Zobacz pełną wersję : [ Samsung ] Samsung EX1 (TL500)
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
Próbował ktoś może aktualizować soft z wersji 108091 do 110271 ?
Ja u siebie próbowałem - wrzuciłem pliki na sformatowaną kartę pamięci.
Po uruchomieniu aparat pokazuje taki sam ekran jak przy weryfikacji wersji softu (za pomocą kombinacji macro + shutter + power) i dalej nic się nie dzieje.
już doczytałem:
Firmware update according to the change of component part. (Performance & functions are the same.)
- If this Firmware(Ver.110271) is not updating on the camera, this update is not neccesary.
(Ver.108091 is the latest version for cameras which are before-part-change products.)
http://www.engadget.com/2012/07/03/samsung-ex2f-f-1-4-camera/
cointreau
03-07-2012, 19:36
Witam wszystkich...
Stałem się ostatnio posiadaczem EX1. Do zestawu podstawowego dokupiłem akumulatorek z ładowarką oraz automatyczny dekielek, który sprawuje się wyśmienicie. Z powodów tutaj już kilkakrotnie poruszanych (czas migawki) zamierzam zaopatrzyć się w adapter 52mm oraz filtr szary. W związku z tym moje pytania:
- jaki adapter mam kupić? Może to być dowolny pierścień redukcyjny 52mm, czy też musi to być wyłącznie adapter dedykowany do Samsunga do którego link podał na stronie 150 użytkownik FX1900 ?
- jaki filtr szary mam kupić? Zastanawiam się nad filtrami (z najtańszej półki) marki Selco (połówkowy) albo Massa. Powinny być ok? Cena jest dla mnie jeszcze do zaakceptowania, tylko jaki model mam wybrać: ND4, czy ND8? Pytam bo w przypadku Massa cena jest taka sama.
- i sprawa najważniejsza...czy po zakupie adaptera i przykręceniu szarego filtra będę mógł dalej używać wcześniej zakupionego automatycznego dekielka?
Być może moje pytania wydadzą się wam banalne, ale przyznam, że jestem laikiem w kwestii fotografii...stawiam dopiero pierwsze kroki i zabawa z EX1 ma mi w tym pomóc, tak więc proszę o wyrozumiałość :)
- jaki adapter mam kupić? Może to być dowolny pierścień redukcyjny 52mm, czy też musi to być wyłącznie adapter dedykowany do Samsunga do którego link podał na stronie 150 użytkownik FX1900 ?
- jaki filtr szary mam kupić? Zastanawiam się nad filtrami (z najtańszej półki) marki Selco (połówkowy) albo Massa. Powinny być ok? Cena jest dla mnie jeszcze do zaakceptowania, tylko jaki model mam wybrać: ND4, czy ND8? Pytam bo w przypadku Massa cena jest taka sama.
- i sprawa najważniejsza...czy po zakupie adaptera i przykręceniu szarego filtra będę mógł dalej używać wcześniej zakupionego automatycznego dekielka?
Być może moje pytania wydadzą się wam banalne, ale przyznam, że jestem laikiem w kwestii fotografii...stawiam dopiero pierwsze kroki i zabawa z EX1 ma mi w tym pomóc, tak więc proszę o wyrozumiałość :)
- pierscien mozesz sobie i sam wytoczyc wazne zeby rozmiar i gestosc gwintu pasowala do filtrow i aparatu- dlatego dedykowany chociaz nie markowy jest ok.
- ND4 jest idealny by nie przjmowac sie wolna migawka EX1 ale nie na tyle ciemny zeby trzeba uzywac statywu- chyba ze zamierzasz jakiesz art zdjecia robic.
-po zalozeniu tulejki i filtra dekielek automatyczny nie ma sensu. Zakladasz wtedy zwykly. No i pasowac raczej nie bedzie.
Samsung ogłosił następcę: http://www.dpreview.com/news/2012/07/03/samsungreleasesex2f
wstępnie ze specyfikacji EX2 to bardzo fajna kontynuacja, jak spadnie cena zastanowię się nad wymianą EX1 (który polecam, szczególnie że pewnie jego cena spadnie)
Michał M
04-07-2012, 12:39
@FX1900
A jak wygląda dystorsja z tym konwerterem?
Mógłbyś wrzucić jakiegoś landszafta w rawie?
może nie do końca na temat ale dzisiaj został zaprezentowany EX2 F. http://www.optyczne.pl/4984-nowość-Samung_EX2F_-_następca_EX1_wreszcie_zaprezentowany.html
@FX1900
A jak wygląda dystorsja z tym konwerterem?
Mógłbyś wrzucić jakiegoś landszafta w rawie?
W RAW nic nie mam. Wiadomo 16 mm na rogach wygina ale nie jest tragedia odpowiednio trzymajac aparat przerysowania mozna kontrolowac i robiac portrety grupy ludzi nie ma zenady. Na proporcjach 3:2 daje ciemne narozniki. na 16:9 czysto.
Odnosnie EX2 szału nie ma 1,4 zamias 1,8 ale na końcu ciemniej na jedno wychodzi. LCD taki sam. WIFI, HD do fotografi niepotrzebne. No i wiecej pixseli niedobrze. Czasy tylko 1/2000 wiec poprawa zadna ok ze jest szary filtr.
Jakoś w specyfikacji nie mogę znaleźć czasów migawki, wiadomo że ograniczeniem EX1 była 1/500 a w następcy jak jest? Pewnie nie lepiej jeśli nie piszą.
Migawka 16 s – 1/1500 s
• Auto: 1/8 s - 1/1500 s
• Tryb fajerwerków: 2 s
Jakoś w specyfikacji nie mogę znaleźć czasów migawki, wiadomo że ograniczeniem EX1 była 1/500 a w następcy jak jest? Pewnie nie lepiej jeśli nie piszą.
Migawka 16 s – 1/1500 s
• Auto: 1/8 s - 1/1500 s
• Tryb fajerwerków: 2 s
Chyba o EX1 mówisz a kolega pyta o EX2F
szkiełkowi tu (http://www.optyczne.pl/index.php?aparat=1598) podają że 30s - 1/2000 s
cointreau
06-07-2012, 19:23
Może mi ktoś powiedzieć jaka jest szerokość tego pierścienia redukcyjnego 52mm? Zastanawiam się, czy wejdzie mi do futerału, a nie mogę nigdzie znaleźć takich informacji.
Średnica 52mm długość od aparatu 4cm
Może mi ktoś powiedzieć jaka jest szerokość tego pierścienia redukcyjnego 52mm? Zastanawiam się, czy wejdzie mi do futerału, a nie mogę nigdzie znaleźć takich informacji.
Średnica 52mm długość od aparatu 4cm
Mój ma średnicę 55mm długość od aparatu 4cm musisz jeszcze doliczyć dekielek do obiektywów na 52mm
Przyszedł czas aby wymienić staruszka Canon G3 na coś bardziej aktualnego. Wybór padł na EX1 głównie ze względu na możliwość fotografowania w trudnych warunkach oświetleniowych bez użycia lampy (kościoły, muzea, mieszkania itp). Po obejrzeniu szeregu zdjęć nie mam zastrzeżeń co do jakości bo przeważnie są OK, a te z wnętrz biją mojego G3 na głowę. Jednak mam wrażenie, że kolorystyka większości z nich jest jakaś taka chłodna ewentualnie czasem jest złudzenie zbyt niskiego kontrastu i przez to zdjęcia wydają się jakby wyblakłe. Przeglądałem instrukcję i niby można zmienić ustawienia kolorów dla JPG ale chciałbym info od bezpośrednich użytkowników czy w łatwy sposób można dodać tym zdjęciom trochę życia?
Canon w standardzie ma bardzo ładne kolorki no może poza przejaskrawionym zielonym. Druga sprawa o którą chcę spytać to jak naprawdę wypada autofocus przy małych ilościach światła (niskim kontraście) bo G3 czasem się wykłada przy trudnych warunkach.
Polećcie jakiś zamiennik baterii z Allegro bo chcę dokupić jeden albo dwa. W telefonie używam też zamiennika o większej pojemności i śmiga dłużej niż oryginalna (Galaxy Gio)
Jednak mam wrażenie, że kolorystyka większości z nich jest jakaś taka chłodna ewentualnie czasem jest złudzenie zbyt niskiego kontrastu i przez to zdjęcia wydają się jakby wyblakłe. Przeglądałem instrukcję i niby można zmienić ustawienia kolorów dla JPG ale chciałbym info od bezpośrednich użytkowników czy w łatwy sposób można dodać tym zdjęciom trochę życia?
Canon w standardzie ma bardzo ładne kolorki no może poza przejaskrawionym zielonym. Druga sprawa o którą chcę spytać to jak naprawdę wypada autofocus przy małych ilościach światła (niskim kontraście) bo G3 czasem się wykłada przy trudnych warunkach.
Kolory można pokręcić w BW lub ustawiając temperaturę barwową w K. Kontrast też można zmienić i nasycenie kolorów i jest to bardzo proste. AF bez zarzutu nawet w słabym świetle. G3 to inna epoka nie ma co nawet porównywać.
Chyba o EX1 mówisz a kolega pyta o EX2F
szkiełkowi tu (http://www.optyczne.pl/index.php?aparat=1598) podają że 30s - 1/2000 s
Kolega którego cytujesz napisał 1/500 s co jest nieprawda bo jest 1/1500 s wiec podałem jak ma EX1 bo taki jest u mnie w domu.
Dla mnie Samsung w fotografii przepadł z kretesem po jego podejsciu do polskiego rynku.
cointreau
10-07-2012, 08:21
Orientujecie się gdzie można kupić pierścienie redukcyjne o które pytałem oraz inny asortyment? Na allegro jest jeden znany wszystkim sklep, który to sprzedaje, ale jakość obsługi jest fatalna. Nie odpisują na maile, kompletna ignorancja. Szukałem wczoraj w google dość długo jakieś alternatywy, ale nie znalazłem. Czyżby tylko u nich można było zrobić zakupy do naszego EX1 ?
Jeśli chodzi Ci o tulejke do filtrów i konverterow na 150 str. jest link. Filtry i konwerter o ktorym juz pisalem sa dostepne u roznych sprzedawcow.
cointreau
10-07-2012, 21:14
Tak, chodzi mi właśnie o tą tulejkę, z tym, że sugerowałem iż znalazłem ją tylko w sklepie flipers, a nie chcę u nich kupować. Poza nimi nie widzę nigdzie indziej tej tulejki, ale może słabo szukałem. Mimo wszystko jeśli uważasz, że jest jeszcze gdzieś dostępna, to będzie wdzięczny za linka.
Tak, chodzi mi właśnie o tą tulejkę, z tym, że sugerowałem iż znalazłem ją tylko w sklepie flipers, a nie chcę u nich kupować. Poza nimi nie widzę nigdzie indziej tej tulejki, ale może słabo szukałem. Mimo wszystko jeśli uważasz, że jest jeszcze gdzieś dostępna, to będzie wdzięczny za linka.
W Polsce chyba tylko u nich dostaniesz, nigdzie więcej też nie znalazłem :(
Także ja stałem się szczęśliwym posiadaczem sprzętu o którym jest ten wątek. Na początek mam małą wątpliwość jeśli chodzi o obiektyw. Lekko potrząsając aparatem, słychać, że obiektyw delikatnie grzechocze. Po wysunięciu dotykając go lekko palcem rusza się. Też tak macie, czy coś jest nie tak z moim egzemplarzem? Zdjęcia jakościowo robi ok.
Także ja stałem się szczęśliwym posiadaczem sprzętu o którym jest ten wątek. Na początek mam małą wątpliwość jeśli chodzi o obiektyw. Lekko potrząsając aparatem, słychać, że obiektyw delikatnie grzechocze. Po wysunięciu dotykając go lekko palcem rusza się. Też tak macie, czy coś jest nie tak z moim egzemplarzem? Zdjęcia jakościowo robi ok.
Jest to normalna rzecz przy obiektywach, które zmieniają swoją długość. Nawet 24-70L po wysunięciu lekko się rusza ;)
Dzięki za odpowiedź. Do tej pory miałem już stareńkiego Panasonica DMC-LC5 ogniskowa 33-100 i nic nie grzechotało ani się nie ruszało, no ale to jest sprzęt chyba z lepszych lat, made in japan...
ren.amatorka
13-07-2012, 01:41
[QUOTE=mmmi;2135554]Ja u siebie zauważyłem brak ostrości w prawym dolnym rogu, który w sumie był od początku, ale zauważyłem niedawno. Aparat trafi do reklamacji zobaczymy co będzie.
Witam.
Czy może Pan coś więcej napisać o tym problemie,czy naprawione zostało przez serwis? bo ja dopiero zaczęłam sie bawić tym aparatem i przy niektórych zdjęciach zwłaszcza tych gdzie ustawiam f od 1,8-3prawa strona jest gorsza ostrość od lewej.
z góry dziękuje za pomoc
Nowe pstryki
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/SAM04722_ranpexw-1.jpg
źródło (http://ifotos.pl/zobacz/SAM0472-2_ranpexw.jpg/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/SAM04802_ranpeep-1.jpg
źródło (http://ifotos.pl/zobacz/SAM0480-2_ranpeep.jpg/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/SAM04812_ranpeen-1.jpg
źródło (http://ifotos.pl/zobacz/SAM0481-2_ranpeen.jpg/)
M.in. za sprawą tego forum stałem się użytkownikiem aparatu Samsung EX1. Ogólnie aparat daję radę i robi bardzo ładne fotki. Problem o który chciałem spytać to działanie autofocusa. Na pierwszy rzut oka ładnie i szybko ostrzy w każdych warunkach jednak bardzo dużo zdjęć pomimo potwierdzenia ustawienia ostrości nie jest ostra tam gdzie ustawiona była ramka autofocusa tylko gdzieś z boku czy jest zupełnie nie ostra (odpada kwestia poruszenia bo zdjęcia są nie ostre nawet dla czasów 125 i więcej). Zdjęcia z bliskiej odległości wychodzą jak żyletka. Natomiast fotografie widoków czy dalej oddalonych obiektów to już loteria. Raz jest ok drugi raz mydło (z przewagą na mydło). Wygląda tak jakby autofocus nie działał jak powinien. Dzieje się to zarówno przy ustawionym ostrzeniu na środek kadru jak i przy ręcznym wyborze punktu ostrzenia. Może miał ktoś coś podobnego albo co gorsza ten typ tak ma (chociaż nie wierzę bo zdjęcia w necie tego zjawiska nie ujawniają). W jaki sposób można sprawdzić czy autofocus działa prawidłowo?
U mnie działa idealnie, tam gdzie chcę tam mam ostrość
Mam mały problem.. dziś podczas wyciągania wtyczki kabla od ładowania od aparatu, wyciagnolem wtyczkę a ta metalowa blaszka została w gnieździe w aparacie. Chciałem ja włożyć z powrotem naprawić ale w rezultacie wzięła i się pogięła na tyle ze nic z niej dobrego już nie będzie.. Pytanie jak ten wtyk się nazywa ten gdzie mamy ta kolorowa lampka?
...
Pytanie jak ten wtyk się nazywa ten gdzie mamy ta kolorowa lampka?
Samej wtyki raczej nie dostaniesz bo to jest "patent" samsunga na stronie http://www.samsung.com/pl/support/model/EC-EX1ZZZBPBE3-techspecs masz w specyfikacji kabel
Typ złącza: 20-wtykowe
Zasilacz: SAC-48, USB/Kabel do ładowania: CB34U05
A ja opowiem o tym sprzęcie z nieco innego punktu widzenia. Przeszedłem na niego bowiem z... pełnej klatki Nikona. Przez ileś tam lat wymieniałem body Nikona na coraz wyższe, ale to było dość kosztowne hobby, i nie wiele więcej. Bo zdjęcia, na których zarobkowałem, spokojnie można było robić na czymś tańszym.
