PDA

Zobacz pełną wersję : Tajemnicza premiera - Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8

_Edyta_
13-03-2015, 22:24
Oj... No przestańcie już zapodawać fotki przeskalowane do forum, bo informacji nie dostarczają za wiele.

oj, zgodzę się z tym
jak się zapoznam z nowym regulaminem wstawiania zdjęć , to wstawię własne JPeGi nie RAWy bo tych nie potrafię obrabiać ze zwykłego lenistwa a i braku czasu dla tej dłubaniny ;)
Po obróbce ,jak ktoś ma pojęcie co robi w danym programie to nawet foto z telefonu może zachwycać.

MilekS
14-03-2015, 01:18
Po obróbce ,jak ktoś ma pojęcie co robi w danym programie to nawet foto z telefonu może zachwycać.
Nawet bez obróbki. Skoro jest zmniejszone żeby się mieściło na ekraniku to cała szczegółowość, decydująca o tym który obiektyw jest lepszy i w jakich warunkach, zostaje zredukowana do zera.
A rozdzielczości telefonów są takie, że też wymagają przeskalowania. Różnice - przy zdjęciach wykonanych w dobrych warunkach - niezauważalne.

MilekS
14-03-2015, 01:22
Oczywiscie mam tylko D3 i swoje liche umiejetnosci ale moze jednak cos potrafie...
Przyznam, że byłoby wspaniale zobaczyć Twoje fotki cyknięte Sigmą, Tamronem, Nikkorem a wydrukowane w formacie A3+. I jestem pewien że róźnice by były istotne, chociaż warsztat fotograficzny ten sam. Narzędzia mają jednak pewne znaczenie!
Zresztą w wątkach technicznych koncentrujemy się raczej na tym, co potrafi sprzęt a nie co potrafi użytkownik. I szukamy porównań, wskazówek jaki sprzęt byłby najwłaściwszy do tego, co (i jak) sami fotografujemy.

Pokazane zdjęcia są wspaniałe. Ale nie przybliżają mnie do odpowiedzi na pytanie, czy powinienem kupić Tamrona czy Nikkora 80-400 AF-S.

karp1225
14-03-2015, 08:12
@MilekS - Szwajcarzy zrobili testy różnych szkieł na jednej matrycy i wychodzi im że 80-400 jest ostrzejszy od T 150-600.
http://www.lenscore.org/
Co ciekawe S 150-600 plasuje się pomiędzy tymi szkłami a wszystkich bije na glowę nowy C 100-400 :)

zeberek1
14-03-2015, 08:27
Ja wlasnie stoje przed dylematem wyboru T czy S... Wiem ze wybor Sigmy wersji Sport to szalenstwo cenowe ale co do Tamrona to mam watpliwosci co do jego trwalosci. Sigma wydaje sie swoja budowa i solidnoscia byc na poziomie. A porownanie szkiel niezle wypada...

gatewayfl
14-03-2015, 19:21
Sigma wydaje sie swoja budowa i solidnoscia byc na poziomie. A porownanie szkiel niezle wypada...
Właśnie wydaje się.. Sigma już wstrzymywała produkcję z uwagi na wady..
Różnica w wersjach sport i c będzie oczywista ale jak na dzień dobry już jest coś nie halo z zupełnie nowym szkłem to długo będzie trzeba czekać aby mieć miarodajne opinie użytkowników.
Na razie wycierał się materiał w dolnej części wysuwanego tubusu.
Tamron z pewnością jest już lepiej przetestowany i sprawdzony od Sigmy i co ważne bez takich niespodzianek.

Cichy
14-03-2015, 19:30
@MilekS - Szwajcarzy zrobili testy różnych szkieł na jednej matrycy i wychodzi im że 80-400 jest ostrzejszy od T 150-600.

Na pewno ? http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=929&Camera=453&Sample=0&FLI=3&API=0&LensComp=915&CameraComp=614&SampleComp=0&FLIComp=5&APIComp=2

zeberek1
14-03-2015, 20:15
No tak, coś mi się obiło po oczach o tym wstrzymaniu produkcji tylko nie wiedziałem dlaczego. Czyli te sztuki które są jeszcze do kupienia w sklepach miały by być z początkowej ewentualnie felernej partii?...

karp1225
14-03-2015, 21:00
@Cichy - tamte testy to można sobie w buty wsadzic - po pierwsze robione na różnych matrycach a po drugie takie cuda tam wychodzą że aż śmiac się chce :)
Przykładowo 600/4 Canona i Nikona w tych testach dzieli przepaśc a z tego co wiem różnice między tymio szkłami są kosmetyczne.Również wspominiany T 150-600 na 400mm jest prawie tak ostry jak 400/2,8...a w to nikt poważny nie uwierzy :)

zeberek1
14-03-2015, 21:06
I w taki to właśnie sposób zawsze coś będzie lepsze i "lepsiejsze", gorsze i "gorsiejsze"... A najlepsze zdanie to sobie człowiek wyrobi jak sam zacznie realnie używać.

karp1225
14-03-2015, 23:02
T 150-600 jest dobrym szkłem wartym swojej ceny,zamieszało na rynku i chwała mu za to...ale testy jak to testy różnie bywają robione - w różnych warunkach,niektóre pod zamówienie inne nierzetelnie dlatego trzeba miec do nich odpowiedni dystans - dla mnie ważniejsze są odczucia i opinie użytkowników.

FHR
15-03-2015, 14:39
Mam i ja :) Czekam na pogodę i pierwsze wyjazdy w plener, zobaczymy czy się polubimy... Jak nie, to pójdzie dalej w świat :)

DJ crazy
15-03-2015, 14:47
Zamawial ktoś z Was jeszcze z valuebasket?

raftik
15-03-2015, 16:43
A u mnie niestety przestaje chwilami działać AF w Tamronie, dzieje się to losowo ale niestety ma miejsce. Czasami cały dzień nic się nie dzieje a czasami nie reaguje na spust, załącza się jedynie stabilizacja ale AF ani nie drgnie. Dzisiaj musiałem lekko odkręcić szkło od korpusu i wkręcić ponownie i zaczął działać :( Zastanawiam się czy to problem z Tamronem czy z D300s ale wydaje się, że ze szkłem skoro w tym czasie działa stabilizacja.

Niby jest gwarancja 5 lat ale jak ja im udowodnię że czasami nie działa AF, znając życie u nich zadziała.

zeberek1
15-03-2015, 16:55
Oj te wspolczesne sprzety... Kiedys to chyba ze wiertarke urwal a teraz te wszystkie hsmy swmy itp...

raftik
15-03-2015, 16:58
A mógłby się AF spieprzyć całkowicie to bym wysłał do reklamacji i z głowy a tak nie wiem co robić. Co prawda zdarzy się to raz podczas sesji czasami wcale ale nigdy nie wiem czy nie w tym najważniejszym momencie mnie zawiedzie :(

FHR
15-03-2015, 17:58
Zastanawiam się czy to problem z Tamronem czy z D300s ale wydaje się, że ze szkłem skoro w tym czasie działa stabilizacja.

A na D610 jak jest?

raftik
15-03-2015, 18:04
Nie brałem na ptaki jeszcze bo raz, że tracę kropa to nie ta seria, bufor i AF :( ale chyba będę musiał się przełamać i spróbować. Oczywiście w domu ani na jednym korpusie ani na drugim AF się nie przyciął.

Dark
15-03-2015, 19:33
A u mnie niestety przestaje chwilami działać AF w Tamronie, dzieje się to losowo ale niestety ma miejsce. Czasami cały dzień nic się nie dzieje a czasami nie reaguje na spust, załącza się jedynie stabilizacja ale AF ani nie drgnie. Dzisiaj musiałem lekko odkręcić szkło od korpusu i wkręcić ponownie i zaczął działać :( Zastanawiam się czy to problem z Tamronem czy z D300s ale wydaje się, że ze szkłem skoro w tym czasie działa stabilizacja.

Niby jest gwarancja 5 lat ale jak ja im udowodnię że czasami nie działa AF, znając życie u nich zadziała.

A pokazuje wtedy przysłonę 2.8? Bo na moim d300s też coś takiego się pojawia czasem. Z d700 śmiga aż miło i ani razu problemu nie miałem.

erjot30
15-03-2015, 19:38
Na D600 też zdarzają się przycinki czasami wystarczy wył/wł, a nieraz trzeba odpiąć szkło

Reglas
15-03-2015, 19:55
Ja na obecną chwilę nie mam żadnych problemów.

Pod słońce..

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

raftik
15-03-2015, 19:55
A pokazuje wtedy przysłonę 2.8? Bo na moim d300s też coś takiego się pojawia czasem. Z d700 śmiga aż miło i ani razu problemu nie miałem.

U mnie przysłona jest prawidłowa jedynie af przestaje śmigać.

karp1225
15-03-2015, 20:48
U mnie D300 również przycina i to obojętnie z jakim szkłem zauważyłem że czym dłuższa ogniskowa tym częściej.Tylko że staruszek jest po kilku konkretnych glebach i mam kilkumilimetrowe luzy na mocowaniu to nie ma się co dziwic :)

_Edyta_
15-03-2015, 21:40

mnie również się zdarzyło , ale zaraz potem baterie mi siadły więc to raczej było tego przyczyną ale muszę przyznać że się z leksza wystraszyłam.

raftik
15-03-2015, 21:52
mnie również się zdarzyło , ale zaraz potem baterie mi siadły więc to raczej było tego przyczyną ale muszę przyznać że się z leksza wystraszyłam.

Jeszcze się okaże, że jest to jednak problem softu obiektywu bo gdy ilość użytkowników z podobnym problemem jest większa to czym to tłumaczyć.

wacha321
15-03-2015, 21:54
Już w kilku opiniach użytkowników słyszałem, że nagle af przestaje działać. Pisze o tym min Brad Hill w swoim teście porównawczym z 80-400 vr. Cyt http://www.naturalart.ca/voice/blog.html

raftik
15-03-2015, 22:02
Już w kilku opiniach użytkowników słyszałem, że nagle af przestaje działać. Pisze o tym min Brad Hill w swoim teście porównawczym z 80-400 vr. Cyt http://www.naturalart.ca/voice/blog.html

Jeżeli faktycznie osób które mają też taki problem z af będzie przybywało to zacznę chyba pisać do Tamrona na ich oficjalnym profilu na FB bo od czegoś muszę zacząć. Tak polubiłem to szkło, że zależy mi aby działało jak należy ale jak im udowodnić skoro to są jednostkowe przypadki.

_Edyta_
15-03-2015, 22:18
Jpg ,robione pod słońce ,od ręki , lekko podostrzyłam i zmniejszyłam

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/20hwrjq-1.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/20hwrjq.jpg)

kux
15-03-2015, 23:40
tylko nie wpadnijcie czasem na pomysł, że D300 jest kiepski bo słabo działa z tamronem :mrgreen:

pepey
15-03-2015, 23:46
Też potwierdzam. U mnie z 7100, gdy bateria po przekroczeniu połowy - też zdarza się (choć rzadko) blokada AF. Pomaga poruszenie w ramach luzu w kołnierzu. Podejrzewam układ zasilania silnika, który nie daje mu odpowiedniego prądu startowego. Może kondensatorek magazynujący energię ma za małą pojemność, lub jest z wadliwej serii i ją traci.

