Zobacz pełną wersję : Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
Orientujecie sie jakiego używacie softu w szkle?
Nie używam wspomagania AF z lampy.
A używasz osobno AF-ON i wyzwalania spustem? Bo jedyne co mi przychodzi do głowy, to że w momencie błysku korpus jeszcze doostrzał. Czyli chyba powinno być dobrze w takim scenariuszu:
- AF-ON ostrzymy
- puszczasz AF-ON, przestaje ostrzyć
- robisz zdjęcie
I z błyskiem lub bez powinno być identycznie ostre.
Bo jeżeli nie, to ja czegoś nie rozumiem. A jeżeli AF-ON nie jest rozłącznie, to AF-S czy AF-C?
Ale skoro tak to działa, to prawdopodobnie znaczy, że zawodzi jakaś współpraca czy komunikacja między korpusem i obiektywem. Coś może obiektyw mylnie interpretuje lub się nie wyrabia z jakąś operacją między pomiarem i błyskiem. Niby nic nie powinien robić, a jednak. Myślę, że aktualizacja oprogramowania w obiektywie kiedyś powinna pomóc - pytanie kiedy. ;)
PS. A nie. Przyszła mi do głowy jeszcze jedna możliwość. Gdyby silnik w obiektywie działał z pewną zwłoką, czyli ostrzył jeszcze chwilę po sygnale, że ma przestać, to także podobny efekt byłby realny. Ponieważ opóźnienie wyzwolenia migawki jest zapewne ciut inne w przypadku zdjęć z lampą i mogłaby tu w grę wchodzić jakaś "bezwładność" ruchu lub silnika, czy czegoś tam jeszcze.
A używasz osobno AF-ON i wyzwalania spustem? Bo jedyne co mi przychodzi do głowy, to że w momencie błysku korpus jeszcze doostrzał. Czyli chyba powinno być dobrze w takim scenariuszu:
- AF-ON ostrzymy
- puszczasz AF-ON, przestaje ostrzyć
- robisz zdjęcie
I z błyskiem lub bez powinno być identycznie ostre.Używam zawsze i tylko ostrzenia w ten sposób, czyli przyciskiem AF-ON. Dlatego mnie to dziwi. Chyba, że już tego nie rejestruję i być może dociskam jeszcze AF-ON i wtedy dzieją się jakieś cyrki. Tylko jeśli robię tak (nie do końca świadomie – skoro teraz nie jestem w stanie potwierdzić bądź też zaprzeczyć ze 100% pewnością), to muszę tak też pracować i bez lampy, a jednak bez niej, odsetek trafionych zdjęć jest diametralnie inny.
Bo jeżeli nie, to ja czegoś nie rozumiem. A jeżeli AF-ON nie jest rozłącznie, to AF-S czy AF-C?AF-C
Myślę, że aktualizacja oprogramowania w obiektywie kiedyś powinna pomóc - pytanie kiedy. ;)Już jedną miałem – szkło ma 2-3 miesiące i zacząłem nim pracować dopiero po wizycie w serwisie, kalibracji i apdejcie softu.
czy wszystkie sztuki przez was testowane są identycznie ostre na 1.4? widzieliście jakieś odchylenia od normy?
czy wszystkie sztuki przez was testowane są identycznie ostre na 1.4? widzieliście jakieś odchylenia od normy?Jak trafiały to wszystkie były petarda! :) Testowałem osobiście 3 szt. 2× wymiana po zakupie i jedną sam w innym sklepie.
stig czy teraz po zmianie softu i kalibracji jesteś zadowolony z użytkowania w zastosowaniu zawodowym?
stig czy teraz po zmianie softu i kalibracji jesteś zadowolony z użytkowania w zastosowaniu zawodowym?Szczerze? Nie. W szybkim repo, przy ujęciach, których nie można powtórzyć/nadrobić innym, jest zbyt niepewny, żeby ryzykować. Przy fotach „stacjonarnych” jest ok. Niemniej chciałoby się takiej pewności działania (AF), jak w systemowych pro zoomach.
Wszystkie sztuki, które testowałem były ostre na f/1.4. Nie wiem jaką wersję softu mam w szkle... ale jak dokupię docka USB to będę wiedział :)
Uzależniony byłem ok 24-70 ale któryś ślub z rzędu robie z 35 i 85 na puszkach i uważam, że mimo czasem pudła można Sigmą wszystko zrobić.
Wysyłane za pomocą Tapatalk 2
Aktualny firmware to 0.0.14.0230
Jak ta 35-ka spisuje się w bardzo słabych warunkach oświetleniowych (słabo oświetlone sale na weselach) przy tańcach? Mam powoli dosyć Nikkora 28 mm 1.8 i cały czas chodzi mi po głowie wymiana na 35 mm. PS. Jestem zachwycony Sigmą 85 1.4 - precyzyjna, szybka, ostra. Jeżeli trafiłbym na taką 35-kę Sigmy to byłbym zachwycony. Miałbym zestaw idealny.
wojtek87
19-08-2013, 13:44
Uzależniony byłem ok 24-70 ale któryś ślub z rzędu robie z 35 i 85 na puszkach i uważam, że mimo czasem pudła można Sigmą wszystko zrobić.
Wysyłane za pomocą Tapatalk 2
dokładnie, zauważyłem że od pewnego czasu 35 + 85 to nierozłączny tandem. Jedynie ostatnio bylem na bardzo wąskiej sali no i niestety 35tka nie za często była użyta.
Mam powoli dosyć Nikkora 28 mm 1.8 i cały czas chodzi mi po głowie wymiana na 35 mm.
A co niedobrego u Ciebie dzieje się z tym nikkorem? Ja mam ciągle wrażenie, że on do pięt nie dorasta 50/1.8G. Ten drugi super ostry od f1.8, kontrastowy i precyzyjny.
Przepraszam za off top.
A co niedobrego u Ciebie dzieje się z tym nikkorem?
Nieostry, nieprecyzyjny. Taka niedorobiona wydmuszka. Pracując na nim i na sigmie 85 1.4 to dwa różne światy. Dlatego interesuje mnie ta 35.
mam dokałdnie to samo zdanie na temat nikorra 28.
Ja z kolei bardzo lubię 28/1.8G. Mój jest ostry i znośnie precyzyjny, co prawda zdarza mu się nie trafić, ale w większości przypadków daje jednak bardzo miły, ostry i plastyczny obrazek... Obawiam się, że tak odmienne opinie to wina kulejącej kontroli jakości w fabryce.
Dokładnie, wszystko kwestia sztuki. Moje 28 jest bardzo udane, choć swoją drogą 35tkę sigmy muszę dokupić, bo czasem 28 to za szeroko.
Dokładnie, wszystko kwestia sztuki. Moje 28 jest bardzo udane, choć swoją drogą 35tkę sigmy muszę dokupić, bo czasem 28 to za szeroko.Nooo… różnica między 35 a 28 jest kolosalna! Nie da się tego zniwelować podejściem krok czy dwa bliżej, czy delikatnym kadrowaniem. ;)
Nooo… różnica między 35 a 28 jest kolosalna! Nie da się tego zniwelować podejściem krok czy dwa bliżej, czy delikatnym kadrowaniem. ;)
Niestety czasem się nie da.
Niestety czasem się nie da.Taaa… Takie marudzenie to bym zrozumiał w przypadku odwrotnym – kiedy 35 mm byłoby zbyt wąskie i raczej przydałoby się nawet nie 28 ale bardziej 24 czy nawet 20 mm. Jeśli takie coś jest problemem, to proponuję zakup wszystkich ogniskowych, bo się zaraz okaże, że 35 jest za szerokie, 40 też, 50, 55, 60, 85, 105, 135 także, a 28 za wąskie, więc i 24, 20, itd. ;)
Ej koziak, no bez jaj. Ostatnio po moim kadrowaniu zostało może 20% oryginalnego zdjęcia (z 85-ki co prawda i z bliska) na matrycy D700. I zdjęcie wygląda... super. Nie wiem w jakim przypadku 35-ka byłaby niezbędna posiadając 28mm. Może być przydatna, ale żeby się od razu nie dało zdjęć zrobić? Do głowy przychodzi mi tylko swoista architektura lub górski pejzaż i poszukiwanie maksymalnej ilości detali w dużej odległości. Przy gęstych matrycach nowszych aparatów, to w ogóle by nie miało jednak znaczenia.
Z tym odsunięciem się na krok w tył miałem na myśli mały pokój zapchany gośćmi podczas błogosławieństwa. Wtedy te 7 mm to duża różnica. I to jest chyba jedyny moment kiedy potrzebuję czegoś szerzej. Cała reszta spokojnie jest do opanowania 35-ką. Dlatego też poluję na jakieś 17-35 właśnie na takie "ciasne" okazje.
Z tym odsunięciem się na krok w tył miałem na myśli mały pokój zapchany gośćmi podczas błogosławieństwa. Wtedy te 7 mm to duża różnica.Ale nie doczytałeś, to chodziło o sytuację odwrotną! Nie, że za wąsko, tylko że za szeroko. :)
Nie doczytałeś ani zarzutu, ani drugiego wyjaśnienia. Po cholerę w takim razie w ogóle dyskutować, skoro się nie czyta wypowiedzi dyskutantów?
Faktycznie. Przepraszam. I tak o to powstało kilka postów bez sensu. Proszę o usunięcie.
Bambello
22-08-2013, 22:26
Moja 28/1.8 również jest bdb.
Jedynym argumentem na rzecz 35/1.4 jest plastyka.
OK, jestem po pierwszym ślubie/weselu z Sigmą. Nie zawsze trafia, ale generalnie pod względem i ostrości i celności jest bardzo dobrze, tzn. lepiej niż w przypadku moich 28/1.8G, 35/1.8G i 50/1.8G (subiektywnie zauważalnie lepiej, ale bez przepaści) . Nie ma przy tym różnicy czy zdjęcia są robione z lampą czy bez.
Muszę jednak zaznaczyć, że warunki na sali nie były wymagające (po prostu było bardzo jasno), jak będzie okazja to sprawdzę w gorszych warunkach i opiszę wrażenia.
przespol
01-11-2013, 22:24
Jutro zamierzam kupić tę Sigmę. Chciałbym się dopytać czy jest coś szczególnego na co warto zwrócić uwagę przy zakupie? Standardowo, zamierzam podjechać z lapkiem do sprawdzenia zdjęć testowych. Czy wystarczy przestrzelić na różnych dystansach, różnej przysłonie, punktach AF? Czy są różne rodzaje firmware? Generalnie, czy są jakieś typowe problemy z tym szkłem na które warto zwrócić uwagę i które da się wykryć w salonie?
Druga kwestia, to miejsce zakupu. Zamierzam kupić w Chorzowie w Sigma Pro Centrum lub Fotoland (mają chyba taniej). Czy Fotoland to sprawdzone miejsce? Chyba, że możecie coś polecić bliżej Gliwic.
Z góry przepraszam, za ewentualne pytania, na które odpowiedzi padły już w tym wątku. Staram się śledzić - ale pewnie wszystkiego nie przewertowałem od deski do deski :)
wojtek87
02-11-2013, 00:17
skrajne punkty i rożne odległości do 1m, później 2m-5m i powyzej 5m i sprawdz czy nic nie piszczy.
