóle nie zrozumiał o co chodzi. Piszę że od jasniejszych obiektywow wymagamy ostrości na pełnych otworach a on pisze ze na 5.6 jest :D A potem dokładka mądrości i pisze że jego obiektyw nie ma 1.8 :D
Ręce opadają...
Odstaw forum i inne media na dłuższa chwilę. Pobądź trochę na łonie natury i ochłoń.
Znam kilka obiektywów >f/1.8 które są mydłem niezależnie od f/ i znam parę które są <f/2.8 i są wybitne. Nie zawsze jest potrzebne najjaśniejsze szkło, bo bardziej zależy na uniwersalności. A RF 24-105 f/4 jest po prostu dobrym obiektywem i tego nie można Canonowi odmówić że odrobił pracę domową w tym przypadku.
A wycieczki słowne na kolegę pokazują jedynie Twój poziom. Przemyśl to zanim znów zaczniesz się ośmieszać tak emocjonalnymi postami.
Odstaw forum i inne media na dłuższa chwilę. Pobądź trochę na łonie natury i ochłoń.
Znam kilka obiektywów >f/1.8 które są mydłem niezależnie od f/ i znam parę które są <f/2.8 i są wybitne. Nie zawsze jest potrzebne najjaśniejsze szkło, bo bardziej zależy na uniwersalności. A RF 24-105 f/4 jest po prostu dobrym obiektywem i tego nie można Canonowi odmówić że odrobił pracę domową w tym przypadku.
A wycieczki słowne na kolegę pokazują jedynie Twój poziom. Przemyśl to zanim znów zaczniesz się ośmieszać tak emocjonalnymi postami.
Masz racje odstawiam forum. Szkoda czasu jeśli co piąty tutaj czyta ze zrozumieniem. Równiez Twoja odpowiedz jest nie na temat. Miałaby sens gdybym napisała że kazde jasne szkło jest ostre. A ja napisałam tylko że od jasnych szkieł wymagamy ostrości a to roznica nie ? Czy ja napisalam ze jego szkło jest złe ? tez nie. Tylko to ze niepotrzebnie się dziwi ze na 5.6 jest ostro. Sam widzisz jak ciezko jest czytac ze zrozumieniem skoro w obu przypadkach piszesz coś co kompletnie ma sie nijak do mojej wypowiedzi. Chciałes mi dopiec a pokazałes własnie jak bezrozumnie tutaj ludzie odpowiadaja. Tak naprawde to z 5 postów tylko Jacek napisał na temat ze nie kazde 5.6 musi byc ostre więc moje zdziwienie nie koniecznie musi byc ok. Niestety to stanowi 20% wypowiadających się. Zatem macie racje czas odpocząc od forum gdzie 80% czyta cos i nie rozumie, ba nawet odpisuje choć nie na temat.
Także idę skasowac swoje konto (jesli sie nie da Jacku skasuj je) bo raczej nieczego tutaj się nie przedyskutuje skoro co piąty rozumie o czym w ogole pisze.
Obrazek2000
14-09-2020, 21:27
Albo wszyscy zrozumieli, oprócz Ciebie ;-)
Nie lepiej po koleżeńsku wyjaśnić o co chodzi? Trzeba się od razu tak denerwować?
Internet jest pełen trafnych porad https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/nikt-mnie-nie-rozumie-nie-wiem-co-zrobic-ze-swoim-zyciem
Masz racje odstawiam forum. Szkoda czasu jeśli co piąty tutaj czyta ze zrozumieniem.
no i super.
dzieeee.... kuuuuu... jjeeeeee..... myyyyy!