Szukając kompaktowego aparatu kierowałem się jednym - jasny obiektyw sprofilowany na zdjęcia portretowe. I EX-1 pozytywnie mnie zaskoczył. Nie powiem, że może konkurować z Nikonami z wyższych serii, no bo prawideł fizyki związanych z optyka nie da się oszukać. Ale pozostawiłem sobie D80 i mam jako takie porównanie - nie zainwestowałbym teraz w żadne body Nikona słabsze od D700/D800, mając do dyspozycji aparat, który mieści się w kieszeni i daje moim zdaniem porównywalny efekt. Ale jak zaznaczam - moim zdaniem.
Zdjęcia robi zadziwiająco ostre - i dla mnie to najważniejszy plus. Poza tym pozytywnie oceniam jakość wykonania. Czuć w ręku, że to coś więcej, jak plastik. Jest też dość estetyczny, oszczędny w formie. Poręcznym rozwiązaniem jest możliwość ustawiania wartości przesłony i migawki osobnymi pokrętłami. Jedyny minus, to brak możliwości synchronizacji z zewnętrzną, np. studyjną lampą. Ale minus ten być może wynika z mojej niewiedzy - może istnieje jakiś patent na opanowanie tego tematu?
...
Jedyny minus, to brak możliwości synchronizacji z zewnętrzną, np. studyjną lampą. Ale minus ten być może wynika z mojej niewiedzy - może istnieje jakiś patent na opanowanie tego tematu?
Aż mnie kolega zaskoczył i do lampy (fakt, że nie studyjnej) podpiąłem radio, na sanki wyzwalacz, tryb manualny w EX1 i o dziwo wszystko cacy się dogadało i błyska. :D
edyta:
Jeśli po kablu to na sanki jakąś kostkę i też powinno gadać.
EX-1 jest kapryśny, jeśli chodzi o współpracę z lampami. Jakoś nie chciało mi się nigdy bliżej zainteresować tematem i sprawdzić, o co dokładnie chodzi - czy wymaga określonego poziomu napięcia, może wyzwala zbyt "słabo" albo jeszcze coś innego. W każdym razie z niektórymi lampami (lub wyzwalaczami radiowymi) wsuwanymi w sanki lub podpinanymi przez kostkę współpracuje, z innymi nie chce. Trzeba po prostu wypróbować z konkretnym modelem. Problemem w warunkach studyjnych jest co innego: gdy ustawimy tryb M i damy krótki czas, by wyeliminować światło zastane, wtedy na LCD zobaczymy ciemność, bo aparat pokazuje obraz odpowiadający ustawionej ekspozycji. Jeśli scena statyczna i aparat na statywie, można sobie poradzić, np. przestawiając z M na A i z powrotem, ale trochę to uciążliwe. Można też spróbować w inny sposób: podnieść wbudowaną lampę (wtedy aparat "zauważa", że pewnie jest ciemno i pokazuje jasny obraz na lcd, niezależnie od tego, jak kręcimy ekspozycją) i wyzwalać studyjne fotocelą na drugi błysk (tylko wtedy tę wbudowaną lepiej czymś nieco przytłumić).
Aż mnie kolega zaskoczył i do lampy (fakt, że nie studyjnej) podpiąłem radio, na sanki wyzwalacz, tryb manualny w EX1 i o dziwo wszystko cacy się dogadało i błyska. :D
edyta:
Jeśli po kablu to na sanki jakąś kostkę i też powinno gadać.
Minusem jest dla mnie to, że fabrycznie nie przewidziano możliwość synchronizacji. Trzeba kombinować.
Próbowałem najprostszym sposobem - umocowaniem kostki synchro na sankach, aby połączyć aparat z lampą kablem. Niestety aparat za wszelką cenę żąda wysunięcia lampy błyskowej. A to nie jest możliwe, bo kostka to blokuje swoim rozmiarem.
Ale jak pisałem - nie jestem wszechwiedzący i może koledzy podpowiedzą, czy na trybie M można uniknąć wysuwania lampy przy jednoczesnym podaniu impulsu na sanki?
Mam jeszcze pytanie, które może wydać się oczywistą oczywistością, ale ani nie znalazłem tego w instrukcji, ani w prosty sposób w necie - gdzie się sprawdza wersję oprogramowania i w jaki sposób można ją uaktualnić?
Wersję softu można zobaczyć w EXIF-ie, o aktualizacji jest w tym wątku. Ktoś tu też podawał jakąś kombinację klawiszy przy włączaniu aparatu na sprawdzenie v.soft.
edyta:
Soft i instrukcje na stronie http://www.samsung.com/pl/support/model/EC-EX1ZZZBPBE3-downloads
stachmuszel
23-07-2012, 07:15
... Ale pozostawiłem sobie D80 i mam jako takie porównanie - nie zainwestowałbym teraz w żadne body Nikona słabsze od D700/D800, mając do dyspozycji aparat, który mieści się w kieszeni i daje moim zdaniem porównywalny efekt. ...
Ja straciłem wiele czasu na takich porównaniach, kilku kompaktów z klasy "premium" m.in. EX1 vs D200 (matryca podobna do tej z D80). Jeśli nie dostrzegasz różnicy w fotkach między swoim D80 a EX1 to jesteś szczęśliwcem :-).
bralineczeka
25-07-2012, 00:07
Ciekawe co są warte te lampy? Bo ceny mają fiu, fiu?
cointreau
29-07-2012, 00:46
Kupiłem tak jak sugerowałeś pierścień 52mm oraz filtr szary ND4, jednak po założeniu pierścienia i filtra, "dekielka ręcznego" nie jestem już w stanie założyć na fitr. Dlaczego tak się dzieje?
Poza tym ciekawi mnie, czy możecie mi coś zasugerować do przetrzymywania filtra szarego? To plastikowe opakowanie, które było przy zakupie jest zbyt duże i nie mieści mi się w pokrowcu. Może ktoś używał takiej osłony na filtry: http://allegro.pl/oslona-filtrow-52-mm-metalowa-od-fripers-i2497958363.html
Jakie wymiary może mieć taka osłona? Pytałem się sprzedawcy, ale on standardowo...milczy.
- pierscien mozesz sobie i sam wytoczyc wazne zeby rozmiar i gestosc gwintu pasowala do filtrow i aparatu- dlatego dedykowany chociaz nie markowy jest ok.
- ND4 jest idealny by nie przjmowac sie wolna migawka EX1 ale nie na tyle ciemny zeby trzeba uzywac statywu- chyba ze zamierzasz jakiesz art zdjecia robic.
-po zalozeniu tulejki i filtra dekielek automatyczny nie ma sensu. Zakladasz wtedy zwykly. No i pasowac raczej nie bedzie.
Z tym pierścieniem 52mm chyba lepiej się trzyma cały aparat ? Da się wtedy trzymać jak lustro ?
Witam!
Od pewnego czasu przymierzałam się do zakupu aparatu fot., takiego prostego, żeby poćwiczyć i po prostu zobaczyć, czy będzie podobała mi się zabawa z fotografią. Chciałam wydać na prosty kompakt nie więcej niż 400zł i do tej kwoty znalazłam ten aparat: http://allegro.pl/aparat-cyfrowy-samsung-ex1-i2530373517.html
Później przypadkowo trafiłam na ten wątek na tym forum i trochę go poczytałam i widzę, że aparat jest raczej chwalony. Czy Waszym zdaniem dobrze ulokowałam 350zł?
Jeżeli aparat jest w 100% sprawny, to REWELACJA.
stachmuszel
06-08-2012, 11:27
Jeśli aparat jest sprawny, to za takie pieniądze to okazja. Teraz do dzieła, trening czyni mistrza :-)
mleszek1
07-08-2012, 10:59
ebay jest tanio bardz0
witam forumowiczów
jako iż posiadam ów aparat parę dni, nurtują mnie parę spraw
- czy jest możliwość zmniejszenia ramki af?
- zapis raw na kartę b. słaby, posiadam sdhc 4gb 4class, nie wiem jaka prędkość, jaką najlepiej kupić?
- tryb makro niby od 1cm, ale w instrukcji pisze od 5-80 cm, nieraz mam problem ze złapaniem ostrości, a jak niby złapie fotki nieostre (np przy czasie 1/250) odnośnik do punktu 1
- jpg w opcji normal raczej nieprzyzwoite, z raw idzie wyciągnąć zadowolająco
- raz mi się zwiesił, pomogło wyciągnięcie accu, czy to normalne?
proszę użytkowników owego aparatu o porady
pozdrawiam i dziękuje za wyrozumiałość
witam forumowiczów
jako iż posiadam ów aparat parę dni, nurtują mnie parę spraw
- czy jest możliwość zmniejszenia ramki af?
- zapis raw na kartę b. słaby, posiadam sdhc 4gb 4class, nie wiem jaka prędkość, jaką najlepiej kupić?
- tryb makro niby od 1cm, ale w instrukcji pisze od 5-80 cm, nieraz mam problem ze złapaniem ostrości, a jak niby złapie fotki nieostre (np przy czasie 1/250) odnośnik do punktu 1
- jpg w opcji normal raczej nieprzyzwoite, z raw idzie wyciągnąć zadowolająco
- raz mi się zwiesił, pomogło wyciągnięcie accu, czy to normalne?
proszę użytkowników owego aparatu o porady
pozdrawiam i dziękuje za wyrozumiałość
Można przesuwać ramkę AF. W RAW nie fotografuję. Tryb makro jest od 1 cm. Jpg można w ustawieniach wszystko podrasować. Zawiesza się po wgraniu najnowszego softu mi zawiesza się 2 razy w roku przy bardzo intensywnym używaniu.
dzięki
dzisiaj kupiłem sdhc extreme 10 class, już raw szybciej się zapisuje, b. duża różnica, jednak szybka karta to pełen komfort
ramkę af można przesuwać, ale zmniejszyć (tak jak w nx100) nie
cointreau
13-08-2012, 09:35
dzięki
dzisiaj kupiłem sdhc extreme 10 class, już raw szybciej się zapisuje, b. duża różnica, jednak szybka karta to pełen komfort
Potwierdzam, że szybka kartę, to ogromny komfort zabawy z aparatem. Na samym początku robiłem fotki taką kartą jaką posiadałem, czyli zwykłą SDHC class 4, ale kiedy zamieniłem ją na Sandisk SDHC 8GB EXTREME PRO UHS-1 95 MB/s, to różnica jest kolosalna. Zdjęcie w jpg jest zapisywane błyskawicznie, natomiast wcześniej musiałem czekać nawet po 5-10sek.(przy seryjnych.)
piotrek2m
14-08-2012, 17:48
Można zmniejszyć ramkę AF.
Wybieramy zakładkę w Fn - Fotograf. obsz. - Śledzenie AF.
Potem krótko OK i ramka jest już mała :)
Witam wszystkich. Od dłuższego czasu przymierzałem się do zakupu EX1, aż trafiła się okazja za 450zł., aparat jeszcze miesiąc na gwarancji. Sprzęt zdjęcia robi, wszystko niby ok, ale:
- czy dźwignia zoom powinna chodzić lekko czy z pewnym oporem? ponieważ w moim przypadku, nie wiem jak dokładnie to opisać, ale czuć jakby "gumowy" opór, nie chodzi to płynnie
- czy po otworzeniu ekranu zauważalne są luzy? tzn. ekran można lekko podnieść lub opuścić na przegubie?
- czy wszystkie śrubki od spodu aparatu powinny być czarne? bo w moim egzemplarzu dwie są srebrne i nie wiem czy aparat poprzedni właściciel samodzielnie rozkręcał, a w gwarancji nic nie jest wpisane.
Witaj, u mnie dźwignia obiektywu chodzi lekko, ekranik chodzi z oporem- mocno się trzyma, moje śrubki od spodu 3 sztuki są srebrne, ale chyba kiedyś były czarne- bo na jednej widać, resztki farby
Ja mam nowy aparat i tak, dzwignia zoomu chodzi lekko, ekran ma lekkie luzy góra/dół a śrubki są czarne.
Witam wszystkich. Od dłuższego czasu przymierzałem się do zakupu EX1, aż trafiła się okazja za 450zł., aparat jeszcze miesiąc na gwarancji. Sprzęt zdjęcia robi, wszystko niby ok, ale:
- czy dźwignia zoom powinna chodzić lekko czy z pewnym oporem? ponieważ w moim przypadku, nie wiem jak dokładnie to opisać, ale czuć jakby "gumowy" opór, nie chodzi to płynnie
- czy po otworzeniu ekranu zauważalne są luzy? tzn. ekran można lekko podnieść lub opuścić na przegubie?
- czy wszystkie śrubki od spodu aparatu powinny być czarne? bo w moim egzemplarzu dwie są srebrne i nie wiem czy aparat poprzedni właściciel samodzielnie rozkręcał, a w gwarancji nic nie jest wpisane.
Raczej wszystko z Twoim aparatem jest OK
- dźwignia zoomu ma jakby gumowy opór, chociaż myślę, że odpowiadają za to sprężynki,
- zważywszy na konstrukcję przegubu ekranika jest to normalne,
- u mnie śrubki są czarne 5 szt i srebrna ta w gwincie statywowym, śrubki są malowane czyli po intensywnym macaniu mogą zmienić kolor na srebrny.
le grand bleu
27-08-2012, 12:52
Wczoraj nabyłem drogą kupna EX1 w FJ za 888 zł. Przed zakupem nie czytałem tego wątku ani testów ale kierowałem się opinią kolegi fotografa który bardzo zachwalał sprzęt szczególnie w fotografii spacerowej i zastosowaniach przy fotografowaniu własnych pociech szczególnie w słabym oświetleniu w warunkach domowych. Biorąc pod uwagę te fakty i moją niechęć do dźwigania torby z lustrzanką i kolekcją obiektywów przy każdej potencjalnej okazji do focenia dojrzała we mnie decyzja o zakupie. Dawno temu miałem Sony 828. Poza tym, że produkował on znakomite zdjęcia tylko w doskonałych warunkach oświetleniowych jego poważna wadą były też gabaryty. Zaletą wspaniałe szkło f2.0. Cena 5 tyś zł. Wiem, postęp techniczny ale szukałem czegoś co zastąpi moje 5D Mk II i 7D w ściśle określonych sytuacjach. I znalazłem. Samsung przy wyraźnie mniejszych od 828 rozmiarach produkuje lepsze jakościowo zdjęcia praktycznie w dowolnym środowisku oświetleniowym. Stosunek jego jakości do ceny jest w tej chwili znakomity. Testuje go intensywnie i jak dotąd w pełni spełnia moje oczekiwania co do poręcznego sprzętu na spacery, wycieczki krajoznawcze i focenia naszej pociechy. Przeczytanie wątku tylko utwierdziło mnie co do słuszności podjętej decyzji. Reasumując jestem z nowego nabytku bardzo zadowolony.
Reasumując jestem z nowego nabytku bardzo zadowolony.
To tak jak ja, szczególnie jak sobie stworzyłem profil kolorystyczny w LR, tak że mam podobne obrazowanie do tego jakie w D700 (ale tu też mam swoje ustawienia bo domyślne są takie se delikatnie mówiąc).
Cześć wszystkim:)
Używam Samsunga EX1 od miesiąca i na razie nie mam do aparatu większych zastrzeżeń. Oczywiście, że są lepsze kompakty, ale nie za 888 złotych. Zresztą, kupując aparat, wiedziałem na co się decyduje i tę wiedzę zawdzięczam udzielającym się w tym temacie. Dzięki!
