PDA

Zobacz pełną wersję : [ Samsung ] Samsung EX1 (TL500)

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8

FX1900
19-12-2010, 09:36
Nie używałem wielokrotnej ekspozycji na wyzwalaczu ale faktycznie nie da się ;)
Bateria ładuje się nie najkrócej ale 4h to coś nie tak chyba. Na preselekcjach nie fotografuję więc też się nie wypowiem.

bralineczeka
19-12-2010, 23:27
Ech, chyba trafił mi się felerny egzemplarz.
- nie trzyma mojego ustawienia przysłony w trybie preselekcji przysłony
- na akumulatorze robi ok. 80 - 90 zdjęć
- akumulator ładuje się ponad 4 h
No i jeszcze nie podoba mi się stabilizacja.
W moim Canonie jest tak, że z wyłączoną stabilizacją pierwszy "nieporuszony" wg. aparatu czas to 1/50, natomiast po włączeniu IS czerwona łapka pojawia się dopiero przy 1/20 czy 1/15.
Natomiast w Samsungu niezależnie czy O.I.S jest włączony czy nie wskaźnik poruszenia pojawia się identycznie w obu opcjach w okolicy 1/30. Na długim końcu jest identycznie (oczywiście czasy są inne). Tak więc na oko nie nie widać działania stabilizacji.
Nasuwa się pytanie: Czy ten typ tak ma i stabilizacja działa niejako w tle, czy w moim aparacie jest po prostu skopana? Na mój rozum nasuwa mi się niestety ta druga odpowiedź. Szczególnie po porównaniu z Canonem.
Poza tym chyba trafił mi się chyba jakiś leżak, bo miał firmware 5101 a nawet na tym forum ludzie kupowali z późniejszymi. Ale pudełko wyglądało na oryginalnie zapakowane. Czy da się jakoś sprawdzić datę produkcji. Ktoś tu podawał sposób na odczytanie numeru firmware'u ale nie potrafię go teraz znaleźć. Może tam wyświetliła by się data produkcji.

FX1900
20-12-2010, 00:42
Co do ilosci zdjec na jednym akumulatorze i czasu jego ladowania to faktycznie cos nie tak- ale to problem akumulatora nie aparatu zapewne. Jesli chodzi o informacje o poruszonym zdjeciu pojawiajaca sie od czasu 1/30s to jest ta informacja prawdziwa czy masz wlaczona stabilizacje czy nie cudow nie ma trzeba sie skupic. W tym momencie jest wszystko ok. Soft najnowszy sobie wgraj i ciesz sie fotografowaniem.

bralineczeka
20-12-2010, 00:43
Przepraszam za post pod postem, ale z jakiegoś powodu nie mam guziora do edycji. Chyba są jakieś problemy z logowaniem - teraz się pojawił.

Numeracja plików w aparacie zaczyna się u mnie ok 6000 numeru, a folder ma numer 396. Wygląda to tak jakby ten aparat zrobił już sporo zdjęć.
Czy nie tworzy on dziennych folderów? Bo mi wszystko wrzuca do jednego.

No cóż - jutro kontakt z serwisem.

sn00p
20-12-2010, 08:03
Przepraszam za post pod postem, ale z jakiegoś powodu nie mam guziora do edycji. Chyba są jakieś problemy z logowaniem - teraz się pojawił.

Numeracja plików w aparacie zaczyna się u mnie ok 6000 numeru, a folder ma numer 396. Wygląda to tak jakby ten aparat zrobił już sporo zdjęć.
Czy nie tworzy on dziennych folderów? Bo mi wszystko wrzuca do jednego.

No cóż - jutro kontakt z serwisem.
Może najpierw sprawdź Opandą zamiast od razu serwis wzywać.

m630
20-12-2010, 09:58
Ech, chyba trafił mi się felerny egzemplarz.
- nie trzyma mojego ustawienia przysłony w trybie preselekcji przysłony
.

Potwierdzam. Wyłączenie i ponowne włączenie aparatu eliminuje ten defekt. Serwis ?

m630
20-12-2010, 10:20
Nie używałem wielokrotnej ekspozycji na wyzwalaczu ale faktycznie nie da się ;)

Zwłaszcza, że zdaje się, że są na jednym pokrętle ;)

bralineczeka
20-12-2010, 11:31
Może najpierw sprawdź Opandą zamiast od razu serwis wzywać.

