PDA

Zobacz pełną wersję : [ Leica ] Leica M ... cyfrowa.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9]

wpkx
31-10-2018, 20:17
Noctilux 1.0/[email protected] + ND.

zeberek1
31-10-2018, 22:45
Maniakalno majakalne robi te obrazki ten Nicti.

wpkx
31-10-2018, 23:38
https://wpkx.pl/L1010540C%20Screws.jpg
źródło (https://wpkx.pl/L1010540C%20Screws.jpg)

Franek_
01-11-2018, 00:00
Do wizjera z M3 z jego 0.92 raczej nie powrócą, skoro świat już dawno odszedł od standardu na rzecz deformacji siebie samego szerokimi kątami, a znani fotografowie nawet w tym wątku przezywają pięćdziesiątkę teleobiektywem.

50mm to jest teleobiektyw.

Jacek_Z
01-11-2018, 00:45
To, co podają jako zaletę, nie ma żadnej wady, bo podgląd w wizjerze też można wyłączyć.A jak sie wyłączy EFV to jak ma się kadrować? Na LCD czy na oko?
Fani ML Sony, a teraz Canona i Nikona nie mają dalmierza.

epicure
01-11-2018, 16:19
Nie "wyłączy EVF", tylko wyłączy podgląd zdjęcia w EVF. Chyba o tym mówimy, prawda?

puch24
01-11-2018, 18:08
50mm to jest teleobiektyw.

Oczy wiście.
(Już wiszą.)

Powinno być 43,26. ;-)
A większość tzw. pięćdziesiątek i tak ma w rzeczywistości 52-55 mm.

wpkx
01-11-2018, 18:50
Et tu, Brute...

puch24
01-11-2018, 19:02
No, Wojtusiu, nie walcz z fucktami. 50 to lekki teleobiektyw w fotografii małoobrazkowej. Sporo węższy niż np. 75 czy 80 w 6x6.
Gdzieś coś czytałem o historii tego. Podobno Oskar Barnack po prostu wziął to, co miał... I tak zostało, prawem bezwładu.

wpkx
01-11-2018, 19:32
Mamy 50 jako uznany standard, i mamy 35, który już dawno uchodzi za.
Z tym, że pięćdziesiątce odrobinę bliżej do tych matematycznych 43, niż trzydziestcepiątce. Mniejsza z tym, trzydziestkipiątki się czepiał nie będę.
Ale obecnie w przypadku stałego niewymiennego obiektywu najczęściej jest ogniskowa 28, i to już jest konkretne odstępstwo od przekątnej kadru, czyli od uznanej standardowej perspektywy.
Czemu? Najwidoczniej jest zapotrzebowanie na "więcej w kadrze" i deformację.

GL
01-11-2018, 21:34
35mm jest po prostu za wąska na jeden obiektyw. To łatwa i wdzięczna ogniskowa, ale 28mm jest bardziej uniwersalna. A sposób obrazowania, to już kwestia indywidualnych upodobań. Nie ma lepszego i gorszego.

epicure
02-11-2018, 09:18
Żadna jedna ogniskowa nie jest bardziej uniwersalna. Moim zdaniem każda stałka jest tak samo nieuniwersalna, bez względu na ognikową.

GL
02-11-2018, 11:09
Żadna jedna ogniskowa nie jest bardziej uniwersalna. Moim zdaniem każda stałka jest tak samo nieuniwersalna, bez względu na ognikową.

To, że nie dostrzegasz różnicy pomiędzy ilością zastosowań jakie niosą za sobą poszczególne ogniskowe, nie świadczy o tym że one nie istnieją. A twierdzenie, że przykładowo 28mm będzie tak samo nieuniwersalne jak np. 200mm nie wymaga już dodatkowego komentarza...

epicure
02-11-2018, 11:34
Wg Słownika Języka Polskiego PWN:

uniwersalny
1. «obejmujący całość, dotyczący wszystkiego lub wszystkich»
2. «mający wszechstronne zastosowanie»
3. «mający różne umiejętności»

wszechstronny
1. «mający rozległe zainteresowania i wiele umiejętności, rozwijający działalność w wielu dziedzinach»
2. «obejmujący rozległy zakres, uwzględniający wszystkie aspekty czegoś»

Żadna stałka nie jest uniwersalna, bo nie ma obejmuje rozległego zakresu zastosowań. Pisanie o uniwersalności stałek to oksymoron. Dla ich opisu należałoby użyć antonimu tego określenia, np. wyspecjalizowane zastosowanie, a nie uniwersalne.

Teraz znajdź, w którym miejscu twierdziłem, że 28 mm jest tak samo uniwersalne, jak 200 mm, skoro uważam, że żadna stałka nie jest uniwersalna. Powodzenia :)

GL
02-11-2018, 12:02
Jedyne co udowadniasz tymi rozpaczliwymi wypocinami, to że niewiele wiesz o fotografii...

matbe
02-11-2018, 12:08
Żadna jedna ogniskowa nie jest bardziej uniwersalna. Moim zdaniem każda stałka jest tak samo nieuniwersalna, bez względu na ognikową.Od wczoraj masz aparat? [emoji16] Lepiej Ci idzie pisanie o aparatach niż o fotografowaniu, zdecydowanie.

Keek
02-11-2018, 12:17
W dobie rosnacych rozdzielczosci matrycy i coraz lepszych optycznie szkiel, szersza stala ogniskowa jest o wiele bardziej uniwersalna od tele. Zawsze mozna z niej wykroic kawalek kadru, czego w druga strone zrobic sie nie da.

puch24
02-11-2018, 12:29

No to już jest odlot, jeśli naprawdę twierdzisz, że każda stałka jest TAK SAMO nieuniwersalna, BEZ WZGLĘDU na ogniskową.
Fish Eye 8 czy 16 mm jest tak samo nieuniwersalny jak 50, a 50 jak 500 czy 2000? No dajże spokój!

cybulski
02-11-2018, 12:36

Nie dalej jak 2-3 tygodnie temu pisałem w wątku Fuji, że 18/2 w Fuji jest bardziej uniwersalne niż 23/2 za co mnie "zjechałeś" :) i pamietam, że podałem wtedy przykład włąsnie ogniskowej Leici Q. Nadal uważam, że 28 jest bardziej uniwersalne od 35 w tym wąskim zakresie widzenia.

pawel
02-11-2018, 12:38
W dobie rosnacych rozdzielczosci matrycy i coraz lepszych optycznie szkiel, szersza stala ogniskowa jest o wiele bardziej uniwersalna od tele. Zawsze mozna z niej wykroic kawalek kadru, czego w druga strone zrobic sie nie da.
No jak to nie da się? Sklejasz panoramę z 50 zdjęć i masz szerszy kąt. Nawet steetowcy już to robią (w In-public) :D

cybulski
02-11-2018, 12:40
Może być nawet tak, że w Leice ogniskowa 28 jest "bardziej praktyczna" niż w Fuji 18 z racji lepszej matrycy i możliwości późniejszego kadrowania.

epicure
02-11-2018, 12:45
Jedyne co udowadniasz tymi rozpaczliwymi wypocinami, to że niewiele wiesz o fotografii...

Lepiej Ci idzie pisanie o aparatach niż o fotografowaniu, zdecydowanie.

No brawa za merytoryczne argumenty, Panowie.

No to już jest odlot, jeśli naprawdę twierdzisz, że każda stałka jest TAK SAMO nieuniwersalna, BEZ WZGLĘDU na ogniskową.
Fish Eye 8 czy 16 mm jest tak samo nieuniwersalny jak 50, a 50 jak 500 czy 2000? No dajże spokój!

Nie "tak samo". Każda stałka jest w inny sposób nieuniwersalna. Ilość zastosowań, w jakich nie sprawdzi się stałka X mm, będzie taka sama, jak ilość zastosowań, w jakich nie sprawdzi się stałka Y mm. Jedynie lista tych zastosowań w obu przypadkach będzie inna, ale tak samo długa. To jedynie fotograf, mając określone preferencje, może przykładać większą wagę do jednych zastosowań, a mniejszą do innych. A że każdy fotograf ma inne preferencje, obiektywnie należy uznać, że po prostu nie ma uniwersalnej stałki. Gdyby była, to spełniłaby preferencje wszystkich, zgodnie z definicją uniwersalności.