Mam pewien problem. Chce używać Photoshopa CS5 i on nie widzi RAW z EX1. Czytałem, że Adobe DNG Converter załatwia sprawę. Pobrałem wersję 6.1, zainstalowałem i nic. Jak photoshop nie otwierał SRW, tak nie otwiera.
Proszę o pomoc.
Piszesz że zainstalowałeś Adobe DNG ale czy pliki przekonwertowałęś ? Sam program domyślnie tego nie robi.
No to chyba coś pomyliłem. Pobrałem to
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4728
Ale to chyba jest uaktualnienie. Jeśli tak, to nie wiem jak pobrać program.
Piszesz, że zainstalowałeś DNG a linka podajesz do Camera RAW. Jeżeli chcesz konwertować pliki pobierz Adobe DNG Converter. Czyli patrz tu:
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows
tym programem przerabiasz rawy z EX i po otrzymaniu plików z rozszerzeniem .dng otwierasz je w PS.
Dzięki:) Jakąś zaćmę miałem wczoraj.
Zapytam jeszcze o jedno. Czy format DNG zawiera pełne informacje o zdjęciu, tak jak SRW?
Pytanie wynika z różnicy wagi plików. SRW 22 MB, a po konwersji na DNG już tylko 12 MB.
Zapytam jeszcze o jedno. Czy format DNG zawiera pełne informacje o zdjęciu, tak jak SRW?
Pytanie wynika z różnicy wagi plików. SRW 22 MB, a po konwersji na DNG już tylko 12 MB.
Odpowiem tak. Pliki z EX-a przerabiałem na dng. Te otwierałem w PS i przygotowałem do wydruku na ploterze. Odbitki format ok 70x90 cm. Nie zauważyłem aby zdjęciom po wydruku czegoś brakowało. Wręcz przeciwnie. Kilka osób było zdziwionych, że taką jakość można otrzymać z kompakta :)
Witam wszystkich!
Po miesiacach wyrzeczen(student;p) zakupiłem ów aparat w sieci fotojoker.Powiem szczerze,ze długo byłem pod wrazeniem jakosci jego wykonania.
Niestety dzisiaj odkryłem,że dźwignia zoomu trochę się rusza na boki,jakby nie była dość ciasno wpasowana w korpus.Kiedy przybliżam widać,że trochę odstaje od korpusu.No i chciałem zapytać,czy oddać to na gwarancję czy ten typ tak ma?Czy mógłbym prosić aby ktoś sprawdził u siebie?
trochę mnie to zdegustowało bo trzeba przyznać ze aparat jest na prawde dobrze spasowany a tu taki 'babol';/
Witam wszystkich!
Po miesiacach wyrzeczen(student;p) zakupiłem ów aparat w sieci fotojoker.Powiem szczerze,ze długo byłem pod wrazeniem jakosci jego wykonania.
Niestety dzisiaj odkryłem,że dźwignia zoomu trochę się rusza na boki,jakby nie była dość ciasno wpasowana w korpus.Kiedy przybliżam widać,że trochę odstaje od korpusu.No i chciałem zapytać,czy oddać to na gwarancję czy ten typ tak ma?Czy mógłbym prosić aby ktoś sprawdził u siebie?
trochę mnie to zdegustowało bo trzeba przyznać ze aparat jest na prawde dobrze spasowany a tu taki 'babol';/
ten typ tak ma, pisało o tym kilku posiadaczy
Wielkie dzieki gusi.Pozdrawiam!
sprawdziłem u siebie, mam bardzo minimalny luz, na tyle mały że nie zwróciłem na niego uwagi.
U mnie też nie jest jakos tragicznie ale troche się to rusza na boki w góre.Mam nadzieje,ze nie odpadnie-bo chyba tylko to mi pozostało;]Dziękuje za odpowiedzi.
Też mam tak samo luzy na boki.
Witam. Zastanawiam się, głównie dzięki pozytywnym opiniom użytkowników tego forum, nad zakupem tego aparatu. Mam tylko kilka wątpliwości, które, jeżeli to możliwe proszę rozwiać. Otóż, do tej pory używam Canona S1IS. Aparat prawuje się dobrze. Jednak konstrukcja ma ładnych parę lat i kilka rzeczy zaczyna mi przeszkadzać: zbyt mały wyświetlacz (1,5", trudność w kadrowaniu), niskie ISO (praktycznie tylko 100). Poza tym aparat lubi przepalić niebo. Mało pixeli (3,2M) psuje obraz na dużym TV. Fotografuję głównie w manualu, turystyka piesza, góry, pejzaże. Czy ten aparat będzie godnym następcą mojego starego Canona. Może ktoś ma podobne doświadczenie i się nim podzieli. Pozdrawiam.
Po przesiadce odczujesz sporą różnicę. Ale skoro są to zdjęcia gór to może lepiej poszukać czegoś gdzie da sie filtry założyć np. Olympus XZ-1?
Po przesiadce odczujesz sporą różnicę. Ale skoro są to zdjęcia gór to może lepiej poszukać czegoś gdzie da sie filtry założyć np. Olympus XZ-1?
A w ex to niby nie można.
Witam wszystkich!
trochę mnie to zdegustowało bo trzeba przyznać ze aparat jest na prawde dobrze spasowany a tu taki 'babol';/W swoim patrzyłem i żadnych luzów tam nie ma, ani na boki ani też góra dół. Aparat kupiony ponad rok temu. Pójdź do sklepu i sprawdź inny egzemplasz.
Jakiego używacie AF pojedynczego czy multi AF ?
Witam. Zastanawiam się, głównie dzięki pozytywnym opiniom użytkowników tego forum, nad zakupem tego aparatu. Mam tylko kilka wątpliwości, które, jeżeli to możliwe proszę rozwiać. Otóż, do tej pory używam Canona S1IS. Aparat prawuje się dobrze. Jednak konstrukcja ma ładnych parę lat i kilka rzeczy zaczyna mi przeszkadzać: zbyt mały wyświetlacz (1,5", trudność w kadrowaniu), niskie ISO (praktycznie tylko 100). Poza tym aparat lubi przepalić niebo. Mało pixeli (3,2M) psuje obraz na dużym TV. Fotografuję głównie w manualu, turystyka piesza, góry, pejzaże. Czy ten aparat będzie godnym następcą mojego starego Canona. Może ktoś ma podobne doświadczenie i się nim podzieli. Pozdrawiam.
Pierwszym cyfrowym aparatem jaki używałem był właśnie S1IS, później przyszedł czas na powrót to lustrzanki. Nie zawsze jednak chce mi się targać kilka kilogramów sprzętu i po przemyśleniach kupiłem EX1. Dobre światło zakres ogniskowych 24-72 dla 35mm (S1IS 38-380), metalowa obudowa, trochę brakuje optycznego lub jak w S1 elektronicznego wizjera. Tulejka do mocowania filtrów też na 52mm czyli jeśli masz jakieś filterki to spokojnie będzie je można wykorzystać. Różnica w obrazku jest zauważalna, choć ja z mojego S1 robiłem odbitki A4. W EX1 masz dodatkowo RAW-y i ISO dużo lepsze.
Krótko - warto zamienić.
Mam jeszcze jedno pytanko do posiadaczy EX-1.Czy można całkowicie wyłączyć funkcję OIS?u mnie kiedy wyłącze ją w menu dalej słychać w okolicach obiektywu jego pracę.Czy to normalne?wolałbym sobie tę funkcję całkowicie wyłaczyć ponieważ zależy mi na najdłuższej pracy na baterii i troche mnie to wkurza,że pomimo wyłaczenia OIS ciągle słychac ten charakterystyczny szum.
Ciekawe. U mnie w Ex nigdy nic nie szumi. Czyli co mam walniętą funkcję redukcji drgań ? Wyłączenie masz w menu.
PS
ale byłem pewniak co do szumienia :). Zamknąłem się w najcichszym pokoju i przyłożyłem uch do aparatu. Faktycznie szumi i to bez względu na wyłączenie / włączenie funkcji redukcji. Najbardziej słyszę szumienie od strony wyświetlacza.
No własnie wyłączyłem w zaproponowany w podany przez Ciebie sposób i dalej słychać ten szum.Tak naprawdę trzeba sprzęt przyłożyć do ucha i wtedy można to usłyszeć przynajmniej u mnie.Troche kiszka bo FW mam niby najnowszy;/
drsemen: mam kilka filtrów które kupiłem z S1IS. Do tego oczywiście tulejka. Niestety kupowałem to jako zupełny laik i kupiłem filtry niezbyt dobrej jakości (f-my King (?)). Chciałbym dokupić z nowym EX1 coś lepszej jakości. Co polecacie na 52mm? Mam na myśli polar, UV, jakiś szary (w góry ND4 wystarczy?) i połówkę. Swoja drogą w S1IS mocowanie tulejki jest na "bagnet". W sumie fajna sprawa, bo łatwo ściągnąć gdy trzeba zrobić coś "gołym" obiektywem. w EX1 jest chyba na gwint. W sumie miałem podobne wątpliwości (zoom, elektroniczny wizjer), ale skoro jesteś zadowolony, to chyba i ja będę.
dzieki za info motyl.U mnie tez słychac ten dzwiek w okolicy wyswietlacza.pewnie dlatego,ze mechanizm stabilizacji jest umieszczony z tyłu obiektywu.Miałem kiedys minoltę x1 z funkcją stabilizacji i wrecz identycznym 'szumieniem'.Co ciekawe działało to bardzo dobrze i mechanizm byl uruchamiany dopiero w momencie wcisniecia spustu do połowy.Troche mnie to dziwi,ze w ex-1 nie da się wyłączyc tej funkcji całkowicie.Chyba,ze szumi cos innego,chociaz nie bardzo widze taka mozliwosc;) pozdro
drsemen: mam kilka filtrów które kupiłem z S1IS. Do tego oczywiście tulejka. Niestety kupowałem to jako zupełny laik i kupiłem filtry niezbyt dobrej jakości (f-my King (?)). Chciałbym dokupić z nowym EX1 coś lepszej jakości. Co polecacie na 52mm? Mam na myśli polar, UV, jakiś szary (w góry ND4 wystarczy?) i połówkę. Swoja drogą w S1IS mocowanie tulejki jest na "bagnet". W sumie fajna sprawa, bo łatwo ściągnąć gdy trzeba zrobić coś "gołym" obiektywem. w EX1 jest chyba na gwint. W sumie miałem podobne wątpliwości (zoom, elektroniczny wizjer), ale skoro jesteś zadowolony, to chyba i ja będę.
Nie znam się na filtrach, ja kupowałem Marumi albo Hoya (tylko nie ta zielona seria G). Czy w góry ND4 wystarczy nie wiem ale obawiam się, że może być do EX1 trochę mało tym czas 1/1500s. przysłonę można domknąć na 24mm do f6.7, na 72mm do f6.9 (w S1 było 1/2000s. f8).
Mam tego marumi ND4 ale nie byłem z tym zestawem w górach, może w połączeniu z polarem da radę.:wink:
......Troche mnie to dziwi,ze w ex-1 nie da się wyłączyc tej funkcji całkowicie.Chyba,ze szumi cos innego,chociaz nie bardzo widze taka mozliwosc;) pozdro
Myślę, że nie ma co dumać. Sprzęt całkiem fajny, Robi b.dobre jakościowo foty i to najważniejsze. Waga mała, sterowanie full manual jeżeli ktoś potrzebuje itp. Pewnie mógłby być lepszy ale................. :) Pozdrawiam
Czy jest jakaś różnica w opcjach pomiędzy Adobe Camera Raw a Lightroom ? Czy w obu wtyczkach można osiągnąć takie same rezultaty ?
Witam. Niedawno zacząłem przygodę z RAWami oraz programem Samsung Raw Converter 3. Mam pytanie odnośnie szerokiego kąta. Otóż zdjęcia robione aparatem są rozdzielczości 3648x2048 a po otwożeniu przez SRC3 ten odrazu przerabia je na 3778x2866. Czy jest gdzieś w tym programie opcja aby zdjęcia pozostawały w pierwotnym rozmiarze bo szukam i nie mogę znaleźć. Z góry dzięki za pomoc
I ja jeszcze dopytam: czy orientuje się ktoś z was, czy bateria, którą ma ex1, jest nowego typu i nie ma pamięci naładowania, stanu baterii? To znaczy, czy podczas zrzucania zdjęć na komputer, aparat nie ładuje się.
Jeśli tak, to trochę lipa, bo skraca się żywotność baterii (ilość cykli ładowania).
piotrek2m
15-10-2012, 17:22
I ja jeszcze dopytam: czy orientuje się ktoś z was, czy bateria, którą ma ex1, jest nowego typu i nie ma pamięci naładowania, stanu baterii? To znaczy, czy podczas zrzucania zdjęć na komputer, aparat nie ładuje się.
Jeśli tak, to trochę lipa, bo skraca się żywotność baterii (ilość cykli ładowania).
Instrukcja podaje,że po podłączeniu kablem USB do kompa bateria jest ładowana.
Mnie to nie przeszkadza,zawsze używam czytnika kart:)
piotrek2m
15-10-2012, 17:39
Witam. Niedawno zacząłem przygodę z RAWami oraz programem Samsung Raw Converter 3. Mam pytanie odnośnie szerokiego kąta. Otóż zdjęcia robione aparatem są rozdzielczości 3648x2048 a po otwożeniu przez SRC3 ten odrazu przerabia je na 3778x2866. Czy jest gdzieś w tym programie opcja aby zdjęcia pozostawały w pierwotnym rozmiarze bo szukam i nie mogę znaleźć. Z góry dzięki za pomoc
Właśnie zdjęcia 3778x2866 są w pierwotnym rozmiarze i pokazują cały i surowy zarejestrowany plik.
Wielkość np.3648x2048 jest zapisywana jako JPEG więc stratnie.Taka jest przewaga RAWów,że nie tracimy informacji o całym zdjęciu i możemy podczas wywoływania Rawów odzyskać to co straciliśmy podczas kompresji jpeg.
Ale może w programie Samsunga jest gdzieś zaszyte rozwiązanie Twojego problemu :)
piotrek2m
15-10-2012, 18:25
Witam. Niedawno zacząłem przygodę z RAWami oraz programem Samsung Raw Converter 3. Mam pytanie odnośnie szerokiego kąta.
I jeszcze jedno... Szeroki kąt nie ma nic wspólnego z rozdzielczością zdjęcia.Szeroki kąt dotyczy ogniskowej obiektywu,np. ogniskowa 24mm to szeroki kąt,50mm standard a 72mm umiarkowane tele
Pozdrawiam :)
piotrek2m
15-10-2012, 20:11
Jakiego używacie AF pojedynczego czy multi AF ?
Multi AF jakby sam decyduje gdzie ma być ustawiona ostrość,przy pojedyńczym AF my decydujemy.
Ja zazwyczaj korzystam z wyboru AF.Bez przekadrowywania wybieram pole ostrości,oczywiście w statycznych sytuacjach :)
A odp ktoś co do tego czy Lightroom różni się czymś od Adobe Camera Raw oprócz wyglądu ??
piotrek2m
25-10-2012, 17:39
A odp ktoś co do tego czy Lightroom różni się czymś od Adobe Camera Raw oprócz wyglądu ??
Adobe Camera Raw to darmowe rozszerzenie (plug-in) przeznaczone dla programu Adobe Photoshop.
Zainstaluj sobie nawet triala PSa i LRa i sam sprawdzisz,który ci bardziej odpowiada.