Flyfishing
02-11-2013, 00:44
Jutro zamierzam kupić tę Sigmę. Chciałbym się dopytać czy jest coś szczególnego na co warto zwrócić uwagę przy zakupie? Standardowo, zamierzam podjechać z lapkiem do sprawdzenia zdjęć testowych. Czy wystarczy przestrzelić na różnych dystansach, różnej przysłonie, punktach AF? Czy są różne rodzaje firmware? Generalnie, czy są jakieś typowe problemy z tym szkłem na które warto zwrócić uwagę i które da się wykryć w salonie?
Druga kwestia, to miejsce zakupu. Zamierzam kupić w Chorzowie w Sigma Pro Centrum lub Fotoland (mają chyba taniej). Czy Fotoland to sprawdzone miejsce? Chyba, że możecie coś polecić bliżej Gliwic.
Z góry przepraszam, za ewentualne pytania, na które odpowiedzi padły już w tym wątku. Staram się śledzić - ale pewnie wszystkiego nie przewertowałem od deski do deski :)
Kupowałem trzy szkła m.in. N 14-24/2,8 w FOTOLAND Chorzów, mogę polecić. Zero problemów.
fotoland jak najbardziej ok, można testować do woli, w razie czego wymienią ci na inny jak się okaże ze coś nie jest tak z egzemplarzem który weźmiesz. POLECAM TEN SKLEP FOTO. Sprawdź czy nie piszczy podczas kręcenia AF, sprawdź ostrość i celność, najlepiej na osobie w różnych odległościach.
Sorry, że tak z butami ale czy jest ktoś kto ma doświadczenie lub testował na własnej skórze sigmę z nikonowskim odpowiednikiem 35 1.4 Zależy mi na porównaniu af i takie tam.
No właśnie na porównaniu AF zakończyłem dalsze porównania. Sigma ostrzyła jak chciała, z monstrualnym BF/FF (wszystko jedno...). Nikkor szybko, cicho, skromnie i w punkt.
Oczywiście są szczęśliwcy, który po przebraniu zyliona Sigm znaleźli taką, która akurat z ich puszką działa dobrze. Zmienią puszkę - problem wróci.
Sigma robi świetne szkła ostatnimi czasy. Ale z AF zawsze był i będzie problem, nie przeskoczysz tego.
No i to mi wystarczy. Trochę szkieł się przewinęło i z żadnym nikorem nie miałem problemów i niech tak zostanie.
Jakimś rozwiązaniem, przynajmniej dla mnie był USB DOCK Sigmy. Mój egzemplarz pod względem AF był i, z resztą nadal częściowo jest "wybitny". Szkło na pełnej dziurze jest bardzo, bardzo ostre(D800) ale pewność nastawu ostrości przed korektą... to był płacz. Obecnie po korekcie jest ok na wszystkich środkowych punktach AF, 3 rzędy punktów od lewej mają obecnie mały BF, 3 rzędy od prawej, duży BF. Środek trafia. Korektę programową w obiektywie mam ustawioną: dla 0,3m +3, 0,4m +1, ~0,6m -6, ∞ -1 :-) i to praktycznie załatwia sprawę. Obiektyw był w serwisie Sigmy, bez żadnego rezultatu, i body też było na regulacji AFu. Jeszcze taka ciekawostka :) Jeżeli mam założoną rzeczoną 35-tka na body i jest ona nie używana jakiś czas (ponad +/-10min) to zawsze pierwsze 2/3 zdjęcia mają spory FF niezależnie od odległości. Sposobem na tę przypadłość jest skręcenie pierścienia ostrości na maksa i przelot całego zakresu przez obiektyw. Wówczas grzecznie trafia w punkt. Ot uroki szkieł niesystemowych. Za to obrazek rekompensuje wszystko :)
Brzmi to przerażająco, ale w rzeczywistości nie jest tak źle. Jeżeli macie na szkło 6k, a nie 3k, to kupcie Nikkora. Chyba, że lubicie przybywające na głowie siwe włosy. Gdy ja kupowałem Sigme, to nie było egzemplarzy do przebierania. Teraz może jest lepiej.
przespol
02-11-2013, 19:41
Czy da się jakoś sprawdzić firmware w tej Sigmie bez podpinania jej do USB Dock?
Nigdzie w exifach, nie widziałem wersji softu szkła. Poza tym, nie zauważyłem różnicy między softem nabytym ze szkłem, a obecnie najnowszym.
przespol
02-11-2013, 23:54
Nigdzie w exifach, nie widziałem wersji softu szkła. Poza tym, nie zauważyłem różnicy między softem nabytym ze szkłem, a obecnie najnowszym.
Obiektyw wysyłałeś do serwisu razem z body?
serwis sigmy aktualizuje firmware szkieł 35. Wystarczy do nich napisać a oni odpiszą po numerze seryjnym czy szkło ma nowy czy stary soft. Sprawdzałem, wysyłałem i po aktualizacji jest lepiej.
Tak, wysłałem z body. Wróciło praktycznie tak, jak pojechało. Przynajmniej "wyrobili" sie w 3dni.
przespol
04-11-2013, 12:06
A jak odnieśli się do BF na zewnętrznych punktach?
Sent from my Lumia 800 using Board Express
Nijak. Przez telefon uczulałem babkę, że mam taki problem, ale wykręcała się że, muszę przysłać body ze szkłem, wówczas zbadają problem. Jak już pisałem, problem jak był przed, tak jest i po regulacji. Stwierdziłem że szkoda mi już więcej kasy na kuriera do Gdyni, i żyje z tym nadal. Przy okazji na horyzoncie pojawił się usb dock więc już całkiem odpuściłem, bo nie sądzę, żeby w Gdyni zrobili coś więcej, niż ja sam przed komputerem, softem dla ludu od Sigmy.
Szkło malina, ale AF...
Panowie, jakie nr seryjne teraz są aktualne?
Przymierzam się do zakupu i nie chce jakiegoś starego:)
przespol
13-11-2013, 23:13
FYI, może komuś się przyda.
Pracownik serwisu Sigmy, twierdzi, że mają specjalny soft, który poprawia działanie AF na zewnętrznych punktach. Soft jest udostępniony tylko serwisowi. Nie da się go samemu zaaplikować przez USB Dock. Dlatego mimo najnowszego firmware, polecił mi przesłać obiektyw do serwisu.
Na dzień dzisiejszy nie potrafię się odnieść do "prawdziwości" jego słów :)
Wysyłałem już zestaw D800 + Sigma do serwisy S. Łącznie 3 sztuki działały w sposób absurdalny – BF i FF od kilkudziesięciu 20 do kilkuset % odległości ostrzenia (narastało wraz z odległością). Ustawione na cacy – z wysłanym D800, działa też dobrze w D3.
Wysyłałem już zestaw D800 + Sigma do serwisy S. Łącznie 3 sztuki działały w sposób absurdalny – BF i FF od kilkudziesięciu 20 do kilkuset % odległości ostrzenia (narastało wraz z odległością). Ustawione na cacy – z wysłanym D800, działa też dobrze w D3.
czyli po kolejnym serwisowaniu szkła i body jesteś w końcu zadowolony z powtarzalności szkła i celności?
czyli po kolejnym serwisowaniu szkła i body jesteś w końcu zadowolony z powtarzalności szkła i celności?Nie po kolejnym, tylko jedynym serwisowaniu. Poprzednie egzemplarze obiektywu, odsyłałem do sprzedawcy.
FYI, może komuś się przyda.
Pracownik serwisu Sigmy, twierdzi, że mają specjalny soft, który poprawia działanie AF na zewnętrznych punktach. Soft jest udostępniony tylko serwisowi. Nie da się go samemu zaaplikować przez USB Dock. Dlatego mimo najnowszego firmware, polecił mi przesłać obiektyw do serwisu.
Na dzień dzisiejszy nie potrafię się odnieść do "prawdziwości" jego słów :)
Czyli po co właściwie jest ten USB dock?
przespol
14-11-2013, 11:48
Może mają wersję dla zaawansowanych użytkowników ;)
mateo912
14-11-2013, 15:27
regulacji AF we własnym zakresie, zmiany trybu AF itp.
Panowie, jakie nr seryjne teraz są aktualne?
Przymierzam się do zakupu i nie chce jakiegoś starego:)
Witam.
Zakup z dzisiaj nr. 50151xxx . Testowany z 3 egzemplarzy, niestety nie patrzyłem jakie nr. miały "odpady".
Tomek
Tomas_ok
21-11-2013, 00:04
Witam,
Od paru dni jestem w posiadaniu usb dock, jeszcze nie miałem czasu na dokładną kalibrację, dzisiaj po podłączeniu obiektywu do usb zostało wgrane najnowsze oprogramowanie 1.02 z datą 20.11.2013
w opisie pisze że w pełni współpracuje z aparatem Nikon D5300, w canonie ta aktualizacja poprawiła algorytm AF w celu zmniejszenia głośności pracy i zwiększyła płynność AF w chwili startu i końca pracy.
To tak informacyjnie ;)
Witam.
Zakup z dzisiaj nr. 50151xxx . Testowany z 3 egzemplarzy, niestety nie patrzyłem jakie nr. miały "odpady".
Tomek
Ok, dzięki
Witam,
Od paru dni jestem w posiadaniu usb dock, jeszcze nie miałem czasu na dokładną kalibrację, dzisiaj po podłączeniu obiektywu do usb zostało wgrane najnowsze oprogramowanie 1.02 z datą 20.11.2013
w opisie pisze że w pełni współpracuje z aparatem Nikon D5300, w canonie ta aktualizacja poprawiła algorytm AF w celu zmniejszenia głośności pracy i zwiększyła płynność AF w chwili startu i końca pracy.
To tak informacyjnie ;)
powiedz czy zauważasz jakieś pozytywne zmiany po wgraniu nowego softu.
ja 19 listopada pożyczyłem usb dock w sklepie i zwróciłem nastepnego dnia po wgraniu softu 1.1
osobiście nie widzę celu w regulacji ff/bf za pomocą usb dock w jedynym sensownym zakresie tj od 1m do nieskonczoności. pozostałe zakresy 0.3 m. , 0.6. i 0.9 m nic nie wnoszą dla tego obiektywu. to samo przecież można osiągnąć w standardowej mikroregulacji w korpusie - chyba , że się mylę.
notabene regulować zamierzałem obiektyw z powodu jaki ma chyba wielu z nas - mianować af trafia przy świetle naturalnym a przy lampie (d600 + sb 910) gubi się i raz mam ff raz bf.
Tomas_ok
21-11-2013, 21:40
Z D700 po kalibracji wydaje się być dobrze, na różnych odległościach do 4 metrów trafia bez problemu przy F1.4 , zwłaszcza że przed kalibracją USB dockiem trzeba było go kalibrować w body na +10 aby AF trafiał z odległości większej niż 2 m.
Jeżeli chodzi o lampę to z sb 800 również nie ma problemu AF działa normalnie , za krótko mam ten obiektyw bo zaledwie parę dni abym mógł coś więcej powiedzieć, nie testowałem go zbytnio przed aktualizacją dlatego nie wiem jak było wcześniej.
Kupiłem i ja:) - i od razu ślę na kalibrację:)
Szybka korekta w body na +10 i na centralnym większość trafionych, tak samo dół. Górne pola i skrajne prawy, lewy loteria z tendencją do ff.
Co ciekawe z sb910 (wyłączone wspomagania) trafia lepiej na wszystkich polach.
przespol
24-11-2013, 22:02
Kupiłem i ja:) - i od razu ślę na kalibrację:)
Szybka korekta w body na +10 i na centralnym większość trafionych, tak samo dół. Górne pola i skrajne prawy, lewy loteria z tendencją do ff.