Kacper111
15-03-2015, 23:53
Też tak miałem z 2-3 razy, odpiąłem, a następnie zapiąłem szkło i wszystko wróciło do normy ;)

raftik
16-03-2015, 07:53
Nie wiem co o tym myśleć, nagle tyle wpisów o niedziałającym AF :( wcześniej na Nikkorze AF-S 300mm f/4 + TC1.4 Nikona takich problemów nie miałem a puszka ta sama.

pepey
16-03-2015, 08:17
Może nie we wszystkich egzemplarzach. Z czasem, jak więcej przypadków, można będzie wyłapać przyczynę. Ja nawet podejrzewałem przyczynę w silnym polu elektromagnetycznym W.N. bo te niezadziałania AF pojawiały się w pobliżu przewodów, ale to był przypadek chyba - nie przyczyna.

Dark
16-03-2015, 09:49
Może nie we wszystkich egzemplarzach. Z czasem, jak więcej przypadków, można będzie wyłapać przyczynę. Ja nawet podejrzewałem przyczynę w silnym polu elektromagnetycznym W.N. bo te niezadziałania AF pojawiały się w pobliżu przewodów, ale to był przypadek chyba - nie przyczyna.

Ja ganiałem w totalnej głuszy, więc raczej to wykluczam. Poeksperymentuję, jak będę miał czas, z różnymi źródłami zasilania - aku i AA, w różnym stopniu załadowania.

micwn
16-03-2015, 10:58
Namieszaliście mi Panowie teraz ostro w moim kotle niepewności...
W maju jedziemy z bandą przyjaciół na ptasiory do Bułgarii, więc ostro zacząłem zastanawiać się nad tytułowym Tamronem.
No i teraz osiołkowi w żłoby dano... brać szkło i nie marudzić, czy jeszcze poczekać na Wasze doświadczenia z terenu.....
Bez takiego obiektywu, praktycznie wyjazd nie ma sensu. W odwodzie mam tylko 70-200/2,8 z TC 17 EII.
Na żołny w kraju wystarczało, ale tam oprócz czatowni mam zamiar porobić troszkę z podchodu.

pepey
16-03-2015, 11:02
Mimo wszystko naprawde warto miec

micwn
16-03-2015, 11:07
Chyba tak, właśnie doczytałem jeszcze na Optycznych, że obiektyw dostaje delirki przy kończącej się baterii, na pełnej jest OK.
Proszę Was Koledzy o potwierdzenie, czy te skoki nastroju mają miejsce bez względu na stan naładowania aku.
POZDRAWIAM!

P.S. tyle, że komentarze dotyczą stabilizacji nie AF

emet_b
16-03-2015, 11:08
czytam i dochodzę do wniosku, że ja jestem ignorantem.
Nawet jeśli czasami zawiesi mi się AF czy aparat, wyłączam-włączam i lecę dalej. Nigdy mnie zwracałem na takie sprawy uwagi (piszę o aparatach i innych szkłach).
Może powinienem zacząć.

raftik
16-03-2015, 11:12
czytam i dochodzę do wniosku, że ja jestem ignorantem.
Nawet jeśli czasami zawiesi mi się AF czy aparat, wyłączam-włączam i lecę dalej. Nigdy mnie zwracałem na takie sprawy uwagi (piszę o aparatach i innych szkłach).
Może powinienem zacząć.

Problem się zaczyna kiedy mam jedyną okazję sfocić jakąś akcję ptaszorów a w tym momencie nie zadziała AF :( i u mnie nie pomaga wyłączenie i włączenie puszki tylko wczoraj musiałem wykręcić i wkręcić obiektyw. Wcześniej kilka razy wystarczyło przełączyć w puszce przełącznik S,M C i AF wracał do życia a wczoraj to nie pomogło.

pepey
16-03-2015, 11:12
Chyba rzeczywiscie nie ma co gadać, bo zjawisko jest ale incydentalne. Czasem mi się i w L Canonach przydarzało.

emet_b
16-03-2015, 11:13
aż tak mi się na razie w tamzooce nie przytrafiło

micwn
16-03-2015, 11:20
Do końca marca są raty 0% na allegro, więc jest to dla mnie kuszące. Łatwo można "wdepnąć' w posiadanie tego szkła, ale jest to ale...
Nie chciałbym przekonać się w Bułgarii, że muszę co chwilę odpinać i zapinać puszkę.
W odwodzie mam jeszcze D90 do zabrania, ale wolałbym pozostać przy moim pancerniku D300.

raftik
16-03-2015, 11:26
Do końca marca są raty 0% na allegro, więc jest to dla mnie kuszące. Łatwo można "wdepnąć' w posiadanie tego szkła, ale jest to ale...
Nie chciałbym przekonać się w Bułgarii, że muszę co chwilę odpinać i zapinać puszkę.
W odwodzie mam jeszcze D90 do zabrania, ale wolałbym pozostać przy moim pancerniku D300.

Co do rat 0% Pay'u to warto, wziąłem tak monitor i faktycznie raty 0%.

Co do szkła, to nie sugeruj się moim przypadkiem bo może w skali wszystkich użytkowników tylko niewielu ma taki problem i jak w każdym systemie trafiłem na jakiś słabszy egzemplarz.

Orientujecie się czy serwis Tamrona podchodzi do reklamacji jakoś rzetelniej niż Nikona ? Może bym spróbował zareklamować jeżeli problem będzie się nasilał.

emet_b
16-03-2015, 11:41
Ja 2 tygodnie temu słałem do nich T70-200/2.8 VC bo się silnik ślizgał.
Wypełniasz formularz ze strony fototechniki i ślesz, po tygodniu dostałem szkło z wymienionym silnikiem, elektroniką i pe pełnej kosmetyce :)
Pod telefonem pełna informacja i miła obsługa.
Polecam

maniekk
16-03-2015, 12:01
Panowie, a jak wygląda gwarancja na tamrona kupionego w valuebasket? Tylko wysyłka do valuebasket? Jak wygląda, celność tego obiektywu, czy ktoś musiał kalibrować pod puszkę?

raftik
16-03-2015, 12:16
Ja 2 tygodnie temu słałem do nich T70-200/2.8 VC bo się silnik ślizgał.
Wypełniasz formularz ze strony fototechniki i ślesz, po tygodniu dostałem szkło z wymienionym silnikiem, elektroniką i pe pełnej kosmetyce :)
Pod telefonem pełna informacja i miła obsługa.
Polecam

Właśnie jestem po miłej rozmowie z Panem serwisantem z Fototechniki. Prawdopodobnie dzisiaj spakuję szkło i jutro wyślę kurierem :) Pan twierdzi, że na 90% problem AF może rozwiązać aktualizacja softu obiektywu. Koszty kuriera do serwisu ponoszę ja a w drugą stronę serwis. Jeżeli skończy się tylko na aktualizacji to w ciągu 3 dni szkło do mnie wróci.

Panowie, a jak wygląda gwarancja na tamrona kupionego w valuebasket? Tylko wysyłka do valuebasket? Jak wygląda, celność tego obiektywu, czy ktoś musiał kalibrować pod puszkę?

Nie polecam bo ta gwarancja przez nich udzielana to nie jest gwarancja producenta tylko ich jakaś lokalna, sprzęt ciągną prosto od kitajców.

Ja kalibrowałem pod D300s mikrokalibracją w korpusie i niewiele bo jakieś +4 i jest idealnie w punkt.

raftik
17-03-2015, 12:41
Szkiełko właśnie wyjechało do serwisu - zdam relację jak wróci.

micwn
17-03-2015, 17:13
A moje właśnie przyjechało kurierem.
Nie mam jak przetestować w terenie, bo mam cholerną grypę.
Wziąłem za gotówkę - wypełnianie wniosku o raty PayU przerosło moją cierpliwość.
W dodatku tam nie można wpłacić części kwoty tylko całość rozbijają na raty.

Zobaczymy, czy będzie to udany egzemplarz.
POZDRAWIAM!

raftik
18-03-2015, 10:48
Panowie i jak wrażenia po wielu sesjach z założonymi filtrami UV jako osłona ? Myślę o sensie zakupu tak profilaktycznie Marumi UV-MC tylko jako ochrona przedniej soczewki ale mam wątpliwość czy nie pogorszy jakości optycznej a nie mam kasy na Helioplana za ponad 500 zł. Kiedyś miałem tani filtr Marumi na Nikkorze 70-300 VR i to co wyprawiał z obrazkiem to była masakra - kompletna utrata ostrości.

emet_b
18-03-2015, 10:55
z tego co chłopaki pisali w tym wątku i czytałem u innych źródeł, ten marumi za ok. 200zł daje radę- nie narzekają na niego.
PS: Przydałby się ND1000 95mm na zaćmienie słoneczne ;)

raftik
18-03-2015, 10:57
Dzięki za info, to kupię na cyfrowe bo jest ten filtr za 115 zł :) Są filtry na Allegro ND5.0 w formie folii ponoć kupują to do zaćmienia.

mmluty
18-03-2015, 11:04
z tego co chłopaki pisali w tym wątku i czytałem u innych źródeł, ten marumi za ok. 200zł daje radę- nie narzekają na niego.
PS: Przydałby się ND1000 95mm na zaćmienie słoneczne ;)

Też kupiłem tego Marumi ( jeszcze nie zdążyłem wypróbować), ale cena u Was jakaś wysoka.
Ja kupiłem jak poniżej w zawiadomieniu o odbiorze.
Twoje zamówienie:
1.Filtr Marumi UV 95 mm MC 1 szt. x 115.00 (brutto)

Dostawa: Katowice - Salon sprzedaży Cyfrowe.pl - 0.00 zł (brutto)
Wybrany sposób płatności: Karta kredytowa - 1.73 zł (brutto)
Razem do zapłaty: 116.73 zł (brutto)

PS. Raftik mnie uprzedził

raftik
18-03-2015, 11:06
Też kupiłem tego Marumi ( jeszcze nie zdążyłem wypróbować), ale cena u Was jakaś wysoka.
Ja kupiłem jak poniżej w zawiadomieniu o odbiorze.
Twoje zamówienie:
1.Filtr Marumi UV 95 mm MC 1 szt. x 115.00 (brutto)

Dostawa: Katowice - Salon sprzedaży Cyfrowe.pl - 0.00 zł (brutto)
Wybrany sposób płatności: Karta kredytowa - 1.73 zł (brutto)
Razem do zapłaty: 116.73 zł (brutto)

Ja też właśnie w tym momencie kupiłem u nich i z paczkomatem 124 zł przelałem :)

emet_b
18-03-2015, 11:10
i jak się do tego ma mój Heliopan za 500zł ?? ;/

edit: Większy prestiż ;) takie moje małe pocieszenie

raftik
18-03-2015, 11:13
@Emet_b Jak nie masz dwóch filtrów to nie ma szans na porównanie ale twój ma 16 powłok a Marumi 8 - ponoć ;) Niewątpliwie kupiłeś filtr z najwyższej półki ale niestety cena mnie powstrzymała :(

mmluty
18-03-2015, 11:57
Oby nie było jak to ktoś ujął w tym pytaniu:
Gdzie można kupić tani i dobry.....?
Po co ci, aż dwa?
Pocieszam się jednak, że w ostateczności, za tą cenę to nawet pokrywka w rozmiarze 95 nie jest specjalną ekstrawagancją, a już na pewno nie przeźroczysta pokrywka na obiektyw.

