PDA

Zobacz pełną wersję : [ Leica ] Leica M ... cyfrowa.

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9

sconner
17-03-2014, 21:16
Kurcze, nigdzie nie mogę znaleźć choćby wzmianki o tym jak działa światłomierz w analogowych Leicach. Jak sygnalizowane jest prześwietlenie/niedoświetlenie?

wpkx
17-03-2014, 21:19
Ale w których? ;)

sconner
17-03-2014, 21:20
Na przykład w M6 :)

wpkx
17-03-2014, 21:22
Zapewne jak w MP, którą miałem - dioda okrągła w środku i trójkątne po bokach, migające w stosownym kierunku. ;)

PS Wszystkie czerwone! :D

Cooder
17-03-2014, 21:25
Kurcze, nigdzie nie mogę znaleźć choćby wzmianki o tym jak działa światłomierz w analogowych Leicach. Jak sygnalizowane jest prześwietlenie/niedoświetlenie?

"szczałeczki" i kropka w wizjerze. sobie poczyta tu (http://homepage.ntlworld.com/joechan/pdf/leica_m6ttl_manual.pdf)

sconner
17-03-2014, 21:48
Faktycznie. Wiedziałem o tych diodach ale myślałem, że one pokazują w którą stronę trzeba kręcić pierścieniem ostrości :)

wpkx
17-03-2014, 21:53
O matko... :D

Cooder
17-03-2014, 21:55
Faktycznie. Wiedziałem o tych diodach ale myślałem, że one pokazują w którą stronę trzeba kręcić pierścieniem ostrości :)

Pokazują w którą stronę kręcić, ale nie pierścieniem ostrości, a pierścieniem przesłony. Mało tego: w M6 TTL również kółko nastaw czasu kręci się zgodnie ze wskazaniami strzałek. W M6 (nie TTL) żeby było śmieszniej - odwrotnie...

wpkx
17-03-2014, 21:56
A, bo trzeba M7 kupić. ;)

Cooder
17-03-2014, 21:58
A, bo trzeba M7 kupić. ;)

Ale nawet M7 nie pokaże, w którą stronę kręcić pierścieniem ostrości ;-)

wpkx
17-03-2014, 22:01
Ba! A to dlatego, że jedne szkła mają w lewo a drugie w prawo... :D

Bach
04-01-2015, 01:34
Odświeżę wątek.

Najgorsze jest to że Leica nie ma konkurencji i wydaje się, że długo nie będzie mieć. Żywiłem nadzieję że Fuji wejdzie w FF ale nie ma na to szans w najbliższych kilku latach, Fuji jasno się tej sprawie określiło. Miałem X-E1, X-E2, a przez chwilę X-Pro1, który nie odpowiadał mi jednak gabarytowo. Gdyby X-E2 miał matrycę FF, to prawdopodobnie sprzedałbym cały sprzęt foto i kupił do niego 4 używane szkiełka M... od lat żaden aparat nie dał mi takiej frajdy w fotografowaniu, choć ma on swoje bolączki - średniawy AF i słaby focus peaking w porównaniu np. do Sony. Wciąż więc czekam na pierwszy bezlusterkowiec - RF, lub hybrydę. Pewne nadzieje robił przez kilka miesięcy Sony bo wydawało się, że następca Nexa-7 będzie miał matrycę FF, ale wiadomo już że nie będzie. Bawiłem się też A7 i jedynie co zrobiło na mnie wrażenie to obrazek, reszta włącznie z centralnie położonym EVF już nie. W tym roku bezlusterkowca FF prawdopodobnie wypuści Canon i Nikon, nie sadzę aby były stylizowane na RF z wizjerem po lewej stronie, choć może... :) W moim wypadku to kwestia czasu kiedy przerzucę się na RF, na pewno nie będzie to aparat Leici ze względu na wysoką cenę, gabaryty (M240 to klamot w porównaniu do dawnych Leic), przeciętne rozwiązania i wiele niedoróbek - poczytajcie na Forum Leici. Ale jak wyjdzie mały cyfrowy RF z FF, z dobrymi wysokimi iso w cenie do 10K zł, nie będę się namyślał :)

Franek_
04-01-2015, 11:45
Gdyby jakieś Fuji wstawiło większą matrycę, to wciąż nie byłoby konkurencją.

Bach
04-01-2015, 12:12
Gdyby jakieś Fuji wstawiło większą matrycę, to wciąż nie byłoby konkurencją.

A to dlaczego?

Franek_
04-01-2015, 12:55
A to dlatego, że stałoby się stylizowanym na retro drugim Sony a7, który konkurencją nie jest.

Cooder
04-01-2015, 14:43
Najgorsze jest to że Leica nie ma konkurencji i wydaje się, że długo nie będzie mieć. Żywiłem nadzieję że Fuji wejdzie w FF ale nie ma na to szans w najbliższych kilku latach, Fuji jasno się tej sprawie określiło.

Brak konkurencji to zawsze zła wiadomość dla klienta. Ale fuji niestety tą konkurencją nie będzie. Nawet gdyby wypuścili body FF, to musieliby stworzyć do tego od zera jakąś szklarnię. Jaka byłaby ich jakość? Nie wiadomo, trudno się więc "napalać" już dziś na taki hipotetyczny system. Jedno za to jest pewne: byłyby to kloce. Patrząc na stosunkowo duże szkła X (23/1.4, 56/1.2) aż strach sobie wyobrazić, jak monstrualnie duże byłyby szkła fuji pod FF. Przy większym body + szkłach jak do lustrzanek gubi się gdzieś sens bezlusterkowców, tak mnie się przynajmniej wydaje... Doskonały przykład dało Sony: body może mniejsze niż lustrzanki FF, ale szklarnia systemowa biedna, ciemna i pokraczna gabarytowo.

W moim wypadku to kwestia czasu kiedy przerzucę się na RF, na pewno nie będzie to aparat Leici ze względu na wysoką cenę, gabaryty (M240 to klamot w porównaniu do dawnych Leic)

Klamot? Legendarna M3 580 g, wymiary 77 x 138 x 33.5 mm. M-ka 680 g, 80 x 139 x 42 mm. Czy to duże różnice? Chyba nie, szczególnie biorąc pod uwagę, co musiało się zmieścić w cyfrowym body.

przeciętne rozwiązania i wiele niedoróbek - poczytajcie na Forum Leici.

Przeciętne rozwiązania może w porównaniu z flagowymi modelami Canikona do wszystkiego: reporterka, sport, makro itd. Ale Leica nigdy nie była "do wszystkiego". A dla użytkowników leikowskiej optyki nie jest przeciętnym rozwiązaniem, lecz (niestety?) najlepszym, bo jedynym sensownym (nadzieje pokładane w Sony jako alternatywie dla M-ki się nie spełniły).

Co do niedoróbek: każdy coś znajdzie dla siebie, szczególnie, jeśli bardzo szuka ;-) A fotograficzne fora internetowe to zawsze ściana płaczu dla niezadowolonych. Zadowoleni są niereprezentowani. Wystarczy postudiować to forum, żeby dojść do wniosku, że Nikon się skończył i nie ma w tej chwili ani jednego body FF, które działa jak należy.

Cena nowej M-ki jest faktycznie zaporowa i trudno ją racjonalnie "obronić" czy zestawić z konkurencją. Ale jak ktoś ma parcie na cyfrowy dalmierz, nie musi kupować najnowszego body. M9 wciąż robią zdjęcia i można je dostać za 1/3 ceny M-ki. A od niedawna mają też "gwarancję" na matryce niezależnie od wieku aparatu (to, obok reakcji Nikona na problemy z D600, jeden z nielicznych pozytywnych efektów "ściany płaczu" na forach internetowych ;-) )

Jacek_Z
04-01-2015, 17:53
Brak konkurencji to zawsze zła wiadomość dla klienta. Ale fuji niestety tą konkurencją nie będzie. Nawet gdyby wypuścili body FF, to musieliby stworzyć do tego od zera jakąś szklarnię. Jaka byłaby ich jakość? Nie wiadomo, trudno się więc "napalać" już dziś na taki hipotetyczny system. Jedno za to jest pewne: byłyby to kloce. Patrząc na stosunkowo duże szkła X (23/1.4, 56/1.2) aż strach sobie wyobrazić, jak monstrualnie duże byłyby szkła fuji pod FF. Przy większym body + szkłach jak do lustrzanek gubi się gdzieś sens bezlusterkowców, tak mnie się przynajmniej wydaje...

Klamot? Legendarna M3 580 g, wymiary 77 x 138 x 33.5 mm. M-ka 680 g, 80 x 139 x 42 mm. Czy to duże różnice? Chyba nie, szczególnie biorąc pod uwagę, co musiało się zmieścić w cyfrowym body.
Ciekawe jest udowadnianie, że bezlusterkowce FF (i szkła) Fujifilm muszą być to wielkie kloce, a Leica M (FF) okreslana jest jako mała.

wpkx
04-01-2015, 18:03
Jacku, czy nie zapominasz o istnieniu lub nieistnieniu silników i innej elektroniki w obiektywach? ;)

Bach
04-01-2015, 18:17
A to dlatego, że stałoby się stylizowanym na retro drugim Sony a7, który konkurencją nie jest.

Mi nie wygląda aby A7 stylizowany był pod retro ani pod RF. Co innego Fuji, to na pewno nie drugie Sony. Gdyby Fuji miało body FF z dalmierzem X-Pro1, byłoby alternatywą dla Leici w body, w zasadzie też jedyną. Nie chcę się spierać o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy, ale X-Pro1 i X-E2 prezentują świetną koncepcję i rozwiązania (podobnie zresztą jak X-100) nawiązujące do RF, których nie ma potrzeby umniejszać aby uczynić Leicę jeszcze bardziej unikatową bo taką jest.

Brak konkurencji to zawsze zła wiadomość dla klienta. Ale fuji niestety tą konkurencją nie będzie. Nawet gdyby wypuścili body FF, to musieliby stworzyć do tego od zera jakąś szklarnię. Jaka byłaby ich jakość? Nie wiadomo, trudno się więc "napalać" już dziś na taki hipotetyczny system. Jedno za to jest pewne: byłyby to kloce. Patrząc na stosunkowo duże szkła X (23/1.4, 56/1.2) aż strach sobie wyobrazić, jak monstrualnie duże byłyby szkła fuji pod FF. Przy większym body + szkłach jak do lustrzanek gubi się gdzieś sens bezlusterkowców, tak mnie się przynajmniej wydaje... Doskonały przykład dało Sony: body może mniejsze niż lustrzanki FF, ale szklarnia systemowa biedna, ciemna i pokraczna gabarytowo.

Szkła rzeczywiście byłyby większe, ale dla Leicowców nie miałoby to żadnego znaczenia bo oni podpinaliby pod takie body swoje manualne M-ki ;)

A dla użytkowników leikowskiej optyki nie jest przeciętnym rozwiązaniem, lecz (niestety?) najlepszym, bo jedynym sensownym.

Na pewno jedynym sensownym skoro nie ma na rynku konkurenta, a więc i alternatywy.

Co do niedoróbek: każdy coś znajdzie dla siebie, szczególnie, jeśli bardzo szuka ;-) A fotograficzne fora internetowe to zawsze ściana płaczu dla niezadowolonych. Zadowoleni są niereprezentowani.

Długo nie szukałem, piszą sami użytkownicy Leici na największym forum Leici i to w jednym wątku, o tym co należy poprawić w następnym M w stosunku do M240, lektura jest pouczająca:

http://www.l-camera-forum.com/leica-forum/leica-m-type-240/305366-what-do-you-want-next-digital.html

Cena nowej M-ki jest faktycznie zaporowa i trudno ją racjonalnie "obronić" czy zestawić z konkurencją. Ale jak ktoś ma parcie na cyfrowy dalmierz, nie musi kupować najnowszego body. M9 wciąż robią zdjęcia i można je dostać za 1/3 ceny M-ki.

Nie mam więc się nie wypowiadam, ale widząc zdjęcia znajomego na wysokich czułościach które głównie używam w reporterce (1600-6400), M9 odpadł. Pod tym względem przegrywał nawet z APS-C Fuji. Tak czasami wygląda alternatywa.

wpkx
04-01-2015, 19:06
Leici

Leici

Leici

Masakra... :mrgreen:
Niestety zmuszony jestem wyciągnąć z pomroków forum mój wątek:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=129696&highlight=pisownia+rzeczownika

:D

Bach
04-01-2015, 19:18
Masakra... :mrgreen:
Niestety zmuszony jestem wyciągnąć z pomroków forum mój wątek:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=129696&highlight=pisownia+rzeczownika

:D

Czyli jeszcze może przysłużyć się dobrej sprawie, a ja skorzystam :)

Cooder
04-01-2015, 22:53
Ciekawe jest udowadnianie, że bezlusterkowce FF (i szkła) Fujifilm muszą być to wielkie kloce, a Leica M (FF) okreslana jest jako mała.

Pisząc o klocach, miałem na myśli szkła, a nie body. I tu nie ma potrzeby niczego udowadniać - fakty bronią się same ;-) : szkła systemowe do A7 są w porównaniu z obiektywami M duże. Szkła do pełnoklatkowego fuji (jeśli kiedyś powstanie) też będą musiały urosnąć.

Ale będę kibicował fuji, bo mam dużo sympatii dla systemu X...

Franek_
05-01-2015, 00:44
Mi nie wygląda aby A7 stylizowany był pod retro ani pod RF. Co innego Fuji, to na pewno nie drugie Sony. Gdyby Fuji miało body FF z dalmierzem X-Pro1, byłoby alternatywą dla Leici w body, w zasadzie też jedyną. Nie chcę się spierać o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy, ale X-Pro1 i X-E2 prezentują świetną koncepcję i rozwiązania (podobnie zresztą jak X-100) nawiązujące do RF, których nie ma potrzeby umniejszać aby uczynić Leicę jeszcze bardziej unikatową bo taką jest.

Napisałem, że [Fuji] stałoby się drugim a7, tylko że stylizowanym na retro.

Rozwiązania nawiązujące do RF ograniczają się do wyglądu aparatu. A w mojej ocenie, cały bajer Leiki polega na fakcie bycia dalmierzem.

Nie mam więc się nie wypowiadam, ale widząc zdjęcia znajomego na wysokich czułościach które głównie używam w reporterce (1600-6400), M9 odpadł. Pod tym względem przegrywał nawet z APS-C Fuji. Tak czasami wygląda alternatywa.

Do końca świata chyba będę to zdjęcie wrzucał...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/iD3RRg-2.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/908/iD3RRg.jpg)
Leica m9, elmarit 28, iso 160, 32 sek z ręki - odpowiednik ISO 327680 przy 1/60 sek.

Jacek_Z
05-01-2015, 00:46
Jacku, czy nie zapominasz o istnieniu lub nieistnieniu silników i innej elektroniki w obiektywach? ;)To nie decyduje. Ważniejsza jest ogniskowa i jasność szkła.

szkła systemowe do A7 są w porównaniu z obiektywami M duże...Konkretniej, jakie szkła ze sobą zestawiasz? Ta sama ogniskowa i jasność.

Mniejsze szkła powodują większe problemy z winietą - te cechę (niekorzystną) trzeba brać pod uwagę.
Gmeranie softem pomaga, ale praktycznie oznacza to tyle co podbicie ISO w rogach, czyli spada tam DR i wszystko inne.

wpkx
05-01-2015, 00:56
To nie decyduje. Ważniejsza jest ogniskowa i jasność szkła.

Ty tak na poważnie? ;)
Porównywane powinny być szkła o tej samej jasności, ogniskowej i kryciu z powodów nie podlegających dyskusji, więc o tym nie wspomniałem.

RobertMiernik
05-01-2015, 01:00
Do końca świata chyba będę to zdjęcie wrzucał...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/iD3RRg-2.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/908/iD3RRg.jpg)
Leica m9, elmarit 28, iso 160, 32 sek z ręki - odpowiednik ISO 327680 przy 1/60 sek.