Co ciekawe z sb910 (wyłączone wspomagania) trafia lepiej na wszystkich polach.
Daj znać ile musiałeś czekać, no i oczywiście jak efekty. Z góry dzięki!
Dzisiaj wysłałem razem z body na kalibrację:) odliczamy.......
Sigma działa ekspresowo:) duży plus za czas. Zestaw wysłałem w środę wieczorem, a dzisiaj jest już u mnie:) Zrobili 264 zdjęcia, korekta AF wyłączona, po szybkim teście wygląda ok. Zobaczę jak się sprawdzi w akcji i opiszę.
ekspresowo to fakt, lecz ja bym wolał poczekać dłużej a być bardziej zadowolonym z korekt. Boczne punkty to wciąż również po kalibracji porażka centralny lepiej ale bez szału.
ekspresowo to fakt, lecz ja bym wolał poczekać dłużej a być bardziej zadowolonym z korekt. Boczne punkty to wciąż również po kalibracji porażka centralny lepiej ale bez szału.
Jak chcesz mieć boczne punkty dobre, to wyślij aparat do serwisu.
Obiektywy kalibruje się tylko na centralnym punkcie. Niepoprawna praca AF na bocznych to kwestia samej puszki, albo wad optycznych obiektywu.
wysłałem oczywiście zestaw dwa razy body ze szkłem. za każdym razem brak znaczącej poprawy. Oczywiście wydanie 3500 nie upoważnia mnie do olania sprawy a serwisu do byle jakiego załatwienia moich reklamacji. Mi się wydaje, ze serwis nie potrafi tego zestroić. Jeśli nic się nie zmieni na innym body i po kalibracji będzie tak samo niepewnie to istnieje reklamacja na podstawie niezgodności towaru z umową-oddam go do sklepu.
2 dni testów na spokojnie i sprawa wygląda następująco:
tryb AF-S (wyłączona dioda wspomagająca) działa bez zarzutu w każdych warunkach oświetleniowych, na wszystkich punktach (używam 11 i na tych testowałem). W świetle dziennym oraz z lampą trafia idealnie. Natomiast przy sztucznym oświetleniu w ciemnych miejscach ilość trafień jest na poziomie 90-95%.
tryb AF-C tutaj sytuacja wygląda trochę gorzej:( bez znaczenia czy to dzień, lampa czy ciemne pomieszczenia. Obiektyw ma problem z poprawnym ustawieniem ostrości. Tzn. w lewym dolnym rogu wizjera jest "dyskoteka":) Mniej więcej wygląda to tak: ><, >o, o<, >o< albo migające o. Ilość poprawnych trafień w tej sytuacji spada do około 70%.
Ogólnie jestem zadowolony z zakupu, a do trybu AF-S po prostu się przyzwyczaję:)
Matko, wydawać tyle szmalu na szkło, żeby zmarnować nad nim dwa dni na testy, po których dochodzi się do wniosku, że jeden z trybów af z tym szkłem jest bezużyteczny, po czym próbować się z tym pogodzić, zamiast zwrócić szkło i dopłacić do tego, które działa. Niektórzy w te dwa dni zmarnowane na testy po prostu by zrobili świetne zdjęcia czy inną pożyteczną pracę i zarobili na tę różnicę potrzebną do Nikkora. Pobudka! :-D
chcheckitout
16-12-2013, 19:19
Witam,
A czy to szkiełko nie będzie miało problemu na DX ?
pozdrawiam,
Ł.
A czy to szkiełko nie będzie miało problemu na DX ?
Pod kątem jakości optycznej będzie tylko lepsze bo będzie wykorzystywana centralna część kadru.
Kwestia wspomnianych problemów z AF może dotknąć DX tak samo jak i FX.
Pytanie czy jest sens kupować takie szkło do DX?
Sigma 30 1.4 "A" oferuje ciekawszą goniskową na DX (o ile nie zależy Ci na brzegach kadru)
Nikkor 35 1.8 oferuje świetną optykę za małą część ceny tej Sigmy.
pod dx to tylko 35/1.8 bije wszystkie na głowę stosunkiem ceny do jakości.
Czy komus kalibracja w serwisie sigmy nie przyniosła skutku i walczy dalej z systemem?
chcheckitout
16-12-2013, 22:36
Pod kątem jakości optycznej będzie tylko lepsze bo będzie wykorzystywana centralna część kadru.
Kwestia wspomnianych problemów z AF może dotknąć DX tak samo jak i FX.
Pytanie czy jest sens kupować takie szkło do DX?
Sigma 30 1.4 "A" oferuje ciekawszą goniskową na DX (o ile nie zależy Ci na brzegach kadru)
Nikkor 35 1.8 oferuje świetną optykę za małą część ceny tej Sigmy.
Dzięki za info.
Mam w planach kupno FX i wolę już kompletować szkła :)
Sztuka: 501131xx
- wybierana z 2 egz.
- ostra od 1.4
- zero problemow na kazdym odleglosci
- idealnie pracuje z D800e
knopers1
24-01-2014, 16:27
witam,
mam niezla nowine! Otoz wyslalem trzy obiektywy Sigmy na kalibracje na puche. Dzisiaj otrzymalem wszystko z powrotem.
Najlepsze to ze S30 1,4 EX (starsza wesrja) ktora wyslalem wymienili mi na nowke w wersji DC HSM Art! Reszte czyli S17-50 oraz S10-20 zostala skalibrowana na body....
Banana mam takiego ze szok. Zaplacilem 280€ za starsza wersje a otrzymalem nowa za 450€ :)
Panowie, postepowanie Sigmy podoba mi sie bardzo! hehe
kurczeblade
25-01-2014, 00:40
witam,
mam niezla nowine! Otoz wyslalem trzy obiektywy Sigmy na kalibracje na puche. Dzisiaj otrzymalem wszystko z powrotem.
Najlepsze to ze S30 1,4 EX (starsza wesrja) ktora wyslalem wymienili mi na nowke w wersji DC HSM Art! Reszte czyli S17-50 oraz S10-20 zostala skalibrowana na body....
Banana mam takiego ze szok. Zaplacilem 280€ za starsza wersje a otrzymalem nowa za 450€ :)
Panowie, postepowanie Sigmy podoba mi sie bardzo! hehe
Nieźle Nieźle. Naprawdę Sigma robi z siebie porządną marke.
adrianek32
25-01-2014, 03:44
knopers1 ale to nie w Polsce? napewnie u zachodnich sąsiadów?
knopers1
25-01-2014, 09:11
tak, pisze tutaj o serwisie Sigmy w germani...
Kilka dni temu nabyłem tą sigmę i w końcu znalazłem chwile żeby ja trochę potestować. Wyskoczyłem na podwóreczko do swoich bestii i na szybko coś popstrykałem. Światełko wybaczcie, bo było duże zachmurzenie i jest spora ciemnica. Nikon D800 ustawiony na AF-C,priorytet przysłony A,reszta to tryby auto.obiektyw Sigma 35 1.4. Przesłona na wszystkich fotkach 1.4. Pierwsze wrażenia:trafia na wszystkich punktach AF,super ostry,fajny kontrast. Na razie jestem nim zachwycony!!!
Wrzucam parę fotek.Proszę nie roztrząsać ich artystycznie bo nie takich był ich cel. Aha starałem się strzelać bestie na różnych odległościach.Foty nie obrabiane, jpg prosto z puchy,tylko konwersja żeby można było zmieścić na forum.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085118/img/rozmiar/3?privateKey=ec49d6f2df141a29cb92009c1eb2431e)
2.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085119/img/rozmiar/3?privateKey=38f96b1990f078b09ac9ea901e423570)
3.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085120/img/rozmiar/3?privateKey=7617ebccd9d8ba813ce1ab002395a61e)
4.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085121/img/rozmiar/3?privateKey=05c6b3c3bb6ae9e5f147955327e1ebee)
5.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085122/img/rozmiar/3?privateKey=00ab7b5075bea1d747331686ddb6a39f)
6.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085123/img/rozmiar/3?privateKey=e20393e7eb6599f995804187473f6bf7)
7.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085124/img/rozmiar/3?privateKey=7e94b75dc7a30687001e373789a8978e)
8.kropik ostatniego
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085125/071a/rozmiar/3?privateKey=cae229c7ebc0b55876dfff641a8a27f5)
Trzeba było exify zostawić.
Przecież wszystkie fotki D800 - 35mm na 1.4 :) Po co exif? Chyba, że szumy chcesz sprawdzać i czas ;)
Kilka dni temu nabyłem tą sigmę i w końcu znalazłem chwile żeby ja trochę potestować. Wyskoczyłem na podwóreczko do swoich bestii i na szybko coś popstrykałem. Światełko wybaczcie, bo było duże zachmurzenie i jest spora ciemnica. Nikon D800 ustawiony na AF-C,priorytet przysłony A,reszta to tryby auto.obiektyw Sigma 35 1.4. Przesłona na wszystkich fotkach 1.4.
Dobre tłumaczenie... nie ma to tamto :D :D :D
Przecież te zdjęcia nie są niedoświetlone z tego powodu, że było ciemno, szaro, buro i ponuro, tylko dlatego, że źle ustawiłeś pomiar światła.
Przy zachmurzeniu w takich warunkach, może wyjść co najwyżej światło rozproszone, a nie zdjęcie za ciemne, skoro aparat tak dobiera parametry, aby wg pewnego wzorca były poprawnie naświetlone.
To nic, że sprzętu kupa... :D :D :D
kurczeblade
01-02-2014, 14:19
Kilka dni temu nabyłem tą sigmę i w końcu znalazłem chwile żeby ja trochę potestować. Wyskoczyłem na podwóreczko do swoich bestii i na szybko coś popstrykałem. Światełko wybaczcie, bo było duże zachmurzenie i jest spora ciemnica. Nikon D800 ustawiony na AF-C,priorytet przysłony A,reszta to tryby auto.obiektyw Sigma 35 1.4. Przesłona na wszystkich fotkach 1.4. Pierwsze wrażenia:trafia na wszystkich punktach AF,super ostry,fajny kontrast. Na razie jestem nim zachwycony!!!
Wrzucam parę fotek.Proszę nie roztrząsać ich artystycznie bo nie takich był ich cel. Aha starałem się strzelać bestie na różnych odległościach.Foty nie obrabiane, jpg prosto z puchy,tylko konwersja żeby można było zmieścić na forum.