Cichy
18-03-2015, 13:03
i jak się do tego ma mój Heliopan za 500zł ?? ;/

edit: Większy prestiż ;) takie moje małe pocieszenie

Ma się tak, że jest to 16-powłokowy filtr na szkle Schotta - jakościowo bez porównania z Marumi MC. Gdyby zrobić jakiś test na pewno okazałoby się, że Marumi bardziej degraduje obraz zwłaszcza na 600mm.

micwn
18-03-2015, 16:30
emet_b gdzie kupowałeś swóją UV-kę?
albo przeoczyłem w wątku, albo nie pisałeś...?

marekawo
18-03-2015, 16:34
Ale przed czym ma chronić filtr przy fotografowaniu przyrody.Szkoda kasy na to,żeby pogorszyć obraz.Na żużel,samochody tak,ale do przyrody?

Cichy
18-03-2015, 16:42
Ale przed czym ma chronić filtr przy fotografowaniu przyrody.Szkoda kasy na to,żeby pogorszyć obraz.Na żużel,samochody tak,ale do przyrody?

Prędzej do torby, jak pod ciężarem szkła odepnie się dekielek i soczewa może się porysować o drobinki piachu. Już tak raz się sparzyłem od tamtej poty na wszystkich szkłach UVki.

emet_b
18-03-2015, 16:54
Prędzej do torby, jak pod ciężarem szkła odepnie się dekielek i soczewa może się porysować o drobinki piachu. Już tak raz się sparzyłem od tamtej poty na wszystkich szkłach UVki.

dokładnie, szkła najbardziej niszczą się w torbie. Ponadto to jest kawał lufy, łatwo gdzieś nią "zahaczyć". Przezorny Zawsze Ubezpieczony ;)

Brałem tutaj: http://www.stopfoto.pl/heliopan-95-mm-cpl-slim,4,13882,5358

i widzę, że podrożał :)

wikary
18-03-2015, 16:59
...i widzę, że podrożał :)

...i zaraz zabraknie i trzeba będzie czekać jak ta tamrona :mrgreen:

Cichy
18-03-2015, 17:43
Heliopana mam na zamówienie 499 zł jak ktoś się uprze na dobry filtr :)

micwn
20-03-2015, 14:38
Brałem tutaj: http://www.stopfoto.pl/heliopan-95-mm-cpl-slim,4,13882,5358

i widzę, że podrożał :)

To chyba jest cena za polar.

emet_b
20-03-2015, 14:44
masz rację, nie zauważyłem.

Pielgrzym
23-03-2015, 12:27
Jak wygląda sprawa robienia tym szkłem zdjęć "z ręki" przy maksymalnej ogniskowej ? Chodzi mi głównie o zdjęcia robione z podchodu.
Czy jednak w grę wchodzi tylko statyw i zasiadka ?

raftik
23-03-2015, 12:30
Jak wygląda sprawa robienia tym szkłem zdjęć "z ręki" przy maksymalnej ogniskowej ? Chodzi mi głównie o zdjęcia robione z podchodu.
Czy jednak w grę wchodzi tylko statyw i zasiadka ?

Szkło nie jest tak ciężkie żeby problemem było zrobienie zdjęć z ręki, ja osobiście używam zawsze monopodu jeżeli chodzi o podchód. A Jakie czasy potrzebne do ostrych zdjęć to tylko zależy jaką kto ma rękę stabilną. Ja mam rękę skrzypka więc jest mi ciężko z ręki zrobić foty i staram się zawsze znaleźć podparcie.

emet_b
23-03-2015, 12:31
chyba wszystko zależy od warunków świetlnych, co nie ?? ;)

wilk325
23-03-2015, 12:40
chyba wszystko zależy od warunków świetlnych, co nie ?? ;)

Nie wszystko ;),
nieraz łatwiej jest zrobić zdjęcie z ręki cięższym zestawem niż lekkim. Sama waga szkła amortyzuje drgania no i przede wszystkim praktyka.
Nie używam mono ani statywu.

emet_b
23-03-2015, 12:43
gwoli ścisłości, ja z włączoną stabilizacji z ręki na 600mm robię nieporuszone na 1/40sek.
Bez stabi, na 1/320 (przy serii).

Sam oceń.

wilk325
23-03-2015, 12:49
gwoli ścisłości, ja z włączoną stabilizacji z ręki na 600mm robię nieporuszone na 1/40sek.
Bez stabi, na 1/320 (przy serii).

Sam oceń.
czyli, nie tylko światło :)
za to czasy zacne :)

Dark
23-03-2015, 13:49
To dla odmiany krajobrazik na 600 mm. Na brak światła nie narzekałem. Dało się z tym tałałajstwem łazić po górach.

"Pierwszy dzień wiosny"

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/_DSC9883_zpsuedkqp52-1.jpg
źródło (http://i1034.photobucket.com/albums/a427/DarkRaptorMacro/Tamron150-600/_DSC9883_zpsuedkqp52.jpg)

Reglas
23-03-2015, 19:40
600mm.

wikary
23-03-2015, 21:20
...nie wiem gdzie Wy tych ptaszków szukacie_ ja tylko takie mam :/
1

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/2r44l5f-1.jpg
źródło (http://oi62.tinypic.com/2r44l5f.jpg)
2

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/2vneukp-1.jpg
źródło (http://oi62.tinypic.com/2vneukp.jpg)
3

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/t6p54l-1.jpg
źródło (http://oi58.tinypic.com/t6p54l.jpg)

Reglas
23-03-2015, 22:25
Ty masz lepsze większe :D

slaweko
27-03-2015, 12:27
No i jest również u mnie "lufka" ;-) Szkoda, że wyjeżdżam na weekend, tak więc fun ze szkiełkiem dopiero w przyszłym tygodniu...

raftik
28-03-2015, 21:58
No wrócił do mnie Tamron z serwisu - wgrany najnowszy firmware i już narazie nie mam problemów z AF :) Filtr Marumi UV 95mm w na mój wzrok nie degraduje obrazka :) Jest dobrze :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/16931793846_b519c73162_o-1.jpg
źródło (https://farm9.staticflickr.com/8744/16931793846_b519c73162_o.jpg)

tomgol
29-03-2015, 10:07
kol. raftik u Ciebie trwa jeszcze sezon na myszaki ? Przylatuję Tobie jeszcze do padliny ?

Reglas
29-03-2015, 22:02
Fajnie że już masz obiektyw sprawny ;)

600mm

ALF
30-03-2015, 01:12
Z tańszych filtrów Marumi polecam Marumi WPC (te mam na większości szkieł) i DHG. Oczywiście filtry Heliopana są lepsze, ale różnicy takiej jak w cenie na zdjęciach widać nie będzie :)
Filtry MC to niższa półka Marumi.

Dark
30-03-2015, 08:09
Ktoś gdzieś wcześniej się zastanawiał czy szkło będzie zasysało kurz do środka.

Niestety potwierdzam. Mam pierwsze paprochy. Zobaczymy jak będzie dalej.

slaweko
30-03-2015, 09:00
Hahaha, w piątek dostałem zamówione szkiełko. W niedzielę po południu wziąłem się za testowanie. Z przerażeniem stwierdziłem, że pod soczewką znajduje się 7 lub 8 paproszków! Poza tym szkiełko ostrzy poprawnie, jest ostro w zasadzie bez przymykania. Oczywiście na pełnej klatce ostrzej. Po rozmowie ze sprzedawcą uzgodniłem, że odsyłam szkiełko i czekam na niezakurzone. Miałem nadzieję, że zanieczyszczenia dostały się na etapie produkcji, a z wypowiedzi Kolegi wynika, że prawdopodobnie mogłem dostać używany obiektyw. O zgrozo...

grzybomir
30-03-2015, 10:07
Miałem nadzieję, że zanieczyszczenia dostały się na etapie produkcji, a z wypowiedzi Kolegi wynika, że prawdopodobnie mogłem dostać używany obiektyw. O zgrozo...

Swój egzemplarz kupowałem w sklepie stacjonarnym. Do wyboru miałem dwie sztuki i obie posiadały paprochy pod przednią soczewką. Też podejrzewałem, że mogły być używane, ale mimo to kupiłem, bo pierwsza sztuka idealnie była skalibrowana pod moją puszkę.

raftik
30-03-2015, 10:11
Ja na szczęście nie zauważyłem jeszcze żadnych paprochów a kilka miesięcy już szkiełko jest ze mną.

slaweko
30-03-2015, 10:15
Swój egzemplarz kupowałem w sklepie stacjonarnym. Do wyboru miałem dwie sztuki i obie posiadały paprochy pod przednią soczewką. Też podejrzewałem, że mogły być używane, ale mimo to kupiłem, bo pierwsza sztuka idealnie była skalibrowana pod moją puszkę.

No właśnie, obiektyw mimo iż ma paprochy to: daje ostre obrazy, paprochy nie są widoczne na zdjęciach na przysłonach nawet f/16.

Edit: mam info od sprzedawcy, mają kolejną dostawę: 2 szt.... też z paprochami!

grzybomir
30-03-2015, 10:39
Ja na szczęście nie zauważyłem jeszcze żadnych paprochów a kilka miesięcy już szkiełko jest ze mną.

Kupowałem w tym samym sklepie co Ty i kolega Dark, więc uznałem, że skoro Wy jesteście zadowoleni, to ja również będę, pomimo, że mam paprochy:)

Dark
30-03-2015, 11:08
Po pół roku użytkowania, na razie ze szkła też jestem "megazadowolony". Paprochy to ta przysłowiowa łyżka dziegciu w beczce miodu. Mam nadzieję, że nie napotkam już innych niespodzianek ;)

karp1225
30-03-2015, 11:23
co Wy z tymi paprochami przecież nie mają one wpływu na zdjęcie,to nie szeroki kąt :)

slaweko
30-03-2015, 11:48
co Wy z tymi paprochami przecież nie mają one wpływu na zdjęcie,to nie szeroki kąt :)

No i właśnie dlatego ja zostawiam sobie ten obiektyw. Mój pracuje z obiema moimi puszkami idealnie a paprochów na zdjęciach nie widać. Sprzedawca zaproponował mi: odesłanie obiektywu i zwrot kasy, odesłanie obiektywu i czekanie na egzemplarz bez paprochów, odesłanie obiektywu do serwisu i czyszczenie. Na razie zostawiam i zobaczę czy będzie dalej mocno "zasysał", czy też na razie będzie spokój. Optycznie i mechanicznie pracuje idealnie.

slaweko
30-03-2015, 21:44
Mam pytanie: od ilu mm wchodzi u Was na f/6? W testach piszą, że od około 430mm, a u mnie na obydwu korpusach od 335mm. Coś jest nie tak z moim obiektywem???

