PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8

HYPER
16-04-2015, 16:55
Co znaczy z nowych dostaw? Ten obiektyw jest sukcesywnie sprowadzany z fabryk i nie ma czegos takiego jak 'zla' partia i nowa 'poprawiona'.

seba_g
20-04-2015, 10:31
Witam, czy ktoś z obecnych posiada Sigma USB Dock w Warszawie? Potrzebuje zrobić update opgrogramowania dla 35 1.4, więc chciałbym dosłownie na 5min pożyczyć.

Panerai
30-04-2015, 00:02
Hmmmm ... dostałem dzisiaj do przetestowania nowiutką Sigmę 35 mm f 1,4 Art. Cena okazyjna - 1900 zł - sprowadzony z innymi Sigmami z zagranicy więc bez "naszej" gwarancji. Oszalałem widząc co wyrabia to szkło podpięte pod Nikona D 800 ... no i mam problem ... Cudo !

30-04-2015, 23:55
gdzie takie rabaty dają co?

Sz@kal
01-05-2015, 01:28
Ja mam z tym szkłem jeden problem... Odkąd go mam to wszystkie moje inne szkła stały się jakby takie bardziej mydlane ;)

HYPER
01-05-2015, 09:17
mam tak samo, choc reszta szkiel z tzw. topu ;)

coldphate
01-05-2015, 11:13
Podłączę sie pod zachwyty. Nawet moje 85 1.8, które jest uznawane za przeostre, juz dla mnie takie nie jest.

Rossi_PL
01-05-2015, 13:50
Sporo pozytywnych opini się pojawia o tym szkiełku co cieszy:) Napiszcie proszę jak Wam się z nim pracuje i chodzi mi tu głównie o powtarzalność AF'u a nie o jego szybkość przelatywania skali bo stary mały winietujący 35 DX demonem szybkości nie był ale powtarzalności i celności ja mu nigdy nie zarzucałem. W optykę sigmy nie śmiem wątpić tylko interesuje mnie kwestia powtarzalnośći AF'u i nie ważne tu pretensje czy musieliście sami dokalibrowywać dock'iem, liczy się efekt końcowy czyli po kilku miesiącach/zleceniach:) Jak macie jakieś galerie na swoich www z udziałem tej sigmy to możecie podrzucić linka.

HYPER
01-05-2015, 14:45
u mnie niemal 100% skutecznosc. jesli zdjecie jest nietrafione to najpewniej ja cos zawalilem. z moim D810 jest celnie i calkowicie powtarzalnie zarowno w swietle dziennym jak i sztucznym. dodam tylko, ze musialem dopiescic szkielko USB Dockiem (mam ustawiona wartosc -6 i -8). Po tym zabiegu wszystko perfekcyjnie.

Panerai
01-05-2015, 21:53
Zapytam zapobiegawczo: ktoś może zalinkować do strony z objaśnieniem jak działa ten Sigma USB Dock ... (w języku polskim) ?! Może pokrótce objaśnienie jak dokonać kalibracji ?!

HYPER
02-05-2015, 18:37
zaden opis chyba lepiej nie wyjasni niz film z kalibracji:

https://www.youtube.com/watch?v=UzpR3ATc3YQ

Davit
03-05-2015, 12:50
Czy dalej zdecydowana wiekszosc ma problemy z tym szklem w swietle sztucznym ?

bryk77
03-05-2015, 14:24
Kalibracja jest banalnie prosta z USB Dock. Jedyna trudność polega na odpowiednim dobraniu parametrów na poszczególnych odległościach ostrzenia. Trzeba poświęcić trochę czasu metodą prób i błędów.

malibu
12-05-2015, 19:08
Kupował ktoś może u Cichego ? Przymierzam się do zakupu jednak wolałbym jakąs wstępnie przebraną sztuke w Lublinie w sklepie było mydło powidło i sprzedawca wiedzący lepiej jak testować obiektyw.

wasilewk
12-05-2015, 19:16
Kupował ktoś może u Cichego ? Przymierzam się do zakupu jednak wolałbym jakąs wstępnie przebraną sztuke w Lublinie w sklepie było mydło powidło i sprzedawca wiedzący lepiej jak testować obiektyw.

Kuba sam testuje obiektywy i wybiera tylko ostre.

stig
12-05-2015, 19:18
Kalibracja jest banalnie prosta z USB Dock. Jedyna trudność polega na odpowiednim dobraniu parametrów na poszczególnych odległościach ostrzenia. Trzeba poświęcić trochę czasu metodą prób i błędów.No właśnie zawsze mnie to zastanawiało. Jeśli ustawisz (w aparacie, precyzyjna korekta AF) idealnie na np. 2 metry, a okaże się, że na 8 metrów już jest bryndza, to właściwie nic się nie da zrobić, bo regulacja pod większą odległość, spieprzy precyzyjne ustawienia dla niższej. Jakim więc cudem daje się to zrobić via USB dock? I czy faktycznie się daje, jeśli trafi się na taką sytuację.

maniekk
12-05-2015, 19:32
stig,
tutaj masz odpowiedź:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/SigmaDock6-2.jpg
źródło (http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Sigma-Dock/Sigma-Dock-6.jpg)

stig
12-05-2015, 19:48
Ooo… To wiele wyjaśnia. Dzięki.
Jeszcze tylko się upewnię. Faktycznie idzie tym rozwiązać typowe dla Sigm problemy z AF, czy może tylko czasami pomaga?

MstrG
12-05-2015, 19:52
Dla 35mm Art dokładnie tak to wygląda:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/SigmaUSBDock_focussettingselected-2.png
źródło (http://martybugs.net/blog/images/Sigma-USB-Dock_focus-setting-selected.png)

Daga
09-06-2015, 21:47
No i mam to cudo. Bałam się, że będzie za duży i za ciężki, ale po zapięciu do aparatu jakoś nie ciąży, a jego wielkość jest prawie w sam raz :).
Po pierwszych kilku strzałach nie miałam wątpliwości, że mam oto do czynienia z FF i to dość wyraźnym.
Teraz więc czas na kalibrację, na szczęście udało mi się pożyczyć kalibrator. Na 1 zakresie dałam +10, 2 ustawiłam +10, na 3 - +12, a na ostatnim +10, ale na ostatnich dwóch muszę sprawdzić, czy jest OK jutro, bo dnia mi dziś zabrakło i nastała ciemność :).
Nie wiem tylko jak dokonać kalibracji dla nieskończoności. 3m odległości wystarczy ?
Dziwi mnie też, bo szukałam filmików na YouTube i ustawiali tam zupełnie różne korekcje dla 4ech zakresów odległości - np. 4, 7, 2, 8 - możliwe to, czy prawdopodobnie były to wartości przypadkowe ?
Biorąc na logikę, wartość powinna być ta sama, rosnąca, lub malejąca, a nie taki rozrzut...

przemas-J
10-06-2015, 08:26
Witam przymierzam się do tęgi szkiełka
Jak się wam ono sprawujena ślubach chodzi głównie o celność.Zaś jeśli chodzi o af czy szybkości jest porównywalna np Nikonem 50 1.4

Wysłane z mojego XT1072 przy użyciu Tapatalka

Zelber
10-06-2015, 08:45
Sprawuje się lepiej niż 85 1.8G czy 50 1.8D, gorzej niż 70-200 2.8 VR II .

Daga
11-06-2015, 22:32
Naprawdę nie ma na tym Forum osoby, która kalibrowała ten obiektyw usb dock'iem ? :)

madebyzosiek
12-06-2015, 06:02
Naprawdę nie ma na tym Forum osoby, która kalibrowała ten obiektyw usb dock'iem ? :)
Kalibrowałem dockiem dwie inne Sigmy i taki rozrzut wartości jest możliwy, oczywiście jeżeli tak wynika z testu. Mam 17-70, która na 17 ma ff, blisko centrum w miarę ok, a na 70 bf [emoji6]

Daga
12-06-2015, 06:58
Dzięki.
A jak skalibrować dla ostatniego zakresu ? - ustawić obiektw odległości 3m będzie dobrze ?

ppawel232629
22-06-2015, 22:09
Panowie właśnie zakupiłem Sigmę 35 art i niestety jestem nieco zawiedziony AF. Z bliska ostrzy bardzo dobrze i powtarzalnie, lecz niestety od odległości ok. 1,5m zaczynają się problemy. Z moim D700 około 35% zdjęć jest nietrafionych, z D300s jakieś 20%. Niestety takie wartości są wg mnie nieakceptowalne, tym bardziej, że to z D700 szkło ma współpracować najwięcej. Jutro wracam do sklepu i reklamuję szkło, mam nadzieję że kolejna sztuka będzie bardziej udana.

A jak u Was z celnością AF w tym szkle?

stig
22-06-2015, 22:12
Przecież chyba większość tego wątku jest o problemach z AF. Wyślij do serwisu na kalibrację i po problemie. Miałem w sumie 4 sztuki ze sklepu – każda do d… W końcu ostatnią wysłałem wraz z body do skalibrowania. Po powrocie – zupełnie inne szkło. Oczywiście – zdarzy się, że nie trafi, ale jak w każdym innym, nie-nikkorze.

MstrG
22-06-2015, 22:13
Panowie właśnie zakupiłem Sigmę 35 art i niestety jestem nieco zawiedziony AF. Z bliska ostrzy bardzo dobrze i powtarzalnie, lecz niestety od odległości ok. 1,5m zaczynają się problemy. Z moim D700 około 35% zdjęć jest nietrafionych, z D300s jakieś 20%. Niestety takie wartości są wg mnie nieakceptowalne, tym bardziej, że to z D700 szkło ma współpracować najwięcej. Jutro wracam do sklepu i reklamuję szkło, mam nadzieję że kolejna sztuka będzie bardziej udana.

A jak u Was z celnością AF w tym szkle?

Ja macałem dwie i było dokładnie to samo z D800. Kupiłem w końcu 35mm f/1.8G ED, wziąłem pierwsze i działa idealnie.
Nie przeczę, że pewnie by pomogła kalibracja w Sigmie. Może kiedyś zrobię trzecie podejście do tego szkła.

ppawel232629
23-06-2015, 09:11
Przecież chyba większość tego wątku jest o problemach z AF. Wyślij do serwisu na kalibrację i po problemie. Miałem w sumie 4 sztuki ze sklepu – każda do d… W końcu ostatnią wysłałem wraz z body do skalibrowania. Po powrocie – zupełnie inne szkło. Oczywiście – zdarzy się, że nie trafi, ale jak w każdym innym, nie-nikkorze.

W moim przypadku na tej samej odległości Sigma potrafi jednym razem złapać spory BF, innym z kolei łapie FF. Czy w takim razie czy kalibracja w serwisie takiego szkła pomoże?

stig
23-06-2015, 09:12
W moim przypadku na tej samej odległości Sigma potrafi jednym razem złapać spory BF, innym z kolei łapie FF. Czy w takim razie czy kalibracja w serwisie takiego szkła pomoże?Tak, miałem dokładnie tak samo.

ppawel232629
23-06-2015, 09:25
Tak, miałem dokładnie tak samo.
Dzięki.

Pomijając ten nieszczęsny problem z losowością AF, szkło generalnie jest super, głównie za sprawą ostrości (jak trafi) na f/1.4. Dodatkowo szkło mnie zaskoczyło szybkością AF. Po lekturze tego wątku spodziewałem się, że będzie o wiele gorzej. Jako były użytkownik N24-70 uważam, że (wiadomo) jest gorzej, ale nie jakoś diametralnie i np. do kotleta spokojne wystarczy.

stanseba
23-06-2015, 09:59
Kupiłem pierwszą sztukę i zero problemów bf/ff na różnych odległościach.

Daga
23-06-2015, 11:19
Moja Sigma poszła do serwisu - na razie samotna, bez aparatu. Mam nadzieję, że to coś pomoże :)

juggler
23-06-2015, 12:50
Mam tą 35 skalibrowaną pod d750, na różnych odległościach mam ustawione inne wartości i jest prawie idealnie 8-9 na 10 zdjęć jest w punkt. Na jednej d700 trafia bardzo podobnie jak w d750. Na pozostałych dwóch d700 jest kiepsko. Wniosek jest następujący, że trzeba skalibrować pod konkretne body jak ja pod d750 i praktycznie nie odpinam szkła bo działa perfect.

ppawel232629
23-06-2015, 12:56
No ale jak niektórzy piszą trafiają się dobre sztuki, które od razu po podpięciu pod body ostrzą idealnie. Szczerze mówiąc wolałbym trafić na właśnie taka sztukę, niż mieć Sigme skalibrowaną tylko pod jedne body

llcooljozek
04-07-2015, 22:04
Czesc, sluchajcie zmieniłem system z Pentaxa, kupilem d750 i wlasnie sigmę 35mm, wczesniej robilem zdjecia tylko manualnymi obiektywami, i teraz pytanie jak czesto ta sigma moze chybiac na przeslonach 1.4/1.8 zakładajac ze nie wystepuje problem ff/bf, bo wydaje mi sie ze ten problem u mnie nie wystepuje (chyba, wlasnie dlatego pytam) u mnie na 1.4 trafiam tak na oko 6/7 na 10, czy jednak z puszką o tak dobrym af nie powinno to byc 10 na 10 czy jednak to zupelnie normalne.

MstrG
04-07-2015, 22:54
Czesc, sluchajcie zmieniłem system z Pentaxa, kupilem d750 i wlasnie sigmę 35mm, wczesniej robilem zdjecia tylko manualnymi obiektywami, i teraz pytanie jak czesto ta sigma moze chybiac na przeslonach 1.4/1.8 zakładajac ze nie wystepuje problem ff/bf, bo wydaje mi sie ze ten problem u mnie nie wystepuje (chyba, wlasnie dlatego pytam) u mnie na 1.4 trafiam tak na oko 6/7 na 10, czy jednak z puszką o tak dobrym af nie powinno to byc 10 na 10 czy jednak to zupelnie normalne.

