PDA

Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Canon R - bezlusterkowiec

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8

Franek_
05-09-2018, 22:44
W najmniejszym stopniu nie.

Kolekcjoner
06-09-2018, 00:04
Mylicie przyczynę ze skutkiem towarzyszu. Poza tym mniejszy i lżejszy aparat ma te dziwną przypadłość, że zajmuje mniej miejsca i mniej waży nie tylko w gaciach, ale i w kieszeni kurtki, na pasku, w bagażu podręcznym, w ręku czy w damskiej torebce. Ogólnie jest mniejszy i tyle. A czy to komuś potrzebne i czy widzi w tym sens to już inna sprawa.Znów muszę tu wrzucić swoje trzy grosze ;). Nie mam w kurtkach kieszeni wielbłądzicy żeby zmieścić tam aparat. Dla mnie zalety bezlusterkowców polegające na poręczności i wielkości to fikcja ale ja w ogóle inny jestem także ten.... ;).

Jacek_Z
06-09-2018, 00:10
Dla mnie właśnie bezlusterkowce w średnim formacie Fuji i hasselblad mają najwięcej sensu. Bo body kosztują tylko 50% wartości dużego odpowiednika .Cena o połowe niższa jest fajna, ale bezlusterkowce MF to bzdura. Jak myślisz, dlaczego nie są droższe od lustrzanek, tylko tańsze? Bo ciężko wymyslic jakieś zastosowanie dla nich.

Swoją droga to ciekawe te kalkulacje cen. Gdyby tak Nikon Z6 kosztował połowe ceny D750 a Z7 połowe ceny D850 … :)

canon wystartował z fajna nowa 50/1.2 a my dostaniemy mf 58/0.95.... :-|Kwestia czasu. W Roadmap jest Nikon 50/1.2 w roku 2020. Rozumiem, że ci się spieszy wydac te 10 tys ;)

Dariusz Breś
06-09-2018, 00:15
O kurde, powiem wam że canon mi zaimponował, szkło 28-70 2!!! z dodatkowym ringiem obok zoomu i focusa któemu możesz ustawić np. zmianę iso...
no i te przejściówki, jedna ma możliwość montowania filtrów!
brawo brawo brawo

Jacek_Z
06-09-2018, 00:30
Ja na dodatkowym ringu był ustawił zmianę przysłony (czy przypadkiem tak kiedyś nie było? :) ;) ;) , wynaleziono koło na nowo ) i w Nikon Z jest taka opcja.

Widziałeś cene tych filtrów w szufladzie?

Dariusz Breś
06-09-2018, 00:39
Ja na dodatkowym ringu był ustawił zmianę przysłony (czy przypadkiem tak kiedyś nie było? :) ;) ;) , wynaleziono koło na nowo ) i w Nikon Z jest taka opcja.

Widziałeś cene tych filtrów w szufladzie?

No kurde takie filtry to zbawienie dla dużych soczewek, dlaczego takiego czegoś nie ma w nikonie, buuuuu

Gdzie w Z jest dodatkowy 3 ring, w którym obiektywie? Canon lepiej odrobił lekcję w szkłach od nikona.

ksh
06-09-2018, 01:23
Wszystkie zaprezentowane obiektywy Z mają ring i przycisk programowalny z poziomu menu w aparacie.

https://i.imgur.com/HuXdcV8.jpg?1
źródło (https://i.imgur.com/HuXdcV8.jpg?1)

Ligo
06-09-2018, 01:44
Mnie tam na pierwsze badania organoleptyczne wychodzi golas za $2300 i z kitem 24-105 za $3400. Bez taxu.
Takiego kita, acz na EF sprzedałem swego czasu za $600. 6D wychodzi nowy około $1000, więc razem pi razy drzwi $1600. To i tak dwa razy taniej, jak wynalazek.:-)
Ale kto co lubi. Myślę, że cena starego 6D pójdzie do góry.

Dariusz Breś
06-09-2018, 01:55
Wszystkie zaprezentowane obiektywy Z mają ring i przycisk programowalny z poziomu menu w aparacie.

https://i.imgur.com/HuXdcV8.jpg?1
źródło (https://i.imgur.com/HuXdcV8.jpg?1)

Ej ale to lipa jest bo to nie jest oddzielnie. Ja piszę o niezależnym 3 ringu na obiektywie (zoom, focus i programowy). To co ma nikon to za przeproszeniem popierdółka :)

puch24
06-09-2018, 06:24
Zmiana funkcji pierścienia na obiektywie to pomysł Samsunga z serii NX. Podstawową funkcją pierścienia jest ostrość, a kolejne naciśnięcia przycisku na obiektywie zmieniają jego funkcję na Av, Tv, ISO, WB, korekta EV, itd. Bardzo wygodne.

marcin90
06-09-2018, 06:44
Dla mnie najbardziej naturalną rolą dodatkowego pierścienia na obiektywie jest sterowanie przysłoną - tak jak w fuji i tak jak 30 lat temu, czyli bardzo długo zanim ktoś pomyślał o bezlusterkowcach lub Samsungu nx ;)

puch24
06-09-2018, 06:56
Samsung NX to, tak przypadkiem, bezlusterkowiec. ;-)
Dzięki przyciskowi iFn można pierścieniem ustawić to, co się chce. Także przysłonę.
Świat się zmienia. Młodsi już nie wiedzą, że kiedyś przysłonę ustawiało się na obiektywie, pierścieniem. Kiedyś jeden udowadniał mi, że Minolta X-700 nie ma trybu M, bo na pokrętle jest tylko A i P... :-D

marcin90
06-09-2018, 07:14
Wiem, że nx to rodzina bezlusterkowcowów ;) Mówiąc o bezlusterkowcach miałem na myśli to, że coś co było standardem wiele lat temu dzisiaj jest chwalone jako nowość, unikat jak teraz w Canonie R ;)

akustyk
06-09-2018, 08:27
Jacek_Z albo inny mod - czy mozna by zmienic tytul tego watku na taki zgodny z jezykiem ojczystym?

to moze i nie razi w oczy tak, jak kwiatki pokroju "Nikkor 24-70 obiektyw", "Samsung 40 calowy telewizor" czy "SD karta", ale to nadal jest niepoprawny szyk, bo to bezmyslna kalka gramatyki germanskiej...

albo tez nazwa watku jest po prostu angielsku :) bo w mowie wieszcza, jakby nie kombinowal, to to na pewno nie jest :)

90s
06-09-2018, 09:51
Cena o połowe niższa jest fajna, ale bezlusterkowce MF to bzdura. Jak myślisz, dlaczego nie są droższe od lustrzanek, tylko tańsze? Bo ciężko wymyslic jakieś zastosowanie dla nich.

Ja znam tylko jedno, robienie zdjęć:) A tak serio to są tańsze bo proces produkcyjny jest tańszy, nie ma lustra, pryzmatu, części mechanicznych, modułowości, wizjera optycznego, nawet sam szkielet jest znacznie mniejszy zwłaszcza z długości 7cm.
Popatrz też na optykę np H24 f/4,8 800gram v XCD 21mm F4 600gram więc jest szerzej, jaśniej, lżej. Body z 2kg na 750gram. Nowy model z tego co słyszałem ma mieć pełnowymiarową matrycę z H6D-100c.
Nie wiem jakimi kryteriami uważasz że to bzdura bo same parametry są takie same co w H6 różnice są w szkłach bo seria H ma lepszą ofertę, ale są też adaptery. Biorąc jeszcze pod uwagę że kosztuje 50% wartości dużego, Cena optyki jest na takim samym poziomie, wydaje się to być bardzo sensowną alternatywą i bardzo dobrą polityką firmy. A jak się patrzysz na fuji to jest jeszcze taniej.

A zestawiając to teraz z tym Canonem i ceną za szkła, parametry, stosunek wielkości, wagi i ceny, to mamy bzdurę dopiero niczym nieuzasadnioną. Ale myślę że to jedyna droga aby nie dobijać własnych lustrzanek. Wypuścić przepłacony system.

meliszipak
06-09-2018, 11:21
Od tych kółek i ringów to się może w głowie zakręcić :)

- - - - kolejny post - - - - - -

@Jacek_Z (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2637) albo inny mod - czy mozna by zmienic tytul tego watku na taki zgodny z jezykiem ojczystym?

to moze i nie razi w oczy tak, jak kwiatki pokroju "Nikkor 24-70 obiektyw", "Samsung 40 calowy telewizor" czy "SD karta", ale to nadal jest niepoprawny szyk, bo to bezmyslna kalka gramatyki germanskiej...

albo tez nazwa watku jest po prostu angielsku :) bo w mowie wieszcza, jakby nie kombinowal, to to na pewno nie jest :)
System Canon EOS R czy Canon EOS R? :)

cdc
06-09-2018, 11:43
Ja znam tylko jedno, robienie zdjęć:)Popatrz też na optykę np H24 f/4,8 800gram v XCD 21mm F4 600gram więc jest szerzej, jaśniej, lżej. Body z 2kg na 750gram. Nowy model z tego co słyszałem ma mieć pełnowymiarową matrycę z H6D-100c.

Oba dają taki sam kąt .
-Wątpię że XCD 21mm F4 kryje pełny średni format.
Jak pożyczę od kolegi to może sprawdzę.

90s
06-09-2018, 11:58
Oba dają taki sam kąt .
-Wątpię że XCD 21mm F4 kryje pełny średni format.
Jak pożyczę od kolegi to może sprawdzę.

Też w to wątpię, poza tym nawet w systemie H są szkła które się kropują pod pełnowymiarowym LF.
Masz X1D?

akustyk
06-09-2018, 11:59
System Canon EOS R czy Canon EOS R? :)

IMHO ta druga wersja. zainteresowani wiedza o co chodzi, wiec nie ma zbednego pitolenia :)

cdc
06-09-2018, 12:17
Koledzy mają.

Ja mam podługawy Aptus 10.

90s
06-09-2018, 12:28
Koledzy mają.

Ja mam podługawy Aptus 10.

To jak będziesz miał możliwość to popytaj jak wrażenia, wady i zalety. Bo ciekaw jestem.
Aptus 10. też bardzo faja cegła:)

docxxx
06-09-2018, 21:00
Nie wiem czy ma to Nikon Z, ale zobaczcie na "button customization" w Canonie R:

https://www.youtube.com/watch?v=Uxp1h97Yx-Y

Przyciski Fn to wiadomo, ale pierścień na obiektywie? Wow.

EDIT:
A teraz widzę dalej, że ten ekran jest w pełni odchylany... Ech Nikon Nikon...

ksh
06-09-2018, 21:11
Tak, obiektywy Nikon Z mają programowany pierścień i przycisk.

docxxx
06-09-2018, 21:40
Tak, obiektywy Nikon Z mają programowany pierścień i przycisk.

No to 1:1

I mega minus dla Canona za 1.7 cropa w 4K i rolling shutter.

Jacek_Z
06-09-2018, 23:24
Ja znam tylko jedno, robienie zdjęć:)..
lżej. Body z 2kg na 750gram. .
.Nie wiem jakimi kryteriami uważasz że to bzdura bo same parametry są takie same co w H6 różnice są w szkłach bo seria H ma lepszą ofertę,.
Tak, robienie zdjęć. Ale jakich? W podróży? Mała waga to zaleta, ale systemu 4/3.
Studio? Reklama? Przecież nawet wtedy jak jadą w teren to jest fotograf, 2 pomocników taszczących statywy, lampy studyjne itd. itd. Kilkaset gram różnicy ma znaczenie? Po kiego drugi system optyki? Lepiej by po obniżyli ceny lustrzanek.
Niektórzy producenci się miotają. Zatracili istote. Jak już ich chinole kupili to w ogóle nie wiadomo o co chodzi. Drony? Szkoda marki.

meliszipak
06-09-2018, 23:46
Brzydki ten Canon, Nikon ładniejszy.

badtorro
06-09-2018, 23:54
W Canonie śmieszne jest pokrętło do włączania aparatu. Ale wygląd obiektywów jest fajniejszy, ta czerwona obwódka fajnie wygląda. Obiektywy Nikona wyglądają bardziej jak narzędzia, co też jest pewną zaletą.

Ligo
07-09-2018, 04:19
W Canonie śmieszne jest pokrętło do włączania aparatu.
Włącznik zasilania w idiotycznym miejscu to już cecha charakterystyczna Canonów. Wymaga użycia dwóch rąk, powoduje opóźnienie jednej, dwóch sekund, co już w reporterce ma znaczenie.

meliszipak
07-09-2018, 07:11
Ten nowy ficzer w postaci paska też raczej bardziej festyniarski niż wygodny.
Po prostu chcieli dać coś innego.

Jacek_Z
07-09-2018, 08:24
Przeczytałem pierwsze wrażenia na optycznych. https://www.optyczne.pl/661.1-artyku%C5%82-Canon_EOS_R_-_pierwsze_wra%C5%BCenia.html
Ergonomia z gatunku tych dla mnie strasznych. Jak takie bezlustro dostaną uczniowie w klasie, a po jednej klasie przyjdzie następna to kto będzie wiedział co gdzie jest poustawiane? Ja wolę, jak część guzików ma stałe funkcje.
No i wybór punktu AF. Tak się zastanawiałem jak czytałem specyfikacje jak tu się poruszac po 5000 punktach i teraz wiem - słabo.

epicure
07-09-2018, 08:27
Na szczęście żadni uczniowie w szkole nie dostaną takiego bezlustra.

cybulski
07-09-2018, 08:42
Na szczęście żadni uczniowie w szkole nie dostaną takiego bezlustra.

Jacek miał na myśli raczej "swoją" szkołę w Bydzi lub temu podobne a nie zwykłe technikum foto :)

ksh
07-09-2018, 08:45
Teraz jak patrzę na wygląd tego aparatu to kojarzy mi się kicz lat 90-tych.
Ten pasek dotykowy liczyłem na ciekawsze rozwiązanie, a wyszło beznadziejnie, pewnie znajda się fani tego rozwiązania ale jest to innowacja zrobiona na siłę.
Migawka chroniąca matrycę... już oczami wyobraźni czytam tematy na forum o mechanicznym uszkodzeniu migawki albo jak wyczyścić migawkę, nie jest to rozsądne, ja sony mam od pół roku i matryce może 2-3x przedmuchałem gruszką, raczej nikt nie narzeka na zabrudzenia w bezlustrach.
Ilość punktów AF jest fajna jak się robi paluchem, przy korzystaniu z ustawiania punktu af trzeba zmniejszać ilość.
Myślę że siłą tego aparatu to będzie jakość AF, zobaczymy dalsze testy.

Jakby ten aparat kosztował max 1800$ to bym napisał że zaskoczyli rynek bo takie wrażenie sprawia ten aparat, zmiany ergonomii są zrobione na siłę bez logiki, dziwne podejście u tak bardzo konserwatywnego producenta jak canon.

cz4rnuch
07-09-2018, 08:50
...Nikon ładniejszy.Pisze się mniej brzydki, kolego. Mniej brzydki.