MstrG
30-03-2015, 21:50
Mam pytanie: od ilu mm wchodzi u Was na f/6? W testach piszą, że od około 430mm, a u mnie na obydwu korpusach od 335mm. Coś jest nie tak z moim obiektywem???

To chyba jakiś błąd w tych testach

Jak się nie mylę to do ok. 460mm f/6, na 400mm na pewno f/6 a 500mm f/6.3

slaweko
30-03-2015, 21:57
The Digital Picture.com tak podaje. Ale dzięki za szybką pomoc ������

Daimon
30-03-2015, 22:04
The Digital Picture.com tak podaje. Ale dzięki za szybką pomoc ��

Sprawdź czy podają dla Canona czy dla Nikona (w Canonie raportuje inaczej - pisałem o tym w tym wątku jak pojawiły się pierwsze testy)

slaweko
30-03-2015, 22:21
No tak, oczywiście!

Reglas
07-04-2015, 23:23
Z ręki 600mm.

MilekS
08-04-2015, 00:37
reglas - to zdjęcie to dla pokazania, jaki dobry obiektyw czy jaki słaby?
Zdjęcie jest przeskalowane, więc wartość informacyjna o jakości optyki znikoma, a i tak nie powala.

Reglas
08-04-2015, 17:27
To zdjęcie jak reszta które wklejam jest po to żeby pi razy drzwi zobaczyć jaki końcowy efekt można uzyskać.
Jeżeli ktoś potrzebuje rawy moich zdjęć zapraszam na PW. ;)

Co do jakości zdjęcie uważam że jest średnie. Praktycznie od miesiąca robię zdjęcia ptaków więc żadną wyrocznią nie jestem. Każdy widzi zdjęcie i może sobie sam ocenić.
Zdjęcie było robione w pochmurny dzień w samo południe. Ptak był dość daleko od obiektywu.
Zdjęcie kadrowałem z 24 megapikseli zrobiło się 12 :P

Mój Nikkor 500mm f4 pewnie będzie lepszy optycznie od Tamrona.
Jednak Tami to świetne narzędzie na rekonesans miejscówki etc. A jakość zdjęć dla normalnego odbiorcy jest wystarczająca.
Jak wiemy człowiek nie żyje tylko ostrością, detalami etc. Liczy się ciekawy moment, pomysł na zdjęcie itd.

Cichy
08-04-2015, 17:59
reglas - to zdjęcie to dla pokazania, jaki dobry obiektyw czy jaki słaby?
Zdjęcie jest przeskalowane, więc wartość informacyjna o jakości optyki znikoma, a i tak nie powala.

To po co w takim razie Ty wrzucasz zdjęcia przeskalowane na forum ?

Np. tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248965

Żeby pokazać, jak obiektyw jest dobry, czy słaby, bo nie rozumiem ?

MilekS
09-04-2015, 01:42
@Cichy: nikt nie jest bez grzechu. Dziękuję za wielkie zaangażowanie w odszukanie mojego zdjęcia.
Nie wrzucam przeskalowanych zdjęć w dyskusji technicznej o obiektywach, bo nie stanowią argumentu.
Kilka fotografii w zalinkowanym wątku miało zachęcić do zainteresowania starymi, manualnymi szkłami, w szczególności makro. Ale dałem też tam link do trochę większej fotki niż wyświetlona w Nikoniarzach. Wywiązała się krótka wymiana zdań na temat mojej marnej techniki fotograficznej a nie jakości obiektywu, co potwierdza moją tezę.
Fotografia Reglassa do której się odniosłem - no cóż, sam ptak nie wypadł na niej najlepiej i to nie tylko pod względem ostrości, więc zapytałem jaka była intencja - pochwalić obiektyw czy raczej przyganić. Dzięki odpowiedzi Reglasa już wiem.
Nie sądzę że warto kontynuować komentowanie mojego komentarza.

Cichy
09-04-2015, 08:57
@Cichy: nikt nie jest bez grzechu. Dziękuję za wielkie zaangażowanie w odszukanie mojego zdjęcia.
Nie wrzucam przeskalowanych zdjęć w dyskusji technicznej o obiektywach, bo nie stanowią argumentu.

Tytuł i wstęp do tamtego tematu sugerowały co innego ;)

Wracając do żurawia - dla mnie jest OK< ostrość na miejscu, fajna plastyka, jakoś nie muszę oglądać tej foty w 100% cropie.

Reglas
10-04-2015, 13:56

karp1225
10-04-2015, 14:55
@reglass - unikaj tak mocnego slońca bo falowanie powietrza będzie ci rozwalac zdjęcia,kilka dni temu w taki sposób straciłem ujęcia kania rudej walczącej z myszołowem a fociłem tylko z 35 metrów.

Reglas
10-04-2015, 16:22
@karp1225 Pisałem właśnie o tym na znanym Ci forum o fotografii przyrodniczej ;)
Aż tak źle jest ?

karp1225
10-04-2015, 16:28
u mnie o godz 8 rano gdy wyjdzie slońce na 30 -35 metrach nie ma co focic :)

MilekS
11-04-2015, 00:57
Ja nadal nie rozumiem, dlaczego te zdjęcia nie są w wątku o zdjęciach tylko w wątku o konkretnym obiektywie. Nie mogę doszukać się, co ilustrują w odniesieniu do tematu wątku. Jakieś przewagi czy wady rzeczonego Tamrona?
Temat bardzo dla mnie interesujący, bo rozważam nabycie albo Tamrona albo Nikkora 80-400, może @karp1225 by mi podpowiedział?

karp1225
11-04-2015, 12:32
Ja nadal nie rozumiem, dlaczego te zdjęcia nie są w wątku o zdjęciach tylko w wątku o konkretnym obiektywie. Nie mogę doszukać się, co ilustrują w odniesieniu do tematu wątku. Jakieś przewagi czy wady rzeczonego Tamrona?
Temat bardzo dla mnie interesujący, bo rozważam nabycie albo Tamrona albo Nikkora 80-400, może @karp1225 by mi podpowiedział?

nie podpowiem bo 80-400 od ponad 8 mieisięcy leży w szafie :)

MilekS
14-04-2015, 01:36
Szkoda. Ale chyba przed ośmiu miesiącami coś robił poza szafą.
Wiem, że lepsze jest wrogiem dobrego, dlatego tak długo deliberują, żeby po zakupie nie mieć wątpliwości, że nowy nabytek jest lepszy od kiepskiej Sigmy 170-500 i że nie zmusza mnie do ciągania również cięzkiej pompki 80-200/2.8.

kostek-brasil
17-04-2015, 20:34
Mam prośbę do użytkowników tego obiektywu. Czy ktokolwiek z Was próbował filmować nim ze statywu, ostrząc ręcznie i ewentualnie zechciałby się podzielić swoim doświadczeniem? :smile:
Chodzi mi głównie o pracę pierścienia ostrości. Robię tak na nikkorze AFS 4/300, ale w Tamronie ten pierścień jest położony bliżej korpusu aparatu i jest po prostu węższy...Ogólnie, jak się on spisuje przy ręcznym ostrzeniu?

stanseba
17-04-2015, 23:28
Zastanawiam się czy optycznie ten Tamron będzie lepszy od Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR. Może ktoś podzieli się swoją wiedzą na ten temat.

FHR
18-04-2015, 02:28
Zastanawiam się czy optycznie ten Tamron będzie lepszy od Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR. Może ktoś podzieli się swoją wiedzą na ten temat.

Nikkor będzie lepszy na 70mm, ale za to Tamron na 600... ;)

maniekk
18-04-2015, 09:57
po premierze sigmy c cena tamrona zaczyna maleć :) z chociażby tego powodu warto było czekać na wyżej wymienioną. Szykuje się mega dylemat

FHR
18-04-2015, 10:28
To i jeden przykład ode mnie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/2ihtr37-2.jpg
źródło (http://oi58.tinypic.com/2ihtr37.jpg)

600mm, 1/20s, f6.3, iso 10 000.

I crop 100%

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/2l9o2si-2.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/2l9o2si.jpg)

Cichy
18-04-2015, 11:10
po premierze sigmy c cena tamrona zaczyna maleć :)

Nic podobnego.

maniekk
18-04-2015, 14:45
Nic podobnego.

jakiś czas temu najtańsze oferty zaczynały się od 4490, dzisiaj jest to około 4300. W Valuebasket też niedawno kosztował ok 3700, dzisiaj 3400

slaweko
18-04-2015, 17:15
Nie widzę cen 4300... Wszędzie około 4499 zł.

A.Kiton
18-04-2015, 18:13
Nie widzę cen 4300... Wszędzie około 4499 zł.
4324,00
http://www.afgmarket.pl/tamron-63150-600-naf-usd-p-33283.html

stanseba
18-04-2015, 20:31
Mam i ja ;-) Na szybko wrażenia: af w miarę daje rade, stabilizacja pomaga, ładne kolory i kontrast. Ogólnie bardzo fajne szkło. Tylko ptaki mi uciekały ;-)

zbyszekD7000
18-04-2015, 20:43
Za szybkie były ;)?

Cichy
18-04-2015, 20:53
4324,00
http://www.afgmarket.pl/tamron-63150-600-naf-usd-p-33283.html

Oni nie mają z dystrybucji PL. Taki to można kupić i za 3600 +-.

slaweko
18-04-2015, 21:13
Wątpię żeby cena Tamiego szybko spadła. Moim zdaniem cena wejścia Sigmy C również będzie utrzymana. Wygląda na to, że obydwa obiektywy są dobre i porównywalne. Zobaczymy jak będzie z dostępnością Sigmy C. Czy powtórzy się casus tamazooki.

stanseba
18-04-2015, 22:45
Ma ktoś profil obiektywu do CameraRaw?

erjot30
18-04-2015, 23:34
Ma ktoś profil obiektywu do CameraRaw?

a jaką masz wersję CameraRaw. Jeżeli 8.8 to profil tego obiektywu jest.

stanseba
18-04-2015, 23:53
8.4.0 i niestety go nie ma.

erjot30
19-04-2015, 00:30
8.3 gadało o ile pamięć mnie nie myli, lecz nie z automatu.Musisz zaznaczyć okienko korekcję obiektywu i wybrać producenta Tamron powinno zaskoczyć. Pod nikona działa automatycznie przynajmniej u mnie

maniekk
19-04-2015, 00:34
Oni nie mają z dystrybucji PL. Taki to można kupić i za 3600 +-.