Ale gdzie tak trafiasz? Na skrajnym w AF-C? Na centralnym w AF-S? Na ciemnej sali we wspomaganiem z lampy? Czy tak ogólnie masz 30-40% zdjęć z ostrością "gdzieś"?

llcooljozek
04-07-2015, 23:36
afs, srodkowy punkt, bez wspomagania, mam go od wczoraj sprawdzalem tylko w mieszkaniu

ppawel232629
05-07-2015, 13:41
Jak to mi polecili w tym wątku - pakuj szkło i body i ślij na kalibrację. Ja właśnie czekam na zwrot swojego egzemplarza

Sz@kal
07-07-2015, 18:21
Ja bym jeszcze sprawdził na statywie żeby nie było że po prostu przy tak małej głębi giba Ci się ręką i nie zawsze ostrość jest tu gdzie trzeba.

Nadane listem w butelce

Daga
08-07-2015, 11:05
No ale jak AF zachowuje się losowo, to chyba raczej i kalibracja w serwisie nie pomoże !

Daga
08-07-2015, 11:50
Wiecie jak mnie potraktował serwis Sigmy ?
Skalibrowałam sobie swoją sztukę, ale nie potrafiłam tego zrobić dla dalszych odległości. Wysłałam więc obiektyw. Odezwali się, że potrzebują aparatu. Dobra, wysłałam, chociaż nie ukrywam, miałam opory.
Po pierwszych testach miałam pewne podejrzenia, że coś było kombinowane w ustawieniach aparatu, bo ostrość była przesadzona, wręcz przerysowana.
Jednak nie korzystam z takich ustawień i serio, ale nie wiedziałam gdzie ich szukać, a przecież są troszkę ukryte :) - bo są w profilach. Wreszcie znalazłam.
Ustawienia ostrości - skala 0-9. Miałam ustawione na +9.
Przejrzystość - ustawiona na +1.
Po wyłączeniu tychże korekcji, dochodzę do wniosku, że serwis absolutnie niczego nie kalibrował. Obiektyw jak trafiał, tak trafia - sytuacja jest identyczna, choć sprytnym zabiegiem serwisu, pierwsze wrażenie podpowiadało, że jest lepiej z bliska niż było. Z daleka tragedia była i tragedia jest. Ale tu też pozostała pewnie moja korekcja niepotrzebnie na +.

Dodam dla jasności -
to serwis Sigmy ustawił mi podkręcanie ostrości w puszce na +9. Nie wziął tylko pod uwagę, że ja tylko testy tego obiektywu robię w jpeg :). Mnie ten format nie interesuje, normalnie używam tylko nef'ów.

notdot
08-07-2015, 19:08
A początkowo wysłałeś bez body? Ja ostatnio z nimi rozmawiałem i stwierdzili, ze body być musi bo oni kalibrują i sprawdzają pod konkretny aparat. Co też mnie wkurzyło trochę, bo co jeśli mam dwa?

stig
08-07-2015, 20:10
Ja mam 3 i problem rozwiązany. Posyłałem z D800 (bo na tę chwilę najmniej był potrzebny) i 3 szkła wróciły skalibrowane tak, że działają dobrze także na dwóch pozostałych D3.

jaś
08-07-2015, 20:26
Wiecie jak mnie potraktował serwis Sigmy ?
Skalibrowałam sobie swoją sztukę, ale nie potrafiłam tego zrobić dla dalszych odległości. Wysłałam więc obiektyw. Odezwali się, że potrzebują aparatu. Dobra, wysłałam, chociaż nie ukrywam, miałam opory.
Po pierwszych testach miałam pewne podejrzenia, że coś było kombinowane w ustawieniach aparatu, bo ostrość była przesadzona, wręcz przerysowana.
Jednak nie korzystam z takich ustawień i serio, ale nie wiedziałam gdzie ich szukać, a przecież są troszkę ukryte :) - bo są w profilach. Wreszcie znalazłam.
Ustawienia ostrości - skala 0-9. Miałam ustawione na +9.
Przejrzystość - ustawiona na +1.
Po wyłączeniu tychże korekcji, dochodzę do wniosku, że serwis absolutnie niczego nie kalibrował. Obiektyw jak trafiał, tak trafia - sytuacja jest identyczna, choć sprytnym zabiegiem serwisu, pierwsze wrażenie podpowiadało, że jest lepiej z bliska niż było. Z daleka tragedia była i tragedia jest. Ale tu też pozostała pewnie moja korekcja niepotrzebnie na +.

Dodam dla jasności -
to serwis Sigmy ustawił mi podkręcanie ostrości w puszce na +9. Nie wziął tylko pod uwagę, że ja tylko testy tego obiektywu robię w jpeg :). Mnie ten format nie interesuje, normalnie używam tylko nef'ów.

na większych dystansach pomaga reikan focal (trzeba poczytać jak ten soft współpracuje z nikonem - ja to robiłem czerwonym :) korpusem), sam tak skalibrowałem S50A - wszystkie te linijki czy inne ustrojstwa działają dobrze przy niewielkich odległościach bo widać na skali czy jest dobrze ustawiony czy nie, przy większych odległościach trzeba mieć dużą skalę bo na małej słabo widać.

ppawel232629
19-07-2015, 14:20
Miałem powszechny problem z trafnością Sigmy i wysłałem przez sklep do kalibracji wraz z moim D700.
Po tygodniu obiektyw wrócił i faktycznie jest dużo lepiej. Obiektyw trafia i jest piekielnie ostry.

Tylko...
Żeby było jeszcze ostrzej, serwis wprowadził także korektę w body :P

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/20113640/%21STABLE/Inne/DSC_0092.jpg)

kurczeblade
27-08-2015, 10:40
To już wiemy dlaczego te sigmy są takie ostre :)

Jak wygląda sytuacja z szybkością AF , wciąż jest tak że na Canona ch jest szybszy ?

Davit
27-08-2015, 17:57
To już wiemy dlaczego te sigmy są takie ostre :)

Jak wygląda sytuacja z szybkością AF , wciąż jest tak że na Canona ch jest szybszy ?

nokon wolniej niż canon . nic sie nie zmieniło

llcooljozek
30-08-2015, 15:38
Oficjalnie mój ulubiony obiektyw, piekielnie ostry, z nikonem d750 tworzy zabójczy duet

kurczeblade
02-09-2015, 14:02
nokon wolniej niż canon . nic sie nie zmieniło

Chciałem spróbować tego obiektywu, i tej kultowej optyki. Ale na samą myśl, fakt że na innych systemach AF lepiej chodzi mnie odrzuca - jaka to sprawiedliwość, cena ta sama na każdym systemie, na jednym działa szybciej na drugim wolniej. Na YT widać znaczącą różnice między wersją Canon a Niko, oglądając filmy porównawcze, sigma strasznie zamula na Nikonie. :/

Dzisiaj w dodatku bylem w sklepie testować tą sigmę, i faktycznie jakoś wolno, po zabawie z sigmą, podłączyłem mojego Nikkora 35 i działał jak błyskawica. Mając, widząc jak pracuje AF Nikkor 35 i porównując go z Sigmą 35, nie wyobrażam sobie pracy sigmą... te dwa szkła i działanie AF to niebo a ziemia.

Wie ktoś, dlaczego AF na nikonie jest wolniejszy w sigmie, niż na Canonie ?

biko1
02-09-2015, 16:51
Oficjalnie mój ulubiony obiektyw, piekielnie ostry, z nikonem d750 tworzy zabójczy duet

wysyłałeś go na kalibrację z puszką?

Dzisiaj byłem go przymierzyć z D750. O ile na małych odległościach trafia w cel to powyżej 2 metrów loteryjność 6/10 fotek poza ostrością. Szybkość AF, wydaje mi się nie tak całkiem tragicznie, nie błądzi. Nie wiem teraz czy to po prostu trzeba wybrać dobrą sztukę czy tandem z D750 nie gra dobrze. Zapiąłem również Nikkora i wydaje mi się trochę mniej ostry i ma większą aberracje, no ale AF działa o wiele pewniej i trafia wszystko w punkt.

przemas-J
02-09-2015, 18:04
Ja za tydzień będę przymierzał do mej puszki.
Mój kolega posiada co prawda na konkurencyjnym korpusie lata po ślubach i to co mi powiedział L to nie jest ,ale za kasę warto . Oczywiście mam na mysi Af

llcooljozek
06-09-2015, 16:50
biko1, nie wysylalem, wybieralem natomiast gdzies z około 10ciu sztuk, bo z niektórymi rzeczywiscie byla tregedia. Mam tez 50tke i tutaj jest troszkę gorzej, musial bym wyslać.

stanseba
06-09-2015, 17:43

U mnie z D750 też jest żyleta, ale po kalibracji na +10.

wojtek87
08-09-2015, 13:33
moze juz bylo wiec przepraszam - czy warto bawic sie USB dockiem i jak sie sprawdza kalibrowanie na centralnym punkcie vs. bocznych. Ostatnio zauwazylem ze jest tak sobie na D610 - lubi przestrzelic na dalszych odleglosciach i to bez reguly FF/BF, a na D700 w punkt. Czy warto bawic sie dockiem bo szczerze mowiac jak nie przyniesie efektow to leci out i niestety siano pojdzie na 1.4G ktore mnie troche irytuje za wykonanie i cene...

juggler
08-09-2015, 15:19
Warto bo kalibrujesz inaczej na kilku zakresach odległości. Moja ma na każdą odległość inną korektę i trafia idealnie. Oczywiście kalibrujesz pod dane body.

przemas-J
13-09-2015, 14:24
Długo rozmyślałem nad tym szkłem :???:
Zadawał sobie pytanie czy to będzie dobra inwestycja przecież to Sigma. Może lepiej kupić nowe fx 35 od nikona.
Maja gotówkę już w kieszeni wybrałem się wraz z kolega na łowy :-D.Wiec wybraliśmy się najpierw ab foto popiołem 2 sztuki Nikonowskiej 35 ,szybki af całkiem celny(po korekcie na +6)ostrości niezła ale plastyka do bani(ale to subiektywne zdanie).
Nie byłem do końca przekonany do tego szkła tym bardziej ze na dalszych planach przestrzelił parę razy.Wiec pojechaliśmy do Sigmy . Popiołem 1 sztukę faktycznie af wolniejszy ale celność pięknie naprawdę dobrze. I ta 1 sztuka już ze mną została generalnie próbowałam się przyczepić ale nie było o co korekta wyniosła -1.
Po zakupie wraz z kolega podążyłem na jego plener(często sobie pomagamy).I przy okazji strzeliłem parę testowych fotek i jestem milo zaskoczony na dalszych odległościach trafia pięknie przy gorszym świetle również.
Jeżeli to szkło będzie tak celne jak moja 50 1.4 od nikona nie mylić z szybkością.To będzie chyba najlepsze szkiełko w mojej torbie.
Za 2 tygodnie idzie w bój wtedy powiem więcej.

cz4rnuch
13-09-2015, 16:19
I pozwalali Ci w tych sklepach sypać popiołem po obiektywach?

przemas-J
13-09-2015, 20:00
I pozwalali Ci w tych sklepach sypać popiołem po obiektywach?
:shock::shock::shock::razz:
Oczywiście wiemy wszyscy co miałem na myśli (podpiąłem ):oops:

juggler
13-09-2015, 20:07
Mam 35 sigmy od roku nie odpinam jej wcale od d750, od piątku mam też 24 sigmy i mogę powiedzieć tylko jedno REWELACJA. Zaznaczam że bez USB docka się nie obyło, ale po skalibrowaniu szkła trafiają idealnie z każdej odległości.

stig
13-09-2015, 20:43
:shock::shock::shock::razz:
Oczywiście wiemy wszyscy co miałem na myśli (podpiąłem ):oops:Po jednym razie można podejrzewać błąd… Po dwóch w jednej wypowiedzi – człowiek się już zastanawia. ;)

demona
13-09-2015, 22:04
Autokorekta wie lepiej :)

przemas-J
24-09-2015, 20:28
Wstyd mi
Nigdy więcej na forum po alkoholu

kurczeblade
04-10-2015, 18:46
Ciągle chodzi mi po głowie ta sigma, wraz z sigma 24mm, lubię bardzo plastykę sigm. Jedynie czego się obawiam to ten AF. W reportażu ślubnym cisne Nikkonem 35 1.8 FX i przyzwyczaiłem ze mam dobry pewny AF :)

Zelber
04-10-2015, 20:05
Nie robię ślubów tylko reporterkę, czasem wpadnie też jakiś kotlet i na S 35 nie mogę powiedzieć złego słowa, na D4 praktycznie niezawodna, także na sali tanecznej.
Powiedziałbym nawet, że AF działa lepiej niż w 50 1.8D i 85 1.8G

piom
11-11-2015, 20:55
Panowie czy ktoś z krakowa nie posiada usb docka, albo do pożyczenia albo podjadę do domu/biura, moja s35 nie ostrzy w trybie lv z d750...

madebyzosiek
11-11-2015, 21:23
Panowie czy ktoś z krakowa nie posiada usb docka, albo do pożyczenia albo podjadę do domu/biura, moja s35 nie ostrzy w trybie lv z d750...
W Krakowie jest Sigma Pro Center, można wypożyczyć dock'a za grosze, aktualizacja oprogramowania to 2 minuty roboty [emoji4]

Tworas
13-11-2015, 13:53
Panowie i Panie może ktoś się pokusi o małą recenzję sigmy w warunkach ślubnych? Jak z celnością np w ciemnych kościołach przy przysłonie 1.4-1.8? jak na ciemnych salach gdy ludzie się bawią? Jak sigma w praktyce radzi sobie pod światło?