Takie sceny z powodu f/5,6 i to w dodatku w Canonie? Jak już walić focha, to chociaż z powodu lepszej przysłony i np. Leiki :D
cz4rnuch
14-09-2020, 22:03
...A ja napisałam tylko że od jasnych szkieł wymagamy ostrości a to roznica nie ? Czy ja napisalam ze jego szkło jest złe ? tez nie...Ogólnie to można się zastanowić jaki jest sens wypowiedzi koleżanki :) Bo jak twierdzi nie napisała, że szkło jest złe tylko, że od jasnych szkieł 1.4 (czyli stałek) wymaga ostrości na minimalnej przysłonie. To wtedy jakie to ma znaczenie w odniesieniu do ciemnego zuma z dużą krotnością? :) Pomijając już fakt, że nawet średnio obeznani w temacie nie stawiają takich samych wymagań co do optyki ultra jasnym stałkom i spacer-zumom. Inna sprawa, że kolega jasno napisał, że nawet na f4 jest bardzo dobrze. To chyba ok jak na zuma 24-105? Bo ja w sumie nie znam podobnych obiektywów, które w całym zakresie na pełnej dziurze byłyby wybitne. Może koleżanka zna to wtedy chętne poczytam się douczę. Pomijam już fakt, że obiektywy projektuje się pod konkretne zastosowania i nie zawsze jest tak, że oczekuje się od nich najlepszych osiągów na pełnej dziurze (mowa np. o obiektywach makro) oraz to, że nie znamy progu jaki przyjął kolega wypowiadający się o obiektywie. Kto wie, może ma wyższe wymagania niż większość z nas i to co dla wielu z nas jest sufitem dla kolegi jest ledwie akceptowalne :)
cybulski
14-09-2020, 22:27
Na rumorsach gdzieś piszo że nikon ma pokazać, oprócz 50/1.2 również 24-105/2.8-4. I to byłby dobry ruch jeśliby była to prawda a cena znośna. Bo obecnie wydaje się że z takich jescze zomóf oprócz tego rf 24-105 to ciekawy tamron 28-200/2.8-5.6
Także idę skasowac swoje konto (jesli sie nie da Jacku skasuj je)
Fajnie by było ale nie dotrzymasz słowa.
Czy ktoś wie jak dołaczyć do Canon - giełda sprzętu fotograficznego na facebooku?
Kilkakrotnie "Prośba o dołączenie do tej grupy" została wysłana i nic.
Trzeba założyc krawat czy uiścić wpisowe? :(
Admin pewnie śpi, musisz poczekać.
cybulski
15-09-2020, 15:39
Czy ktoś wie jak dołaczyć do Canon - giełda sprzętu fotograficznego na facebooku?
Kilkakrotnie "Prośba o dołączenie do tej grupy" została wysłana i nic.
Trzeba założyc krawat czy uiścić wpisowe? :(
Jestem członkiem jakoś od 2 lat, wtedy szło sprawnie.
2021 wg przecieków
RF 70-135mm f/2L
RF 250mm f/2L
RF 500mm f/2.8L
RF 18-45mm IS STM
RF 24mm Macro IS
RF 100-400mm IS USM
Pytanie czy 18-45 to apsc czy ff
2021 wg przecieków
RF 70-135mm f/2L
RF 250mm f/2L
RF 500mm f/2.8L
Hm, portretowy zoom niby załatwia sporo, ale dla fanów portretu jasność 2.0?
250/2 - ciekawe, mam 200/2 a tu jeszcze dodatkowo 50 mm. Robiący sport mają 300/2.8, może odżałują te 50 mm i wybiorą jasność 2.0?
500/2.8 - nie chcę znać ceny :)
Hm, portretowy zoom niby załatwia sporo, ale dla fanów portretu jasność 2.0?
sporty halowe. futsal, floorball, koszykowka, badminton, siatkowka. ale i do hokeja na lodzie fajna zabawka
250/2 - ciekawe, mam 200/2 a tu jeszcze dodatkowo 50 mm. Robiący sport mają 300/2.8, może odżałują te 50 mm i wybiorą jasność 2.0?
i +/- 400/2.8 po zalozeniu TC. w zupelnie innej kategorii wagowej
500/2.8 - nie chcę znać ceny :)
tylko zastanawia mnie, czy my na pewno mamy na mysli RF. czemu to nie moglo by byc szlo EF? podobnie z 250/2. nie widze gdzie kilkanascie mm krotszego mocowania daje zysk przy projektowaniu akurat teleobiektywow.
tylko zastanawia mnie, czy my na pewno mamy na mysli RF. czemu to nie moglo by byc szlo EF? podobnie z 250/2. nie widze gdzie kilkanascie mm krotszego mocowania daje zysk przy projektowaniu akurat teleobiektywow.
Tu nie chodzi o kilka milimetrów, tylko o to, że bagnet EF już jest jedną nogą w grobie, więc Canon raczej nie będzie marnował zasobów na sztuczne podtrzymywanie go przy życiu.