3400 + :-o

JED
19-04-2015, 00:36
8.3 gadało o ile pamięć mnie nie myli, lecz nie z automatu.Musisz zaznaczyć okienko korekcję obiektywu i wybrać producenta Tamron powinno zaskoczyć. Pod nikona działa automatycznie przynajmniej u mnie
W LR5 jest, ale nie z automatu - ktos wie, jak to wlaczyc?

erjot30
19-04-2015, 00:41
Chciałbym doprecyzować to co napisałem tyczy się CS6 co do LR5 to nie mam wiedzy.

stanseba
19-04-2015, 01:02

Dziękuje. Faktycznie jest. Wybrałem za pierwszym razem, a przy każdym następnym robi to już automatycznie.

docxxx
20-04-2015, 08:46
Czy Tamrona 150-600 ma ktoś z okolic Zielonej Góry? Chętnie potestuję :wink:

emet_b
20-04-2015, 11:20
Tamzooka, idelne szkło do zoo :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/dq105t-2.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/dq105t.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/au7fqv-2.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/au7fqv.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/dvpkjk-2.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/dvpkjk.jpg)

exify w zdjęciach

JED
20-04-2015, 11:21
Bajka!

stanseba
20-04-2015, 15:03
Może ktoś polecić jakiś futerał do niego. Taki do którego szkło wejdzie razem z osłona przeciw słoneczną.

emet_b
20-04-2015, 15:42
osłona rozumiem w pozycji spoczynkowej?

Ja używam Lowepro Lens Case 13 x 32 cm i jest miodzio.

Saimon
20-04-2015, 15:44
osłona rozumiem w pozycji spoczynkowej?

Ja używam Lowepro Lens Case 13 x 32 cm i jest miodzio.

Też polecam Lowepro

HYPER
20-04-2015, 15:54
mozna go kupic z oficjalnej dystrybucji europejskiej od amazon.de za 4000zl. jest dostepny od reki. z gwarancja nie ma najmniejszego problemu.

raftik
21-04-2015, 10:19
mozna go kupic z oficjalnej dystrybucji europejskiej od amazon.de za 4000zl. jest dostepny od reki. z gwarancja nie ma najmniejszego problemu.

No tak ale nawet na pudełku jest naklejka, że tylko z Polskiej dystrybucji ma się możliwość przedłużenia gwarancji producenta do 5 lat poprzez rejestrację i wydruk certyfikatu co też uczyniłem. No chyba, że komuś nie zależy na tak długiej gwarancji.

etomski
21-04-2015, 10:50
Ja podobnie jak koledzy powyżej, używam 400 AW. Mieści spokojnie d300s+grip + T 150-600, 70-300 VR, sigma 10-20 do tego czasem 50 1.8, filtry, druga bateria itp do tego w kieszeni jakieś jedzenie, czasem kompaktowa kurtka, w boczne kieszenie picie i na wierzch statyw w dedykowanym miejscu. No i można ruszać w teren;p chociażby po Bieszczadach tak chodziłem i nie było problemów ( no może poza lekkim bólem ramion;p).

Czy do plecaka lowerpro 400 AW tamron 150 - 600 wchodzi z założoną osłoną przeciwsłoneczną?

emet_b
21-04-2015, 10:54
nie

FHR
21-04-2015, 12:24
Czy do plecaka lowerpro 400 AW tamron 150 - 600 wchodzi z założoną osłoną przeciwsłoneczną?

Jeśli chodzi o Lowepro Flipside 400AW, to tak, wchodzi.

etomski
21-04-2015, 13:27
Jeśli chodzi o Lowepro Flipside 400AW, to tak, wchodzi.

Dzięki, plecak już zamówiony.

simonknives
21-04-2015, 16:54
wchodzi, jeżeli nie jest podłączony do Body

źródło (http://s30.postimg.org/8qyn6ojhd/DSC_0061.jpg)

etomski
21-04-2015, 20:44
Wielkie dzięki za to zdjęcie, wyjaśniło wszystko!!

Spróbuję pomierzyć 500 AW, wygodniej byłoby mieć wszystko zamocowane na gotowo

micwn
22-04-2015, 12:03
Ja mam Vertex'a 300AW od Lowepro i wchodzi ze sporym zapasem (body z zapiętym gripem).

etomski
22-04-2015, 19:16
Spróbuję z flipside 500 AW. Jak przyjdzie to zrobię fotę czy wchodzi z body i osłoną.

Reglas
22-04-2015, 19:38
Ja używam czegoś takiego:

Jest cięższy od Lowepro 500AW etc. Wynika to z tego że jest bardziej "pancerny".
Za to wygoda w użytkowaniu sporo rekompensuje. Nie jest to jakiś duży plecak a spokojnie mieszczę Body +Tamron 150-600.
Mieszczę też statyw. Jeżeli nogi statywu upaćkają się w błocie to umieszczam go na zewnątrz plecaka. Bardzo lubię to rozwiązanie.

Mane
23-04-2015, 00:13
A co to takiego?

stanseba
23-04-2015, 00:34
Ciekawe ile ten po lewej plecak kosztuje?
Ja chyba zakupie futerał Lowepro.

Czy ktoś używa tego pokrowca Lowepro Lens Case 11 x 26 cm? Czy lepiej brać ten 32 cm?

Reglas
23-04-2015, 20:37
To te same plecaki tylko do plecaka po prawej stronie zostały przymocowane na system molle dodatkowe kieszenie.
I dla ozdoby dwa patche.

Nazwa firmy/plecaka Triple Aught Design’s FAST Pack EDC

docxxx
24-04-2015, 12:18
raftik (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=56942), mieszkasz 17 km ode mnie, masz T150-600 i nic nie mowisz?! Wysylam PW ;)

Piechu
24-04-2015, 14:24
Pytanie z trochę innej beczki. Waham się między zakupem szkiełka Tamrona a Sigmy C i szukam do jednego z nich statywu. Czy ktoś z Was miał do czynienia z Fotopro MGA-684N z głowicą FPH-62Q? Czy taki statyw da radę utrzymać Tamrona z puszką D90?

http://fotopro.pl/produkt/statyw_mga-684_z_glowica_kulowa_fph-62q.html

FHR
24-04-2015, 14:37
Pytanie z trochę innej beczki. Waham się między zakupem szkiełka Tamrona a Sigmy C i szukam do jednego z nich statywu. Czy ktoś z Was miał do czynienia z Fotopro MGA-684N z głowicą FPH-62Q? Czy taki statyw da radę utrzymać Tamrona z puszką D90?

Na podanej przez Ciebie stronie:

Maksymalny udźwig 10 kg

także ten statyw nawet dobrze nie poczuje D90 z Tamronem. Swoją drogą wolałbym chyba dołożyć do Manfrotto.

Piechu
24-04-2015, 15:03
Wiesz, to co piszą producenci to jedno, rzeczywistość to drugie :)
Manfrotto ok - wiadomo klasa sama dla siebie ale powiedzmy sobie, że statyw od M o podobnych parametrach będzie przynajmniej dwa razy droższy. A wraz z zakupem szkła czeka mnie jeszcze zakup porządnego plecaka więc kolejne ~500 zł w plecy :/

FHR
24-04-2015, 15:33
Manfrotto ok - wiadomo klasa sama dla siebie ale powiedzmy sobie, że statyw od M o podobnych parametrach będzie przynajmniej dwa razy droższy. A wraz z zakupem szkła czeka mnie jeszcze zakup porządnego plecaka więc kolejne ~500 zł w plecy :/

Kiedyś dojdziesz do wniosku, że jednak Manfrotto, więc po co kupować dwa razy... ;) Poczekaj, odłóż, kup :)

Spajd
24-04-2015, 15:42

Jeśli zdecydujesz sie na sigme to 7 stow masz w kieszeni;)

http://www.fotopolis.pl/n/20655/plecak-w-gratisie-przy-zakupie-teleobiektywu-sigma/

A dobry statyw to podstawa, poszukaj jeszcze vanguarda, jakoś bardziej mi przypasowały...

gatewayfl
24-04-2015, 15:54
Lub statywy triopo, szczególnie karbonowe.

stanseba
24-04-2015, 16:01
Ja mam monopod Benro i głowicę Tripo. Polecam.

nikoniarz
24-04-2015, 16:52

Mam 684 oraz 62Q. Te 10 kg to jest troche na wyrost. Ale tego Tamrona wraz z D90 utrzyma. U mnie daje radę z zestawem około 3200 g.

Piechu
24-04-2015, 17:52
Kiedyś dojdziesz do wniosku, że jednak Manfrotto, więc po co kupować dwa razy... ;) Poczekaj, odłóż, kup :)
Wiem, wiem :) Mając sprżet za kilka dobrych tysięcy nie powinno się oszczędzać na statywie. Ale te statywy Fotopro jak i np. Triopo mają naprawdę dobre opinie. Najczęściej jednak chińscy producenci mocno puszczają wodze fantazji jeśli chodzi o nośność trójnogów i głowic :) Muszę mocno przemyśleć sprawę ale każdy grosz się liczy :)

Jeśli zdecydujesz sie na sigme to 7 stow masz w kieszeni;)

http://www.fotopolis.pl/n/20655/plecak-w-gratisie-przy-zakupie-teleobiektywu-sigma/

A dobry statyw to podstawa, poszukaj jeszcze vanguarda, jakoś bardziej mi przypasowały...
Vanguard mi jakoś z kolei nie pasuje ;) A co do promo sigmy widziałem, widziałem. Plecak strasznie drogi w internetach a wydaje mi się jakiś taki... mało pojemny. Hmmm.

Lub statywy triopo, szczególnie karbonowe.
Brałem pod uwagę Triopo, modele MT-3228 lub MT-3230 z głowicą B-2 ale te konstrukcje wydają mi się bliźniaczo podobne do Fotopro ale za Fotopro przemawia 6 lat gwarancji. Jedny minus Fotopro, to brak wysuwanych kolcy w nogach - zamiast tego kolce są na stałe, zakrywane gumowymi nakładkami.

Mam 684 oraz 62Q. Te 10 kg to jest troche na wyrost. Ale tego Tamrona wraz z D90 utrzyma. U mnie daje radę z zestawem około 3200 g.
No właśnie to jest to o czym pisałem wyżej, czyli życzeniowe podejście producentów w kwestii nośności ich produktów. Czy wg Ciebie D90 + Tamron będą już na granicy wytrzymałości czy zostaje jeszcze jakaś rezerwa? I jak z jest sztywnością i stabilnością w plenerze?

mmluty
24-04-2015, 21:51
Wiem, wiem :) Mając sprżet za kilka dobrych tysięcy nie powinno się oszczędzać na statywie. Ale te statywy Fotopro jak i np. Triopo mają naprawdę dobre opinie. Najczęściej jednak chińscy producenci mocno puszczają wodze fantazji jeśli chodzi o nośność trójnogów i głowic :) Muszę mocno przemyśleć sprawę ale każdy grosz się liczy :)

Vanguard mi jakoś z kolei nie pasuje ;) A co do promo sigmy widziałem, widziałem. Plecak strasznie drogi w internetach a wydaje mi się jakiś taki... mało pojemny. Hmmm.