Chyba Samsung to nie Nikon ;). Niestety nie pokazuje ilości zrobionych zdjęć.

Zresztą gdyby aparat działał, jego potencjalna "leżakowatość" by mi nie przeszkadzała. Na serwis leci z powodu przysłony i baterii. Zresztą jest poniżej 7 dni od daty zakupu, więc spróbuję najpierw wymienić.

Potwierdzam. Wyłączenie i ponowne włączenie aparatu eliminuje ten defekt. Serwis ?

A dlaczego nie serwis? Przecież ewidentnie nie działa funkcja. I to jedna z podstawowych.

A patrzył ktoś może jak u niego działa stabilizacja? Czy jest różnica w "nieporuszonych" czasach ze stabilizacją i bez?

bralineczeka
20-12-2010, 12:09
Jesli chodzi o informacje o poruszonym zdjeciu pojawiajaca sie od czasu 1/30s to jest ta informacja prawdziwa czy masz wlaczona stabilizacje czy nie cudow nie ma trzeba sie skupic. W tym momencie jest wszystko ok. Soft najnowszy sobie wgraj i ciesz sie fotografowaniem.

Jeśli tak jest to Canon miał to lepiej zrobione. Soft mam najnowszy.
Fotografowaniem już się cieszę. :) Ale moja radość będzie pełna jak aparat będzie działał poprawnie.

FX1900
20-12-2010, 13:01
Zwłaszcza, że zdaje się, że są na jednym pokrętle ;)

Wlaśnie to miałem na myśli pisząc "faktycznie się nie da" :D

Co do różnicy w czasach ze stabilizacja i bez to jest widoczne jej działanie w czasch ponizej 1/30s chociaż ostrzeżenie o poruszeniu pojawia się tak czy inacze. Ze stabilizacja można zejsc do czasów rzędu 1/5s oczywiście zeleży jeszcze to od wprawy fotografa. Dlatego ostrzeżenie pojawia się od 1/30s a jak ktoś zrobi nieporuszone przy 1/4s niech sie cieszy.

m630
20-12-2010, 13:20
A dlaczego nie serwis? Przecież ewidentnie nie działa funkcja. I to jedna z podstawowych.

Ciekawe jak do takich usterek podchodzi serwis ? Usterka pojawia się, ale też i znika( i to może nastąpić u nich) :)
A może pora na sprawienie przez Samsunga nowego softu do EX1 ?

bralineczeka
20-12-2010, 14:52
Ciekawe jak do takich usterek podchodzi serwis ? Usterka pojawia się, ale też i znika( i to może nastąpić u nich) :)
A może pora na sprawienie przez Samsunga nowego softu do EX1 ?

Serwis podchodzi poprawnie: Proszę spakować, zadzwonić do nas - przyślemy kuriera.
Myślę, że usterka jest im znana, bo tylko na tym forum jestem chyba trzeci z takimi objawami. A wada nie jest trudna do stwierdzenia, bo pojawia się praktycznie za każdym razem po kilku minutach od włączenia.

Co do różnicy w czasach ze stabilizacja i bez (...)

Fajnie, że działa, ale szczerze mówiąc wolałbym mieć tą informację kiedy przestaje.

m630
21-12-2010, 09:57
... A wada nie jest trudna do stwierdzenia, bo pojawia się praktycznie za każdym razem po kilku minutach od włączenia.

Faktycznie tak się dzieje. Po świętach serwis :)

Wizymir
21-12-2010, 18:16
Kupiłem EX1 przed kilkoma dniami na Amazon.de i od razu sprawdziłem Firmware poprzez EXIF. Odczytałem 1009301 a na stronie produzenta figuruje jako najnowszy 8206, zresztą taka wersja podawana jest i w tym wątku, jako aktualna. Czy ktoś z kolegów mógłby mi to wyjaśnić? Czy możliwe, że odczyt jest błędny?

mmmi
21-12-2010, 21:27
Zdjęcie w orginalnym rozmiarze. Proszę o porównanie leweg dolnego rogu z prawym.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img153.imageshack.us/i/sam0704k.jpg/)

Według mnie nie wygląda to za dobrze. Trochę mój entuzjazm przygasł bo takie coś mam na większej ilości zdjęć :(

m630
21-12-2010, 22:06
Zdjęcie w orginalnym rozmiarze. Proszę o porównanie leweg dolnego rogu z prawym.