Zastanawiam się czy przejść z nikkora 35 1.8G na sigmę... może ktoś się przesiadał? jak odczucia?

artman
13-11-2015, 14:58
Tworas - od czerwca zrobiłem kilkanaście wesel 35tka sigmy. Wcześniej robiłem DXową 35 Nikkora.
Sigma jest ostra od 1.4, af nie raz przestrzeli w szerszych kadrach ale jest to może 5% zdjęć. Po zakupie kalibrowalem z moimi 700tkami w serwisie. Pod światło na środkowym punkcie ostrzy dobrze, na bocznych już potrafi się zgubić. Niedawno kupiłem d600 i tu już nie jest tak kolorowo... dlatego 35tka podpieta jest na stałe do 700tki.
Gdybyś miał pytania - uderzaj na pw. Pozdrawiam

Tworas
14-11-2015, 08:57
Tworas - od czerwca zrobiłem kilkanaście wesel 35tka sigmy. Wcześniej robiłem DXową 35 Nikkora.
Sigma jest ostra od 1.4, af nie raz przestrzeli w szerszych kadrach ale jest to może 5% zdjęć. Po zakupie kalibrowalem z moimi 700tkami w serwisie. Pod światło na środkowym punkcie ostrzy dobrze, na bocznych już potrafi się zgubić. Niedawno kupiłem d600 i tu już nie jest tak kolorowo... dlatego 35tka podpieta jest na stałe do 700tki.
Gdybyś miał pytania - uderzaj na pw. Pozdrawiam

Dzięki! Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia? :)

Benny_Bennasi
18-11-2015, 00:18
No odczucia podobne :) W ciemnych pomieszczeniach nie jest to demon prędkości ale jasne miejsca to poezja :) Plastyka i ostrość kapitalna juz od 1,4 :)

kurczeblade
28-12-2015, 23:35
https://www.youtube.com/watch?v=wrpzt5USLmQ czy Wasze sigmy też tak działają ?

Davit
29-12-2015, 00:05
bylo poruszane wiele razy. To normalne w N.

drsemen
29-12-2015, 00:40
Tutaj obie puszki są sonego. Przypuszczam, że canon, nikon i sony mają zaszyte w sofcie spowalnianie "obcych" szkieł.

kurczeblade
29-12-2015, 10:02
Ciągnie mnie do tej sigmy jak widzę zdjęcia na Flickerze, ale zapał mija jak widzę na YT filmy z tym AF'em i porównuje sobie do Nikkora 35 :)

dandan
29-12-2015, 22:07
Prędkość przesuwania się skali obiektywu z założonym deklem ma się nijak do skuteczności ustawiania ostrości w rzeczywistych warunkach.

kurczeblade
29-12-2015, 22:09
Pojechałem zobaczyć nowego Nikkora 20mm do ABfoto, nie było i wróciłem z Sigmą 35. Bardzo polubiła się z Nikonem D750 - AF chodzi bez zarzutów, chyba godzinę chodziłem po sklepie i fotografowałem, w tym ludzi poruszających się po galerii i powiem że jestem miło zaskoczony AF'em, trafia w punkt na 1.4. No i oczywiście obrazek na 1.4 to cudo.

Udało mi się porównać do Nikkora 35 1.4, gdzie moim zdaniem AF był porównywalny z Sigmą, ostrość Nikkora na 1.4 też świetna, sprawdzam właśnie RAW'y i generalnie ostrością Nikkor na 1.4 jakoś nie odchodzi daleko od Sigmy. I teraz tutaj zastanawiam się nad testami OPTYCZNE.PL - jakim cudem wyszły im takie słabe testy tym Nikonem 35 - skoro Nikkor 35 1.4 na pełnej dziurze jest wyśmienicie ostry, dodatkowo generuje piękny bokeh. Teraz wiem że nie można ufać testom, w szczególności na optyczne.pl, gdzie sam się przekonałem jaki ten portal jest mało wiarygodny. Tylko czym oni się kierują hejtująć niektóry sprzęt. Fakt abberacja chromatyczna na Nikkorze jest, gdzie w Sigmie o abberacji cisza:)

Miałem okazje przestrzelić też Sigme 24 - i coś czuję że pojawi się u mnie też, ale czekam na testy użytkowników Nikkora 24 :)

MstrG
29-12-2015, 22:12
No to super, że udało Ci się trafić taka sztukę.
Ja może kiedyś zrobię trzecie podejście do tego obiektywu.

Mathis
30-12-2015, 01:10
kurczeblade - a jak Sigma w porównaniu do FX 35/1.8? Chodzi o sam AF :)

kurczeblade
30-12-2015, 10:07
MstrG jest takie przysłowie "szukajcie aż znajdziecie" czasami spacer z aparatem i przypadkowke wejście z aparatem do sklepu może zaskoczyć. :)

Af w Nikorze 35 jest ciut pewniejszy, ale ciężko mi ocenić bo bezpośrednie porównanie robiłem w dobrych warunkach fotograficznych i Sigma dobrze trafiała. Pierścień ostrości chodzi szybciej w nikonie, ale podczas fotografowania nie czułem jakieś mega różnicy. Ale to są takie spacerowe testy... Wiem jedno Nikkor świetnie mi się sprawdzał na slubach, ciemnych salach z sigma z tego punktu praktycznego jeszcze nie wiem:)

Nucis
30-12-2015, 15:18
Łukasz to dokonałeś zakupu :) gdzie tu konsekwencja w stosunku do 20mm nikkora :) a swoją drogą, bardzo zachwalałeś i byłeś zadowolony z nikkora 35FX , dlatego zapytam - co Cię skłoniło do zakupy 35 Art :)?

kurczeblade
30-12-2015, 15:56
Łukasz to dokonałeś zakupu :) gdzie tu konsekwencja w stosunku do 20mm nikkora :) a swoją drogą, bardzo zachwalałeś i byłeś zadowolony z nikkora 35FX , dlatego zapytam - co Cię skłoniło do zakupy 35 Art :)?

Nikkora 20 nie ma na mieście - nigdzie, podobno schodzi jak świeże bułeczki :D
Co mnie skłoniło do zmiany na Sigme? w sumie jeszcze nie zmieniłem bo Nikkor wciąż jest.
Ale tak to Sigma:
- Lepsze światło
- Lepsza obudowa
- Sigmowy bokeh
- Może też dlatego, że na mikołaja dostałem papcie, a ambicje chciały jakiś lepszy prezent :) Kupno Sigmy było troszeczkę pod wpływem chwili i impulsu, nie zamierzałem jej kupować, ale z ciekawości podpiąłem w sklepie, gdzie była jedna jedyna i jak zaczęła trafiać w punkt na każdym trybie AF z D750 to stwierdziłem że to jest TO, w dodatku potwierdzam że 1.4 w sigmie jest ostre, cholernie ostre, nie schodzi kontrast, jest pięknie plastycznie. Obawiam się jednego, że będzie w cięższych warunkach AF wariował - ale to się sprawdzi przy pierwszych ślubach. Dlatego zastanawiam się czy nie zostawić sobie do pierwszych zleceń Nikkora i wtedy zdecydować o sprzedaży.

Zachwalałem? wciąż zachwalam, bo w tej chwili do 2100zł nie ma lepszej 35mm do Nikkora, jest to przyzwoicie ostre, szybkie pewne szkiełko, moim zdaniem za nie duże pieniądze.

Jak komuś budżet nie pozwala na Sigme, lub gorzej Nikkora 35 1.4 - to śmiało może brać tego Nikkora 35 ED. Szczególnie jeśli ktoś lubi sobie używać bocznych punktów AF, albo trybu AF - C i mieć pewnego szybkiego AF'a.

Peterpl
31-12-2015, 13:37
Czy waszym zdaniem warto do sigmy dopłacić 2 tysiące w porównaniu do 35 f2 af-d. Oczywiście sigma wpuszcza znacznie więcej światła ale nie sądzę żeby była mi ta jasność tak potrzebna. 35 będę używał głównie do reportażu. Korzystam z nikona d610. Jaka jest wasza opinia na ten temat, a także mam pytanie do użytkowników 35 af-d i sigmy, czy obrazek generowany przez sigmę jest znacznie ostrzejszy?

MstrG
31-12-2015, 18:29
Znacznie?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/mtf-1.png
źródło (http://www.photozone.de/images/8Reviews/lenses/nikkor_afd_35_20_ff/mtf.png)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/mtf-2.png
źródło (http://www.photozone.de/images/8Reviews/lenses/sigma_35_14_d3x/mtf.png)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/idiukC-1.png
źródło (http://i.cubeupload.com/idiukC.png)

Neskas
01-01-2016, 11:00
Moim zdaniem niema co porównywać. Przepaść

MC_
01-01-2016, 12:49
Sigma miazdzy.

kurczeblade
01-01-2016, 16:29
Ale ten Nikkor ma jedną dużą przewagę na sigma. Takiego D600 z takim Nikkorem, można sobie pod kurtka nosić :) ja pamiętam jak miałem 35 dz to często wychodzilem z tym zestawem bez torby :)

josephebeloki
02-01-2016, 13:51
@kurczeblade.
Dzięki za info. Widziałem w akcji sigme 35mm na f1.4 z D600... af super....no i żyleta.
Gratuluje.
Ja poluje na Nikona 24mm f1.8 ale chyba skończy sie na Sigmie f1.4... tak coś czuje.

qciek
13-01-2016, 20:40
Podpinalem dzisiaj ta sigme w euro agd, ale jakoś się nie polubilismy. AF w tym obiektywie jest tak losowy ze szok. Raz jest ostry, rewelacja ze już chce lecieć do kasy i kupować a raz przestrzelona ostrość. Przyjechalem do domu. Podpialem swoje 35tke 1.8 ed pod fx i wszystko ostre, zawsze. Także Nikkor zostaje ze mną dalej:) Może kiedyś trafię na inną sztukę. Chociaż jakiś czas temu na wyjeździe testowałem 24-35 f2 sigmy i było to samo. Też tak macie? Czy to kwestia doboru sztuki

Aeon88
13-01-2016, 21:57
Porównanie N35/2.0D do sigmy art 35/1.4? Gdzie jest popcorn? :D

qciek
13-01-2016, 21:59
Porównanie N35/2.0D do sigmy art 35/1.4? Gdzie jest popcorn? :D
A kto tu porównywal N35 2.0 ? Czytałeś co napisałem w ogóle?

Aeon88
13-01-2016, 22:12
A gdzie ja pisałem że to Ty o takie porównanie prosiłeś?

Czy waszym zdaniem warto do sigmy dopłacić 2 tysiące w porównaniu do 35 f2 af-d. Oczywiście sigma wpuszcza znacznie więcej światła ale nie sądzę żeby była mi ta jasność tak potrzebna. 35 będę używał głównie do reportażu. Korzystam z nikona d610. Jaka jest wasza opinia na ten temat, a także mam pytanie do użytkowników 35 af-d i sigmy, czy obrazek generowany przez sigmę jest znacznie ostrzejszy?

qciek
13-01-2016, 22:13
Napisałeś pod moim postem, więc myślałem że podnosisz się do mojej wypowiedzi

Aeon88
13-01-2016, 22:14
A ja myslałem że czytasz w ogóle co piszą inni, a nie tylko Ty :P

patefonik
13-01-2016, 22:35
A dla czego N35/2 a nie N35/1.8 ed? Sam jestem ciekaw. Dorzuciłbym jeszcze tamRona.

kurczeblade
13-01-2016, 23:06
Sigme mam na razie testy w domu. Jakiś miesiąc jest u mnie i dopiero dzisiaj zauważyłem że ma delikatne problemy z Af. Ale mikrolegulacja na +15 w aparacie poprawia sprawę, mam nadzieję że na dystans nie będzie problemu. Do tego mam trochę wrażenie że nie trafia AF podczas wspomagania AF.u w lampie zewnętrznej - miał ktoś taki przypadek ?

Optycznie wspaniałe szkło, jeśli chodzi o AF to mam delikatne wątpliwości. Używam jednocześnie Nikkora 35 1.8 ed i w nim AF faktycznie chodzi pewniej i szybciej, czy to ze wspomaganiem AF czy bez. W Nikorze mikroregulacja na zero. Zdecydowanie 35 Nikona ma lepszego AF a.

qciek
13-01-2016, 23:12
Mam to samo wrażenie. Sigma czasami z bliska potrafi zrobić świetny ostry obrazek. Później chcialem cyknac portrecik osoby oddalonej 3-4m ode mnie i było losowo. Także jak narazie dziękuję :) Nikkor niezawodny:) może kiedyś zmienię na N35 1.4 jak uznam ze trzeba:)

kurczeblade
14-01-2016, 06:12
Ja muszę sprawdzić dokładniej w praktyce. Bo mieszkaniowe testy są takie sobie... Ale widzę że z mikroregulacja sigma łapie dobrze ostrość, problem pojawia się gdy robię zdjęcie z lampą i af zaczyna pudlowac przy czerwonej lampce wspomagającej. Ciekaw jestem czy ktoś zauważył u siebie podobny problem ... Podpinam 35 Nikkor i czegoś takiego nie ma. Do konca weekendu muszę podjąć decyzję które szkło u mnie zostanie :)

madebyzosiek
14-01-2016, 08:58
Efektu z lampką af nie zauważyłem nigdy, miałem styczność z S 50 Art 1.4, S 18-35 Art 1.8 i S 17-70 2.8-4 C. W tej chwili na spacery mam S 17-50 2.8 i też wspomaganie AF z lampy nie robi problemów. Jednak ja do Sigmy trochę nie mam zaufania... Jak potrzebuje pewności, to zapinam N 17-55 2.8...
Co do kalibracji, polecam wyposażyć się w dock'a, po pierwsze aktualizacja softu (co może mieć wpływ na problemy ze wspomaganiem af z lampy), po drugie kalibracja na różnych odległościach, co pozwala wyeliminować problemy typu FF z bliska i BF z daleka (miałem tak z S 17-70 2.8-4).