Brałem pod uwagę Triopo, modele MT-3228 lub MT-3230 z głowicą B-2 ale te konstrukcje wydają mi się bliźniaczo podobne do Fotopro ale za Fotopro przemawia 6 lat gwarancji. Jedny minus Fotopro, to brak wysuwanych kolcy w nogach - zamiast tego kolce są na stałe, zakrywane gumowymi nakładkami.

No właśnie to jest to o czym pisałem wyżej, czyli życzeniowe podejście producentów w kwestii nośności ich produktów. Czy wg Ciebie D90 + Tamron będą już na granicy wytrzymałości czy zostaje jeszcze jakaś rezerwa? I jak z jest sztywnością i stabilnością w plenerze?

Mam ten sam dylemat, po zakupie Tamrona 150-600, tym bardziej że mój dotychczasowy Velbon po 15 latach się rozsypał (pomogłem mu wstawiając go do morskiej wody). Prześledziłem w internecie wiele wątków na forach i trochę statywów też udało mi się pomacać w sklepach. Mój pierwszy wybór padł również na Fotopro który wybrałeś. Po kilku tygodniach poszukiwań czegoś sensownego dzisiaj mój wybór to głowica Triopo B-2N i nogi Benro A2970F.
Bardzo skrótowo napiszę dlaczego:
-po pierwsze Fotopro 684 zniknęły ze sklepów w ostatnich dniach i mam odczucie że na stałe
-po drugie do nóg Triopo było dużo uwag o uszkodzeniach nóg (spotkałem również informacje o łamiącej się rozkręcanej nodze Fotopro -tej zamienianej na monopod)
- po trzecie stabilność tych Triopo które miałem w rękach raczej mnie nie zadowalała
- w kwestii głowicy: z tego co widziałem i czytałem, głowice Triopo są bardzo dobre, pracują wyjątkowo płynnie, dodatkowo ta którą wybrałem ma możliwość panoramowania po ustawieniu poziomu kulą, co wydaje mi się bardzo wygodne. Wszystkie głowice Triopo i Benro serii 2 i 3 będą się doskonale nadawały do utrzymania body z T150-600
Cały zestaw ktory wymieniłem kosztuje: tripod około 400zł, głowica 150-190zł zależy którą wybierzesz
Odnośnie głowic muszę dodać, że nie spotkałem również krytycznych uwag do głowic Benro jednak Triopo mialy znacznie więcej b. pozytywnych opinii.
Mnie interesuje Triopo B-2N ponieważ daje możliwość robienia panoram po ustawieniu poziomu aparatu głowicą (kulą) bez konieczności poziomowania nogami statywu, jeżeli nie jesteś tym zainteresowany to oczywiście jest to zbedny bajer.
Zwracaj uwagę na średnicę najcieńszej nogi, to ma znaczenie odnośnie stabilności statywu, 20mm to jest taka, jak mi się wydaje, bezpieczna średnica tej nogi.
Ja, gdzieś za tydzień idę do sklepu z aparatem i obiektywem i jeżeli próby wypadną pomyślnie to kupuję wymieniony wyżej zestaw. Tyle w telegraficznym skrócie. Udanego wyboru życzę.

gatewayfl
24-04-2015, 21:58
Rozważ modele GT i to te w których długość nóg regulowana jest za pomocą zacisków skrętnych. To ważne bo do innych były jakies uwagi użytkowników a do tych nie .
Mam Triopo GT-3230X8C (waga 1,4kg) od chyba ponad 2 lat i złego słowa nie mogę powiedzieć a karbon oprócz wagi daje się też odczuć w zimnych warunkach, po prostu lepiej za niego trzymać i niż za jakiś stop metali.
Z tego co pamiętam ma udźwig 15kg więc sporo, u mnie d7100 z gripem i 300 + tc lub T 150-600 nosi się pewnie, tu głowica jest ważna. U mnie b2n, też dobra i stabilnie trzyma zestaw nie opadając gdy go noszę na ramieniu, nawet w górach. A sam statyw bardzo solidny.
Ale to temat na inny wątek chyba ;-)

nikoniarz
24-04-2015, 22:07

Wszystko zależy na jakiej wysokości chcesz pracować, z kątem nóg, pod jakim kątem aparat, jakie warunki... Nie da się jednoznacznie stwierdzić czy w każdych warunkach ten statyw będzie odpowiednio stabilny dla Twojego zestawu (D90 + T150-600).
Cóż ja od siebie mogę zasugerować? Twój zestaw jest około 0,5 kg lżejszy od mojego a ja osobiście nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem kiedy odnosił bym wrażenie, że tripod czy głowica nie daje rady. Aczkolwiek osobiście nie korzystam z wymyślnych pozycji ustawiania statywu. W wielu przypadkach mogę zestaw dodatkowo dociążyć balastem o masie 2-5 kg (w zależności od tego na jakiej wysokości pracuję, w sensie ilości wysuniętych segmentów i kąta).
Porównywałem ten statyw z wieloma w sklepie i w tej cenie nie znalazłem nic solidniejszego, aczkolwiek zaznaczę, że szukałem czegoś 4-sekcyjnym tripodem. Także jeśli szukasz czegoś zauważalnie solidniejszego, to musisz celować w coś ze zdecydowanie grubszym tripodem. A takie to już koszt minimum 700-800 zł. Ja w sumie sam przymierzam się do zakupu T150-600 i jak na moje potrzeby Fotopro 684 w zupełności wystarczy.
Osobiście zachęcam do obmacania przed zakupem.

stanseba
24-04-2015, 23:13
Czy używał ktoś T 150-600 z telekonwerterem?

Reglas
25-04-2015, 21:31
A kto robi do tego szkła TC ?

Nawet jeśli można to moim zdaniem mija się to z celem.
Jakość spadnie. A ona już na 600mm nie jest najwyższa.

ALF
25-04-2015, 22:36
Statyw dla tego szkła powinien być solidny. Osobiście widziałem, na jednym z plenerów, jak szkło 70-200 się bujało na moim statywie :) Statyw lekki ma jedną zasadniczą wadę. Jest lekki ;) Fizyki nie przeskoczysz. W idealnych, bezwietrznych warunkach karbonowy, lekki statyw da radę. Ale jak trochę powieje, to będziesz miał problem z trafieniem w cel, tak nim będzie majtało. Dlatego zawsze mam przy sobie siatkę i jakiś pasek z woreczkami. Obciążenie statywu pod kolumną centralną polnym kamieniem + woreczki z ziemią/piaskiem na szkło.

marekawo
26-04-2015, 17:17
Wystarczy przy lekkim statywie włączyć w aparacie podgląd,przybliżenie w LV i widać jak się rusza obraz w ekranie.

etomski
26-04-2015, 22:17
Spróbuję z flipside 500 AW. Jak przyjdzie to zrobię fotę czy wchodzi z body i osłoną.

Do Lowerpro Flipside 500 AW tamron 150 -600 wchodzi z założonym body i tulipanem. Tak trochę na styk, ale dlatego że góra plecaka opada na zewnątrz, a jest głęboki. Podłożyłem gąbkę i jest super.

Ciekawostka - X-kom.pl sprzedawał 400AW z 16 GB kartą pamięci na alledrogo. Kupiłem i się okazało, że sprzedają którego nie mają. I zaproponowali Flipside 500 AW + 16GB za 399, w ramach rekompensaty.

crayo
27-04-2015, 12:19
... A wraz z zakupem szkła czeka mnie jeszcze zakup porządnego plecaka więc kolejne ~500 zł w plecy... :/

To prawda - ja w piątek dokupiłem Lowepro Vertex 300 AW - jest "waliza" na na całą szklarnię ze statywem - ale cholerstwo jest cięższe od mojej walizki lotniczej z ABS'u.

wilk325
27-04-2015, 12:33
chcesz lekko to polecam: http://www.guragear.com/kiboko-30l-upgrade/,
ale tanio nie będzie :(.

FHR
01-05-2015, 14:29
Kilka wczorajszych, żeby wątek nie stygł ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/1675egi-1.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/1675egi.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/34qaj50-1.jpg
źródło (http://oi59.tinypic.com/34qaj50.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/2d0xiyo-1.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/2d0xiyo.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/opa97p-1.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/opa97p.jpg)

wasilewk
01-05-2015, 15:51
Ostrość na 3 jest znakomita.

slaweko
01-05-2015, 18:17
Trójeczka jest świetna :-)

emet_b
04-05-2015, 09:53
Szkło naprawdę daje się lubić :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/2qda3oi-1.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/2qda3oi.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/2iij3ax-1.jpg
źródło (http://i60.tinypic.com/2iij3ax.jpg)

pawelpiotrm
04-05-2015, 10:20
na majówce będzie okazja ( mam nadzieję) przetestowania tego szkła.

Reglas
06-05-2015, 20:45
600mm (Mogę podesłać rawy)

regnar
06-05-2015, 21:55
Mam prośbę, czy możecie zrobić test panningu Z i BEZ włączonej stabilizacji, wystarczy panning przejeżdżającego samochodu. Będę ooogromne wdzięczy.

docxxx
07-05-2015, 14:23
Kolego raftik, czy możesz się do mnie odezwać? Nie odpowiadasz na PM.

theluki
07-05-2015, 19:22
A to i ja nieśmiało wrzucę kilka sampelków po pierwszych dniach zabawy z tym obiektywem

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/DSC3219ma_wwexnsx-1.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/DSC3219ma_wwexnsx.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/DSC32654_wwexnax-1.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/DSC3265-4_wwexnax.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/DSC35072_wwexnaw-1.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/DSC3507-2_wwexnaw.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/DSC37222_wwexnqr-1.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/DSC3722-2_wwexnqr.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/DSC3760ma_wwexnqn-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/DSC3760ma_wwexnqn.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/DSC3969jp_wwexnqs-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/DSC3969jp_wwexnqs.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/DSC3915jp_wwexnqq-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/DSC3915jp_wwexnqq.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/DSC3930jp_wwexepx-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/DSC3930jp_wwexepx.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/DSC4007jp_wwexepw-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/DSC4007jp_wwexepw.jpg)

I taki bonusik z nieco innej beczki

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/DSC3948pp_wwexeps-1.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/DSC3948pp_wwexeps.jpg)

Cichy
07-05-2015, 19:30
Ładny secik :)

tomgol
07-05-2015, 19:58
sympatyczne fotki. Szkoda że brak exif-ów. Troszkę więcej byłoby wiedzy.

Dark
12-05-2015, 08:06
Ładny set.