Na szczęście żadni uczniowie w szkole nie dostaną takiego bezlustra.Nie mów hop. Niedługo samorządowe więc może się jeszcze urodzi jakieś Canon R plus.

epicure
07-09-2018, 09:09
Kanon plus - kodeks kanoniczny do wykucia na pamięć przez każdego pierwszaka.

Merde
07-09-2018, 09:17
Brzydki ten Canon, Nikon ładniejszy.

Serio?:

13703

grissley
07-09-2018, 09:21
Jakby Nikonowi i Sony ściąć te pesudo-pryzmatowe narośla na górnych krawędziach to byłyby nawet niebrzydkie.
Ale dla Canona żadnego ratunku nie widzę... ;)

PM.M
07-09-2018, 09:21
Obsługa tego Canona jest dziwaczna - to tak jakby ktoś w samochodzie zamiast kierownicy dał wolant i pozwolił na przeprogramowywanie pedałów, wajch i dźwigni. Może to i wygodne, ale intuicyjne nie jest. Nikon za to ergonomicznie zrobił lustrzankę bez lustra. Która wersja lepsza? Pewnie Canon i tak lepiej się sprzeda ;-) A co do zamykania migawki przy zmianie obiektywów to chyba Zki też zamykają migawkę, ale jak komuś to przeszkadza to można zmienić w menu, co wg mnie jest najlepszym rozwiązaniem.

szandor
07-09-2018, 09:24
...
Migawka chroniąca matrycę... już oczami wyobraźni czytam tematy na forum o mechanicznym uszkodzeniu migawki albo jak wyczyścić migawkę, nie jest to rozsądne, ja sony mam od pół roku i matryce może 2-3x przedmuchałem gruszką, raczej nikt nie narzeka na zabrudzenia w bezlustrach....

Myślę że siłą tego aparatu to będzie jakość AF, zobaczymy dalsze testy.

Nie widzę problemu z zamkniętą migawką przy zmianie obiektywów, każda lustrzanka tak ma.
Mam A7II i częściej muszę przedmuchiwać matrycę niż w 6D.
Planowałem zakup A7iii/Riii, ale wrócę do canona do R, najprawdopodobniej na wiosnę może będzie Rmk2. Wiem stracę na DR i innych ficzerach, ale chcę canonowego koloru za wszelką cenę. Zaraz mi powiecie, że w postprocesie.., że colorchecker....wiem, mam, używam ale to nie jest to.

akustyk
07-09-2018, 09:38
dobrze poczytac wywazone i przemyslane opinie... "nie mieli w rekach, nie kupia, ale po obejrzeniu obrazkow w internetach juz wiedza, ze z d* i nie da sie uzywac...", czyli jak to sie kiedys mowilo: "nie mam na ten temat pojecia, dlatego z checia sie wypowiem"...

potem sie okaze ze na kazdy jeden Z7 sprzedaja sie trzy R-ki. bo przy polce cenowej 10000 PLN seksapil 50/1.8 czy 24-70/4 jest jednak nieco nizszy. a RF 50/1.2 to szklo, dla ktorego warto dokupic taka nakretke z dedykowanym bagnetem. bo do szkiel F/EF sa lepsze koprusy :)

no ale dobra, co ja wiem... ? najwyrazniej w gronie bezlusterkowych onanistow nie dochodzi do takich refleksji, ze w gruncie rzeczy chodzi o optyke, a nakretka do tej jest kompletnie drugorzedna kwestia: dzisiaj jest jedna, za 5 lat bedzie inna... :)

cybulski
07-09-2018, 09:50
Wygląd rzecz gustu, samo body Nikona wydaje się najładniejsze na obrazku. Canon najgrubszy z całej trójki. Ale co mnie zdziwiło Optyczni w końcu chyba nauczyli sie robić zdjęcia testowe - ta nowa 50-tka/1.2 jest naprawdę niezła.

Serio?:

13703

cz4rnuch
07-09-2018, 09:53
...Planowałem zakup A7iii/Riii, ale wrócę do canona do R, najprawdopodobniej na wiosnę może będzie Rmk2...Na wiosnę którego roku? Serio uważasz, że Canon będzie odświeżał swoje produkty co kilka miesięcy?

epicure
07-09-2018, 09:56
Nikon wygląda najlepiej, ale ten garb wizjera inspirowany był chyba hełmem SS-mana.

cz4rnuch
07-09-2018, 10:00
Sony z kolei wygląda tak jakby je ktoś modelował heblem. Tylko Canon trzyma fason. Jest piękny w swej brzydocie i przypomina taką rozdeptaną lustrzankę.

szandor
07-09-2018, 10:09
Na wiosnę którego roku? Serio uważasz, że Canon będzie odświeżał swoje produkty co kilka miesięcy?

Dlatego prawdopodobnie, aby umilić sobie czekanie, przygarnę na ten czas jakieś A7iii.

badtorro
07-09-2018, 10:12
dziwię się, że nikt nie zrobił wizjera jak w Sony A6xxx

epicure
07-09-2018, 10:27
To aparaty dla konserwatywnych użytkowników C i N, więc muszą przypominać lustrzanki. Jeszcze ktoś by zobaczył takiego użytkownika z nieprofesjonalnie wyglądającym aparatem i co by było? Aż strach pomyśleć, jak by to się odbiło na jego karierze ;)

cz4rnuch
07-09-2018, 10:33
Rozwiązanie znane z A6000 czy z E3 ma też swoje konsekwencje. Może to skutkować podbiciem wysokości bryły aparatu albo wymuszeniem dziwnych proporcji ekranu przez co nie jest on wykorzystywany w całości, np w trakcie podglądu LV.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/OpX6oIK-1.jpg
źródło (https://i.imgur.com/OpX6oIK.jpg)

badtorro
07-09-2018, 10:35
Rozwiązanie znane z A6000 czy z E3 ma też swoje konsekwencje. Może to skutkować podbiciem wysokości bryły aparatu albo wymuszeniem dziwnych proporcji ekranu przez co nie jest on wykorzystywany w całości, np w trakcie podglądu LV.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/OpX6oIK-1.jpg
źródło (https://i.imgur.com/OpX6oIK.jpg)

Ciekawa uwaga. Dzięki
Mi się bardzo podoba taki wizjer bo kinol nie przeszkadza robić zdjęcia ;-)

Sent from my iPhone using Tapatalk

akustyk
07-09-2018, 10:37
To aparaty dla konserwatywnych użytkowników C i N, więc muszą przypominać lustrzanki. Jeszcze ktoś by zobaczył takiego użytkownika z nieprofesjonalnie wyglądającym aparatem i co by było? Aż strach pomyśleć, jak by to się odbiło na jego karierze ;)

a ta ironia to dlatego, ze porownujemy z Sony, ktore wykazalo sie wielka odwaga i porzucilo klasyczny design swoich lustrzanek, ryzykujac konflikt z ogromna rzesza uzytkownikow tychze?

czy moze porownujemy z Olympusem, Panasem i Fuji i ich wzorowym podejsciem do swoich profesjonalnych uzytkownikow lustrzanek? :) (no w przypadku Olka to ze dwoch wojownikow OM moze by sie znalazlo jeszcze :D )

cz4rnuch
07-09-2018, 10:38
Mnie też się taki design podoba. Poza tym gdy wizjer jest po lewej stronie automatycznie odsłania się większa część dotykowego ekranu co można wykorzystać. No chyba, że ktoś foci lewym okiem.

badtorro
07-09-2018, 10:39
W d700 mam okular powiększający i siła rzeczy płaszczyzna wizjera jest oddalona od tylniej ścianki bardziej niż w std. Z EVF takich cudów pewnie nie da się zainstalować?

epicure
07-09-2018, 10:40
Może to skutkować podbiciem wysokości bryły aparatu...

Argument może mieć znaczenie w segmencie kompaktowym, gdzie daleko posunięta miniaturyzacja jest głównym selling pointem.

grissley
07-09-2018, 10:41

Wszystko ma swoje zady i walety ;) Ale ja też wolałbym tak z boku, ze względu na ten kinol.

cz4rnuch
07-09-2018, 10:44
...ryzykujac konflikt z ogromna rzesza uzytkownikow tychze?..Ogromna rzesza użytkowników lustrzanek Sony to trochę taki oksymoron ;)

Argument może mieć znaczenie w segmencie kompaktowym, gdzie daleko posunięta miniaturyzacja jest głównym selling pointem.

Dla mnie ma też znaczenie w segmencie bezluster FF. Ale możliwe, że jestem w mniejszości.

akustyk
07-09-2018, 10:45

mnie tez. bardzo mi sie fajnie focilo ludzie X-E1, wlasnie ze wzgledu na wolne oko i to, ze nie zaslanial polowy mojej japy i ulatwial kontakt z fotografowanym.

ale przy tak wielkim bagnecie zrobienie takiego dalmierzowego ukladu musialoby mocno podbic wielkosc R/Z i to pewnie byloby wieksze nawet niz Fuji X-Pro2. co w sumie moglo dac calkiem fajne aparaty.

epicure
07-09-2018, 10:54
Tam nie było żadnej ironii. Uważam, że taki był faktyczny powód wyboru takiego a nie innego umiejscowienia wizjera.

Jeśli zaś chodzi o Sony, to ich główna linia przecież wygląda jak lustrzanki.

ksh
07-09-2018, 11:05
Twórcy tego canona chyba za mocno zainspirowali się nikonem ;)

https://i.iplsc.com/nikon-qv-1000c-pierwszy-aparat-cyfrowy-nikona/0001TZQAJ2MY1ACS-C122-F4.jpg
źródło (https://i.iplsc.com/nikon-qv-1000c-pierwszy-aparat-cyfrowy-nikona/0001TZQAJ2MY1ACS-C122-F4.jpg)

...i prawie takie same kiczowate szarości ;)

badtorro
07-09-2018, 11:13
A Nikon Canonem ;-) wybierak trybu wyglada niemal identycznie jak w 5DIV

90s
07-09-2018, 11:30
Tak, robienie zdjęć. Ale jakich? W podróży? Mała waga to zaleta, ale systemu 4/3.
Studio? Reklama? Przecież nawet wtedy jak jadą w teren to jest fotograf, 2 pomocników taszczących statywy, lampy studyjne itd. itd. Kilkaset gram różnicy ma znaczenie? Po kiego drugi system optyki? Lepiej by po obniżyli ceny lustrzanek.
Niektórzy producenci się miotają. Zatracili istotne. Jak już ich chinole kupili to w ogóle nie wiadomo o co chodzi. Drony? Szkoda marki.

Trochę stereotypowo oceniasz ten system. Tak jakby ktoś kto kupuje samochód sportowy był kierowcą wyścigowym a wraz z samochodem dostawał jeszcze mechanika, pilota i managera. Ale myślę że wiem o czym piszesz i się z Tobą zgodzę i też nie stawiałbym własnej wygody ponad jakość. Tak jednak krajobraz, podróżne, reklama, portret itp sprzęt bardzo dobrze się sprawdzi i jest tańszym wejściem w MF jak jego odpowiednik h5 albo H6.

Osobiście też bym nie zmieniał swojej puszki na ten model nawet jak jest 1,5kg różnicy w wadze, a jakbym mógł wybierać to taszczyłbym nawet dodatkowe 2kg dla tych kilku milimetrów większej matrycy, 1 EV i całej reszty profitów.
Co do cen to lustrzanki z taką samą matrycą potaniały o 70% więc obniżyli ceny, chociaż i tak nadal są kosmiczne i też się zgodzę że powinno to iść jeszcze w dół zwłaszcza te z dużą matrycą. Niemniej jednak patrząc na używany sprzęt to jego ceny są bardzo atrakcyjne. A optyka już tańsza jak to co mamy w FF. Więc dużo się pozmieniało bo ludzie idą w bezlusterkowce co mnie cieszy bo tanieje właśnie takiego typu zabawki.
Druga sprawa że sprzęt jest w bardzo dobrym stanie. Niektóre puszki i obiektywy mają tylko kilkaset lub kilka tysięcy strzałów. Sam kupiłem całą optykę z drugiej ręki i np na 28mm było tylko coś około 200 zdjęć wykonanych a w specyfikacji jest napisane że migawka ma śmigać do miliona strzałów. No chyba że ktoś cofnął licznik;)

Wracając jeszcze do Canona to nawrzucali masę bajerów aby odwrócić chyba uwagę od tego co najistotniejsze. Czyli matrycy która jest słaba i odstaje od konkurencji, nie ma też stabilizacji. To pokrętło na obiektywie też sensu nie ma. Bo przysłonę w locie możesz zmieniać jednym palcem a nie całą ręką, tak samo co tam sobie zapragniesz spersonalizować. Ten pierścień na filtry też sensu nie ma bo jedyne co tam ma sen włożyć to ND. bo jaki sens polara tam pakować a szare połówki pierścieniowe to nieporozumienie.

AF fajnie, ale ten aparat nie jest szybki, więc do sportu się też nie nadaje tak samo 400 fotek na jednej baterii.
Jak najbardziej rozumiem wybór Sony i tego typu aparatu bo zyskujemy dobrą matrycę ze stabilizacją wiec jakość idzie w górę ale taki Canon? Ani to lżejsze ani to mniejsze i jakości lepszej nie daje.

Sam prędzej czy później będę musiał zmienić 5D mkII ale na dzień dzisiejszy jedyny sensowny aparat jaki ja tam widzę to 6d mkII bo cena jakoś jeszcze idzie w parze z parametrami ale 5d mkIV albo ten to nieadekwatne przepłacanie.

Wracając jeszcze do wykupienia Hasiaka przez DJI to mnie to cieszy bo firma była na skraju bankructwa a DJI teraz kupił sobie fajną naklejkę i sugerują że ta niby 1 calowa matryca w ich dronie to od Hasiaka a to przecież Sony robi matrycę Hassebladowi, więc i pewnie w tym dronie siedzi Sony:). Może optyka to cudo tego producenta. Albo tłoczą samo logo:)

Franek_
07-09-2018, 11:31
Mnie też się taki design podoba. Poza tym gdy wizjer jest po lewej stronie automatycznie odsłania się większa część dotykowego ekranu co można wykorzystać. No chyba, że ktoś foci lewym okiem.

Wizjer w narożniku aparatu był dla mnie jedynym powodem dla którego brałem swego czasu xpro zamiast jakiegoś xt czy jaktam się te fujiki nazywają. Znacznie wygodniejszy system + wolne lewe oko. Narzekać mogą w sumie tylko wspomniani lewooczni.

Merde
07-09-2018, 11:39

Jeśli jesteś prawooczny, to rzeczywiście. Ale ja nawet z korpusami o takiej budowie używam lewego oka...