Tak, tego nie możesz porównywać...
Przecież jak będziesz naświetlał zdjęcie 30 minut na f16 to nie będzie równoważne, z f1.4, migawką 1/250 i ISO pierdylion...
Tzn ekspozycyjnie może i będzie, ale nie dla matrycy...

Mariusz888
06-01-2015, 11:50
Pisząc o klocach, miałem na myśli szkła, a nie body. I tu nie ma potrzeby niczego udowadniać - fakty bronią się same ;-) : szkła systemowe do A7 są w porównaniu z obiektywami M duże. Szkła do pełnoklatkowego fuji (jeśli kiedyś powstanie) też będą musiały urosnąć.

Ale będę kibicował fuji, bo mam dużo sympatii dla systemu X...
100% popieram. Leica robi genialnie małe szkła do systemu M i w porównaniu z tym co jest w Nikonie czy nawet bezlusterkowcach Sony to jednak N i S to mega kloce. Takie 35/2 to w Leice czasem można zgubić na dnie torby ;) Podobnie jest z innymi szkłami chociaż wiadomo że są wyjątki typu Noctilux 50/0.95 który jest duży, ale za to oferuje mega światło.

Co do niedoróbek - jasne - jak ktoś będzie się chciał przyczepić to zawsze znajdzie choćby nie wiem jak dobrze było zrobione. Mnie w systemie M bardzo podoba się prostota i właśnie brak tych wszystkich wodotrysków, które tylko bardziej mi przeszkadzają niż pomagają i/lub najczęściej z nich się nigdy nie korzysta :)

Bach
06-01-2015, 13:08
10
Co do niedoróbek - jasne - jak ktoś będzie się chciał przyczepić to zawsze znajdzie choćby nie wiem jak dobrze było zrobione.

Nie przesadzajmy, Leica nie jest wolna od niedoróbek i wad, a ci którzy je widzą - podałem link gdzie właściciele M240 o nich piszą - nie są z tego powodu czepialskimi. Mnie najbardziej przekonuje optyka Leiki, małe, lekkie i znakomite jakościowo obiektywy z własnym niepowtarzalnym charakterem, tu potrafię zaakceptować ich wysokie ceny. Co innego cyfrowe body M, które moim zdaniem - oczywiście na podstawie tego co widzę, a nie praktyki gdyż nie fotografowałem nimi - już nie oferują tak wyjątkowych rzeczy (pomijam tu sprawę samego dalmierza bo Leica nie ma w FF jeszcze konkurenta) za cenę jaką trzeba za nie zapłacić. Ja nie przywiązuję się do loga czy marki, w mojej ocenie, gdyby body X-Pro1 miało matrycę FF, to byłoby - dla mnie - znacznie ciekawszą ofertą od body Leiki, oferujące znacznie więcej. Tak to w tej chwili widzę.

Mariusz888
06-01-2015, 15:31
Ale ja nie twierdzę, że to jest idealny aparat bez wad i super sprawdzający się we wszystkim. Nie - zdecydowanie nie. Ten aparat nie jest uniwersalny i jest ogromną przeszkodą w wielu rzeczach. Samolotów nim nie zrobisz, dzikiej przyrody też nie, sporty motorowe też niespecjalnie. Do tego macro odpada w przedbiegach bo jedyne szkło systemowe macro oferuje odwzorowanie słabiutkie, a i nawet z dedykowanym adapterem macro masz 1:3 czyli nędza. W ogóle dalmierz działa jedynie od 0,7m bo tak jest skonstruowany.

Ale jest to za to najlepiej wykonany aparat jaki możesz mieć w ręku. Jest prosty - tak naprawdę można powiedzieć, że "nie ma w nim nic" - i to dosłownie. Menu to nawet w M240 (które i tak znaaacznie rozbudowano względem M9 czy M-E) to jest raptem może całe wielkości 1 zakładki którą masz w Nikonie, a i to nie bardzo. Ustawia się tam jedynie najbardziej niezbędne rzeczy do których później już się nie sięga. Optyka jest mała i naprawdę świetna - w wielu wypadkach ma nie tylko lepsze parametry ale też i moim zdaniem bardziej "charakterny" obrazek i nie jest tak "klinicznie płaska".

Oczywiście - zdarzają się awarie, ale tego się nie uniknie. Nawet samochody za miliony się psują. To jest aparat dla bardzo świadomego nabywcy - jeżeli kupi go osoba, która liczy że dostanie to samo co np w Nikonie tylko w mniejszej puszce to dozna zawodu na całej linii ;) Fuji mam (X-E2) i idealnie mi uzupełnia system M, ale specjalnie brałem X-E2 bo był najlepszy a najmniejszy - np X-T1 bym już nie kupił bo jest za duży. I owszem - w wielu wypadkach używam tylko Fuji bo jest po prostu znaaacznie bardziej uniwersalne, ale obrazek mimo że świetny to jednak jest nie jest to Leica i to widać. Wiem, że schodzimy tutaj do niekończących się dyskusjach o "mitycznej plastyce", ale jednak Leica jest lepsza i gdy ją trzymam w ręku i patrząc na zdjęcia z niej. Fuji to taki kombajn, którym obskoczę prawie wszystko, bo mam i zoomy, i macro i stabilizację, różne tryby, a nawet komunikację przez wi-fi. W Leice nie ma nic z takich wodotrysków - w Leice jedyne rzeczy jakie zmieniam to obiektywy, karty i baterię (która też jest daleko wydajniejsza niż w Fuji).

Leica to po przyzwyczajeniu się aparat transparentny - nie myślisz co jak ustawić tylko robisz nią zdjęcia. Fuji jest świetne - ale niestety daleko mu do Leici, a gabaryty np szkieł to przepaść na korzyść L mimo że L to pełna klatka a Fuji nie. Wykonanie również - nawet najtańsze Voigtlandery to metal i szkło. W Fuji obiektywy są naprawdę nieźle zrobione, ale jednak trudno to nawet porównywać.

Leica nie jest też moim zdaniem jakaś mitycznie droga - topowy Canon czy Nikon kosztuje podobne pieniądze. Jeżeli dla kogoś L oferuje to co mu jest potrzebne to trudno żeby narzekał na brak niektórych rzeczy bo dostał co innego w zamian - to właśnie mam na myśli o świadomym nabywaniu L. Nie jestem też "fanbojem" marki bo miałem długie lata Nikona i nadal uważam, że to bardzo dobre aparaty, ale zmieniłem na coś, co bardziej mi odpowiada, a przy tym moje plecy już nie cierpią ;)

Jeżeli ktoś oczekuje że znajdzie jakąkolwiek firmę której nie zdarzają się wpadki to mam smutną informację - nie ma takich firm ;) Nawet w zegarkach (w którym to temacie też siedzę głęboko) zdarzają się krzywo nałożone elementy w zegarkach za kilkaset tysięcy złotych ;)

ranbir kapoor
06-01-2015, 17:15
pomijajac to wszystko z czym sie w 100% zgadzam wisienka na torcie jest wizjer
kto nie patrzyl w dalmierzowy wizjer ten nie wie co to prawdziwy wizjer

Cooder
06-01-2015, 18:03
Konkretniej, jakie szkła ze sobą zestawiasz? Ta sama ogniskowa i jasność.

Niestety jedyny bezlusterkowiec FF niewiele ma w swoim systemie do zaoferowania do takich zestawień, ale weźmy to, co najbliższe:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cdn.camerasize.com/lenses/395-1.png)
źródło (http://cdn.camerasize.com/lenses/277-1.png)

A zestawienie z fuji:

źródło (http://cdn.camerasize.com/lenses/422-1.png)
źródło (http://cdn.camerasize.com/lenses/272-1.png)

To zestawienie jest i tak zafałszowane za korzyść fuji, bo raz: Lux przedstawiony jest z osłoną przeciwsłoneczną (sam obiektyw kończy się trochę powyżej oznaczenia przysłony), dwa: fuji jest na cropa.

Ale nie chcę bynajmniej nikogo przekonywać do tego systemu. Zakładam, że przy wydatkach tego rzędu każdy zna swoje potrzeby i wie, co mu lepiej podpasuje i dlaczego.

Co innego cyfrowe body M, które moim zdaniem - oczywiście na podstawie tego co widzę, a nie praktyki gdyż nie fotografowałem nimi - już nie oferują tak wyjątkowych rzeczy (...) Gdyby body X-Pro1 miało matrycę FF, to byłoby - dla mnie - znacznie ciekawszą ofertą od body Leiki, oferujące znacznie więcej. Tak to w tej chwili widzę.

Wydaje mi się, że wnioski wyciągane z cudzych doświadczeń (internetowe ściany płaczu) nie są do końca miarodajne ;-) Body M - oprócz dalmierza, który jest w nim rzeczą wyjątkową, oferuje jeszcze jedną unikalną cechę: idealną współpracę ze szkłami Leiki. Ta sztuka nie udała się Sony - tylko niektóre szkła Leiki dają z A7 oczekiwane rezultaty. Wszystko szersze od 50 mm (oprócz WATE) daje purpurową winietę, mydło w narożnikach. Jak poradziłoby sobie z tym X-Pro2 FF? Na razie się nie dowiemy, choć przyznaję, że to szkoda, bo alternatywa dla M-ki na pewno nikomu nie zaszkodzi...

doktor
06-01-2015, 18:58
Cyfrowe Leiki mają wady i to całkiem sporo. O wysokim iso nie ma co mówić (zwłaszcza w przypadku M9). To jest fotografowanie za karę. Jak zadana pokuta.
Poza szkłami Leitza są jeszcze Zeissy i Voightlandery

Jacek_Z
06-01-2015, 21:00
Niestety jedyny bezlusterkowiec FF niewiele ma w swoim systemie do zaoferowania do takich zestawień, ale weźmy to, co najbliższe:

źródło (http://cdn.camerasize.com/lenses/395-1.png)
źródło (http://cdn.camerasize.com/lenses/277-1.png)
.
No właśnie. Na razie 2 stałki.
W zestawieniu ze szkłem Leiki jest Zeiss 55/1.8. Jest większy, ale .. ogniskowa dłuższa (55 vs 50) a co istotniejsze większa jasność Sony (1.8 vs 2.0 ). Ciekawe też które szkło ma większa winietę, bo czasami większe gabaryty dają lepsze efekty, ciężko więc wtedy to krytykować (np Sigma 50/1.4 vs Nikkor 50/1.4). Zeiss ma silnik. Czy można wydawać więc opinię, że szkła do Sony są jakoś zdecydowanie większe niż do Leiki? Ja bym się wstrzymał z takim generalizowaniem.
Szkła Leiki fajnie rysują. Ale to wcale nie oznacza, że sa królami ostrości. Zdecydowanie nie każde z nich. Wypadają dobrze, ale ... pracuja na niezbyt upakowanych matrycach.
No i szkło leiki kosztuje ponad 8 tys USD. Zeiss do Sony - 1 tys USD.
7 tys USD w kieszeni. Za to można sobie kupić .. sporo. D4s na przykład ;)

doktor
06-01-2015, 21:17
Jacek, Szkła Leitza są zdecydowanie mniejsze od Sony. Od Nikkorów też. I oczywiste jest to, że nie wszystkie są królami ostrości. Są królami nieostrości. Ostrość jest grubo przereklamowana.

Mariusz888
06-01-2015, 21:18
No i szkło leiki kosztuje ponad 8 tys USD. Zeiss do Sony - 1 tys USD.
7 tys USD w kieszeni. Z)
Pokazany Summicron 50/2 kosztuje obecnie w L-Store 7900zł więc trochę nie trafiłeś z ceną - w sumie za 8k $ to jest chyba tylko Noct nowy ;)

Tak - szkła do L są mniejsze - miałem wcześniej do Nikona Zeissa 35/2 i mam teraz Summicrona 35/2 - po zdjęciu osłony p. słonecznej z Summicrona to staje się wielkości dekielka od Zeissa :) Zeiss też był manualny i bez silnika czy stabilizacji. W Zeissie był filtr 52mm a w L jest 39mm - różnica gabarytów jest porażająca. I generalnie taka jest tendencja przy zdecydowanej większości szkieł. Przy UWA to już w ogóle nie ma o czym mówić - wystarczy zobaczyć Voigtlandery 12 czy 15mm a odpowiedniki w N czy S - Leicowe też są mniejsze albo jak nie mniejsze to jaśniejsze np 21/1.4 nie jest mały jak na L ale za to jest to jedyny system w którym takie coś jest :) Nawet 50/1.4 jest niewiele większe od Nikkora 50/1.8 i to na długość bo na średnicę to Leica jest węższa.

Nie ma co się spierać - szkła do L są małe, a całość również mniejsza - szkło jest po prostu blisko matrycy.

Jacek_Z
06-01-2015, 21:26
Cenę spisałem z http://www.dpreview.com/products/leica/lenses/leica_m_50_2_apo nawet zaokrągłiłem skromne ;) 250 usd w dół. Nie śledzę cen Leiki, więc nie wiedziałem o rabatach u nas.
i cenę Zeissa też z dprev.
Ja porównywałem szkła do bezlusterkowca i dalmierza - oba aparaty są "chude" i stawiają podobne wymogi (telecentryczność to tu problem) konstruktorom optyki. Poza silnikiem nie ma powodów by się bardziej różniły - gdyby konstruktorzy tego chcieli.
Zeiss do Nikona - to coś totalnie innego.
Mam szkło do Leicy (i Leice Standard z 1936, sprawną). Co prawda jasność 3,5 (ogniskowa 5 cm) - wiem, że jest małe ;) (no i co gorsza to nie M, jest na gwint).

ranbir kapoor
06-01-2015, 21:28
przy takiej wielkosci szkiel nawet 1cm w tą czy w tą robi realna roznice

ostrosc - slowo klucz wazne jedynie na forach, tymczasem wydruki z Leiki 70 x 100 cm to poezja dla oka

a szkla rysuja niepowtarzalnie (doslownie i w przenosni)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/ws5hee-1.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/ws5hee.jpg)

Pawel92
06-01-2015, 21:43
przy takiej wielkosci szkiel nawet 1cm w tą czy w tą robi realna roznice

ostrosc - slowo klucz wazne jedynie na forach, tymczasem wydruki z Leiki 70 x 100 cm to poezja dla oka

a szkla rysuja niepowtarzalnie (doslownie i w przenosni)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/ws5hee-1.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/ws5hee.jpg)

Daj już Mario spokój z tym zachwalaniem :wink: Normalni ludzi to czytają, ktoś jeszcze w to uwierzy i wpędzi się w kłopoty finansowe :mrgreen:

Sławek
06-01-2015, 22:08
Cenę spisałem z http://www.dpreview.com/products/leica/lenses/leica_m_50_2_apo nawet zaokrągłiłem skromne ;) 250 usd w dół. Nie śledzę cen Leiki, więc nie wiedziałem o rabatach u nas.

Akurat niefortunnie wybrałeś szkło (z nowych), od którego jest tylko droższy noctilulux. Zwykła 50/2 (nie APO) to ok 8000 PLN.