Tu nie chodzi o kilka milimetrów, tylko o to, że bagnet EF już jest jedną nogą w grobie,
chyba w jakims rownoleglym swiecie :roll:
wsrod podstawowej klienteli tych wielkich bialych rurek jakies 90% preferuje klamki wielkosci 1Dx. pozostale 10% cos wielkosci co najmniej 7D z gripem.
obstawiam tez, ze grubo ponad polowa tych osob przy obecnym stanie technologii woli minimalny lag i prawdziwy podglad sceny w celowniku optycznym od pokazow slajdow i "fake newsow" celownika elektronicznego. nad zywotnoscia baterii to sie nawet nie bede znecal...
jesli mozna zrobic obiektyw kompatybilny z EF (do ktorego korpus RF tez sie latwo przykreci) i w ten sposob trafic do 20x szerszego grona klientow, to tu nie ma nad czym nawet dyskutowac. naprawde.
więc Canon raczej nie będzie marnował zasobów na sztuczne podtrzymywanie go przy życiu.
przy zyciu jest obecnie ze 20x wiecej profesjonalnych uzytkownikow bagnetu EF niz bagnetu RF. a to jest bardzo lagodne oszacowanie. uwzgledniajace kotleciarzy, bo jak sie skupic na tych dzialkach gdzie szerokim katem okresla sie obiektyw 200mm, to RF tam jeszcze na dobre nie dotarl.
przy czym ja nie wykluczam, ze to faktycznie moga byc szkla RF o takich parametrach. dlatego ze jesli mowimy o tego rodzaju egzotykach, to mowimy tez o wielkich i wypasionych soczewkach, a produkcja/hodowla takowych trwa dlugo i jest kosztowna. i nawet Canon (ktory ma duze mozliwosci produkcyjne) nie jest w stanie wyklepac tysiecy (a moze nawet setek) takich obiektywow miesiecznie. tu moze chodzic o takie ilosci, ze pokryja co najwyzej zapotrzebowanie na takie szkla w bagnecie RF. i do spolki z badaniami rynkowymi (adopcji R5/R6) i nadchodzaca technologia Canon moze odwazyc sie na taki strategiczny strzal wlasnie w ten ostatni bastion DSLR. ale od premiery takowych RF 70-135 czy RF 250 (i pol roku albo nawet rok pozniej dedykowanego o nich "R1x") do nawet polowicznego rozpadu 1Dx i EF jeszcze daleka droga...
Pożyjemy, zobaczymy... :) Ci, co wolą wielkie klamki, za chwilę będą biegać z równie wielkimi klamkami, tyle że bez lustra. I Canon zadba o to, żeby nie mieli wyboru.
Pożyjemy, zobaczymy... :) Ci, co wolą wielkie klamki, za chwilę będą biegać z równie wielkimi klamkami, tyle że bez lustra. I Canon zadba o to, żeby nie mieli wyboru.
co do tego nie ma watpliwosci, chociaz to jeszcze jest technologicznie ograniczone.
natomiast co do "dbania o brak wyboru" w kontekscie obiektywow, to juz mam watpliwosci. to nie pasuje do Canona, optyka to jest i byl zawsze ich klucz do grona profesjonalnych uzytkownikow i oni nie beda ryzykowac antagonizowania istniejacych uzytkownikow. a grupa tych ktorzy zostaja przy DSLR bo im to bardziej pasuje i ktorzy z checia takiego 250/2 czy 70-135/2 w bagnecie EF by przygarneli wcale nie jest mala i Canon jej tak po prostu nie pokaze srodkowego palca.
jesli nie bedzie wyraznych technologicznych powodow, zeby obiektywy wypuszczac w RF, to po mojemu one beda w bagnecie EF. byc moze w rozwiazaniu typu: jesli to egzotyk o ograniczonych mozliwosciach produkcji, to najpierw rzucaja go w RF a po pol roku rowniez w EF, jesli bardzo sie upra przy reklamowaniu RF-a... ale nie tak, ze szklo spokojnie wykonalne w bagnecie EF zostanie od tego EF odciete. poki co RF brakuje jeszcze z 5 lat zeby jako bagnet byl alternatywa dla bogactwa EF.
cz4rnuch
17-09-2020, 13:31
...jesli mozna zrobic obiektyw kompatybilny z EF (do ktorego korpus RF tez sie latwo przykreci) i w ten sposob trafic do 20x szerszego grona klientow, to tu nie ma nad czym nawet dyskutowac. naprawde...Brzmi sensownie o ile zignoruje się słowa tego pana z Canon Europe, którego cytował cały internet i który jakieś pół roku temu, albo i rok, dokładnie nie pamiętam, powiedział, że odpuszczają sobie nowości na bagnet EF i skupiają się na na bagnecie RF. Może są od tego jakieś wyjątki, ale skoro tak powiedział i chyba na razie nikt tego nie odwołał to może się okazać, że tak właśnie będzie.