Osobiście używam darmowego Raw Therapee do wywoływania rawów z EX1
Lightroom to przede wszystkim zarządzanie zdjęciami, praca na wielu plikach. Pracujesz na załóżmy całym folderze, później cały ten folder na raz eksportujesz (zapisujesz) na dysk. W PSowym ACRze musisz zapisać każdy plik osobno, a to znacznie więcej pracy.
Wymieniłem dzisiaj EX1 na EX2f jeśli macie pytania proszę pisać.
Wymieniłem dzisiaj EX1 na EX2f jeśli macie pytania proszę pisać.
Napisz proszę jakie wrażenia!
Jaka jest maksymalna użyteczna czułość twym zdaniem (dla mnie w EX1 to 400iso)
Wrażenia z jakości wykonania- powaliły mnie. EX1 był niezle wykonany ale EX2 doskonale. Żadnych luzów wszystko spasowane i chodzi z odpowiednim oporem. Iso użyteczne to też kwestia preferencji użytkownika przy f1,4 i stabilizacji i 24 mm rzadkością będzie przekroczenie iso 200. Moim zdaniem akceptowalne jest iso 800. 1600 w awaryjnych sytuacjach 3200 już bardzo odbiega od 1600. Aparat całkowicie metalowy poza obudowa LCD mniej toporny w kształtach niż EX1. Filmy na bardzo wysokim poziomie z możliwością używania różnych filtrów.
I cała masa fajerwerków których nigdy nie uzywam- wifi, ramki, efekty, filtry, panoramy, nakładanie łączenie zdjęć.
W porównaniu z EX1 kluczowe zmiany dla fotografa to: f1,4, czas 1/2000 filtr ND użyteczne iso 800. Filmy full HD
Witam, czy autofokus jest tak samo żwawy jak w EX1 i coś o filtrze szarym... EX1 oddałem synowi, też mi się podobał.
Teraz zastanawiam się nad EX2. Jestem też ciekawy czy można się pobawić namiastką głębi ostrości przy tej wielkości
matrycy?
Pozdrawiam
[QUOTE=Frank60;2952717..... Jestem też ciekawy czy można się pobawić namiastką głębi ostrości przy tej wielkości
matrycy?
Pozdrawiam[/QUOTE]
https://picasaweb.google.com/111837667327221520494/JesienneKolorki#
inny aparat, ale matryca tej samej wielkości
Nie myślę o fotkach makro, bardziej o jakimś portreciku.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198083
AF bardzo zwawy chyba szybszy niz w EX1 ciezko to ocenic- nie sprawia zadnych problemow nawet w calkowitych ciemnosciach z lampa AF ustawia w punkt. GO w portrecie nie bedzie jak z APSc ale jesli kadr to popiersie tlo mozna minimalnie rozmyc by wydobyc postac. A przy macro to trzeba przymykac nawet. Filtr sciemnia konkretnie kadr ND4 chyba. Wlanczanie wylanczanie jak wiekszosc innych podstawowych ustawien dostepne na w menu Fn.
Bateria i ladaworka jest inna niz w EX1 przynajmniej kabel ladowarki ale tulejka i konwerter pasuje od EX1.
Minimalny czas migawki 1/2000s ale gdy przymkniemy przyslone do f3/9 mamy do dyspozycji czas 1/4000s.
AF, jest OK. W każdym razie na co dzień robię zdjęcia głownie F100 i ustawianie ostrości przez EX2 nie jest dla mnie irytujące.
http://tomzych.com/pictures/forum/foto/sam_0150.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/foto/sam_0150.jpg)
http://tomzych.com/pictures/forum/foto/sam_0152.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/foto/sam_0152.jpg)
Co do zabawy GO, to MZ należy zapomnieć o sensownych rezultatach w innych dziedzinach niż makro.
Problemem jest praca pod światło.
http://tomzych.com/pictures/forum/foto/sam_0136.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/foto/sam_0136.jpg)
Oraz dystorsja na szerokim kącie.
http://tomzych.com/pictures/forum/foto/sam_0119.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/foto/sam_0119.jpg)
Ogólnie jako fotonotatnik, który nic nie waży i zawsze można mieć w kieszeni, to aparat się sprawdza. Ja muszę się przestawić do kadrowania na zombie, co w połączeniu z tym, że w słońcu, na wyświetlaczu mało co widać może trochę potrwać. Nałożyłem co prawda folię antyodblaskową z MM, ale jest kiepska. Mocno rozszczepia światło, które wychodzi z wyświetlacza i cały ten AMOLED traci swój urok. Zamówiłem jednak folię, która mam na ekranie tabletu i to powinno pomóc. Możliwe też, że skończy się na zakupie wizjera, tylko kurde gdzie?
Problemem jest tryb RAW, a właściwie, to że plik zajmuje 30 MB i długo się zapisuje nawet na Sandisku Extreme, ale krócej niż na Ultra, także lepiej kupić szybszą kartę. Problemem jest także to, że nic go nie czyta oprócz oprogramowania Samsunga. Oprogramowanie Samsunga, czyli SilkyPics jest natomiast tak tragicznie wolne, że myśl o wywołaniu nim więcej niż dwóch zdjec automatycznie odrzuca mnie od kompa.
Sprawę załatwiam konwersją do DNG, ale wtedy nie są automatycznie usuwane sprawy związane z winietą lub dystorsją. Na 24 mm, to co dostaje się jako surówkę z aparatu ciężko nawet nazwać winietą, choć fanboye 35/1.8 na FX pewnie nie będą widzieli w tym nic dziwnego.
http://tomzych.com/pictures/forum/foto/sam_0103.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/foto/sam_0103.jpg)
Wysokiego ISO nie testowałem, mam ustawione Auto ISO, a wtedy aparat sam ogranicza się i nie wychodzi ponad 400, co jak dla mnie jest OK.
Tak samo jak nie testowałem tego filtra ND, bo aparat ma 1/4000 s, wystarczy tylko przymknąć szkło do ok. f/4.
Co do budowy, to jest OK, ale obiektyw trochę luzu ma. Sprawdzałem jednak na EX2 w MM i EX1 kolegi i jest bardzo podobnie, znaczy ten model tak ma.
Pokrowiec mam oryginalny skórzany, dostałem jako prezent przy zakupie aparatu, pasek przepiąłem z analogowego kompakta, bo wystarczy smycz na nadgarstek. Nie ma sensu stosować paska na szyję.
Kupiłem go jako backup do F100 na wyjazdy i jako everyday camera, jak na razie jestem zadowolony.
to EX1 na 24mm nie ma takiej winiety, oczywiście mówię o RAW i wywoływaniu w LR bez usuwania wad optycznych. Aaaa przypomniało mi się, że ja robię w proporcjach 3:2 i tak wywołuję więc to może mieć też wpływ.
Jak też ustawiłem 3:2 i jak obetnę ręcznie do tych proporcji to winiety nie ma, ale RAW to RAW i wywoływarka bez wgranego profilu apartu, pokaże po prostu zrzut z matrycy. Co ciekawe faststone w przypadku DNG pokazuje że obraz ma 12,4 MPix, ale ACR w PSE 8 po otwarciu takiego DNG pokazuje okrągłe 12 MPix. Jak otwieram programem od Samsunga, to przycina, prostuje i usuwa winietę z automatu.
Zainstalowałem najnowszy RawTherapee, ale nie łyka. Mam C1P w wersji 6, co je za darmochę dawali i też nie łyka.
LR widzi rawa w proporcjach takich jak ustawię czyli 3:2, ale jak tak zapisanego rawa otworzę w programie samsunga (ale to syf ten program) to mam 4:3
EX1 jest na rynku ponad dwa lata, to i zdążyli profile stworzyć do wszystkich wywoływarek, EX2 jest jakoś od wakacji chyba dopiero, to nie dziwota, że aparat nie ma wsparcia. Zwłaszcza, że Samsung na polskim rynku nie promuje się chyba w ogóle jeżeli chodzi o sprzęt foto. Żebym wiedział, że aż taka kicha jest, to bym chyba ten wizjer kupił na miejscu.
W RT próbowałem potraktować fotosa profilem z EX1, ale ze znikomym skutkiem.
A jak wam dlugo laduje sie bateria? Czy swiatelko przy ladawaniu co jakis czas mruga? W instrukcji napisali ze jak swieci na czerwono to sie laduje a jak mruga to blad- jaki blad?
A jak wam dlugo laduje sie bateria? Czy swiatelko przy ladawaniu co jakis czas mruga? W instrukcji napisali ze jak swieci na czerwono to sie laduje a jak mruga to blad- jaki blad?
Ładuje się jakieś 4h, a czy coś mruga? Nie wiem, nie przyglądam się.
4h spoko czyli wszystko ok u mnie podobnie= dlugo
Za 40 PLNów można kupić na RPA oryginalny aku. Za 50 PLNów na ebayu widziałem oryginalną ładowarkę. Choć ja na razie ładuję przez aparat.
Czy ktoś miał doświadczenia własnooczne z wizjerem OVF1? Z tego co widzę na zdjęciach w sieci napisane jest tam 24 mm, czyli mam rozumieć, że ma tylko jedną ogniskową?
Co z pozostałymi wartościami ogniskowych, ramki jakieś czy na czuja?
Mam pytanie o tryb ręcznego ustawiania ostrości w EX1- jak to działa? - nie bawiłem się kompaktem który miałby taką funkcję, a zależy mi aby w aparacie było coś takiego. Za jakiś krótki opis sterowania tym byłbym wdzięczny
W trybie manual, priorytet przysłony/migawki wciskasz na tym kółku sterującym w doł (znaczek macro/kwiatka) i wybierasz po prawej MF (manual focus) Włączy ci się małe kółeczko z podglądem i kręcąc tarczą albo wciskając lewo/prawo ustawiasz ostrość od macro do nieskończoności.
Na jakiej przysłonie wychodzą najostrzejsze zdjęcia ? Z tego co wyczytałem to podobno na f4.
Michał M
13-11-2012, 14:23
Na jakiej przysłonie wychodzą najostrzejsze zdjęcia ? Z tego co wyczytałem to podobno na f4.
http://www.optyczne.pl/134.4-Test_aparatu-Samsung_EX1_Optyka.html
Czyli zależy od ogniskowej. Ale jak widać na szerokim końcu można walić śmiało na pełnym otworze.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img824.imageshack.us/img824/4070/wand1more.jpg)
nie jest to jpeg, ale ex1 do jpegow sie chyba nie nadaja za bardzo.
Do tego dochodzi tele, które moim zdaniem do krajobrazu w ogóle sie nie nadaje. Straszne mydło.
Choć na poniższym zdjęciu tego nie widać. Ale także IS wyostrza fotki.
źródło (http://img31.imageshack.us/img31/3719/rowerxx.jpg)
72mm @2.4
Tele się nie nadaje? U mnie jest ostro w całym zakresie zooma i przysłon od pełnej dziury do f/4, potem już mięknie więc najlepiej walić na pełnej dziurze.
Dwa przykłady:
źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/TEMP/DSC_0022m.jpg)
i full size:
http://komeko.strefa.pl/FOTO/TEMP/DSC_0022.jpg
i drugi:
źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/TEMP/SAM_0011m.jpg)
i full size:
http://komeko.strefa.pl/FOTO/TEMP/SAM_0011.jpg
Chociaż na dużych wartościach przysłony jest duża głębia ostrości i wtedy zdjęcia powinny być najostrzejsze.
Chociaż na dużych wartościach przysłony jest duża głębia ostrości i wtedy zdjęcia powinny być najostrzejsze.
To jest mała matryca więc i tak już jest ogromna głębia nawet na pełnej dziurze, tylko w bardzo bliskich odległościach widać wpływ przymykania.
Kupiłem dziś kartę micro SD z San Diska 8GB class 10 i karta nie współpracuje z EX1 :/ zdjęcie się zapisuje w nieskończoność i zawiesza się aparat :/ Za to w starym aparaciku Samsung ES73 i telefonie Galaxy Gio karta śmiga pięknie :(
Sformatuj, może się poprawi.
Formatowałem i w aparacie i na kompie i dalej to samo po wykonaniu zdjęcia mam podgląd live view w aparacie ale dioda miga i zapisuje zdjęcie w nieskończoność. A po wejściu do galerii pisze przetwarzanie i też bez końca. Mam ją teraz w telefonie i śmiga szybciutko.
Michał M
16-11-2012, 22:38
No najlepiej kupować zwykłe SD albo sdhc. W końcu nie jest napisane, ze EX1 wspołpracuje z mSD.
A sprawdzałeś inną kartę w aparacie? Może to wina aparatu? Rozumiem, że microSD używasz przez jakąś przejściówkę. Może ona coś nie teges? I czemu nie używasz po prostu miniSD?
Normalnie w moim EX1 siedzi SD 8GB class 4 a poprzednio miałem micro SD 4gb class 4 ale one są wolne więc chciałem coś szybszego i wybrałem tego SandDiska.
Ale po co Ci microSD? Nie lepiej było kupić SD? Byłoby szybciej i taniej.
Bo za 30 zł była wersja class 10 a 8GB w wersji SD class 10 kosztuje 50zł. 20zł różnicy to wolałem ta microSD bo nigdy wcześniej w tym aparacie microSD nie robiła psikusów.
Cóż, nie wiem gdzie to kupowałeś ale za 30 zł to masz na alle 8GB CL10 do wyboru i koloru: GoodRam, Toshiba, AData, Kingston, Sandisk.
Ja nie korzystam z Allegro. No nic przynajmniej telefon chodzi mi teraz znacznie szybciej a w grudniu kupie już normalną SD class 10.
Ja takie rzeczy to zawsze na alle lub w jakimś sklepie internetowym. Wersje Pro GoodRam 8GB CL10 to dostaniesz już za 15 zł. Może warto rozważyć w przyszłości?
Lapisturela
16-11-2012, 23:45
przed chwila wyslalam posta i gdzies zniknal...
jeszcze raz.
potrzebuje pomocy!
mam od kilku tygodni samsunga ex1. do tej pory dzialalo wszystko znakomicie. wczoraj przestalo - nie mage wyswietlic zdjec w komputerze. podlaczam aparat do laptopa, laptop go rozpoznaje (widac go w "urzadzenia i drukarki" ale nie pokazuje go jako dysku zewnetrznego, ktorego zawartosc da sie przejrzec. to intell-cos, co sie wczesniej wlaczalo, tez sie nie wlacza. zupelnie nie mam dostepu do zjec z aparatu. klikam w laptopie na "komputer" i widze moj dysk C i D a podlaczonego samsunga nie widze. Bylam pewna ze mi sie popsul aparat, ale przed chwila podlaczylam go do starego laptopa i tu dziala bez zarzutu. co robic? Mam windows 7 pro. nic w laptopie nie zmienialam od poprzedniego razu, kiedy wszystko dzialalo. co sie popsulo i jak to zreperowac? Ma ktos jakis pomysl? Pomozcie prosze!
A może masz w laptopie czytnik kart? Wtedy wystarczy wyjąć kartę z aparatu i włożyć do czytnika i powinna się pojawić jako dysk.
Lapisturela
17-11-2012, 02:06
A może masz w laptopie czytnik kart? Wtedy wystarczy wyjąć kartę z aparatu i włożyć do czytnika i powinna się pojawić jako dysk.
masz racje, tak zadzialalo. wlozylam karte do laptopa i zdjecia sa uratowane. dzieki! ale na codzien chcialabym znow moc podlaczac aparat do laptopa. tak za kazdym razem wyjmowac karte i przekladac? robicie tak? zyc z tym moge, ale jesli ktos wie co zrobic, zeby aparat znow zaczal wspolpracowac z laptopem, prosze o wskazowki.