Bach
06-01-2015, 22:33
Daj już Mario spokój z tym zachwalaniem :wink: Normalni ludzi to czytają, ktoś jeszcze w to uwierzy i wpędzi się w kłopoty finansowe :mrgreen:

Nie ma co przeceniać zachwalania na naszych forach gdy w grę wchodzi wydanie kilkunastu $ na sprzęt :)

Każdemu co innego podoba się w Leice, mi najmniej jej cyfrowe body, poza Monochromem, a najbardziej optyka. Byłem prawie przekonany do zakupu używanej M9 ale sporo fotografuję na wysokich 1600-5000iso i po obejrzeniu próbek u kolegi, szybko zrezygnowałem. Potem M240 ale ta wypluwa obrazek dla mnie nieciekawy i bez głębi w porównaniu do tego jaki podobał mi się w M9, teraz jakiś płaski, wymuskany, jakbym oglądał foty z Sony. Jeżeli od jakiegoś aparatu pragnę mieć (widzieć na zdjęciach) choćby złudzenie fotografii analogowej, to właśnie od Leiki, a M240 mi tego złudzenia nie daje. Nie mówię, że Fuji to robi lepiej bo nie robi, choć bayer w najtańszym X-A1 jest fantastyczny (miałem X-E1 i X-E2), jest dla mnie lepszy niż nowe X-Trans. Pomijam inne rzeczy w body Leiki, braki czy rozwiązania (np. trudno mi zrezygnować z pokrętła korekty ekspozycji przy kciuku, albo codziennie zajmować się czyszczeniem matrycy), ale dla mnie osobiście fakt że aparat ma dalmierz - który bardzo lubię - nie czyni od razu z niego faworyta, nawet z napisem Leica. Dalmierz jest największym atutem Leiki, oczywiście i to że z nią najlepiej współpracują obiektywy M. I w zasadzie nic więcej, w każdym razie te inne argumenty użytkowników L na razie mnie nie przekonały. A za dalmierz i bagnet M nie wydam $7K. Dlatego czekam na inny dalmierz FF, lub dobrej jakości bezlusterkowiec EVF w dalmierzowej stylistyce. Leica ma trochę szczęście, że nie ma konkurenta, bo inaczej - sorry za określenie - ale dziadki z Leiki lepiej przyłożyliby się do roboty (a propo narzekań całkiem sporej grupy użytkowników M240).

Sławek
06-01-2015, 22:49
M240 ale ta wypluwa obrazek dla mnie nieciekawy i bez głębi w porównaniu do tego jaki podobał mi się w M9, teraz jakiś płaski, wymuskany, jakbym oglądał foty z Sony.

Od niedawna hobbystycznie śledzę takie wypowiedzi:). Zrobiłem sporo zdjęć M-E, M9 i M. I niestety pozostaje mi tylko podziwiać ludzi, którzy są w stanie takie niuanse wyłapać. Bo przecież wyłapują, nie sądzę aby powtarzali tylko to co się pojawiało w sieci tuż przed i zaraz po premierze M240:). Naprawdę szacun.

Bach
06-01-2015, 23:08
Od niedawna hobbystycznie śledzę takie wypowiedzi:). Zrobiłem sporo zdjęć M-E, M9 i M. I niestety pozostaje mi tylko podziwiać ludzi, którzy są w stanie takie niuanse wyłapać. Bo przecież wyłapują, nie sądzę aby powtarzali tylko to co się pojawiało w sieci tuż przed i zaraz po premierze M240:). Naprawdę szacun.

Ja z chęcią umówiłbym się z tobą i twoimi M i M9, aby przekonać się razem że nie wyłapiemy różnic tych samych ujęć z dwóch sensorów. Może być nawet na monitorze laptopa ;)

Sławek
06-01-2015, 23:14
Niestety w tej chwili dysponuję tylko M240. Tamte były pożyczone. Ale właśnie w celu porównania.

Bach
06-01-2015, 23:33
Niestety w tej chwili dysponuję tylko M240. Tamte były pożyczone. Ale właśnie w celu porównania.

Szkoda. A przy okazji, jakimi fotografujesz na M240 - Emar/Elmarit, Corn, Lux, Summr?

Mariusz888
06-01-2015, 23:39
Szkoda czasu... Masz L to wiesz jak to jest :) obrazek z M9 jest osiągalny na M240 tylko wymaga pogmerania kilkoma suwakami i naprawdę będzie ciężko odróżnić. Tez kiedyś mi się wydawało że obrazek z M9 wygrywa ponad M240, ale dziś już wiem że dobrze zrobiłem kupując M240 a nie M9 mimo, że jeden i drugi to świetny aparat.

Bach - Mnie zawsze najbardziej rozwala krytykowanie aparatu o którym się jedynie czytało - to jest niestety główna domena rodzimych stron o tematyce foto. Już teraz widzę, że Leica to nie jest aparat dla ciebie. Jak kupisz to się zawiedziesz na całej linii bo nie ma tego i tamtego, a jeszcze takie drogie to było... Serio - piszę to bez żadnej złośliwości :) zainwestuj te pieniądze np w D4s albo coś tego pokroju. Widać że oczekujesz od aparatu aby miał wszystko to co może zaoferować dzisiejszy sprzęt tego rodzaju - a tam tego nie znajdziesz... :)

Sławek
06-01-2015, 23:40
Taki mały test OKD.
2 kadry, w miare takie same. Ten sam obiektyw 50 lux na f2, auto WB, statyw, prosto z aparatu, konwersja do jpg w LR. Pomarańcz w kadrze - specjalnie.
Różnica zauważalna jest ale tę lepszość mi chodzi. To zaczynamy, które jest z M240, a które z M-E i dlaczego lepsze (w domyśle z M-E):
1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/1-3.jpg
źródło (http://www.machslawek.neostrada.pl/1.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/2-3.jpg
źródło (http://www.machslawek.neostrada.pl/2.jpg)

Sławek
06-01-2015, 23:53
Szkoda. A przy okazji, jakimi fotografujesz na M240 - Emar/Elmarit, Corn, Lux, Summr?

2 lux-y: 35 i 50

Franek_
07-01-2015, 00:00
To zaczynamy, które jest z M240, a które z M-E i dlaczego lepsze

Jeden pies.

ranbir kapoor
07-01-2015, 00:03
Jeden pies.

dwa koty

Franek_
07-01-2015, 00:05
Trzy psy i dwa gołębie.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/9aipKV-1.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/903/9aipKV.jpg)

ranbir kapoor
07-01-2015, 00:11
4 swinie

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/x4goqq-1.jpg
źródło (http://i59.tinypic.com/x4goqq.jpg)

a test OKD bo ostrosc inaczej ustawiona

Andrzej1974
07-01-2015, 00:19
Jeden pies.

dwa koty

... etc

No to się zaczęło...

Cooder
07-01-2015, 00:23
Pomijam inne rzeczy w body Leiki, braki czy rozwiązania (np. trudno mi zrezygnować z pokrętła korekty ekspozycji przy kciuku, albo codziennie zajmować się czyszczeniem matrycy)

Tak właśnie rodzą się internetowe legendy ;-) Ograniczmy się do krytykowania braków, które faktycznie istnieją, bez wynajdywania nowych: korektę ekspozycji możesz w M9 jak najbardziej regulować kciukiem - kółkiem z tyłu. A z codziennym czyszczeniem matrycy, to nie wiem, o co chodzi...

Dalmierz jest największym atutem Leiki, oczywiście i to że z nią najlepiej współpracują obiektywy M. I w zasadzie nic więcej

No i wystarczy. Przynajmniej dla tych, którzy chcą fotografować dalmierzem i którym podoba się, jak rysują szkła Leiki. Nie każdy chce/potrzebuje tych wszystkich wodotrysków i iso pierdyliard z puszek pro canikona. Nie każdy chce nosić takie klamoty.

w każdym razie te inne argumenty użytkowników L na razie mnie nie przekonały. A za dalmierz i bagnet M nie wydam $7K. Dlatego czekam na inny dalmierz FF, lub dobrej jakości bezlusterkowiec EVF w dalmierzowej stylistyce.

Jeśli nie optyka Leiki (i fakt, że M9 i M-ką naprawdę można robić zdjęcia - nawet nocne) nie jest dla Ciebie wystarczającym argumentem, to nie ma sensu przekonywać się na siłę do tego systemu. Tym bardziej, że z ostatniego zdania może wynikać, że tak naprawdę kręci Cię wygląd a la dalmierz, a nie sam dalmierz ;-)

ranbir kapoor
07-01-2015, 00:27
w moim przekonaniu do pewnego rodzaju fotografii to zdecydowanie najlepszy sprzet
i nic innego, niewazne czy kosztuje 2 tys i jest stylizowane, czy kosztuje 20tys i jest pro, go nie pokona

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/2rzxno3-1.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/2rzxno3.jpg)

wpkx
07-01-2015, 00:28
... etc

No to się zaczęło...

Kontynuując - jeden kot i jeden pies, M9, F1.0:

http://wpkx.pl/L1017860C%20Olik%20i%20Mela.jpg
źródło (http://wpkx.pl/L1017860C%20Olik%20i%20Mela.jpg)

ranbir kapoor
07-01-2015, 00:35
No to się zaczęło...

zawsze myslalem ze lepiej czytac tych co maja do czynienia ze sprzetem i pokazuja wyniki
niz tych co piszą - z tego co wyczytalem, uslyszalem ... to podobno

pies i kot

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/vmrf9i-1.jpg
źródło (http://i62.tinypic.com/vmrf9i.jpg)

Sławek
07-01-2015, 00:37
Jeden pies.

I to jest mądrze powiedziane. Serio.

ranbir kapoor
07-01-2015, 00:38
bo franek pisze mądrze i serio

Bach
07-01-2015, 00:51
Szkoda czasu... Masz L to wiesz jak to jest :) obrazek z M9 jest osiągalny na M240 tylko wymaga pogmerania kilkoma suwakami i naprawdę będzie ciężko odróżnić. Tez kiedyś mi się wydawało że obrazek z M9 wygrywa ponad M240, ale dziś już wiem że dobrze zrobiłem kupując M240 a nie M9 mimo, że jeden i drugi to świetny aparat.

Bach - Mnie zawsze najbardziej rozwala krytykowanie aparatu o którym się jedynie czytało - to jest niestety główna domena rodzimych stron o tematyce foto. Już teraz widzę, że Leica to nie jest aparat dla ciebie. Jak kupisz to się zawiedziesz na całej linii bo nie ma tego i tamtego, a jeszcze takie drogie to było... Serio - piszę to bez żadnej złośliwości :) zainwestuj te pieniądze np w D4s albo coś tego pokroju. Widać że oczekujesz od aparatu aby miał wszystko to co może zaoferować dzisiejszy sprzęt tego rodzaju - a tam tego nie znajdziesz... :)

To nie była krytyka, na pewno nie w znaczeniu w jakim odbierasz moje słowa, lecz moje spostrzeżenia. I błędny wyciągasz wniosek że potrzebuję w aparacie wodotrysków. Co do M9 powód podałem jeden główny - słabe wysokie, na których często fotografuję. Nie udaję, że M240 miałem w rękach, ale to nie znaczy że o danym aparacie mogą wypowiadać się jedynie ci - i oni mają tylko rację - którzy go posiadają. Zresztą, nie wypowiadam się o wszystkim, a o kilku rzeczach na które sam zwróciłem uwagę, a samą krytykę zostawiłem tym którzy M240 używają - podając link do takich wypowiedzi na forum Leiki. Im trudno zarzucić że krytykują nie mając podstaw, prawda? Być może gdybym spędził dzień z M240 przyznałbym, że to co oferuje body warte jest $7K. Jestem w innej sytuacji więc oceniam na podstawie tego co widzę, czytam, z czym użytkownicy się dzielą. Gdy planowałem kupić M9 oglądałem z niej sporo zdjęć, w tym wydruki znajomego, wydaje mi się, że odróżniłbym i wiele innych osób - nie wiem czy w każdym przypadku i warunkach - te same surowe ujęcia z podobnymi ustawieniami i bez gmerania suwakami wykonane M9 i M240. Fajnie byłoby się o tym przekonać w terenie w bezpośrednim porównaniu.

D4s mnie nie interesuje. Do pracy na razie myślę tylko o D750 z powodu wysokich iso i szybkiego AF. Dalmierz ma być spełnieniem przeznaczenia :)

Jeśli nie optyka Leiki (i fakt, że M9 i M-ką naprawdę można robić zdjęcia - nawet nocne) nie jest dla Ciebie wystarczającym argumentem, to nie ma sensu przekonywać się na siłę do tego systemu. Tym bardziej, że z ostatniego zdania może wynikać, że tak naprawdę kręci Cię wygląd a la dalmierz, a nie sam dalmierz ;-)

Optyka jest argumentem, ale niekonieczne podłączana pod body M. Kręci i dalmierz, ale też styl dalmierzowy, o ile EVF będzie dobry i po lewej stronie ;)

Cooder
07-01-2015, 00:52
Właśnie oblałem test OKD :mrgreen:

A jeśli już dyskusja zeszła na psy, to też coś dodam: 90 mm, f2 (podobno nie da się na tym ustawić ostrości), manual focus w trybie śledzenia ciągłego 3D :-)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/16031533599_3d41741615_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/qqDNpH)

krytykę zostawiłem tym którzy M240 używają - podając link do takich wypowiedzi na forum Leiki. Im trudno zarzucić że krytykują nie mając podstaw, prawda? (...)

D4s mnie nie interesuje. Do pracy na razie myślę tylko o D750 z powodu wysokich iso i szybkiego AF. Dalmierz ma być spełnieniem przeznaczenia :)

Jeśli tak wysoko cenisz gorzkie żale wylewane na forach internetowych, to polecam lekturę wątku "D750 odcięcie/cień przy flarze" - zaraz będzie miał 700 postów, albo "D750 niespełnione nadzieje" - 1200 postów ;-) Albo o D600, albo o D800... Nie twierdzę, że to wszystko urojone problemy, ale skala narzekania nie odzwierciedla rzeczywistości. Zadowoleni nie płaczą po forach, tylko robią zdjęcia :-)

RobertMiernik
07-01-2015, 01:15
Jeśli tak wysoko cenisz gorzkie żale wylewane na forach internetowych, to polecam lekturę wątku "D750 odcięcie/cień przy flarze" - zaraz będzie miał 700 postów, albo "D750 niespełnione nadzieje" - 1200 postów ;-) Albo o D600, albo o D800... Nie twierdzę, że to wszystko urojone problemy, ale skala narzekania nie odzwierciedla rzeczywistości. Zadowoleni nie płaczą po forach, tylko robią zdjęcia :-)

Trafiła kosa na kamień jak to babcie mówią, 20% lekko licząc tych żali to właśnie Bach ;P

Bach
07-01-2015, 01:32
Trafiła kosa na kamień jak to babcie mówią, 20% lekko licząc tych żali to właśnie Bach ;P

Zamiast robić zdjęcia wolisz liczyć czyjeś "żale" w wątku poświęconym wadzie aparatu? Robisz to zawodowo? I ciekawe czy tak skrupulatnie policzyłeś własne wpisy - w wątku poświęconym wadzie - o tym że ty nie widzisz problemu.

nie będę kolegom "leikowcom" tu zaśmiecał z tego powodu tematu - twojego przyniesienia go tutaj - więc się wyprowadzę, abyś nie mącił i tu.

Właściciele Leik też z tego skorzystają, bo najlepiej jest wśród samych swoich ;)
.

Keek
07-01-2015, 14:42
taki mały test okd.
2 kadry, w miare takie same. Ten sam obiektyw 50 lux na f2, auto wb, statyw, prosto z aparatu, konwersja do jpg w lr. Pomarańcz w kadrze - specjalnie.
Różnica zauważalna jest ale tę lepszość mi chodzi. To zaczynamy, które jest z m240, a które z m-e i dlaczego lepsze (w domyśle z m-e):
1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/1-3.jpg
źródło (http://www.machslawek.neostrada.pl/1.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/2-3.jpg
źródło (http://www.machslawek.neostrada.pl/2.jpg)

1- m240
2- m-e

Mariusz888
07-01-2015, 15:17
Z innej beczki - widzieliście podwyżki cen w Leica Store? Trochę kosmos się zrobił - niektóre szkła zdrożały mooooocnoooo... Najwięcej podniesiony ceny lux'ów, (średnio o ok 4k zł), a nowy noct podrożał o 6k zł... :roll: Najlepsze bo body M240 zamiast tanieć od premiery to zdrożało z 26500 na 29000 ;)

wpkx
07-01-2015, 15:19
Muszą sobie odbić za bezpłatną wymianę korodujących matryc.

jo44
07-01-2015, 15:23
To już zdążyły w M240 skorodować? :)
W życiu nie kupię!