Brzmi sensownie o ile zignoruje się słowa tego pana z Canon Europe, którego cytował cały internet i który jakieś pół roku temu, albo i rok, dokładnie nie pamiętam, powiedział, że odpuszczają sobie nowości na bagnet EF i skupiają się na na bagnecie RF.
no wlasnie tego pierwszego nie powiedzial. chocby tu mozna znalezc oryginalna wypowiedz: https://www.dpreview.com/news/1040131653/canon-europe-confirms-its-focus-is-on-rf-not-ef-lenses-unless-the-market-demands-it
przed jej internetowa interpretacja, ze Canon juz zwija biznes albo chociaz ogranicza sie do kalkulatorow itd. itp. :)
cz4rnuch
17-09-2020, 14:17
Tak, przeczytałem to już wcześniej. I co z tego wynika? Właśnie to co napisałem. Cała para idzie w RF, ale jak kiedyś gdzieś coś cały internet zaprotestuje to może zrobią coś nowego pod EF. Takie dyplomatyczne bye bye :) Bo zaraz się okaże, że może by i zrobili, ale na EF się czegoś nie da albo za duży wyjdzie, za ciężki albo znajdą inną wymówkę. A poza tym to do EF są już wszystkie szkła jakie sobie można wymarzyć więc i pospolitego ruszenia raczej nie będzie. Zostaje jeszcze też kwestia kompatybilności. Oczywiście te szkła, które są działają i z tego co czytam to działają bardzo dobrze, ale nowy bagnet ma inną ilość pinów niż stary i raczej nikt mnie nie przekona, że te dodatkowe niczemu nie służą. A skoro służą to szkła zaprojektowane specjalnie na RF będą miały pewną przewagę na korpusach R w porównaniu z podobnymi zaprojektowanymi na EF. Z resztą to już się dzieje, bo choćby w przypadku nowych eRek ze stabilizacją szkła RF z własnym OSem lepiej współpracują z korpusem. Z resztą to tylko moja opinia, zaznaczyłem, że być może firma zrobi jakieś wyjątki lub zmieni strategię i bagnet EF powróci do łask. Się okaże. W każdym razie w tych przeciekach mowa jest o szkłach RF.
Akustyk, 70-135 to tak mała krotność zooma, że chyba reporterzy lubiący uniwersalność sobie to odpuszczą. Zakres 70-135 pokrywa się z typowymi portretówkami 85 105 i 135 mm.
Cz4rnuch - wbrew pozorom w systemie EF wcale nie ma wszystkiego. Ogniskowe może i tak. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Większość tych szkieł nie zwala z nóg na najgęstszych matrycach. To wyłazi jak się foci na 5Dsr. To może być tzw ucieczka do przodu, po co robić nowe szkła na EF skoro nie ma body (poza jednym). Lepiej postawić na RF za które się dostanie więcej kasy.
Ile mogą wziąć za super szkiełko EF? Np nową 85 czy 50/1.2? Różnica w cenie (stary-nowy EF) byłaby tak gigantyczna, że ludzie by się pukali w głowę. Lepiej pokazać RF, bo tam będzie w przyszłości więcej body z gęstymi matrycami.
Kolekcjoner
20-09-2020, 13:29
Na razie jest tak że są w sprzedaży lustra EF i Kamery EF /przypominam o tych ostatnich bo to się zrobił całkiem spory rynek/. I jest po prostu dla kogo robić szkła EF.
https://blog.adamtrzcionka.pl/subiektywna-recenzja-canon-eos-r6/
Dobrze się czyta ;)
Wyglada na to, że R6 to taki d750 bez lustra.
Pewnie z czasem ulubione body fotografów ślubnych
cybulski
23-09-2020, 23:00
Dobrze się czyta ;)
Pewnie z czasem ulubione body fotografów ślubnych
Wydaje się że bliżej temu do https://www.cyfrowe.pl/lustrzanka-canon-eos-1dx-mark-iii-i-karta-cfexpress-64-gb-p.html?gclid=CjwKCAjw5Kv7BRBSEiwAXGDElSGQ9dNCeiKq6 pS0u-Cf_mBAUjjOhTHsPKDAyLlP9o28uvbj4B9ivRoCdpAQAvD_BwE
Chyba nie bardzo. To jednak inna klasa sprzętu, choćby za sprawą czułości i precyzji AF, ale przede wszystkim dwa razy lepszej migawki.