[edit]

Nie dalej jak 2-3 tygodnie temu pisałem w wątku Fuji, że 18/2 w Fuji jest bardziej uniwersalne niż 23/2 za co mnie "zjechałeś" :)

Nie przypominam sobie tego, ale idę o zakład, że "zjechanie", o ile takowe w ogóle miało miejsce, nie dotyczyło uniwersalności, tylko co najwyżej aspektów technicznych tych szkieł.

cybulski
02-11-2018, 12:58
Nie przypominam sobie tego, ale idę o zakład, że "zjechanie", o ile takowe w ogóle miało miejsce, nie dotyczyło uniwersalności, tylko co najwyżej aspektów technicznych tych szkieł.

Skoro tak to przepraszam, internet "zniekształca" intencje. Co do technicznych właściwości to akurat poniekąd mamy prawie zgodność, poza tym że 18tka ciekawiej przez to rysuje wg mnie ale to nie ten wątek, sory za OT.

puch24
02-11-2018, 12:59
epicure, przeczysz sam sobie albo nieprecyzyjnie się wyrażasz. Sam użyłeś zwrotów "TAK SAMO" i "BEZ WZGLĘDU", które wyróżniłem.

W przeciętnych zastosowaniach gros zdjęć robi się ogniskowymi nie odbiegającymi zbytnio od 50 mm (dla formatu małoobrazkowego), powiedzmy, od 24 do 200 mm. Nieprzypadkowo przez całe lata podstawowymi ogniskowymi obiektywów wymiennych, sprzedawanych w największych ilościach, były 28 i 135 mm, jako uzupełnienie 50, sprzedawanej w komplecie z aparatem. Im bardziej ekstremalna ogniskowa (czy, ściślej, kąt widzenia), tym węższe, bardziej ograniczone zastosowania. Pomijając specjalistów, którzy specjalizują się w jakimś określonym typie zdjęć, i zwykle używają nietypowych ogniskowych (np. rybie oko do fotografii nieba do celów astronomicznych czy meteorologicznych), czy superteleobiektywy przy fotografii dzikich zwierząt, itd., przeciętny fotograf, nawet jeśli ma takie ekstremalne obiektywy, używa ich rzadziej. Trudno mi sobie wyobrazić, by np. 50 była równie nieuniwersalna co 16 mm czy 1000 mm - albo miała tak samo ograniczoną liczbę (listę) zastosowań.

epicure
02-11-2018, 13:21
epicure, przeczysz sam sobie albo nieprecyzyjnie się wyrażasz. Sam użyłeś zwrotów "TAK SAMO" i "BEZ WZGLĘDU", które wyróżniłem.

OK, powinienem napisać, że każda stałka jest w równym stopniu nieuniwersalna, a nie tak samo nieuniwersalna.

Trudno mi sobie wyobrazić, by np. 50 była równie nieuniwersalna co 16 mm czy 1000 mm - albo miała tak samo ograniczoną liczbę (listę) zastosowań.

Jeśli fotografujesz architekturę albo ptaki, to 50 mm będzie niemal bezużyteczne. Dla mnie osobiście to jedna z najmniej przydatnych ogniskowych.

[edit]

Może być nawet tak, że w Leice ogniskowa 28 jest "bardziej praktyczna" niż w Fuji 18 z racji lepszej matrycy i możliwości późniejszego kadrowania.

Wtedy nie ogniskowa jest bardziej praktyczna, tylko matryca.

chory
02-11-2018, 14:14
Trzeba przetrzeć oczy.

16409

Jacek_Z
02-11-2018, 16:26
No to już jest odlot, jeśli naprawdę twierdzisz, że każda stałka jest TAK SAMO nieuniwersalna, BEZ WZGLĘDU na ogniskową. ja zrozumiałem wypowiedź epicure, że stałka jest bardziej nieuniwersalna niż zoom. I z tym się zgadzam.
Dla mnie szerokie kąty mogłyby (prawie) nie istnieć. Robie nimi u cioci na imieninach albo backstage i mam zooma (24-70). Stałek to używam od 85 mm wzwyż (mam 50 i 14 mm, ale sobie leżą w szafie). I dlatego dla mnie mowa o wyższości 28 nad 35 albo na odwrót to abstrakcja. Jedno i drugie jest do kitu ;)

meliszipak
02-11-2018, 16:37
Złoty kompromis to 40 f2..

cybulski
02-11-2018, 16:41
Złoty kompromis to 40 f2..

Za wąsko :)

meliszipak
02-11-2018, 16:45
Za wąsko :)
Nie znasz się :D :wink:

chory
02-11-2018, 16:49
epicure Jaką jedną stałkę zabrałbyś na bezludną wyspę?

epicure
02-11-2018, 16:52
epicure Jaką jedną stałkę zabrałbyś na bezludną wyspę?

Jakąś portretówkę ;)

chory
02-11-2018, 17:11
200mm do selfików.

grizz
02-11-2018, 17:14
@epicure (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=11684) Jaką jedną stałkę zabrałbyś na bezludną wyspę?

800mm f/5,6E - najwięcej przydatnego szpeju z niego się wydłubie ;)

wpkx
02-11-2018, 17:33
Czy już pisałem, że 50 jest najlepszą ogniskową? Nie? No to piszę. I na bezludną wyspę zabrałbym właśnie ją.

PS A gdybym mógł zabrać też drugie szkło, to 2000 - do wypatrywania pomocy na horyzoncie.

puch24
02-11-2018, 17:37
Jeden, który myśli przytomnie... ;-)

Keek
08-11-2018, 18:43
Używa któs tutaj nowszych Lajek i Leica FOTOS?
Z tego co widzę appka jest zorientowana pionowo.
Czy przy zdalnym kadrowaniu widać w telefonie cały kadr czy tylko wycinek jak na zdjeciu?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/screenshots1800x765-2.jpg
źródło (https://petapixel.com/assets/uploads/2018/09/screenshots1-800x765.jpg)

czupacabra
08-11-2018, 18:53
Widać cały kadr

Wysłane za pomocą Tapatalk

wpkx
08-11-2018, 19:00
Apka jest niedopracowana, bo w przypadku kadru poziomego powinna wibracjami wymuszać obrót smartfona do poziomu.
A w przypadku kwadratu...
Well...
Tymczasem czekaj na upgrade, i bądź dobrej myśli, bo ponoć już za dwa lata smartfony będą automorphingowalne do pożądanego w danej chwili kształtu.
Leica rulez.

czupacabra
08-11-2018, 19:05
I tak jest lepsza niż poprzednia

Keek
08-11-2018, 19:07
Widać cały kadr

Na pewno? Nie mylisz jej z ta poprzednia wersja? Kadr poziomy ale orientacja telefonu wciaz pionowa, tak?
Moze ktos mial stycznosc albo zaglebial sie w temat - czym praktycznie roznia sie te aplikacje? Mam starsza wersje i nie wiem czy robic upgrade aparatu. Z tego co kojarze nie ma pozniej mozliwosci powrotu do starszej wersji.

- - - - kolejny post - - - - - -

I tak jest lepsza niż poprzednia

Rozszerzysz?

czupacabra
08-11-2018, 19:31
Co do orientacji kadru to sprawdzę jak wrócę do domu. Natomiast jak dla mnie to poprawili łączenie z aparatem i stabilność połączenia z nim. Poprzednia wersja to dla mnie był jakiś horror. Nie dość , że apoa łączyła sie długo to jeszcze w IOSie musiałemnpotwierdzać że profil jest Ok. To jak już połączyłem w w trakcie pracy aplikacja potrafiła się rozłączyć z aparatem. Według mnie nowa apka działa stabilni i szybko się łączy do aparatu.

wpkx
08-11-2018, 19:50
O tempora... Leicaman, Leica glow... Ktoś w ogóle kojarzy jeszcze takie pojęcia?
A Oscar - rzyga do trumny czy kibicuje nowym wersjom apek? W Tapatalku?