Keek
07-01-2015, 15:24

W Polsce ja wymieniaja? Bo ceny w Berlinie stoja.
No ale noblesse oblige.

JacekB
07-01-2015, 15:37
U mnie w monachijskim Leikaszopie do 12 stycznia ceny nie tylko stoją, ale wręcz na wszystkie aparaty i obiektywy jest upust 250 eurosów. Brać, wybierać, przebierać.
Ja nie kupuję, ponieważ nie potrzebuję cyfrowego aparatu, żeby mi dawał analogowy look. Analogowy look mam z analogowej Leiki, a nawet dwóch.:p

Cooder
07-01-2015, 15:40
1- m240
2- m-e

Też tak typowałem, ale okazało się, że odwrotnie. Tyle w temacie "magii" CCD :-) (chyba, że autorowi się pliki pomieszały)

U mnie w monachijskim Leikaszopie do 12 stycznia ceny nie tylko stoją, ale wręcz na wszystkie aparaty i obiektywy jest upust 250 eurosów. Brać, wybierać, przebierać.

Warte mal ab ;-)

Leica hat für nächstes Jahr den 1. Januar 2015 eine massive Preiserhöhung für mehrere Produkte angekündigt.
Der Artikel Preiserhöhung für Leica M Kameras und Objektive erschien zuerst im Das deutsche Leica Forum Blog.

JacekB
07-01-2015, 16:14
Tak, ale dopiero po 12 stycznia, a na razie można szaleć. :)

Ja sobie kupię cyfrową Leikę dopiero wtedy, jak zrobią seryjny wariant "Edycji 60" bez ekranika i z instrukcją obsługi zredukowaną do ca. 60 stron. Takie coś mi się podoba. Szpasfaktor byłby bardzo bliski szpasfaktorowi M3. :)

ranbir kapoor
07-01-2015, 16:27
ja akurat jestem wyznawca lajkomagiologii
i uwazam ze trudno po jednym zdjeciu oceniac ogolnie, bo zdarzalo sie ze nie moglem odroznic zdjec z M9 od tych z innych puszek
jednak gdy widzi sie cale sety wtedy wychodza roznice, niuanse matrycy i obrazowania szkiel

wpkx
07-01-2015, 17:00
Ale Ty masz tylko atrapę M9 i preset "Leica Magic" do D3.

JacekB
07-01-2015, 20:19
ja akurat jestem wyznawca lajkomagiologii
(...)
jednak gdy widzi sie cale sety wtedy wychodza roznice, niuanse matrycy i obrazowania szkiel

Albowiem lajkomagia rzeczywiście istnieje. Nie jest wyłącznie wytworem fantazji członków fanklubu. :)

Nie umiem precyzyjnie zdefiniować na czym ona polega, ani nie umiem wyjaśnić jej przyczyn, ale dostrzegam różnicę, mając przed oczami serię obrazków z Nikona i serię obrazków z Leiki. Matryca może mieć znaczenie, ale z pewnością nie matryca jest czynnikiem decydującym, gdyż w moim przypadku mam na myśli różnicę między obrazkami z analogowego Nikona i analogowej Leiki, wykonanymi na dokładnie takich samych filmach, jakich naprzemiennie używam w jednych i drugich aparatach, czy to czarno-białych, czy też kolorowych negatywach, wywoływanych w tym samym labie, skanowanych tym samym skanerem, obrabianych tym samym programem i drukowanych na tej samej drukarce i tym samym papierze. Stawiałbym bardziej na obiektywy.

Franek_
07-01-2015, 20:20
Nie jestem w stanie dostrzec różnic w analogowych zdjęciach między Leiką a dajmy na to Olympusem OM-1 za 300 PLN z obiektywem.

JacekB
07-01-2015, 20:46
W pojedynczych nie zawsze, analogicznie jak Mario napisał o M9, ale przeglądając serię z jednego lub kilku filmów to i owszem. Widzę, że jest inaczej. Czy to jest kwestia ostrości, czy na przykład inny efekt finalny uzyskuje się przy idealnie okrągłej 15-listkowej przysłonie (stary Elmar 2,8/50 ma takową), a inny przy - dajmy na to - 8-llstkowej, czy może jeszcze coś innego? Nie wiem. Za słaby jestem w te klocki. Może wszystko po trochę?
W znanych mi z osobistego doświadczenia obiektywach małoobrazkowych Nikona i innych producentów o czymś w rodzaju "magii" mogę mówić w przypadku Nikkora AF 1,8/85 D. U niego odróżniam na swoich zdjęciach specyficzny sposób rysowania, który skądinąd bardzo lubię. A u innych nie odróżniam. Magia nie jest więc wyłączną domeną Leiki, ale niewątpliwie u Leiki ona istnieje.:grin:

puch24
07-01-2015, 20:58
Ta magia bierze się podobno ze specyficznego skorygowania - bądź nieskorygowania - niektórych aberracji optycznych dla promieni biegnących od obiektów nieostrych.

Franek_
07-01-2015, 21:44
To a'propos magii analogowej Leiki - jedno ze zdjęć to Portra 160 skonwertowana do b&w, Leica m7 i elmarit 28mm. Drugie to 12 letnia cyfrówka, z malutką matrycą CCD i ISO 50, obiektyw 6,5mm (ekwiwalent 38mm), ziarno dodane na szybko dla niepoznaki.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/fanwEX-1.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/538/fanwEX.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/2uYhj0-1.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/661/2uYhj0.jpg)

JacekB
07-01-2015, 21:52
No i jest magia jak w mordę szczelił. :mrgreen: Analogowa Leica M7 i Elmarit robią zdjęcia w "cyfrowej" jakości z zachowaniem analogowego looku. Zupełnie jak moje obie M3 z jednym Summicronem i trzema Elmarami, wszystko w wieku 50 plus. Wcale nie potrzeba kupować cyfrówki. :mrgreen:

wpkx
07-01-2015, 22:04
U mnie na wsi leikowa magia spada z nieba jak jesienny deszcz o zmierzchu... ;)

http://wpkx.pl/L1017866C%20O%20zmierzchu%20jesienny%20deszcz.jpg
źródło (http://wpkx.pl/L1017866C%20O%20zmierzchu%20jesienny%20deszcz.jpg)

Pawel92
07-01-2015, 22:25
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/p6420269265-1.jpg
źródło (http://lech.zenfolio.com/img/s4/v11/p642026926-5.jpg)

o(t)ho
07-01-2015, 23:05
Witam serdecznie. Zaciekawiła mnie zegarkowa uwaga i Leica w ogólności.

Oczywiście - zdarzają się awarie, ale tego się nie uniknie. [...]
To prawda - i to w topowym szkle: http://leicarumors.com/2013/09/15/leicas-ceo-confirms-flare-issues-with-the-apo-summicron-50mm-f2-0-asph-lens.aspx/
Myślałem o L, ale póki co jestem z Sony A7R (ale mam CV 21/1.8 i nowy egz. Apo-Summicron-M 90 asph. z tego systemu). Apo 90 asph sprawdza się na siódemce świetnie, CV 21 mniej (purpurowa winieta w rogach przy mocno otwartej przysłonie, co jednak można usunąć). Natywny Zeiss FE 55 1.8 to zaś faktycznie mini-otus ostrości, a i bokeh ładny (subiektywnie).

Nawet w zegarkach (w którym to temacie też siedzę głęboko) zdarzają się krzywo nałożone elementy w zegarkach za kilkaset tysięcy złotych ;)
Eeeee, w starych Patek Philippe to nie wada. Słynny Graves z 1932/1933 r. też nie ma idealnych napisów na tarczy :) Perfekcja nie zawsze jest pożądana... w dziełach sztuki oczywiście, a takimi są historyczne, ręcznie robione PP (także dla J.W. Packarda), VC dla Farouka, czy Breguet dla Marii Antoniny. :) Nowe czasomierze z powodu stosowania maszyn CNC skaz zaś mieć nie powinny (choć mają - np. na klatce tourbillona UN Genghis Khan widziałem ślady przebarwień; a to zegarek za ok. 500 - 600K euro).
Trochę OT, za co przepraszam na niezegarkowym forum...

Jacek_Z
07-01-2015, 23:46
Trochę OT, za co przepraszam na niezegarkowym forum...
;) ponad 8 tys postów: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=118902
na tym forum jest wszystko ;)

Cooder
08-01-2015, 10:52
A propos podwyżek, spojrzałem na nowy cennik szkieł i body i faktycznie pojechali po bandzie. Księgowi w Solms chyba jeszcze nie wytrzeźwieli po Sylwestrze... Ale pocieszający jest fakt, że mocno staniały dekielki do obiektywów :mrgreen:

montini
08-01-2015, 11:05
W obiektywach mają 4szt. na 35 oznaczone jako dostępne, reszta na zamówienie...

ranbir kapoor
08-01-2015, 11:23
z tymi dekielkami to dobra wiadomosc

raz pozyczylem na mala sesje luxa 24, w polowie bylem pewny ze zgubilem dekielek i caly zarobe pojdzie na odkupienie
na szczescie sie znalazl

Jai pur
08-01-2015, 11:50
Ja lejki staram się używać do fotografowania kotów i zakochanych par, bo jednak wypada. Do reszty idzie Sony RX100, ale wszystkim mówię że to z summiluxów;):)

źródło (http://imageshack.com/a/img538/2392/TYLSve.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img538/8581/72IIPi.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img538/8163/rUJMbY.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img538/4792/1dKd72.jpg)

ranbir kapoor
08-01-2015, 12:57
Laika jest do psow
Do kotow sa inne instrumenty

matbe
08-01-2015, 13:11
Majnkun to prawie jak pies!

Jai pur
08-01-2015, 13:12
Laika jest do psow

no ciekaw jestem, co na to Wojtek:rolleyes: ale jeśli potwierdzi, to sprzedam ten szpej w diabły, zwłaszcza, że podwyżka idzie;)

Franek_
08-01-2015, 13:13
Laika jest do psow

Rozczaruję Cię.

fraza "Leica cat" ma w Google 1'300'000 wyników
fraza "Leica dog" ma w Google 750'000 wyników

Woytek nabija.

wpkx
08-01-2015, 15:10
no ciekaw jestem, co na to Wojtek:rolleyes: ale jeśli potwierdzi, to sprzedam ten szpej w diabły, zwłaszcza, że podwyżka idzie;)

Rozczaruję Cię.

fraza "Leica cat" ma w Google 1'300'000 wyników
fraza "Leica dog" ma w Google 750'000 wyników

Woytek nabija.

Bezczelnie tylko powtórzę, bo w pracy jestem - tu jest sprawiedliwie 1:1, F1.
I nikt nie pochwalił, że stopę wykadrowałem - shame on You! :razz:

Kontynuując - jeden kot i jeden pies, M9, F1.0:

http://wpkx.pl/L1017860C%20Olik%20i%20Mela.jpg
źródło (http://wpkx.pl/L1017860C%20Olik%20i%20Mela.jpg)

Jai pur
08-01-2015, 16:38
I nikt nie pochwalił, że stopę wykadrowałem - shame on You! :razz:

klasyczne ujęcia w wykonaniu doświadczonego fotografa nikogo nie dziwią;)
a z lajką wychodzi, że nada się do psów, jak i kotów, a i zakochane pary ogarnie, całkiem uniwersalny sprzęt - nie sprzedaję:)

ranbir kapoor
08-01-2015, 16:41
ma ktos z wawy 50 luxa i chcialby uzyczyc na kilka dni?

wpkx
08-01-2015, 16:43
Żebyś dekiel zgubił? :evil:

ranbir kapoor
08-01-2015, 18:17
Dlatego napisalem ze obiektyw
O dekielku nie wspominam

wpkx
08-01-2015, 18:28
Bez dekli nikt takich szkieł nie pożycza, a znowu Tobie nie pożyczy nikt z deklem... Toż to antyczna tragedia!
Chyba musisz zmienić nicka na Antygon.

matys
08-01-2015, 18:42
proponuje antyGONE tak troche bardziej europejsko brzmi ;-)

wpkx
08-01-2015, 18:43
Jako kontrapunkt do mistrzaucieczki? Genialne! Andrzej na prezydenta! :D

!AGresT
08-01-2015, 19:09
Dlatego napisalem ze obiektyw
O dekielku nie wspominam

No, tomicherowi pożyczyłeś bez dekielka ;)

o(t)ho
08-01-2015, 23:31
Nowe ceny faktycznie sporo wyższe. Cron 90 więcej o 3K... Gdybym wiedział, że aż o tyle nakupiłbym w celach spekulacyjnych ;)

Franek_
09-01-2015, 00:04

Nie z Wawy, ale mogę Ci podesłać. Zadzwoń jutro.

wpkx
09-01-2015, 00:10
Maciek... Mariowi chodzi o ASPH... Bądźże realistą - Twój już dawno nie robi zdjęć.

ranbir kapoor
09-01-2015, 00:10
a te nie z wawy nie sa przypadkiem inne?

wpkx
09-01-2015, 00:11
No właśnie.

ranbir kapoor
09-01-2015, 00:23
Maciek... Mariowi chodzi o ASPH... Bądźże realistą - Twój już dawno nie robi zdjęć.

a wlasnie ze nie

wpkx
09-01-2015, 00:29
Co nie? Co właśnie? Noktona od Tomichera odpożycz...

Franek_
09-01-2015, 01:38
Nic Was nie rozumiem .

sconner
09-01-2015, 01:45
Tak z czystej ciekawości, jaką kasę trzeba przygotować chcąc wiejść w ten system? Analog, jeden obiektyw, stan przyzwoity

Franek_
09-01-2015, 01:50
m3 dostaniesz poniżej 1'000 USD. m6 około 4'000 PLN. Obiektywy Voigtlandera to koszt ok. 1'500 PLN. Czyli koło 5'000 PLN masz dobry aparat i obiektyw w dobrej kondycji, sprzęt któremu nic nie brakuje i sie nie zestarzeje, bo juz jest stary. Na pewno nie bedzie przeszkadzać w robieniu zdjec. Tańsze body to Voigtlander Bessa lub Minolta CLE. Względnie sensownie wyceniona optykę ma tez Zeiss.

JacekB
09-01-2015, 02:49
Ja przy tej okazji się podliczyłem. Wyszło mi, że w ramach fanaberii na dwie M3, cztery obiektywy, Leicameter, 4 filtry, 1 soczewkę korekcyjną, 1 tradycyjny futerał skórzany i pobyt serwisowy jednego aparatu u Herr Wienera wydałem w sumie w przybliżeniu tyle (nieco mniej), niż wydałbym na Nikona Df z 1,8/50. Wszystko w ogólnym stanie dobry - dobry plus, tylko ten futerał mocno zdezelowany, ale przez to pioruńsko klimatyczny. :D Szkła obiektywów w stanie perfekcyjnym. Soczewka droga jak cholera, bo kupiłem nową za 120 eurosów w lajkaszopie. Czyszczenie i regulacja aparatu nie zawsze konieczne, ale na ogół wskazane. Herr Wiener wziął 150 euro i sprzęt nie tylko wygląda, ale również działa jak nowy. Drugi korpus może też oddam, a może nie, bo na razie nie ma potrzeby.