Panowie zgadzam się.
Trochę w przenośni to napisałem.
Dodam jak czas kiedy te aparaty miały swoje premiery.
cz4rnuch
24-09-2020, 21:31
Coś ciekawego od Canona do filmowania:
https://www.dpreview.com/news/4191695857/canon-announces-the-eos-c70-a-cinema-eos-camera-in-a-mirrorless-body
Kolekcjoner
26-09-2020, 19:39
Coś ciekawego od Canona do filmowania:
https://www.dpreview.com/news/4191695857/canon-announces-the-eos-c70-a-cinema-eos-camera-in-a-mirrorless-body
Od tej kamery to w sumie chyba ciekawszy jest nowy adapter RF->EF z optyką dającą mnożnik ogniskowej 0.71 :).
https://www.canon.pl/lenses/mount-adapter-ef-eos-r-0-71x/#
cz4rnuch
26-09-2020, 22:39
Od tej kamery to w sumie chyba ciekawszy jest nowy adapter RF->EF...Raczej odwrotnie ;) I to w sumie nic odkrywczego ani żadna nowość. Metabones też ma taki adapter. W dodatku to to zyskuje właśnie na tej nowej kamerce.
Kolekcjoner
26-09-2020, 22:51
Raczej odwrotnie ;) I to w sumie nic odkrywczego ani żadna nowość. Metabones też ma taki adapter. W dodatku to to zyskuje właśnie na tej nowej kamerce.
Może zapomniałem dodać "dla mnie" ;). Dla mnie ten konwerter powoduje że kamery serii eR staną się bardzo interesujące w niedalekiej przyszłości :).
Testował już ktoś R6 w szybkich akcjach z ptakami?
Jestem ciekaw jak sobie radzi R6.
Może zapomniałem dodać "dla mnie" ;). Dla mnie ten konwerter powoduje że kamery serii eR staną się bardzo interesujące w niedalekiej przyszłości :).
Niestety ten adapter nie będzie współpracował z EOS R. Wyłącznie z C70 i ewentualnie z tym co pojawi się w przyszłości.
Jest kilka filmów na YT, które dotyczą fotografowania ptaków (głównie R5, ale to ten sam AF). Radzi sobie znakomicie.
Kolekcjoner
28-09-2020, 14:51
Niestety ten adapter nie będzie współpracował z EOS R. Wyłącznie z C70 i ewentualnie z tym co pojawi się w przyszłości.
Pisząc o kamerach myślę o kamerach nie aparatach ;)... Mam sporo szkieł EF i to będzie bardzo użyteczne.
cybulski
28-09-2020, 15:05
Pisząc o kamerach myślę o kamerach nie aparatach ;)... Mam sporo szkieł EF i to będzie bardzo użyteczne.
U mnie też już trochę zebrało się tych eLek.
Zobacz tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=0MH34YAWGek&fbclid=IwAR1Fb-YvboEhtm5t20M42ZTgWxrsjCjLK2xPBZTgxkQHTUcF53YRATWx ir8
Fajne mają ceny https://www.saturn.de/de/product/_canon-eos-rp-kit-2637889.html
973 euro za Rp z kitem !?
czomolungma
28-09-2020, 19:51
U mnie pokazuje 1459 euro. Cos zle patrze?
Już koniec, było od piątku podobno.
cybulski
29-09-2020, 22:49
Małe podsumowanie o R6 http://blog.cyfrowe.pl/canon-r6-test-aparatu-na-ktory-wielu-czekalo/?utm_source=tradetracker&utm_campaign=afiliacje&utm_medium=12&utm_term=376221
R6 to świetne body.
Nie ma wątpliwości.