1.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085118/img/rozmiar/3?privateKey=ec49d6f2df141a29cb92009c1eb2431e)
2.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085119/img/rozmiar/3?privateKey=38f96b1990f078b09ac9ea901e423570)
3.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085120/img/rozmiar/3?privateKey=7617ebccd9d8ba813ce1ab002395a61e)
4.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085121/img/rozmiar/3?privateKey=05c6b3c3bb6ae9e5f147955327e1ebee)
5.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085122/img/rozmiar/3?privateKey=00ab7b5075bea1d747331686ddb6a39f)
6.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085123/img/rozmiar/3?privateKey=e20393e7eb6599f995804187473f6bf7)
7.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085124/img/rozmiar/3?privateKey=7e94b75dc7a30687001e373789a8978e)
8.kropik ostatniego
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4085125/071a/rozmiar/3?privateKey=cae229c7ebc0b55876dfff641a8a27f5)
Fajne masz bestie, a to moja BESTIA ! :o
1
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/850x567q90/812/tw8d.jpg)
Też 35 ale to ta 35 o jakieś ponad 2 tyś, pln'ów tańsza :)
kurczeblade ja chyba bym się bał spać w jednym mieszkaniu z taką "bestią", a która to jest aż o tyle tańsza? nikonowska 35mm 1.8?
kurczeblade
01-02-2014, 16:19
Hehe:)w sumie ta bestia to mojej dziewczyny :) tak 35 g
Jak by kogoś jeszcze interesowały różnice pomiędzy S35 1.4 a N35 1.8DX to zrobiłem zdjęcia pokazujące bokeh ;)
źródło (http://img706.imageshack.us/img706/901/tueo.jpg)
źródło (http://img853.imageshack.us/img853/9093/apit.jpg)
źródło (http://img534.imageshack.us/img534/3369/qaen.jpg)
źródło (http://img401.imageshack.us/img401/467/737a.jpg)
Rafał, dorzuć jeszcze jedno z sigmy na 1.4. ;)
Nie zrobiłem ;) ale zrobię :D
Ja kupiłem to szkło kilka dni temu. Wybierałem z dwóch, podpinałem na miejscu pod docka, kalibracja potężnego FF i do domu. Mało mam czasu na testy, ale wstępnie wygląda to tak:
- ostre toto od 1.4, JAK TRAFI
- wspaniały bokeh
- w większości zdjęć wspaniały bokeh występuje na obiekcie na którym ostrzę, szczególnie w sztucznym świetle. 3120zł. Szlag mnie trafia...
Używałem tylko z D610.
To samo body świetnie pracuje z N50 1.8, Tamronem 24-70 2.8.
Egzemplarz który kupowałem miał FF nie do wyregulowania w puszce, brak skali.
Po podpięciu do USB DOCK dało się to skorygować, zakres regulacji jest sporo większy.
Potestowałem dzisiaj chwilę.
W świetle dziennym tylko kilka zdjęć. Jak trafiło, to rewelacja. Niestety nie mogę dodać pstryków w wątku.
Potem zabrałem się za zdjęcia przy sztucznym. Pełna loteria. Z SB900 tak samo. Czasami ok, czasami pełna kicha. Nie wyobrażam sobie robić z tym szkłem wesela, bo wstyd było by oddać ludziom.
Potestuję jeszcze trochę i chyba zdecyduję się na wysyłkę do Sigmy.
Szkło na rynku jest już chyba ponad rok. Wygląda na to, że nic się nie zmieniło jeśli chodzi o jego celność.
Ja zabieram to szkło jako podstawowe na wesela i specjalnie dużego odsetki pudeł AF nie mam. Zadowolony na maksa, kupiłem rok temu na targach w Łodzi.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Panowie czy któryś z Was przesiad sie może z N35 1.8 DX na ta sigme? I jak wrażenia? (używane na FX)
Panowie czy któryś z Was przesiad sie może z N35 1.8 DX na ta sigme? I jak wrażenia? (używane na FX)
Chyba większosc obecnych posiadaczy Sigmy wczesniej pracowała na DX nikkorze ;).
Wystarczy poczytać o "wadach" nikkora dx-owego podpiętego pod FX-a i będzie wszystko jasne.
Doskonale zdaje sobie sprawę ze Winieta itp ale np szybkosc AF jak z tym, czy któryś ma jakos przewage w zastosowaniu Rep. Ślubnym.. ?
Ostrość trochę lepsza niż na N35DX (czyli bardzo dobrze), AF porównywalny, rogi bez winiety, ale duża i ciężka. Po kilku godzinach w dłoni czuć w nadgarstkach. Jestem zadowolony.
No i ponoć losowa celność AF.
Przymierzałem się do zakupu, ale już po pierwszym egzemplarzu dałem sobie spokój. AF niemalże pół na pół, jeśli idzie o celność. Testowałem na d300s i d700. Za taką kasę...nie nie...wstrzymuję się. Dodam, że drugi egzemplarz nie był wiele lepszy.
Miałem Sigmę 35 mm podpiętą pod D 800. Doskonały obiektyw ale ... waży 655 gramów ... więc niewielka różnica gdy mam 24-70 jeno ze słabszym światełkiem. Czekam na Nikkora 35 f 1.8 G ED ... 305 gramów jest bardzo przyjemne do noszenia :)
Sztolcman
25-02-2014, 17:47
Stałem się dziś szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem tej Sigmy. Po wielu próbach w sklepie i testowaniu sześciu egzemplarzy znalazłem w końcu idealną sztukę - superostrą i supercelną. Większość miała lekko losowy AF z tendencją do ff, ta trafia w punkt praktycznie za każdym razem. W centrum kadru, przy ostrości ustawionej na nieskończoność ostrość taka sama na f1.4 jak na f8. Obiektyw sprawia wrażenie bardzo dobrze zbudowanego, metalowy w dotyku i mimo iż waży nieco ponad 600g bardzo dobrze leży w dłoni z korpusem typu D700/D800.
W tej cenie jak dla mnie rewelacja :) Zastanawiającym się nad zakupem zalecam cierpliwość w szukaniu idealnej sztuki. Takie na pewno istnieją, ale dobrze jest wybrać sklep gdzie mają kilka egzemplarzy do wyboru.
Po wielu próbach w sklepie i testowaniu sześciu egzemplarzy znalazłem w końcu idealną sztukę - superostrą i supercelną.
cud, Panie...
knopers1
25-02-2014, 18:45
Gratulacje, ja biore pierwsza lepsza z regalu i wysylam na kalibracje na puche. Kilka dni pozniej mam szklo skalibrowane a nie dobiearane....
Gratulacje, ja biore pierwsza lepsza z regalu i wysylam na kalibracje na puche. Kilka dni pozniej mam szklo skalibrowane a nie dobiearane....
To duzy blad. Serwis ustawi tylko AF centralny. Bocznych nie poprawi, losowosci AF Sztuki rowniez nie poprawi. Aktualizacje oprogramowania niewiele pomagaja. Sigmy w dalszym ciagu maja losowy AF w zaleznosci Od dobranej Sztuki. Przerabialem temat z 6 sztukami Na topowych body ff. Nie ma co szarzowac I lepiej wybrac samemu bo potem tylko sprzedaz CIE wyzwoli. Taka smutna sigmowa prawda niestety.
knopers1
25-02-2014, 19:13
Nie znam sie, bralem pierwsza z regalu i trafia znakomicie nawet z bocznymi punktami... A pucha moja to zadna rewelacja tylko maly D3100.
Co do Sigm akurat zlego slowa nie moge powiedziec gdyz taki S30 lub S17-50 jest bardzo dokladny co do AF. To moj N35 radzi sobie slabiej.
Od sigmy nigdy zlego szkla nie dostalem, po kalibracji jest naprawde dobrze. Tutaj raczej stare tamrony byly bardzo kiepskie. (Mialem T17-50 f2.8).
A taki T70-300 vc usd dostal wlasnie kopa po kalibracji na puche. Wiec moim zdaniem warto wyslac. Ja takze myslalem ze mam ostra sztuke na ale po kalibracji mozna sie naprawde zdziwic ze bylo jednak inaczej.
zmienisz body na ff to zobaczysz czy sigma bedzie dalej smigała-niestety albo ci sie trafi albo nie.
U mnie również bez żadnych komplikacji. Pucha D800e, wybierałem z dwóch sztuk (FotoJoker). Nie ma problemu z trafianiem czy ostrością od pełnej dziury. Wersja z pudełka miała firmware 1.00, kupiłem sigma usb dock zaktualizowałem do 1.02 i dalej wszystko ładnie i pięknie śmiga.
po wszystkich moich przygodach i zszarganych nerwach przez to szkło,serwis, sklep, po przetestowaniu wielu sztuk bardzo trudno mi uwierzyć, że istnieją całkowicie bezproblemowe sztuki na Nikona. No ale skoro tak twierdzicie to tylko sie cieszyć.
ja się też poddałem, chociaż bardzo szkło się podobało. wybrałem nikkora 28 f1,8. Wiem różnica w ogniskowych duża, ale za różnicę w cenie mam dx 35 1,8 i jeszcze parę groszy w kieszeni.
Po zaktualizowaniu przez Usb Dock firmwaru do wersji 0.0.15.0230 przeprowadziłem kalibrację i wyszło najlepiej przy ustawieniach na czterech odległościach na 0!!! Czyżby przez nowy firmware dali radę z problemami z AF?
podaj date wypuszczenia softu .
Z tego jest podane na stronie producenta, to nie ma żadnych nowych aktualizacji. To co było i tyle: LINK (http://www.sigma-global.com/download/pl/detail/35_14_A012.html)
ja się też poddałem, chociaż bardzo szkło się podobało. wybrałem nikkora 28 f1,8. Wiem różnica w ogniskowych duża, ale za różnicę w cenie mam dx 35 1,8 i jeszcze parę groszy w kieszeni.
Czy ja wiem, czy taka duża? Spędziłem jedno popołudnie fotografując zoomem 20-35mm ustawionym na 28mm i 35mm (w ramach rozważań N 28mm, 35mm N lub 35mm S) i szerze mówiąc, jakoś nie widzę różnicy :) Ale to tylko moje odczucia. IMHO 28mm 1.8 G to bardzo ciekawa alternatywa dla Sigmy, choć o celności AF też można poczytać różne skrajne rzeczy.
Ja na razie mam jedno przymierzanie Sigmy za sobą (do D700) i niestety nie wyszło z tego nic dobrego. Dobrze chociaż, że w Krakowie jest sporo sklepów fotograficznych, to jest gdzie przymierzyć i Sigmę i będzie można nowego Nikkora 1.8.
Ja nie narzekam na celność AF. Póki co jest przyzwoicie. Niestety ja jestem po dwóch przymierzach z S i jednak zawsze coś nie tak z nimi było. Wkurzała loteria AF. No i masz rację, przyzwyczaiłem się do 28 i bardzo się mi spodobało.
W tej chwili nie mam USB Docka a potrzebna mi jest pilna informacja na temat firmware do Sigmy 35 1.4A -czy jakiś się pojawił od momentu premiery tego szkła w wersji do Nikona ?
Moja sztuka miala firmware 1.00, po podpieciu do usb dock'a - zaktualizowalo mi do 1.02. czyli w sumie pojawily sie dwie aktualizacje firmware'u.
Ok wielkie dzięki za info. Testujemy właśnie z deepem wersję pod Canona i Nikona i jesteśmy bardzo zdziwieni różnicami w pracy tego obiektywu (zwłaszcza szybkością....). Widzę, że koniecznie musimy sprawdzić wersję oprogramowania jednej i drugiej sztuki.
fatman, koniecznie sprawdzcie dzialanie na kilku sztukach z mocowaniem nikona i canona , wtedy moim zdaniem wyniki beda bardzo miarodajne jesli chodzi o losowosc af w zaleznosci od sztuki.
fatman, koniecznie sprawdzcie dzialanie na kilku sztukach z mocowaniem nikona i canona , wtedy moim zdaniem wyniki beda bardzo miarodajne jesli chodzi o losowosc af w zaleznosci od sztuki.
Na pewno na to nie wpadli, a do tego oczywiście mają możliwość podpięcia kilkunastu egzemplarzy. Portale testowe otrzymujące jeden przechodzony, to przy nich małe Jasie.
W sumie mamy dostęp do 4 nowych egzemplarzy z bagnetem Nikona (w tej chwili). Tak więc jakiś wybór jest, ale i tak przydało by się więcej :)
Aktualizowałem firmware w swojej sigmie, ale nie zauważyłem żadnych zmian w działaniu.