PS: Są też poważniejsze konsekwencje tak umiejscowionego wizjera - jego rozmiar jest znacznie mniejszy niż "lustrzankowego". Mam X-E1 oraz X-T1. Pomimo że bardziej podoba mi się wygląd i ergonomia X-E1 - pod względem wizjera nawet nie ma co porównywać...

epicure
07-09-2018, 11:42
Są też poważniejsze konsekwencje tak umiejscowionego wizjera - jego rozmiar jest znacznie mniejszy niż "lustrzankowego". Mam X-E1 oraz X-T1. Pomimo że bardziej podoba mi się wygląd i ergonomia X-E1 - pod względem wizjera nawet nie ma co porównywać...

Ale to nie kwestia umiejscowienia wizjera, tylko jego wielkości. Jest mnóstwo aparatów, które mają wizjer na środku, a nie jest on wcale większy od tego w X-E1. Gdyby producent chciał, to by umieścił dowolnie duży wizjer w dowolnym miejscu.

Merde
07-09-2018, 11:52
Ale to nie kwestia umiejscowienia wizjera, tylko jego wielkości.

Takie umiejscowienie wizjera to również chęć "schowania" go w bryle aparatu, a konsekwencje są jak napisałem.

Jacek_Z
07-09-2018, 12:43
Na szczęście żadni uczniowie w szkole nie dostaną takiego bezlustra.Dostaną, nie natychmiast ale za parę lat. Chyba nie sądzisz, że każdy uczeń dostanie 1 szt? Sprzet jest kupowany sukcesywnie i to dobrze, bo uczą się obsługi różnych sprzętów. Więc kiedyś na klasę będzie 1 szt takiego czegoś ;) (szkoła ma pareinat canona, więć raczej dostana to niż Nikon Z czy Sony, no chyba że patronat się zwinie)

To aparaty dla konserwatywnych użytkowników C i N, więc muszą przypominać lustrzanki. Tylko dlaczego przypominają najbrzydsze z lustrzanek? Niech przypominają te ładne.

Trochę stereotypowo oceniasz ten system.

. Tak jednak krajobraz, podróżne, reklama, portret itp sprzęt bardzo dobrze się sprawdzi i jest tańszym wejściem w MF jak jego odpowiednik h5 albo H6.Duzo widziałeś podróżników z MF? Czy to haseł czy inne aparaty? Nisza niszy.

90s
07-09-2018, 12:59
Duzo widziałeś podróżników z MF? Czy to haseł czy inne aparaty? Nisza niszy.

Jak byłem w Chinach to trafiłem na grupę fotografów, był tam jeden koleś co miał ten sam aparat, plecak, statyw i jeszcze stanął kolo mnie i robił to samo zdjęcie. Normalnie poczułem się jakbym spotkał brata bliźniaka o którym nigdy nic nie wiedziałem.:) Dobrze że nie wyglądał tak jak ja bo bym uwierzył w Matrixa i zaczął trenować skakanie z wieżowców.

epicure
07-09-2018, 13:23
Tylko dlaczego przypominają najbrzydsze z lustrzanek? Niech przypominają te ładne.

Bo lustrzanki C i N też nie przypominają tych ładnych.

Jacek_Z
07-09-2018, 14:04
Jak byłem w Chinach to trafiłem na grupę fotografów, był tam jeden koleś co miał ten sam aparat, plecak, statyw i jeszcze stanął kolo mnie i robił to samo zdjęcie. Normalnie poczułem się jakbym spotkał brata bliźniaka o którym nigdy nic nie wiedziałem.:) Dobrze że nie wyglądał tak jak ja bo bym uwierzył w Matrixa i zaczął trenować skakanie z wieżowców.
:) :)

Ale to nie rynek. Facet na olimpiadzie Londyn 2012 robił sport LF.

Bo lustrzanki C i N też nie przypominają tych ładnych.To zależy. Analogowe były całkiem OK (zależy jaki model, mój ukochany FA jest śliczny, F50 za to … pomińmy milczeniem), cyfrowego zrobili jednego też całkiem, całkiem. Mam na mysli Df. Wiem jestem jedyny, któremu się on podoba. :)

90s
07-09-2018, 14:16
:) :)

Ale to nie rynek. Facet na olimpiadzie Londyn 2012 robił sport LF.

Chętnie zobaczę, są gdzieś te zdjęcia?.

Ten robił wielkim formatem F1 i też na AF nie narzekał :)
https://www.boredpanda.com/photographer-shoots-f1-old-graflex-camera-joshua-paul/?page_numb=1&utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

Fakt sprzęt niszowy, tak jak teraz ci co z LF biegają. Ale osobiście widzę w tym logikę i sen bo się to przekłada na to co najważniejsze. Na zdjęcia.

morzon
07-09-2018, 14:30
David Burnett, łap linka do tej galerii.

http://www.davidburnett.com/thumbs/London%202012%20--slash--%20Olympics/

Dość znany gość w światku LF/analog, udziela się w różnych grupach na fejsie.

Jacek_Z
07-09-2018, 15:25
Chętnie zobaczę, są gdzieś te zdjęcia?.

Ten robił wielkim formatem F1 i też na AF nie narzekał :)
https://www.boredpanda.com/photographer-shoots-f1-old-graflex-camera-joshua-paul/?page_numb=1&utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

Fakt sprzęt niszowy, tak jak teraz ci co z LF biegają. Ale osobiście widzę w tym logikę i sen bo się to przekłada na to co najważniejsze. Na zdjęcia.LF z takim ziarnem??? To niemożliwe. Przecież w internecie mamy wielkość jak stykówka. Dorzucał to w postprocesie.

Franek_
07-09-2018, 16:10
Albo niedoświetlał, żeby móc uzyskać krótkie czasy i potem pchał przy wołaniu.

90s
07-09-2018, 16:30
David Burnett, łap linka do tej galerii.

http://www.davidburnett.com/thumbs/London%202012%20--slash--%20Olympics/

Dość znany gość w światku LF/analog, udziela się w różnych grupach na fejsie.

Dzięki za link, szczerze to spodziewałem się bardziej kreatywnego podejścia ale i warunki gorsze jak na tym F1.

Franek ma racje, ostro forsowane ale efekt jak widać bardzo ciekawy i opłacało się bo gościu mocno się wybił na tej serii.

Kolekcjoner
07-09-2018, 16:43
Jednym słowem mamy do d... matrycę, do niczego ergonomię, fatalny wygląd, co tam jeszcze by się znalazło; coś na pewno .... :mrgreen:

I wszystko to na podstawie zdjęć w sieci...
.... szacun Panowie, prawdziwy szacun :lol:...

badtorro
07-09-2018, 17:05
Jednym słowem mamy do d... matrycę, do niczego ergonomię, fatalny wygląd, co tam jeszcze by się znalazło; coś na pewno .... :mrgreen:

.... szacun Panowie, prawdziwy szacun :lol:...

Przecież są już testy sprwadzonych i znanych recenzentów sprzętu foto...

ksh
07-09-2018, 17:09
Wygląd jest w canonowym stylu, matryca canonowej jakości, ergonomia akurat chyba wynik jarania ekipy projektantów ale pewnie canonowcy polubią te cuda nawet tylko z obrazka.

Jacek_Z
07-09-2018, 20:48
Albo niedoświetlał, żeby móc uzyskać krótkie czasy i potem pchał przy wołaniu.W zyciu. Żadne wołanie nie da aż takiego ziarna. To jest LF! Z małego obrazka to może bym się zgodził, ale nie z LF. Z MF tez się takiego ziarna nie dostanie. Nie w tak małym formacie docelowym. No chyba, że z braku tele to wycropował do 24x36 mm ;)

90s
07-09-2018, 21:16
Niektóre fotki wyglądają na mocno powiększane np ta. i tutaj największe jest ziarno. Tak samo cała reszta gdzie są bolidy w akcji.. Więc mocno cięte.
13717

Nie bez powodu na zdjęciu grupowym wszyscy stoją z lunetami:) tylko pytanie gdzie się podział jego obiektyw:)
13718

epicure
07-09-2018, 21:57

.... szacun Panowie, prawdziwy szacun [emoji38]...A i tak będzie znikał z półek jak ciepłe bułeczki.

Jacek_Z
07-09-2018, 23:49
..Nie bez powodu na zdjęciu grupowym wszyscy stoją z lunetami:) tylko pytanie gdzie się podział jego obiektyw:)
Brak. :) Może uprawiał foto otworkową :) tylko "troszeczkę" duży ten otworek ;)

Ligo
08-09-2018, 03:08
Już mniejsza o otworek... Gadamy o R-ce. Kto się deklaruje?
Bo ja tak, tylko muszę zobaczyć, na ile obrazek jest bardziej fatalny od tego ze starego 6D.

stafford
08-09-2018, 20:17
W starym 6D jest fatalny?

Ligo
08-09-2018, 20:24
Nie, nie! Może nieprecyzyjnie się wyraziłem.;-)
W R-ce życzyłbym sobie matrycę właśnie z 6D, bo u następcy kolorki wyglądają jakoś tak mniej przyjemnie.

akustyk
08-09-2018, 21:00
Nie, nie! Może nieprecyzyjnie się wyraziłem.;-)
W R-ce życzyłbym sobie matrycę właśnie z 6D, bo u następcy kolorki wyglądają jakoś tak mniej przyjemnie.
ale masz i uzywasz, czy gdzies widziales?

ja mam swoj dosc krotko i z dokladnoscia do roznic w profilach kolorow Canona/Lightrooma* nie widze drastycznej roznicy. subiektywnie wydaje mi sie, ze mkII moze byc nawet ciut ladniejszy, ale troche za wczesnie zeby dobrze rozgraniczyc miedzy "faktycznie wyglada" a "dostrzegam, bo wydalem na to pieniadze" :)

* - Standard jest w mkII bardziej kontrastowy, ale subiektywnie lepiej obchodzi sie z czerwieniami. Neutral nieodmiennie jest fantastyczna baza do przetwarzania.

Ligo
08-09-2018, 21:18
Nie mam, nie używam, gdzieś tam widziałem.:-)
Ale na moje oko wszystkie te matryce z dualpixel dają jpegi o takim chłodnym zabarwieniu, wręcz sinawym, w porównaniu do starszych.

akustyk
08-09-2018, 22:57
Nie mam, nie używam, gdzieś tam widziałem.:-)
Ale na moje oko wszystkie te matryce z dualpixel dają jpegi o takim chłodnym zabarwieniu, wręcz sinawym, w porównaniu do starszych.

na jpegach to ja sie nie znam :)

epicure
09-09-2018, 08:24
Panowie, matryce nie dają żadnych kolorów. One są kwestią wyłącznie oprogramowania.

90s
09-09-2018, 08:31
Brak. :) Może uprawiał foto otworkową :) tylko "troszeczkę" duży ten otworek ;)
Pewnie chciał mieć więcej światła to sobie większy zrobił :)

A tak serio to dziwnie pozowane to zdjęcie. Niby ostrzy a szkła nie ma. Może nie chciał się chwalić co podpina.

akustyk
09-09-2018, 08:53
Panowie, matryce nie dają żadnych kolorów. One są kwestią wyłącznie oprogramowania.

Owszem, nie.

Sam dobor filtrow R, G, B ma spore znaczenie. One nie musza byc czystymi skladowymi, moga miec tez rozna sile filtracji. I to nie jest tak, ze dopiero przetwarzajac monochromatyczne dane matrycy powstaje kolor. Dobierajac niewlasciwe parametry filtrow R, G i B w procesorze uzyska sie kompletnie niepoprawne kolory.

Z innej beczki... taki Trans ma 25% wiecej zielonego niz innych skladowych. To tez ma wielki wplyw na kolory...

epicure
09-09-2018, 09:10
I to nie jest tak, ze dopiero przetwarzajac monochromatyczne dane matrycy powstaje kolor.

Tak? To kiedy powstaje kolor? :)

badtorro
09-09-2018, 12:10
wracając do Canona EOS R, pojawiły się RAWy

link1 (http://4fprvb2w3qy51p57k1ex9wef-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2018/09/FKP_eosR_RAW_01.zip)
link2 (http://4fprvb2w3qy51p57k1ex9wef-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2018/09/FKP_eosR_RAW_02.zip)

cz4rnuch
10-09-2018, 23:13
https://youtu.be/tU2xjMMbPkc

badtorro
10-09-2018, 23:21
po teście Jareda Fuji XH1, przestałem go oglądać (nie miałem i nie mam Fuji)

cz4rnuch
10-09-2018, 23:30
Mnie nie interesuje zdanie tego pana, ale kilka rzeczy można się z tego klipu dowiedzieć. I nie chodzi mi o same wrażenia, raczej o rzeczy, których nie znajdziemy w specyfikacji.

Kolekcjoner
10-09-2018, 23:42
Cholera myślałem że mi ta premiera wisi a zaczynam się łamać.

aldam
11-09-2018, 07:13
6d2 tanieje , już poniżej 6kzl (dla przypomnienia początkowa cena oscylowała w okolicach 10k)
Nie wiem czy to efekt nowej serii R.
Możliwe , że te bezlustra CiN przyczynia się do obniżek kilku modeli dslr

akustyk
11-09-2018, 07:30
Tak? To kiedy powstaje kolor? :)
Na filtrze Bayera/Trans, bo to co mierzy matryca to nie jest "jakis" kolor, tylko konkretna skladowa.

cz4rnuch
11-09-2018, 08:08
Z wywiadu z kierownictwem od Canona dla mynavi.jp wynika, że matryca z Rki jest nowa, obrazek lepszy od luszczanek, stabilizacji nie dali, bo droga, nie było miejsca i się przegrzewało (ale może jeszcze dadzą w innych modelach) a w przyszłości szykują nie tylko bardziej wypasione, ale także bardziej podstawowe i tańsze modele. Czyli obecny R to chyba tak coś po środku <<klik>> (https://news.mynavi.jp/article/20180910-690162/) (tłumacz pomaga).

Jacek_Z
11-09-2018, 08:48
Ciekawe jak pociągną nazewnictwo kolejnych modeli.

akustyk
11-09-2018, 09:22
Ciekawe jak pociągną nazewnictwo kolejnych modeli.
pewnie tak jak z M-ka... R2, R3, R5, R6, ... kolejne liczby ze zbioru Japonaturalnych :)

cz4rnuch
11-09-2018, 09:27
pewnie tak jak z M-ka... R2, R3, R5, R6, ... kolejne liczby ze zbioru Japonaturalnych :)

Jak po tych numerkach zorientować się, które z tych modeli to te bardziej lub mniej wypasione?