Dwa "kolorowe", ale typowo miejskie ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/_DXC5161_zpsz9dblcio-2.jpg
źródło (http://i1034.photobucket.com/albums/a427/DarkRaptorMacro/Tamron150-600/_DXC5161_zpsz9dblcio.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/_DXC5123_zpsmyokt9jk-2.jpg
źródło (http://i1034.photobucket.com/albums/a427/DarkRaptorMacro/Tamron150-600/_DXC5123_zpsmyokt9jk.jpg)

dmk
12-05-2015, 09:33
Ale ma fajny bukiet :)

superlama
12-05-2015, 10:12
A to i ja nieśmiało wrzucę kilka sampelków po pierwszych dniach zabawy z tym obiektywem

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/DSC4007jp_wwexepw-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/DSC4007jp_wwexepw.jpg)

Poratujcie i powiedzcie co to za ptaszysko?:)

Dark
12-05-2015, 10:19
Poratujcie i powiedzcie co to za ptaszysko?:)

Sójka.

Saimon
12-05-2015, 10:46
Zwyczajna
http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3jka_zwyczajna

superlama
12-05-2015, 16:18
Sójka.

Kurczaczki faktycznie, ale wstyd - nawet mam w swoich zdjęciach, ale w locie i z dużo bardziej "rudym" karkiem, nie poznałem. Dzięki!

Cichy
14-05-2015, 19:06
Od jutra promo, tylko co z tego, jak szkieł do Nikona brak :D

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/150600plecak-2.jpg
źródło (http://www.negatyw.org/sklep/150600plecak.jpg)

gryson
15-05-2015, 11:20
Sigma zmotywowała tamrona ;) Kurde, fajna promocja, szkoda, że nie będą dawać plecaka tym, którzy już kupili to szkło.

stanseba
15-05-2015, 12:36
Może wszyscy, którzy zakupili w ostatnim półroczu dostaną ;-).

slaweko
15-05-2015, 13:24
Może wszyscy, którzy zakupili w ostatnim półroczu dostaną ;-).

Jestem za, a nawet przeciw ;-)

kostek-brasil
15-05-2015, 19:52
Wystarczy zrezygnować z gwarancji tamrona i kupić w valuebasket. Starczy jeszcze na dwa takie plecaki. :wink:

wikary
17-05-2015, 15:19
...ot takie ptaszyny dziś w obiektyw wpadły:
1

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/11aizw9-2.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/11aizw9.jpg)
2

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/2r6itkx-2.jpg
źródło (http://oi58.tinypic.com/2r6itkx.jpg)
3

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/afeadc-2.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/afeadc.jpg)
4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/vhs4s5-2.jpg
źródło (http://oi57.tinypic.com/vhs4s5.jpg)

wasilewk
17-05-2015, 23:16
Podoba się, dawaj więcej !

Cichy
18-05-2015, 09:09
Zdjęcia takie na max 200mm :)

wikary
18-05-2015, 16:42

1_500mm/6.3
2_420/6.3
3_380/7.1
4_420/6.3

Cichy
18-05-2015, 16:44
Dla mnie to mogą być wszystkie i na 80mm, chodziło mi o to, że takie foty się robi krótszymi ogniskowymi. Chyba, że z sąsiedniej wsi :D

wikary
18-05-2015, 16:56
haha_ ale ja chciałem sprawdzić tamiego w takich dynamicznych scenach :)

stanseba
18-05-2015, 16:58

Czemu niby takie zdjęcia robi się do 200 mm?? Rozwiniesz te myśl?

emet_b
18-05-2015, 16:59
Dla mnie to mogą być wszystkie i na 80mm, chodziło mi o to, że takie foty się robi krótszymi ogniskowymi. Chyba, że z sąsiedniej wsi :D

ej, przecież kolega fotografował całkiem przyjemne sikoreczki :)

Cichy
18-05-2015, 17:37

Sorry, miało być 800mm. Myśl rozwinąłem :)

wikary
18-05-2015, 21:07
ej, przecież kolega fotografował całkiem przyjemne sikoreczki :)

Ptaszyny płoche- natury nie oszukasz. Przy 50mm już zachowanie było inne podczas tańca ;)

pet333r
18-05-2015, 22:03
Ma ktoś może jakiś pomysł na uchwyt statywowy? Chodzi mi o coś takiego jak do Sigmy:

http://www.optyczne.pl/8380-news-Nowo%C5%9Bci_od_Sigmy_w_sprzeda%C5%BCy.html

jakiś większy, bardziej poręczny i najlepiej z uchwytami na pasek jak w droższych modelach. W ogóle są do kupienia jakieś zamienniki uchwytu do Tamrona? Albo czy może ktoś się zajmuje robieniem czegoś takiego?

Cichy
19-05-2015, 15:23
Gdyby ktoś był chętny, to została mi jedna sztuka Tamrona z plecakiem, bo zapisany klient kupił już gdzie indziej :)

moshica
21-05-2015, 09:45
Słuchajcie gdzie leży haczyk z tym Valubasket, cofnąłem się 3 strony wstecz, ale piszecie zdawkowo. Niby cena mocno kusząca po 3299 z opisem 36 miesięczna gwarancja lokalna ?
Czyli Tamron Polska nie realizuje napraw, kalibracji, itp ?
Cichy napisz coś jako "konkurencja" bo trochę mi to nie bangla ;-(

Spajd
21-05-2015, 09:47
To jest sklep z siedzibą i wysyłką z Hong Kongu, po ich stawkach i prawie. Oczywiście że Tamron Polska sie do nich nie przyznaje, więc nie ma napraw gwarancyjnych ani kalibracji.

Wysłane za pomocą Tapatalk

moshica
21-05-2015, 10:17
No to wygląda to na "high risk" i bez wsparcia kalibracji Tamrona o kant d... takie coś.

Spajd
21-05-2015, 10:33
Ja tam w ogóle nie lubię serwisów, jak mam się rozstać z puszką i obiektywem na pół miesiąca, to wolę Sigmę z dockiem:/

moshica
21-05-2015, 10:55
To nie tak, mnie serwis Tamiego skalibrował nowe szkło w 3 dni, tydzień nie minął jak sprzęt był u mnie...

Spajd
21-05-2015, 11:59
To zależy od obłożenia, tez widziałem kalibrację w 3 dni z wysyłka w obie strony(sigma), ale w zeszłym tygodniu np. W sigmie były to jakieś 2 tyg. Czekania. Przekonuje mnie też własnoręczna aktualizacja oprogramowania, szczególnie w dobie kiedy prawie każdy nowy soft nikona, stwarza nowe problemy z obiektywami firm trzecich:(..ale tami ma jeden niezaprzeczalny plus - da się go kupić w mocowaniu do nikona:)

moshica
21-05-2015, 12:17
Co masz na myśli pisząc " własnoręczna aktualizacja oprogramowania " ? Rozwiązanie kalibracji własnego szkła ma Sigma ze stacją dokującą, nie słyszałem aby Tamron to miał, po za tym za pewnik należy wziąć ze szkła firm 3 będą mieć FF/BF bo można się nieźle "przejechać", że kupisz "idealne" szkło...
Aktualizacja softu w body vs. FF/BF w szkłach nie ma tu znaczenia...

Spajd
21-05-2015, 12:49
Chodziło mi o sigme w 150-600 przez docka możesz: ustawić ff/bf dla 4 ogniskowych na każdej dla 4 odległości, zaktualizować oprogramowanie obiektywu, jeśli coś tam nikon napsuje, albo sigma poprawi i zaprogramować przełącznik custom(zmienić tryb stabilizacji, szybkość czy dokładność af czy ustawić dowolny limiter odległości ostrzenia), te wszystkie możliwości docka sigmy mnie przekonują do właśnie ich produktu:)

kar
21-05-2015, 22:55
Witam.Czy posiada ktoś ten obiektyw z d7100 i może podzielić się wrażeniami z użytkowania oraz ewentualnie jakimiś fotami.Intryguje mnie te 900mm przy APSC.Pozdrawiam.

pepey
22-05-2015, 04:57
Jest OK, a nawet bardzo OK.

1. D7100 ISO400 1/2000 f7.1 600mm (900mm)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/05_19_2015_053022_01_mm_zpsdyhscupm-1.jpg
źródło (http://i1138.photobucket.com/albums/n530/sp7clb/05_19_2015_05-30-22_01_mm_zpsdyhscupm.jpg)
2. D7100 ISO400 1/1000 f7.1 600mm (900mm)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/05_17_2015_110617_mm_zps74gnlaqk-1.jpg
źródło (http://i1138.photobucket.com/albums/n530/sp7clb/05_17_2015_11-06-17_mm_zps74gnlaqk.jpg)

bbart79
22-05-2015, 09:46
Fajne zdjęcia :)

PS. Masz brudną matrycę lub jakiś element w obiektywie ;)

tomgol
22-05-2015, 13:12
Nooo 1 piękna, na 2 chyba zbyt duży crop no i te badyle troszkę bym powycinał, ale model zacny.

pepey
23-05-2015, 04:34
Fajne zdjęcia :)

PS. Masz brudną matrycę lub jakiś element w obiektywie ;)

Tego pypcia ciągle zapominam usunąć - już drugi raz dostałem upomnienie :)

chyba zbyt duży crop.

Tak - to jest niewielki wycinek zdjęcia, ale to dobrze swiadczy o obiektywie - wszystkie fotki robię "z łapy", a łapa dziadkowi już się trzęsie :-(

franz55
23-05-2015, 17:11
Witam.Czy posiada ktoś ten obiektyw z d7100 i może podzielić się wrażeniami z użytkowania oraz ewentualnie jakimiś fotami.Intryguje mnie te 900mm przy APSC.Pozdrawiam.

Tutaj:
klik (http://przyrodaonline.pl/foto/przyroda/luty/) jest moja galeria z kilkunastoma zdjęciami zrobionych T 150-600 podpiętym do D7100.

Zapraszam.

MilekS
25-05-2015, 01:03
Tutaj jest moja galeria z kilkunastoma zdjęciami zrobionych T 150-600 podpiętym do D7100.
Ładne zdjęcia, aczkolwiek trudno cokolwiek powiedzieć o jakości obiektywu na ich podstawie.

grzybomir
25-05-2015, 07:55
Ładne zdjęcia, aczkolwiek trudno cokolwiek powiedzieć o jakości obiektywu na ich podstawie.

Mówiąc "jakość", to co konkretnie masz na myśli?

MilekS
26-05-2015, 01:43
Miałem na myśli jakość odwzorowania optycznego.

theluki
01-06-2015, 19:38
A jak u was z pracą AF po pewnym czasie użytkowania. U mnie po zrobieniu kilkuset zdjęć AF zaczyna jakby piszczeć. Niby nic ale trochę jednak denerwuje. Spotkał się ktoś już z takim zjawiskiem?

grzybomir
01-06-2015, 22:37
A jak u was z pracą AF po pewnym czasie użytkowania. U mnie po zrobieniu kilkuset zdjęć AF zaczyna jakby piszczeć. Niby nic ale trochę jednak denerwuje. Spotkał się ktoś już z takim zjawiskiem?