źródło (http://img153.imageshack.us/i/sam0704k.jpg/)

Według mnie nie wygląda to za dobrze. Trochę mój entuzjazm przygasł bo takie coś mam na większej ilości zdjęć :(

No znaczna różnica jest, to prawda nie tylko prawego rogu ale prawej strony, mnie się wydaje.

mmmi
21-12-2010, 22:31
No znaczna różnica jest, to prawda nie tylko prawego rogu ale prawej strony, mnie się wydaje.
Zobaczymy co na to serwis. Sytuacja występuje głownie na przysłonie 1.8 do 2.4 i widoczna jest na obiektach, które są blisko.

sn00p
21-12-2010, 23:07
Lipon jak nic.
A jak to wygląda na większych przysłonach ?
Pewnie nie powinienem pytać czy czyściłeś przednią soczewkę ? :)

FX1900
21-12-2010, 23:23
Jesli problemem byla brudna soczewka bylo by to widac na przysłonie 6,7 a nie 1,8 ;)
Faktem jest że na zdjęciach sprawnego aparatu EX1 nie ma takich nieostrości. Kupiłem EX1 na e-bayu i nie mam w nim żadnego z wymienianych tu na forum problemu a było ich kilka
1- niedokładne kólko nastaw przysłony
2- nierówna ostrość szkła
3- nietrzymanie ustawień
4- długie ładowanie i b. słaba bateria.
5- i problem JPG w którejś wersji softu.
Ważne tylko żeby serwis uznał ze coś jest nie tak.

mmmi
21-12-2010, 23:26
Lipon jak nic.
A jak to wygląda na większych przysłonach ?
Pewnie nie powinienem pytać czy czyściłeś przednią soczewkę ? :)
Na większych przysłonach ok choć jak powiększe i się przypatrzę też trochę widać.
Soczewka czysta. Wczęśniej to jakoś przeoczyłem ale jak pierwszy raz dojrzałem to i zacząłem się cofać do pierwszych zdjęć to się okazało, że tak jest od nowości. Czytałem, trochę w necie i ludzie się wypowiadają, że mają chyba słabą kontrolę jakości bo niektórym się trafiły egzemplarze brzytwy a innym mydelka (forum dpreview) :/
Zresztą przez to forum już się przewinęło parę problematycznych sztuk. Ale mój przypadek to chyba pierwszy z optyką bo inni mięli problemy z wgrywaniem softu, ustawieniami aparatu, czy bateriami :(

Nic to zobaczymy jak zareaguje serwis. Pytanie do użytkowników, którzy mięli styczność: jak to wygląda u Samsunga?
Bo narazie wiem, że kurier odbierze i ocenią.

Dominikaxx
22-12-2010, 20:22
Kumpela poprosiła mnie o fotografowanie na jej weselu mam sony R1 a ona może skombinować jeszcze samsunga EX1- optyka i w jednym i drugim jest super, ale technicznie to kompakty. Jak myślicie czy te aparaty dadzą radę??? Oczywiście fotografuje od wielu lat i doświadczenie mam kumpela o tym wie i dlatego mnie poprosiła, ale nie rozumie, że aparat też jest ważny. Może przesadzam, ale czy wadzym zdaniem te dwa bardzo dobre aparaty dadzą rade na weselu? Jak dotąd R1 robiłam pozowane sesje w studio i plenerze jest cudownie, ale reportarz weselny to troche inna bajka. Jak sądzicie? Mogę odmówić, ale wtedy koleżanka wezmie jakiegoś pseudo weselnego fotografa za grosze z lustrzanką i zdjecia zrobi gorsze niż ja wspomnianym sprzętem :mrgreen: a tego bym nie mogła sobie darować.