Toma
14-01-2016, 09:05
no proszę, jakbym widział siebie 3 lata temu z S20/1.8 :)
wszystko cudownie, w sklepie przestrzelony, żadnych FF/BF, w domu intensywne testy - cudownie, a potem styczniowy wieczór, ciemnica, pierwsza robota z lampą... zerknam na ekran i niedowierzanie.... ostrość poleciała o metry (!!!) szybkie f8 ratuje sprawę, niestety totalny brak współpracy z fleszem Nikonowskim, po tygodniu sprzedałem obiektyw i moja przygoda z jasnymi sigmami na jakiś czas się skończyła... :(

Ja muszę sprawdzić dokładniej w praktyce. Bo mieszkaniowe testy są takie sobie... Ale widzę że z mikroregulacja sigma łapie dobrze ostrość, problem pojawia się gdy robię zdjęcie z lampą i af zaczyna pudlowac przy czerwonej lampce wspomagającej. Ciekaw jestem czy ktoś zauważył u siebie podobny problem ... Podpinam 35 Nikkor i czegoś takiego nie ma. Do konca weekendu muszę podjąć decyzję które szkło u mnie zostanie :)

MstrG
14-01-2016, 09:24

Marcin kiedyś opisał swój przypadek:

Nie śledziłem całego wątku, w związku z tym pytanie może zawierać już odpowiedź. Jak wygląda współpraca AF w przypadku lampy na body? W sobotę używałem jej na ślubie i weselu. O ile z bliska jakoś sobie radziła, to powyżej 2-3 metrów i z włączoną lampą, odsetek trafionych zdjęć spadł to może 15-20%. Jakaś masakra – ostrość ustawiona, pstryk i ostrości nie ma (spory BF). Wyłączam lampę – trafia idealnie prawie za każdym razem. Na bliskich odległościach problemów przy włączonej lampie nie zauważyłem, a przynajmniej nie aż takich, żeby wykluczały z użycia ten obiektyw.

Do tego miał wyłączone wspomaganie AF w lampie.

buskibj
15-01-2016, 10:22
Używam YN 565 i sb900 z wlączonym wspomaganiem.
YN mimo tego,że ma mocny "laser" losowo trafia z 35 i 24 art. Natomiast z sb900 nie ma tego problemu.
Przy zakupie serii Art polecam jednak usbDock. 35mm bez korekty na 2xd600 i d750,ale 24mm niestety na każdej odległości inna korekta.

asche
19-01-2016, 19:58
Ja mam tą samą przypadłość (pudłowanie AF przy wspomaganiu się lampą błyskową) - serwis to potraktuje jako kalibrację czy usterkę podlegająca gwarancji?
Sprawdzane z takimi body jak D3100, D7100 i D610, lampy Metz 50 AF-1 i Pixel X800N.

Sz@kal
20-01-2016, 10:26
Ja nie mam problemu przy wspomaganiu AF i sb900. Zauważyłem, że problem jest zwykle u ludzi z lampami firm trzecich.

madebyzosiek
20-01-2016, 11:07
Ja nie mam problemu przy wspomaganiu AF i sb900. Zauważyłem, że problem jest zwykle u ludzi z lampami firm trzecich.
Gdzieś wyczytałem, że ten problem dotyczy tylko 910 i nowych aparatów z Sigmami... Ale sam też nie miałem z tym problemu, natomiast jak miałem kiedyś lampę Nissina, to wspomaganie AF było kompletnie bezużyteczne...

krieger
21-01-2016, 14:28
Miałem taki problem z sb-800 i d610. Po podłączeniu lampy nie dało się pracować (pudłowanie). Musiałem kontynuować reportaż na 35 dx, szkoda bo choć lubie tego nikkora to róznica w obrazku w stosunku do Sigmy jest duża. Szkło oddałem.

buskibj
21-01-2016, 21:42
Wczoraj dokonałem operacji na otwartym sercu w lampeczce YN 565 i obniżyłem laser od af. Pokrywa się teraz centralnie z punktem af aparatu,i fajnie ostrzy z sigmami+nikorkiem 50f1,4.
Kilka minut roboty,i jeden problem z głowy ;)

asche
21-01-2016, 23:09
No ale jak będziesz chciał użyć ogniskowej >50mm to już Ci się nie pokryje idealnie :)

buskibj
22-01-2016, 00:28
No ale jak będziesz chciał użyć ogniskowej >50mm to już Ci się nie pokryje idealnie :)
Pewnie masz rację, ale kryje 50 i 85 mm

davi4
22-01-2016, 22:45
Po pierwszych chwilach obcowania z Sigmą i zachwycie nad ostrością pojawił się problem. Ustawioną mam korektę +3 bo był lekki front focus i w trybie AF-S, w punkcie środkowym wszystko jest ok. Problem pojawia się jeśli korzystam z tego punktu, ustawiam ostrość, blokuje ją i przekadrowuje. Wtedy ostrość zamiast w miejscu gdzie została zablokowana pojawia się mniej więcej w środku kadru. Próbowałem to rozwiązać poprzez używanie skrajnych punktów AF, ale okazuje się, że przy tych punktach jest mega front focus. Spotkał się ktoś może z taką sytuacją? Jak to rozwiązać, bo z tego co wiem to serwis przeprowadza kalibracje tylko względem punktu centralnego. Sigma USB Dock mogłaby pomóc?

Aeon88
23-01-2016, 00:22
Jak zablokujesz ostrość a potem przekadrujesz to punkt na którym pierwotnie ostrzyłeś może znaleźć się przed płaszczyzną ostrości. Im bliżej obiektu jesteś i im bardziej masz otwartą przysłonę tym będzie to bardziej widoczne. To normalne, tak działa fizyka. Jeśli chcesz mieć ostrość na obiekcie z boku kadru to używaj bocznego punktu AF. Jeśli te punkty mają wielki BF/FF to trzeba szkło wysłać do kalibracji. Jeśli to nie pomoże to je oddać, jeśli nie możesz to sprzedać. Na innym body może działać jak znalazł.

Szkło się testuje przed zakupem czy dobrze gada z body, będziesz wiedział na przyszłość.

davi4
23-01-2016, 05:55
Dziękuję za odpowiedź. Zapewniam Cię, że szkło było testowane w sklepie i wybrane spośród 4. Inne miały olbrzymi front focus już w punkcie centralnym, jedno piszczało niemiłosiernie. To, ktore wybrałem było / wydawało się najlepsze.

lukasz.antoniak
23-01-2016, 11:11
Tak na marginesie, sprawdź czy body ostrzy Ci poprawnie z innymi obiektywami na skrajnych punktach. Kurczę też się napaliłem na ten obiektyw, a tu czytam i czytam...

davi4
23-01-2016, 11:14
Sprawdzałem z 85 1,8G i z każdej odległości trafia na bocznych

demona
23-01-2016, 11:15
Tak na marginesie, sprawdź czy body ostrzy Ci poprawnie z innymi obiektywami na skrajnych punktach. Kurczę też się napaliłem na ten obiektyw, a tu czytam i czytam...

Ja to samo. Co wiecej, na innym forum złego słowa nikt nie napisał, same superlatywy. A Nikoniarzom jakoś bardziej ufam ;)

Davi, mi się wydaje, że jakbys przekadrowywał w tej samej płaszczyźnie to nie ma bata, zeby ostrość gubił. Chyba, że nie trzyma jej po prostu. Dziwne.

sebastian.zbytniewski
23-01-2016, 11:41
Witam wszystkich chciał bym podzielić się swoją opinią na temat Sigma 35 mm 50 mm Art 1.4 Posiadam dwa wyżej wymienione od około sześciu miesięcy. Jestem bardzo zadowolony AF trafia w punkt w różnych warunkach i z różnych odległości. To samo dzieje się z włączoną lampą SB 900 póki co nie mogę nic zarzucić.

Aeon88
23-01-2016, 14:56
Davi, mi się wydaje, że jakbys przekadrowywał w tej samej płaszczyźnie to nie ma bata, zeby ostrość gubił. Chyba, że nie trzyma jej po prostu. Dziwne.

Nie można kadrować w jednej płaszczyźnie, bo płaszczyzna zawsze leży prostopadle do obiektywu, i zazwyczaj nie jest płaska, także każdy ruch aparatem zmienia położenie płaszczyzny. To że wciśniesz guzik do połowy nie znaczy że w cudowny sposób płaszczyzna sobie zostanie tam gdzie jest a Ty kadruj ile wlezie. Kwestia ustawień, na jednych obiekt na który ostrzyłeś pierwotnie ucieknie z GO przy kadrowaniu, na innych jeszcze się w niej zmieści.

kurczeblade
23-01-2016, 15:02
Problem został naprawiony, Sigma 35 z Nikonem i SB trafia, ale musiałem jednak ustawić mikroregulacje na +15 :) Ostatecznie będę znał jej możliwości po zrobieniu reportażu, na razie była przeprowadzona sesja zdjęciowa z modelką i po mikroregulacji działa :) ale jeśli ktoś sobie ceni szybki i pewny AF to stety/niestety Nikkor 35 1.8 ED pod tym względem jest zdecydowanie lepszym obiektywem. Sigma w niektórych momentach lubi "doostrzyć" i dopiero potwierdzić ostrość, gdzie Nikkor bez zastanowienia łapie ostrość i Nikkor bez wątpienia AF szybszy. Ale jednak zdecyduje się na sprzedaż Nikkora 35 ED a pieniążki przeznaczę na jakąś 24mm :)

davi4
23-01-2016, 19:32
jednak zdecyduje się na sprzedaż Nikkora 35 ED

Łukasz, a napisz proszę dlaczego mimo takich problemów z Sigmą ona jednak zostaje? Obrazkiem i ostrością bije na głowę Nikkora? Są to aż takie różnice? Pomijając oczywiście, że Sigma jest jaśniejsza. Pytam, bo Nikkora nie testowałem, a zacząłem się zastanawiać czy jednak nie oddać mojej Sigmy i kupić Nikkora

kurczeblade
24-01-2016, 11:36
Mnie się zawsze podobał sigmowy obrazek w sigmowych jasnych stalkach, a to co zrobili z 35 Art to szczyt. Piękny bokeh w połączeniu z ostroscia na pełnej dziurze daje bardzo fajne efekty. Krótko mówiąc sigma zostaję za uzywalnosc na 1.4 :)

Andrzej1974
24-01-2016, 12:19
[...] jeśli ktoś sobie ceni szybki i pewny AF to stety/niestety Nikkor 35 1.8 ED pod tym względem jest zdecydowanie lepszym obiektywem. Sigma w niektórych momentach lubi "doostrzyć" i dopiero potwierdzić ostrość, gdzie Nikkor bez zastanowienia łapie ostrość i Nikkor bez wątpienia AF szybszy. Ale jednak zdecyduje się na sprzedaż Nikkora 35 ED a pieniążki przeznaczę na jakąś 24mm :)

Mnie się zawsze podobał sigmowy obrazek w sigmowych jasnych stalkach, a to co zrobili z 35 Art to szczyt. Piękny bokeh w połączeniu z ostroscia na pełnej dziurze daje bardzo fajne efekty. Krótko mówiąc sigma zostaję za uzywalnosc na 1.4 :)

Czyli widzę, że wybrałeś "piękny bokeh" Sigmy zamiast "szybkiego i pewnego AFu" Nikkora...

Osobiście mi też podobają się obrazki z nowych Sigm (Art) ale jak na razie mój aparat nie polubił się np. z Sigmą 18-35, na którą byłem napalony. :-(

madebyzosiek
24-01-2016, 12:57
Czyli widzę, że wybrałeś "piękny bokeh" Sigmy zamiast "szybkiego i pewnego AFu" Nikkora...

Osobiście mi też podobają się obrazki z nowych Sigm (Art) ale jak na razie mój aparat nie polubił się np. z Sigmą 18-35, na którą byłem napalony. :-(
Czemu się nie polubił? W moim odczuciu używania tego szkła, za szybko się podałeś i dlatego aparat nie poczuł chemii do S18-35 [emoji6] Obrazek na 18 przy przysłonie 1.8 jest poprostu kosmiczny [emoji4]

PanMarecq
24-01-2016, 13:59
Problem został naprawiony, Sigma 35 z Nikonem i SB trafia, ale musiałem jednak ustawić mikroregulacje na +15 :) Ostatecznie będę znał jej możliwości po zrobieniu reportażu, na razie była przeprowadzona sesja zdjęciowa z modelką i po mikroregulacji działa :) ale jeśli ktoś sobie ceni szybki i pewny AF to stety/niestety Nikkor 35 1.8 ED pod tym względem jest zdecydowanie lepszym obiektywem. Sigma w niektórych momentach lubi "doostrzyć" i dopiero potwierdzić ostrość, gdzie Nikkor bez zastanowienia łapie ostrość i Nikkor bez wątpienia AF szybszy. Ale jednak zdecyduje się na sprzedaż Nikkora 35 ED a pieniążki przeznaczę na jakąś 24mm :)

To ile chcesz za tą 35mm 1.8 ? :)

kurczeblade
24-01-2016, 14:32
Jest już na giełdzie Nikkor :)

Generalnie Sigmy, nawet te starsze mają ładny bokeh :)

qciek
24-01-2016, 14:52
Żebyś robiąc reportaże nie zatesknil jednak za af nikkora:)

Andrzej1974
24-01-2016, 17:38
Czemu się nie polubił? W moim odczuciu używania tego szkła, za szybko się podałeś i dlatego aparat nie poczuł chemii do S18-35 [emoji6] Obrazek na 18 przy przysłonie 1.8 jest poprostu kosmiczny [emoji4]

Może po wysłaniu na kalibrację z moim body byłoby ok. Bez tego jest lipa... jak wcześniej z Sigmą 17-50. Zobaczę w tygodniu w innym sklepie. Może wtedy trafię sztukę, o której wspomniałeś i będę szukał na podłodze szczęki. ;-)

madebyzosiek
24-01-2016, 18:01
Może po wysłaniu na kalibrację z moim body byłoby ok. Bez tego jest lipa... jak wcześniej z Sigmą 17-50. Zobaczę w tygodniu w innym sklepie. Może wtedy trafię sztukę, o której wspomniałeś i będę szukał na podłodze szczęki. ;-)
Ja miałem kiedyś usb docka i polecam. Nic nigdzie nie wysyłasz, a kalibrację w godzinkę zarobisz sam w domu. Efekty są bardzo dobre :-)

kurczeblade
24-01-2016, 20:43
Żebyś robiąc reportaże nie zatesknil jednak za af nikkora:)

Mam taką nadzieję, póki co z modelką nie było problemu. Trafiał (Sigma) z bliska i daleka. Ale 35 głównie używam do repo. ślubnego i mam nadzieje że sprawdzi się :)

slaweko
24-01-2016, 22:11
Kurczeblade, a fotki sprzedawanych i wystawionych na giełdzie obiektywów to wykonałeś tą 35 1.4 Sigmy? Bo obrazek miodny ?