Keek
08-11-2018, 20:30
Co do orientacji kadru to sprawdzę jak wrócę do domu. Natomiast jak dla mnie to poprawili łączenie z aparatem i stabilność połączenia z nim. Poprzednia wersja to dla mnie był jakiś horror. Nie dość , że apoa łączyła sie długo to jeszcze w IOSie musiałemnpotwierdzać że profil jest Ok. To jak już połączyłem w w trakcie pracy aplikacja potrafiła się rozłączyć z aparatem. Według mnie nowa apka działa stabilni i szybko się łączy do aparatu.

A masz dostep do 10ki? W poprzedniej wersji po przejsciu aparatu w uspienie i po wybudzeniu, kamera nie laczyla sie z telefonem. Trzeba bylo ponownie wlaczac WiFi w Lajce. Zmienili to?
I cos mi sie obilo o uszy, ze czegos brak w najnowszej appce/firmwarze - chyba, ze nie da sie podpiac pod istniejaca siec WiFi.

O tempora... Leicaman, Leica glow... Ktoś w ogóle kojarzy jeszcze takie pojęcia?
A Oscar - rzyga do trumny czy kibicuje nowym wersjom apek? W Tapatalku?

O Jezu - wez przestan. My tu rozmawiamy o aparatach i fotografowaniu a nie onanizujemy sie jakimis nostalgicznymi pojeciami.

czupacabra
08-11-2018, 20:31
Teraz apka pamięta twój aparat ( to poprawili). Kadr pionowy wyświetla pionowo kadr poziomy wyświetla też na pionowym ekranie smartfona.

wpkx
08-11-2018, 20:44
O Jezu - wez przestan. My tu rozmawiamy o aparatach i fotografowaniu a nie onanizujemy sie jakimis nostalgicznymi pojeciami.
Ależ wcale nie musicie... Naprawdę. OK, to może zadam wprost pytanie merytoryczne - jaki obiektyw polecasz do fotografowania Pokemonów? (Wiem, że to już nisza, ale reaktywacja ante portas.)

meliszipak
08-02-2019, 10:55
Która wersja 50 lepsza. IV czy V z wysuwaną osłoną?

Którą używaną 50 polecacie do M9?
Cena gra rolę.
1. Summicron IV
2. Summicron V
3. Zeiss 50 1,4
4. Zeiss 50 2.0

Franek_
08-02-2019, 11:03
Nie ma zeissa 50/1.4 z bagnetem do Leiki.

Między summicronami - poza ceną - nie będzie żadnej różnicy.

Zeiss 50/2 będzie rysował zapewne nieco inaczej i nieco cieplej.

Zeiss 50/1.5 to już natomiast bardziej nietypowe szkło, różniące się od pozostałych trzech.

Spośród summicronów i zeissa 50/2 brałbym to, co... tańsze.

meliszipak
08-02-2019, 11:23
No 1,5. Planar. Pomyliłem się z rozpędu?

No właśnie wydaje mi się, że zeissy dają chłodniejsze kolory i pomimo, że chyba nawet ostrzejsze i bez aberacji to z cronów dużo ładniejszy, plastyczny obraz.

A w V wersji nie są ciut lepsze powłoki? I ta wysuwaną osłona jakby bardziej praktyczna, bo się nie zgubi.

I może mniej zasłania obraz?

Franek_
08-02-2019, 11:40
zeissy rysują cieplej niż leitze.

jakość powłok to aspekt totalnie pomijalny.

rozmiar musisz sobie zobaczyć z katalogu, ale wersje IV i V wydają się na długość praktycznie identyczne. to już bardziej istotny od tego jest raczej fakt, że wersja IV ma focus tab i choćby z tego względu wolałbym ją od wersji nowszej.

JacekB
10-02-2019, 12:14
Przyłączam się do zdania Franciszka, a nawet posunę się dalej. Można brać dowolnego Summicrona 50 i w praktycznym zastosowaniu różnice między nimi będą pomijalne. W danym przypadku wziąłbym tego, który się trafi najtaniej w najlepszym stanie technicznym, skoro cena gra rolę.

Z założenia odpuściłbym sobie tylko wersję 1 (składaną), z którą - jak ze wszystkimi składanymi obiektywami - trzeba uważać, żeby nie uszkodzić matrycy oraz - genialną skądinąd - wersję 2 Dual Range (Nah-Summicron) z goglami, która na cyfrowych eMkach ma mechaniczne ograniczenia pracy. Wersje 4 i 5 (produkcji od 1979 roku do dzisiaj) są identyczne optycznie, różnią się mechaniką. Wersja 4 ma focus tab i bez osłony nie zasłania wizjera. Wersja 5 może minimalnie zasłaniać. W sumie są to argumenty silnie przemawiające za wersją 4 jako optymalną tym bardziej, że starsze warianty 2 i 3 nie są jakoś szczególnie mocno tańsze.

Planara 2/50 nigdy nie miałem w rękach. Domyślam się, że obrazek z niego może być trochę cieplejszy, ale w zasadzie podobny do obrazka z Summicrona. Za to Sonnar 1,5/50 tworzy odrębną kategorię sam dla siebie i nikogo nie zostawia obojętnym. Albo się go kocha, albo odrzuca. Mnie się spodobał od pierwszego wejrzenia do tego stopnia, że mam dwie sztuki. Prawda, nie nowe ZM, lecz pierwowzory z powojennej zachodniej produkcji (Zeiss Opton i Carl Zeiss) z bagnetem Contaxa, używalne na M przez adapter. Konstrukcja Sonnara 50 ZM jest identyczna optycznie jak przedwojennego oryginału Carl Zeiss Jena i jego powojennych reedycji, tylko szkła i powłoki są nowej generacji. Wciąż łamię się, żeby do pełni szczęścia sobie dokupić nowego ZM, dopóki jeszcze są dostępne, ale nie mogę się zdecydować, w jakim kolorze ma być. :D

hostman22
19-02-2019, 23:14
miał ktoś styczność z EVF2 oraz z tym co widać przez EVF w a7II i podzieliłby się wrażeniami... :roll:

meliszipak
11-03-2019, 13:32
Koledzy, super pilne! Summilux 50 1,4. Od przodu na listkach przesłony, na każdym ślady oleju. Takie regularne łuczki, 3mm na 1,5. Na każdym listku. Może tak być, czy lipa, bo cena jest okazyjna.

meliszipak
11-03-2019, 20:44
Widzę, że ostatnia historia leici to seria wpadek. Jak nie rdza to olej. Dramat.

No i ten uczciwy opis stanu w krakowskim komisie. Wstyd i siara.

Serdecznie dziękuję za pomoc kolegom Wpx i Czornyj.

Przykładowa dyskusja opisująca problem:
https://www.rangefinderforum.com/forums/showthread.php?t=144194

Franek_
12-03-2019, 11:51
ja Ci mówię, Ty kup tą ode mnie, żadnych cudów i przejść mieć nie będziesz, po co kombinować naokoło

meliszipak
12-03-2019, 12:27
Tu była M 240 z summiluxem 50 i summaritem 35 za 19 tys.
Ze sklepu komisu, z pudłami, papierami, fakturą vat marża.
35 tys zdjęć. Miało być w porządku, pojechałem odebrać osobiście.
A tu od razu widzę ten olej. Dużo tego. Patrzę i aż przecieram oczy z niedowierzania....
Przyjeli sprzęt do komisu i nie zauważyli? Wyszedłem na kawę, wróciłem i dalej reszty nie sprawdzałem.
Bez dyskusji zwrócili mi zaliczkę.
Ale jak byłem wkurzony, to nie napiszę.
Dobrze, że byłem w Krakowie w innej sprawie i jednocześnie chciałem to połączyć z zakupem.

jo44
12-03-2019, 13:23
Fakt, do Gdyni masz dalej. :)

czupacabra
12-03-2019, 13:40
Bo kupujesz w sklepach wysokiego ryzyka a i cena była niska. Więc ryzyko podwójne. Leikę najbezpieczniej jest kupić w komisach leicastore w wawie, w germanii lub red dot camera w londynie lub w austrii. A tak przy okazji skoro m240 z dwoma obiektywami to dlaczego nie Q2 nówka w tej samej cenie co twój były zakup w komisie a masz sensowne 3 obiektywy 28 fizyczny i 35 i 59 virtualny.