Podstawowy zestaw M3 plus Elmar 2,8/50 w dobrym stanie spoko idzie pozyskać za 600-700 euro, tylko potrzeba trochę cierpliwości. M2 z takim samym obiektywem nawet taniej o jakieś 100 euro.

sconner
09-01-2015, 07:59
Te 600-700 za m2 z elmarem to niezła cena (m3 nie ma ramek 35, nie da się bez tego żyć) tylko to nie jest ich koniec życia przypadkiem? Jak rzuciłem okiem na eBay to spod okleiny widać rdzę, przynajmniej wygląda jak rdza :)

doktor
09-01-2015, 09:13
Jest jeszcze Ikon Zeissa, nieprodukowany od 2 lat. Myślę, że około 3000 zł w stanie miętowym można znaleźć.

tilt
09-01-2015, 09:35
Myślę, że około 3000 zł w stanie miętowym można znaleźć.
Oj ciężko, chyba, że źle szukam - raczej 4000-5000 PLN :/

Franek_
09-01-2015, 11:46
To musiały podrożeć, bo jak m7 szukałem, to Ikon kosztował jakos tak, jak Doktor mówi.

JacekB
09-01-2015, 12:20
Te 600-700 za m2 z elmarem to niezła cena (m3 nie ma ramek 35, nie da się bez tego żyć) tylko to nie jest ich koniec życia przypadkiem? Jak rzuciłem okiem na eBay to spod okleiny widać rdzę, przynajmniej wygląda jak rdza :)

Da się żyć z M3 bez ramek 35, albowiem jest na to sposób i to jeszcze jak fantastyczny: Summiluxy, Summicrony i Summarony 35 mają warianty z oczami a'la Gooffy, specjalnie skonstruowane pod M3. Na wystawach i w muzeach techniki służą one jako przykład geniuszu połączenia pierwszorzędnej optyki z pierwszorzędną mechaniką. :smile: Ale można zamiast nich wziąć M2 z gotowymi ramkami i zwykłą wersję 35. To jest ukryty urok M2, która w ten sposób okazuje się być wcale nie wersją M3 dla ubogich, lecz pełnoprawnym pierwszym wyborem dla tych, którzy wolą 35 mm jako podstawowy obiektyw.

Nie jest koniec życia, tylko trzeba się rozejrzeć po rynku i cierpliwie wyczekać. W ciągu kilku tygodni na bank się trafi ten właściwy wymarzony egzemplarz w dobrej cenie. To jest tak samo jak z zakupem używanego Mercedesa od dziadka, który jeździł raz w tygodniu do kościoła.:smile:
Dobrze jest przechodzić od czasu do czasu koło jakiegoś renomowanego sklepu foto z działem sprzętów używanych. Tam się trafiają okazje nawet lepsze niż na ebajach. W taki sposób pozyskałem najpierw zestaw z obiektywem za 650, wkrótce potem drugi korpus za 550, a jeszcze kilka dni później Summicrona 50 z oczami (wersja dual range) za 350. Były w takim pięknym stanie, że nie umiałem się oprzeć za te pieniądze. To zaszalałem i wziąłem jeszcze ów skórzany futerał za 30, a firmowy lajczany pasek do drugiego dostałem w gratisie jako szacowny klient. :smile:
Można wydać trochę więcej w lajkaszopie i wtedy przeważnie ma się w tej cenie koszty podstawowego przeglądu.

Zeiss Ikon to również jest słuszna koncepcja, jak na ogół słuszne są koncepcje doktora. :smile:

sconner
09-01-2015, 12:41
Może zapoluje na wakacje :) Martwi mnie tylko ta rdza, to nie taj że rdza może być w każdym egzemplarzu pod okleiną? Ten aparat ma w końcu 60 lat, jest ode mnie trzy razy starszy :)

Franek_
09-01-2015, 12:44
Jaka rdza? Te przetarcia to się farba wyciera i pokazuje mosiądz czy tam to coś, z czego aparat jest zrobiony. To lans jest, nie rdza.

sconner
09-01-2015, 12:47
No to nie było pytania, jak daje +10 do lansu to nie ma się nad czym zastanawiać

JacekB
09-01-2015, 12:50
Nie ma strachu. Te aparaty przeżyją nas i nasze wnuki. :)

Franek_
09-01-2015, 12:50
Takie coś to lans:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/2vJNoJ-2.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/537/2vJNoJ.jpg)

ranbir kapoor
09-01-2015, 12:57
lansem to jest wersja Kravitz Edition

http://lavidaleica.com/content/lenny-kravitz-edition-leica-m-confirmed

Jai pur
09-01-2015, 13:06
lansem to jest wersja Kravitz Edition

http://lavidaleica.com/content/lenny-kravitz-edition-leica-m-confirmed

widać, że Always On The Run

a wracając do podwyżek, to mnie zmartwili, planowałem elmarita 28 za jakis czas, a tu 9 tysi, za obiektyw ze światłem 2.8 nie wygląda to zachęcająco, najwyżej biogona kupię...

JacekB
09-01-2015, 13:48
Ja to Elmarita 28 ASPH wczoraj wieczorem pod prysznicem zaplanowałem na dzisiaj, dopóki można szaleć po starych cenach i dopóki obowiązuje Gutschein na 250 eurosów, ale nie mogę się zdecydować, czy rzeczywiście go potrzebuję. Może do poniedziałku się zdecyduję. W razie czego do miejscowego lajkaszopu nie mam daleko. :mrgreen:

Jakiś szeroki kąt ogólnie biorąc przydałby się, ale z drugiej strony obawiam się upierdliwości fotografowania przez dodatkowy wizjer. Biogon 2,8/28 ZM jest co najmniej równie zacny za pół ceny Elmarita, ale ma większy rozmiar filtra, więc potrzebny byłby drugi komplet. Urok 28 ASPH leży dla mnie w filtrach 39 mm i w ogólnych gabarytach.

Może zapoluje na wakacje :)

Nie czekałbym aż do wakacji. To jest pół roku zmarnowanego fotożycia. Człowiek pojmuje to dopiero wtedy, gdy na własnej skórze poczuje "Freude am Fahren". Się pytam sam siebie, gdzie ja miałem rozum 20 lat temu, że mię wtedy kręciły zumy i autofokusy, zamiast od razu wchodzić w pjure fotografi. :mrgreen:
Tym bardziej, że teraz po świętach społeczeństwo się wyprztykało z kasy i będzie mniej kupować. Do wiosny powinno być trochę fajnych sonderangebotów.

JacekB
09-01-2015, 14:29
Z drugiej strony do sporadycznego lajkowego fotografowania szerokim kątem w góralskich okolicznościach przyrody aż zanadto wystarczający byłby Skopar 4/21, równie malutki i poręczny, również na filtry E39, również wymagający dodatkowego wizjera i za jedną czwartą ceny Elmarita 28 asph. No to się łamię, czy w ogóle jest sens. Każdy ma swoją antyczną tragedię. :mrgreen:

Franek_
09-01-2015, 15:29
Si, senor.

Mariusz888
09-01-2015, 16:29
Widzę, że ceny nadal w górę -w sensie że zaktualizowali już praktycznie wszystko... 50/1.4 o 3k zł w górę, 90/2 tez o 3k zł... :| Przyznam, że z nowymi cenami to trochę ich poniosło bo gdzieś widziałem, że ceny miały wzrosnąć o 250 Euro, a nie o 3x tyle... Orientujecie się czy to ogólnie duża podwyżka wszędzie czy tylko w PL tak mocno poszły ceny w górę? Na razie nie planuję zakupów ze względu na fundusze, ale jeżeli za granicą jest taniej to nawet dla zasady wolę kupić i zapłacić za przejazd aniżeli dać się orżnąć w PL... :roll:

Cooder
09-01-2015, 16:48
a wracając do podwyżek, to mnie zmartwili, planowałem elmarita 28 za jakis czas, a tu 9 tysi, za obiektyw ze światłem 2.8 nie wygląda to zachęcająco, najwyżej biogona kupię...

Są jeszcze używki, ale tu ceny pewnie też pewnie za jakiś czas przejdą odpowiednią "korektę" :-/

JacekB
09-01-2015, 17:25
Ken R. napisał był:
"Warning: if you worry about the price, don't buy LEICA. LEICA is not a brand for people who worry about price;" :mrgreen:

Franek_
09-01-2015, 17:27
Bzdura.

JacekB
09-01-2015, 17:32
To niekoniecznie znaczy, że z definicji musi być superdrogo. Na moim przykładzie widać, że nie musi. Cyfrowe Nikony i Canony wyszłyby drożej. A magię mają mniejszą. :)

Na przykładzie wspomnianego Elmarita 28 ASPH: do grudnia kosztował bodajże 1900, a teraz ma powystawiane UVP 1955, 1989 i podobnie. Summicron 50 był w 2014 r. do wzięcia jakoś chyba za 1850, a teraz ma cenę wywoławczą 1990. Summilux 50 skoczył o ca. 200 euro. Taka jest skala podwyżek w Vaterlandzie Leiki.

Cooder
09-01-2015, 17:46
Ken R. to komediant, którego nie wypada cytować na forach foto ;-)

A jeśli chodzi o ceny na Mysiej, to z mojego doświadczenia wynika, że panowie są tam elastyczni.

JacekB
09-01-2015, 18:00
A mnie się podoba podejście Kena do Leiki. Niemcy mówią w takich przypadkach: es werden alle Klischees bedient, czyli wszystkie stereotypy są pięknie obsłużone. :mrgreen:
Innych fragmentów jego strony raczej szczegółowo nie czytam, ale te o Leice bardzo chętnie. :)

Dla ułatwienia przyszłych obliczeń i przymiarek zakupowych dodam, że Berlin-Warszawa-Expressem w jedną stronę spokojnie można obskoczyć za 49 euro pierwszą klasą, z herbatą i Prince Polo w cenie biletu! :mrgreen: Drugą klasą - bez batonika, ale z opcją wycieczki do Warsu - idzie pojechać za 29 euro. Wyruszając z Warszawy o 5.55 jest się w Berlinie po 11, a ostatni powrotny BWE odjeżdża po 17:30 i jest w Warszawie o 23. Przez tyle godzin w Berlinie to pół tamtejszego lajkaszopu można wykupić i jeszcze na kebaba na dworcu zdążyć. Taki mamy urok członkostwa w Unii Europejskiej. :mrgreen:

Inne atrakcje tej podróży fajnie opisał Steffen Möller, więc nie będę tutaj powtarzać. :)

Franek_
09-01-2015, 20:07
Sarajevo Street Photo Edition? ;-)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/u0F5qw-2.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/537/u0F5qw.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/CH1ENv-2.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/537/CH1ENv.jpg)

Franek_
09-01-2015, 23:45

Nie wiem czy wiesz, na co się piszesz... Może jednak jakąś Sigmę pożycz?

Przykładowo Summilux 1.4/50 za którego trzeba zapłacić 13000 zł jest wyraźnie groszy niż prawie 4x tańsza Sigma A 1.4/50... To są fakty potwierdzone pomiarami a nie wydumane opowiastki o magii i plastyce.
cytat z Optyczne.pl

ranbir kapoor
10-01-2015, 01:22
dalem sie poniesc oczami wyobrazni i widze jak stojac przed gablota ze szklami sigmy slowa te wypowiada Bogusław Wołoszański

JacekB
10-01-2015, 02:07
Po czym świeci latarką prosto w ślepia M240 z Summiluxem bez dekielka i dramatycznie łamiącym się głosem obwieszcza, że złapał flarę. A jutro mamy tutaj 600 nowych postów o tym, jaki to szajs są te Leiki z pożyczonymi Summiluxami z drugiej ręki. :mrgreen:

Pawel92
10-01-2015, 08:10
Jakby coś, to mam latarkę...

jo44
10-01-2015, 09:26
Jakby coś, to mam latarkę...
ASPH? Bo jeśli nie to się nie liczy! :)

Franek_
10-01-2015, 09:54
Co wy wiecie o flarze ASPH?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/mUFuAv-2.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/673/mUFuAv.jpg)

Pawel92
10-01-2015, 09:58
Czy to UFO za oknem?

Franek_
10-01-2015, 09:59
Nie, to bóg się rodzi, a moc truchleje.

Pawel92
10-01-2015, 10:19
No i wszystko jasne.

wpkx
10-01-2015, 11:38
Nie, to bóg się rodzi, a moc truchleje.

Pan Niebiosów obrażony...

Jai pur
10-01-2015, 12:03
Franek, widzę, że Jasna Strona Mocy nic Cię nie zmieniła

ranbir kapoor
10-01-2015, 13:37
Franek zmienia sie niczym kalejdoskop

JacekB
10-01-2015, 13:46
Ale czy ta flara ASPH jest z drugiej ręki? Bo jak nie to się nie liczy i uprasza się ukarać winowajcę za robienie OT w wątku. :mrgreen:

Franek_
10-01-2015, 14:15
Ja wszystko mam z drugiej lub trzeciej ręki. Jestem człowiekiem secondhandem. Nie mylić z człowiekiem z Baltony.

wpkx
10-01-2015, 15:08
Ale z JacekiemBe czyli "Człowiekiem z M3" jak najbardziej. To sławny gość - nawet film o nim był, z Kobielą w roli głównej...

JacekB
10-01-2015, 16:24
He, he, jak przyjdzie czarna godzina i będę musiał sprzedać, to już widzę oczyma wyobraźni moją ofertę na znanym portalu aukcyjnym: M3 - jedyny aparat, który wszedł do historii polskiej kinematografii.:smile:

Jakby dzisiaj kręcili "Zezowate szczęście", to zapewne miałoby tytuł "Piszczyk- człowiek z M240 z drugiej ręki" :mrgreen:

doktor
10-01-2015, 19:39
Jakby dzisiaj kręcili "Zezowate szczęście", to zapewne miałoby tytuł "Piszczyk- człowiek z M240 z drugiej ręki"

Na zezowate szczęście też się*możesz powołać. Wystarczy, że dalmierz będzie rozjechany.

popi
11-01-2015, 01:08
Ja wszystko mam z drugiej lub trzeciej ręki. [...]

+1

Bach
11-01-2015, 18:37
Biedny Ashwin Rao dostrzega różnice w obrazku pomiędzy M9 a M240:

http://www.stevehuffphoto.com/2014/10/31/from-the-leica-m9-to-the-leica-m240and-back-to-the-m9-by-ashwin-rao/

Mariusz888
11-01-2015, 23:35
Biedny Ashwin Rao dostrzega różnice w obrazku pomiędzy M9 a M240:

http://www.stevehuffphoto.com/2014/10/31/from-the-leica-m9-to-the-leica-m240and-back-to-the-m9-by-ashwin-rao/

Podobnie mogę napisać, że na tej samej stronie w teście M240 Steve napisał:

The color…oh the color. Color can be MUCH MUCH richer and more beautiful than it was with the M9.
:)
Dalej napisał również:

The M output is even better than the M9 in every single way (and I know many M9 shooters are shaking their fist at me right now) and once someone works with the files of the new M they will see this for themselves.
a w końcu:

The color is much much different than the M9. The color signature is not like the D800 or 5D II or II either. It is what I call “The new Leica color” and it is much richer, deeper (than the M9) and the sensor handles reds much better as well where the M9 had a tendency to blow them.
Co to udowadnia? Właściwie wszystko i nic - przed zakupem robiłem porównania M9 i M240 i faktycznie obrazek z nich przy porównaniu bezpośrednio RAW'ów jest inny, natomiast da się zrobić tak aby był praktycznie identyczny. Natomiast zgadzam się że M240 praktycznie pod każdym względem jest sporym krokiem naprzód w porównaniu do M9, która notabene również jest świetnym aparatem. Ale po prostu ergonomia w sensie wypustki pod kciukiem, lepszym akumulatorem, ogólną obsługą, wreszcie sensownym wyświetlaczem i jeszcze kilkoma rzeczami jest po prostu lepsze niż M9. Obie puszki są świetne, ale M240 jest lepsze i nie ma co zakrzywiać rzeczywistości.