Andrzej1974
25-01-2016, 00:37
Kurczeblade, a fotki sprzedawanych i wystawionych na giełdzie obiektywów to wykonałeś tą 35 1.4 Sigmy? Bo obrazek miodny ?

Że niby jak? Że sprzedaje Nikkora a fotki z Sigmy? ;-)

cz4rnuch
25-01-2016, 11:10
Chodzi raczej o dołączone sample. Swoją drogą to ta produktówka średnio wyszła :) Wiadomo, że 1.4 kusi ale jak się robi zdjęcia np obiektywowi na sprzedaż to warto jednak trochę przymknąć tak by było widać cały sprzęt i by kupujący mogli ocenić jego stan a tu połowa ginie w bokejku. Przynajmniej ja bym tak chciał.

kurczeblade
25-01-2016, 17:54
Nie przesadzaj, obiektyw widzisz z każdej strony w polu ostrości - zdjęcia masz w 2048pix po powiększeniu, można zobaczyć każdy szczegół + dochodzi do tego opis stanu sprzętu i możliwość odbioru osobistego :) Przecież nie będę biegał do studio żeby zrobić takie zdjęcia. W ciemnym pokoju późno popołudniowe zdjęcia 1.4 jak znalazł. Jaka produktówka ? przeca to prywatne "domowe" zdjęcia :)

Sigmą fotografowałem obiektywy do sprzedania...
Zdjęcia ze ślubów i modelki są zdjęciami zrobionymi przez obiektywy które są wystawione do sprzedaży :)

slaweko
25-01-2016, 20:13
Dzięki za odpowiedź.

cz4rnuch
25-01-2016, 21:26
Kurczak, spokojna Twoja rozczochrana :) To były tylko luźne uwagi. Ja np zwracam uwagę na stan bagnetu a z Twoich zdjęć za dużo się nie dowiedziałem. Akurat Ciebie ludzie tu znają i pewnie dla zainteresowanych na prośbę podesłałbyś jakieś poglądóweczki więc sprawa by się wyjaśniła. Chodziło mi tylko o to, że zdjęcia miałyby większą wartość dla potencjalnych klientów po przymknięciu obiektywu. pzdr

Myszowor
25-01-2016, 23:15
Faktycznie w nieostrościach można ukryć mankamenty, zdjęcia miodne.
Kurczeblade a na co zamieniłeś tą sigmę 20 1,8? na 20 Nikona ?

kurczeblade
26-01-2016, 17:50
na 24 :-)

dennis8
28-01-2016, 20:42
Testowałem dzis tą sigme na d 750 używke w świetle jarzeniowym bez lampy ,iso 1600 , czas 1\160 s , f 1.4 ,3 strzały prawy skrajny w punkt , pięc centralny w punkt , trzy lewy skrajny 1 nieostre a 2 pozostałe ostre nie tam gdzie celowałem blisko centrum .Miał ktos tak? Nie wyobrazam sobie pracy czymś takim.Nadmienie ze mam same nikkory i problemu nie ma.

kurczeblade
28-01-2016, 21:07
Ja się przymierzałem do tego obiektywu od samej premiery, też podpinałem kilka razy i coś mi nie pasowało. Ale pewnego dnia, przypadkowo w sklepie będąc z aparatem, podpiąłem Sigme i nie ściągnąłem jej :)

dennis8
28-01-2016, 21:16
Ja się przymierzałem do tego obiektywu od samej premiery, też podpinałem kilka razy i coś mi nie pasowało. Ale pewnego dnia, przypadkowo w sklepie będąc z aparatem, podpiąłem Sigme i nie ściągnąłem jej :)

Fajnie ze Ci się trafiła super sztuka , no ja miałem juz chuba wszystkie 35 , ale zawsze wracałem do 50 mm , trafiła się sigma miesieczna blisko mnie , mysle jade wytestowałem w każda strone kurde ten lewy skrajny myszkował męczył sie niemiłosiernie.Na zewnątrz nie testowałem bo pewnie było by cacy.

qciek
03-02-2016, 11:43
wzbranialem sie od tej sigmy, bo kiedys testowalem i nie dzialalo to za dobrze / zbyt losowy AF. Wczoraj w Nikonie podpialem Nikkora 35 1.4 i rzeczywiscie jest tak jak to opisywali optyczne.pl / wiec dalem sobie spokoj. Pojechalem pozniej do chlopakow z interfoto bo tam odlozylem sobie sigme 35 1.4 dajac jej druga szanse / po podpieciu z moim D4s dalej nie bylo za wspalanie, ale chlopaki postanowili nie dac za wygrana i pobawilismy sie troszke kalibracja na usb docku.........wyszedlem ze sklepu zostawiajac swoja 35 1.8 ED pod FX z nowa Sigma 35 1.4 na body ;) / w ogole usb docka chyba sobie kupie / bo w sumie to tylko 200zl / a mozna skalibrowac pod siebie obiektyw zeby bylo idealnie, a czuje ze to nie bedzie moja ostatnia sigma ;) / Z D4s i D750 dziala tak samo dobrze i z lampa sb-910 tez nie ma problemu ;)

prz3mo
03-02-2016, 11:53
Za pomocą USB Dock'a można też wykalibrować boczne punkty?

qciek
03-02-2016, 12:53
a tego to nie wiem / nie ja operowalem ten sprzet / ale po kalibracji - ostrzy

ecml
03-02-2016, 13:02
Za pomocą USB Dock'a można też wykalibrować boczne punkty?
Niestety, nie ma takiej możliwości.

slaweko
03-02-2016, 13:27
Czyli można skalibrować tylko centralny???

ecml
03-02-2016, 13:32
Czyli można skalibrować tylko centralny???
Precyzyjnie mówiąc, można skalibrować tylko jeden. Domyślnie wybiera się centralny, ale jak się ktoś uprze to może i któryś z bocznych.
Oczywiście po kalibracji centralnego reszta "przesuwa się" tak samo, żeby była jasność.

dennis8
04-02-2016, 20:56
Precyzyjnie mówiąc, można skalibrować tylko jeden. Domyślnie wybiera się centralny, ale jak się ktoś uprze to może i któryś z bocznych.
Oczywiście po kalibracji centralnego reszta "przesuwa się" tak samo, żeby była jasność.

Dokładnie , jak ktos uzywa tylko centralnego to jest obiektyw dla niego , ostry , kontrastowy ,itd. Ja uzywam centralnego max 10%. I po testach 2 sztuk odpusciłem .Centralny punkt w obu działał bez zastrzezen ale boczne w sztucznym to jakis zart.

asche
06-02-2016, 20:20
Wobec problemów z Sigmą i lampą w postaci nietrafiającego AF, została dzisiaj wysłana paczka ze sprzętem do serwisu.

Cichy
07-02-2016, 10:21
Wobec problemów z Sigmą i lampą w postaci nietrafiającego AF, została dzisiaj wysłana paczka ze sprzętem do serwisu.

I liczysz przepraszam na co, na cud ?

asche
07-02-2016, 10:40
A co mi pozostało? :)
Oprócz sprzedaży ze stratą, ewentualnie boksowania się ze sprzedawcą i zwrotu sprzętu jest jakaś inna opcją?

lukasz.antoniak
07-02-2016, 12:27

Czy inni użytkownicy mogę potwierdzić ten problem?

Kojocisko
07-02-2016, 12:53
[D750]+[S24-105F/4]+[SB910]+[YN622] - po prostu trafia. Wyjęte z pudełek, zamontowane, użyte. Żadnych uwag.

lukasz.antoniak
07-02-2016, 13:15
Wydawało mi się, że mówimy ciągle w kontekście Sigmy 35/1.4 Art :).

davi4
07-02-2016, 22:07
Czy inni użytkownicy mogę potwierdzić ten problem?

Potwierdzam. Miałem chwilę Sigmę 35 1,4 ART i były takie problemy. W punkcie centralnym wszystko pięknie po korekcie +3. Na bocznych punktach AF przydałaby się korekta z +17, bo był mega front focus. Po podpięciu lampy (SB-700) AF nie trafiał prawie wcale. Próbowałem różnych kombinacji włączając/wyłączając wspomaganie AF w body/w lampie, ale problem istniał nadal. W sklepie sprawdzałem jeszcze inne sztuki i było podobnie z lampą. Obiektyw oddałem i wymieniłem na Sigmę 50 1,4 ART, z którą po lekkiej korekcie nie mam żadnych problemów z trafianiem, czy to z lampą czy bez. 35 dokupię, ale Nikkora. Trzeba znaleźć idealną parę Twój aparat - obiektyw Simgy, bo inaczej będą problemy.

kurczeblade
07-02-2016, 22:30
Ja miałem z początku problem z Sigmą 35 ale później okazało się że musiałem ustawić mikroregulacje dobrze. Dzisiaj z nią spacerowałem po Wrocławiu i testowałem w bojach. AF trafia praktycznie perfekcyjnie w dziennym świetle. AF-S trafia na każdym punkcie. AF-C próbowałem na śpieszących się ludziach, i też ładnie trafia. Ustrzeliłem też kilka zdjęć w barze przy okazji obiadu:) gdzie oświetlenie było żółte i ciemne, trafiał AF w narzeczoną na luzaku. Myślę że spokojnie obiektyw z D750 poradzi sobie na ślubie. Może napiszę coś więcej ze zdjęciami na blogu, jak tylko dokupię do tej sigmy, sigmę 24 art :) Szkło pięknie trafiało na F 1.4 i ostrość, bokeh ryje baze, trzeba szczękę zbierać z podłogi :D

House69
07-02-2016, 22:49
Wielokrotnie pracowałem z Sigmą 35 1,4 Art z Nikonami D700 i D4s na ślubach i studniówkach. Z lampą czy bez nie miałem żadnego problemu z AF, może kwestia egzemplarza.

kurczeblade
07-02-2016, 23:11
albo kwestia odpowiedniej mikroregulacji :)

davi4
08-02-2016, 00:28
Tylko jak wyregulować obiektyw, dla którego trzeba by było ustawić inną korektę dla punktu centralnego, inną dla punktów bocznych i jeszcze inną dla pracy z lampą :D Tak czy owak, trzeba przebierać te Sigmy przed zakupem.

demona
08-02-2016, 00:52
Czy ona jest tak słabo kompatybilna tylko z Nikonem? Dwa znajome Canony (6d) nie potrzebowały nawet mikroregulacji przy pierwszych z brzegu sztukach.

josephebeloki
08-02-2016, 08:55
Celowałbym w rozjechane body... raczej większość nie ma problemow ,a ci po mikro są zadowoleni... zostaje jedna osoba z problemami z lampą. Pytanie czy body było słane i jest na 0 af i czy szkło było przepuszczone przez usb dock.

stig
08-02-2016, 09:22
Słyszałem kiedyś opinię serwisu (pominę nazwę, bynajmniej nie oficjalny Nikona) w postaci podejrzeń, że to może być sprawka Nikona. Prawdopodobnie coś w oprogramowaniu tworzy te kiksy, żeby ludzi zniechęcić do kupowania tych obiektywów. Nie mi to oceniać – fachowcem nie jestem, ale gdyby również w innych systemach były takie problemy, to raczej Sigma już dawno by nie miała czego sprzedawać…

Andrzej1974
08-02-2016, 11:19
Już kiedyś był "spiskowy temat" body Nikon kontra szkło Sigma. Tylko nie pamiętam jaki był wynik i kto komu zrobił na złość. Zresztą zawsze tego typu podejrzenia będą miały miejsce... ;-)

demona
08-02-2016, 11:23
Powiem szczerze, że czasem nachodzą mnie wątpliwości odnośnie N. Koleżanki z C kupują szkła i robią zdjęcia, a ja się pałuję z wymienianiem obiektywów. No jest jeszcze opcja, ze ja się nie znam. Albo one :)

ecml
08-02-2016, 11:38
Słyszałem kiedyś opinię serwisu (pominę nazwę, bynajmniej nie oficjalny Nikona) w postaci podejrzeń, że to może być sprawka Nikona. Prawdopodobnie coś w oprogramowaniu tworzy te kiksy, żeby ludzi zniechęcić do kupowania tych obiektywów.
Z jednej strony logiczne i łatwe do wykonania, nawet motyw wygląda całkiem sensownie, z drugiej, jakim cudem w takim razie trafiają się poprawnie działające egzemplarze Sigmy?

stig
08-02-2016, 11:54
Z jednej strony logiczne i łatwe do wykonania, nawet motyw wygląda całkiem sensownie, z drugiej, jakim cudem w takim razie trafiają się poprawnie działające egzemplarze Sigmy?Odpowiem również pytaniem. :) Jakim cudem na taśmie produkcyjnej tak precyzyjnego instrumentu jakim jest obiektyw, można spartolić aż tyle egzemplarzy, z różnych serii produkcyjnych, akurat tylko dla jednego mocowania? :)

ecml
08-02-2016, 12:00
Odpowiem również pytaniem. :) Jakim cudem na taśmie produkcyjnej tak precyzyjnego instrumentu jakim jest obiektyw, można spartolić aż tyle egzemplarzy, z różnych serii produkcyjnych, akurat tylko dla jednego mocowania? :)
Nie wiem, może przez oszczędzanie na kontroli jakości? Może przez świadome przerzucenie kalibracji na etap po sprzedaży? Trudno mi będzie zgadnąć. Dlaczego "partolą" tylko wersje dla Nikona - to już w ogóle jest dla mnie zagadka.