Podejrzewam, że większość w ten sposób przegrywa tym bardziej, że czasem nagra się więcej kart niż jedną i przegrywanie przez aparat byłoby męczące. Poza tym na ogół w ten sposób jest szybciej. Niektórzy używają specjalnych czytników. A to, że na komputerze przestał Ci wyskakiwać program do zgrywania zdjęć to wina programu - musisz poszukać w opcjach.
Ja też wyciągam kartę zawsze w celu skopiowania zdjęć. A druga rzecz, że baterii nie katujesz ładowaniem.
ale jesli ktos wie co zrobic, zeby aparat znow zaczal wspolpracowac z laptopem, prosze o wskazowki.
Mój EX1 zaczął zachowywać się tak samo, tzn. komputer widział go raz jako nieznane urządzenie, innym razem niby rozpoznawał, ale za chwilę były problemy ze zgrywaniem. Winny okazał się samsungowy kabel, a dokładniej wtyczka od strony aparatu, w której jeden z pinów oderwał się od ścieżki (to nie jest tylko sam wtyk, trochę elektroniki na płytce tam siedzi) i zależnie od tego, w którą stronę był wygięty kabel przy wtyczce, czasem kontaktowało. Przylutowałem, było ok, potem znów zaczęło nawalać, również z ładowaniem zaczęły być problemy. Tym razem moje usiłowania naprawy nie poskutkowały. Nie interesowałem się zakupem nowego kabla, być może Samsung to sprzedaje. Zresztą, skoro naprawa kabla nic nie dała, to może również coś padło w aparacie? Dokupiłem więc drugi akumulator i ładowarkę, a zdjęcia zgrywam przez czytnik. Jest w tym pułapka: aparat ma wewnętrzną pamięć, w której zmieści się pewna liczba zdjęć, więc jeśli zapomnę włożyć kartę, zdjęcia da się robić, ale potem nie ma jak ich zgrać :-)
piotrek2m
18-11-2012, 12:35
Kupiłem dziś kartę micro SD z San Diska 8GB class 10 i karta nie współpracuje z EX1 :/ zdjęcie się zapisuje w nieskończoność i zawiesza się aparat :/ Za to w starym aparaciku Samsung ES73 i telefonie Galaxy Gio karta śmiga pięknie :(
W specyfikacja aparatu producent podaje,że EX1 działa z kartami SD (do 4GB) lub SDHC (do 8GB) a nie mikroSD lub mikroSDHC.
W instrukcji obsługi str.110 i str.122
Pozdrawiam:)
piotrek2m
18-11-2012, 12:50
przed chwila wyslalam posta i gdzies zniknal...
jeszcze raz.
potrzebuje pomocy!
mam od kilku tygodni samsunga ex1. do tej pory dzialalo wszystko znakomicie. wczoraj przestalo - nie mage wyswietlic zdjec w komputerze. podlaczam aparat do laptopa, laptop go rozpoznaje (widac go w "urzadzenia i drukarki" ale nie pokazuje go jako dysku zewnetrznego, ktorego zawartosc da sie przejrzec. to intell-cos, co sie wczesniej wlaczalo, tez sie nie wlacza. zupelnie nie mam dostepu do zjec z aparatu. klikam w laptopie na "komputer" i widze moj dysk C i D a podlaczonego samsunga nie widze. Bylam pewna ze mi sie popsul aparat, ale przed chwila podlaczylam go do starego laptopa i tu dziala bez zarzutu. co robic? Mam windows 7 pro. nic w laptopie nie zmienialam od poprzedniego razu, kiedy wszystko dzialalo. co sie popsulo i jak to zreperowac? Ma ktos jakis pomysl? Pomozcie prosze!
Dla dpbra akumalatorka nie warto podłączać aparatu przez USB do kompa.
Aku jest wtedy doładowywany,co może być dla niego niekorzystne.
Z doświadczenia wiem,że każdy akumulator dłużej służy gdy jest ładowany optymalnie,czyli rozładować a potem ładować do pełna.
Koszt czytnika kart SD to kilkanaście zeta(czasami można dostać w gratisie z kartą SD)
Ja mam czytnik kart fabrycznie w laptopie i szybciej jest mi wyjąć kartę z aparatu i włożyć do laptopa ,niż podłączać kablem do kompa
Zresztą udowodniono naukowo,że gdy potrzebujesz kabla USD,to zazwyczaj znika on znienacka :)
piotrek2m
18-11-2012, 13:50
A tutaj fotka naszego domowego pieszczocha
Aparat: SAMSUNG; Model: EX1; Przysłona: f/2,3; Czas ekspozycji: 1/8 s; ISO: 400; Ogniskowa: 14.3 mm
Wywołane z RAWa przez LR
źródło (http://i3.fmix.pl/fmi658/42a2f674000c6678508ebdbb)
Lapisturela
18-11-2012, 14:16
Diekuje zbiorczo wszystkim, ktorzy odpowiedzieli na moje pytanie dot. laptopa ktory zaprzestal pokazywac EX1 jako urzadzenie pamieci masowej. Mam w laptopie wbudowany czytnik kart, wiec bede robic jak kazecie, i przestaje zawracac sobie glowe tym problemem :-)
PS. Piotrek2m - ja chce tego kota!!!!!!!!!!!!!!!
piotrek2m
18-11-2012, 16:32
PS. Piotrek2m - ja chce tego kota!!!!!!!!!!!!!!!
Niestety,ma już zajęte wszystkie terminy na sesje fotograficzne do końca przyszłego roku ;)
firtiris
21-11-2012, 00:24
dawno mnie tu nie było :)
aparat daje radę a to przykład z wakacji https://www.dropbox.com/sh/muiqztdkpp13m1a/-T5XsRYfUP
piszcie co sądzicie
No właśnie- czy kolega może powiedzieć jak ten aparat sprawuje się w silnym słońcu? Jestem już prawie zdecydowany, ale doszły mnie słuchy o tym, że ma tendencje do prześwietlania zdjęć (chodzi mi o tryb auto lub tematyczny, w ustawieniach głębiej grzebać nie lubię)?
Bo mam w tej chwili Nikona P300 i on w Grecji poległ- nawet przy drobnych korektach ustawień, przy intensywnym słońcu, zdjęcia jakieś takie mdłe... A szukam uniwersalnego pstrykacza dla amatora, który dopiero planuje głębiej pobawić się w fotografię...
I zastanawiam się między Nikonem J1 a Samsungiem EX2F (dwa zupełnie różne aparaty, ale ten pierwszy w tej chwili kosztuje naprawdę dobre pieniądze). Bo ta światłosiła mojego Nikona trochę mnie po ostatnich wakacjach zniechęciła... :)
Jak masz tyle kasy czyli pewnie z te 2 tysiaki to lepiej brać coś z mikro 4/3 jak ten Nikon albo pomyśl nad jakimś Nexem z Sony.
No właśnie- czy kolega może powiedzieć jak ten aparat sprawuje się w silnym słońcu? Jestem już prawie zdecydowany, ale doszły mnie słuchy o tym, że ma tendencje do prześwietlania zdjęć (chodzi mi o tryb auto lub tematyczny, w ustawieniach głębiej grzebać nie lubię)?
Bo mam w tej chwili Nikona P300 i on w Grecji poległ- nawet przy drobnych korektach ustawień, przy intensywnym słońcu, zdjęcia jakieś takie mdłe... A szukam uniwersalnego pstrykacza dla amatora, który dopiero planuje głębiej pobawić się w fotografię...
I zastanawiam się między Nikonem J1 a Samsungiem EX2F (dwa zupełnie różne aparaty, ale ten pierwszy w tej chwili kosztuje naprawdę dobre pieniądze). Bo ta światłosiła mojego Nikona trochę mnie po ostatnich wakacjach zniechęciła... :)
EX1 czy 2 to aparaty dla świadomych użytkowników. Jeśli używasz tylko auto itp. odpuść sobie bo będziesz potem na łamach tego forum pisał jaki to badziejski aparat :) Pomyśl o czymś w stylu Lumix TZ 20 itp.
Ja dziś bardzo świadomie w swoim EX2 wyłączyłem format raw. Jak już pojawią się jakieś normalne wołarki, które łykają raw z tego aparatu, to być może wrócę. Choć kilka sekund oczekiwania, aż aparat raczy zapisać plik na karcie, tez nie jest tym co lubię.
Jak masz tyle kasy czyli pewnie z te 2 tysiaki to lepiej brać coś z mikro 4/3 jak ten Nikon albo pomyśl nad jakimś Nexem z Sony.
Generalnie miotam się z myślami. Mogę wydać do 2000 zł, ale wiadomo- jak mniej, to jeszcze lepiej :)
Z jednej strony chcę coś uniwersalnego (jeśli bezlusterkowiec to raczej pozostanę przy kitowych obiektywach), albo bardziej wypasiony kompakt. Zależało mi na dość jasnej matrycy, bo rozpoczynając swoją przygodę z foto chcę trochę poeksperymentować z małą GO.
Rozważam różne opcje:
Sony NEX F3- generalnie w miarę wysoka półka, duża matryca, odchylany wyświetlacz- dla mnie duża zaleta, bo często z wybranką podróżujemy w miejsca, gdzie jedyną sensowną opcją na wspólny portret jest zdjęcie z ręki.
Samsung EX2F- mały, kompaktowy, odchylany wyświetlacz, spora światłosiła da nowe możliwości (mała GO). Niepokoją mnie jedynie opinie, iż aparat ma skłonności do prześwietlania zdjęć. Ktoś może to potwierdzić?
Panasonic GF3- stosunek jakość/cena.
Czy koledzy mogliby mi coś doradzić? Generalnie chcę kupić aparat, którym będę mógł również pobawić się w coś więcej, niż zwykła fotka w trybie auto :) A lustrzanki, ze względu na wymiary, odpadają.
Skoro jednak chcesz się wgłębić w tryb PASM a nie tylko auto wiec o prześwietlenia nie ma się co martwić. Nie było ich w EX1 i nie ma ich w EX2 ten drugi ma filtr szary jeśli problemem miałby być jasny obiektyw. Jeśli chodzi o małe GO na cuda nie licz matryca jest mała w porównaniu z lustrem. Dla jednych to zaleta dla innych wada zależy co fotografujesz.
Jeśli chodzi o bezlusterkowce + kit to GO będzie mniejsze ale z ciemnym szkłem musisz podbijać iso coś za coś. Cała kwestia co fotografujesz i w jakich warunkach oświetleniowych. Od tego należy zacząć. Na razie tego nie wiemy.
Piszesz, że chcesz poeksperymentować z GO ale nie napisałeś co będziesz fotografować a to też ważne. W takiej małej matrycy jak w aparatach EX 1 czy 2 to GO jedynie w trybie macro będzie zadowalająca chyba, że dasz 1,8/1,4 i na max zoomie będziesz fotografował. Też mnie zawsze fascynowała mała GO ale odkąd zrozumiałem, że do tego trzeba dużej matrycy i jasnego szkła to jakoś odeszło to na dalszy plan.
Jeśli chodzi o małą GO, to zależało mi na jej wykorzystaniu w portretach- w dobrych warunkach oświetleniowych. Generalnie zdecydowanie częściej aparat będzie wykorzystywany w przyzwoitych warunkach oświetleniowych, przy świetle dziennym (oczywiście inne okoliczności również, ale jednak dużo rzadziej).
Czy w dobrych warunkach oświetleniowych taki EX2F zrobi porównywane zdjęcie do NEX-F3? Bo w moim Nikonie P300, wystarczy że choćby minimalnie powiększę zdjęcie, i na LCD Full HD wychodzi sporo niedoskonałości, mimo iż warunki oświetleniowe były znakomite... To dlatego skłaniam się do czegoś z większą matrycą, bo to chyba w tym problem.
Moim zdaniem rozważania w temacie wyboru pomiędzy kompaktem i aparatem systemowym są bez sensu. jedyne co łączy te aparaty, to niewielkie rozmiary, z tą różnicą, że kompakt ma zawsze takie, a EVIL, może mieć takie.
W W EX należy zapomnieć o zabawie GO w innej dziedzinie niż makro.
Ja wybrałem ten aparat, ze względu na małe rozmiary, można go zawsze mieć przy sobie oraz po to by nie budować od nowa kolejnego systemu.
Jeśli dobre światło i do portretów chcesz mieć rozmyte tło w EX2 jest mały blur osiągalny daleko mu jednak do aparatu z matryca APSC. Jeśli natomiast mowa o jakości obrazu to jeśli do lustrzanki czy aparatu systemowego podczepisz byle jakie szkło nie licz na porażającą różnice w jakości obrazu.
firtiris
27-11-2012, 12:39
Ja dziś bardzo świadomie w swoim EX2 wyłączyłem format raw. Jak już pojawią się jakieś normalne wołarki, które łykają raw z tego aparatu, to być może wrócę. Choć kilka sekund oczekiwania, aż aparat raczy zapisać plik na karcie, tez nie jest tym co lubię.
a Lightroom 4 nie ruszy?
Żeby kupić LR4 najpierw musiałbym kupić W7, a to dla mnie niepotrzebne koszty. Poza tym wywoływarka musi mieć profile do tego aparatu, bo obiektyw, w EX2 nie jest najlepiej skorygowany. Wolę, żeby te korekty robił za mnie aparat. RAWa włączę jak się będę spodziewał problemów z późniejsza obróbką.
firtiris
27-11-2012, 12:46
a jak wrażenia ogólne? Chcę zamienić EX1 na 2.
Kilka postów wyżej opisałem, razem z przykładami w postaci fotosów.
firtiris
29-11-2012, 22:22
co to jest :
przy wyświetlaniu wersji softu w ex1 wciskając przycisk z trójkątem pojawia się current one card step
Dziś zakupiłem kartę SD i ta na szczęście już działa. Teraz RAWy zapisują się w mgnieniu oka.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/1571736a-2.jpg
źródło (http://static.scan.co.uk/images/products/1571736-a.jpg)
kamilmelon1
09-12-2012, 14:08
Witam
Jestem nowy na forum, więc proszę o niewielką wyrozumiałość. Proszę o poradę gdyż jestem szczęśliwym posiadaczem EX1 od kilku miesiecy i potrzebuję dobrać niedrogi dobry filtr + adapter ( ze względu na czas max migawki 1500) czy polarka czy jakiś szary ND, z góry dzieki za pomoc
Michał M
21-12-2012, 18:59
Mam już exa jedynkę półtora roku. Niedługo styknie mu 10 tys. cyknięć migawki, więc pomyślałem, że skrobnę małą recenzję na jego temat, ponieważ ciągle jest to bardzo dobry wybór jeśli chodzi o tzw. zaawansowane kompakty. Tym bardziej, że nowy ex2, pod względem generowanego obrazka postępu nie zrobił, a wg niektórych nawet zanotował krok w tył.
Na początek mechanika i budowa. Po za tym, że ma bardzo przystępny design, jest to bardzo solidny aparat. Sporo jeżdżę rowerem po wertepach. Zazwyczaj trzymam go w kieszeni spodni lub ortalionowej kurtki, bez futerału. Wstrząsów przyjmuje na pewno sporo. Mimo takiego traktowania, (dodatkowo kiedyś spadł mi z 70cm na dywan) działa jak nowy. Farba nie schodzi, nie licząc miejsc mechanicznych otarć. Pod względem budowy zatem, jest to bardzo dobry aparat, mogący śmiało towarzyszyć podczas solidniejszych wypraw (należy jednak pamiętać, że nie jest wodoodporny).
O optyce się nie będe rozpisywał, bo wiadomo jakie są zalety jasnego obiektywu, dzięki któremu przy braku wystarczającej ilości światła, nadal możemy używać niskiego ISO.