Tymczasem matryca niby inna ale jakże znajoma :) <<klik>> (https://photorumors.com/2018/09/10/canon-eso-r-mirrorless-camera-sensor-measurements-posted-at-photonstophotos-comparison-with-nikon-z7-sony-a7r3-canon-eos-5d-mark-iv/)

akustyk
11-09-2018, 09:44
Jak po tych numerkach zorientować się, które z tych modeli to te bardziej lub mniej wypasione?

teoretycznie mogloby byc:

R2, R3, R5, R6,... - topowa linia
R10, R20, R30, R40,... - srodek stawki (zdupiona ergonomia, solidne bebechy)
ewentualnie: R100, R200, R300, ... - korpusy dla poczatkujacych

czyli konsekwentnie tak jak w EOS-ie i w M-ce: jednocyfrowki dla pro/pasjonatow, dwucyfrowki dla amatorow pasjonatow, trzycyfrowki dla poczatkujacych.

przy czym nie wiem na ile kurczacy rynek ILC ma miejsce na pelnoklatkowe korpusy dla poczatkujacych, wiec trzycofrowe R wydaja sie bardzo malo prawdopodobne. nawet na dwycyfrowki przyjdzie nam jeszcze pare lat poczekac, jak znam zycie...

cz4rnuch
11-09-2018, 09:46
Czyli obecny R to przedstawiciel topowej linii a nowsze modele będą okrojone z ergonomii lub w najtańszych modelach z ergonomii i solidnych bebechów?

epicure
11-09-2018, 09:52
Czyli obecny R to przedstawiciel topowej linii a nowsze modele będą okrojone z ergonomii lub w najtańszych modelach z ergonomii i solidnych bebechów?

https://www.straganezoteryczny.pl/sklep-ezoteryczny-warszawa/feng-shui-remedia-sklep/kula-do-wrozenia-sklep

;)

akustyk
11-09-2018, 10:01

Na razie pisze R, nie R1, wiec diabli wiedza.

Inna kwestia, ze chwilowo EOS R jest de facto topowym korpusem w linii R, nie?

ksh
11-09-2018, 10:03
Ilość punktów AF w Canonie jest imponująca, ciekawe czy jest coś takiego jak Focus Stacking Nikona bo to byłoby genialne.

Patrząc na cenę to można przypuszczać że będzie jeden tańszy eRek ale co tam jeszcze można wykastrować, chyba te punkty af albo dać matrycę starszą/gorszą ?

Ani canon ani nikon nie podali nigdzie informacji że obecnie premiery to jakieś flagowce czy topowe modele, ja bym to brał jako badanie rynku i dopiero po reakcji klientów można oczekiwać co będzie dalej.

cz4rnuch
11-09-2018, 10:07
...Inna kwestia, ze chwilowo EOS R jest de facto topowym korpusem w linii R, nie?Jest topowym, jest najgorszym, jest najtańszym i najdroższym jednocześnie :) Chodziło mi o spekulacje odnośnie nazewnictwa przyszłych bezluster. Moim zdaniem ten korpus, nawet jeśli przyjąć, że wszystko w nim będzie działać jak trzeba, jest za bardzo okrojony by nie znalazło się miejsce dla czegoś bardziej wypasionego. Ale to w sumie nic istotnego. Dla mnie przyszłe korpusy mogą się nazywać Sierotka Marysia, Chip i Dale albo Jacek i Agatka. Byle czymś się wyróżniały, na plus oczywiście.

akustyk
11-09-2018, 10:16
Patrząc na cenę to można przypuszczać że będzie jeden tańszy eRek ale co tam jeszcze można wykastrować, chyba te punkty af albo dać matrycę starszą/gorszą ?

na razie to do R bardziej trzeba szkiel niz korpusow.

a z czasem... nie ma obaw, Canon da sobie swietnie rade z kastrowaniem ficzerow tak zeby odroznic lepszy korpus od gorszego. jakby byly mistrzostwa swiata w cieciu ficzerow, to ksiegowi Canona byliby jak Kanada w hokeju na lodzie :grin:

Ani canon ani nikon nie podali nigdzie informacji że obecnie premiery to jakieś flagowce czy topowe modele
no w Nikonie masz w sumie dwa korpusy i sadze, ze odgadles, ktory jest topowy. a w Canonie wykminic, ktory z zaprezentowanych body jest flagowym do bagnetu RF, jest jeszcze latwiej :)

Jest topowym, jest najgorszym, jest najtańszym i najdroższym jednocześnie :)
taki klimat! :)

ksh
11-09-2018, 10:28
Co do Canona R to momentami zastanawiam się o co chodzi i dlaczego taka cena za tak wykastrowany sprzęt, przecież dobrze znali co przygotowuje Nikon, podejrzewam ze cena szybko zostanie zweryfikowana dobrymi promocjami i cashback.
Z7 to nie jest flagowiec, flagowej Zetki można sie spodziewać po premierze następcy D5, nie spodziewałbym sie też tańszego modelu od Z6, byłoby to zaskakujący ruch, który wskazałby że nikon niszczy aps-c dla zaawansowanych.

akustyk
11-09-2018, 10:42
zrobie mala korekte... :)

Co do Canona R 6D mkII to momentami zastanawiam się o co chodzi i dlaczego taka cena za tak wykastrowany sprzęt, przecież dobrze znali co przygotowuje Nikon, podejrzewam ze cena szybko zostanie zweryfikowana dobrymi promocjami i cashback.

... i to chyba wyjasni, dlaczego uwazam powyzsze podejrzenia za kompletnie abstrakcyjne :) 6D mkII nadal nie stanial do takiego poziomu, jaki internety uznaly, ze powinien kosztowac "bo Nikon czy Sony go morduja ficzerami w tej cenie".

zwlaszcza, ze R jak na ta polke cenowa ficzerowo wyglada wcale nienajgorzej.

kto jak kto ale Canon doskonale liczy jaki sprzet i za jaka cene wypuscic. oni naprawde nie bez kozery maja 50% rynku...

dzisiejsza cena przedpremierowa R (z adapterem) to 2440 EUR. moge sie o krzynke dobrego belgijskiego piwa zalozyc, ze 11 wrzesnia 2019 nie bedzie ponizej 2000 EUR, nawet z uwzglednieniem wszelkich cashbackow :)

badtorro
11-09-2018, 11:04
jak to o co chodzi? chodzi o to, żeby powstrzymać odpływ klientów do sony / fuji, a jednocześnie nie skanibalizować biznesu lustrzankowego i profesjonalnych kamer video
ci którzy maja parcie na ML nie musza juz isc do konkurencji

Kolekcjoner
11-09-2018, 11:48
Co do Canona R to momentami zastanawiam się o co chodzi i dlaczego taka cena za tak wykastrowany sprzęt, przecież dobrze znali co przygotowuje Nikon, podejrzewam ze cena szybko zostanie zweryfikowana dobrymi promocjami i cashback.

A co ma do tego Nikon? I co tam jest wykastrowane co ma dyskwalifikować zakup?

epicure
11-09-2018, 12:02
Canon znalazł swoją niszę: Dual Pixel i gibany ekran, a reszta w zasadzie nieważna. I tak się jakoś złożyło, że ta nisza to jakieś 50% rynku :)

cz4rnuch
11-09-2018, 12:05
Plus legendarna optyka opakowana w gustowne i zawsze modne biele oraz kolory, kolory, ach te kolory.

epicure
11-09-2018, 12:11
I dziwi mnie to, że nikt inny nie potrafi zrobić aparatu z odchylanym ekranem i dobrym AF w wideo. NIKT. Konkurencja Canona jedzie na wypasionych rowerach, ale sama sobie wpycha kij w szprychy. Wypieprza się od razu, a kulawy Canon w dziurawych butach kuśtyka dalej i kończy wyścig na podium.

badtorro
11-09-2018, 12:24
I dziwi mnie to, że nikt inny nie potrafi zrobić aparatu z odchylanym ekranem i dobrym AF w wideo. NIKT. Konkurencja Canona jedzie na wypasionych rowerach, ale sama sobie wpycha kij w szprychy. Wypieprza się od razu, a kulawy Canon w dziurawych butach kuśtyka dalej i kończy wyścig na podium.

Ten odchylany ekranik ma tyle wad co zalet, nie każdy lubi gibane ekraniki. Zdaje się ze Ztki beda mieć świetnie video i śledzenie AF. Jeśli chodzi o nagrywanie w pomieszczeniach to bez problemu można podejrzeć video na zew monitorze a w plenerze do nagrywania własnej gęby istnieja chyba poręczniejsze aparaty niż FF. No i kto by kupował aparat za 2000€ żeby nagrać swoją gębę...

cz4rnuch
11-09-2018, 12:32
I dziwi mnie to, że nikt inny nie potrafi zrobić aparatu z odchylanym ekranem i dobrym AF w wideo. NIKT. Konkurencja Canona jedzie na wypasionych rowerach, ale sama sobie wpycha kij w szprychy. Wypieprza się od razu, a kulawy Canon w dziurawych butach kuśtyka dalej i kończy wyścig na podium.Gwoli ścisłości to w kwestii wideo w aparatach (nie w kamerach) Canon kuśtyka do mety, ale kierunki mu się pomyliły (crop 1,8, 720p @ 120fps ). Nie wiem jak będzie w nowej Rce, ale w starszych aparatkach obrazek nie grzeszy też ostrością. Oczywiście wyniki sprzedaży, kurs akcji czy co tam się tu jeszcze w dyskusji przywoła, budzą szacunek, ale to jest argument za kupnem akcji firmy a nie samego aparatu. Jako udziałowiec byłbym zachwycony, ale dla kogoś kto wyrósł na 5DII i wideo jest dla niego sprawą priorytetową (ewentualnie potrzebuje sprzętu hybrydowego) to przytaczanie danych sprzedaży nie zatuszuje niedoróbek.

epicure
11-09-2018, 12:36
Po co się kupuje taki aparat, to nie wiem. Ale dzięki takiemu ekranowi niektórzy nie muszą już kupować drugiego aparatu do nagrywania "własnej gęby". Sam chętnie pozbyłbym się Canona G7X II, gdyby tylko mój główny aparat radził sobie w partyzanckim wideo równie dobrze, jak on.

...crop 1,8, 720p @ 120fps...

Ale masowy odbiorca ma to w d... i Canon dobrze o tym wie. Masowy odbiorca ogląda filmiki na YT i widzi, jak jeden czy drugi znany vlogger nagrywa swojego ryja Canonem, obraz jest ostry, a na ekranie wszystko widać. I masowy odbiorca sięga po portfel.

cz4rnuch
11-09-2018, 12:46
Ale co ma do rzeczy gdzie co ma masowy odbiorca? Jest to dla Ciebie istotne? Masz coś z tego, że komuś pasuje sprzęt, który nie spełnia Twoich oczekiwań (załóżmy, że nie spełnia)?

epicure
11-09-2018, 12:50
Ale co ma do rzeczy gdzie co ma masowy odbiorca? Jest to dla Ciebie istotne?

Owszem, jest istotne, bo ja właśnie jestem takim masowym odbiorcą jeśli chodzi o wideo.

Masz coś z tego, że komuś pasuje sprzęt, który nie spełnia Twoich oczekiwań (załóżmy, że nie spełnia)?

Nie rozumiem pytania.

cz4rnuch
11-09-2018, 12:56
No to wyjaśnię. Piszemy o konkretnym sprzęcie. Skoro ktoś zauważył, że wideo w tym modelu jest okrojone to nie ma sensu go przekonywać argumentacją, że i tak się to sprzeda albo, że Canon i tak zabierze połowę tortu. Dlatego prosiłem byś się postawił w sytuacji kogoś, kto np chce kupić sprzęt pełnoklatkowy z napisem 4K po to by filmować w 4K wykorzystując do tego pełną klatkę. Super 35 to może być dodatek. To, że Canon filmuje w aps-c a slomo ma przy ekscytującej rozdzielczości 720p nie dla wszystkich oznacza, że dobił do mety na pierwszym miejscu. Wystarczy sprawdzić co w tej materii oferuje konkurencja. A to, że się będzie sprzedawać najlepiej na świecie to dla takiej osoby słabe pocieszenie.

epicure
11-09-2018, 13:03
Skoro ktoś zauważył, że wideo w tym modelu jest okrojone to nie ma sensu go przekonywać argumentacją, że i tak się to sprzeda...

Ale przekonywać do czego? Przecież ja się tylko podzieliłem swoim spostrzeżeniem dotyczącym polityki Canona i jego sukcesu rynkowego. Nigdzie nawet nie podjąłem próby przekonywania kogokolwiek, że wideo w Canonie nie jest okrojone.

cz4rnuch
11-09-2018, 13:11
Zastąp słowo przekonywać jakimś bardziej neutralnym jeśli wolisz. Chodzi mi o samą argumentację. Podałeś argument, że Canon jest w pewnym sensie lepszy do filmowania, bo daje zarówno gibany ekranik jak i dobry AF. Z tą częścią się zgadzam, ale dla mnie nie jest zwycięzca skoro jednocześnie zabiera tak wiele. Jak dla mnie stanowczo za dużo. Możemy się pospierać czy Canon w ogóle jest w stanie to dostarczyć, czy się nie dało, albo czy nie jest to przypadkiem jakaś strategia. Stawiam raczej na to ostatnie.

akustyk
11-09-2018, 13:12
Ten odchylany ekranik ma tyle wad co zalet, nie każdy lubi gibane ekraniki

pouzywaj aparatu z gibanym ekranikiem i dobrym AF przez ten ekranik. to wrocimy do dyskusji :)

co do wad/zalet rozwiazania canonowskiego... jest tego jedna praktyczna zaleta: jest to bardzo uzyteczne przy pionowych kadrach (w moim przypadku glownie do macro), tutaj ekranik z mocowaniem jak w D750 sie nie sprawdza. ale przy orientacji poziomej IMHO lepiej miec taki most zwodzony jak D750 - nie utrudnia projektowania L-bracketow (canonowski ekranik jest pod tym wzgledem czyrakiem na d*) i nie ma niczego wystajacego, co mozna uszkodzic.

epicure
11-09-2018, 13:37
cz4rnuch, nie bardzo wiem o czym w ogóle jest dyskusja. Canon wygrywa w wyścigu o udziały w rynku i tyle. Jest lepszy w rozpoznawaniu potrzeb masowego odbiorcy, nic więcej. Obiektywna prawda, jak 2+2. Nad czym się tu rozwodzić? A że nie trafia w gusta wszystkich, to chyba oczywiste.

Ten odchylany ekranik ma tyle wad co zalet...

Ten może tak, ale wystarczy, że będzie się odchylał jak w Fuji X-T100 i już nie będzie miał żadnych wad.

cz4rnuch
11-09-2018, 13:46
cz4rnuch, nie bardzo wiem o czym w ogóle jest dyskusja. Canon wygrywa w wyścigu o udziały w rynku i tyle?.Pisałeś o wideo. Jesteś pewny, że rozpoznanie w tej materii działa ostatnio u Canona tak jak trzeba? Ze słupków sprzedaży aparatów fotograficznych z funkcją wideo bezpośrednio chyba nie da się tego wyczytać.

akustyk
11-09-2018, 13:58
Ze słupków sprzedaży aparatów fotograficznych z funkcją wideo bezpośrednio chyba nie da się tego wyczytać.
bo to sie czyta w slupkach z kamerami :)

epicure
11-09-2018, 13:59
Przecież wszystkie aparaty Canona mają funkcję wideo. Widziałem słupki, z których wynika, że Canon ma ponad 50% rynku aparatów z wymienną optyką. Jak z tego można odczytać coś innego?

cz4rnuch
11-09-2018, 14:03
Wiem, wiem. A telefon służy tylko do wykonywania rozmów telefonicznych.