Mimo wszystko jedynie czego zazdroszczę to lepsza guzikologia niż w R.
cybulski
30-09-2020, 11:29
Gdyby R miał body i guzikologię jak 5d4 to już dawno bym zmienił na Rke.
cz4rnuch
30-09-2020, 14:28
O jakości R6 niech świadczy lista wad w podsumowaniu recenzji na dpreview. Widocznie musieli coś na siłę wpisać :)
https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-r6-review?utm_source=self-desktop&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source
Małe podsumowanie o R6 http://blog.cyfrowe.pl/canon-r6-test-aparatu-na-ktory-wielu-czekalo/?utm_source=tradetracker&utm_campaign=afiliacje&utm_medium=12&utm_term=376221
Jak czytam taki tekst i opis o tych jakże trudnych warunkach które dla każdego innego aparatu wydają sie byc smieszne to coraz bardziej jestem przekonany o tym ze takie portale dostają duzo monet za psanie takich głupot. Ostnio poważnie mysle o zmianie zestawu do przyrody jakim robie do tej pory (d4s 500 f4vr) na r6 400 2.8 II. Ale cos mi sie wydaje ze jak sobie sam w terenie nie potestuje to będzie ciężko znalez obiektywe komentarze.
cybulski
01-10-2020, 22:11
Przy takich sprzętach to chyba już ciężko polegać na testach z netu bez samodzielnego dokładnego przetestowania. Jedna mała rzecz może nie odpowiadać i już pozamiatane. Tak myślę.
Ciekawe czy Canon będzie chciał jeszcze wypuścić 500 f4 IS III. Bo chyba bardziej priorytetowy jest 500 f2.8
Stary system będzie wygaszany możliwe że 1DX Mark IV będzie ostatnią lustrzanką.
Taki R1 + 500 f2.8 to może być świetny zestaw dla przyrodników ;)
Tylko że Z1 + 500 f2.8 FL będzie jeszcze lepszy :razz:
Kolekcjoner
02-10-2020, 20:53
Stary system będzie wygaszany możliwe że 1DX Mark IV będzie ostatnią lustrzanką.
Nie byłbym taki pewien tego. Wedle bieżących danych sprzedaży Canononowi wzrosła sprzedaż dslr bardziej niż ML. Póki co trudno wróżyć szczególnie, że sytuacja na rynku nie jest normalna.
Też nie byłbym pewien. Chętnie zanabyłbym jakieś 6D - coś tam, o parametrach D-780, czyli migawka klasy 1/8000 i tryb bezlustra w LV przy zwykłym mocowaniu EF.
Ofensywy Canona ciąg dalszy.
Dziwny zbieg okoliczności, że takie plotki pojawiają się na kilka dni przed ważną premierą Nikona ;)
Mimo wszystko uważam, że szkła serii F1.8 są w wydaniu Nikona lepszej jakości optycznej. Na razie pogląd taki wyrażam w oparciu o 35mm, które Nikon zrobił lepsze optycznie.
Nie dlatego, że canon nie potrafi zrobić „wypasionej” optyki F1.8, tylko dlatego że nie chce jej zrobić i specjalnie zostawia dużą różnice z F1.2. Może w przyszłości pod F1.4.
Czyli co w plotkach:
Najbliższe premiery:
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM
External zoom, extremely small size. I’m told it’s about the size of a coke can.
Canon RF 50mm f/1.8 STM
This lens will be better optically and in build quality than the EF version.
Natomiast do końca 2021
Canon TS-R 14mm f/4L
Canon TS-R 24mm f/3.5L
Canon RF 10-24mm f/4L USM
Canon RF 14-35mm f/4L IS USM
Canon RF 24mm f/1.8 IS STM Macro
Canon RF 35mm f/1.2L USM
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Canon RF 135mm f/1.4L USM
Canon RF 100-400mm f/5.6-7.1 IS USM
Canon RF 400mm f/2.8L IS USM
Canon RF 500mm f/4L IS USM
Canon RF 600mm f/4L IS USM
Canon RF 800mm f/5.6L IS USM
Canon RF 1200mm f/8L IS USM.
A gdzie 500 f2.8 :mrgreen:
Kolekcjoner
10-10-2020, 20:58
A gdzie 500 f2.8 :mrgreen:
Ja bym zapytał raczej gdzie skrzynka ze sztabkami złota na to wszystko? Bo powoli u Canona to się robi ekstremalnie drogi sport ;)...
cz4rnuch
10-10-2020, 21:33
Ambitne plany jak na rok. Przez dwa lata udało się nastukać 14 co nie jest małą liczbą (w tym jedno chyba jeszcze niedostępne) a tu nie bacząc na covidy i topniejący rynek jeszcze wincej w jeden rok? :)