AF u mnie nie piszczy, ale po wyłączeniu limitera silnik zaczął dziwnie się zachowywać, tzn. od nieskonczoności w dół kręci się szybko, a w drugą stronę znacznie zwalnia. Problem zaczyna się od ogniskowej 200 w górę, ale na 150 nie występuje.
Przy włączonym limiterze wszystko jest ok.

pet333r
03-06-2015, 20:38
U mnie nic nie piszczy a zrobione kilka tysięcy zdjęć. Właściwie ledwo go słychać, szczególnie na dłuższych ogniskowych gdy zwalnia. Raz piszczał mi AF ale w kicie 18-105 tak jakby było nie naoliwione ale po kilkunastu fotach przestało.

pepey
04-06-2015, 00:34
Coś z tym AF jest jednak na rzeczy. W czasie zimy i wiosennych chłodnych dni przestawał mi niekiedy działać - musiałem wyłączyć i włączyć. Z chwilą gdy przyszły ciepłe dni, ta przykra ułomność ustąpiła. Zdarza się że przy kiepskim oświetleniu działa wolniej, lub podchodzi parę razy, ale już się nie zatrzymuje.

pet333r
05-06-2015, 21:07
Miałem podobnie jakieś 3-4 razy ale w jakich warunkach to nie pamiętam, choć ostatnio jakoś pod wieczór i było ciepło. Pomaga przełączenie limitera.

slaweko
12-06-2015, 12:30
Mam pytanko, czy ktoś z Was fotografował tym Tamronem pokazy lotnicze? Najbardziej jestem zainteresowany jak sprawuje się to szkiełko w panoramowaniu.

regnar
12-06-2015, 13:29
podobno sie nie sprawuje, w Tamronie masz albo stabilizacje wylaczona albo wlaczona. Z tym ze wlaczona niweluje drgania zarowno pionowe (i tu bardzo dobrze) ale tez poziome a to juz zle bo bedziesz mial przez to zdjecia "poruszone". Nie pamietam czy to tu na nikoniarzach czytalem czy na forum lotnictwo.net.pl ale odradzaja Tamiego pod spotting i ogolnie pokazy

btw. sam producent zaleca wylaczanie stabilizacji podczas panoramowania.

slaweko
12-06-2015, 13:43
No właśnie czytałem sporo na zagranicznych forach i jest tak jak napisałeś, czyli... dupa :-( To będą moje pierwsze pokazy na których będę fotografował i np. Sławek "Hesja" doradził mi komplecik (z tego co mam na stanie): D750 + Tampon i D7100 + 70-200. Jak pierwszy zestaw nie wypali, to drugim panoramowanie na pewno wyjdzie. Tylko cholera ile tych kg trzeba dźwigać :-(

emet_b
12-06-2015, 13:51
ja wiem, że daje radę w ślubniakach:razz:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/rwoq5w-1.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/rwoq5w.jpg)

Cichy
12-06-2015, 13:51
Ostatnio fociłem na Krzesinach Sigmą C i uwierzcie mi, na włączonym OS w trybie panoramowania było gorzej, niż z Tamronem i wyłączonym VC. Szczerze mówiąc nie miałem czasu jeszcze, żeby zastanawiać się, co robię nie tak :)

regnar
12-06-2015, 15:43
Cichy a miałes wlaczony tryb 1 czy 2 ?

wikary
14-06-2015, 21:19
Wlaczona stabilizacja, 1/160 600mm:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/dnd7rs-1.jpg
źródło (http://oi58.tinypic.com/dnd7rs.jpg)

1/60 600mm:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/59zrbm-1.jpg
źródło (http://oi57.tinypic.com/59zrbm.jpg)

slaweko
14-06-2015, 22:17
A jednak się da! :-) Gratki :-) Wystarczy tylko potrenować... Ech, jakie to proste,,, hehe

Dzięki.

pet333r
15-06-2015, 16:03
Z panoramowaniem jest ciezko, zalezy jak bardzo chcesz czas wydluzyc to lepiej jednak wylaczyc stabilizacje a dodatko wczesniej pocwiczyc sobie na sucho na jakichs samochodach itp. Do tego dobrym rozwiazaniem bylo by podpiac pod monopod. Z wlaczona stabilizacja i dlugimi czasami mozna robic ale startujace smiglowce gdy chce sie rozmyc ruch wirnikow.

N-kon
18-06-2015, 16:18
Poprawka do oprogramowania stabilizacji w przypadku poruszających się obiektów: http://www.tamron.co.jp/en/news/release_2015/0508.html

Yanis
18-06-2015, 18:13
Generalnie można powiedzieć, że wszystkim się da panoramować :)
Bawiłem się w panningi na Aerofestivalu moim 5kg foto-klocem. Też się da.

850mm 1/40s

źródło (http://s5.postimg.org/nf94s31on/810_8791_1024.jpg)

Chodzi jednak o to, żeby uzyskać powtarzalne rezultaty. Dzięki uprzejmości innych spotterów pobawiłem się także tym Tamronem, a także Sigmą 150-600 C. Szczerze mówiąc - mam mieszane uczucia. Praca z Nikkorem 80-400, na którego część ludzi tak narzeka, to dla mnie czysta przyjemność (w porównaniu z tymi szkłami). O ile do AF-a w zasadzie nie mam żadnych uwag (dawał radę nawet w tak ekstremalnych warunkach pogodowych, jakie panowały w weekend w Poznaniu), o tyle praca stabilizacji... Hmmm... No właśnie, jakoś dziwnie w porównaniu do Nikona to wszystko pracuje.

pet333r
18-06-2015, 20:44
Próbował ktoś tej aktualizacji? Jak to się odbywa i na ile trzeba oddać? Z puszką czy bez?

N-kon
18-06-2015, 21:02
Sam obiektyw.

Yanis
19-06-2015, 07:41
Cieszy fakt, że Tamron dostrzegł potrzeby niektórych użytkowników. Ciekawe, czy samym softem można wymusić regulację stabilizacji? Bo w takie czarodziejskie "ficzery" typu "obiektyw sam wykryje, czy użytkownik chce stabilizować jednoosiowo czy wieloosiowo" to ja już nie bardzo wierzę. Ale ja ostatnio generalnie człowiekiem małej wiary jestem. Z ciekawością czekam na opinie pierwszych użytkowników.

raftik
19-06-2015, 07:45
Szkoda, że nie można samemu softu aktualizować :( jak w nowych Sigmach. Żal mi się rozstawać ze szkłem nawet na parę dni.

pet333r
19-06-2015, 10:42
To żadne cuda, wystarczy, że żyroskop wykryje ruch w jednej osi a w drugiej znikomy. Kwestia softu by stabilizował w jednym kierunku tylko. Nic trudnego, aż dziw bierze, że przy produkcji o tym nie pomyśleli.

Yanis
19-06-2015, 12:17
Po co więc inne firmy stosują mechaniczne przełączniki trybów stabilizacji?

pet333r
19-06-2015, 12:37
Pewnie dlatego, że inni o tym pomyśleli przed wypuszczeniem na rynek. Poza tym w tym wypadku jest się uzależnionym od oprogramowania i tego czy dane "odchylenie" będzie brane przez soft jako próbę panoramowania czy nie. A mając sprzętowy przełącznik ma się wybór.

maniak666
22-06-2015, 14:51
No i w moim plecaku zagoscił. Pompa za oknem nie pozwala na razie sensownie przetestowac. W sklepie porównywałem z obiema wersjami Sigmy. Pomijając względy finansowe, choć w porównaniu z Sigmą C w zasadzie pomijalne, podobnie jak w przypadku 70-300 o wyborze Tamrona zadecydowała stabilizacja. Nie mam łap i chwytu drwala-raczej skrzypka-jesli nie skrzypaczki:wink: i MZ na tym polu zostawia w tyle zarówno Sigmę C jak i S. Nie mówię o panoramowaniu, bo mnie osobiscie nie jest potrzebne.
Chyba trzeba będzie kupić kartę na siłownie, bo z zagrypionym D7100 jest co tachać. Sądzę że i monopod bedzie potrzebny.
No cóż czekam na zmiłowanie na niebie i najsensowniej potestuję go w sąsiadującym lesie, gdzie bizony, daniele,muflony dziki i ptactwo wszelakie. A ostatnio żonę przyatakował jelonek rogacz o gabarytach paczki fajek:)

zeberek1
22-06-2015, 16:31
Ano i teraz trzeba to tachać... A wielkie to, ciężkie to... Albo można też tachać D3 plus Sigma Sport 150-600 i jakoś przy tym nie narzekać...

Dark
22-06-2015, 17:27
Nie narzekajcie. Jak w Tatry już trzeci raz pakowałem Tamiego, to żona pukała się w głowę (i tak dodatkowo nie dała mi też zabrać statywu). Jednak po ostatnim, czerwcowym wyjeździe narzekała, że jednak tej 600tki nie braliśmy :P Jak pomyślę ile mógłbym poszaleć z Tamim, zamiast 70-300VR...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/_DSC5206_zpsel8pvk7j-2.jpg
źródło (http://i1034.photobucket.com/albums/a427/DarkRaptorMacro/Blog/_DSC5206_zpsel8pvk7j.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/_DSC7649_zps963f12a4-1.jpg
źródło (http://i1034.photobucket.com/albums/a427/DarkRaptorMacro/Blog/_DSC7649_zps963f12a4.jpg)

Trzeba się było nieźle nagimnastykować, aby podejść do zwierza. Swoją drogą, jeśli dało się zasuwać po Orlej perci z zagrypionym D700, 14-24, 24-70, 70-300 i zestawem filtrów, to ze 150-600 też się da ;)

Yanis
23-06-2015, 09:11
Ech... To ja już stary dziad jestem bo dwa tygodnie temu w Bieszczadach 80-400 zostawiłem na dole, a wtaszczyłem (z wielkim wysiłkiem) tylko 14-24 i 24-70... Plus statyw, aparat, śpiwór, ciuchy i woda...
A i tak wszyscy jak na idiotę się patrzyli, gdy zacząłem u góry swoje zabawki rozkładać :)
PS. Fajne zwierzaczki. Ja jakoś nie mam do nich szczęścia.

maniak666
23-06-2015, 13:18
Pierwsze testowe.
Pogoda dzis się ulitowała, choć o słońce trudno. Ale w końcu to tylko testy.

600mm,f6,3 1/500sec. iso 3200

600mm f6,3 1/60sec. iso100

RAW wołany w LR 4 ostrzone i zmniejszane w PS

slaweko
23-06-2015, 14:15
Jaka puszka?

maniak666
23-06-2015, 14:18
D7100

Kazek
23-06-2015, 15:51
Witam

Stałem się i ja posiadaczem tytułowego Tamrona, ale mam problem. Z moim D300 bardzo wolno ostrzy. Przy ogniskowej 150mm przebieg całej skali w obie strony trwa ok sekundy, ale już przy 600mm od nieskończoności do minimalnej odległości ok 1 sekundy, ale powrót trwa 3-4 sekundy. Czy to jest normalne?
Czy ktoś kto ma D300(s) i Tamrona, mógłby sprawdzić czy też to tak długo trwa? Nie wiem czy to wina puszki, czy obiektywu.
Czasy przy założonym deklu.

Pozdrawiam
Kazik