Generowana jakość zdjęć, jeśli chodzi o jpeg, daje wiele do życzenia, za to z rawów można śmiało komponować świetne ujęcia. Nie jest to jednak matryca aps-c, 10 krotnie mniejszy rozmiar ma swoje ograniczenia, (nie wspominam nawet o nie możliwości uzyskania niewielkiej głebi ostrości, choć jakąś nieostrość tła da się uzyskać przy portretach :) )
Nie wypowiem się na temat działania af-u podczas fotografowania dynamicznych scen, pod takich nie robię kompaktem. Kiedyś próbowałem strzelać foty hasającego psa i nie było dobrze.
Reasumując, jestem pozytywnie zaskoczony przede wszystkim budową i mechaniką. Zabieram go na kilkudniowe tripy i zawsze daje rade. Jakość zdjęć jak na kompakt bardzo przyzwoita. Takiej jak z np. nexa (na którego mam chrapkę ostatnio) klarowności się niestety nie uzyska.
Jest parę niedogodności, m.in. kiszeń na karte i baterię, po przymocowaniu stopki od statywu jest zablokowana. Bracketing można robić tylko w jpeg.
Ciekawostką jest, że dzięki opcjonalnej tulei, można użyć ex1 do niekarkołomnego digiscopingu.
Fotki z dzisiaj
źródło (http://img825.imageshack.us/img825/5559/zerkow1221.jpg)
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/918/zerkow2112.jpg)
wasilewk
21-12-2012, 19:05
Ten wątek śledzę od początku, bo szkoda mi mojego D700 na codzienne wycieczki rowerowe. Jednak zapytam: co myślisz (teoretycznie rzecz jasna) o Sony RX-1 ? Poza kasą, to chyba będzie w stanie generować dobry obrazek nawet w JPG ?
Pzdr.
Michał M
21-12-2012, 19:51
Rozumiem, że masz na myśli rx100? Widziałem go na żywo. Przede wszystkim jest bardzo mały. Co do jakości zdjęć, to jest to jeden z lepszych aparatów kompaktowych. Wg optycznych szumy niskie. Na pewno generuje lepsze jakościowo jpegi niż ex1, choć sony, jak wiadomo, nie słynie z super megaśnego algorytmu przetwarzania zdjęć, to rx100 im pod tym względem wyszedł.
http://www.optyczne.pl/193.5-Test_aparatu-Sony_DSC-RX100_Jako%C5%9B%C4%87_obrazu_JPEG.html
wasilewk
21-12-2012, 21:01
Ja myślałem o tym (http://store.sony.com/p/Sony-Cyber-shot-RX1-Full-Frame-35mm-Digital-Camera/en/p/DSCRX1/B).
Michał M
21-12-2012, 21:16
No gorszy niż z takiego nexa nie będzie :)
wasilewk
21-12-2012, 21:31
Nex to nie pełna klatka, więc Sony nie ma się czego obawiać.
stachmuszel
21-12-2012, 22:18
Ten wątek śledzę od początku, bo szkoda mi mojego D700 na codzienne wycieczki rowerowe. Jednak zapytam: co myślisz (teoretycznie rzecz jasna) o Sony RX-1 ? Poza kasą, to chyba będzie w stanie generować dobry obrazek nawet w JPG ?
Pzdr.
Szkoda Ci D700, a RX-1 nie będzie szkoda? Przecież on jest droższy niż D700?
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=197
jest juz test niestety EX2 zjechali na max :) a ja dalej zdjęcia robię i testami się nie przejmuję :D
wasilewk
22-12-2012, 19:47
Szkoda Ci D700, a RX-1 nie będzie szkoda? Przecież on jest droższy niż D700?
Ale RX-1 ma niewymienny obiektyw i 'do kieszeni' jest jak by produkowany. D700 jest raczej do reportażu
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif) stacjonarnego (w tym śluby itp.). RX-1 to taka większa 'małpka' z dobrą matrycą - cena tutaj (przy kupnie na raty) gra mniejszą rolę. Po co mam używać D700 w warunkach, do których (trzęsienie na rowerze) jest najmniej przewidziany ?
Pzdr.
Michał M
22-12-2012, 20:22
To jest jeden z takich aparatów, gdzie tylko stała ogniskowa może ograniczać.
wasilewk
22-12-2012, 20:24
To jest jeden z takich aparatów, gdzie tylko stała ogniskowa może ograniczać.
Chyba, że ktoś od dawna poluje na takie szkło w FX
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
Pzdr.
Michał M
22-12-2012, 20:26
Ano, można nim nawet kotlety be problemu robić.
wasilewk
22-12-2012, 20:29
Ano, można nim nawet kotlety be problemu robić.
Chyba, że takie 'sterowane', bo prędkością pewno nie zaskoczy...
Wydaje mi się, że wątek o RX-1 już istnieje, a zatem nie ma potrzeby dyskutować o nim w wątku o Samsungu.
Pytanko. Do EX1 podlanczałem niededykowana lampe poprzez wyzwalacz radiowy z centralnym kontaktem i dzialala w EX2 nie dziala. Hmm czy to kwestia ustawien czy ten aparat tak ma?
Pytanko. Do EX1 podlanczałem niededykowana lampe poprzez wyzwalacz radiowy z centralnym kontaktem i dzialala w EX2 nie dziala. Hmm czy to kwestia ustawien czy ten aparat tak ma?
O EX2 zapytaj w odpowiednim wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217637
Kilka zimowych pstryków bo nikt dawno nic nie dodawał :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8372317557_f1c092cf31_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8372317557/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8372247851_389a4ded8f_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8372247851/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8352679891_60dbe71201_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8352679891/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8353517532_4e2f7ef7d4_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8353517532/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8284447392_5dd98042dc_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8284447392/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8280677194_9ec5d321bd_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8280677194/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8272432706_12c7c36fcb_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8272432706/)
stachmuszel
13-01-2013, 10:19
Podobaja sie te fotki. Ogladajac takie prace czlowiek traci ochote dzwigania lustrzanek i calego majdanu.
wasilewk
13-01-2013, 10:53
No, właśnie: mnie troszkę rozczarowały - szczególnie w kwestii rozmycia. Aparat mi się podoba, nawet ten czas (1/500) mi wystarczy, ale to rozmycie... ...hm...
Jeżeli ci chodzi o bokeh to trochę przesadziłem z clarity przy wywoływaniu RAWów więc tak może dziwnie wyglądać.A co do aparatu to jestem mega zadowolony. Nawet gołe jpegi z aparatu są ok ( wyostrzenie +2, kontrast +2, nasycenie -1) a po wywołaniu dopiero nabierają uroku.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8287622815_bcfc04c4a4_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8287622815/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8288697266_3591e1df36_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8288697266/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8314810026_387f1a4ca8_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8314810026/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8271610303_abf4bc915f_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8271610303/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8271423123_0484150db7_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8271423123/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8236930241_4d2c173695_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8236930241/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8236096872_f77869dd9d_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8236096872/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8232332211_dfefff8533_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8232332211/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8233553808_840816fc23_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8233553808/)
stachmuszel
13-01-2013, 12:08
No, właśnie: mnie troszkę rozczarowały - szczególnie w kwestii rozmycia. Aparat mi się podoba, nawet ten czas (1/500) mi wystarczy, ale to rozmycie... ...hm...
Kurcza felek, to jest kompakt! Rozmycia szukajmy sobie w jasnych stalkach na FF, za niebotyczne pieniadze. Mnie sie podoba. Procesowane w LR?
wasilewk
13-01-2013, 12:17
Kurcza felek, to jest kompakt! Rozmycia szukajmy sobie w jasnych stalkach na FF, za niebotyczne pieniadze...
No, niby tak, ale ja chciałem go zabierać na wycieczki rowerowe zamiast D700...
stachmuszel
13-01-2013, 12:33
Zycie nie jest takie proste, cos za cos ;-)
No i co stoi na przeszkodzie?
Mały jest, zmieści się w kieszeni bojówek lub nawet w tylnej kieszonce koszulki rowerowej. Nie wspominając już o jakiekolwiek sakwie.
To już któryś Twój post o tym, jak to byś sobie chciał kupić mały aparat do wożenia rowerem. Nie oszukujmy się, nie kupisz, skończy się na marudzeniu na forum. Co chcesz na tych wycieczkach fotografować, że potrzeba Ci małej głębi, niskiego poziomu szumu na wysokim ISO czy jakości obrazka jaki oferuje D700? Może pora skończyć ze stawianiem D700 na ołtarzyk, jakby był wytworem samego boga. Z takim podejściem obawiam się, że nie zrobisz żadnego zdjęcia, bo złej baletnicy to i trampki przeszkadzają.
W obecnych czasach istnieją olbrzymie możliwości zakupu sprzętu, który ma właściwości zbliżone czy nawet lepsze od D700, a rozmiary i wagę dużo niższą. Jednak zamiast się ogarnąć z zakupem, to lepiej marudzić na forum.
wasilewk
13-01-2013, 12:48
No i co stoi na przeszkodzie?
Mały jest, zmieści się w kieszeni bojówek lub nawet w tylnej kieszonce koszulki rowerowej. Nie wspominając już o jakiekolwiek sakwie.
To już któryś Twój post o tym, jak to byś sobie chciał kupić mały aparat do wożenia rowerem. Nie oszukujmy się, nie kupisz, skończy się na marudzeniu na forum. Co chcesz na tych wycieczkach fotografować, że potrzeba Ci małej głębi, niskiego poziomu szumu na wysokim ISO czy jakości obrazka jaki oferuje D700? Może pora skończyć ze stawianiem D700 na ołtarzyk, jakby był wytworem samego boga. Z takim podejściem obawiam się, że nie zrobisz żadnego zdjęcia, bo złej baletnicy to i trampki przeszkadzają.
W obecnych czasach istnieją olbrzymie możliwości zakupu sprzętu, który ma właściwości zbliżone czy nawet lepsze od D700, a rozmiary i wagę dużo niższą. Jednak zamiast się ogarnąć z zakupem, to lepiej marudzić na forum.
Tak jest Panie Profesorze !
Ciężko jest zastąpić D700 czymś małym i lekkim, a tym bardziej, że gotówka przychodzi równie wolno jak decyzja. Już nawet chciałem wszystko sprzedać i pójść w RX1, ale trochę mi szkoda samolotów. Nawet EX2 mnie nie omamił. Do końca marca jeszcze trochę czasu mam...
Jeżeli EX1 ci nie pasuje to z EX2 będzie to samo bo to tylko jaśniejszy obiektyw, filtr ND oraz filmy HD a jakość zdjęć ta sama. Jak ci zależy na tym bokeh'u to kup jakiś mały aparat micro 4/3 + jasną stałkę i rozmiarowo będziesz miał tak jak kompakt.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8314839500_92f94f412f_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8314839500/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8284439578_fbf19a2fe5_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8284439578/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8284432704_9e8492ea1e_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8284432704/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8232660168_dc27fc6f07_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8232660168/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8184674806_46fa0088e1_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8184674806/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8093383214_9c9416c60b_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8093383214/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8201854029_577b406678_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8201854029/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/8085422704_49828ba0e3_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8085422704/)
wasilewk
13-01-2013, 14:03
Jeżeli EX1 ci nie pasuje to z EX2 będzie to samo bo to tylko jaśniejszy obiektyw, filtr ND oraz filmy HD a jakość zdjęć ta sama. Jak ci zależy na tym bokeh'u to kup jakiś mały aparat micro 4/3 + jasną stałkę i rozmiarowo będziesz miał tak jak kompakt.
W tej chwili skłaniam się do zakupu czegoś dodatkowo a nie wymiany D700. EX1 jest ok, żeby tylko troszkę większy ten obrazek w mm, bo rozdzielczość wystarcza.
MariuszJ
13-01-2013, 15:14
jak kompakt.
Nie chcę wyjść na czepialskiego, ale te zdjęcia (jeżeli to jeszcze zdjęcia) raczej niewiele wnoszą w temacie - chyba że mówimy o uzyskiwaniu efektów "gore", z absolutnie dowolnego źródła.
stachmuszel
13-01-2013, 17:58
Mariusz, takie czasy. Czy ktos powiedzlal, ze fotografia ma byc wiernym odzwierciedleniem rzeczywistosci? Kazdy ma swoj srodek wyrazu, wazne aby bylo przyjemne dla oka. W mojej ocenie, takie wlasnie jest.
Michał M
13-01-2013, 19:35
Mariusz, takie czasy. Czy ktos powiedzlal, ze fotografia ma byc wiernym odzwierciedleniem rzeczywistosci? Kazdy ma swoj srodek wyrazu, wazne aby bylo przyjemne dla oka. W mojej ocenie, takie wlasnie jest.
Nic dodać, nic ująć.
Tobie Mariusz pozytywne estetyczne wrażenia wywołują zdjęcia z fikuśnym rozmyciem ala fujinan, a koledze i innym podobają się kolorystycznie odbiegające od rzeczywistości zdjęcia Shortiego.
MariuszJ
13-01-2013, 21:30
Ale to nie ma nic do rzeczy czy komuś te zdjęcia się podobają czy nie.
Po prostu wkład przedmiotu z tematu wątku w ich ekspresję jest żaden. Równie dobrze mogły być z d800 jak i ajfona. To są demonstracje postprocesowej obróbki (ekstremalnej). I to je różni od moich zdjęć z fujiana, które wklejam w wątku gdzie są jak najbardziej na miejscu.
Robienie zdjęć ma sprawiać radość i jest to sposób wyrażania emocji. To jest właśnie fajne, że z pozoru nieciekawa rzecz czy jakieś miejsce mogą okazać się na zdjęciu bardzo interesujące przez ukazanie ich z innej perspektywy czy w innych barwach niż te rzeczywiste. Każdy ma inny styl i upodobania jak w fotografii tak i np. w modzie. Fotki robię od niedawna wiec nie prezentują jakichś super kadrów ale sprawia mi to przyjemność i jeśli komuś się spodoba to będzie mi bardzo miło a jak wiadomo krytyka też jest potrzebna żeby móc stać się lepszym.
MariuszJ
13-01-2013, 23:38
Mam wrażenie, że jakoś ostatnio mam kłopoty ze rozumieniem tego, co się do mnie mówi. Pewnie połączone z nierozumieniem tego, co mówię ja :)
Zamykam buzię i umykam w niesławie ;)
Czemu w niesławie od razu. Ja np. zawsze podziwiam twoje fotki w temacie o NEX5 i potem długo zbieram szczękę z podłogi.
Jeśli mozna to jedno ode mnie.
źródło (http://img41.imageshack.us/img41/4243/sam1243v.jpg)
Kilka zimowych pstryków bo nikt dawno nic nie dodawał :)
...
Fajnie, mogłeś napisać w tym poście, że wołane z RAWów.
Później ktoś zobaczy i nie będą takie mu prosto z EX1 wychodiły, będą jakieś pretensje.
Jeżeli ci chodzi o bokeh to trochę przesadziłem z clarity przy wywoływaniu RAWów więc tak może dziwnie wyglądać.A co do aparatu to jestem mega zadowolony. Nawet gołe jpegi z aparatu są ok ( wyostrzenie +2, kontrast +2, nasycenie -1) a po wywołaniu dopiero nabierają uroku.
...
Druga seria też nie jest JPGami z puszeczki, jak rozumiem.
Witam , świeżo zakupiłem EX-1 i świeżo się zarejestrowałem . Chciałbym się przywitać , jako nowy . Przed zakupem śledziłem ten rozwijający się wątek , miedzy innymi jego treść przeważyła , że zdecydowałem się na jego zakup . W najbliższych dniach opiszę swoje spostrzeżenia na temat aparatu , może będą również przydatne dla osób zainteresowanych zakupem . Pozdrawiam Radek .