Keek
12-03-2019, 13:56
A tak przy okazji skoro m240 z dwoma obiektywami to dlaczego nie Q2 nówka w tej samej cenie co twój były zakup w komisie a masz sensowne 3 obiektywy 28 fizyczny i 35 i 59 virtualny.

Bo to aparat dla amatorów. Prawdziwy Lajkarz, tylko M. I tylko z Luxami - prawdziwymi Luxami.

meliszipak
12-03-2019, 14:22
Bo kupujesz w sklepach wysokiego ryzyka a i cena była niska. Więc ryzyko podwójne. Leikę najbezpieczniej jest kupić w komisach leicastore w wawie, w germanii lub red dot camera w londynie lub w austrii. A tak przy okazji skoro m240 z dwoma obiektywami to dlaczego nie Q2 nówka w tej samej cenie co twój były zakup w komisie a masz sensowne 3 obiektywy 28 fizyczny i 35 i 59 virtualny.

Nowa Q2 ciekawa. Ale cropy to nie to samo co dołączane szkła.

Coman
14-04-2019, 17:31
Szopa dziadka ;)
M9, Elmarit 28mm
23585

Coman
15-07-2019, 00:41
Sandomierz
M9, Elmarit 28
27754

meliszipak
19-09-2019, 12:29
Żeby posiadacze M9 nie czuli się osamotnieni z problemem zardzewiałych matryc to na pocieszenie w średnich S 2 też podobno rdzewieje. Także tego, no, głowa do góry.

zeberek1
19-09-2019, 12:33
Żeby posiadacze M9 nie czuli się osamotnieni z problemem zardzewiałych matryc to na pocieszenie w średnich S 2 też podobno rdzewieje. Także tego, no, głowa do góry.

Kolego meliszipak raczej głowa mocno do dołu... Masakra jakaś! To już nie są czasy M3, że po 50 latach mucha nie siada...

czupacabra
19-09-2019, 12:34
Ale S2 to już dinozaur jest [emoji3]

zeberek1
19-09-2019, 12:34
No bez przesady z tą dinozaurowatością...

meliszipak
19-09-2019, 12:54
Teraz wszystko na 2 lata, japońskie na 3, niemieckie na 4, ale z dwoma serwisami pomiędzy.

Ale S2 to już dinozaur jest [emoji3]

Ja to myślałem, że to jak z cd marantza im starsze tym lepsze.

wpkx
19-09-2019, 12:59
Mariusz, kupujesz S2?

meliszipak
19-09-2019, 13:14
Mariusz, kupujesz S2?
Nie. Póki co to kasa na budowę.

A podasz żródło czy to informacja od pani sprzedającej ziemniaki na targu w Ciechocinku? Bo do zarejestrowanych właścicieli S2 żadne info z fabryki nie przyszlo.
Nieopatrznie wpisałem w google
Leica S2 sensor corrosion.
A tam wpisów jak grzybów po deszczu.

cybulski
19-09-2019, 15:01
Przy okazji S to Leica swego czasu wydała taki album https://player.vimeo.com/video/185457897

https://pl.leica-camera.com/%C5%9Awiat-Leiki/Aktualno%C5%9Bci-Leiki/Og%C3%B3lno%C5%9Bwiatowe/2016/The-S-Magazine-No.-8-Ellen-von-Unwerth
https://lfi-online.de/ceemes/en/magazine/lfi-year-collections/s-magazine-s-paket-all.html

meliszipak
19-09-2019, 17:47
To rdzewieje, czy nie rdzewieje?

czupacabra
19-09-2019, 23:08
Na forum leiki o korozji sensora są dosłownie 2 posty jeden dotyczy modelu SE a drugi S006. Oba z 2018r.
Więc chyba jest to margines

meliszipak
20-09-2019, 00:46
Dyskusja jest szersza.Teraz jest jedna na ebayu z wymienioną matrycą. Z leicashop. Może to nie jest tak nagminne jak w 9, ale już poszedł mały swąd wokół kodakowskich ccd.

ranbir kapoor
25-09-2019, 16:34
Ciekaw jestem, czy Mariusz Janiszewski kupiliby M10-D.

.

Sluze odpowiedzia - nie kupilbym

wpkx
25-09-2019, 16:51
Wszelki duch...

ranbir kapoor
25-09-2019, 16:54
its alive!

wpkx
25-09-2019, 16:57
Mariusz... Ech...

ranbir kapoor
25-09-2019, 17:02
Cos sie dzialo jak mnie nie bylo?

wpkx
25-09-2019, 18:58
Poza postępującą degeneracją - nic...

ranbir kapoor
26-09-2019, 12:38
to zdjecie wrzuce

https://i.ibb.co/SsWCZDv/L1004537v.jpg (https://ibb.co/3rGZP5h)

Franek_
26-09-2019, 14:07
Sluze odpowiedzia - nie kupilbym

wiadomo

sami mu ją dadzą, po co kupować :mrgreen:

ranbir kapoor
26-09-2019, 14:57
z przyjemnoscia

https://i.ibb.co/fxTL7vq/L1004579.jpg (https://ibb.co/MCJQL6Z)

Franek_
26-09-2019, 15:06
mistrz ̶u̶c̶i̶e̶c̶z̶k̶i̶ koloru

ranbir kapoor
26-09-2019, 15:12
nie zapomnij o przydomku fotograf z duzym aparatem

https://i.ibb.co/jf8sTrS/DSC06765.jpg (https://ibb.co/fFXL2xs)

krzysztofz24
26-09-2019, 15:24
its alive!

Welcome back.

ranbir kapoor
26-09-2019, 15:32
to jeszcze cos w BW

https://i.ibb.co/GW3B02c/L1004884.jpg (https://ibb.co/ByKdtZq)

wpkx
26-09-2019, 15:44
Dobry autoportret.

jurkarol
26-09-2019, 16:04
Dobry autoportret.
Tu? To sam autor?

ranbir kapoor
26-09-2019, 16:15
i kumple z podworka

https://i.ibb.co/RDgY2ns/L1001282.jpg (https://ibb.co/VqLJVyz)

matbe
26-09-2019, 20:59
Dobrze Cię widzieć!

Franek_
27-09-2019, 11:39
i kumple z podworka

https://i.ibb.co/RDgY2ns/L1001282.jpg (https://ibb.co/VqLJVyz)

świetny kadr

cybulski
27-09-2019, 12:17
to jeszcze cos w BW

https://i.ibb.co/GW3B02c/L1004884.jpg (https://ibb.co/ByKdtZq)

Konwersja do BW i kadr bardzo mi się podoba.

J1
27-09-2019, 13:03
...

Nieopatrznie wpisałem w google
Leica S2 sensor corrosion.
A tam wpisów jak grzybów po deszczu.

Ale jest jakas akcja serwisowa... ? ;-)

meliszipak
27-09-2019, 16:28
Nie ma...

Obecnie mam inne priorytety, tym nie mniej S2 z 75 fajna sprawa. Tylko żeby siary nie było z matrycą, to foty smaczne z tego wychodzą. A taki zestaw można obecnie zdobyć mieszcząc się w 18 tys.

ranbir kapoor
27-09-2019, 21:30
papieroska?

https://i.ibb.co/JK2NM9N/L1009080v.jpg (https://ibb.co/dr6SzRS)

wpkx
27-09-2019, 21:42
Harcerz nie pali.

meliszipak
27-09-2019, 22:32
Podoba ..

emet_b
21-11-2019, 10:34
Szanowni, potrzebuję konsultacji.
Najpierw historia: 12 lat z nikonem, w tym 6 lat zarobkowo, w międzyczasie dwukrotny romans z Fuji, teraz Canon z seria topowych stałek. Przejadlo mi się, znudziło, wszystko takie wielkie, ciężkie, a czasu na zdjęcia coraz mniej. Nie czuję już tego Flow, jednak z fotografią nie chce się rozstawać, choćby ze względu na upamientnianie dzieci własnych.
Rozmawiając ze znajomym, zapytał mnie dlaczego nie Leica?!
No właśnie? Nie znam kompletnie systemu, z dalmierze miałem tyle do czynienia, że przez 2 lata używałem xpro2.
Po pobierznych analizach myślę wstępnie o m9 oraz voigtlander 40/1.4 (od zawsze bardzo podobał mi się jego obrazek). Tematyka to głównie moje pociechy, szczególnie młodsza 3latka oraz życie na Islandii (widoczki, wiejski Street).
Możecie mi coś podpowiedzieć? Poradzić/odradzic?
Myślę, że po wyprzedaży systemu C miałbym na inwestycje około około 18-20 tys zł minus jakiś kompakt typu mega zoom.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

czupacabra
21-11-2019, 10:49
Jak możesz to wypożycz do testów i sprawdź czy dalmierz to jest to co co się wydaje. A jak M9 to tylko z wymienionym sensorem bo sensor korodował i była akcja wymiany.