sn00p
22-12-2010, 21:41
Kumpela poprosiła mnie o fotografowanie na jej weselu mam sony R1 a ona może skombinować jeszcze samsunga EX1- optyka i w jednym i drugim jest super, ale technicznie to kompakty. Jak myślicie czy te aparaty dadzą radę??? Oczywiście fotografuje od wielu lat i doświadczenie mam kumpela o tym wie i dlatego mnie poprosiła, ale nie rozumie, że aparat też jest ważny. Może przesadzam, ale czy wadzym zdaniem te dwa bardzo dobre aparaty dadzą rade na weselu? Jak dotąd R1 robiłam pozowane sesje w studio i plenerze jest cudownie, ale reportarz weselny to troche inna bajka. Jak sądzicie? Mogę odmówić, ale wtedy koleżanka wezmie jakiegoś pseudo weselnego fotografa za grosze z lustrzanką i zdjecia zrobi gorsze niż ja wspomnianym sprzętem :mrgreen: a tego bym nie mogła sobie darować.
Fajnie jak wyjdzie.
A zastanawiałeś Się co będzie jak oddasz jej kaszanę ? Zdaje się, że w przyszły weekend nie będzie miała 2 ślubu, żeby foty poprawić.
Może zamiast jechać po fotografie którego jeszcze na oczy nie widziałeś dasz koleżance namiary na jakiegoś zacnego gościa.

FX1900
23-12-2010, 16:42
EX1 + R1 to niesamowity zestaw do statycznych widoków lub pozowanych portretów w świetle zastanym. Niestety w reportażu nie nadzą rady w tych aparatach ani AF ani opóżnienie migawki ani opóznienie flesza i czas jego ładowania.

m630
24-12-2010, 12:36
EX1 + R1 to niesamowity zestaw do statycznych widoków lub pozowanych portretów w świetle zastanym. Niestety w reportażu nie nadzą rady w tych aparatach ani AF ani opóżnienie migawki ani opóznienie flesza i czas jego ładowania.

No z AF to troszku przesada ;)

sn00p
24-12-2010, 12:50
No z AF to troszku przesada ;)
O ile byłem zadowolony z AF w EX1 to wcale bym się nie zdziwił gdyby okazało się, że w ciemnym kościele jeździ w tam i z powrotem bez efektu.

bogdi64
24-12-2010, 14:25

przepraszam, ale miałeś mało lub wcale styczność z R1 - R1 nie ma opóźnienia migawki i jakie opóźnienie flesz ??? i czas ładowania ??? -

Dominikaxx
24-12-2010, 21:38
Mam więc rozumieć że z takimi aparatami można dać radę na weselu???

bogdi64
25-12-2010, 16:15
R1 - dlaczego nie ??, jeśli zapoznasz się z instrukcją, poznasz wady i zalety (każdy takie ma), to zaczynasz normalnie nim pracować

sn00p
25-12-2010, 18:39
Dominikaxx może jakiś kozak da radę.
Ty się lepiej zastanów co powiesz tym biednym młodym jeśli się okaże, że fotki z ich - być może - najważniejszego dnia w życiu to jakiś szit i lipa ?!

Aras
26-12-2010, 22:12
Mam więc rozumieć że z takimi aparatami można dać radę na weselu???
To zależy... od tego kto nimi fotografuje ;)

m630
27-12-2010, 11:11
... w ciemnym kościele jeździ w tam i z powrotem bez efektu.

Na ślubach to palą raczej światło ;) a przy włączonej lampce af to moze daje radę w ciemnościach.

MadmaN
27-12-2010, 17:13
Witam,

od jakiegoś czasu śledzę ten wątek i przymierzam się do tego aparatu. Ostatnio widziałem go
w sklepach EURO RTV AGD po obniżonej cenie - 1190 PLN. Myślę że po nowym roku jego cena może
jeszcze spaść, ale w tzw międzyczasie chciałbym zapytać posiadaczy o to, czy posiada on
tryb panoramy, jeśli tak, to jak on działa (tzn dobrze, źle, korzystacie z niego czy nie itp.)?

za odpowiedzi z góry dziękuję,

pozdrawiam,

Maciej

FX1900
27-12-2010, 17:55
Nie posiada trybu panoramy EX1 nie ma nawet asystenta panoramy- ja w życiu tej funkcji nawet jak miałem kiedyś w aparacie nie używałem bo jak co to komputer jest od takich zabaw.

stachmuszel
28-12-2010, 17:35
Witam!
Zainspirowany tym wątkiem odwiedziłem dzisiaj 2 x EURO RTV AGD oraz FOTOJOKER-a. Macałem i bawiłem się Canonem G11/12, Nikonem P7000, Samsungiem EX1, Sony NEX3/5+16mm oraz Samsung NX5/10+18-55.
Moje założenie to wybór apratu na wypady w góry, w miejsca gdzie nie mogę sięgać do plecaka po moje D700+17-35 (trzymam się na łańcuchu, siedzę na drabinie etc). Generalnie aparat ma być kieszonkowy (do kieszeni lub ew. malutkiej kabury do paska) i ma być dobrym kompromisem wielkość-jakość-cena.