A gdzie kupiłeś EX1 i za ile? Widziałem LX3 panasonica na allegro nowe po chyba 670 zł z 12 mc gwarancją. Też ciekawa oferta.
Ja zakupiłem w listopadzie w RTV Euro AGD , za 899 zł - zadzwoniłem na ogólny nr sklepu i zamówiłem sobie do sklepu w Kaliszu . Jestem z Ciechanowa i w tamtym roku nie mieliśmy jeszcze tego sklepu u siebie . Wybierałem się w listopadzie do Kalisza w innej sprawie . Od momentu zamówienia dostałem informacje po dwóch dniach , że aparat jest do odbioru w sklepie . W Ciechnowie w grudniu otworzyli nową ,, galerię ,, :-) i już mamy RTV Euro AGD pod nosem :-) . Nie wstawiałem jeszcze fotek na forum , nie bardzo wiem jak wrzucić zdjęcie z komputera , mam tylko pole do wstawienia adresu ze zdjęciem , więc próbuję jednym fotosem z dzisiejszego dnia . Jak wyjdzie coś nie tak to proszę o podpowiedź :-( .
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/de158f38cf1d7955-1.jpg
źródło (http://images7.fotosik.pl/5472/de158f38cf1d7955.jpg)
pRoPh3Cy
03-02-2013, 18:00
watek sie troche zakurzyl jakby juz wszyscy zapomnieli o tym aparacie. imho juz troche popsulem sobie oczy na watku o X-10, ale nie o tym mowa :)
Swojego EX-1 zakupilem jakos na wakacje 2011 roku.
Juz bardzo wiele zostalo powiedziane o tym aparacie i mimo tego, ze pojawil sie nastepca i bardzo zacne inne kompakty na ktore sie juz sepie powoli (Fujifilm X10) to nie mozna zapomniec o poczciwym EX-1, ktory naprawde dzielnie sie sprawowal przez ten czas i pewnie bedzie to robic nadal. Jakbym kupowal cos innego to i tak pewnie go sobie zostawie bo to zacny kompakt.
Przedewszystkim zachwycila mnie solidnosc tego aparatu i jego ergonomia. Odchylany ekran i jakosc obrazka tez oczywiscie.
Zachwycony tym watkiem i fotami, roznymi jeszcze wtedy wypowiedziami np. "...ze sprzedaje swoja lustrzanke..skoro ex wypluwa takie foty" itd. itd, kupilem go i jestem bardzo zadowolony, mimo tego iz na pewno wyciskam z niego nie wiecej niz 30% mozliwosci, bo skromny ze mnie fotoamator. Wtedy mialem chyba do wyboru jeszcze Panasa LX5 i canona G12, ale poszlo na samsunga.. i dobrze.
Przydalaby sie troche wieksza matryca, zeby pobawic sie juz troche GO i zeby te foty byly troche bogatsze w detale ale nie mozna miec wszystkiego xD
imho kolezanka byla troche zadziwiona w jak szybkim czasie tym malym kompaktem potrafie wszystko ustawic pokretelkami i cyknac fote zanim ona odpali swoja wielka alfe i pyknie fote xD i to cieszy. obsluga 10/10.
Ciekawe co zrobi samsung, czy bedzie kontynuowac linie EX czy zakonczy temat, bo chetnie bym zobaczyl takiego EX-3(?) z tym wszystkim co w EX-2 plus w koncu moze wieksza matryca. Bo nie chce mi sie wchodzic w systemy. Chce miec kompaktowy aparat w cenie 1000-1600 z 1 uniwersalnym obiektywem co bardzo dobrze foci no i w tej chwili to chyba tylko X10 i LX7 zostaje z naciskiem na X10 (matryca plus extra design).
Ale wracajac do tematu pare fociszy zeby temat odswierzyc bo co jak co ale sa jeszcze uzytkownicy ex-1 na tym swiecie :P W tej chwili czesc fotek bylaby pewnie lepsza bo i czlek sie czegos nauczyl za ten czas ale nie ma co marudzic.. oto pare fotek z EX-1:
-1-
źródło (http://zapisz.net/images/711_4_szklana_czacha_maj_w.jpg.jpg)
-2-
źródło (http://zapisz.net/images/486_merry_xmas_2o11_with_kitty_3.jpg)
-3-
źródło (http://zapisz.net/images/609_muzeum_archeologiczne_z_wikusi.jpg)
-4-
źródło (http://zapisz.net/images/141_sam_3247.jpg)
-5-
źródło (http://zapisz.net/images/621_sam_3528_crop.jpg)
-6-
źródło (http://zapisz.net/images/596_szumi.jpg)
-7-
źródło (http://zapisz.net/images/698_walibi_1.1o.2o12_44.jpg)
-8-
źródło (http://zapisz.net/images/695_wigilia.jpg)
-9-
źródło (http://zapisz.net/images/548_wiselka_o3.o3o.2o12_27.jpg)
to tyle.. pozdrawiam
To, że EX1 robi naprawdę dobre obrazki, użytkownicy tego "staruszka" dobrze wiedzą.
Przed zakupem też miałem kilka typów, padło na samiego, bo dla mnie:
1. zakres ogniskowych 24-72 dla 35mm jest wystarczający,
2. ma fajne światełko,
3. metalowa solidna konstrukcja,
4. uchylny wyświetlacz,
5. gorąca stopka,
6. dobre sterowanie pokrętłami,
7. filmy mimo, że nie w HD w zupełności mi wystarczają,
.
.
n. produkuje dobre obrazki.
Mimo pewnych plusów ujemnych jestem z niego bardzo zadowolony, na wyjazdy i spacery super puszeczka.
PS. pRoPh3Cy zaraz dostaniesz od modów za wielkość zdjęć
zgodnie z regulaminem:
maksymalny rozmiar pliku - 1024px szerokości i 850px wysokości.
pRoPh3Cy
03-02-2013, 20:17
Moja kolejna amatorska paczka z EX-1.
-10-
źródło (http://zapisz.net/images/451_nikoniarze_2.jpg)
-11-
źródło (http://zapisz.net/images/312_nikoniarze_5.jpg)
-12-
źródło (http://zapisz.net/images/896_nikoniarze_6.jpg)
-13-
źródło (http://zapisz.net/images/649_nikoniarze_7.jpg)
-14-
źródło (http://zapisz.net/images/421_nikoniarze_8.jpg)
Bardzo fajne fotki, które po raz kolejny udowadniają, że taki kompakcik z małą matrycą tak wiele potrafi. Sam nawet jak kiedyś wymienię to sobie go i tak zostawię,
Kilka moich odczuć o współpracy EX1 ze statywem przy sztucznym świetle : statyw , wyłączona stabilizacja , światło trzech żarówek :
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/f31fc67bf9af8d23-1.jpg
źródło (http://images7.fotosik.pl/5728/f31fc67bf9af8d23.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/d50bff83a853bf76-1.jpg
źródło (http://images7.fotosik.pl/5728/d50bff83a853bf76.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/518279bbac4f06dd-1.jpg
źródło (http://images7.fotosik.pl/5728/518279bbac4f06dd.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/3a054dda805408df-1.jpg
źródło (http://images7.fotosik.pl/5728/3a054dda805408df.jpg)
pierwsze wrażenia - duży , ruchomy wyświetlacz daje komfort kadrowania . Problemy z automatycznym balansem bieli ( tło na wszystkich zdjęciach powinno mieć ten sam kolor ) - ale jest to kwestia czasu , żeby to opanować , ponieważ jest duży wybór zdefiniowanych i ręcznych ustawień balansu bieli . Przeszkadza pasek od aparaty - zaplątuje się w korbki :-) , można zdjąć , ale to już troszkę czasu wymaga . Brak zdefiniowania samowyzwalacza na 1 s ( chyba że jeszcze nie rozszyfrowałem ) . No , to tak na gorąco :-) .
Ja mam na pokrętle otaczającym przycisk włącznika aparatu 10s. i 2s. :lol: Możesz kliknąć [Libię to!]
Pasek to jakieś nieporozumienie, jak założyłem tak szybko zdjąłem i używam zwykłej smyczy. Balans bieli wiadomo trochę głupieje w zależności od tego co znajduje się w kadrze, nie robiłem testów czy przy tej samej scenie ustawia tak samo czy różnie.
Jakaś cisza w temacie EX1 :-) . Wrzucajcie fotki . Kilka wczorajszych - nieistniejąca już Cukrownia Ciechanów Zdjęcia (http://pokazywarka.pl/1mdcyf/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/8471565416_5610cd09a4_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8471565416/)
SAM_0376 (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8471565416/) by Łukasz Pietrucha (ShoRtie EX1) (http://www.flickr.com/people/ukaszp/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/8471566034_fa5c86c716_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8471566034/)
Archikatedra Chrystusa Króla (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8471566034/) by Łukasz Pietrucha (ShoRtie EX1) (http://www.flickr.com/people/ukaszp/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/8471566464_2b8651e5d5_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8471566464/)
Archikatedra Chrystusa Króla (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8471566464/) by Łukasz Pietrucha (ShoRtie EX1) (http://www.flickr.com/people/ukaszp/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/8470469121_ccd64d035d_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8470469121/)
Archikatedra Chrystusa Króla (http://www.flickr.com/photos/ukaszp/8470469121/) by Łukasz Pietrucha (ShoRtie EX1) (http://www.flickr.com/people/ukaszp/), on Flickr
Mam pytanie . Po restarcie aparatu działają mi wszystkie funkcje . Po przełączeniu pokrętła na ,, P ,, i po ustawieniu różnych funkcji po swojemu ( iso , balans bieli itp . ) - nie działają mi niektóre funkcje tzn. wybór stylu zdjęcia ( podświetla tylko : normalne ; inteligentny filtr : tylko dostępny : ,, wyłączony ,, , wykryj twarz : tylko ,, wył. ,, . Może podczas swoich ustawień coś włączam , co sprawia , że funkcje te są nieaktywne ? Po restarcie działają wszystkie :-( . Jak ktoś przerobił podobny przypadek proszę o podpowiedź - pozdr. Dudi
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/1160f5f7e2c59554-1.jpg
źródło (http://images7.fotosik.pl/5834/1160f5f7e2c59554.jpg)
Filtry nie są dostępne jeśli zapisywanie zdjęć ustawisz jako RAW + Jpeg. W tym aparacie jedne funkcje wykluczają używanie innych. A co do wykrywania twarzy to nie możesz zmieniać nic w ustawieniach obrazu (kontrast, saturacja wyostrzanie)
No dzięki kolego za podpowiedź , sprawa wyjaśniona :-) , ingerencja w menu - regulacja obrazu ( np. kontrast , wyostrzenie ) wyłącza niektóre funkcje ( np. rybie oko , miniatury , sepia ) jeszcze raz dzięki - pozdrawiam Radek .
Wieczorkiem z mojego okna :-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/050ef5522ba77258-1.jpg
źródło (http://images7.fotosik.pl/5849/050ef5522ba77258.jpg)
Mnie to denerwuje bo po zmianie tonacji na B&W nie mogę już podregulować obrazu i np ustawić inaczej kontrastu itd Ale trzeba z tym żyć niestety i jest to w sumie jedyny taki drażniący minus w tym aparacie, że wiele funkcji wyklucza inne.
No z tym to fakt , wcześniej się nie spotkałem z takim oprogramowaniem , które w ustawieniach tak podstawowych funkcji wyklucza inne :-( . Ja aparat mam od niedawna , czekam na troszkę lepszą pogodę ( światło ) , bo jak na razie ponuro , pochmurno... , a chciałbym troszkę przetestować aparat w terenie . Do tej pory używałem starego Canona A610 , ale już coraz bardziej się przekonuję do EX1 :-) . Muszę dokupić aku i ładowarkę , bo teraz , gdy bateria się kończy , to od momentu jak pokazuje się ikonka baterii można zrobić tylko kilka zdjęć :-) . No i ładowanie przez aparat mi nie pasuje .
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/4044498a50fac0f1-1.jpg
źródło (http://images7.fotosik.pl/5856/4044498a50fac0f1.jpg)
Michał M
14-02-2013, 22:26
Widzę, nie wspieramy polskich przedsiębiorców :(
Tak kolego Biedronka rządzi ;-) , nie mam innych fotek z tego aparatu , więc dorzucam takie próbne , zawsze jak ktoś ,, wskoczy ,, na ten temat , to na coś zerknie oprócz dyskusji :-) .
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/66a5e607fdc291f5-1.jpg
źródło (http://images7.fotosik.pl/5857/66a5e607fdc291f5.jpg)
tomik123
15-02-2013, 13:48
Muszę dokupić aku i ładowarkę , bo teraz , gdy bateria się kończy , to od momentu jak pokazuje się ikonka baterii można zrobić tylko kilka zdjęć :-) . No i ładowanie przez aparat mi nie pasuje.[/IMG]
Witam,
Jako nowy użytkownik forum i EX1 mogę Ci podpowiedzieć gdzie ja kupiłem ładowarkę i baterie :razz:
- ładowarka+dwie baterie (najlepiej w jednej przesyłce = mniejsze koszty):
http://allegro.pl/ladowarka-samsung-slb-10a-slb-11a-ex1-l320-wb1000-i3025003329.html
http://allegro.pl/akumulator-samsung-slb-11a-cl65-ex1-hz25w-wawa-i3029066903.html
oraz
- etui: zamawiasz przez internet odbierasz w sklepie stacjonarnym (brak kosztów przesyłki):
http://www.mixelectronics.pl/case-logic-tbc303k-29676?id_kat=380&prt=66
Pozdrawiam,
Dzięki kolego za podpowiedź , na pewno skorzystam . Etui już mam :-) coś takiego
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/28994e52e2a84a0a-1.jpg
źródło (http://images7.fotosik.pl/5867/28994e52e2a84a0a.jpg)
jest ok , dobre rozwiązanie na spacerki z aparatem ( wolne ręce i kieszenie ) , minus : etui blokuje szybki dostęp do karty , baterii i ładowania ;-(
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/8ae17b2e5636ab61-1.jpg
źródło (http://images7.fotosik.pl/5867/8ae17b2e5636ab61.jpg)
koniecpolska
15-02-2013, 16:46
jest ok , dobre rozwiązanie na spacerki z aparatem ( wolne ręce i kieszenie ) , minus : etui blokuje szybki dostęp do karty , baterii i ładowania ;-(
[/IMG]1. Przecież pasek można przypiąć do korpusu bez konieczności używania.
2. Po co na spacerze szybki dostęp do karty, baterii, ładowania? Przecież takie rzeczy robi się w domu, a nie podczas spaceru. Na spacer wychodzimy z pustą kartą i naładowaną baterią.
PS
Szybkiego dostępu do użycia aparatu to raczej nie ma, bo trzeba zdjąć z aparatu jedną część pokrowca.
Jeśli mamy na stałe ściągniętą część zakrywającą obiektyw, to:
- niepotrzebnie nam to wszystko dynda na szyi,
- jeśli ją (tą część) odepniemy i schowamy, to mamy zajętą kieszeń,
- jeśli zostawimy półpokrowiec z paskiem, to jest tak samo jak bez pokrowca z paskiem przypietym do body, taka sama możliwość porysowania LCD zamkiem od kurtki.