Sigma 35 1.4A na Nikonie i na Canonie -różnica w szybkości działania silnika..... (całe porównanie jutro na Lenspro.pl )
https://www.youtube.com/watch?v=8OsqyqDFeEw
Jak chcecie poczytać trochę o naszych wrażeniach z używania sigmy 35/1.4 w dwóch systemach to zapraszam:
http://lenspro.pl/konfrontacja-sigmy-a351-4dg-hsm-nikon-vs-canon/
Sigma 35 1.4A na Nikonie i na Canonie -różnica w szybkości działania silnika..... (całe porównanie jutro na Lenspro.pl )
https://www.youtube.com/watch?v=8OsqyqDFeEw
Masakra jakaś...
Wracając do celności AF, to decydowałem się na wysyłkę do kalibracji. Ciekawe ile potrwa i jakie da efekty. Szczerze powiem, że się boję...
Jak już wróci szkło do ciebie to napisz czy jest powtarzalnie. Zastanawiające jest to, że są sztuki które mają większą powtarzalność trafień i takie co mocno pudłują. Oczywiście mówię o zestawach już skalibrowanych tak by teoretycznie trafiały w punkt.
kalibracja nie poprawi powtarzalności af ani tym bardziej innych punktów niż centralny.
Miałem w kalibracji i była taka sama tragedia jak przed kalibracją, początkowo sądziłem , ze jest lepiej ale to tylko sugestia. Sklep przyjmie szkło na zwrot ale wyśle go do serwisu do ekspertyzy gdzie po testach w laboratorium stwierdza ze jest wszystko ok - skalibrowane do 40X.Sklep zwróci ci szkło powołując się na ekspertyzę serwisu. Kółko się zamyka. niestety po przetestowaniu bodajże 6 sztuk z d3s żadna ale to żadna nawet ta jedna po kalibracji nie poprawiła się w celności.
Jedne dobrze celują na małe odległości na dalsze to losowość inne odwrotnie a jeszcze inne są nieprzewidywalne i odsetek nietrafionych zdjęć jest ogromny. Przed zakupem należy dokładnie na modelu sprawdzić każde szkło a i to nie da 100% gwarancji np w świetle żarowym itp ze będzie ok. ja się wyleczyłem.
Zastanawiam się nad różnica w szybkości pomiędzy dwoma mocowaniami. to, ze szkło jest powtarzalne i w miarę bezproblemowe na mocowanie Canona a na Nikona juz nie tak bardzo to można wyjaśnić ale o szybkości to dla mnie zagadka.
No różnica w szybkości jest ogromna. Co do powtarzalności trafień, to dwie miałem co trafiały prawie zawsze i na każdą odległość. Pucha to D600. Więc tragedii nie ma, myślę, że można trafić na sztukę idealnie pracującą z puchą. Szkoda tylko, że trzeba aż tak przebierać.
nie sprawdzaliście tej celności w gorszym świetle żarowym.
Moje doświadczenie w tej materii każe napisać, ze w gorszym mieszanym świetle odsetek w celności spada.
Ja pod d3s, d700, d600 nie wybrałem jednej idealnej sztuki z 6 które miałem na kilka dni do testów. jedną zatrzymałem i poszła wraz z d600 na kalibrację-zero efektów.
Jedna sztuka piszczała-oddałem.
No nasze nie piszczały. Ta gorsza co mieliśmy ją dłużej to faktycznie kiepsko trafiała więc w żarowym jak testowałem to wiadomo, też było kiepsko. Te dobre nie miałem okazji pomęczyć w żarowym. W mieszanym oświetleniu ale z dość sporą ilością światła trafiały dobrze (te dobre :) ). Ogólnie gdyby nie te "drobiazgi" to szkło bardzo fajne. Według mnie na Canonie lepiej się spisuje.
Tak jak napisał deep, sprawdzaliśmy także w gorszym świetle (nie żarowym, po prostu paskudnym dla oka i czujnika AF). Po prostu nie udostępniliśmy zdjęć, bo były nieciekawe ;)
jak wg. waszej oceny wypadała ostrość pomiędzy poszczególnymi szkłami jakie mieliście w rękach? były jakieś różnice w ostrości? Chciałbym usłyszeć wasza opinię
Nie trafiłem na mydlaną sztukę, jak trafiły w cel to wszystkie były ostre, minimalne różnice, ale naprawdę minimalne były na brzegach.
Kurde, w zeszłym roku miałem to szkło pożyczone od Dyźka na jeden ślub, bo byłem praktycznie zdecydowany na nie (ogólnie zadowolony jestem ze szkieł sigmy, choćby 85 1.4), ale chciałem przetestować. No i wyleczyłem się. W połowie wesele zapiąłem z powrotem 35dx, bo byłem kompletnie niepewny tej sigmy :/ A nikkor praktycznie 100% trafień, pomimo niezbyt szybkiego AFu. Sigma strasznie myszkowała, często przewalała ostrość całkowicie - na tło, zamiast postacie na pierwszym planie (przyzwyczajony jestem ze po złapaniu ostrości od razu trzaskam fote bo zwykle ostrosc na 99% JEST tam gdzie być powinna - więc miałem sporo ostrych zdjęć ze ścianą:D), w AF-C ciągle jakieś duże doostrzania przy obiektach ledwo co poruszających się... Tłumaczyłem sobie, że sztuka się nie zgadała z moim D800, no ale po waszych testach widzę, że to raczej reguła... Teraz mam naprawdę spory opór żeby myśleć w ogóle o zakupie tego szkła (zwłaszcza, że 35dx ciągle działa świetnie i robi foty).
Swoją drogą, ale się porobiło, że sigma lepiej działa z Canonem niż z Nikonem... Zawsze to na odwrót było przecież...
S4INT, no niestety jest loteria z tym szkiełkiem pod Nikona. Oczywiście można trafić na prawie idealną sztukę jak napisaliśmy w teście, ale wymaga to większego testu podczas zakupu, co niestety nie zawsze jest możliwe.
zwłaszcza, że 35dx ciągle działa świetnie i robi foty
No to pewno zainteresuje Cię kolejny tekst, który może już zaraz udostępni na Lenspro deep, czyli "Konfrontacja Nikkorów AF35/1.8G DX vs AF35/2 na FX" ;)
świetnie, jak wyjdzie i będzie dostępna wersja 35 G na FF to uzupełnijcie test o to szkło.
Nie możemy się już tego szkiełka doczekać :) Uzupełnienie testu zrobimy tak szybko jak to będzie możliwe :)
ok to z niecierpliwością oczekuje dziś na porównanie 35.
Mam nadzieję, ze umieścicie porządną wzmiankę o występowaniu, okolicznościach winiety na 35 dx pomimo, ze to szkło dx-owe.
S4INT, no niestety jest loteria z tym szkiełkiem pod Nikona. Oczywiście można trafić na prawie idealną sztukę jak napisaliśmy w teście, ale wymaga to większego testu podczas zakupu, co niestety nie zawsze jest możliwe.
No to pewno zainteresuje Cię kolejny tekst, który może już zaraz udostępni na Lenspro deep, czyli "Konfrontacja Nikkorów AF35/1.8G DX vs AF35/2 na FX" ;)
Oka, to czekam w takim razie z niecierpliwością ;) Chociaż wersji f2 nie brałem nigdy pod uwagę, brak silnika mnie mocno zniechęca - wg mnie AF-S w śledzeniu 3D spisuje się o niebo lepiej, a to dla mnie podstawa przy 35mm ;)
Bardziej jestem też ciekaw 1.8FX, chociaż przy cenie ponad 2k próbowałbym jednak znaleźć dobrą sztuke Sigmy chyba :D
Btw - dwóch współlokatorów ma też Sigme na canonie - na 6D obie (wcześniej 5d1). Tłuką śluby i eventy, nie zgłaszali żadnych problemów...
No cóż, moja S35 pod Canona to szkło "pierwsze z brzegu". Nie szukałem najlepszego egzemplarza, po prostu założyłem na aparat, sprawdziłem i jestem zadowolony. Takie czasy, że powiedzenie "Sigma działa lepiej z Nikonem" przestaje być aktualne.
Za to zaczyna być aktualne "Sigma nie działa z Nikonem". Przyjmuję to z ogromnym smutkiem, bo szkło za ponad 3k zł ma AF nieporównywalnie gorszy od kitowej taniochy N. Nawet moja 50 1.8 za 500zł spisuje się zdecydowanie lepiej. Tak się składa, że po zakupie S35 wszystkie zdjęcia robiłem z bardzo małych odległości w pomieszczeniach i było "do przyjęcia", ale korzystając z pięknej pogody udało mi się ruszyć w teren, a tam porażka z celnością. Do tego brak powtarzalności i myszkowanie przy AF-C nawet na nieruchomym obiekcie. Jak z czymś takim wybrać się na ślub?
Jednak jest to też kwestia egzemplarza (celność i powtarzalność).
Wysłane z mojego ME371MG przy użyciu Tapatalka
Szczerze dość mam kwestii egzemplarza. To tak, jak bym płacił gotówką i niektóre banknoty były fałszywe. Ile naprawdę zapłacę zależało by od egzemplarza banknotu...
Oczywiście tu masz rację.
Wysłane z mojego ME371MG przy użyciu Tapatalka
kupujecie sigmę-podpasowała wam pod korpus. Korpus po czasie sprzedajecie , nowe body nie współpracuje z tą sigmą jak należy. Serwis nie pomoże, sklep tez nie-jedynie do ludu. czy warto w takie coś inwestować przecież nie małe pieniądze?
Jak tak się chwilę zastanowić, to nie:)
Nie chcę się już dołować, poczekam na zwrot z serwisu i dopiero będę myślał, co dalej. Do myślenia daje jednak ilość testów w sieci, gdzie wszędzie wypada świetnie. Może jakość tego obiektywu uzależniona jest od rejestracji na tym forum i tylko nam trafiają się te wadliwe egzemplarze?;)
ja miałem , walczyłem serwis, walczyłem sklep , sprzedałem. Paczka była z możliwością sprawdzenia i kupiec twierdził ze z jego korpusem jest ok, wiec to chyba kwestia dobrania szkło-body ale to już na wieki ,bo inny duet może okazać się klapą ;-(
Taaa portale testujące....Czy któryś z nich zwrócił chociaż uwagę na różnice prędkości AFu zależnie od bagnetu? Nie mam więcej pytań.
;-) Od zawsze wiadomo, że teoria nie zawsze sprawdza się w praktyce ;-)
swoją droga chyba nawet obcojęzyczne portale nie wychwyciły tego faktu.
Te również brałem pod uwagę, choć szczerze przyznam, że z lenistwa źródłem był głównie YouTube.
Nie wychwyciły bo testują zwykle na canonie ( dpreview, optyczne, fotopolis) - bo ta wersja wychodzi wcześniej.
Taaa portale testujące....Czy któryś z nich zwrócił chociaż uwagę na różnice prędkości AFu zależnie od bagnetu? Nie mam więcej pytań.
Panowie troszkę mnie zaskoczyliście tym testem, bo nigdzie nie ma informacji o firmware i czy był on najnowszy na testowanych szkiełkach.
Dlaczego ? ponieważ to może zmienić totalnie test, tzn. nie mówię, że nagle Canon będzie działał wolniej czy będzie 100% poprawa na Nikonie ale kto wie ? Pamiętajmy, że nawet proste na pozór wiatraki mają firmware i się go cyklicznie aktualizuje i obserwuje się nieraz niebotyczne zmiany.