Na pierwszy ogień poszły bezlusterkowce Sony NEX3/5 oraz Samsung NX5/10. Samsung NX5/10 ładnie wykonany ale nie spełnia podstawowego kryterium tj. wielkości. Jest on wielkości DSLR Olympusa serii E-4xx/5xx. NEX5/10 z naleśnikiem 16 mm jest odpowiednio kompaktowy, ale z innymi szkłami np. 18-55 jest już duży. Także bezlusterkowce odpadły ze względu na gabaryty. Korpusy może są i małe, ale w połączeniu z optyką, są tylko troszkę mniejsze od tradycyjnych DSLR. Napewno do kieszeni bocznej spodni lub małej kaburki są za duże.

Następnie Canon G11/12, Nikon P7000 i Samsung EX1. Jakość wykonania EX1 przebija pozostałe o klasę albo i dwie. Wyświetlacz LCD AMOLED jest fantastyczny. Nikon P7000 nie zrobił na mnie żadnego wrażenia. Canony G11/12 bez większych uwag. Mój wybór w relacji wielkość-jakość-cena to Samsung EX1. Zaznaczam, że moja opinia jest wypracowana tylko na podstawie tego co widziałem i macałem. Zdjęć nie miałem okazji porównywać. Ale podobno w EX1 jest ten sam przetwornik CCD co w G11/12, także różnic w obrazowaniu dużych być nie powinno.

Cena EX1 to 1190 pln, Nikona P7000 - 1666 pln, G11 - 1444 pln a G12 - 1888 pln.
Pozdr.

koniecpolska
29-12-2010, 10:21
W swoich rozważaniach pominąłeś Panasonic'a LX5 i Canona S95is. Canon jest najbardziej kompaktowy, Panasonic jest nieco większy od Canona, ale i tak jest mniejszy od P7000 i EX1. Wszystkie wymienione kompakty (przeze mnie i przez Ciebie) obrazują podobnie, różnice są w obiektywach, Samsung i Panasonic mają najjaśniejsze.

Panasonic pozostawia natomiast, wszystkie inne wymienione tu kompakty, daleko w tyle pod względem filmowania (np. pełen manual, zoom, AF, i zapis w AVCHD Lite). Właśnie dlatego kupiłem Panasonica. Padła mi kamera DV i postanowiłem spróbować jak to będzie z filmami w kompakcie, no i jestem pod dużym wrażeniem. Poza tym w LX5 fantastyczne jest 24mm oraz najmniej stratne w porównaniu do konkurencji przełączanie pomiędzy rozmiarami kadru 4:3, 3:2, 16:9.

Cena LX5 to 1500 - 1600zł. Jak ktoś zaakceptuje gorzej rozwiązane filmowanie i ogniskową do 60mm to może poszukać jeszcze model LX3 pewnie z 200-300zł tańszy.

stachmuszel
29-12-2010, 12:18
W swoich rozważaniach pominąłeś Panasonic'a LX5 i Canona S95is. Canon jest najbardziej kompaktowy, Panasonic jest nieco większy od Canona, ale i tak jest mniejszy od P7000 i EX1. Wszystkie wymienione kompakty (przeze mnie i przez Ciebie) obrazują podobnie, różnice są w obiektywach, Samsung i Panasonic mają najjaśniejsze.

Panasonic pozostawia natomiast, wszystkie inne wymienione tu kompakty, daleko w tyle pod względem filmowania (np. pełen manual, zoom, AF, i zapis w AVCHD Lite). Właśnie dlatego kupiłem Panasonica. Padła mi kamera DV i postanowiłem spróbować jak to będzie z filmami w kompakcie, no i jestem pod dużym wrażeniem. Poza tym w LX5 fantastyczne jest 24mm oraz najmniej stratne w porównaniu do konkurencji przełączanie pomiędzy rozmiarami kadru 4:3, 3:2, 16:9.