Pasek mam przypięty do aparatu , na spacerku dostęp do karty nie potrzebny - miałem na myśli w domu , jak np. przerzucam fotki na kompa ( wkładam kartę do komputera ) lub chcę naładować baterie , trzeba odkręcić dolną część etui . Tylnej części nie trzeba zdejmować do robienia zdjęć , wystarczy odpiąć częściowo i przekręcić , nie przeszkadza w użytkowaniu . W momencie , gdy nie robię zdjęć dopinam tylną część etui , nie ma możliwości porysowania lcd ( dodatkowo folia ) . Mam również tradycyjne etui , ale to skórzane jest dla mnie praktyczniejsze :-)
Boczniaki , trochę bałem się ich jeść , bo nie wszystkie przypominają grzyby na wygląd - już się nie boje :-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/8a61756e463af9df-1.jpg
źródło (http://images7.fotosik.pl/5868/8a61756e463af9df.jpg)
pRoPh3Cy
22-02-2013, 13:48
Tu grzybki w occie (?), tam wyzej troche voodzitsu. Smaki robicie ;) ale dobrze ze juz weekend sie zbliza.
Ale wracajac do tematu zapytam uzytkownikow EX-1, czy jest sens wogole bawic sie wartoscia przyslony poza makro np. fotografujac krajobrazy na przyslonie 6.7. Czy bedzie jakakolwiek roznica przy tak malej matrycy. Na 1.8 i 6.7 wszystko bedzie ostre jak brzytwa tak ?
Nie wieszac za drugie pytanie, ale na takim Fuji X10 juz mozna powoli sie bawic przyslona?
Sądząc po stopce, masz EX1, zatem co za problem spróbować? Przekonasz się sam czy warto. ;)
Tu grzybki w occie (?), tam wyzej troche voodzitsu. Smaki robicie ;) ale dobrze ze juz weekend sie zbliza.
Ale wracajac do tematu zapytam uzytkownikow EX-1, czy jest sens wogole bawic sie wartoscia przyslony poza makro np. fotografujac krajobrazy na przyslonie 6.7. Czy bedzie jakakolwiek roznica przy tak malej matrycy. Na 1.8 i 6.7 wszystko bedzie ostre jak brzytwa tak ?
Nie wieszac za drugie pytanie, ale na takim Fuji X10 juz mozna powoli sie bawic przyslona?
Nie warto bo ci ostrość siądzie :) Max do f/4 mój jest najostrzejszy w przedziale pełna dziura-jedna działka.
pRoPh3Cy
23-02-2013, 04:08
Wg tego Online depth of field calculator (http://www.dofmaster.com/dofjs.html)... jesli dobrze rozumiem te cyferki, to zwiekszajac wartosc przeslony bez zmiany wartosci dlugosci ogniskowej (na ekw. 24 mm), glebia ostrosci bedzie sie zaczynac z coraz blizszego punktu wzgledem fotografujacego. Pokretnie to troche napisane, ale mam nadzieje ze kazdy rozumie.
Czyli niby jakis efekt jest.
Wraz z przymykaniem przysłony głębia ostrości jest coraz większa, ale równocześnie obraz staje się bardziej rozmyty na skutek wpływu dyfrakcji na coraz mniejszym otworze. Są do tego nawet odpowiednie wzory, ale robiąc zdjęcia można to też doświadczalnie ustalić. Robię zdjęcia makro lub "prawie makro", w których zależy mi często na mozliwie dużej głębi, więc przymykam przysłonę jak najbardziej się da. Mając aparat z matrycą DX 10Mpix, przymykałem do 22, wpływu dyfrakcji przy tym otworze jeszcze nie było widać (tzn. bezpośrednie porównanie zdjęć wykonanych na otworze np. 8 i 22 pozwala dostrzec różnicę w ostrości na rzecz 8, ale na 22 obraz był dla mnie jeszcze całkiem akceptowalny). Zdjęcie z matrycy DX mającej 16Mpix przy 22 było już wyraźnie mydlane, po przymknięciu do 16 do przyjęcia. Gdy fotografowałem aparatem mającym 16Mpix, ale na mniejszej powierzchni matrycy (Olympus 4/3), akceptowalny obraz był dla przysłony 11, na 16 już mydło. Chodzi tutaj po prostu o upakowanie pikseli na jednostkę długości. Im większe, tym bardziej widać wpływ dyfrakcji dla określonego otworu przysłony (przy oglądaniu w skali 1:1, bo zdjęcia z wszystkich tych aparatów, zrobione na 22 i potem przeskalowane do rozdzielczości ekranowej, będą wyglądać tak samo ostro).
Idąc dalej: EX1 ma 10Mpix, ale na jeszcze mniejszej matrycy, upakowanie pikseli jest tam znacznie większe i dyfrakcja daje o sobie znać na jeszcze większych otworach. Dlatego na 6,7 praktycznie wszystko będzie tak samo ostre, ale raczej nie jak brzytwa, lecz nieco stępiony nóż :)
Na 5,6 powinno być jeszcze całkiem przyzwoicie, ale jeśli chcesz brzytwę, polecam max 4 :)
Jeszcze jest Fuji X10. Gorsze światło, ale grono fanów nawet u nas na forum jest zadowolone. Zobaczymy co się będzie działo ;)
X10 ma też orby, co na szczęście w EX1 nie występuje. A włączanie i wyłączanie aparatu przez kręcenie obiektywem jest dla mnie bardzo niewygodne.
X10 ma też orby, co na szczęście w EX1 nie występuje. A włączanie i wyłączanie aparatu przez kręcenie obiektywem jest dla mnie bardzo niewygodne.
Drugi minus jak najbardziej rozumiem. Moim zdaniem też mało wygodne. Ale mechaniczny zoom to według mnie bajka i kładzie inne minusy. Nie cierpię silniczków w kompaktach
orby - mógłbyś mi przybliżyć pojęcie? Niestety nie kojarzę:/
Tutaj masz orby.
http://www.google.pl/search? Oczywiście nie wszystkie zdjęcia są z orbami, ale nie chce mi się szukać, bo pełno na ten temat w google jest.
q=orbs+x10&hl=pl&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=SrkoUY6pCYbftAbQ7IDwCQ&ved=0CDkQsAQ&biw=1280&bih=882
Zmiana ogniskowej w EX1 to żaden problem. Mam też manualny zoom w NX10. Po za tym, że elektryczny wyczerpuje baterię to z wygodą bywa różnie. Czasami łatwiej trącić wajchę niż kręcić ręką, ale w sumie też wolę ręczny.
Oczywiście nie wszystkie zdjęcia są z orbami, ale pełno o tym w google można znaleźć. Czemu u licha po 5 minutach nie można z edytować własnego posta? No to piszę drugi.
pRoPh3Cy
23-02-2013, 15:15
tak wlasnie tez mysle ze na ~f4 bedzie ok przy widokach.
Co do Fuji x10, to sprawa orbs to juz raczej przeszlosc i po co o tym dalej rozmawiac ;] choroba wieku dzieciecego. Co jak co, ale kusi mnie wlasnie zamiana na Fuji X10 z wielu wzgledow, ale mysle pozostane wierny i poczekam na ex-3 z wieksza matryca ]8)
Na forum bodajże fujiklubu.pl czytałem nie dawno o tym, że po wymianie matrycy ponownie pojawiły się orby na zdjęciach. Nawet były pokazane fotki z tego X10. Więc, albo wymienili na drugą wadliwą matrycę, albo ta wymiana nie wiele daje. Ponadto zaobserwowano po wymianach matryc gorszy obraz (większe szumy) na wyższych iso.
A tutaj z mojego samsunga EX1.
http://img201.imageshack.us/img201/8037/lasek2.jpg
Witam.
Mam pytanie o funkcję "inteligentny zasięg" (smart range). Jak się włącza uaktywnia w menu tą funkcję ?
Próbowałem ją wybrać w menu ale niezależnie od ustawień pokręteł cały czas jest nieaktywna ("na szaro" w menu).
Jeszcze takie pytanie - czy ta funkcja to jest to samo co w wybranie pokrętłem ustawienia SCN (ceny) i wybór ikonki doświetlenia (tylne światło) - czyli tej z drzewem oraz słońcem ?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
żeby włączyć ta funkcje musisz ustawić zapis zdjęć jako jpeg oraz wybór stylu zdjęcia na normalny i nie zmieniać nic w regulacji obrazu .Wtedy będziesz mógł włączyć ta funkcję. Szczerze to wolę ustawić w regulacji wyostrzanie +2, kontrast +1 i wychodzą lepsze jpegi.
Dzięki za odpowiedź.
Nie wiedziałem, że ta funkcja jest tylko dla jpg. A tak w ogóle to myślałem, że to jest jakieś doświetlenie zdjęcia. Zmyliła mnie instrukcja, w której jest zdjęcie z wykorzystaniem tej funkcji - z wyraźnie jaśniejszym budynkiem fotografowanym "pod światło". Co konkretnie ma dawać ten "bajer" ?
Pozdrawiam.
Dzięki za odpowiedź.
Nie wiedziałem, że ta funkcja jest tylko dla jpg. A tak w ogóle to myślałem, że to jest jakieś doświetlenie zdjęcia. Zmyliła mnie instrukcja, w której jest zdjęcie z wykorzystaniem tej funkcji - z wyraźnie jaśniejszym budynkiem fotografowanym "pod światło". Co konkretnie ma dawać ten "bajer" ?
Pozdrawiam.
Aparat robi dwa zdjęcia i składa je do kupy czyli taki jakby HDR :smile:
Dzięki.
Czy ta funkcja działa tak samo jak wybór w scenach (pokrętło ustawione na SCN) motywu "doświetlenie" (ikonka z drzewem oraz słońcem) ?
Pozdrawiam.
Nie to coś zupełnie innego. Ta funkcja "sceny" jest do obiektów, które są oświetlone od tyłu np drzewo w słoneczny dzień . A funkcja inteligenty zasięg przydaje się jeżeli w kadrze jest dużo światła i cieni.
Rozumiem.
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Te funkcje sceny to tak naprawdę idzie ustawić w manualu samemu . Portret to wykrywanie twarzy po prostu albo te podświetlenie to nic innego jak wybranie punktowego pomiaru światła itd. oraz tryby nocne to tylko wysokie ISO.
Portret to wykrywanie twarzy po prostu
W EX2F, w trybie beauty shot, aparat jak wykryje twarz, to od razu przeprowadza retusz wygładzając skórę.
wasilewk
06-03-2013, 19:46
W EX2F, w trybie beauty shot, aparat jak wykryje twarz, to od razu przeprowadza retusz wygładzając skórę.
Eeeee tam, bez parzenia kawy ?:grin:
W EX1 masz zwykłe wykrywanie twarzy w scenach i osobno beauty shot czyli wykrywanie twarzy + upiększanie.Ale chodziło mi o to, że te sceny są po to jak komuś się nie chce chodzić i ustawiać w opcjach tego albo nie wie co do czego. Każdy ma to co lubi i czego potrzebuje.
Mam jeszcze prośbę o pomoc w wyborze akcesoriów do aparatu.
Kiedyś kupiłem dekielek tego typu :
http://allegro.pl/dekielek-automatyczny-samsung-ex1-tl500-i3075340781.html
niestety musiałem go zwrócić, ponieważ podczas robienia zdjęć z lampą błyskową wbudowaną w aparat na zdjęciu był cień, dekielek zakrywał nieco światło lampy.
Na Allegro jest zestaw :
http://allegro.pl/show_item.php?item=3078215432
Zasadniczo chodzi mi o możliwość zamontowania adaptera i filtra UV. Może ktoś z Was ma taki zestaw i może się wypowiedzieć czy warto go kupować ? Czy adapter z takiego zestawu będzie przykrywał również częściowo światło lampy błyskowej ? A może wymyślono jeszcze coś lepszego z tego typu akcesoriów do EX1 ? W sumie w plenerze i tak z lampy rzadko korzystam a zabezpieczenie obiektywu filtrem jest korzystne, dlatego i tak chcę coś takiego zakupić. Chodzi mi tylko o to czy jest ewentualnie coś z akcesoriów tego typu dedykowanych do EX1 lepszej jakości.
Będę wdzięczny za podpowiedzi oraz informacje co warto jeszcze do tego aparatu dokupić.
wasilewk
07-03-2013, 12:16
Ja się przymierzam do tego aparatu (na codzienne wycieczki rowerowe).
Pośrednik bym kupił, filtr też - ale jego stosowanie... ...chmmmm...
Obiektyw nie za mocny, matryca mała i jeszcze filtr ? Te zdjęcia nawet do internetu mogą być za słabe !
Czasem polar jest niezbędny, połówka szara - no, przy dobrym świetle --> to wszystko. ( nie zaznaczyłem, że w podtekście myślałem o przyrodzie i krajobrazie - portret, to już inne problemy).
Pzdr.
....http://allegro.pl/show_item.php?item=3078215432
Zasadniczo chodzi mi o możliwość zamontowania adaptera i filtra UV. Może ktoś z Was ma taki zestaw i może się wypowiedzieć czy warto go kupować ? Czy adapter z takiego zestawu będzie przykrywał również częściowo światło lampy błyskowej ? A może wymyślono jeszcze coś lepszego z tego typu akcesoriów do EX1 ? W sumie w plenerze i tak z lampy rzadko korzystam a zabezpieczenie obiektywu filtrem jest korzystne, dlatego i tak chcę coś takiego zakupić. Chodzi mi tylko o to czy jest ewentualnie coś z akcesoriów tego typu dedykowanych do EX1 lepszej jakości.
Będę wdzięczny za podpowiedzi oraz informacje co warto jeszcze do tego aparatu dokupić.
Na 100% tuleja będzie winietowała przy pracy z lampą. Nie przy całym zakresie ogniskowych ale zawsze. Wiem bo mam tuleję do której przykręcam polara. Nie wiem jak się mocuje osłonę przeciwsłoneczną ale patrząc po wielkości też może winietować ale tu zgaduję.
Pytanie odnośnie obniżania jakości przy zastosowaniu filtru UV.
Czy on faktycznie będzie mocno obniżał jakość zdjęć ?
W takim razie czy w ogóle warto stosować adapter i filtr w tym aparacie ?
Jeśli chodzi o filtr to mi chodzi głównie o ochronę obiektywu.
Jeśli jednak mocno obniża on jakość zdjęć to może nie warto go stosować i ładować się w dodatkowe koszty zakupu akcesoriów ?
Jakie są Wasze opinie na temat stosowania filtru UV w celu ochrony obiektywu w tym aparacie ? Jest sens ?
wasilewk
07-03-2013, 13:04
Pytanie odnośnie obniżania jakości przy zastosowaniu filtru UV.
Czy on faktycznie będzie mocno obniżał jakość zdjęć ?
W takim razie czy w ogóle warto stosować adapter i filtr w tym aparacie ?
Jeśli chodzi o filtr to mi chodzi głównie o ochronę obiektywu.
Jeśli jednak mocno obniża on jakość zdjęć to może nie warto go stosować i ładować się w dodatkowe koszty zakupu akcesoriów ?
Jakie są Wasze opinie na temat stosowania filtru UV w celu ochrony obiektywu w tym aparacie ? Jest sens ?
Skoro niektórzy zakładają filtr UV nawet na N24-70/2.8 w aparatach D700, D800 --> więc zastosowanie dobrego filtra nie powinno zbyt wiele popsuć ---> minimum B+W.
Pzdr.
stachmuszel
07-03-2013, 13:51
Tani filtr zawsze zepsuje. Dobry filtr to połowa ceny tego aparatu. Ja już wyleczyłem się z filtrów.
wasilewk
07-03-2013, 14:12
Święta prawda !
A ja już mam tuleję filtrową i komplet filtrów do cz-b, jak tylko wróci wiosna, to zamierzam przetestować mój chytroplan względem EX2F.
Pierwsze testy wypadły bardzo zachęcająco.