Kojocisko
08-02-2016, 12:02
Jak miałem Canona, to ciągle słyszałem, że Sigmy mają problem z autofocusem na korpusach Canona. A na Nikonach to śmigają :-)

A' propos kontroli jakości - polecam http://www.lensrentals.com/blog/2016/02/optical-quality-assurance

ecml
08-02-2016, 12:06
Jak miałem Canona, to ciągle słyszałem, że Sigmy mają problem z autofocusem na korpusach Canona. A na Nikonach to śmigają :-)
Możliwe, że to jest właśnie rozwiązanie wcześniejszej zagadki.

asche
08-02-2016, 13:04
Ja moje szkło, zanim wysłałem do Gdyni, testowałem na takich puszkach jak d3300, d7100 i d610 oraz różnych lampach. Wynik testów ten sam. Uzywajac innych szkieł takich jak nikkor 85 1.8 d czy 18-105, starego tamrona to wszystko współpracuje idealnie. Poczekamy, zobaczymy jak podejdzie do tego serwis.

madebyzosiek
08-02-2016, 13:35
Poczekamy, zobaczymy jak podejdzie do tego serwis.

Zapewne wygrają nowy soft i wszystko wróci do normy. Zrobiłbyś to sam jakbyś miał dock'a ;-)

kurczeblade
08-02-2016, 13:37
Powiem Wam że jestem miło zaskoczony tą serią ART. Dzięki Sigmie 35 art odzyskałem zaufanie do tej firmy i spokojnie będę kupować teraz następną Sigme 24.

Na stronie Sigmy można sobie zobaczyć bardzo fajne filmy, jaki nacisk kładą na jakość w fabryce AIZU produkując te obiektywy:
https://www.youtube.com/watch?v=EkFj4A9UE0o - oprócz tego filmu jeszcze są dwa :)

Dho'ine
08-02-2016, 14:13

A' propos kontroli jakości - polecam http://www.lensrentals.com/blog/2016/02/optical-quality-assurance

Hahaha, wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Zagadka wyjaśniona, jak by się dobrze przyjrzeć to pewnie odsetek niedziałających Sigm jest na obu systemach taki sam. Ja swoją kupiłem, sprawdziłem na kilku fotkach i posłałem do serwisu z body, wróciła i jest ok, przynajmniej na centralnym. W sumie bardziej niż ok, w zasadzie na pełnej dziurze można się nią golić. Mowa o S17-50 (mały offtop)

asche
08-02-2016, 14:25
Zapewne wygrają nowy soft i wszystko wróci do normy. Zrobiłbyś to sam jakbyś miał dock'a ;-)

Mam docka, samo szkło miało już wgrany ostatni fw w momencie zakupu.

madebyzosiek
08-02-2016, 14:37
Mam docka, samo szkło miało już wgrany ostatni fw w momencie zakupu.
Aha, no to dziwna sprawa, bo ja problem o którym piszesz miałem z S17-70 i tam aktualizacja oprogramowania zamknęła temat. Daj znać co zrobili w Gdyni. Pozdrawiam serdecznie

buskibj
10-02-2016, 21:23
[QUOTE=kurczeblade;3662392]Powiem Wam że jestem miło zaskoczony tą serią ART. Dzięki Sigmie 35 art odzyskałem zaufanie do tej firmy i spokojnie będę kupować teraz następną Sigme 24.

24 super szkiełko,mam używam w komplecie z 35, i nie wiem czy moze nie warto było kupic 20mm :D

kurczeblade
10-02-2016, 21:45
Jak miałem 20mm, przy ślubach. To później mocno ciąłem zdjęcia w postprodukcji, dla mnie 20mm za szeroko - albo tylko na kilka kadrów :)

bryk77
11-02-2016, 01:39
Znowu nabyłem Sigmę 35/1.4A ;) Pierwsza miała zbyt kapryśny af. Tym razem wszystko wydaje się być cacy - przynajmniej na ekranie aparatu. Muszę zrobić jakiś poważniejszy test. Szkiełko jest z drugiej ręki.

bryk77
11-02-2016, 19:11
Pomóżcie proszę w weryfikacji ostrości Sigmy 35/1.4A. Po ostatniej niepewnej sztuce popadam w niezłą paranoję.. ;)

Zdjęcia w pełnym rozmiarze. Jpegi prosto z puszki. Ostrość ustawiona na bliższej sznurówce. Aparat ustawiony na statywie. Pstrykane wężykiem spustowym.

f1.4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/vQFBF7-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/pmvQFBF7j)
f2.0
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/NRvF7g-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/pnNRvF7gj)
f2.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/S99Z5g-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/pnS99Z5gj)
f4.0
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/31tDeD-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/pm31tDeDj)
f5.6
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/rpcmNk-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/porpcmNkj)

100% crop z jpegów prosto z puszki.

f1.4
źródło (https://imageshack.com/i/poEA6Kduj)
f2.0
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/2HniOs-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/pm2HniOsj)
f2.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/X9elwS-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/poX9elwSj)
f4.0
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/AUh0iz-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/pmAUh0izj)
f5.6
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/6yV1xp-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/po6yV1xpj)

kurczeblade
11-02-2016, 19:31
jest ok przecie :D

lukasz.antoniak
11-02-2016, 19:36
jest ok przecie :D

Serio?
Ja może się nie znam, ale... Crop na 1.4 wygląda super (!); 2.0 i 2.8 - nie umiem skomentować, ale extra to nie wygląda; 4.0 i 5.6 - mam wrażenie, że ostrość leci do przodu (front-focus).
Lepiej chyba ostrzyć na zewnętrzną ścianę lewego buta (wzorek), niż na sznurówkę.
Jestem ciekaw co inni napiszą.

stig
11-02-2016, 19:47
@bryk77, kolego nie pomyliłeś kolejności cropów? Bo coś dziwne, że na 5.6 jest papierowa GO, a na 1.4 w GO mieszczą się obydwa.

cz4rnuch
11-02-2016, 19:48
Albo się cropki źle wkleiły i nie zgadzają się z opisem albo całkiem zgłupiałem. Na f/5.6 oraz f/2.8 bardzo dziwny rozkład porównując do 1.4 a dodatkowo f/5.6 nie wygląda OK.

lukasz.antoniak
11-02-2016, 19:53
@stig, cenna uwaga. Może zdjęcie poglądowe też wstawiły się w niewłaściwej kolejności. Zwracam uwagę na rozmycie samochodu przy 2.8 (mniejsze) i 4.0 (większe).

bryk77
11-02-2016, 20:02
@bryk77, kolego nie pomyliłeś kolejności cropów? Bo coś dziwne, że na 5.6 jest papierowa GO, a na 1.4 w GO mieszczą się obydwa.

Racja! Edytowałem posta i zdjęcia wkleiły się w odwrotnej kolejności.

Jeszcze raz:

f1.4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/6yV1xp-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/po6yV1xpj)
f2.0
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/AUh0iz-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/pmAUh0izj)
f2.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/X9elwS-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/poX9elwSj)
f4.0
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/2HniOs-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/pm2HniOsj)
f5.6
źródło (https://imageshack.com/i/poEA6Kduj)

bolero
11-02-2016, 20:35
Wydaje się OK, mogłeś zrobić dla porównania te same kadry 28 mm. Trochę inna ogniskowa ale miałbyś punkt odniesienia bo przecież chodzi Ci o sprawdzenie ostrości.

kubiq
11-02-2016, 22:17
Ktoś tu pisał o odsyłaniu sigmy z powodu nie trafiania AF gdy podłączamy lampę błyskową. Jak to się zakończyło? Co w tym serwisie zrobili?

asche
11-02-2016, 23:01
Aparat dotarł we wtorek DHLem do serwisu, aktualny status to Status Info: zlecenie w realizacji Typ naprawy: naprawa gwarancyjna (taki zaznaczyłem w ankiecie).
A co, taki sam problem jest z Twoim szkłem?

kubiq
12-02-2016, 11:13
Tak. A więc odesłałeś aparat a nie obiektyw, czy się przejęzyczyłeś?
Trochę bezsilny jestem na to, w d600 na mikroregulacji brakuje skali, do tego mam wrażenie że za każdym zdjęciem jest odrobinę inacze.j.

asche
12-02-2016, 11:37
Aparat + obiektyw + lampa - taki zestaw wysłałem.
No jak jest za kazdym razem inaczej to slij razem z body do serwisu.

Nican
12-02-2016, 12:00
Ktoś tu pisał o odsyłaniu sigmy z powodu nie trafiania AF gdy podłączamy lampę błyskową. Jak to się zakończyło? Co w tym serwisie zrobili?

jest czestym bledem przypisywanie bledow AF wylacznie obiektywi.

AF w detekcji fazy daje wynik zalezny od barwy swiatla - inaczej np przy wschodzie slonca inaczej przy pochmutrnej pogodzie.

Dla wschodu mozesz miec FF , dla pochmurnej BF..

jesli lampa rzuca czerwony sygnal , to AF w oparciu o ten sygnal dokonuje blednego pomiaru - gdyz dla swiatla czerwonego.
af jest justowany dla swiatla 5500 K - bialego.

nie chce sie rozpisywac na temat zasad dzialania AF , ale krotko .
jesli masz uzywana puszke i dobierasz w sklepie nowy obiektyw , ktory jest idealnie fabrycznie wedlug specyfikacji wyjustowany , to taki zeszaw teoretycznie powinen zle ostrzyc i to byloby normalne dla dotychczasowej technologii.
Co jakis czas kazdy uklad aparat - obiektyw wymaga rekalibracji.

obawiam sie , ze zupelnie niepotrzebnie wysylales i nie pomoga.

jesli uzywasz lampy z wyswietleniem czerwonego wzoru , to jesli skalibruja obiektyw do tego przypadku , nie bedzie ostrzyl poprawnie uklad AF przy swietle innym niz czerwone.

to tak w duzym skrocie , gdyz nie za bardzo chce mi sie rozpisywac o tych rzeczach.

kubiq
12-02-2016, 12:18
Aparat d600 mam po gwarancji, sigme mam na gwarancji, lampe sb900 po gwarancji.

W związku z tym co napisał Nican, sam już nie wiem co zrobić :)

W wszystkimi innymi obiektywami nie mam tego problemu z AF co z sigmą 35. Nawet sigma 20/1.8 całkim dobrze trafia.

Nican
12-02-2016, 12:33
Aparat d600 mam po gwarancji, sigme mam na gwarancji, lampe sb900 po gwarancji.

W związku z tym co napisał Nican, sam już nie wiem co zrobić :)

W wszystkimi innymi obiektywami nie mam tego problemu z AF co z sigmą 35. Nawet sigma 20/1.8 całkim dobrze trafia.

Af nie jest powiazany z lampa blyskowa.
ten problem ze praca AF zalezy od barwy swiatla dotyczy wszystkich aparatow , z wyjatkiem najdrozszych , w ktorych ukladzie AF wbudowanoa specjalny uklad kompensujacy barwe swiatla.

jesli juz wyslales to poczekaj na wynik.
jesli dostaniesz z powrotem to napisz . jesli zauwazysz problem to napisz , mysle ze znajdzi8e sie rozwiazanie.
trzeba byc swiadomym tego ze AF nigdy nie gwarantuje trafnosci na 100 % , ale powinen byc na tyle dokladny , iz bledy sa praktycznie bez znaczenia.

przede wszystkim jesli sprawdzasz dzialanie AF to w swietle bialym .

Np w sklepie oswietlonym jarzeniowkami zimnymi powiedzmy 8000 K lub nawet wiecej nie da sie dobrze sprawdzic dzialania AF - trzeba zadbac o odpowiedni kolor swiatla.
Nie da sie tez sprawdzic w swietle zarowym np 2500 K
w tych warunkach AF ma prawo dzialac nieco inaczej , to zalezy tez od obiektywu.

Poczekaj na zwrot , jesli nie pomoga to bedziemy szukac rozwiazania.
Podstawa jest dobre diagnozowanie przyczyn problemu.

asche
12-02-2016, 13:19
No spoko, tylko problem (u mnie przynajmniej) wystepuje tylko przy założonej lampie, niezależnie czy af assistant jest włączony czy też nie.

Bez lampy jest idealnie. Testowane na 4 rożnych lampach, na kilku obiektywach innych niż sigma 35, żeby wykluczyć problem z body i lampą.

Nican
12-02-2016, 13:41
No spoko, tylko problem (u mnie przynajmniej) wystepuje tylko przy założonej lampie, niezależnie czy af assistant jest włączony czy też nie.

Bez lampy jest idealnie. Testowane na 4 rożnych lampach, na kilku obiektywach innych niż sigma 35, żeby wykluczyć problem z body i lampą.

samo podpiecie lampy nie ma wplywu na prace AF
mozna sprawdzic latwo w dzien , wyostrzyc na jakis motyw kontrastowy , gdy AF dobrze trafia , a nastepnie podpiac lampe i powtorzyc. bedzie tak samo.

Lampe podpina sie najczesciej w zlych warunkach oswietleniowych , np sztuczne oswietlenie o innej barwie niz dzienne we wnetrzach itp.
w tych warunkach uklad AF mialby prawo popelnic wiekszy blad , ale przyczyna nie jest obecnosc lampy.
Nieslusznie mozna to kojarzyc z podpieciem lampy.
Natomiast podswietlanie motywu pilotem lampy jest czesto przyczyna zlego ostrzenia , w tym swietle AF ostrzy inaczej - najczesciej.

Jesli obiektyw nie jest idealnie dostrojony to w dobrych warunkach moze ostrzyc lepiej , a w zlych blad bedzie juz za duzy - co nie ma nic wspolnego z lampa.

Podstawa jest dobre dostrojenie obiektywu - akurat sigme A sie da i to bardzo dobrze przy uzyciu doca.