Tak, masz rację, powinniśmy taką informację umieścić w teście. Firmware był najnowszy, niestety w kwestii celności/szybkości/powtarzalności nic się nie zmieniło.
Bambello
07-04-2014, 08:38
Rafale, w sigma dock podobno jest jakaś opcja wyboru szybkości pracy af
sprawdzaliście te ustawienia?
Chociaż domyślnie powinny być ustawione tak samo, ale kto ich tam wie.
Z tego co pamiętam funkcja ta nie była dostępna dla tego szkła (sprawdzimy niebawem jak to działa z Sigmą 18-35 1.8A).
Tak, masz rację, powinniśmy taką informację umieścić w teście. Firmware był najnowszy, niestety w kwestii celności/szybkości/powtarzalności nic się nie zmieniło.
Dzięki :-)
Jest kompleksowa informacja i jest teraz w 100% użyteczna. Co nie zmienia faktu, że wyszły bardzo ciekawe grube detale które mogą stanowić o wyborze.
Za test oczywiście też dzięki. Zależało mi na full informacji bo wtedy takiemu testowi nadaje wiarygodności kompleksowa informacja, wiem że był to detal ale dla niektórych to powód wielu niecnych potyczek.
Bardzo ładnie się portal rozwija - ciekawe artykuły i wybór testów - oby tak dalej!
A z pracą AF to rzeczywiście jakaś porażka i zagadka z drugiej strony. Inne przełożenia, inne napięcia?
Z drugiej strony może jest to ta sama przyczyna, dla której sporo jasnych szkieł Nikona także ma powolny napęd AF-S.
Przesyłka do serwisu Sigmy dotarła 4.4.2014r., dzisiaj została zgłoszona firmie DHL do wysyłki. Jak dobrze będzie, jutro odbiór i testy. Serwisant nie był zainteresowany kontaktem ze mną co do moich zastrzeżeń odnośnie pracy obiektywu, co trochę dziwi, bo w rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że sklep przez który wysyłałem obiektyw ograniczył się do informacji "w celu kalibracji". Albo sprawa była prosta i wszystko będzie ok, albo serwis robi szybko, ocenia że wszystko jest git i bujaj się kliencie. Zobaczymy...
serwis ci skalibruje do 40X wgra najnowsze oprogramowanie jeśli takie będzie potrzebne. Nie poprawi niestety niepewnego działania af ani tym bardziej bocznych punktów bo kalibracja dotyczy tylko centralnego. Dziwie sie, zę kalibracja ani oprogramowanie nie poprawi niepewnego działania af które jest różne w zaleznosci od wybranej sztuki do body a nie od oprogramowania. Tragedia
Jak dział dobrze z Canonem, to znaczy, że może działać też dobrze z Nikonem, bo budowa jako taka jest ok.
Rozumiem, że kalibracja jest na punkt środkowy, bo jeśli inne nie pokrywają się jak trzeba w systemie sensor/matryca to nie jest to wina producenta obiektywu, więc do tego pretensji nie mam.
Kompletnie jednak nie rozumiem "niepewności" AF i myszkowania w trybie AF-C. Wydaje się, że to tylko i wyłącznie wina oprogramowania obiektywu, a więc sprawa stosunkowo prosta do załatwienia.
więc dlaczego aktualizacja oprogramowania nic nie daje i działanie-jego nieprzewidywalność zależne jest głównie od czynnika doboru odpowiedniego zestawu Body-szkło.
Są osoby na forum które są zadowolone ze szkła z body bez najnowszego oprogramowania, są osoby które najnowsze oprogramowanie nic nie dało jak i kalibracja szkło-body w serwisie (jak ja)
To jest właśnie dręcząca wszystkich tajemnica:)
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
LordYoghurt
08-04-2014, 15:56
To jest właśnie dręcząca wszystkich tajemnica:)
Ja wiem czy tajemnica? Była niedawno afera, że nowe puszki Nikona (D5300, Df) nie komunikują się ze szkłami Sigmy. Nikon coś pozmieniał w protokole komunikacji i Sigmie nic o tym nie powiedział. Pewnie z obawy o sprzedaż szkieł systemowych Nikon nie zdradza niezależnym producentom wszystkiego, przez co cierpi ...klient.
Tajemnicą w tym jest dla mnie to, czemu jeszcze się Sigmie nie udało tego problemu ogarnąć. Przecież to na dłuższą metę i tak uderzy w Sigmę.
Jeśli Nikon będzie niezależnym producentom "robił pod górę", to trudno, pomimo całej sympatii dla marki, to wszystko da się sprzedać. Robiąc zdjęcia body Canona z prawidłowo działającymi szkłami Sigmy, Tamrona czy czego tam innego na pewno poczucia wielkiej krzywdy miał nie będę.
Niestety jako konsumenci mamy kłopot, bo nie wiemy jak się sytuacja zmieni za pół roku, rok itd...
knopers1
08-04-2014, 20:44
ciekawe czym rozni sie ta S35 od S30 f1,4 DC HSM Art ??? U mnie ta trzydziestka tryta ze aż miło.
knopers1
08-04-2014, 21:02
tak
ShutterStill
21-04-2014, 00:37
U mnie dziala szybko I celnie jak marzenie :) na 2xD3s bez korekty AF. A na d800 korekta na -5. Kupiony na amazon.de
Bambello
21-04-2014, 20:43
U mnie dziala szybko I celnie jak marzenie :) na 2xD3s bez korekty AF. A na d800 korekta na -5. Kupiony na amazon.de
Tak z ciekawości to, czy mógłbyś porównać szybkość af z tym filmem zrobionym przez Fatmana i deepa?
A i jeszcze jedno na bocznych też trafia idealnie?
ShutterStill
21-04-2014, 21:24
Tak z ciekawości to, czy mógłbyś porównać szybkość af z tym filmem zrobionym przez Fatmana i deepa?
A i jeszcze jedno na bocznych też trafia idealnie?
Na wszystkich punktach trafia. Moge tez potwierdzic szybkosc na 3 moich body dziala tak jak na nikonie z testu kolegow.
Tylko ze ta sigma nie szuka dlugo I jak juz znajdzie to sie trzyma jak przyklejona :)
Ja 99% uzywam w AF - C.
Jedyna uwaga to na 1.4 nie ma sensu uzywac bocznych pkt ze wzgledu na duze winietowanie.
Jedyna uwaga to na 1.4 nie ma sensu uzywac bocznych pkt ze wzgledu na duze winietowanie.
Mógłbyś się bardziej rozpisać co przez to rozumiesz?
ShutterStill
23-04-2014, 11:09
Mógłbyś się bardziej rozpisać co przez to rozumiesz?
A co tu więcej pisać? :)
Winieta jest duża na 1.4 i wchodzi na boczne punkty
A co tu więcej pisać? :)
Winieta jest duża na 1.4 i wchodzi na boczne punkty
A co to ma do rzeczy?
ShutterStill
23-04-2014, 22:48
A co to ma do rzeczy?
Ciemna plama zamiast twarzy nie wszystkim sie podoba. Ja wole jasna twarz a viniete na okolo a nie viniete na twarzy. No ale co kto lubi
no ale co to ma do AF i punktow AF?
ShutterStill
23-04-2014, 23:06
no ale co to ma do AF i punktow AF?
A ma to , ze jak wybierzesz skrajny pkt AF przy 1.4 to jest to miejsce "zaawansowanej" winiety I nie widze sensu lapania tam ostrosci. Ale kazdy robi to co lubi. Dla mnie nie ma to sensu I tyle
A ma to , ze jak wybierzesz skrajny pkt AF przy 1.4 to jest to miejsce "zaawansowanej" winiety I nie widze sensu lapania tam ostrosci. Ale kazdy robi to co lubi. Dla mnie nie ma to sensu I tyle
Więc według Ciebie to szkło może słabo lub wcale nie łapać ostrości na bocznych punktach AF ? Hmm, za takie pieniądze powinno być w pełni sprawne ale faktycznie, co kto lubi ;)
Ciemna plama zamiast twarzy nie wszystkim sie podoba. Ja wole jasna twarz a viniete na okolo a nie viniete na twarzy. No ale co kto lubi
A możesz pokazać takie zdjęcie?
ShutterStill
24-04-2014, 10:36
Więc według Ciebie to szkło może słabo lub wcale nie łapać ostrości na bocznych punktach AF ? Hmm, za takie pieniądze powinno być w pełni sprawne ale faktycznie, co kto lubi ;)
Lapie ostrosc w punkt!!!!! Czytac ! Czytac ze zrozumieniem. Ja nie bede w kolo pisal tego samego. A przyklady winiety w necie. Za jakie pieniadze? Za polowe ceny nikona (750 euro) dostajemy prawie idealny obiektyw.
Po prostu dla mnie na 1.4 uzyteczny jest srodek kadru jako punkt ostrosci.
Co tu tak ciezko zrozumiec?!
No, mi jest ciężko zrozumieć, bo nie mam tego obiektywu, a wciąż rozważam, dlatego każdą tego typu informację staram się przyswoić.
Popatrz, tu jest kadr na 1.4 użytkownika Witek.K http://farm3.staticflickr.com/2688/13081038234_c665a1aec5_c.jpg twarz jest w miejscu, w którym byłby skrajny punkt AF w Nikonie, a nawet dalej. Winieta chyba nie przeszkadza w odbiorze tego zdjęcia, nawet jeśli twarz jest w tym miejscu, a nie w centrum?
ShutterStill
24-04-2014, 10:54
No, mi jest ciężko zrozumieć, bo nie mam tego obiektywu, a wciąż rozważam, dlatego każdą tego typu informację staram się przyswoić.
Popatrz, tu jest kadr na 1.4 użytkownika Witek.K http://farm3.staticflickr.com/2688/13081038234_c665a1aec5_c.jpg twarz jest w miejscu, w którym byłby skrajny punkt AF w Nikonie, a nawet dalej. Winieta chyba nie przeszkadza w odbiorze tego zdjęcia, nawet jeśli twarz jest w tym miejscu, a nie w centrum?
Zjajdz zdjecie nie w pelnym swietle tylko w pomieszczeniu I bez korekty w body
Pomieszczenie, bez korekty w body, prawy skrajny (liniowy) czujnik AF w 5D3 (jest exif):
źródło (http://img835.imageshack.us/img835/7095/nma7.jpg)
ShutterStill
24-04-2014, 12:24
Pomieszczenie, bez korekty w body, prawy skrajny (liniowy) czujnik AF w 5D3 (jest exif):
źródło (http://img835.imageshack.us/img835/7095/nma7.jpg)
Twarza do okna od strony z ktorej jest winieta to nic nie pokauje przeciez. Juz na poprzednim jest wieksza winieta...
ShutterStill
24-04-2014, 12:29
Sorki. Widze ze nie okno..
ShutterStill
24-04-2014, 12:30
Ale jak by nie bylo zrodlo swiatla
ShutterStill
24-04-2014, 12:32
Ja nie bede robil zdjec na skrajnych przy 1.4. A kazdy niech robi jak I gdzie chce
kurczeblade
24-04-2014, 12:43
:) i tup nogą w dywan!
ShutterStill
24-04-2014, 12:57
:) i tup nogą w dywan!
Nie musze tupac. To moja opinia. Ktos o nia zapytal
To jeszcze naucz sie edytowac posty i bedzie ok.