A.n.d.r.e.V
21-11-2019, 11:00
Miałem Nikony, Canony, dwa razy A7 i Fuji, teraz mam M9, z Biogonem 35/2 i Sonnarem 50/1.5,
Polecam, mały zgrabny sprzęt, a co do ostrzenia dalmierzem to raczej szybko sie nauczysz

cybulski
21-11-2019, 11:39
Najpierw historia: 12 lat z nikonem, w tym 6 lat zarobkowo, w międzyczasie dwukrotny romans z Fuji, teraz Canon z seria topowych stałek. Przejadlo mi się, znudziło, wszystko takie wielkie, ciężkie, a czasu na zdjęcia coraz mniej. Nie czuję już tego Flow, jednak z fotografią nie chce się rozstawać, choćby ze względu na upamientnianie dzieci własnych.
No właśnie? Nie znam kompletnie systemu, z dalmierze miałem tyle do czynienia, że przez 2 lata używałem xpro2.
Po pobierznych analizach myślę wstępnie o m9 oraz voigtlander 40/1.4 (od zawsze bardzo podobał mi się jego obrazek). Tematyka to głównie moje pociechy, szczególnie młodsza 3latka oraz życie na Islandii (widoczki, wiejski Street).
Myślę, że po wyprzedaży systemu C miałbym na inwestycje około około 18-20 tys zł minus jakiś kompakt typu mega zoom.

ysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Ale nie lepiej Q2 ?
Nie będzie Ciebie kusiło do kupowania szkieł. Wszystko w jednym pudełku.
Ja do tego doszedłem dawno że najlepiej sprawdza sie na codzień coś takiego jak mały x100F litera w sumie seria dowolna :) ale gdybym miał wsio sprzedać i zostać z jednym tylko to kupiłbym sobie Q2. I nie miałbym bólu jakie szkło.

A.n.d.r.e.V
21-11-2019, 11:49
Q2 też jest super opcją, jeżeli 28mm na stałe pasuje to jest to dużo lepsza opcja(matryca i bardzo dobry AF) niz M9

Franek_
21-11-2019, 11:54

szkła voigtlandera to za karę chyba...

bierz zeissa lub leitza

nadto, na dziś jakbym miał puszkę leiki kupować, to mimo wszystko m240 a nie m9; ze szkieł - wspomniany biogon 35/2 jest relatywnie 'tani' i robi robotę aż miło. ewentualnie summarity 35/2.4 też fajnie rysują z tych tańszych szkieł

wypożycz sobie w Warszawie na kilka dni i oceń czy Ci leży. te parę dni powinno wystarczyć, żeby wstępnie nawyknąć do manualnego ostrzenia. xpro2 nie ma nic wspólnego z fotografowaniem dalmierzem.

cen dawno nie paczyłem, ale 20k PLN powinno wystarczyć na używaną m240, używanego biogona lub summarita / summicrona jakeigoś starszego i jeszcze jakaś dwójka na kompakt jest szansa że zostanie

emet_b
21-11-2019, 12:19
Q2 fajna, jednak odpada. Z czasem na bank będę chciał typowo ryjkowy obiektyw powyżej 50mm (kilka fajnych Islandek jest do sfotografowania ;)).
Niestety nie mam możliwości wypożyczenia takiego sprzętu na Islandii, a w PL nie wiem kiedy będę, wiec muszę skakać na głęboką wodę i od razu w ciemno zmienić system. +
Dlaczego Voigtlandery odpadają? Kiepska mechanika czy obrazek (to na początku mogę przeżyć).

cybulski
21-11-2019, 12:28
Znów sobie nakupujesz klocków które będziesz z czasem sprzedawać :)

Q2

cz4rnuch
21-11-2019, 12:34
Nie to, że stalkuje, ale też mi się obiło o oczy, że w stosunkowo niedługim czasie to już kolejna wyprz systemu. Może faktycznie nie ma już tej chemii do foćkowania a na to zmiana sprzętu nie jest remedium, pomoże tylko na jakiś czas i znowu zacznie gdzieś uwierać. Niedługo skończą Ci się systemy i będziesz w kropce :)

emet_b
21-11-2019, 12:35
być moze, ale ja nie narzekam, naturalny przepływ sprzętowy ;)
cz4rnuch, już się kończą. A jak się skończą, to pożegnam się z fotografia i tyle.
Rozpaczał nie będę.

Franek_
21-11-2019, 12:56
Dlaczego Voigtlandery odpadają? Kiepska mechanika czy obrazek (to na początku mogę przeżyć).

kolory gorsze i dziwnie się rozjeżdżają

do tego mechanika słabsza niż w Zeissie czy Leice, ale i tak na niezłym poziomie

przy cenach tego sprzętu naprawdę nie ma sensu zabijać puszki najgorszymi szkłami, jakie w ogóle można do niej podpiąć (bo z 'natywnych' to słabszych od Voigtków nie ma)

chyba, że do monochroma - tam Voigtlandery można rozważać

cz4rnuch
21-11-2019, 13:22
...przy cenach tego sprzętu naprawdę nie ma sensu zabijać puszki najgorszymi szkłami, jakie w ogóle można do niej podpiąć (bo z 'natywnych' to słabszych od Voigtków nie ma)... Od jakiegoś czasu do eMek szkiełka za 8 stówek (w plnach nie w dolarach) robią też Chińczyki. Czy są gorsze to nie wiem, ale istnieje taka ewentualność :)

czupacabra
21-11-2019, 15:38
Q2 jak najbardziej ( tam są ogniskowe 28/35/50 i 75) aczkolwiek 75 to tak chyba z przymróżeniemmika.

Z dalmierza nie zrobisz bezlustra to jest inna filozofia. Ja przez 1.5mca korzystałem z M10 i luxów 35/1.4 i 75/2 i nie przekonałem się do dalmierza. Jak dla mnie dalmierz to przesłony od 5.6do11 z ustawienim hyperfokalej i street. To nie jest uniwersalny aparat.
A zamiast M9 brałbym M240

emet_b
21-11-2019, 16:06
ok, dzięki za wypowiedzi. Przekonaliście mnie, ze bez organoleptyki nie ma sensu pchać się w ten system.
Zacząłem myśleć o A7+voigtlandery, w dalszej przyszłości jakieś szkła Lecia M, ale to już temat na inny topic.

zeberek1
21-11-2019, 16:22
Kolego emet_b powiem Ci tylko że seria Sony A7 ze szkłami na bagnet Leica M szczególnie szerokimi nie gra niestety zbyt dobrze. Szczególnie na bokach kadru. Pomijając już nawet kwestię ergonomii tego sprzętu bo to jest sprawa mocno subiektywna i osobista dla każdego. Ja sam mam Biogona 2.0/35 i planowałem z nim do A7 II a teraz coraz mocniej spoglądam w stronę Monochrom albo M240. Trochę analogów trzeba będzie jednak wyprzedać najpierw...

czupacabra
21-11-2019, 16:59
Szkła leica M słabo działają z sony A. Wynika to z konstrukcji aparatu. Ale jeżeli idziesz w tę stronę to myślę, że nikon z6 z odpowiednim adapterem i np zeisikami pod M to bedzie lodzio miodzio

emet_b
21-11-2019, 17:00
Panowie, cenne uwagi.
Dziękuję.
czupacabra , myślisz, ze z Canon R powinno być równie dobrze? Nie chce wracać do Nikona, serio nie lubie ich matryc.