MstrG
12-02-2016, 14:31
asche jednak nie jest pierwszym, który coś takiego ma:

Nie śledziłem całego wątku, w związku z tym pytanie może zawierać już odpowiedź. Jak wygląda współpraca AF w przypadku lampy na body? W sobotę używałem jej na ślubie i weselu. O ile z bliska jakoś sobie radziła, to powyżej 2-3 metrów i z włączoną lampą, odsetek trafionych zdjęć spadł to może 15-20%. Jakaś masakra – ostrość ustawiona, pstryk i ostrości nie ma (spory BF). Wyłączam lampę – trafia idealnie prawie za każdym razem. Na bliskich odległościach problemów przy włączonej lampie nie zauważyłem, a przynajmniej nie aż takich, żeby wykluczały z użycia ten obiektyw.

asche
12-02-2016, 14:43
Nican: no wlasnie nie jest tak samo.

Nican
12-02-2016, 15:59
Nican: no wlasnie nie jest tak samo.

af ma prawo zle trafiac , jesli lampa podswietla tlo dla potrzeb autofocusa , podswietla go kolorem czerwonym . No niestety tak jest, ze przy podswietlaniu kolorem czerwonym /IR AF nastawia inna odleglosc.
Dla swiatla czerwonego optyka ma nieco inny wspolczynnik zalamania niz dla bialego. Na czujnikach AF obraz rozjezdza sie na zewnatrz , komputer interpretuje to ,ze obiekt jest zbyt daleko i odpowiednio prognozuje nastawe odleglosci. Ostatecznie dostajemy front focus. Dla swiatla niebieskiego bedzie na odwrot dostajemy back focus.

Jesli lampa ma wylaczone podswietlanie celu , wowczas nie ma wplywu na pomiar odleglosci , wstepny blysk pomiarowy , tez nie ma.
Przyczyna tego stanu rzeczy leza moim zdaniem w podswietlaniu tla lub w nie najlepiej dostrojonym obiektywie.

Jesli obiektyw jest zle dostrojony , nie tylko ze ostrzy albo za daleko , albo za blisko o staly czynnik , ale zwieksza sie ochalenie standardowe , tzn rozrzut staje sie wyraznie wiekszy.

np dla idealnie dostrojonego obiektywu blad wynosi powiedzmy +- 2 cm , a jesli jest dostrojony np o 10 cm za daleko to blad bedzie wynosil np +-15 cm - raz trafia , pare razy nie , szczegolnie w trudnych warukach oswietleniowych.
Zawsze podstawa jest dobre dostrojenie obiektywu , potem mozna narzekac , ze to sigma , tamron itp , najpierw nalezy dostroic indywidualnie do posiadanej puszki . Kazda w miare eksloatacji ulega dekalibracji.
Co jakis czas nalezy puszke i obiektywy poddac rekalibracji .

MstrG
12-02-2016, 16:26
Nie podświetla kolorem czerwonym

Nie używam wspomagania AF z lampy.

Jak widzisz Marcinowi Sigma szalała, gdy tylko lampa była włączona.

asche
12-02-2016, 17:34
Nie podświetla kolorem czerwonym

Jak widzisz Marcinowi Sigma szalała, gdy tylko lampa była włączona.

U mnie jest dokładnie taki sam przypadek, bez względu na wł/wył af assist.

Nican
12-02-2016, 18:45
U mnie jest dokładnie taki sam przypadek, bez względu na wł/wył af assist.

jezeli wielce szanowni koledzy obserwuja taki fenomen , to ja oczywiscie temu nie moge przeczyc.
W zasadzie byloby to zjawisko niemal ze normalne jesli wlaczone jest wspomaganie AF swiatlem lampy.
Lampa wysyla promienie bliskiemu podczerwonemu , w tym zakresie cmosy sa b , uczulone , dzieki czemu uzyskuje sie dobry odstep sygnal/szumy , ale niestety dla tego swiatla AF mierzy odleglosc inaczej - to zalezy takze od tego jak kompensuje aberacje konkretny obiektyw.
Idac tym sladem sugerowalbym zrobic dokladne porownanie pracy af z lampa przy wlaczonym wspomaganiu AF i przy wylaczonym. Z doswiadczenia wiem , ze czesto nie znajac istoty zjawiska szuka sie problemow w innym miejscu i nawet znajduje wyjasnienie tyle ze bledne.
Sama lampa nie jest sprzezona z AF inaczej niz poprzez wspomaganie za pomoca podswitlelnia.
Warto przeprowadzic rzetelne i przemyslane testy , jesli taki efekt sie obserwuje.

Kiedys tez to obserwowalem , przed laty , az w poszukiwaniu przyczyn problemu dokladnie pomierzylem zaleznosc pomiaru odlegloci systemu AF od barwy swiatla - jest wyrazna . Wowczas producenci na ten temat milczeli , brak bylo wiedzy n.t.temat.
dzisiaj wiemy i sami przyznaja, ze praca AF zalezy od barwy swiatla i nawet temperatury .

kurczeblade
12-02-2016, 19:06
Ja myślałem z początku że mam podobną sytuację z Sigmą 35. W sklepie przy bliskim ostrzeniu ładnie trafiała. W domu zrobiłem test, przy okazji wrzuciłem lampę i okazało się że z dalszych odległości pudłowało mi. Po dłuższej zabawie z mikroregulacją sytuacja się naprawiła. Sigma 35 z lampą czy bez, z czerwonym wspomaganiem czy bez ostrzy mi tak samo. Dziś jeszcze z ciekawości testowałem sobie i jest ok. Sigma 24 art też działa bardzo dobrze...

Nican
12-02-2016, 19:16
Ja myślałem z początku że mam podobną sytuację z Sigmą 35. W sklepie przy bliskim ostrzeniu ładnie trafiała. W domu zrobiłem test, przy okazji wrzuciłem lampę i okazało się że z dalszych odległości pudłowało mi. Po dłuższej zabawie z mikroregulacją sytuacja się naprawiła. Sigma 35 z lampą czy bez, z czerwonym wspomaganiem czy bez ostrzy mi tak samo. Dziś jeszcze z ciekawości testowałem sobie i jest ok. Sigma 24 art też działa bardzo dobrze...
tak i pod tym sie z przyjemnoscia podpisuje.
obiektyw musi byc idealnie dostrojony , wowczas ma AF najmniejszy rozrzut ( najwyzsza precyzje) .
jesli jest slabiej dostrojony , to w dobrych warunkach trafia stosunkowo czesciej ( choc mogoby byc lepiej) , w trudniejszych blad jest tak duzy , ze odsetek zdjec nietrafionych jest spory.

podstawa zawsze jest mikroregulacja - w sigmach mozna to zrobic idealnie.

bez tego odnosi sie wrazenie ze obiektyw " raz trafia raz nie " - to nie jest wina obiektywu.
obciazenie sigmy , czy jakiegokolwiek innego obiektywu wina za bledy AF jest najczesciej naduzyciem.
to zupelnie normalne, ze nowy obiektyw do posiadanej puszki sie dostraja .
Tak jest skonstruowany af w detekcji fazy.
Ze mechanizma wykonawczy znajdujacy sie w obiektywie jest rozklekotany i ustawia soczewki jak chce to raczej w nowych obiektywach przypadek niewystepujacy.

qrcze n.t. AF wylalem juz morze atramentu , tak ze nie bardzo mi sie chce n.t. temat dyskutowac.
Najczesciej przyczyna jest zle dostrojona para - obiektyw - body , co w przypadkui sigmy w zasadzie jest wina fotografa , ze o to nie zadbal.
Czerwony swiatlo pilota lampy tez moze byc problemem.

amen i milego wieczoru zycze...

kubiq
12-02-2016, 22:00
Ok, ale dlaczego w takim razie, raczej nie mamy tego problemu ze szkłami firmowymi, nikkorami?

stig
12-02-2016, 23:42
Z Sigmą bywa naprawdę różnie. Kupujesz i BF albo FF, którego za cholerę nie można skorygować. Wysyłasz do serwisu, wraca cacy. Sprawdzasz w chałupie, doprecyzujesz mikroregulacją – jest czad, jest radość! Idziesz na robotę, robisz zdjęcie – nieostre. Szybko sprawdzasz o co kaman – wychodzi na to, że regulacja powinna być w drugą stronę. No, ale jak to? W domu ustawiałeś – trafiał w punkt… Ustawiasz na szybko, strzelasz – ufff… jest ok. Kilka minut później robisz kolejne zdjęcie – i znowu nieostre! Znowu regulacja w drugą mańkę. Lubię tę szkła za rysunek, ostrość (gdy trafi), ale współpraca z AF aparatu, to jakaś cholerna loteria. Serwis rozwiązuje poważne problemy. Nadal jednak pozostaje kłopot z nieprzewidywalnością. A jak czytam, komentarze, że to moja wina, bo… no właśnie – bo co? Bo nie potrafię ostrości ustawić? Dziwne…€“ wszystkimi innymi potrafię, więc zapinając Sigmę trzeba to robić inaczej? Niby Q, jak?!

kurczeblade
12-02-2016, 23:46
Ok, ale dlaczego w takim razie, raczej nie mamy tego problemu ze szkłami firmowymi, nikkorami?

Ale kto powiedział że nie ma problemów z systemowymi szkłami ? :D Ja obecnie mam Nikkora 85 1.8 G na dwóch body wymaga mikrokalibracji :)
Miałem podpiętego drogiego Nikkora 35 1.4 G i też musiałem go ustawić na +5 żeby trafiało ostrością ...

nikoniarz
12-02-2016, 23:48
Marcinie, pozostań przy Nikkorach... W Twoim przypadku robią robotę chyba... idealnie.

stig
12-02-2016, 23:58
Ale kto powiedział że nie ma problemów z systemowymi szkłami ? :D Ja obecnie mam Nikkora 85 1.8 G na dwóch body wymaga mikrokalibracji :)
Miałem podpiętego drogiego Nikkora 35 1.4 G i też musiałem go ustawić na +5 żeby trafiało ostrością ...Ale jak już ustawisz, to jest potem dobrze za każdym razem, prawda? Fotografując z zapiętą Sigmą z jednej tylko imprezy możesz przynieść zarówno pięknie trafione, jak i z fatalnym FF oraz BF.

kurczeblade
13-02-2016, 00:15
Jeszcze nie wiem, nie byłem z nimi na imprezach. Ale fotografowalem w różnych warunkach, i sigmy trafiała dobrze, od czasu do czasu jakieś pudło, ale wiadomo jak to w jasnych stalkach... Dopiero kwietniu sprawdzę ich skuteczność na imprezach. Jedyne czego się obawiam, to tego że zawsze podczas postprodukcji wyostrzalem zdjęcia przy wywolywaniu RAWu, teraz jak pomniejszam i robię to z fotkami z sigmy to źle to wygląda- za ostro :) dlatego po 35 sigmy nabyłem 24 Art żeby moc to kontrolować podczas masowego wołania rawow :) Dużo masz racji, obrazek z sigm jest bardzo fajny, przynajmniej mnie się bardzo podoba.

asche
17-02-2016, 19:31
A więc dzisiaj wrócił do mnie sprzęt z serwisu i - jest nieźle. Z lampą zaczął trafiać tak jak wcześniej bez niej. W opisie napisano, że dokonano kalibracji z aparatem i kalibracji z lampą.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/0wrw4wB-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/0wrw4wB.jpg)

Przed wysyłką do serwisu junior wyglądałby jak na reklamie rutinioscorbinu.

kubiq
17-02-2016, 21:36
A więc wysłałeś obiektyw z lampą i aparatem? Ile czasu to wszystko trwało? Zastanawiam się nad tym samym ale nie mam czasu oddać sprzętu :)

asche
17-02-2016, 21:37
Wysłałem aparat, obiektyw i lampę - czas od wysyłki do odebrania równy tydzień. Moim zdaniem warto.

dandan
17-02-2016, 21:53
Osobiście nie mam z 35Art żadnych problemów, w świetle dziennym i bylejakim trafia bez zarzutu. Wystarczyła jednorazowa mikrokalibracja w puszkach.
Dwóch znajomych również się nie skarży.

Stig, masz pecha do tego szkła, ja się nie mogę dla odmiany z N20/1.8 dogadać, dzieją się podobne rzeczy jak z Twoją Sigmą.

dennis8
02-03-2016, 18:39
No nie tylko Stig.Testowałem 3 sztuki , ten sam problem.Światło żarowe+boczne punkty=pudło .Kupował ktoś może od Cichego?Cięzko zrezygnowac z tej sigmy bardzo podoba Mi sie obrazek.Może problem jest w tym ze testuje w af-c , gdzies czytałem ze lepiej sobie radzi ten kundelek w af-s.Mysle jeszcze o 35 1.4 g .

Cichy
03-03-2016, 12:38
Testowałem 3 sztuki , ten sam problem.Światło żarowe+boczne punkty=pudło .Kupował ktoś może od Cichego?

Ja do bocznych punktów w Sigmie nawet nie podchodzę. Ma w miarę działać na środkowym, za to rekompensuje obrazkiem ;)

dennis8
03-03-2016, 17:19
Ja do bocznych punktów w Sigmie nawet nie podchodzę. Ma w miarę działać na środkowym, za to rekompensuje obrazkiem ;)

W Canonie też boczne leżą?

Cichy
03-03-2016, 19:02
W Canonie to ja nie wiem w ogóle, co to są boczne punkty AF :D

dennis8
03-03-2016, 20:07
W Canonie to ja nie wiem w ogóle, co to są boczne punkty AF :D

Myslałem ze cos sie zmieniło od czasów 5 d , i 7 d :)

Zdebik
03-03-2016, 20:16
Myslałem ze cos sie zmieniło od czasów 5 d , i 7 d :)
Przy kundlach pewnie nie dzialaja. Z reszta nie wiem co to AF u Sigmy i Tamrona.

madebyzosiek
03-03-2016, 20:31
Przy kundlach pewnie nie dzialaja. Z reszta nie wiem co to AF u Sigmy i Tamrona.
Nie wiem czy akurat Sigma 35 Art jest kundlem...