Jeżeli ktoś na siłę się upiera że woli M9 to niech kupi M9 (ew. w wydaniu M9P czy też M-E), a reszta kupi M240 lub Monochroma ;)

Keek
11-01-2015, 23:55
A propos M240 to ktos mi kiedys donosil, ze sa problemy z szykoscia. Chyba chodzilo o to, ze aparat ma jakies opoznienia na spuscie. Nie wiem ile w tym prawdy, nie sprawdzalem.

Sławek
12-01-2015, 00:05
A propos M240 to ktos mi kiedys donosil, ze sa problemy z szykoscia. Chyba chodzilo o to, ze aparat ma jakies opoznienia na spuscie. Nie wiem ile w tym prawdy, nie sprawdzalem.

Jak ten ktoś robił z LV (albo LV z wykorzystaniem EVF2) to rzeczywiście jest jakoś tak dłużej. Jak normalnie "na wizjer" to jest szybko.

ranbir kapoor
12-01-2015, 00:27
mialem M240 kilka dni jedynie, wiec moze nie odkrylem jakiegos myku, czegos co sie ustawia w menu
ale rzeczywiscie bylo tak ze dzialal wolniej, myslal w jakim trybie sie uruchomic i kadry uciekaly

Sławek
12-01-2015, 00:47
myslal w jakim trybie sie uruchomic i kadry uciekaly :shock:

Specjalnie nie porównywałem czasów reakcji po włączeniu M i M9 (którą miałem kilkanaście dni) ale nie zauważyłem różnicy.
Pytanie dotyczyło czasu rekcji po przyciśnięciu spustu i tu jak najbardziej w trybie LV jest dłużej niż "na wizjer" - gdzie jest reakcja od razu.

Mariusz888
12-01-2015, 00:55
Ja również nie widzę najmniejszego problemu z szybkością działania czy czasem reakcji. Natomiast jak jest w LV to w sumie nie wiem bo generalnie nie używam - wolę wizjer :)

Sławek
12-01-2015, 01:06
wolę wizjer :)

Ja też, ale jak próbowałem crona 90 to coraz bardziej dojrzewam do myśli, że to nie jest taka głupia rzecz ten EVF2 :).
A podpinałem też inne szkła (nikonowskie) i szczególnie MF N105/2.5 fajnie daje radę.

Franek_
12-01-2015, 09:20
Ja uważam, że przy mojej m-e to m240 jest demonem prędkości. Jedna na siedem - osiem prób uruchomienia mojego aparatu kończy się bez efektu. Trzeba wyłączyć i włączyć ponownie, wtedy poczekać, aż pomiga sobie przez kilka sekund to czerwone światełko z tyłu, i dopiero robić zdjęcia. A zawieszenie się aparatu, do którego ogarnięcia trzeba wyjąć baterię to tak raz w tygodniu się zdarza, jak więcej robię, to częściej. Jak robiłem ostatnio zdjęcia na koncercie, to przez godzinę aparat mi się z sześć razy tak na amen zawiesił.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/mt4OZk-1.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/537/mt4OZk.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/scooYE-2.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/910/scooYE.jpg)

Cooder
12-01-2015, 10:01
Ja uważam, że przy mojej m-e to m240 jest demonem prędkości. Jedna na siedem - osiem prób uruchomienia mojego aparatu kończy się bez efektu. Trzeba wyłączyć i włączyć ponownie, wtedy poczekać, aż pomiga sobie przez kilka sekund to czerwone światełko z tyłu, i dopiero robić zdjęcia.

Chyba już kiedyś Ci wspominałem, że pomóc może starszy firmware. Ale to w M9. Firmware do M-E zdaje się są inne... Akurat na dniach miałem potwierdzenie tej teorii. Nie wiedzieć po co, zrobiłem aktualizację do 1.202 i naciąg migawki znów się wiesza. Wracam do 1.176...

Flara na 2. zdjęciu całkiem ładnie wpisała się w kompozycję :-)

Franek_
12-01-2015, 10:15
Wgrywałem już jakiś inny firmware. Kompletnie bez różnicy jest.

Cooder
12-01-2015, 10:27
No to szkoda :-/ w M9 działa.

To jeszcze 2 pytania:
1. Masz może włączony tryb Descreet?
2. Używasz wciąż tych samych kart pamięci? Bo M9/M-E nie lubią się z niektórymi, a problemy z zapisem mogą opóźniać naciąg

Franek_
12-01-2015, 10:39
1. Si
2. Kartę mam jakiegoś SanDiska 95mb/s od początku odkąd mam aparat.

Cooder
12-01-2015, 10:41
1. Si
2. Kartę mam jakiegoś SanDiska 95mb/s od początku odkąd mam aparat.

ad 1: To wyłącz ;-) Jak to nie pomoże (a powinno), to:
a2 2: Potestuj inne.

Bach
12-01-2015, 15:09
A tych to pogięło aby tworzyć specjalny wątek dla sensora CCD Leiki, jakby miało to jakieś znaczenie.... http://www.l-camera-forum.com/leica-forum/leica-m9-forum/356832-defence-ccd-sensor-leica-m-cameras.html

Ale to jeszcze nic, tu dopiero są popaprańcy którzy podpisują się pod petycją do Leiki (już kilkaset podpisów userów M), aby firma w następnej M wróciła do sensora CCD i go udoskonaliła, a z M240 wzięła tylko wszystkie funkcjonalne poprawki i nowości jakie to body otrzymało, poza CMOS :

http://photographsbypeter.com/2013/11/16/an-open-letter-to-leica/

Całe szczęście że tutaj nikt temu zabawnemu pomysłowi nie kibicuje.

qbic
12-01-2015, 16:12
CMOS użyty przez Leice to crap, zachowuje sie tak samo jak Canonowe CMOS'y które w cieniach mają kratownice.

Keek
12-01-2015, 16:47
Wszystkie testy zaleza od tego kto te testy robil. Pomiajac to, ze w zyciu bym zadnej Lajki nie wzial do reki, wiec opierajac sie tylko na teorii czy tez na TYM (http://www.dirkahlgrim.com/wordpress/?p=1637) artykule, ja roznice widze az nadto wyrazna.

wpkx
12-01-2015, 17:01
w zyciu bym zadnej Lajki nie wzial do reki

Robert, doprawdy?
Zatem, w czyim życiu? (Świat cały się zastanawia...)

Keek
12-01-2015, 18:34
Robert, doprawdy?
Zatem, w czyim życiu? (Świat cały się zastanawia...)

Lajka to zlo. Zabija prawdziwa fotografie. Zamiast sie skupiac na temacie zaczyna sie mierzenie miekkosci bokehu.

wpkx
12-01-2015, 18:44
Bokeh też jest tematem, i kto jak kto, ale Ty powinieneś mieć tego świadomość. Nawet, jeśli subiektywnie nie uznajesz go w ogóle.

Porozmawiajmy o bokehu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227579&highlight=porozmawiajmy+o+bokehu

qbic
12-01-2015, 18:51
Lajka to zlo. Zabija prawdziwa fotografie.

Fotografie zabijają kiepskie zdjęcia :-P

doktor
12-01-2015, 18:56
zaczyna sie mierzenie miekkosci bokehu.

Nooo, czyżby miało to oznaczać wprowadzenie odrobiny pikanterii do tego wątku....

wpkx
12-01-2015, 19:06
Robert chyba ma fazę i próbuje ją przeforsować jako sztukę dla sztuki... retorycznej. ;)

A ja zapomniałem dodać, że moje zalinkowane zdjęcie jest z M9 przy F1.0 - czyli z czegoś, czego być nie powinno - Leica Glow & Leica Look only by F6.3. :mrgreen:

o(t)ho
12-01-2015, 20:17
Btw, dyskusja o 'magii' crona 50 apo: http://www.l-camera-forum.com/leica-forum/leica-m-lenses/359680-50-apo-summicron-available.html - od połowy strony i dalej...

Franek_
12-01-2015, 20:49
Temat robi się coraz ciekawszy, choć już od jakiegoś czasu nie mam pojęcia o czym jest.

wpkx
12-01-2015, 20:50
Temat robi się coraz ciekawszy, choć już od jakiegoś czasu nie mam pojęcia o czym jest.

O dupie Maryni, ale na F1.0:

http://wpkx.pl/L1017077C%20Na%20ulicy.jpg
źródło (http://wpkx.pl/L1017077C%20Na%20ulicy.jpg)

o(t)ho
12-01-2015, 21:08

O kształtach d... Maryny. Najwięcej kształtów ma abstrakcja.

wpkx
12-01-2015, 21:22
Bo abstrakcja jest czystym kształtem - samym w sobie. ;)

Keek
12-01-2015, 21:29
Lubie transparentnosc. Transparentnosc kamery, transparentnosc fotografa, ktory potrafi stanac za swoimi zdjeciami a nie wybijac sie przed nie. Nie lubie ozdobnikow. Aparat powinien rejestrowac swiat taki jaki widze. O ile w fotografii mody jest to zrozumiale to w szeroko pojetym dokumencie moim zdaniem przeszkadza. Nie mowiac o tym, ze w podobnych przypadkach nalezy dzielic sie zasluga z producentem sprzetu. "Fajne zdjecie, bo ma fajny bokeh" - czyli co? Brawa dla konstruktorow obiektywu?
Oczywiste, ze nawet daltonisci nie widza w pieknych szarosciach a i kolory to rzecz wzgledna, subtelniejsze to jednak roznice, niz nieostrosc na zdjeciu z postu wyzej. W ten sposob nie widza nawet krotkowidzowie.
Wracajac do Lajki. Aparat swietny. Po przyzwyczajeniu pozwala na intuicyjne uzytkowanie. Jednak w calej swojej slodkosci ma jedna, powazna wade, ktora przeszkadza w robieniu zdjec - cene. Nie chodzi o uzbieranie pieniazkow a o komfort fotografowania. Nie mozna poczuc sie z nim do konca swobodnie. Fakt, ze masz w reku wartosc niezlego samochodu powoduje, ze nie pojdziesz na calosc w zakamarkach warszawskiej Pragi, czy wroclawskiego trojkata. Ciezko bedzie podjac decyzje o walnieciu nim w twarz kolesia, ktory szarzuje w nasza strone z ciemnego kata klatki schodowej. Moze niektorzy nie maja takich problemow bo nie chodza po Pradze, albo maja tyle kasy zeby miec w zapasie cztery komplety M9, trzy Monochrom i siedem M240, niestety ja do takich nie naleze, wiec posiadanie Lajki mnie nie interesuje :D
Pozostaje jeszcze pytanie o wytrzymalosc aparatu. Wiem, ze sa tacy, ktorzy potarfia przekrecic Lajka 100k klatek, ale chodzi mi o porownaie do prasowych wolow roboczych, ktore przewalaja po 1000-2000 klatek dziennie. U kolegow od kotleta nie jest to rzecz niezwykla. I co? Po 100 dniach aparat do serwisu na dwa miesiace? Osobiscie nie znam nikogo kto uzywalby tego sprzetu jako glownego narzedzia do zarabiania pieniedzy (wykluczajac artystow i wykladowcow uczelni fotograficznych).
To pisalem ja - Kevin Lomax (jesli ktos zalapie kto zacz).

Jai pur
12-01-2015, 21:33
szkło 0,75 otwarte i opróżnione

źródło (http://imageshack.com/a/img540/1844/4XIGcq.jpg)

Robercie, to tylko na potrzeby tego zabawowego wątku:) Tak widziałem świat, daję słowo;)

wpkx
12-01-2015, 21:43
Lubie transparentnosc. Transparentnosc kamery, transparentnosc fotografa, ktory potrafi stanac za swoimi zdjeciami a nie wybijac sie przed nie. Nie lubie ozdobnikow. Aparat powinien rejestrowac swiat taki jaki widze. O ile w fotografii mody jest to zrozumiale to w szeroko pojetym dokumencie moim zdaniem przeszkadza. Nie mowiac o tym, ze w podobnych przypadkach nalezy dzielic sie zasluga z producentem sprzetu. "Fajne zdjecie, bo ma fajny bokeh" - czyli co? Brawa dla konstruktorow obiektywu?
Oczywiste, ze nawet daltonisci nie widza w pieknych szarosciach a i kolory to rzecz wzgledna, subtelniejsze to jednak roznice, niz nieostrosc na zdjeciu z postu wyzej. W ten sposob nie widza nawet krotkowidzowie.

Robert, a ja czasem lubię, by transparentność posunęła się do granicy absurdu, czyli przeniknięcia formy z treścią. Zdjęcie, które zalinkowałem właśnie takie jest - i mam nadzieję, że rozumiesz, o co mi chodzi. ;)

To tak subiektywnie, a subiektywny jestem zupełnie świadomie. Bo obiektywnie oczywiście zgadzam się z Tobą. ;)

PS Maciek, jak obliczyłeś światło opróżnionej butelki? ;)

Keek
12-01-2015, 21:52
Robert, a ja czasem lubię, by transparentność posunęła się do granicy absurdu, czyli przeniknięcia formy z treścią. Zdjęcie, które zalinkowałem właśnie takie jest - i mam nadzieję, że rozumiesz, o co mi chodzi. ;)

OK. Ale ja widze 96% formy, wyprodukowanej w niemczech, uzupelnione o 4% nic nie znaczacej tresci. No chyba, ze nawiazesz do przemijania mlodosci - i mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi chodzi :)

Zone mojej, ktora wlasnie zerka mi przez ramie, "przenikanie formy i tresci posuniete do granic absurdu kojarzy sie z eksperymentalnoscia, ktorej ona tam nie widzi". Probowalem dopytac sie wiecej, ale zasnela w miedzyczasie.

Jai pur
12-01-2015, 21:53
PS Maciek, jak obliczyłeś światło opróżnionej butelki? ;)

jak to skąd, z etykiety, zresztą exif to potwierdza8)

wpkx
12-01-2015, 22:23
OK. Ale ja widze 96% formy, wyprodukowanej w niemczech, uzupelnione o 4% nic nie znaczacej tresci. No chyba, ze nawiazesz do przemijania mlodosci - i mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi chodzi :)

Zone mojej, ktora wlasnie zerka mi przez ramie, "przenikanie formy i tresci posuniete do granic absurdu kojarzy sie z eksperymentalnoscia, ktorej ona tam nie widzi". Probowalem dopytac sie wiecej, ale zasnela w miedzyczasie.

Ta forma wcale nie musiała być wyprodukowana w Niemczech, aby odegrać swoją rolę. Treść nic nie znacząca jest dla Ciebie, bo Twój subiektywizm jest różny od mojego.
I oboje nie dostrzegliście żartu, a on też ma swoje kilka procent. :D

Masz tu inne przykłady tego, o co mi chodzi, jednak nie z M9 (i można powiedzieć po Twojemu, że z byle czego) więc już zupełnie wylatujemy poza obszar wątku:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242541&highlight=zamie%E6
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=243298&highlight=stardust
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=246971&highlight=multimoon

Jacek_Z
12-01-2015, 22:39
Ja rozumiem Keek. Moja podobna refleksja sie narodziła już dość dawno temu, a to przez oglądanie portretów robionych canonowską 85/1.2 i nikkorami itp optyką na 1.4. (lub 200/2) Mała GO jest głównym środkiem wyrazu i często to jest jedyny atut zdjęcia. To fajne (bawiłem sie 200/2) ale po zobaczeniu zdjęcia nr XXX .. nużące.
Nie chodzi więc tu o bokeh z cronów luxów itp, choć ... mikroskopijna GO i bokeh mają ze sobą wiele wspólnego.
Super gdy widzi sie zdjęcia z leiki ..z przymkniętego (nieco) czasem szkła.

ranbir kapoor
12-01-2015, 22:48
proponuje troche hazardu

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/b6eww4-2.jpg
źródło (http://i60.tinypic.com/b6eww4.jpg)

Keek
12-01-2015, 23:45
proponuje troche hazardu

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/b6eww4-2.jpg
źródło (http://i60.tinypic.com/b6eww4.jpg)

O wlasnie. Chyba jako jedyny w tym watku wnosisz tak wiele do dyskusji.