Kilka przykładowych zdjątek z Sigmy 35 1.4A, wraz z możliwością zaciągnięcia RAWów i wywołania w czym się lubi i jak się lubi :)
źródło (http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Sigma35-1_4A/male/S35-1_4A-3_s.jpg)
źródło (http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Sigma35-1_4A/male/S35-1_4A-5_s.jpg)
źródło (http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Sigma35-1_4A/male/S35-1_4A-6_s.jpg)
http://lenspro.pl/przykladowe-zdjecia-z-obiektywu-sigma-35-1-4a/
Kilka przykładowych zdjątek z Sigmy 35 1.4A, wraz z możliwością zaciągnięcia RAWów i wywołania w czym się lubi i jak się lubi :)
http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Sigma35-1_4A/male/S35-1_4A-3_s.jpg
źródło (http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Sigma35-1_4A/male/S35-1_4A-3_s.jpg)
http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Sigma35-1_4A/male/S35-1_4A-5_s.jpg
źródło (http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Sigma35-1_4A/male/S35-1_4A-5_s.jpg)
http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Sigma35-1_4A/male/S35-1_4A-6_s.jpg
źródło (http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Sigma35-1_4A/male/S35-1_4A-6_s.jpg)
http://lenspro.pl/przykladowe-zdjecia-z-obiektywu-sigma-35-1-4a/
Fatman te fotki wszystkie są robione na 1.4??
adrianek32
26-04-2014, 15:03
denis masz w linku przeciez podane pod kazdym zdjeciem parametry
Zjajdz zdjecie nie w pelnym swietle tylko w pomieszczeniu I bez korekty w body
Korekta w body byla wylaczona, a winiete jeszcze dodalem :)
Każda fota (w pełnym rozmiarze) jest z exifem, więc wszystkie dane spokojnie odczytasz :)
josephebeloki
26-04-2014, 21:54
@Fatman. Z rawami jest problem na stronie. Nie można ich pobrać: http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Sigma35-1_4A/RAW/S35-1_4A-4.jpg
Pierwsza kolumna jest okej, reszta ma błędne linkowanie.
Ściągłem 1 sRaw.
No szkiełko miażdży na f1.4 ojjj ostre mega :).
Dzięki za info, już poprawiłem :)
@Fatman. Z rawami jest problem na stronie. Nie można ich pobrać: http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Sigma35-1_4A/RAW/S35-1_4A-4.jpg
Pierwsza kolumna jest okej, reszta ma błędne linkowanie.
Ściągłem 1 sRaw.
No szkiełko miażdży na f1.4 ojjj ostre mega :).
Żeby tylko z Nikonem smigało jak z Canonem(chodzi o af)żeby nie było:) to nr 1 na mojej liscie
ShutterStill
07-05-2014, 13:41
Żeby tylko z Nikonem smigało jak z Canonem(chodzi o af)żeby nie było:) to nr 1 na mojej liscie
Ślub i przygotowania, wesele, trening stylizacji fryzur - sigma nadążyła w 99% przypadków.
A do sportu to już chyba inny obiektyw byśmy użyli i tak.
Hamarama
14-06-2014, 20:27
Gdzie w Wawie mogę dostać to szkło przy niedzieli? Ma ktoś może jakieś informacje na ten temat? Sigma Pro Centrum nie pracuje chyba w niedziele.
W nie dla Idiotóf widziałem-zadzwoń
Hamarama
14-06-2014, 20:57
Na stronie internetowej niedostępny :/
przyjedź do Bielska Białej tam stoi u nich na półce za szybką.
biedronkkka
15-07-2014, 15:43
Czy Sigma 35 1.4 będzie współgrała z body nie pełno klatkowym ?( mam d7000) To początek mojej przygody i drogi z fotografowaniem, dlatego proszę o zrozumienie :) z góry dzięki za odpowiedź
nie ma uzasadnienia zakupu sigmy 35 szkła notabene pełno klatkowego na matryce dx która pomnoży ogniskowa x 1,5.
Będzie współpracowała.
biedronkkka
15-07-2014, 16:05
Super, dzięki za podpowiedź, właśnie dziś ją zamówiłam i jak poczytałam o pełnej klatce to trochę spanikowałam ;) ufff trudno to wszystko ogarnąc na początku... ;) Dziękować!
pod dx-a to już lepiej zakupić nikonowską 35/1.8dx
nie rozumiem posuniecia zakupu ff 35 dla body dx z 35 wyjdzie ci niezła 52mm wiele bardziej opłacalnym zakupem a przy tym nie mniej optycznie gorszym jest zakup 35 DX nikona.
A ja nie rozumiem powodu pisania tego samego co już było wcześniej napisane :)
Ja rozumiem, jeśli myśli się np. O przesiądce na FF
marcin szyszkowski
11-08-2014, 22:53
Nie wiem czy ktoś miał już taką przypadłość, ale owa sigma (pracuję na d800) złapała dziwną przypadłość - na sali weselnej w jakimś specyficznym oświetleniu nagle łapie bardzo duży front focus. Mikro regulacja na -20. Po czym następnego dnia przy świetle dziennym nagle jest wszystko ok. Nie wiem czy wysyłać szkło do regulacji czy po prostu np. w jakichś dziwnych ledach ten obiektyw tak będzie miał?
Ale ten FF jest tylko przy tych specyficznych led'ach czy w każdym świetle żarowym? Ja miałem tak w body, że w dziennym inaczej a w żarowym inaczej i to nie była kwestia szkła.
stanseba
12-08-2014, 00:33
Nie wiem czy ktoś miał już taką przypadłość, ale owa sigma (pracuję na d800) złapała dziwną przypadłość - na sali weselnej w jakimś specyficznym oświetleniu nagle łapie bardzo duży front focus. Mikro regulacja na -20. Po czym następnego dnia przy świetle dziennym nagle jest wszystko ok. Nie wiem czy wysyłać szkło do regulacji czy po prostu np. w jakichś dziwnych ledach ten obiektyw tak będzie miał?
Czy przypadkiem na sali AF był wspomagany z lampy SB-...?? Bo może to jest przyczyna FF, przynajmniej u mnie tak jest.
ja przy wspomaganiu sb900 i tokina wlasnie to samo mi powodowalo ale u mnie korekta wystarczala -17 chyba nie pamietam juz
marcin szyszkowski
12-08-2014, 11:12
Nie było wspomagania lampy, ale lampa zapięta na body wraz z wyzwalaczem Pixel king PRO.
Muszę obadać jeszcze ten wątek.Może się problem rozwiąże? Przetestuję dzisiaj.
Podzielę się moimi wrażeniami z używania S35 1.4. Miałem ją na jednym reportażu ślubnym, także to co mogłem zaobserwować:
- piekielnie ostra na 1.4 (jak już trafi :) )
- szybsza niż nikkor 35 1.8 dx którego używałem wcześniej
- ciężka i gruba w porównaniu do n35 1.8 dx , ale dobrze się ją trzyma w komplecie z body
- aberracje, albo ich brak. Tutaj sigma sprawuje się idealnie. Nie zauważyłem żadnych nawet w najcięższych warunkach
- AF... hmm, szybkość jak dla mnie ok, chociaż jest bardziej wymagająca niż n53 1.8 dx, trzeby sie przyłożyć przy ostrzeniu (myśle że niezależnie czy przy f1.4 czy f 2.8. Lubi przstrzelić na każdej przysłonie) Nikkorem celowałem, ostrzyłem, robiłem i bez sprawdzania wiedziałem że jest ostro. Sigmę kontroluję jak na razie)
Wniosek: Za cene prawie 3k spodziewałem się bardziej pewnego AF. Jak już trafi to jest ostra jak brzytwa. Mimo to widzę w nim ogromny potencjał i na razie zostaje w mojej torbie.
marcin szyszkowski
13-08-2014, 20:46
Nie, to nie jest powiązane z lampą błyskową. AF asistant wyłączony, w świetle żarowym sigma trafia, w halogenowym trafia, świetlówka energooszczędna - trafia. No i klops. Zobaczymy na kolejnej sali:) test już w sobotę;)
marcin szyszkowski
21-08-2014, 10:14
Nic to, wczoraj szkło pojechało na serwis wraz z puszką. Zobaczymy co wymyślą w tym temacie.
marcin szyszkowski
08-09-2014, 17:29
Ok, temat sprawdzony na placu boju. Obiektyw wysłałem w środę, we wtorek był juz u mnie z powrotem. W kartę gwarancyjną wpisana informacja o kalibracji. Obiektyw wysłałem razem z aparatem.
Na chwilę obecną sprawa wygląda na załatwionią. Obiektyw ostrzy jak trzeba (wnioski po jednym zleceniu ślubnym)
Odświeżę temat. Czy ktoś miał problem z bardzo dużym ff, przy pracy z lampą? Mam nową Sigmę 35 i o ile w świetle dziennym trafia właściwie idealnie, tak przy żarowym już zaczyna być kiepsko, a przy założonej i włączonej lampie â nie idzie zrobić ostrego zdjęcia.
A wspomaganie masz z lampy?
Czyli samo włączenie lampy powoduje zmianę pracy AF?
Taki jest efekt.
EDIT: właśnie spiąłem zestaw i testuję w domu. 95% celność – zarówno z wyłączonym wspomaganiem AF jak i z włączonym. Pamiętam, że po zakupie (mając w pamięci doświadczenia z poprzednim egzemplarzem, który zachowywał się absurdalnie również bez lampy), przetestowałem obiektyw (także w domu) na wszystkie strony. Działał idealnie. Ostatnie repo w warunkach bliskich weselu, załamało mnie kompletnie. Obiektyw łapał ostrość a po zrobieniu zdjęcia okazywało się, że ta jest kompletnie w lesie (metr bliżej, dwa metry dalej). Pierwsze co mi przemknęło przez myśl, to po prostu trudne warunki, ale w takowych, to po prostu obiektyw ma problem ze złapaniem ostrości, a nie potwierdza, że złapał, a następnie robi nieostre. No i dzisiaj, to już mnie kompletnie rozwaliło. Zdjęcia na zewnątrz, doświetlane lampą – wszystkie do kosza. Zdjęcia w pomieszczeniach – doświetlane lampą – wszystkie nieostre, niedoświetlane 3/4 nieostrych. Teraz sprawdzam w domu – większość ostrych. :( O co kaman??
Tak bym nieśmiało................ D800 ?
moze niekoniecznie mam sigme 35 ale dx ale ostatnio na d700 testowalem af z lampa i wspomaganiem i bez wspomagania i bylo ok, rozne lampki wlaczalem do zmian koloru swiatla w pokoju, i bylo cacy, ide robic zdj do lokalu ...du...uszy ostre albo tyl glowy...ide do domu znow ten sam test i co faktycznie....z +2 na -10 poprostu cudownie, przed wyjsciem z domu testowalem z 10 razy prace z lampa na tym szkle i bylo ok, poprostu rewelacja...dodam ze przy lampie blyskowek z body problem na d700 nie wystepowal
Wiem, że dla Was to żadne pocieszenie, ale ja używam od 1,5 roku z D800 i nie mam żadnych problemów z AF. Czasem tylko w kiepskich warunkach oświetleniowych nie potrafi złapać ostrości ostrości na mało kontrastowych przedmiotach. Właśnie przetestowałem w domu jeszcze raz: bez lampy, z wbudowaną i z SB-910. Bez zastrzeżeń.
Optyka w Sigmie ostatnio rewelacyjna (lepsza od większości firmowych szkieł), ale mają chyba bardzo duży rozrzut jakościowy jeśli chodzi o elektronikę.