Zdebik
03-03-2016, 21:25
Niech Canon wypusci nowe 50mm takie jak nowa 35'ka to jedynym plusem Sigmy bedzie cena.

dennis8
03-03-2016, 21:56

Nie jest systemowa więc jest no moze nie KUNDLEM ale kundelkiem:)

Jolania
16-03-2016, 21:24
Kupował ktoś może od Cichego?
Właśnie. Kupował ktoś u Cichego?

stanseba
16-03-2016, 21:38
Wiele osób.Sami zadowoleni klienci.

witus
16-03-2016, 23:14

Dzisiaj odebrałem 50tkę Sigmy. Dobry kontakt, przetestowany, zdjęcia testowe. Na moim korpusie ta samo. Polecam.

kurczeblade
05-04-2016, 10:42
Pisałem wcześniej w temacie o Sigmie 24mm, że miałem okazje wykorzystać oba obiektywy podczas ślubu 35/24 art. Nie będę się tutaj aż tak rozpisywał, ponieważ większość osób zna właściwości szkła. Ja tylko potwierdzę że Sigma 35 art jest wyśmienitym optycznie obiektywem, z bardzo dobrym AF'em który swobodnie sobie radzi podczas repo. ślubnych :) Bardzo pozytywnie zaskoczyłem się działaniem AF'u. Sigma w połączeniu z taką optyką i takim AF'em to jest morderca dla konkurencji :)

Zdjęć z repo nie mogę jeszcze pokazać, pewnie z czasem pojawią się na blogu. Ale można sobie zobaczyć "domowe" pstryki które pokazują jej ostrość/właściwości optyczne. Wszystko na 1.4
https://www.dropbox.com/s/806pcfhkt9rmrzx/35.rar?dl=0

bryk77
03-05-2016, 16:03
Za spaceru po ogrodzie botanicznym.

Pstryk Pstryk :-)

1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/26187827974_3c0cb4b739_b-2.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7514/26187827974_3c0cb4b739_b.jpg)

2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/26189172923_c6af596a9a_b-2.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7337/26189172923_c6af596a9a_b.jpg)

Archibald6803
03-05-2016, 16:09
Dzisiaj odebrałem 50tkę Sigmy. Dobry kontakt, przetestowany, zdjęcia testowe. Na moim korpusie ta samo. Polecam.

jak ktoś ma body uczciwie fabrycznie skalibrowane do referencyjnego to se może w ciemno kupować szkła u Cichego .......; inni niech nie liczą na cuda

- - - - kolejny post - - - - - -

Pisałem wcześniej w temacie o Sigmie 24mm, że miałem okazje wykorzystać oba obiektywy podczas ślubu 35/24 art. Nie będę się tutaj aż tak rozpisywał, ponieważ większość osób zna właściwości szkła. Ja tylko potwierdzę że Sigma 35 art jest wyśmienitym optycznie obiektywem, z bardzo dobrym AF'em który swobodnie sobie radzi podczas repo. ślubnych :) Bardzo pozytywnie zaskoczyłem się działaniem AF'u. Sigma w połączeniu z taką optyką i takim AF'em to jest morderca dla konkurencji :)................

a przypomnij sobie co pisałeś o Sigmach pótora roku temu .......

Od 3 lat piszę na forum, że obecna Sigma to nie jest już ta badziewna Sigma jaką wszyscy znamy sprzed paru lat .......;
a Tamron ? zobaczcie co obecnie robi ......., a Tokina, Samyang ......; dziś już tylko Nikkor "pali głupa" ...... bo przecież łatwiej jest wprowadzić kosmetyczną zmianę i pod jej płaszczykiem oraz na dobrych notowaniach marki sprzed lat, podnieść cenę szkieł o 20-30% niż od podstaw poprawić optykę .....
Przeglądam właśnie szufladę; Nikkory mam w przewadze... ale wszystkie to albo kultowe manuale albo pancerne D, które zapinam też pod analoga ...... ; nowe szkła ( w 100%) mam w komplecie od Sigmy bo przed zakupem, w prywatnych testach, deklasowały optycznie MZ swoje odpowiedniki innych producentów.....

Cichy
03-05-2016, 20:36
jak ktoś ma body uczciwie fabrycznie skalibrowane do referencyjnego to se może w ciemno kupować szkła u Cichego .......; inni niech nie liczą na cuda.

Ja każdą Sigmę kalibruję pod swoje D80, które jakoś tam specjalnie referencyjne nie jest, ale widocznie zdaje to egzamin ;)

Archibald6803
03-05-2016, 21:43
Wiem że sprawdzasz na d80. Jak masz ją od nowości albo z pewnego źródła i nigdy w niej nie grzebałeś to na 99,9% jest puchą referencyjną.

Kupiłem ostatnio za parę złociszy dziewicze d80; wszystkie moje szkła (bardzo pieczołowicie kalibrowane serwisowo do puchy referencyjnej) na tym d80, na centralnym trafiają idealnie w punkt .......; d80 to (ponoć) ostatni model N który przed wyjazdem z fabryki zawsze przechodził kalibrację do puchy referencyjnej; takie info otrzymałem w moim sprawdzonym serwisie N w DE. Od 2011 Nikon ma już inne priorytety niż pilnowanie powtarzalności swoich wypustów......

Przypuszczałem ( a teraz mam pewność), że od Ciebie mogę kupować w ciemno dowolne szkło (jeżeli je przestrzelisz na swoim body i stwierdzisz że jest ok).

roosee
04-05-2016, 13:47
Właśnie dzisiaj odebrałem Sigmę 35 mm 1.4 A.
Pierwsze zdjęcia:
http://imageshack.com/a/img921/6504/CvD478.jpg
http://imageshack.com/a/img921/4499/rnaR9X.jpg
http://imageshack.com/a/img923/7633/iOHNJ7.jpg

Co sądzicie o ostrości tych zdjęć ? Są to jpg prosto z aparatu.
Czy nie wydaje Wam się, że kran nie jest super ostry ?
Dodatkowo kupiłem usb docka i teraz nie wiem czy jest potrzebna kalibracja. Prosze o pomoc !

MstrG
04-05-2016, 14:10
Bo ostrość jest za kranem ;)

roosee
04-05-2016, 14:14
czyli obiektyw do kalibracji ? ;>
a reszta zdjęc ?

roosee
04-05-2016, 19:52
Kolenje zdjęcia z mojej 35 mm.
Za każdym razem celowałem w pyszczek: ktoś coś ?

http://imageshack.com/a/img923/7140/UjZoce.jpg
http://imageshack.com/a/img922/281/Jyykfp.jpg
http://imageshack.com/a/img923/551/WqUqI2.jpg

MstrG
04-05-2016, 20:02
Na jednym zdjęciu kot ma ostrość za oczami/przed uszami, na innym jest na krzaczku przed kotem.
Tak do niczego nie dojdziesz - możesz się bujnąć Ty, kot może się ruszyć. Nie wiem też czy używasz AF-S, AF-C, którego punktu. Najlepiej postaw aparat na statywie, włącz LV, zobacz jak może być ostre zdjęcie. Przełącz na wizjer i zrób to samo. Miejsce z kranem dobrze się nadaje, bo widać po ścianie gdzie masz ostrość.

Możesz mieć też pecha i AF będzie trafiać różnie. ja tak miałem jak przymierzałem się do zakupu tej Sigmy. Zostaje kalibracja w serwisie lub szukanie egzemplarza gadającym z Twoim body.

stig
04-05-2016, 20:04
Ma tendencje do BF. Zmontuj sobie zestaw do precyzyjniejszego testu i jeśli się potwierdzi, to pobaw się USB-dockiem.

bryk77
05-05-2016, 00:20
Ma tendencje do BF. Zmontuj sobie zestaw do precyzyjniejszego testu i jeśli się potwierdzi, to pobaw się USB-dockiem.

+1

Ostrość tak jak u mnie na pierwszy rzut oka także jest dobrze.

roosee
05-05-2016, 01:07
+1

Ostrość tak jak u mnie na pierwszy rzut oka także jest dobrze.

+1 to sugestia o ile powinienem zmienić przez USB Docka ?
Jutro postaram sie zrobić testy foccalem... ;)
Dziękuje za pomoc ! jestem trochę zielony w tych obiektywach, stąd te pytania...

lukasz.antoniak
05-05-2016, 08:59
LOL, "+1" to jak "popieram". Tylko nie pytaj co znaczy LOL :P.

roosee
05-05-2016, 15:36
OK, mam statyw, FocCala wydrukowanego. JAk dokonać testu obiektywu ?
Od jakiej odległości ustawić aparat od testu ? przy jakim światle to robić (moze być przy sztucznym w pokoju? ), jaki nastawić pomiar ekspozycji ? Jaki rodzaj autofocusa nastawić ? Mógłbym mi ktoś to wyjaśnij krok po kroku ?
Z góry dziękuję.

roosee
05-05-2016, 17:06
Złożyłem foccala 2.2 xl, wykonałem kilka zdjęć:

http://imageshack.com/a/img924/8478/DRnDfg.jpg
http://imageshack.com/a/img924/602/41jsTH.jpg
http://imageshack.com/a/img924/7783/0C5Rov.jpg
http://imageshack.com/a/img923/5964/9rPYYA.jpg

Wszystkie cztery zostały zrobione w AF-S, pomiar AF centralny. Dwa zdjęcia zrobiłem przy użyciu LiveView. Tutaj było o tyle fajnie, że jest puknt środkowy na monitorze, nastawiłem na podziałkę przy "0", włączyłem wyzwalanie migawki opóźnioną i zrobilem zdjecie. Dwa zdjęcia natomiast zrobiłem sposobem tradycyjnym, przez wizjer. Co zauważyłem, iż kwadraciki AF nie zawsze chciały się nastawić na przedziałkę przy "0", musiałem więc trochę poprzesuwać foccalem.
Jak to jest z odległością obiektywu od FocCala ? W jakiej odległośći powinienem robić ? Przy jakiej przysłonie ? Rozumiem, że najlepiej przy 1.4 ?
Dodam, że aparat był ustawiony pod kątem 45 stopni do przedziałki, czyli po prostu stał prosto na statywnie, a nie na wprost przediałki.
Proszę o pomoc, bo już mnie to zaczyna męczyć.

lukasz.antoniak
05-05-2016, 17:28
Nie wiem czy zrozumiałem Twój powyższy opis, ale powinno być tak: AF-S; punkt centralny skierowany na środek szachownicy na lewo od podziałki (masz ostrzyć na szachownicę, nie "0"); światło dzienne (z żarowym może być gorsza powtarzalność); przysłona oczywiście 1.4. Szachownica ma być dobrze oświetlona, nie odbijać światła. ISO możliwie małe. Zrób test na kilku odległościach - minimalnej odległości ostrzenia obiektywu (google ile to jest dla Sigmy 35/1.4 Art) i tak co 50 cm. Aż dojdziesz do nieskończoności. FocCal 2.2XL jest za mały do testów na większe odległości. Poszukaj na forum wersji XXL (chyba 2.3). Jeśli na wszystkich zdjęciach będziesz miał taki sam front-focus/back-focus, to skoryguj go mikrokalibracją w puszce. Jeśli będzie różnie w zależności od odległości, pozostaje USB Dock. Mówiłem, kup u Ciechego a nie będziesz miał problemów, bo kolega skalibruje szkło za Ciebie. Nie przymierzałem tego obiektywu, ale Twój egzemplarz nie wydaje się znacząco odbiegać od dobrego. Z tych zdjęć wynika, że masz nieduży FF tak na oko +1/+3.

madebyzosiek
05-05-2016, 17:30
Masz USB Docka? Napiszę Ci na PW później jak to ogarnąć ;)

roosee
05-05-2016, 17:31
Masz USB Docka? Napiszę Ci na PW później jak to ogarnąć ;)

Tak, mam USB docka. Dziekuuuuje;)

Davit
05-05-2016, 18:50
Moze lepiej dla wszystkich napisac albo zrobic osobny watek bo potem taki sam temat bedzie powielany milon razy a tak skonczy sie na jednym.

Wytapano z rakiety meizu M1 note

roosee
05-05-2016, 21:09
Czekam z niecierpliwościa :D chciałbym już mieć swój obiektyw elegancko skalibrowany!

kurczeblade
05-05-2016, 21:46
@roosee zrób sobie taki test ze statywu z focalem ;)

piszcie tutaj a nie na prw. przyda się innym ;)

Jastrząb
05-05-2016, 22:27
Muszę pochwalić Cichego :) szybko, sprawnie, szkło w punkt z d750. A samo szkło, cóż. To tak jak z 300/2.8VR, po tym już nic nie jest takie jak przedtem... ;)
Na 1,4 jest ostrzejsza niż 35DX na pełnej. Pierwsze fotki.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/NAT_0510-1.jpg
źródło (http://www.naturalink.pl/wp-content/uploads/NAT_0510.jpg)

roosee
05-05-2016, 22:38
Ma ktoś tego focala xxl w pdf?

- - - - kolejny post - - - - - -

Jak to w ogóle jest a AF...
On nastawia tam, mma na myski autofocus, gdzie te prostokąciki sie ustawia, tak?

Davit
05-05-2016, 23:10
Cichy dostraja szklo z body czy samo szklo po zakupie u niego?

Wytapano z rakiety meizu M1 note

Jargier
05-05-2016, 23:18
roosee - wysłałem Ci tego focala w pdf na maila. Zrób sobie podstawę z grubego kartonu i przyklej do niej focala. Będzie lepiej.

Jastrząb
05-05-2016, 23:20
Szkło kupione u Cichego i tyle. Podpiąłem pod body i hula. Zresztą to chyba pierwszy mój korpus od czasów D3 w którym nic nie reguluję, łącznie z rurami z TC14 i 17.