Cooder
12-01-2015, 23:56
Wklejając się ze swoimi pstrykiem pod zdjęciem Mario, mam wrażenie, że popełniam świętokradztwo, ale niech już będzie...

Bez bokeh:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/15398233193_03a53491e7_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/psFYgc)

Jai pur
13-01-2015, 13:59
wszystko wskazuje na to, że będę właścicielem elmarita 28 z drugiej ręki, wiec jak w temacie

co do innych rzeczy, o jakie już tu zahaczyliście, czyli osobistej fotografii wpkx, argumentów Keeka dot. dokumentu, a na deser znużenia Jacka bokehowym rozmemłaniem w portrecie, to trudno myśli zebrać;)
ranbir, Cooder - zdjęcia bardzo mi się podobają

Cooder
13-01-2015, 14:09
wszystko wskazuje na to, że będę właścicielem elmarita 28 z drugiej ręki, wiec jak w temacie

Z Mysiej? Właśnie się nad nim zastanawiałem ;-) W okularach nie ogarniam ramek do 28 mm, więc póki co nie mam pewności, czy to ogniskowa dla mnie...

Dzięki!

Keek
13-01-2015, 14:31
co do innych rzeczy, o jakie już tu zahaczyliście, czyli osobistej fotografii wpkx, argumentów Keeka dot. dokumentu, a na deser znużenia Jacka bokehowym rozmemłaniem w portrecie, to trudno myśli zebrać;)

No. Fajny watek moglby byc. Gdyby poza skupianiem sie na sprzecie, co tez ciekawe, nie zaprzeczam, pokazywac i pisac cos o zdjeciach, ktore robicie. Tylko wlasnie - pisac. Zdjec zrobionych Lajka, po wpisaniu w googla "M9" wychodzi tysiace. Gdybyscie dodali jeszcze do tego jakas krotka historie, moze watek wzioslby sie wyzej. Tylko, tak, wiem - znowu mi sie marzy nie wiadomo co. Ale w moze w koncu poczulbym magie, przekonal sie i poszedl kupic ten aparat.

ranbir kapoor
13-01-2015, 15:43
To ja chetnie dam opis do mojego zdjecia

wpkx
13-01-2015, 16:40
Wyręczę Cię: zdjęcie przedstawia złodziei mydeł hotelowych dzielących swój łup.

ranbir kapoor
13-01-2015, 17:58
dziekuje woytku

jo44
13-01-2015, 18:48
Wyręczę Cię: zdjęcie przedstawia złodziei mydeł hotelowych dzielących swój łup.
Jest i element hazardu - żaden się nie schylił... :)

ranbir kapoor
13-01-2015, 18:57
wizja Roberta spodobala mi sie wiec maja chwile kilka slow

zdjecie powstalo w wiezieniu w tacloban
hazard jest tam nielegalny ale w rzeczywistosci na porzadku dziennym
naczelnik wiezienia gdy juz mialem opuscic ten przybytek chcial bym w jego obecnosci wykasowal zdjecia na ktorych widac kosci, karty itd
caly moj pobyt tam nalezal do tych chwil kiedy ciesze sie ze mam mala kanciasta puszke w dloni a nie wielka puche krzyczaca z daleka - patrzcie jestem profi fotorgafem z lepszego swiata

jestem przekonany ze wielu zdjec ktore zrobilem nie powstalo by gdybym mial na pasku lustrzanke

wiec wszystkie te dyskusje o wyzszym iso, szybkostrzelnosci, lepszym lsd itd sa rozwazaniami teoretykow i nijak maja sie z rzeczywistoscia

tu maly set:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=257295

doktor
13-01-2015, 19:17
Temat znacznie bardziej przyziemny, czyli domowa manufaktura, w której powstaje ser tofu w okolicach Yogjakarty. Ziarna soi są moczone i zawijane w liście bananowca dla spęcznienia. Po jakimś czasie rozgotowywane, mielone i odciskane, a powstałe w ten sposób mleko sojowe jest koagulowane przy pomocy kwasu (np. cytrynowego). Powstający ser jest układany w foremkach i odciskany z pozostałości serwatki. Pod liściami bananowca widać biały worek, w którym była soja. Po wyciągnięciu go okazało się, że soja jest... made in USA.
Całość M9 i Zeiss Sonnar 50/1.5, iso 800 i dość trudne warunki oświetleniowe.

set: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256560&referrerid=6502

qbic
13-01-2015, 19:25
wiec wszystkie te dyskusje o wyzszym iso, szybkostrzelnosci, lepszym lsd itd sa rozwazaniami teoretykow i nijak maja sie z rzeczywistoscia

Gdyby nie teoria i pewne eksperymenty fizyków być może nie miałbyś do dyspozycji takiego sprzętu jaki masz. W sumie to nie wiem czy piszesz o wszelakich aspektach technicznych czy tylko o rozmowach przez osoby nietechniczne które się podniecają liczbami bez ich rozumienia....

Zaskakuje mnie nonszalancja w wypowiedziach ludzi którzy starają się za wszelką cenę drwić ze spraw technicznych - podnosząc wirtualnie swój ezoteryczny kunszt artysto-fotograficzny. Przypomina mi to wypowiedzi niektórych dziennikarzy którzy chwalili się ze mieli z matematyki mierny - natomiast z wodolejstwa same piąteczki.

puch24
13-01-2015, 19:42
Zaskakuje mnie nonszalancja w wypowiedziach ludzi którzy starają się za wszelką cenę drwić ze spraw technicznych - podnosząc wirtualnie swój ezoteryczny kunszt artysto-fotograficzny. Przypomina mi to wypowiedzi niektórych dziennikarzy którzy chwalili się ze mieli z matematyki mierny - natomiast z wodolejstwa same piąteczki.
Popieram w 100%

ranbir kapoor
13-01-2015, 19:55
ale o jakiej nonszalancji mowimy

mialem profi puszki nikona i gonilem za nowosciami i cyferkami
ale w pewnym momencie zauwarzylem ze zamiast mi ulatwiac to jedynie utrudniaja mi fotografowanie

z biegiem mojego rozwoju fotograficznego zmienialy sie priorytety

ktos kto robi sport moze potrzebuje wiecej klatek, cropa w puszce, sledzenia AF itd
ja przy moich reportarzach potrzebowalem malej, niepozornej puszki, wizjera w ktorym widze wiecej niz tylko kadr majac zdecydownie wieksza kontrole nad kadrem a to daje mi tylko dalmierz i jest jedna z podstawowych zalet tego aparatu

rozumiem ze ktos moze robic zdjecia nocne na iso5000 i mowic dla niego szumy w M9 sa nie do zakceptowania
ale niech druga strona zrozumie ze sa tacy ktorzy uzywaja noca max iso800 i w moim przekonaniu efekty ich pracy sa duzo lepsze

puch24
13-01-2015, 20:07
Moje poparcie dla wypowiedzi qbica było w całkowitym oderwaniu od reszty dyskusji - po prostu drażni mnie modna wśród niektórych "humanistów" i "ahtystów" poza pełna pogardy dla techniki i nauk ścisłych.
A zdjęcia ranbir kapoora akurat bardzo mi się podobają.

qbic
13-01-2015, 20:07
mialem profi puszki nikona i gonilem za nowosciami i cyferkami
ale w pewnym momencie zauwarzylem ze zamiast mi ulatwiac to jedynie utrudniaja mi fotografowanie

Nie neguje że masz taki user experience, nie każdy posiadający sprzęt dobry/nowy/egzotyczny/drogi/tani itp goni za nowościami. Tak jak i nie każdemu posiadany sprzęt utrudnia fotografowanie.

z biegiem mojego rozwoju fotograficznego zmienialy sie priorytety

To chyba normalne, każdy ma rożne okresy w swoim życiu.

rozumiem ze ktos moze robic zdjecia nocne na iso5000 i mowic dla niego szumy w M9 sa nie do zakceptowania
ale niech druga strona zrozumie ze sa tacy ktorzy uzywaja noca max iso800 i w moim przekonaniu efekty ich pracy sa duzo lepsze

Cóż za przypadkowa liczba :-) akurat dla mnie zaletą M9 zdecydowanie jest obraz z CCD-ka. Z tego co zauważyłem mocno obrabiasz zdjęcia w pewien specyficzny sposób (mocno podbite clarity?) - z CMOS'a wyszłaby sieczka - wtedy być może temat techniczny zyskałby rację bytu... co oczywiście nie wpływałoby na treść zdjęcia... pojawiłaby się tylko smutna przeszkadzajka wizualna.

Teraz pytanie - jaka druga strona? Max ISO800 to jakaś nowa frakcja? Nie do końca rozumiem chęć separowania się w jakieś obozy.

o(t)ho
13-01-2015, 20:58
zauwarzylem [...] reportarzach
Ja niezbyt merytorycznie (przepraszam), ale... jak ktoś kiedyś napisał:
Błędy człowieka czynią go sympatycznym. A w moim milczeniu też są błędy językowe. ;)

Twoje najsłabsze zdjęcia mają taki poziom, jakiego moje najlepsze pewnie nigdy nie osiągną...

JacekB
13-01-2015, 21:55
Gdyby poza skupianiem sie na sprzecie, co tez ciekawe, nie zaprzeczam, pokazywac i pisac cos o zdjeciach, ktore robicie.(...) Ale w moze w koncu poczulbym magie, przekonal sie i poszedl kupic ten aparat.
Ja to zwyczajnie. Idę sobie w celu turystycznym wśród gór alpejskich względnie piasków nadbałtyckich, albo jadę rowerem quer durch przez park, patrzę, jest fajne oświetlenie, ciekawe kolory i ogólnie interesujący motyw. No to staję, wyjmuję Leikę z kieszeni/plecaka (o ile nie mam jej na szyi), przysłonę na ogół zawczasu mam ustawioną na 8 albo 5,6, ewentualnie ją zmieniam, czas naświetlania biorę przeważnie z głowy (bywa też, że z Leicametra), pojedynczym długim lub podwójnym krótkim (zależy który aparat) ruchem kciuka naciągam migawkę, przykładam sprzęt do oka, staram się najlepiej jak umiem ustawić ostrość, a potem już tylko cyk i jest magia. :mrgreen:

Z matmy miałem piątkę na maturze, ale to kilka lat temu było. Tymczasem odezwała się we mnie dusza artysty, acz nie aż do tego stopnia, żebym miał za wszelką cenę upierać się przy f1,4. :mrgreen:

Ale ja się nie liczę, bo jestem tylko prostym analogowym człowiekiem z M3 z drugiej ręki. :)

hostman22
13-01-2015, 23:29
kupował ktoś może coś od użytkownika "login_zo" w serwisie aukcyjnym ? Miał m4 i m2 w cenach atrakcyjnych, tylko że już raz się przejechałem, na atrakcyjnej cenie stąd pytanie ;) i nie wiem czy jak znów czegoś nie wystawi, to czy nie zaryzykować... .

Sławek
13-01-2015, 23:58
Tak w ramach zdjęcia bez epatowania bokehem. f8. Cięcie na dole niezamierzone.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/L1000812-1.jpg
źródło (http://www.machslawek.neostrada.pl/L1000812.jpg)

pierkoo
14-01-2015, 02:11
kupował ktoś może coś od użytkownika "login_zo" w serwisie aukcyjnym ? Miał m4 i m2 w cenach atrakcyjnych, tylko że już raz się przejechałem, na atrakcyjnej cenie stąd pytanie ;) i nie wiem czy jak znów czegoś nie wystawi, to czy nie zaryzykować... .

hej, mało wypowiadam się na forum ale czytam już od dłuższego czasu.
To M-2 to ja własnie kupiłem ;) z tym że najpierw obejrzałem osobiście. Aparat wydaje się być w naprawdę ok stanie - będę wołał pierwsze filmy na dniach także wtedy się jeszcze wypowiem ale wszystko wygląda w porządku. Facet wydał mi się wiarygodny - bardziej pasjonat niż handlarz a może po prostu dobry aktor? Ja w każdym razie nie mam na razie zastrzeżeń do aparatu i mam nadzieje ze tak zostanie.

pozdr

sconner
14-01-2015, 10:37
Jaka cena?

krolewicz
14-01-2015, 10:51

różnica jest taka, ze mistrzucieczki robi zdjęcia, a Ty analizujesz banding po wyciągnięciu 2ev z cienia :)

tomek s
14-01-2015, 11:04
różnica jest taka, ze mistrzucieczki robi zdjęcia, a Ty analizujesz banding po wyciągnięciu 2ev z cienia :)

Uuu, dobre, dobre :-D
+1
Najważniejsze, żeby sprzęt nie przeszkadzał w robieniu zdjęć, ja właśnie wróciłem do przedpotopowego Canona 5D classic :twisted:
Jakby mnie było stać to chętnie bym taką M9 przygarnął, za kolory z CCD.
Pozdr

qbic
14-01-2015, 11:23

Słabo, brak argumentów, wycieczki osobiste, zapewne urażony canoniarz ;)

krolewicz
14-01-2015, 11:55
jakie wycieczki osobiste? napisałem prawdę, mario jest znany ze swoich zdjęć, a Ty z analizowania cyferek i szukania bandingu

qbic
14-01-2015, 12:03
To ze ty mnie znasz tylko od tej strony to już nie mój problem. Udzielając się wypadałoby coś wnieść do dyskusji .

matbe
14-01-2015, 12:24
Poruszanie tematu cieni w temacie Lejki, niczego do dyskusji nie wnosi - to nie jest system dla Ciebie.

qbic
14-01-2015, 12:37
Wypowiadanie się o cechach urządzenia który jest w temacie wątku nic nie wnosi? Nie rozmawiamy o tym czy to system dla mnie czy też nie.

ranbir kapoor
14-01-2015, 13:01
ale wydaje mi sie ze ty naprawde bardziej jestes powszechnie znany z tych wszystkich wyciagan z cieni a nie ze zdjec :)

zerknalem na twoje zdjecia w watku o sony i na blogu
nie widze w nich nic specjalnego + mam twoj glos - tym apratem nie da sie robic w nocy zdjec, wysokie iso to porazka

i po drugiej stronie mam np Franka ktory uchylajac rabka tajemnicy jest w trakcie duzego wielomiesiecznego projektu i w nocy uzywa max iso800 bo brak klapiacego lustra pozwala mu robic z reki z dlugimi czasami + mam jego nocne zdjecia na ktorych umiejetnie wykorzystuje znikome swiatlo, swietnie gra poruszeniami nadajac dynamiki

ktore zdanie do mnie bardziej trafi?

konkluzja jest taka ze to nie jest sprzet dla ciebie, ale pisanie ze nie nadaje sie do nocnych zdjec jest bledem

qbic
14-01-2015, 13:10
nie widze w nich nic specjalnego + mam twoj glos - tym apratem nie da sie robic w nocy zdjec, wysokie iso to porazka

Po pierwsze, gdzie pisałem o wysokim ISO? Musiałeś mnie pomylić z kimś innym... albo nie rozumiesz co napisałem.