Przecież wszystkie aparaty Canona mają funkcję wideo. Widziałem słupki, z których wynika, że Canon ma ponad 50% rynku aparatów z wymienną optyką. Jak z tego można odczytać coś innego?Wybacz, ale to chyba nadinterpretacja. Każdy telefon ma też funcję wideo, ale moje dziewcze nigdy z niej nie skorzystało więc wątpię by to był powód dla którego kupiła swojego fona. Canon ma w swoich aparatach sporo do zaoferowania więc to nie jest tak, że ludzie muszą je kupować ze względu na wideo. A o wideo przecież pisałeś. Czy teraz piszemy już bardziej ogólnie?

ksh
11-09-2018, 14:14
A co ma do tego Nikon? I co tam jest wykastrowane co ma dyskwalifikować zakup?

Mamy 2018 rok, sony ma już na rynku osiem modeli A7 i jeden A9, Nikon zaprezentował dwa modele, a Canon jakby nigdy nic wrzuca sprzęt bez stabilizacji matrycy i co zaskakujące ma gorsze video od nikona ?

PAle masowy odbiorca ma to w d... i Canon dobrze o tym wie. Masowy odbiorca ogląda filmiki na YT i widzi, jak jeden czy drugi znany vlogger nagrywa swojego ryja Canonem, obraz jest ostry, a na ekranie wszystko widać. I masowy odbiorca sięga po portfel.

Obecnie to olympusy, panasy, sony, a nie jakieś przedpotopowe canony, troszkę to poszło do przodu w wymaganiach, a nie tylko istotne logo na pasku.

akustyk
11-09-2018, 14:18
Mamy 2018 rok, sony ma już na rynku osiem modeli A7 i jeden A9, Nikon zaprezentował dwa modele, a Canon jakby nigdy nic wrzuca sprzęt bez stabilizacji matrycy i co zaskakujące ma gorsze video od nikona ?
mujboze... a najgorsze bedzie, jak wyjda wyniki sprzedazy za 2018 Q4 i sie okaze, ze tego R sprzedaje sie wiecej niz wszystkich A7 mkIII do kupy...

i tam nie ma "jesli". tam jest "kiedy". wszystkim milosnikom Sony polecam juz kupic chusteczki. bo dla nich bedzie szok i niedowierzanie.

zreszta, Z6 tez sie sprzeda wiecej niz A7...

epicure
11-09-2018, 14:21
Wybacz, ale to chyba nadinterpretacja.

Ale co jest nadinterpretacją?

badtorro
11-09-2018, 14:22
mujboze... a najgorsze bedzie, jak wyjda wyniki sprzedazy za 2018 Q4 i sie okaze, ze tego R sprzedaje sie wiecej niz wszystkich A7 mkIII do kupy...

i tam nie ma "jesli". tam jest "kiedy". wszystkim milosnikom Sony polecam juz kupic chusteczki. bo dla nich bedzie szok i niedowierzanie.

zreszta, Z6 tez sie sprzeda wiecej niz A7...

zacznie się "edukowanie" "niewtajemniczonych" że robią gigantyczny błąd kupując Nikona Z czy Canona R zamiast mistycznego Sony alfa :) Jest tu na forum już jeden waleczny kolega który bardzo jest pewien swoich racji ;-)

cz4rnuch
11-09-2018, 14:58
Ale co jest nadinterpretacją?
Epicure, pisałeś o wideo czy bardziej ogólnie bo już w sumie nie wiem? Jeśli tak to moim zdaniem nadinterpretacją jest to, że na podstawie wyników sprzedaży Canonów, które są aparatami fotograficznymi z funkcją wideo oraz z wieloma innymi pożytecznymi funkcjami, jak choćby foto, wywnioskowałeś, że Canon jest mistrzem w rozpoznawaniu potrzeb odnośnie wideo.

...wszystkim milosnikom Sony polecam juz kupic chusteczki...Dziękujemy za ostrzeżenie wieszczu :) Jako umiarkowany miłośnik być może sobie jeszcze z tym poradzę, ale w sumie to jaka nauka płynie z tych słów? Ludzie mają zacząć kupować gorszy sprzęt, bo lepiej się będzie sprzedawać czy jak? No, bo w sumie nic mnie nie skapnie z lepszej sprzedaży Canonów, gdyby tak było byłby to jakiś argument, a R mimo, że z nazwy rewolucyjny to jest po prostu kwintesencją myśli rynkowej firmy, czyli jak najbardziej odchudzić sprzęt z funkcji tak by to się mimo wszystko sprzedawało. Dla firmy to dobrze, dla użytkownika mniej.

zacznie się "edukowanie" "niewtajemniczonych" że robią gigantyczny błąd kupując Nikona Z czy Canona R zamiast mistycznego Sony alfa :) Jest tu na forum już jeden waleczny kolega który bardzo jest pewien swoich racji ;-)Jest tu wielu pewnych swoich racji, w różnych systemach. Sam przecież próbowałeś tłumaczyć, że brak przy szybkiej serii LV w Nikonie to żaden problem albo, że aparat tani bo można odpisać od podatku albo wziąć z miniratką :) A inni, że brak natywnych szkieł to zaleta systemu, bo przecież te przez przelotki równie dobre a mniej się wyda, albo, że jeden slot na kartę to lepiej niż dwa. Śmiejecie się z zapatrzenia innych a w sumie sami nie jesteście lepsi.

PS I jeszcze taka jedna myśl mnie natchnęła. Jest prawdopodobne, że Nikon i Canon poradzą sobie zarówno z Sony jak i z innymi mniejszymi graczami. I znowu wrócimy do duopolu gdzie obie firmy będą się prześcigać w tym by dać jak najmniej, albo tu coś dodać a tam zabrać, ale tak by nie było widać. Tak się zastanawiam czy dopiero wtedy nie powinniśmy wyciągnąć tych chusteczek?

epicure
11-09-2018, 15:15
Epicure, pisałeś o wideo czy bardziej ogólnie bo już w sumie nie wiem? Jeśli tak to moim zdaniem nadinterpretacją jest to, że na podstawie wyników sprzedaży Canonów, które są aparatami fotograficznymi z funkcją wideo oraz z wieloma innymi pożytecznymi funkcjami, jak choćby foto, wywnioskowałeś, że Canon jest mistrzem w rozpoznawaniu potrzeb odnośnie wideo.

Dziś wideo jest jedną z podstawowych funkcji aparatów fotograficznych, dla niektórych nawet główną funkcją. Gdyby Canon nie spełniał najważniejszych potrzeb masowego odbiorcy zainteresowanego wideo, to by nie odniósł takiego sukcesu rynkowego. Możesz więc rozpatrywać moje wypowiedzi zarówno w charakterze ogólnym, jak i w odniesieniu tylko do wideo.

A jeśli wyniki sprzedaży nie są odzwierciedleniem dobrego rozpoznania potrzeb masowego klienta, to już nie wiem, co nim jest. Rozumiem, że ponad 50% klientów to masochiści, którzy potrzebują Sony albo Panasa, ale wybierają Canona, no lubią mieć źle, tak?

cz4rnuch
11-09-2018, 15:23
Ale spłycasz :) Wyniki sprzedaży mogą na przykład być odzwierciedleniem tego, że Canon dobrze sobie radzi z fotografią mimo, że olewa wideo, podobnie jak większość użytkowników jego sprzętu (którzy ze względu na to, a nie masochizm nie wybierają Panasów) :) No, ale ok. Nie chce mi się już na ten temat dyskutować.

akustyk
11-09-2018, 15:34
Dziękujemy za ostrzeżenie wieszczu :) Jako umiarkowany miłośnik być może sobie jeszcze z tym poradzę, ale w sumie to jaka nauka płynie z tych słów?

w zasadzie, to powinenem byl napisac "ewangelistom", bo ten typ bedzie mial wieksze problemy z przelknieciem pigulki. sadze, ze normalni uzytkownicy (ci nie "zaszczycajacy" forum innych systemow notorycznymi uwagami, jak to ich uzytkownicy zle wierza i sie myla) maja takie rzeczy jak raporty rynkowe w d* :)

Ludzie mają zacząć kupować gorszy sprzęt, bo lepiej się będzie sprzedawać czy jak? No, bo w sumie nic mnie nie skapnie z lepszej sprzedaży Canonów,

mnie jako uzytkownikowi innych korpusow tej firmy tez nie skapnie. w zasadzie to nawet gorzej: im lepiej Canonowi, tym mnie gorzej, bo pod lepsza presja mniej cedziliby ficzery. albo ceny szybciej obnizali

gdyby tak było byłby to jakiś argument, a R mimo, że z nazwy rewolucyjny to jest po prostu kwintesencją myśli rynkowej firmy, czyli jak najbardziej odchudzić sprzęt z funkcji tak by to się mimo wszystko sprzedawało. Dla firmy to dobrze, dla użytkownika mniej.

co do tego odchudzania to mam watpliwosci. uzywam od 2 lat ich Rebela (750D) czyli linii aparatow, ktora jest kwintesencja tej maksymy o odchudzaniu. i to jest, wbrew moim oczekiwaniom (mial byc tylko drugi korpus do plecaka pod macro), arcyznakomity aparat - dzieki odchudzeniu jego cena jest bardzo niska, a ficzerowo ma wszystko, czego mozna od niego chciec. i to wszystko co jest, jest bardzo sensownie przemyslane i dopracowane. wiec ta mysl rynkowa moze jednak nie byc taka glupia...

epicure
11-09-2018, 15:43
Zgodnie z tą logiką jeśli Canon dobrze radzi sobie w foto, a olewa wideo, to doskonale rozpoznał potrzeby większości rynku, która najwyraźniej też olewa wideo.

Wystarczy jednak obejrzeć kilka dowolnych recenzji sprzętu foto na YT, żeby zauważyć, że większość z nich kładzie duży nacisk na wideo, więc chyba jednak większość rynku nie olewa tak do końca tego wideo. Można więc przyjąć, że większość rynku to masochiści, którzy chcą mieć dobre wideo, a wybierają Canona, który wideo rzekomo olewa. Ja jednak zachęcam do nieco bardziej racjonalnej analizy i przyjrzenia się cechom, które są unikalne dla Canona, bo to one prawdopodobnie odpowiedzialne są za jego sukces. Canon musi mieć coś, czego nie mają inni, skoro większość youtuberów (mam na myśli ludzi filmujących na potrzeby swoich kanałów, a nie onanistów sprzętowych) uważa sprzęt Canona za najlepszy do ich roboty. Mi wychodzi na to, że jest Dual AF i obrotowy ekran.

badtorro
11-09-2018, 15:44
Jest tu wielu pewnych swoich racji, w różnych systemach. Sam przecież próbowałeś tłumaczyć, że brak przy szybkiej serii LV w Nikonie to żaden problem albo, że aparat tani bo można odpisać od podatku albo wziąć z miniratką :) A inni, że brak natywnych szkieł to zaleta systemu, bo przecież te przez przelotki równie dobre a mniej się wyda, albo, że jeden slot na kartę to lepiej niż dwa. Śmiejecie się z zapatrzenia innych a w sumie sami nie jesteście lepsi.

Raczej luźno dyskutuję i dzielę się spostrzeżeniami, nie prowadzę krucjaty ani nikogo do niczego broń boże nie przekonuję. Aż taki pewien swoich racji nie jestem, w szczególności mając na uwadze ograniczone doświadczenie. Chętnie czytam wyważone punkty widzenia innych licząc na to że dowiem się czegoś co mogłem przegapić lub nie zdawać sobie sprawy. A kiedy wypowiada się ktoś z dużym autorytetem to słucham uważnie co ma do powiedzenia.

Stworzyłem sobie arkusz kalkulacyjny w którym śledzę co ile kosztuje, ile kosztuje przesiadka na Fuji, Sony czy Canona z analogicznym zestawem obiektywów i na tej podstawie usiłuję wywnioskować co ile dla mnie jest warte. Na tej podstawie wyśmiewam argumenty, że Nikon Z jest drogi. Jeśli ty masz inny pogląd to podam ci rękę i chętnie posłucham co masz do powiedzenia.

PS I jeszcze taka jedna myśl mnie natchnęła. Jest prawdopodobne, że Nikon i Canon poradzą sobie zarówno z Sony jak i z innymi mniejszymi graczami. I znowu wrócimy do duopolu gdzie obie firmy będą się prześcigać w tym by dać jak najmniej, albo tu coś dodać a tam zabrać, ale tak by nie było widać. Tak się zastanawiam czy dopiero wtedy nie powinniśmy wyciągnąć tych chusteczek?

zgadzam się z tobą :)

cz4rnuch
11-09-2018, 15:48
No to i u mnie mały disklajmer. Pisząc o odchudzaniu mam na myśli właśnie oszczędne raczenie użytkowników nowymi, często przydatnymi funkcjami. No, bo nie uwierzę, że choćby w temacie wideo firma, która ma takie doświadczenie na rynku kamer, nie mogła się bardziej postarać. A z tym skapnięciem to oczywiście nie podejrzewałem Cię o to, że dysponujesz pakietem akcji firmy. Po prostu dziwi mnie taki argument gdy się po stoi po stronie konsumenta. To, że firma działa tak by maksymalizować zyski nie dziwi mnie wcale.

...Stworzyłem sobie arkusz kalkulacyjny w którym śledzę co ile kosztuje, ile kosztuje przesiadka na Fuji, Sony czy Canona z analogicznym zestawem obiektywów i na tej podstawie usiłuję wywnioskować co ile dla mnie jest warte. Na tej podstawie wyśmiewam argumenty, że Nikon Z jest drogi. Jeśli ty masz inny pogląd to podam ci rękę i chętnie posłucham co masz do powiedzenia...Też kupowałem z kalkulatorem. Tylko, że budżet miałem ograniczony więc nawet nie spoglądałem na najnowsze wypusty. Jakkolwiek żałośnie by to nie zabrzmiało :( Co do cen Zetek to moim zdaniem za bardzo poszaleli ze stałkami. Za to cena samego body chyba nie mogła być niższa. Przed premierą obstawiałem, że będzie drożej.

akustyk
11-09-2018, 15:58
No to i u mnie mały disklajmer. Pisząc o odchudzaniu mam na myśli właśnie oszczędne raczenie użytkowników nowymi, często przydatnymi funkcjami. No, bo nie uwierzę, że choćby w temacie wideo firma, która ma takie doświadczenie na rynku kamer, nie mogła się bardziej postarać.

najbardziej zatwardziali fanboje Canona w to nie wierza

cz4rnuch
11-09-2018, 16:07
Nie wierzą, że mogła? Czy, że chciała?

epicure
11-09-2018, 16:08
Oczywiście, że mogła.

akustyk
11-09-2018, 16:15
Nie wierzą, że mogła? Czy, że chciała?