Jeśli wyjdzie 85/1.4, do którego się przymierzam, to odczekam odpowiednią ilość czasu przed zakupem.
pzd
Wiem, że dla Was to żadne pocieszenie, ale ja używam od 1,5 roku z D800 i nie mam żadnych problemów z AF.Po kalibracji poprzedniego egzemplarza – także nie miałem. Tyle, że wysyłałem do serwisu obiektyw, który nawet bez lampy i w świetle dziennym, siał FFem i BFem na kilka/naście metrów przy każdym zdjęciu. Ten natomiast przy testach w domu sprawuje się bardzo dobrze, a w rzeczywistej pracy nie nadaje się do niczego. Dlatego właśnie odkopałem wątek, żeby się dowiedzieć, czy ktoś słyszał o przypadku wariującego AFa w przypadku użycia lampy, a nie po to, żeby się dowiedzieć, że gros osób nie ma z tym szkłem problemów. Naprawdę o tym wiem. :)
Jeśli wyjdzie 85/1.4 […]Przecież Sigma 85 1.4 jest już dość dawno na rynku…
Po kalibracji poprzedniego egzemplarza – także nie miałem. Tyle, że wysyłałem do serwisu obiektyw, który nawet bez lampy i w świetle dziennym, siał FFem i BFem na kilka/naście metrów przy każdym zdjęciu. Ten natomiast przy testach w domu sprawuje się bardzo dobrze, a w rzeczywistej pracy nie nadaje się do niczego. Dlatego właśnie odkopałem wątek, żeby się dowiedzieć, czy ktoś słyszał o przypadku wariującego AFa w przypadku użycia lampy, a nie po to, żeby się dowiedzieć, że gros osób nie ma z tym szkłem problemów. Naprawdę o tym wiem. :)
Przecież Sigma 85 1.4 jest już dość dawno na rynku…
Miałem na myśli 85/1.4 z serii Art, który według plotek ma być jednym z kolejnych obiektywów Sigmy.
Nadal dziwi mnie fakt tak małej powtarzalności i dziwnych zachowań AF w 35/1.4, nawet w aktualnie produkowanych szkłach. Moje działa, a jest "stare", co na pewno nie wyklucza defektu w przyszłości.
Zachowanie 35 stawia szkła Sigmy w znacznie gorszym świetle.
Po kalibracji poprzedniego egzemplarza – także nie miałem. Tyle, że wysyłałem do serwisu obiektyw, który nawet bez lampy i w świetle dziennym, siał FFem i BFem na kilka/naście metrów przy każdym zdjęciu. Ten natomiast przy testach w domu sprawuje się bardzo dobrze, a w rzeczywistej pracy nie nadaje się do niczego. Dlatego właśnie odkopałem wątek, żeby się dowiedzieć, czy ktoś słyszał o przypadku wariującego AFa w przypadku użycia lampy, a nie po to, żeby się dowiedzieć, że gros osób nie ma z tym szkłem problemów. Naprawdę o tym wiem. :)
Jak pamiętam tamten egzemplarz wysłałeś do kalibracji, ten też odwiedził serwis?
Zastanawiające jest to, że jak założysz lampę to zaczyna świrować, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że masz wspomaganie w lampie wyłączone.
Skoro w domu jest ok, a w pracy zaczyna sprawiać problemy to może chodzi o odległości, światło? Musi być jakiś czynnik wpływający na złą pracę. Tylko co by do tego znowu miała mieć założona lub nie lampa.
Sam kiedyś myślałem o tej Sigmie, ale Twoje perypetie z szukaniem dobrej sztuki skutecznie mnie zniechęciły. Dodatkowo zirytował mnie filmik deepa pokazujący prędkość AF na Nikonie i Canonie.
Przecież Sigma 85 1.4 jest już dość dawno na rynku…
maxtor pewnie czeka na 85mm f/1.4 Art, choć osobiście uważam, że obecna wersja też jest niczego sobie.
Własnie sprzedałem nikkora 28 1.8 , zastanawiam się nad tą sigmą.Czy są uzytkownicy którzy nie mieli problemów z tym szkłem pod względem ff,bf ? Zastosowanie kotleciarstwo:)
ja mozna powiedziec - nie mialem, bo wszystko bezproblemowo ustawilem za pomoca usb dock i teraz trafia idealnie na kazdej odleglosci.
kupiona wysylkowo na chybil trafil.
ja mozna powiedziec - nie mialem, bo wszystko bezproblemowo ustawilem za pomoca usb dock i teraz trafia idealnie na kazdej odleglosci.
kupiona wysylkowo na chybil trafil.
Czyli ten usb dock załatwia sprawę?
Załatwia sprawę w przypadku zdjęć w świetle dziennym :)
pozwole sobie nie zgodzic sie z tym stwierdzeniem.
pozwole sobie nie zgodzic sie z tym stwierdzeniem.
W sztucznym świetle Sigmy trafiają na chybił trafił, przy doświetleniu lampą również. I w Canonie i w Nikonie. Mówię to jako wieloletni użytkownik kilku egzemplarzy a nie jako przeciwnik :)
Jak się ma prędkość AF w S 35 1.4 do N 85 1.8G?
malachowskim
13-01-2015, 16:15
Cichy nie wiem jak u Ciebie ale moja sobie nawet dobrze radzi w sztucznym świetle i to ze staruszkiem 5dmk1 ;)
No i dobrze, ale zapewniam Cię, nie masz jakiegoś "cudownego" egzemplarza, inni mają takie same :) Tylko punkt widzenia jest różny..
Właśnie jestem po szukaniu dobrej sztuki. I postanowiłem się podzielić moimi wrażeniami. Przetestowałem w sumie 6 egzemplarzy w różnych sklepach na D750 i muszę przyznać że to co zostało w Warszawie to jakaś masakra. 2/6 wysłał bym na szrot. Mają koszmarny rozrzut w celności sprawdzając na skrajnych czujnikach AF. Pozostałe 4/6 nadają się do serwisu. Z bliska celne, z kilku metrów BF tak duży że prawie brakuje skali na korekcie w puszcze. Mam wrażenie że to co zostało na stocku jest przebrane - najgorsze egzemplarze z wyprodukowanych. Ostatecznie kupiłem używkę która może nie jest perfekcyjna ale zdecydowanie najlepsza z testowanych. Te obiektywy bez USB Dock`a nie powinny być sprzedawane. Inną bajką jest jakość optyki. Tutaj muszę przyznać że jak już AF trafi, to fju fju.... .
1 sztuka, która przymierzałem trafia na wszelkich możliwych odległościach, punktach AF i w każdym świetle w którym do tej pory robiłem zdjęcia;)
dmcreative
25-02-2015, 22:22
Jakieś 2 tygodnie temu zaopatrzyłem się w Sigme A 35mm 1.4. Miałem sporo szczęścia, ponieważ na salonie były AŻ 4 sztuki. O dziwo pierwsza którą założyłem na body, już ze mną została. Ostrzy idealnie w praktycznie każdych warunkach oświetleniowych. Testowane na d800e, d610 a także na starym d3200.
Co ciekawe kilka dni temu robiłem przymiarkę do 50mm. Tutaj również pierwszy egzemplarz okazał się bezbłędny na pierwszy rzut oka. Od zakupu powstrzymała mnie jedynie druga połówka słowami "po co nam kolejna 50-tka..." :)
Nie kupujcie na chama. Lepiej być cierpliwym i poprosić o sprowadzenie kilku dodatkowych sztuk, niż później być rozczarowanym.
Pozdrawiam!
Moja trafia równo (tzn. na każdej odległości tak samo), ale wymagała korekty +15 na D800 i +5 na D3. Ogólnie AF jest przeciętnie pewny - lepszy od 50/1.4, a nieco gorszy od 28/1.8. Ostrość bajka, nawet na 1.4, CA bardzo dobre, ale przede wszystkim dystorsja, która była moja zmorą w 35DX, jest o wiele mniejsza :)
Co można zrobić w sytuacji gdy obiektyw ostrzy znakomicie z bliskiej odległości (1,5-2m), ale z dłuższej już niestety nie? Wysyłać do serwisu, bawić się w mikroregulację, zakupić docking station?
Z tego co pamiętam w oprogramowaniu do Sigma USB Dock jest możliwość korekcji ustawień AF w zależności od odległości.
Jeżeli masz kilka szkieł Sigmy A S C, to ja bym kupił podstawkę.
Pozdrawiam
Kliknięte z telefonu...
Daj korektę w puszczę na plus 15-20 z reguły pomaga :) u mnie było ciekawiej na D3 na plus korekta i lux, z d810 bez poprawek pracuje bez zarzutów :)
Coś tu ucichło.. Wczoraj odebrałem USB Dock. Czas na jakieś testy ;)
Ludzie nie narzekają tylko robią zdjęcia dlatego się cicho zrobiło ;P ostatnio małżonka nabyła sigmy 35 i 50 1.4 w wersjach Art i jak to to wypluło fotki na D800 i 36mpix matrycy przy f/1.4 to się za łep złapałem... W życiu nie widziałem tak ostrego szkła na 1.4 tak z bliska jak i z kilku metrów. Obrazek jest poprostu rewelacyjny, ostrość żyleta, zrobiliśmy foty dziecku jak się bawi w pokoju, powiększam ile się da a na oku rzęsy można liczyć. Te sigmy do dużych matryc są wręcz stworzone, plastyka świetna, a budowa rewelacyjna. 50 1.4 jest niewiele mniejsza od N24-70, jeśli w ogóle jest mniejsza.
Jest BF na obu szkłach ale korekta w body załatwiła sprawę na tyle że zarówno z bliska jak i z kilku metrów ostrość jest tam gdzie trzeba. Ogólnie zęby z podłogi trzeba zbierać jak się z D800 i tych sigm fotki ogląda.
50 1.4 jest niewiele mniejsza od N24-70, jeśli w ogóle jest mniejsza.Troszkę się zagalopowałeś… ;) Sigma ma 9,9 cm a Nikkor 13,3 cm.
Byc może, ale jak się przesiądziesz z plastików 1.8 czy 1.4G na sigmę art 50 1.4 to to jest gigant, duży i ciężki. Budowa robi rewelacyjne wrażenie, obie sigmy są ciężkie, pierścienie chodzą z oporem bez luzów. Niedługo przetestuję obie w boju to wrzucę jakieś sample do obu wątków.
Parę strzałów 35'tką
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/15772606987_c99b5c8704_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/q2LJxM)
Trio (https://flic.kr/p/q2LJxM) by Doctor Malik (https://www.flickr.com/people/92117224@N08/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/15080193894_ca84a1e7e4_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/oYzWg1)
Santa Muerte con BBA (https://flic.kr/p/oYzWg1) by Doctor Malik (https://www.flickr.com/people/92117224@N08/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/12016924374_b046a3b9d6_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/jiTSXh)
_DSC8710 (https://flic.kr/p/jiTSXh) by Doctor Malik (https://www.flickr.com/people/92117224@N08/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/12017399646_9a3513d852_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/jiWjeC)
_DSC8657 (https://flic.kr/p/jiWjeC) by Doctor Malik (https://www.flickr.com/people/92117224@N08/), on Flickr
coldphate
08-04-2015, 23:18
Rownież nabyłem. Czekałem aż pojawi sie nowa partia, bo to co było w sklepie miało 2 metrowy ff. Teraz mam niemalże ideał, działa na +5.
Jakość jest fenomenalna. Mam nadzieje, ze trwałość w perspektywie wieloletniej rownież.
Gdzie sprzedaja z nowych dostaw?