Po drugie, ja twoich zdjęć nie oceniam, staram się tego nie robić, ale skoro już się zdecydowałeś iść w tą stronę to mogę tylko podziękować za spędzony czas na moim blogu (patrząc w statystyki kliknąłeś tylko na 1sza stronę i zdecydowałeś się na ocenę).

i po drugiej stronie mam np Franka ktory uchylajac rabka tajemnicy jest w trakcie duzego wielomiesiecznego projektu i w nocy uzywa max iso800 bo brak klapiacego lustra pozwala mu robic z reki z dlugimi czasami + mam jego nocne zdjecia na ktorych umiejetnie wykorzystuje znikome swiatlo, swietnie gra poruszeniami nadajac dynamiki

Tego nie wiem, nie jestem tobą, ale lepiej żeby moje nie trafiało bo najwyraźniej nie rozumiesz co napisałem.

konkluzja jest taka ze to nie jest sprzet dla ciebie, ale pisanie ze nie nadaje sie do nocnych zdjec jest bledem

Proszę o cytat, gdzie pisałem o wysokim iso i robieniu zdjęć nocnych? Prośba o czytanie ze zrozumieniem to chyba za dużo. Czy to jest sprzęt dla mnie czy też nie to chyba zupełnie inny temat.

ranbir kapoor
14-01-2015, 13:28
cytat w tym watku odnosnie M9" CCD - w dzien zaleta, w nocy wada" laczac to z tym co pisales i pokazywales w watku o sony - czyli nocne zdjecia na iso5000
jak inaczej odebrac twoje slowa niz jak pisanie o wysokim iso

ja wcale nie chce zaklamywac rzeczywistosci
jasne ze powiedzmy od iso1600 ten aparat daje kolorowa sieczke to przy aparatach nikona w ktorych mozna bez problemu uzywac teraz pewnie iso 10 000 i wiecej jest slabiutkim wynikiem

mowie jedynie o tym ze jak mam 2 zdania przeciwne to chetnie sie posilkuje tworczoscia autorow tych zdan

qbic
14-01-2015, 13:35
Problem jest taki że nie wygłosiłem zdania przeciwnego. Moja niechęć do Leicy M tylko i wyłącznie podyktowana jest kiepską technologią CMOS - i dotyczy to obrazu na niskich czułościach. Mając do dyspozycji szkła 1.0 po co komu wysokie ISO? Nie trzepie lustro - czas można wydłużyć itp itd...

Kolejna rzecz, mówiłem o technikaliach, dobre zdjęcie może być zrobione pudełkiem po butach - ale jeżeli schodzimy na taki poziom dyskusji to rozmowa o jakimkolwiek sprzęcie zaczyna tracić sens.

Czy posiłkowałeś się moją twórczością - raczej wątpię - nie znasz jej, zobaczyłeś 2 przypadkowe pstryki w wątku o sony (tak przypadkowe, bo aparat mam od tygodnia), 1 stronę z mojego bloga - na tej podstawie tworzysz jakąś moją wirtualną opinie.

Keek
14-01-2015, 19:31
ale wydaje mi sie ze ty naprawde bardziej jestes powszechnie znany z tych wszystkich wyciagan z cieni a nie ze zdjec :)

Przepraszam Cie Mariusz ale nie wiem do konca o czym piszesz. Porownujesz zdjecia kolegow Franka i Qubica pod katem fotografii czy techniki? Bo jesli masz na mysli zdjecia, to musisz byc pod duzym wrazeniem uroku osobistego Franka i niecheci do Qubica stawiajac jednego z nich wyzej nad drugim. No chyba, ze urok Summiluxa tak podzialal na Ciebie, lub lubisz dobrze opisane "projekty".

jakie wycieczki osobiste? napisałem prawdę, mario jest znany ze swoich zdjęć, a Ty z analizowania cyferek i szukania bandingu

Czy bycie znanym przeklada sie na jakosc zdjec?

ranbir kapoor
14-01-2015, 21:22
Robercie:

1 - porownujac tworczosc nie kieruje sie ani urokami osobistymi ani tymbardziej niecheciami
2 - urok osobisty summiluxa nie ma tu nic do rzeczy, Franek najczesniej uzywa elmarita
3 - w temacie fotografii przyjmij ze moge stawiac zdjecia Franka duzo wyzej niz qubika
4 - pod katem techniki nie porownywalem , podparlem sie zdjeciami Franka w dyskusji o tym ze M9 do nocnych zdjec sie nie nadaje bo nie ma dobrego wysokiego iso
5 - kolegi krolewicza tez nie zrozumiales
6 - dlaczego napisales "projekt"? - odbieram to jako dyskredytowanie

wpkx
14-01-2015, 21:31
Coraz ciekawiej, i to kto przeciw komu? :D
Zatem ze szklaneczką scotcha czekam na rozwinięcie akcji... jako prosty "Człowiek z M3" (tak Jacku, nie tylko Ciebie grał Kobiela... ;)):

http://wpkx.pl/IMG0024C%20Scotch%20vel%20Clowiek%20z%20M3.jpg
źródło (http://wpkx.pl/IMG0024C%20Scotch%20vel%20Clowiek%20z%20M3.jpg)

Keek
14-01-2015, 21:36
Robercie:

1 - porownujac tworczosc nie kieruje sie ani urokami osobistymi ani tymbardziej niecheciami
2 - urok osobisty summiluxa nie ma tu nic do rzeczy, Franek najczesniej uzywa elmarita
3 - w temacie fotografii przyjmij ze moge stawiac zdjecia Franka duzo wyzej niz qubika
4 - pod katem techniki nie porownywalem , podparlem sie zdjeciami Franka w dyskusji o tym ze M9 do nocnych zdjec sie nie nadaje bo nie ma dobrego wysokiego iso
5 - kolegi krolewicza tez nie zrozumiales
6 - dlaczego napisales "projekt"? - odbieram to jako dyskredytowanie

Blogoslawiona subiektywnosc sztuki.

!AGresT
14-01-2015, 21:46
Subiektywna sztuka błogosławieństwa.
A może sztuczne błogosławieństwo subiektywności?
Kto by się w tym połapał...

A z lejków to najbardziej lubię M7 (jak Franek), choć 9 też bym nie pogardził, gdyby body i każde szkło z osobna nie kosztowało więcej niż oba moje samochody. Z motocyklem włącznie.

ranbir kapoor
14-01-2015, 22:07
liczylem Robercie na nieco inna odpowiedz
wszak sam pisales kilka stron wczesniej ze warto dyskutowac, opowiadac o zdjeciach...

dodatkowo sam sobie zaprzeczasz, sam kryjesz sie pod haslem subiektywnosci sztuki, gdy mi wmawiasz ze kierowalem sie sympatia osobista a w dalszej kolejnosci sybiektywna przemiana jednego szkla w drugie

Keek
14-01-2015, 22:17
liczylem Robercie na nieco inna odpowiedz
wszak sam pisales kilka stron wczesniej ze warto dyskutowac, opowiadac o zdjeciach...

dodatkowo sam sobie zaprzeczasz, sam kryjesz sie pod haslem subiektywnosci sztuki, gdy mi wmawiasz ze kierowalem sie sympatia osobista a w dalszej kolejnosci sybiektywna przemiana jednego szkla w drugie

Nie zaprzeczam. Probuje sie dopasowac.
Summilux, Elmarit, Lajka, Zenit, kolorowe kredki - czy wazna nazwa, kiedy staje sie wazniejsza od tresci? Pozwol, ze Cie zacytuje - niezrozumiales.

ranbir kapoor
14-01-2015, 22:24
no nic, zamiast pisac czas zaczac jakis 'projekt"

doktor
14-01-2015, 22:52
jako prosty "Człowiek z M3" (tak Jacku, nie tylko Ciebie grał Kobiela... ):

Czekam na "Człowieka z M16". Tego zagrał chyba Tom Berenger.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/l1002868s-1.jpg
źródło (https://zciemniacz.files.wordpress.com/2013/08/l1002868s.jpg)

Panowie, ale o co chodzi, może placka na zgodę?

wpkx
14-01-2015, 22:58
Placek plackiem, a węgle się żarzą...

Pawel92
15-01-2015, 00:09
...i kto wie, co z tego moze jeszcze wyniknac...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/p5820689155-1.jpg
źródło (http://lech.zenfolio.com/img/s5/v128/p582068915-5.jpg)

wpkx
15-01-2015, 00:21
Trzeba uważać...

http://wpkx.pl/IMG0002C%20Street%20Photo.jpg
źródło (http://wpkx.pl/IMG0002C%20Street%20Photo.jpg)

Pawel92
15-01-2015, 00:28
Ja tam znowu nie pekam...

http://lech.zenfolio.com/img/s6/v137/p834476051-5.jpg
źródło (http://lech.zenfolio.com/img/s6/v137/p834476051-5.jpg)

JacekB
15-01-2015, 00:50
Zatem ze szklaneczką scotcha czekam na rozwinięcie akcji... jako prosty "Człowiek z M3" (tak Jacku, nie tylko Ciebie grał Kobiela... ;)):
Ale na tym obrazku to chyba jest "Człowiek z M4"? Czy źle widzę?:)

wpkx
15-01-2015, 01:03
Ale na tym obrazku to chyba jest "Człowiek z M4"? Czy źle widzę?:)

Cholera, zapomniałem, że zmieniłem mieszkanie... Brawo za czujność... Czuwaj! :D
Tutaj już naprawdę z M3:

http://wpkx.pl/IMG0026C%20Czlowiek%20z%20M3.jpg
źródło (http://wpkx.pl/IMG0026C%20Czlowiek%20z%20M3.jpg)

Ja tam znowu nie pekam...

Kasia też nie, mimo TAKICH person w kuchni:

http://wpkx.pl/IMG0025C%20W%20kuchni.jpg
źródło (http://wpkx.pl/IMG0025C%20W%20kuchni.jpg)

JacekB
15-01-2015, 01:26
Kurcze, jest M3 i Leicameter! To jesteśmy już dwaj prawdziwi twardziele w tym wątku z drugiej ręki. Plus jeden twardziel z M2, a gdyby jeszcze dołączył Franek z M7, to jedna butelka tego skocza będzie za mało. Aczkolwiek ja w zasadzie skocza nie piję, bo mi był mój gastrolog odradził, jak raz wrzody żołądka leczyłem. Powiedział, że wszelkie kolorowe to świństwo i kazał mi pić tylko czyściochę dobrze zmrożoną. I tego się trzymam. :)

wpkx
15-01-2015, 01:43
M3 to moja pierwsza.
Tylko, że dałem ją niejakiemu Adamczykowi do przesmarowania migawki, a ten typ, nie dość, że tragicznie niesłowny, to ją zwyczajnie, jak ostatni lamer, popsuł, urywając śruby od regulacji kurtyn.
Śruby, które nawet ja umiałem ustawiać, i dałem mu instrukcję. Bo samemu bałem się rozbierać dalej, a gość był sławny z renowacji analogów, tyle, że głównie MF. Niestety Leicę miał zdaje się w łapskach po raz pierwszy...
Oj, przydałby mi się ten Twój spec - Herr Wiener, tak? - ale on jest w Reichu...

JacekB
15-01-2015, 03:07
Tacy goście jak Herr Monsieur Wiener to jest wielki skarb całej postępowej ludzkości. On by pewnie tę migawkę naprawił i skóry za to z prostego człowieka by nie zdarł. :)
Tę starszą M3 (ona obiektywnie jest młodsza, ale w moich drugich rękach jest o miesiąc starsza) bardzo elegancko mi wyrychtował za przystępny pieniądz. Na AO nie wszyscy zaglądają, więc dam tutaj jeden przykład magii, a dla odmiany również coś na kolorowo z podręcznego zbioru. :-)

Ja to jak powiedziałem, mocno taki sobie artysta jestem. Przysłonę zwyczajnie jak prosty człowiek używam, przeważnie z zakresu 5,6-11, a ISO za ostatnich 5 lat jeden raz 800 założyłem, a normalnie to 100-400. Te szumy na wodzie to nie szumy z matrycy, lecz szumy od deszczu i wiatru na jeziorze. Tam jeszcze pada na połowie jeziora, a tuż obok przedwieczorne Słońce przebiło się przez chmury. Jak nie przetestować ponad 50-letniego Elmara 135 w takich warunkach? Do pełnej dziury go otworzyłem. :-)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/tcDDXX-1.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img673/5876/tcDDXX.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/b940E7-1.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img909/2184/b940E7.jpg)

matys
15-01-2015, 10:31
... mocno taki sobie artysta jestem...

Podoba mi sie to stwierdzenie.

Jai pur
15-01-2015, 15:12
Wrzucę zdjęcie, które powstało podczas tłumnej procesji - wycelowałem w burmistrza miasta idącego na czele i "wychciałem" by się obrócił. Jak widać, odebrał komunikat. Trzeba sobie jakoś radzić bez auto-focusa;)

źródło (http://imageshack.com/a/img540/8701/rhTBaT.jpg)

wpkx
15-01-2015, 16:49
... telepatią/telekinezą. ;)

Jai pur
15-01-2015, 17:38
... telepatią/telekinezą. ;)

to na początek, można też z zaskoczenia, prośbą, groźbą, a w ostateczności pozostaje czynna napaść z przymuszeniem,
zachowania fotografujących bywają różne...
...tu nic nie trzeba było robić

źródło (http://imageshack.com/a/img537/7181/QhquLr.jpg)

wpkx
15-01-2015, 17:52
O, fajne. I to bez tatuaży. ;)

Franek_
15-01-2015, 19:53
Przepraszam Cie Mariusz ale nie wiem do konca o czym piszesz. Porownujesz zdjecia kolegow Franka i Qubica pod katem fotografii czy techniki? Bo jesli masz na mysli zdjecia, to musisz byc pod duzym wrazeniem uroku osobistego Franka i niecheci do Qubica stawiajac jednego z nich wyzej nad drugim. No chyba, ze urok Summiluxa tak podzialal na Ciebie, lub lubisz dobrze opisane "projekty".

Czy bycie znanym przeklada sie na jakosc zdjec?

Te, Robert, ale o co Ci chodzi? Jakis bol duszy wyczuwam, nie znajac jego powodu. Nie mow, ze to przez ten telefon po pijaku z Wroclawia.. Sprobuj "Noz w wodzie" obejrzec, a nuz pomoze.

wpkx
15-01-2015, 20:18
Maciek! Bardzo proszę, abyś nie szargał imienia jednego z kilku najwybitniejszych dzieł kinematografii, wzywając tytuł jego nadaremno w ramach tutejszych durnych, personalnych niesnasek.

o(t)ho
15-01-2015, 22:53
to na początek, można też z zaskoczenia, prośbą, groźbą, a w ostateczności pozostaje czynna napaść z przymuszeniem,
zachowania fotografujących bywają różne...
...tu nic nie trzeba było robić

źródło (http://imageshack.com/a/img537/7181/QhquLr.jpg)

sen jak melancholia... klimat trochę jak u Magritte albo De Chirico, ale najbardziej chyba z Toma Wesselmanna...

Tak mi się skojarzyło:
Kto myśli pojęciami, nie zaś obrazami, popełnia wobec języka takie samo okrucieństwo jak ten, kto widzi tylko kategorie społeczne i nie dostrzega ludzi. - Jünger.

JacekB
16-01-2015, 00:36
Bo to jest właśnie magia Leiki. :)
Pomyśleć, że ojciec-założyciel imć Herr Oskar Barnack miał głęboko w nosie wszelką magię i w ogóle sztukę fotograficzną. On - jak to Niemiec - się znał na technice, a chodziło mu o to, żeby mieć lekki kompaktowy sprzęt, którym będzie można robić zdjęcia o jakości technicznej jak najbliższej dużemu formatowi. Bo chłop lubił górskie wycieczki i lubił robić zdjęcia, a miał astmę i trudno mu było dźwigać w góry ówczesne duże aparaty. Gdyby istniały wtedy cyfrowe lustrzanki i zumy Nikona, to być może nigdy nie dostalibyśmy szansy kupienia Leiki z drugiej ręki. :mrgreen:

wpkx
16-01-2015, 20:38
http://wpkx.pl/IMG0024C%20Willow.jpg
źródło (http://wpkx.pl/IMG0024C%20Willow.jpg)

Sławek
18-01-2015, 01:25
Jeszcze więcej :) I ułożone :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/L1001182-1.jpg
źródło (http://machslawek.neostrada.pl/L1001182.jpg)

jo44
18-01-2015, 01:34
Dobrze ułożone... :)