Oczywiście, że mogła.

otoz to...

cz4rnuch
11-09-2018, 16:15
No to przynajmniej w jednym się zgadzamy :) W sumie to przy wideo oprócz powyższych przydałby się także IBIS. Już wiadomo, że część szkieł nie będzie miała stabilizacji, nie ma jej także cześć szkieł z mocowaniem EF oraz nie mają jej pleśniaczki. Do focenia z ręki, przynajmniej dla mnie, nie jest to jakiś must have, ale przy filmowaniu się to przydaje.

badtorro
11-09-2018, 16:17
Też kupowałem z kalkulatorem. Tylko, że budżet miałem ograniczony więc nawet nie spoglądałem na najnowsze wypusty. Jakkolwiek żałośnie by to nie zabrzmiało [emoji20] Co do cen Zetek to moim zdaniem za bardzo poszaleli ze stałkami. Za to cena samego body chyba nie mogła być niższa. Przed premierą obstawiałem, że będzie drożej.

Tez właśnie mam ograniczony budżet, nie zarabiam na foto, wiec nie odpisze sobie ani od vatu ani od dochodowego. Nie dostanę tez leasingu. Ale raz na 10 lat mogę sobie pozwolić na wymianę aparatu na nowy i już bardzo chciałbym to zrobić. Z tym ze dla mnie to wybór strategiczny - jak kupie kolejne body to na wiele lat ze wszystkimi tego konsekwencjami. Jeśli kupie Z6 to mogę do niego już kupić 35/1.8S zamiast 35/1.8G lub Sigmy ART i inne obiektywy z bagnetem Z. Wiec za 10 lat jak przyjdzie kolejna okazja do zmiany body to będę miał już natywne obiektywy zamiast zabawy w przelotki i to jest dla mnie argument większy niż jakieś niedostatki pierwszej generacji Z czy Eos R

cz4rnuch
11-09-2018, 16:25
Jest to jakaś strategia. Oczywiście o ile wcześniej nie wybije nas jakaś pandemia super bakterii, która obudzi się wraz z topniejącymi lodowcami. Nie jest też wykluczone, że za 10 lat fotki będziemy robić grafenowymi soczewkami umieszczonymi w naszych ślipiach a nowe Zetki będą miały wzięcie jedynie na pchlich targach północnej Afryki :) Oczywiście żartuję. Optycznie nowe Nikkory są pewnie super i o ile bagnet się przyjmie posłużą kilka lat.

ksh
11-09-2018, 16:32
Za 10 lat będzie matryca 100Mpix i canon zrobi video 8K z cropem 1.8x 30fps, a ekran będzie lewitował nad aparatem ;)

akustyk
11-09-2018, 16:39
Za 10 lat będzie matryca 100Mpix i canon zrobi video 8K z cropem 1.8x 30fps, a ekran będzie lewitował nad aparatem ;)

az taki buldupy masz z Canonem?

darekw1967r
11-09-2018, 18:58

Cos w tym jest, grunt by przekonac klienta do zainwestowania w taki sprzet ;)

Kiedys bawilem sie inwestycje w sprzet foto ale ostatnio stwierdzilem, ze to co mi potrzeba to mam wiec po co mi wiecej ?

jurkarol
11-09-2018, 19:31
za lata może będzie jakiś canon o mniej topornrj a prostej subtelniejszej i ciekawej stylistyce

Jacek_Z
11-09-2018, 20:28
Zgodnie z ta logiką ...

Wystarczy jednak obejrzeć kilka dowolnych recenzji sprzętu foto na YT, żeby zauważyć, że większość z nich kładzie duży nacisk na wideo, więc chyba jednak większość rynku nie olewa tak do końca tego wideo.

Canon musi mieć coś, czego nie mają inni, skoro większość youtuberów (mam na myśli ludzi filmujących na potrzeby swoich kanałów, a nie onanistów sprzętowych) uważa sprzęt Canona za najlepszy do ich roboty.
Eee. Napisałeś ze ludzie filmujacy (YT to kanał filmowy) zwracają uwagę. .. na filmowanie. Szok.
Wiekszosc wybrala Canona? Hm. Na starcie tak. Ale potem przeszli na Sony A7S. W kazdym razie wielu.
Najwięcej na YT jest Canona. (Mam na mysli filmow o foto a nie film) Po prostu. Wpisz sibie jakąkolwiek frazę dotyczącą jakiejkolwiek fotografii. Warsztaty, porady, testy, backstage itp. Większość fotografow pracuje na Canonach. I juź. Nie trzeba dorabiac ideologii ze jest najlepszy bo jest po prostu najpopularniejszy. Nikon D850 jest lepszy od Canona 2000D. I co z tego? Sa nabywcy na gorszy aparat? Są.

sv
11-09-2018, 23:47

I dalej będzie miał ponad 50% rynku. A z tego ekranu się nie śmiej, bo dzięki temu gibanemu ekranikowi, który umożliwia patrzenie na siebie w trakcie filmowania, Canon sprzeda więcej R-ek, niż Nikon i Sony razem wzięte. Dla ludzi zarabiających na YT, ten gibany ekran i DualPixel AF jest ważniejszy niż stabilizowana matryca, czy 4k bez kropa, bo najczęściej i tak filmują ze statywu. Ludzie oglądają te filmy i kupują to czego ich ulubiony YTuber używa. Marketing w Canonie to wie, a Sony i Nikon dopiero muszą się tego nauczyć :-)

Kolekcjoner
12-09-2018, 01:34

Ale co mnie obchodzi co ma Sony i co zaprezentował Nikon? Dla mnie jeśli te firmy nie wypuszczą czegoś co w fundamentalny sposób zmieni moje możliwości twórcze w zakresie fotografii czy filmu to mi kompletnie grzmi czy jakiś tam ichni aparat trochę mniej szumi albo ma jakąś kolejną mniej lub bardziej użyteczną funkcję. Ja mam kilka kamer i aparatów Canona, dosyć sporo dobrych szkieł i premiera innej firmy musiałaby być prawdziwą bombą atomową żebym się bawił w zmianę systemu.
Stąd argumenty o tym że Canon czegoś tam nie ma co ma dajmy na to Nikon kompletnie do mnie nie trafiają.
Przy czym umówmy się to nie jest tak, że ja w ogóle muszę coś kupić. Ot przyglądam się tej premierze z większą ciekawością niż dotychczas bo wyglada na to że chyba zrobili aparat do moich potrzeb, a moje aparaty są już technologicznie średniowieczem i pasowałoby coś wreszcie kupić. Niestety dotychczasowe premiery Canona w zakresie puszek najdelikatniej mówiąc pasjonowały mnie na równi ze wzrostem trawnika przed domem ;).

darekw1967r
12-09-2018, 10:57
Nikon D850 jest lepszy od Canona 2000D. I co z tego? Sa nabywcy na gorszy aparat? Są.

Moim zdaniem te... Gorsze aparaty nie sa wcale takie zle.
Juz od co najmniej paru lat kazdym z obecnie "tych gorszych" mozna robic wysokiej jakosci foty.

Sila systemu jest glownie szklarnia i akcesoria oraz przelicznik cena/mozliwosci.

Filmowanie to dzialka gdzie wielu przecietnych uzytkownikow woli filmowac komorkami czy malpkami ;)
Specjalisci kupuja zupelnie inny sprzet za zupelnie inne pieniazki ;)

epicure
18-09-2018, 11:58
https://www.youtube.com/watch?v=IwUHBolbCbU

Matryca lepsza, niż w 6DII, ale ciut gorsza niż w 5D iV. Niestety wyłazi banding z cieni, co nawet w M50 nie występuje.

motoko
18-09-2018, 13:35
Filmowanie to dzialka gdzie wielu przecietnych uzytkownikow woli filmowac komorkami czy malpkami ;)
Specjalisci kupuja zupelnie inny sprzet za zupelnie inne pieniazki ;)

Zdefiniuj specjalistę...

Bo ci co kręcą A7s/GH5 potrafią tak właśnie się nazwać.

Czasami nawet idą dalej i mówią o sobie pro ;-)

darekw1967r
19-09-2018, 10:31
Zdefiniuj specjalistę...

Bo ci co kręcą A7s/GH5 potrafią tak właśnie się nazwać.

Czasami nawet idą dalej i mówią o sobie pro ;-)

Specjalista to ktos kto dysponuje duza wiedza i doswiadczeniem i ktos kto robi glownie komercyjnie produkcje materiałów.
Wazne jest aby ten ktoś mial juz sukcesy w branzy filmowej.

Musi byc dobry pomysl (scenariusz) i realizacja oraz calosc musi byc dobrze zmontowana aby
wszystko mialo rece i nogi.

Co do sprzetu format: AVCHD (do dalszej obrobki) nie nadaje sie (za duza kompresja).
Do filmowania musi byc duza przepustowosc danych bez kompresji a tutaj musi byc odpowiedni sprzet.

Zapis z mala kompresja XAVC-L UHD(3840x2160) 30fps dla 100 MB/s -> 1 godzina = 60 GB
Zapis bez kompresji Raw w 4K(4096x2160) 30fps dla 3Gb/s -> 1 godzina = 1.5 TB

Jakas namiastka wiedzy o tym:

https://pro.sony/pl_PL/products/handheld-camcorders/broadcast-pxwfs5-raw-shooting-tips

https://www.cyfrowe.pl/kamery/kamera-cyfrowa-sony-pxw-fs5-mark-ii.html
Sprzet oferuje DR 14 EV.
Ciekawostka ! Pasuje do tej kamery zoom PZ od... Sony 18-105 f/4.0 ;)

sv
19-09-2018, 19:20
Niezła galeria zdjęć z R-ki i 50/1,2
https://www.dpreview.com/sample-galleries/4037492029/canon-rf-50mm-f1-2-sample-gallery/4721745366

cdc
20-09-2018, 10:06
Wyłącznie profesjonalne obiektywy w przyszłym roku

Canon RF f/2.8 wide angle, standard and telephoto zoom lenses
https://photorumors.com/2018/09/11/canon-full-frame-mirrorless-rf-lens-roadmap-eos-r/#ixzz5RcvZV3Be

Do aparatu klasy EOS R odpowiednie będą tylko dwa: 24-105/4 i 35/1.8 MACRO.

Ciekawa strategia.

cz4rnuch
20-09-2018, 10:30
Do tego czasu może się pojawic bardziej wyczesana Rka.

epicure
20-09-2018, 10:35
Na razie badają rynek. Sprawdzają ile mogą nie dać, jak dużo mogą za to skasować i ile sprzedać.

sv
20-09-2018, 10:54

Ciekawa strategia.

Ale w czym problem? W przyszłym roku będą dwa kolejne body: jedno odpowiednik 5d mk IV, drugie do filmowania. A jaki masz problem ze szkłami? Przecież do tego możesz podpiąć wszystkie szkła EF i będą działały jak natywne szkła R.

cdc
20-09-2018, 12:10
W tym
https://camerasize.com/compact/#799.367.5,795.784,ha,t

https://camerasize.com/compact/#799.288.5,777.507,ha,t

epicure
20-09-2018, 12:13
Nie rozumiem co robi w tym zestawieniu 24-70 f/4 z przejściówką, skoro jest systemowy 24-105 f/4 o mniejszych rozmiarach.

cdc
20-09-2018, 12:16
24-105/4 nie są. mniejsze od 24-70/4
https://camerasize.com/compact/#799.788,795.784,777.393,777.681,ha,t

cz4rnuch
20-09-2018, 12:18
Pewnie chodzi ogólnie o to, że obiektywy z przejściówką są większe niż natywne. Odpowiedź na pytanie svena w czym jest problem?

cdc
20-09-2018, 12:22
https://camerasize.com/compact/#799.425.5,777.440,ha,t

Kolekcjoner
20-09-2018, 12:25
Fajnie, z tego wynika że eRka to nie jakiś nieergonomiczny kurdupel :).

epicure
20-09-2018, 12:29
24-105/4 nie są. mniejsze od 24-70/4
https://camerasize.com/compact/#799.788,795.784,777.393,777.681,ha,t

To weź sobie sprawdź systemowe 24-105 i niesystemowe 24-70 z przejściówką.

cdc
20-09-2018, 12:35
Kiedy będą amatorskie systemowe obiektywy do amatorskiego Canon EOS R?

Canon zakłada chyba że amatorzy będą kupować EOS R do obiektywów EF z przejściówka -tylko po co jak w lustrzankach Canona tez jest Dual Pixel na szerokim polu -To nie jest tak jak w lustrzankach Nikona.

Jaka jest wartość dodana -co zyskujemy kupując bezlustro R zamiast lustrzanki EOS?
-tylko EVF i możliwość używania obiektywów EF-S (przez przejściówkę) do kręcenia na kropie w 4K. ;)

sv
20-09-2018, 12:43
W tym
https://camerasize.com/compact/#799.367.5,795.784,ha,t

https://camerasize.com/compact/#799.288.5,777.507,ha,t

Dalej nie widzę problemu. Jak chcę iść na spacer z małym body, to biorę M5 + 22/2 i mam mały zgrabny zestaw. Do pracy potrzebuję body z dobrym uchwytem a nie popierdułkę typu A7, z plastikowym bagnetem i baterią na 100 fotek. Nawet Sony zorientowało się, że nie tędy droga i wypuściło A9, A7rIII i A7III (choć ergonomicznie to dalej namiastka aparatu). Nie wiem o co chodzi z tymi rozmiarami. Nagle wszytko musi się mieścić w kieszeni? Do kieszeni pasuje telefon, a nie profesjonalny aparat foto. Wszędzie czytam, że 5d jest za ciężki, że kręgosłup, że nie podniesie. Patrzę na fotkę gościa na FB: broda, dziary, siłownia i 5d za ciężki.

Jaka jest wartość dodana -co zyskujemy kupując bezlustro R zamiast lustrzanki EOS?
-tylko EVF i możliwość używania obiektywów EF-S (przez przejściówkę) do kręcenia w 4K na krople. :wink:

Przecież nikt Ci tego nie każe kupować. Kup sobie Sony i po sprawie.

cz4rnuch
20-09-2018, 12:46
Dla Ciebie problemu nie ma, dla innych jest. Nie trzeba tego rozumieć, wystarczy przyjąć do wiadomości, że nie wszyscy są tacy jak Ty :) Ty do kręcenia masz kamerę, do fotek lustrzankę, do popierdółek Mkę a do kieszeni smarka. Ale są też tacy co wolą 4w1. Albo chociaż 3w1.

epicure
20-09-2018, 12:47

A zoom f/4 i stałka f/1,8 to jakie są obiektywy? Profesjonalne?

cdc
20-09-2018, 12:52
Przewiń dwie strony.