czupacabra
21-11-2019, 17:03
Natomiast przy innym budżecie polecam zestaw Leica SL(teraz można tanio wyrwać) lub SL2 + szkła Leica M [emoji7][emoji7]

cz4rnuch
21-11-2019, 17:09
Szkła leica M słabo działają z sony A. Wynika to z konstrukcji aparatu. Ale jeżeli idziesz w tę stronę to myślę, że nikon z6 z odpowiednim adapterem i np zeisikami pod M to bedzie lodzio miodzio...Dlaczego? Szkła pod M, zdaje się, że szczególnie te szersze, najlepiej będą działać na emkach (z tego co pamiętam to ze względu na odpowiednie mikrosoczewki na matrycy) a na pozostałych bezlustrach, niezależnie od marki, będą działać podobnie. Oczywiście chodzi mi o cyfrówki.

czupacabra
21-11-2019, 17:13
Chodzi o odległość pomiędzy matrycą a tylną soczewką ( tak w dużym skrócie) . Dlatego też do Sony A jest przeróbka KOLARI.

czupacabra
21-11-2019, 17:15
Leica SL2 ma grubszą matrycę specjalnie pomyślaną pod szkła M

cz4rnuch
21-11-2019, 17:20
Chodzi o odległość pomiędzy matrycą a tylną soczewką ( tak w dużym skrócie)...To co tu zmienia Nikon i w czym będzie lepszy? Przelotki są tak pomyślane by zachować odpowiednią odległość matrycy i z Nikonem będzie podobnie.

czupacabra
21-11-2019, 17:22
Nikon będzie lepszy od Sony bo jest lepiej wykonany mz. Jak macałem sony to te palstiki to taki pojemnik na śniadanie do szkoły. A optycznie pewnie będzie to samo

Franek_
21-11-2019, 17:33
ok, dzięki za wypowiedzi. Przekonaliście mnie, ze bez organoleptyki nie ma sensu pchać się w ten system.
Zacząłem myśleć o A7+voigtlandery, w dalszej przyszłości jakieś szkła Lecia M, ale to już temat na inny topic.

obrazek bym postawił na drugim miejscu

nie ma co liczyć, że będzie jakiś szał po przesiadce z topowych puszek Canona, Nikona, czegośtam

w eMkach całym bajerem jest sposób fotografowania - jak pisałeś, jeśli chcesz flow - wypożycz, popróbuj, ma sens

jeśli chcesz liczyć piksele i porównywać obrazek - zupełnie to bez sensu

dalmierz to przesłony od 5.6do11 z ustawienim hyperfokalej i street. To nie jest uniwersalny aparat.
A zamiast M9 brałbym M240

ta jest

cz4rnuch
21-11-2019, 17:33
No więc właśnie, optycznie raczej różnicy nie będzie. Tym bardziej, że matryce Nikona klepią w fabrykach Sony. A co do wykonania to też racja, dostajesz to za co płacisz. A7 czy A7II są tanie więc nie można się spodziewać cudów. Pomacaj A7RIV za odpowiednią kasę to wtedy na wykonanie narzekać nie będziesz. Przy okazji tak sobie poczytałem o tym Kolari i z tego co widzę to jest odwrotnie niż napisałeś. W A7 jest grubszy filtr AA i modyfikacja kolari polega na zmianie na cieńszy. Nie wiem co "gruba" matryca SL2 ma w tym pomóc? Nie powinna być właśnie cieńsza, w sensie ten filtr? I jeśli faktycznie jest tak, że matryca SL jest pomyślana o emkach to w rzeczywistości oznaczałoby to, że gorzej będą działać szkła z bagnetem L w tym nowe Sigmy. Tu raczej nie da się zjeść pączka i mieć pączka, bo z tego co czytam na blogu Phillipa Reeva to tak właśnie to wygląda.

wpkx
21-11-2019, 18:49
Dzień dobry.
A właściwie, bo już ciemno, dobry wieczór.

Mister emet_b, najpierw chciałem odpowiedzieć, potem odpuściłem, ale w końcu wrzucę swoje trzy grosze, bo widzę, że dyskusja zrobiła się typowa dla tego forum:

1. Jeśli po tych wszystkich sprzętach myślałeś o Leice, to wg mnie pomyślałeś dobrze - warto spróbować, bo to będzie mocne walnięcie w głowę, a w razie wtopy dużo nie stracisz. Swego czasu sam pozbyłem się zestawu FF Nikona na rzecz Leiki właśnie - i nie żałuję ani na ćwierć pixela.
2. Dalmierz dla jednych to proteza, czyli hiperfokal i przymknięcie, a dla innych urządzenie lepsze od niejednego AeFa, a już na pewno od Focus Peakingu w bezlusterkowcach, czyli np. A7xyz.
3. Voigtlandery, a szczególnie Nokton 1.4/40 to nie są złe szkła. Maciek (@Franek_) pisze, że najgorsze z trzech marek i poniekąd ma rację, jednak z porównania V, Z i L uważam, że taki niby sławny Z jest bliższy V niż L. Oczywiście Leitz rulez, ale wracając do Noktona 40, to jest bardzo zaj/ebiste szkło - jasność, ogniskowa, kompaktowość... no i obrazek! - znam dwie osoby, które to potwierdzą i werbalnie, i swoimi zdjęciami: Marcin (@Czornyj) i Sebastian (@Owain), nota bene obaj na Sony.
4. Która eMka? Ano, M9, bo CCD. Kolory. A rdzewienie sensora - cóż... Tak. Ale akurat moja od nowości, czyli od 2010, nie zardzewiała. Tyle, że to - w obecnych czasach - tylko 18MP. Lecz jeśli nowsza, to nie M240 (co to za bezsensowna nazwa zamiast M9.5?), tylko po prostu M10.
5. Żeby nie "spamować" samymi literami (jestem tu na widelcu i moderacji, i stalkerów), wrzucę obrazek z M9, włączonej niedawno po półtora roku nieużywania (bateria naładowana wtedy wciąż miała 100%):

https://wpkx.pl/L1019331%20Mecka%20and%20Bastet.jpg

Jacek_Z
21-11-2019, 21:27
czupacabra , myślisz, ze z Canon R powinno być równie dobrze? Nie chce wracać do Nikona, serio nie lubie ich matryc.To zalezy jakiej rozpietosci tonalnej matryc oczekujesz, bo jesli dużej to w Canona sie nie pchaj. Matryce Sony w Sony, Nikonie, Pentaxie są górą.
Jesli chodzi o kolor to w akurat profile w Zetkach są bardzo dobre, aż harb do mnie zadzwonił podekscytowany bezlusterkowcem.

czupacabra
21-11-2019, 21:56
Co do Canona to nie wiem. Nigdy nie miałem go w łapkach. Kiedyś myślałem o nim ale jak nie wrzucili stabilizacji matrycy to zapomniałem że istnieje.

emet_b
21-11-2019, 22:36
wpkx, jak dobrze, że napisałeś, rozjasnilo mi to w głowie.
W Leica store Wwa są m9 po wymianie matrycy za 12 000. Dodając do tego 2000 na V40/1.4 zostanie mi około 5tysi na coś szerokiego (chciałbym uwa, czyli poniżej 24mm). Możesz coś zarekomendowac?
Ewentualnie podpowiedzieć jakie Voitki są jeszcze warte uwagi?
Jacek_Z, DR w Canonach w ogóle mi nie wadzi. Ztek nie biorę pod uwagę, wiem, że to zupełnie inne aparaty niż te które miałem, ale jakoś nie mogę się przekonać.