Canon RF f/2.8 wide angle, standard and telephoto zoom lenses
https://photorumors.com/2018/09/11/c...#ixzz5RcvZV3Be

Ciekawa strategia.

https://translate.google.pl/#auto/en/RF%E3%83%AC%E3%83%B3%E3%82%BA%E3%81%AE%E3%83%AD%E3 %83%BC%E3%83%89%E3%83%9E%E3%83%83%E3%83%97%E3%80%8 2%E3%83%8B%E3%82%B3%E3%83%B3Z%E3%82%B7%E3%82%B9%E3 %83%86%E3%83%A0%E3%81%8C2020%E5%B9%B4%E3%81%AB%E3% 81%AF%E5%BA%83%E8%A7%92%E3%83%BB%E6%A8%99%E6%BA%96 %E3%83%BB%E6%9C%9B%E9%81%A0%E3%81%AEF2.8%E3%82%BA% E3%83%BC%E3%83%A0%E3%82%92%E6%8F%83%E3%81%88%E3%82 %8B%E3%81%A8%E4%BA%88%E5%91%8A%E3%81%97%E3%81%A6%E 3%81%84%E3%82%8B%E3%81%AE%E3%81%AB%E6%AF%94%E3%81% B9%E3%82%8B%E3%81%A8%E3%80%81%E3%81%93%E3%81%A1%E3 %82%89%E3%81%AF%E5%85%88%E3%81%8C%E8%AA%AD%E3%82%8 1%E3%81%AA%E3%81%84%E3%80%82
https://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/1141732.html

epicure
20-09-2018, 13:00
Narzekasz, że Canon oferuje "tylko" dwa amatorskie obiektywy do systemu, który dopiero co powstał?

Kolekcjoner
20-09-2018, 13:01

Canon zakłada chyba że amatorzy będą kupować EOS R do obiektywów EF z przejściówka -tylko po co jak w lustrzankach Canona tez jest Dual Pixel na szerokim polu -To nie jest tak jak w lustrzankach Nikona.

-tylko EVF i możliwość używania obiektywów EF-S (przez przejściówkę) do kręcenia na kropie w 4K. ;)
Ja do eRki nie mam póki co planów na kupowanie dedykowanych szkieł chociaż 28-70 kusi ;). Co do kupowania eR do kręcenia w 4K chyba sobie jaja robisz :lol:.....

cdc
20-09-2018, 13:04
Tak bo to są dwa jedyne obiektywy do amatorskiego R.

Więcej w ma być "zawodowych" szkieł do aparatu którego na razie nie ma.

Co z obiektywami systemowymi do istniejącego już aparatu?

sv
20-09-2018, 13:06
Naprawdę nie wiem o co chodzi, skoro do "R" mogę podpiąć zylion szkieł Canona. Chcesz małe: podepnij do "R" naleśnika 40/2,8 przez przejściówkę i dalej będzie małe. Tyle chyba dasz rady podnieść?

cdc
20-09-2018, 13:08
Naleśnika EF 40/2.8 mogę podpiąć bezpośrednio do lustrzanki EOS (z Dual Pixel). Po co mi do tego amatorski bezlusterkowiec Canona?

sv
20-09-2018, 13:09
Naleśnika EF 40/2.8 mogę podpiąć do lustrzanki EOS (z Dual Pixel). Po co mi do tego bezlusterkowiec Canona?
Skoro nie wiesz po co, to znaczy, że go nie potrzebujesz. Nie musisz go kupować.

akustyk
20-09-2018, 13:10

co to jest obiektyw systemowy?

taki, ktory da sie z pelna funkcjonalnosci podpiac do korpusu? czy taki co da sie podpiac bez adaptera?

ja osobiscie wole pelna kompatybilnosc szkla EF w korpusie R, niz jakas Sigme czy nie daj BIOS-ie Tamrona na bagnet R ;) bo taki EF 50/1.4 bedzie dzialal (przez adapter, owszem) z koprusem R7 w 2030 roku. a Sigma do tego czasu bedzie obiektywem co najmniej manualnym (a kto wie czy nie bezuzytecznym, bo zawiesza body)...

cz4rnuch
20-09-2018, 13:11
Narzekasz, że Canon oferuje "tylko" dwa amatorskie obiektywy do systemu, który dopiero co powstał?Innych nie ma i nie będzie przynajmniej do końca 2021. Oczywiście jeśli wierzymy w to co zapowiedziano na tej grafice

epicure
20-09-2018, 13:18

Nie kumam. A ile ma być tych obiektywów? Wiadomo, że na początek są w stanie zrobić tylko kilka. Gdyby zrobili same amatorskie, to byłyby jęki, że nie ma profesjonalnych. Zrobiliby profesjonalne, to byłby lament, że nie ma amatorskich. Zrobili pół na pół - też źle. Co się przejmujesz obiektywami, których jeszcze nie ma, do aparatu, którego też jeszcze nie ma?

Im starszy jestem, tym mniej rozumiem ludzi...

sv
20-09-2018, 13:44
To jest dzielenie włosa na czworo. Przecież wszystkie obiektywy EF to obiektywy systemowe do "R". To nie to samo, co podpięcie szkła EF do jakiegoś Sony przez przejściówkę sigmy. Dodatkowo można mieć przejściówkę przenoszącą funkcjonalność szkieł "R" w postaci dodatkowego pierścienia funkcyjnego, albo przejściówkę z filtrami co daje w filmowaniu przewagę nad szkłami "R". Zaraz Cappo napisze, że nie da się aktualnym body "R" filmować. Jeżeli ktoś ma ochotę, to może filmować, skoro ludzie potrafili filmować 5d mk II, to tym (z wizjerem) tym bardziej dadzą radę. W przyszłym roku wyjdzie "filmowe" body i wszyscy będą mieli coś dla siebie (oczywiście poza Cappo ).

cz4rnuch
20-09-2018, 15:12
To teraz już wiesz, drogi svenie, jak czują się inni, którzy czytają Twoje narzekania, obśmiewanie i dzielenie włosa na czworo w wątkach niecanonowych. Trochę dziwi akurat u Ciebie to święte oburzenie. Tu ani w innych wątkach nie ma obowiązku słodzenia i pisania tylko o plusach. W innych wątkach z tej wolności chętnie korzystasz, dlaczego więc akurat ten wątek ma być wyjątkiem? Można być krytycznym i mieć prawo do własnego zdania. Tym bardziej, że chyba sam przyznasz, że Rce do ideału jednak coś tam brakuje?

cdc
20-09-2018, 15:18
Canon EF 50/1.8 STM vs NIKKOR Z 50/1.8 S

14236

https://cweb.canon.jp/ef/lineup/standard/ef50-f18stm/spec.html

https://imaging.nikon.com/lineup/lens/z-mount/z_50mmf18s/spec.htm

akustyk
20-09-2018, 15:39
Canon EF 50/1.8 STM vs NIKKOR Z 50/1.8 S

14236

https://cweb.canon.jp/ef/lineup/standard/ef50-f18stm/spec.html

https://imaging.nikon.com/lineup/lens/z-mount/z_50mmf18s/spec.htm

ale co ma Nikkor Z 50 wspolnego z Canonem R?

tak nawiasem mowiac, 50 STM jest zaj* ostrym szklem. nie na f/1.8 (ktorego dotycza te MTFy), zgoda, ale tez nikt tego od szkielka za smieszne 100 Euro oczekuje. moze poza toba :(

sv
20-09-2018, 15:41
To teraz już wiesz, drogi svenie, jak czują się inni, którzy czytają Twoje narzekania, obśmiewanie i dzielenie włosa na czworo w wątkach niecanonowych. Trochę dziwi akurat u Ciebie to święte oburzenie. Tu ani w innych wątkach nie ma obowiązku słodzenia i pisania tylko o plusach. W innych wątkach z tej wolności chętnie korzystasz, dlaczego więc akurat ten wątek ma być wyjątkiem? Można być krytycznym i mieć prawo do własnego zdania. Tym bardziej, że chyba sam przyznasz, że Rce do ideału jednak coś tam brakuje?
Ależ mi nie przeszkadza co tu wypisujecie. A co do mojej krytyki w innych wątkach; na temat Sony nie dyskutuję, bo sony kompletnie mnie nie interesuje. Jeżeli chodzi o Z Nikona, to uważam że to naprawdę przemyślane body, a jedyne co mogą spaścić to AF. Jeżeli AF nie będzie działał dobrze ze starszymi szkłami, to nic już Nikonowi nie pomoże. Zrobili błąd wypuszczając od razu 2 body, bo AF w jednym i drugim będzie działał tak samo. Gdyby wypuścili jedno zawsze mogliby powiedzieć, że w kolejnym będzie lepiej. Dwa lata na kolejne body nikt nie poczeka.

epicure
20-09-2018, 15:41
Te wykresy to są OKD.

cdc
20-09-2018, 16:12
https://www.lenstip.com/upload2/138724_can50bud.jpg

http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2015/05/MTFcomparison.jpg

Kolekcjoner
20-09-2018, 20:37

No ja Ci pisałem że będę podpinał EFy przez adapter. Może kupię nawet ten wypasiony, nie wiem jeszcze. Póki co czekam aż R pojawi się realnie w sprzedaży. Będzie można wziąć do ręki... Może pojawią się też jakieś konkretne opinie użytkowników. Póki co to wszystko co wiemy to suche dane, opisy i wykresy...

MstrG
24-09-2018, 17:14
Widziałem to już dzisiaj, ale nie chciałem wrzucać do wątku, aby nie wyjść na fanboya innej marki :)
No dobra, pośmialim się jeszcze raz ;)

Kolekcjoner
24-09-2018, 19:36
Prze agent :lol:....

cdc
25-09-2018, 14:11
Zrozumieć Canon EOS R dzięki wywiadowi z kierownictwem Canona

Dlaczego w aparacie EOS R nie ma stabilizacji obrazu (IBIS)?

Shoji Kaihara: Musieliśmy spojrzeć na balans całej kamery, jak na rozmiar i inne aspekty. W związku z tym nie jest to coś, co możemy włączyć do EOS R w tym momencie. Zdajemy sobie sprawę, że istnieją zalety i wady tego [...]
Patrząc w przyszłość, zastanawiamy się, w jaki sposób możemy zbudować IBIS również w aparacie.

:lol:

Dlaczego EOS R nagrywa wideo 4k z kropem 1,7x?

Shoji Kaihara: Podczas opracowywania EOS R przyjrzeliśmy się sprzętowi, który mieliśmy w przygotowaniu. Kiedy patrzymy na procesor obrazu i czujniki CMOS, które mamy - mamy niestety ograniczenia i dlatego skończyliśmy z 1,7-krotnym kropem [...]

:lol:
-Konkurencja nie ma takich problemów.

Całość: https://www.hardwarezone.com.sg/feature-understanding-canon-eos-r-why-it-doesn-t-have-body-image-stabilization

ksh
25-09-2018, 14:47
Znajdą się tacy co będą wychwalać brak stabilizacji jak i crop video, może nawet na youtube będą testy pokazujące zalety :)

Pierwsze adapterki już są od Novoflex:

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/09/Novoflex-adapters-for-Nikon-Z-Canon-EOS-R-mirrorless-camera-768x437.png
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/09/Novoflex-adapters-for-Nikon-Z-Canon-EOS-R-mirrorless-camera-768x437.png)

Czornyj
25-09-2018, 15:49
Wpadacie w sobotę na małe focenie i drukowanie? Z góry dozo ;)

https://www.facebook.com/events/2138264899827114/?ti=icl

cz4rnuch
01-10-2018, 09:34
Dość wyczerpujące porównanie Rki z 7III:

https://www.youtube.com/watch?v=lmf9Yvzj85o

Czornyj
01-10-2018, 11:06
Aparat miło mnie rozczarował - dobrze leży w łapie, obsługa zaskakująco wygodna jak na Canona, świetny, wielki, wysokorozdzielczy wizjer. Ale ten RF50/1.2 po prostu bajka!!! <3
pełna dziura:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/10/rhW9N0w-2.jpg
źródło (https://i.imgur.com/rhW9N0w.jpg)

crop 100%:
https://www.dropbox.com/s/nfukc1u3gg0sx32/RF50f12crop100%25.jpg?dl=0

Teu
01-10-2018, 11:11
Dokładnie takie same mam odczucia- Rka to po prostu dobry aparat, a w połączeniu z 50 1.2 to miód malina.
Co prawda guziki na aparacie trochę mi nie leżą: brakuje mi pasm, a touch bar zastąpił bym po prostu kółkiem.

cz4rnuch
01-10-2018, 12:17
Czyli potwierdza się to co przewijało się w wielu komentarzach recenzentów. Canon w macanku najbardziej przyjemny. Lepsiejszy niż Nikony Z i zapewne wygodniejszy niż A7ki.

akustyk
01-10-2018, 13:08
jak to "potwierdza sie w realnym macaniu i uzytkowaniu, ze Canon jest fajny. mimo ze na papierze mialo byc *owo i w ogole dramat i sto lat za playstation"?

znowu? :) :) :)

grissley
01-10-2018, 13:14
I nawet nie można narzekać, że nie ma MLU... :-P:D

cz4rnuch
01-10-2018, 13:22
jak to "potwierdza sie w realnym macaniu i uzytkowaniu, ze Canon jest fajny. mimo ze na papierze mialo byc *owo i w ogole dramat i sto lat za playstation"?

znowu? :) :) :)No ja akurat pisałem o samym trzymaniu i guziczkach także nie za bardzo rozumiem do czego zmierzasz? Z resztą na samym początku tego tematu napisałem, że jeśli chodzi o samą ergonomię canon chyba wygrywa i to się potwierdziło. AF, Video, szybkość serii czy ilość slotów to inna sprawa i nie ma to wiele wspólnego z ergonomią. Zachowaj szyderę na jakieś większe rewelacje :)

PS Nie potwierdziło się chyba za to to co pisano wcześniej o słabej baterii Rki. Na filmie podlinkowanym wyżej testujący sugerował, że czas działania na baterii podobny do tego z playstation.

nordwind
01-10-2018, 13:30
Aparat miło mnie rozczarował - dobrze leży w łapie, obsługa zaskakująco wygodna jak na Canona, świetny, wielki, wysokorozdzielczy wizjer. Ale ten RF50/1.2 po prostu bajka!!! <3
pełna dziura:

Czy ktoś testował działanie Rki z szkłami ef canona przez firmowy adapter ?

cz4rnuch
01-10-2018, 13:38
Nie testowałem i nie będę testował, ale w klipie, który zamieściłem wyżej facio mówi, że działa to znacznie lepiej (i podkreśla to ze 3 razy) niż na Słonikach z MC11 i Metabonesem.

Czornyj
01-10-2018, 13:45

Testowałem z 50/1,2L - chodził jak burza, w moim odczuciu znacznie lepiej niż z moim służbowym 5DsR, a przede wszystkim celniej. Wyprzedaż 5-tek na Allegro: 3... 2.... 1...

nordwind
01-10-2018, 13:54
Nie testowałem i nie będę testował, ale w klipie, który zamieściłem wyżej facio mówi, że działa to znacznie lepiej (i podkreśla to ze 3 razy) niż na Słonikach z MC11 i Metabonesem.

Trochę sobie nie wyobrażam tego 3x lepiej :) zwłaszcza w stosunku do szkieł które na Sony działają bardzo dobrze.
Trzeba sobie jednak zdać sprawę, że z niektórymi jest problem. Dlatego przed zakupem warto sprawdzić opinie innych.

Testowałem z 50/1,2L - chodził jak burza, w moim odczuciu znacznie lepiej niż z moim służbowym 5DsR, a przede wszystkim celniej. Wyprzedaż 5-tek na Allegro: 3... 2.... 1...

Myślałem, że robiłeś testy w większej grupie i ktoś dysponował starszymi szkłami.

cz4rnuch
01-10-2018, 14:04
Trochę sobie nie wyobrażam tego 3x lepiej :)Nie, że trzy razy lepiej tylko, że ze trzy razy o tym mówił :) Możliwe, że różnica nie jest jakaś powalająca, ale z tego co pamiętam to wyraził się, że jest znacząco lepiej. Z tym, że zdaje się wspominał o tym w kontekście zarobkowania gdzie bardzo liczy się pewność i powtarzalność.

badtorro
01-10-2018, 14:08
Raczej oczekiwałbym ze nastapi wyprzedaż na Allegro ale Sony

akustyk
01-10-2018, 14:38
I nawet nie można narzekać, że nie ma MLU... :-P:D

a wiesz... 6D mkII krzyczy na mnie, ze w LV nie moge wlaczyc MLU. co w sumie jest formalna uwaga, bo po wlaczeniu Live View lustro jest de facto juz podniesione, wiec MLU nie ma sensu :)

no a w bezlusterkowcu MLU... panie... :D

No ja akurat pisałem o samym trzymaniu i guziczkach także nie za bardzo rozumiem do czego zmierzasz?
uwaga byla ogolna. jak przy kazdej premierze Canona(*) jest na starcie narzekanie na wszystko i w ciagu 3 stron watku konkluzja, ze "100 lat za Murzynami", nie da sie zdjec robic, nikt tego nie kupi, itd. itp.

a potem... w praniu okazuje sie, ze zupelnie przemyslany i sensowny sprzet :)

(*) - no chyba, ze Canon wypusci cos naprawde wywalonego. wtedy jest zgrzytanie... na cene :)

nordwind
01-10-2018, 14:58
Nie, że trzy razy lepiej tylko, że ze trzy razy o tym mówił :)

sorki, mea culpa :)

Kolekcjoner
01-10-2018, 15:22
Kilka razy. Gdzieś na dpreview był filmik. Nic nowego nie powiem jak to że wszystko działa normalnie.

cdc
01-10-2018, 20:08
Katastrofa https://youtu.be/IwUHBolbCbU?t=53

Teu
01-10-2018, 20:46
No to słabo...

stafford
02-10-2018, 09:31
Ale ta 50-ka lepsza co nieco od poprzednika:

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=403&Camera=453&FLI=0&API=0&LensComp=1225&CameraComp=1221&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

90s
02-10-2018, 11:35
Ale ta 50-ka lepsza co nieco od poprzednika:

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=403&Camera=453&FLI=0&API=0&LensComp=1225&CameraComp=1221&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

Na pewno bo stara 50 kiepsko wypada w testach ale jest to jedno z najlepszych szkieł Canona jakie miałem okazje używać.

Pawel92
02-10-2018, 11:57
Na pewno nie można starej 50-ki nazwać szkłem bezpłciowym.

cz4rnuch
02-10-2018, 12:29
Za to na pewno przy nowej RFce można ją nazwać lekkim jak piórko naleśnikiem. W dodatku niemal za darmo ją rozdają :)

Pawel92
02-10-2018, 13:32
W moim przypadku, naleśnik nie jest pierwszym przedmiotem z którym miałaby się stara 50-ka kojarzyć :-D

Ligo
03-10-2018, 04:32
Za to na pewno przy nowej RFce można ją nazwać lekkim jak piórko naleśnikiem. W dodatku niemal za darmo ją rozdają :)
Poczekaj jeszcze ze dwa lata. Będzie można powiedzieć, ale już całkiem uczciwie, że stara za 1200 baksów to jak za darmo.:roll:

cz4rnuch
03-10-2018, 09:11
Miałbym siedzieć cicho przez dwa lata? :( Ostatnio szkła raczej nie tanieją.

szandor
03-10-2018, 10:44
Miałbym siedzieć cicho przez dwa lata?
Nie... to nie jest możliwe.:-D

Kolekcjoner
23-10-2018, 22:15
Kilka linków.
Rozbieranie: https://www.lensrentals.com/blog/2018/10/teardown-of-the-canon-eos-r-mirrorless-camera/
Porównanie obrazka z dpreview: https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=canon_eos_r&attr13_1=canon_eos5dmkiv&attr13_2=canon_eos6dmkii&attr13_3=sony_a7iii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=full&widget=634&x=0.8597560975609757&y=0.272059930971818
I bardzo szczegółowy test na digital picture: https://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-R.aspx

petros
18-11-2018, 03:13
Pierwsze problemy...
https://www.youtube.com/watch?v=ysayYuQYdFE&t=362s
ciekawe czy to kwestia samego z siebie przegrzewania się matrycy(problemy rodem z poprzednich generacji Sony) czy może ekstremalne warunki... czas pokaże czy będzie więcej takich przypadków

Jacek_Z
01-12-2018, 14:44
Co tu taki cicho?
Jest roadshow, cyfrowe.pl mozna sie zapisywać, została jeszcze Łódź 5.12 i Bydgoszcz 6.12 - będę tam.
https://www.cyfrowe.pl/lp/dni-otwarte-z-canon-eos-r.html

Kolekcjoner
01-12-2018, 19:05
Co tu taki cicho?
Podejrzewam że mało kto na tym forum ma tę puszkę ;).

grissley
01-12-2018, 19:58
Podejrzewam że mało kto na tym forum ma tę puszkę ;).

Albo chociaż się nią "jara" ;)

darekw1967r
07-12-2018, 10:19
Albo chociaż się nią "jara" ;)

Cena tutaj "nie jara" tym bardziej, ze jest konkurencja w bezlustrach na niekorzysc Canona.

epicure
07-12-2018, 10:34
Wciąż najlepszym bezlusterkowcem Canona jest EOS M50.

akustyk
07-12-2018, 10:40
Cena tutaj "nie jara" tym bardziej, ze jest konkurencja w bezlustrach na niekorzysc Canona.
ale konkurencja natywnie kompatybilna ze szklami EF? bo ta kompatybilnosc, plus normalna (przewaznie) canonowska ergonomia wystarczaja calkiem duzej grupie odbiorcow.

a to jest jakas ogolna prawda? jakies jury bylo, ktore wylonilo tego zwyciezce?

bo na moje niewprawne oko, do takiego RF 50/1.2 albo chocby "starego" 16-35/4, lepszym bezlusterkowcem bedzie ta R-ka. ze wszystkim czego jej brakuje i z cala jej niemala cena...

darekw1967r
07-12-2018, 11:18

Faktycznie to dobry aparat.
Zapomnialem dodac ze chodzilo mi o FF.

Kolekcjoner
07-12-2018, 12:36
We wszystkim? Kto tak orzekł?

darekw1967r
07-12-2018, 13:28
ale konkurencja natywnie kompatybilna ze szklami EF? bo ta kompatybilnosc, plus normalna (przewaznie) canonowska ergonomia wystarczaja calkiem duzej grupie odbiorcow.

Tylko ze Canon ma juz sprawdzony system FF gdzie nowy klient wyda za niego mniejsze pieniadze niz za bezlusterkowiec FF + adaptery.

W bezlusterkowcach FF najwieksze doswiadczenia ma jednak SONY i ta firma oferuje jednak najtansze rozwiazania.
Sony nie zrobilo sobie konkurencji bo nie ma lustrzanek FF ;)

epicure
07-12-2018, 13:35
a to jest jakas ogolna prawda? jakies jury bylo, ktore wylonilo tego zwyciezce?

We wszystkim? Kto tak orzekł?

Jury pod wezwaniem św. Rozsądku. Nie we wszystkim.

akustyk
07-12-2018, 15:06
Tylko ze Canon ma juz sprawdzony system FF gdzie nowy klient wyda za niego mniejsze pieniadze niz za bezlusterkowiec FF + adaptery.

bo bezlusterkowiec w Canonie poki co jest pilotowy. tudziez: sypneli garscia szkiel-misiow na starcie (zeby pokazac na co ich stac w nowym mocowaniu) a korpus dali... ot taki, zeby nie bylo premiery opytki, ktorej nigdzie nie da sie podpiac. to jest poki co niezly mezalians, bo 99% seksapilu jest po stronie szkiel (RF 50 urywa dupe, a RF 28-70 to unikat) natomiast korpus do nich jest... meh.... czy tez po prostu nie dla tego samego odbiorcy, ktory wydalby 10k PLN na systemowa 50-tke.

dlatego doraznie to jest ciekawostka, trzeba poczekac az to rozbudowuja. nikonowska Z-tka pod tym wzgledem jest sensowniejsza premiera, bo taki Z6 + 24-70 + 35/50 jest dopasowanym tematycznie kompletem (kompaktowy FF w podroz). Canon rzucil jakies tam kilka umiarkowanie dopasowanych do siebie klockow, w zasadzie tylko zestaw R + 24-105 mozna uznac za jakis spojny komplet

W bezlusterkowcach FF najwieksze doswiadczenia ma jednak SONY i ta firma oferuje jednak najtansze rozwiazania.

nie mylmy dluzszej obecnosci na rynku z wiekszym doswiadczeniem. duza ilosc modeli i prewencyjny (w reakcji na nadchodzace premiery Canona i Nikona) dumping cenowy tych starszych to jest logiczna reakcja, ale niekoniecznie odzwierciedlenie realnej sytuacji. nawet jesli z matrycami sa do tylu, Canon ma klocki zeby poskladac wywalone bezlustro (Dual Pixel dopracowuja od lat, obsluge/menu aparatu dostosowali do braku lustra na serii M) tylko najwyrazniej uznali, ze poki co upiecze im sie taki na wpol dogotowany korpus R. oni sa z reguly bardzo dobrzy w targetowaniu sprzetu, wiec moga miec racje. niestety. ale moze byc tez tak, i osobiscie mam taka nadzieje, ze wypuscili to R na szybko, zeby cokolwiek miec rownoczesnie z Nikonem a w krotkim czasie zaprezentuja to cos, nad czym tak naprawde pracowali. i wtedy R-ka z cena w dol. chociaz patrzac na to, ze dali tam matryce 5D mkIV, to wcale tak byc nie musi :(

pozyjemy, zobaczymy. mnie osobiscie R poki co ziebi, jak bedzie do tego pelna swieta trojca f/4 (dla mnie: 16-35/4, 24-105/4, 70-300/4[-5.6]) gabarytowo istotnie mniejsza niz szkla EF... to moze bede sie zastanawiac... poki co mam co wpiac do obecnej swietej trojcy, wiec sie nie pali

Kolekcjoner
07-12-2018, 15:44

Nie ma co tworzyć teorii że eRka jest konkurencyjna. To raczej typowo korpus stworzony do zatrzymania w systemie. Dlatego nic dziwnego że nie wzbudza zainteresowania tutaj.
Natomiast jeśli chodzi o Sony to sytuacja jest o tyle specyficzna że istnieje grupa użytkowników którzy posiadają szklarnię EF i wielu po tej premierze może zacząć myśleć o powrocie. Zresztą sam znam takich :).

cz4rnuch
07-12-2018, 16:16
...nikonowska Z-tka pod tym wzgledem jest sensowniejsza premiera, bo taki Z6 + 24-70 + 35/50 jest dopasowanym tematycznie kompletem (kompaktowy FF w podroz). Canon rzucil jakies tam kilka umiarkowanie dopasowanych do siebie klockow, w zasadzie tylko zestaw R + 24-105 mozna uznac za jakis spojny komplet...Ja to widzę trochę inaczej. Z + 24-70/4 mogę uznać za kompaktowy zestaw podróżniczy, z tym, że 24-70/4 niestety mnie nie eksajtuje, a to co by mnie zasadniczo do podróży interesowało czyli body + 35/1.8 u canona jest lżejsze, mniejsze, zgrabniejsze.

poste
07-12-2018, 16:24

Tak ekscytujące są te lustrzanki Sony, że zapomina się o ich istnieniu :lol:
https://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/79477361

https://www.optyczne.pl/2110-Sony_Alpha_SLT-A99_II-specyfikacja_aparatu.html

cz4rnuch
07-12-2018, 16:25
Lustrzanki Sony są jak Yeti. Niby ktoś je widział, ale mocnych dowodów na to brak :)

badtorro
07-12-2018, 21:34
https://youtu.be/aniLzBMAcjU

petros
05-01-2019, 23:38
Może kogoś zainteresuje: https://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-RF-28-70mm-f-2L-USM-Lens.aspx

cybulski
07-02-2019, 12:27
https://www.canonrumors.co/size-comparison-of-leaked-5-rf-lenses-and-already-released-rf-lenses/

Wygląda na to, że Nikonowi zajmie lata świetlne aby dorobić takie szkła do Zetek.

cz4rnuch
07-02-2019, 12:48
70-200/2.8 wygląda całkiem kompaktowo.

Borat1979
10-02-2019, 04:35
Wygląda na to, że Nikonowi zajmie lata świetlne aby dorobić takie szkła do Zetek.Nie może im tyle zająć bo lata świetlne to miara odległości a nie czasu. To tak jakbyś powiedział, że skompletowanie systemu zajmie Nikonowi 100 km [emoji846]

akustyk
10-02-2019, 10:02
Nie może im tyle zająć bo lata świetlne to miara odległości a nie czasu. To tak jakbyś powiedział, że skompletowanie systemu zajmie Nikonowi 100 km [emoji846]

ale rok swietlny jest nadal rokiem :) to jest oczywiscie miara odleglosci. ale sformulowana przez miare czasu i nadal miara czasu pozostaje :)

nikoniarz
10-02-2019, 10:13
ale rok swietlny jest nadal rokiem :) to jest oczywiscie miara odleglosci. ale sformulowana przez miare czasu i nadal miara czasu pozostaje :)
To tak jak km/h :D Godzina jest nadal godziną :D

cz4rnuch
10-02-2019, 10:23
ale rok swietlny jest nadal rokiem :)A ptasie mleczko to nadal mleko tyle, że z wydojonego ptaka :)

ksh
10-02-2019, 10:35
No i jest aparat jaki wróżyłem od ponad roku w bezlustrach, czyli wykastrowany model z czego sie da, teraz czekamy na podobny Nikon Z5 :)
https://www.canonrumors.com/canon-eos-rp-specifications-images/

cz4rnuch
10-02-2019, 10:37
Dałoby się wykastrować go jeszcze z wizjera.