Na placu boju pozostają M9, C eos R i bardzo ewentualnie A7.

hostman22
21-11-2019, 22:46

ja teraz kupiłem mk2 aby moc korzystać z szerokiego kąta ;P

czupacabra
21-11-2019, 23:04
Emet w tym samym sklepie jest Leica elmarit 21/2.8 za 5.7 tys zł

Ligo
21-11-2019, 23:12
Nie miałem nigdy Leiki, z wyjątkiem R6.2, ale gdybym się już nastawiał na taką M-kę, to z jakimś, choćby tylko jednym, ale Luxem. Wtedy robi sens.

wpkx
21-11-2019, 23:37
coś szerokiego (chciałbym uwa, czyli poniżej 24mm). Możesz coś zarekomendować?
W tej materii niech inni radzą, bo UWA to nie moje rewiry. Obecnie jako coś szerszego mam po prostu kompakt (Ricoh) z odpowiednikiem 28, ale używam niewiele.
BTW, musisz też wziąć pod uwagę, że do Leiki wszystko poniżej 28 mm wymaga nasadkowego celownika. Nowsze niby mają LV, ale używanie dalmierzowca w trybie zombie to jak przysłowiowe wbijanie gwoździ mikroskopem. ;)

Pawel92
22-11-2019, 00:07
Do M9 mogę polecić Summicron 28. Zacnie się spisują razem.

emet_b
22-11-2019, 08:39
Wrzuce dla potomnych dyskusje o szklach Leica pod Canonem R:
https://www.l-camera-forum.com/topic/294081-m-lenses-on-eos-r/#comments

cz4rnuch
22-11-2019, 09:43
Jakaś krótka ta dyskusja. U nas bardziej rozbudowane są nawet na temat braku zdjęć w Patatolku :) Temat ćwiczę od wczoraj i z tego co czytam to współpraca ze szkłami M zależy w dużej mierze od mocy filtra AA. Te aparatki, które maja filtr osłabiony lub nie mają go wcale będą działać lepiej. R i RP mają dość mocny filtr, podobnie jak Z6 więc w teorii powinno to działać dość słabo. No chyba, że do nich też już są jakieś modyfikacje.

...Swego czasu sam pozbyłem się zestawu FF Nikona na rzecz Leiki właśnie - i nie żałuję ani na ćwierć pixela...Bo Ty nie masz dzieci.

matbe
22-11-2019, 09:48
Jakaś krótka ta dyskusja. U nas bardziej rozbudowane są nawet na temat braku zdjęć w Patatolku :)

Wciąż nie działa. Aż się zaglądać na n. odechciewa..

emet_b
22-11-2019, 10:25
w ostatnim poscie jest link do kolejnego topicu, z przykladami.
https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1621762

Franek_
22-11-2019, 15:06
wpkx, jak dobrze, że napisałeś, rozjasnilo mi to w głowie.
W Leica store Wwa są m9 po wymianie matrycy za 12 000. Dodając do tego 2000 na V40/1.4 zostanie mi około 5tysi na coś szerokiego (chciałbym uwa, czyli poniżej 24mm). Możesz coś zarekomendowac?
Ewentualnie podpowiedzieć jakie Voitki są jeszcze warte uwagi?
Jacek_Z, DR w Canonach w ogóle mi nie wadzi. Ztek nie biorę pod uwagę, wiem, że to zupełnie inne aparaty niż te które miałem, ale jakoś nie mogę się przekonać.

Na placu boju pozostają M9, C eos R i bardzo ewentualnie A7.

Leica ma sens z trzema ogniskowymi, 28, 35 i 50. wszystko szersze - nie masz kadru w wizjerze. wszystko węższe będzie w wizjerze mało wyraźne i trudno będzie trafić z ostrością. dalmierz jest pewny i szybszy niż AF, ale właśnie przy szerokich szkłach.

m9 i CCD.. no fajnie wszystko. ale technicznie m240 jest znacznie lepszą puszką - szybszą, z dużo lepszym softem, wciąż wspierana przez producenta w przeciwieństwie do m9. a w real life situations nie rozróżnisz obrazka z m240 i z m9. jakieś Woytkowe memłanie bokehem w trakcie golden hour - no dostają te zdjęcia kopa przez sensor CCD, ale nie fetyszyzowałbym. lubię zdjęcia z dziewiątki, ale CMOSy Leiki też robią robotę.

poza tym, nie zakładając jakichś fikuśnych szkieł sprzed pięćdziesięciu lat, albo fikuśnych szkieł za pięćdziesiat tysięcy na efekt wow w jakości obrazu nie ma co liczyć. efekt wow w tym sprzęcie to sposób fotografowania, a nie efekt docelowy, który wypluwa puszka. dlatego też wszystko szerzej niż 28 i wszystko węziej niż 50 będzie umęczaniem się i psuciem głównego argumentu, dla którego warto używać tych aparatów. tak jak i zresztą zamiana 35 na 40mm do której nie ma ramek i aparat wyświetla niepasujące ramki od 35 czy 50 (nie pamiętam, chyba 50, której zresztą dalej do 40 niż 35 do 40). a voigtlandery 35/40 rozjeżdżają kolory, które z tych aparatów wychodzą piękne. z voigtladnerów jakoś tak ładne wychodzić nie chcą. oczywiście - można fotoszopować, tym bardziej że pliki z tych aparatów obrabia się fantastycznie, ale to chyba też nie o to chodzi. wobec powyższego nie zgodzę się, że Z bliżej do V - najpierw L, potem Z, potem długa przerwa i V. niektóre ze szkieł voigtlandera pracują poprawnie (chyba jakaś jasna pięćdziesiatka) i to można ewentualnie rozważać. natomiast w okolicach 35mm - tylko L lub Z (ze wskazaniem na L jak budżet pozwoli).

tu sobie sprawdź, za/ebisty sklep: https://www.leicashop.com/vintage_en/leica/leica-m-cameras/m-typ-240-schwarz.html

zawsze dobry towar, świetny kontakt, zero lipy, nawet mają jednego z pracowników mówiącego po polsku. i tam bym się zaopatrywał, zaczynając na wejściu od zestawu, który zawsze będzie dobry czyli puszka + 35/2

za 2500 EUR masz aparat, za 1500 EUR masz summicrona 35 pre-asph. razem ~16k PLN, zostanie jeszcze na kompakt

Bo Ty nie masz dzieci.

był tu swego czasu taki wątek, dzieciowy album focony dziewiątką właśnie... :wink:

cz4rnuch
22-11-2019, 15:12
Pamiętam. Wyjątek potwierdzający regułę :) Się da, wiadomo. Nie takie rzeczy pewnie Lejkami fotografowano, ale nie znaczy to, że jest to sprzęt do wszystkiego. Sam to niejako potwierdziłeś. Emet pisze o dzieciach i o UWA i tak się tylko zastanawiam czy do powyższych faktycznie eMki to optymalny wybór.

czupacabra
22-11-2019, 15:15
Uwa - w Leice jest całkiem fajny obiektyw WATE ale to inna półka cenowa.

wpkx
22-11-2019, 17:35
Maciek, wszystko prawda - ale każdy ma swoją jej odmianę.
Że ramki dla 40 brak - fakt. Jednak "dokładność" ramek to w ogóle mocno umowna sprawa w paralaksowcu, i nota bene tylko niektóre topowe lustrzanki i EVFy - i LV - zapewniają podgląd 100/100.

PS Wiem, że Ty akurat masz traumę w związku z M9, bo zdaje się dwa razy pod rząd kupiłeś "okazyjnie" jakieś popowodziówki. ;)

Franek_
22-11-2019, 17:58
tak się tylko zastanawiam czy do powyższych faktycznie eMki to optymalny wybór.

to NIE jest optymalny wybór do tych zastosowań

Maciek, wszystko prawda - ale każdy ma swoją jej odmianę.
Że ramki dla 40 brak - fakt. Jednak "dokładność" ramek to w ogóle mocno umowna sprawa w paralaksowcu

dokładność ramek w leikach jest wspaniała

tam oczywiście jest jakieś przesunięcie, ale jest jakoś intuicyjnie łatwe do wyczucia i szybko można nauczyć się z tym żyć

umowna dokładność to jest w OVF Fuji :mrgreen:

Ty akurat masz traumę w związku z M9, bo zdaje się dwa razy pod rząd kupiłeś "okazyjnie" jakieś popowodziówki. ;)

nie mam - lubiłem ten aparat (te aparaty)

natomiast nie kupiłbym już dziewiątki, mogąc kupić za te same pieniądze m240

jest lepsza pod każdym względem, poza slajdowym obrazkiem z CCD, który choć oczywiście piękny, to nie w każdego typu fotografii jest w ogóle widzialny w porównaniu do CMOSów Leiki

jak pisałem - do Twoich zdjęć CCD fajnie pasuje. ale w wielu przypadkach - w tym rodzinnych zdjęciach dzieciaków czy przy widoczkach - nie uznałbym różnicy w obrazowaniu CCD/CMOS za w ogóle istotną i wartą poświęcania lepszego softu, szybciej działającego aparatu, większego bufora, jeszcze widoczniejszych ramek i plamki, pełnego wsparcia technicznego i lepszego ISO

:)

wpkx
22-11-2019, 18:04
Znów prawda...
Jednak, gdybym miał kolejną eMkę brać, brałbym M10.

Franek_
22-11-2019, 18:21
ja też

ale autor zapytania za wąsko budżetem stoi

emet_b
23-11-2019, 10:27
ok, UWA sobie odpuszczam. Na poczatek mysle o ogniskowych 35-50mm i intensywnie studiuje stronę tego Pana:
https://www.overgaard.dk/Leica-M-Type-240-aka-Leica-M10-digital-rangefinder-camera-page-30.html

Co do aparatu, jeszcze nie podjąłem decyzji (serce mówi M9, rozum M240), ale w temacie szkieł myślę ze zacznę od Zeissow i jeśli spodoba mi się dalmierz, będę szukał głębiej w kieszeni :)

Franek_
23-11-2019, 12:21
Z Zeissów w tym zakresie masz 4 szkła - 35/2 (miałem, polecam, jedyny minus to brak focus taba - dotyczy zresztą wszystkich zeissów - i wielkość, choć tu bez tragedii), 35/2.8 (mniejszy ale ciemniejszy, kosztują podobnie chyba, ma większy kontrast jak chyba wszystko do leiki ze światłem 2.8 co wcale nie jest zaletą), 50/1.5 (specyficzne szkło, słowa klucze 'bokeh' i 'focus shift') oraz 50/2 (wzorcowa 50-tka).

Mi bardzo przypadł do gustu obrazek z summarita 35. Ma focus tab, jest asph, wspaniałe rysuje i jest tylko pół działki ciemniejszy od summicrona. Myślę, że teraz jakbym kupował taki zestaw celowałbym w to szkło, o ile byłoby dostępne.

CMOSa z m240 nie ma się co bać. Pięknie to z dedykowaną szklarnią rysuje

hostman22
23-11-2019, 14:52
ok, UWA sobie odpuszczam. Na poczatek mysle o ogniskowych 35-50mm i intensywnie studiuje stronę tego Pana:
https://www.overgaard.dk/Leica-M-Type-240-aka-Leica-M10-digital-rangefinder-camera-page-30.html

Co do aparatu, jeszcze nie podjąłem decyzji (serce mówi M9, rozum M240), ale w temacie szkieł myślę ze zacznę od Zeissow i jeśli spodoba mi się dalmierz, będę szukał głębiej w kieszeni :)

kolory i obraz z m240 jest mega blisko m9..., (mnie bardziej do gustu przypadła m240 ze względu na ułatwienia przy ostrzeniu). Miałem w ręku m9, m240 i m10 z voldkami, zeissmy ZM i Leica i powiem tak jak celujesz w 35/2 ZM to szkło zjada voldka pod każdym kątem (ostrość, kolory, kontrast) więcej nie wiem czy będzie Ci sie chciało głebiej siegać :P

qbic
26-11-2019, 10:42
Wiem że troche OT, jest ktos z Krakowa co ma M9? Ciekawi mnie użytkowanie takiego aparatu, mam co prawda tylko jeden crapowy obiektyw ale i tak chciałbym zobaczyć jak się takiego aparatu używa....
Może też być wypożyczalnia :-)

Franek_
26-11-2019, 13:08
był swego czasu leicastore w Krakowie, ale chyba już ni ma..

niemniej, pociąg Kraków - Warszawa 3 godziny jedzie; chyba warto je poświęcić przed ewentualnym wejściem w system za naście/dziesiąt tysięcy :wink:

qbic
26-11-2019, 14:00
Pytanie czy gra jest warta świeczki. Nie narzekam na to co mam, bardziej jestem ciekaw, dlatego jeżeli "effort" jest wysoki to odpuszczę.

meliszipak
26-11-2019, 23:07
Nie zgadzam się, że cmosy są bliskie obrazowaniem do M9.
I się nie boję tego powiedzieć?

M9 ma telewizor dziadoski i się wiesza.

I rdzewieje. Więcej grzechów nie pamiętam

qbic
27-11-2019, 23:35
Gdyby jakiś Leicowy Krakus (z M9) miał chwile na spotkanie przy kawie (stawiam kawę) lub spacer (w celach wyłącznie fotograficznych) to byłbym wdzięczny. Użytkownik jest fajniejszy niż wypożyczalnia, bo od razu będzie garść spostrzeżeń i hintów.

aldam
28-11-2019, 11:48
Emet

Dlaczego nie cl ?
Masz uwa , odpowiednik 28,35,50
Chyba tylko brakuje czegoś jasnego @85mm

aldam
04-12-2019, 22:23
Btw

Ktoś posiada cl u nas na forum?
Jestem ciekawy opinii z pierwszej ręki o tym body i optyce do niego .

czupacabra
04-12-2019, 22:29
A co chcesz wiedzieć?

aldam
05-12-2019, 10:59
Wszystko ;)

Najbardziej jakość evf .
W moim pen f jest średnio . Najbardziej mi to dokucza.
Jaką optykę stosujesz ?

czupacabra
05-12-2019, 13:42
Evf rewelacja a porównywałem z najlepszymi na rynku czyli hasel x1D leica SL i panas S1R. Obiektywy: leica TL i SL, laowa 60/2.8 macro pod nikona.

aldam
05-12-2019, 14:15
Dzięki

Możesz napisać jakie szkła polecasz.
Patrzyłem w ofertę i potrzebowałbym 3 stałek
Coś na co dzień czyli pewnie 18 lub 23
Dobre opinie dostaje sigma 45mm
Plus coś dłuższego i jasnego .

czupacabra
05-12-2019, 14:20
tl23/2 jest super. Sigma 45/L - chyba jest ok, jest dużo pozytywów. A z dłuższych to tyko zoom 55-200 TL a jeżeli stałka to albo SL90/2 lub M135ka
Pamiętaj że to jest matryca APS-C czyli ogniskową mnożysz przez 1.5 dla odpowiednika pełnej klatki.

czupacabra
05-12-2019, 17:13
Korekta tl 55-135 a może panas 70-200/4 ?

aldam
05-12-2019, 18:14
Ja nie umiem używać zumów ;)
Tylko stałki
No ewentualnie na uwa zoom mogę się zgodzić

cybulski
10-12-2019, 16:35
Wielbiciele marki co i rusz mają okazje zaszaleć .... z iście rosyjską fantazją tym razem https://www.optyczne.pl/14435-news-Leica_M10_Robb_Report_Russia.html

jurkarol
10-12-2019, 17:45
Wielbiciele marki co i rusz mają okazje zaszaleć .... z iście rosyjską fantazją tym razem https://www.optyczne.pl/14435-news-Leica_M10_Robb_Report_Russia.html
No to edycja australijska przepadła. Strus lepiej kojarzy się z Rosją.

poste
10-12-2019, 18:07
Ja nie umiem używać zumów ;)
Tylko stałki
No ewentualnie na uwa zoom mogę się zgodzić

Zawsze możesz zablokować na danej ogniskowej, owinąć taśmą na przykład :mrgreen:

coldphate
11-01-2020, 15:20
A ja znów pogrążony jestem w dylemacie. Czy jakiś szanowny użytkownik, miał w rekach Biogona 35/2 oraz Summicrona Asph, albo wcześniejsze i jest w stanie powiedzieć czy Biogon jest diabelnie cięższy z całym zestawem? Generalnie to zacne szkło, ale trochę się boję jego rozmiaru.

zeberek1
11-01-2020, 18:57
Summicron -253g vs Biogon -240g...