Cena LX5 to 1500 - 1600zł. Jak ktoś zaakceptuje gorzej rozwiązane filmowanie i ogniskową do 60mm to może poszukać jeszcze model LX3 pewnie z 200-300zł tańszy.

Dzięki. Nie wiem dlaczego, ale faktycznie pominąłem Panasonika LX-5. Do podobno dobry kompakt, na jego bazie Leica zbudowała swojego. Mnie akurat filmowanie nie pociąga.
Pozdr.

HN70
29-12-2010, 14:12
no jest (a w zasadzie niedługo będzie) nowy olympus XZ-1 (http://www.43rumors.com/ft5-the-olympus-xz-1-with-28-112mm-f1-8-2-5-lens-coming-panasonic-compact-cameras/) z 28-112mm f/1.8-2.5 z bebechami panasonica LX5.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/20101003_image58510-1.jpg
źródło (http://egami.blog.so-net.ne.jp/_images/blog/_f82/egami/20101003_image-58510.jpg)

FX1900
29-12-2010, 14:53
Też wybierałem między EX1 i LX5 wybór padł na EX1. Niewątpliwą zaletą LX5 jest HD niestety mnie kręcenie filmów nie kręci. W EX1 spodobało mi się wykonanie aparatu przewyższające LX5 odchylany ekran i jaśniejsze szkło. Miałem kiedyś LX3 i wykonanie aparatu jak i artyfakty na zdjeciach zadecydowały o pozbyciu sie go. Nie wróciłem do lumixsa po pojawieniu się LX5 bo nie wiele zmieniono poza wstawieniem dłuższego ale gorszej jakości szkła i rozbudową trybu video.

koniecpolska
29-12-2010, 15:51
FX1900, LX5 nie ma gorszego obiektywu od LX3. LX3 ma 24-60mm 1:2.0-2.8, a LX5 ma ten sam tyle, że wydłużony do 90mm gdzie ma świało f=3,3 dla 60mm ma dalej f=2.8.
Artefaktów w LX5 nie zaobserwowałem do tej pory, co do wykonania to też różnicy w jakości do EX-1 nie widzę. Co do obiektywów, to w LX5 jest co prawda o 1/3 ev ciemniejszy ale na dłuższym końcu ma 90mm zamiast 74mm.

Obiektyw w zapowiadanym Olku robi wrażenie, szkoda, że nie jest od 24mm, bo wg. mnie większa różnica jest pomiędzy 24 i 28 niż pomiędzy 90 i 112, ale to i tak jak na razie wróżenie z fusów.
Olek ma też ten plus nad Panasem, że ma o niebo lepszy zewnętrzny EVF niż Panas, a zapewne mały Olek będzie miał stosowne gniazdko do jego podłączenia.

PS
Możliwość stosowania EVF w LX5 to kolejna przewaga nad konkurencją. Aczkolwiek co do jego jakości można mieć zastrzeżenia, ale zapewne niedługo Panas zaoferuje wersję 2.0 podobną do Olkowego EVF.

koniecpolska
29-12-2010, 16:24
Nie wróciłem do lumixsa po pojawieniu się LX5 bo nie wiele zmieniono poza wstawieniem dłuższego ale gorszej jakości szkła i rozbudową trybu video.Zaintrygowany tą wypowiedzią porównałem testy LX3 i LX5 oraz EX-1 na fotopolis, bo jakoś nie mogłem uwierzyć, że nowa matryca w LX5 nic nie wniosła. Po lekturze testów mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że FX1900 delikatnie mówiąc dość poważnie rozmija się z prawdą ...

Dominikaxx
29-12-2010, 16:28
Objektyw w EX1 jest lepszy w rozdzielczości czy to w jpg czy w raw i pokazują to nawet tendencyjne testy na optyczne w których LX5 został wychwalony mimo, że tabelki pokazują iż EX1 ma szkło o większej rozdzielczości. Matryca na iso 800 też daje mniejszy szum. Wykonanie to dość subiektywna kwestia ale moim zdaniem LX5 i w tej kwesti przegrywa- chociaż poprawiono w nim pokrętło nastaw, które w LX3 wisiało jak na nitce.

Jarod
29-12-2010, 22:47
Koledzy i koleżanki,

EX1 posiadam (a właściwie moja żona) od jakiegoś czasu i jesteśmy zadowoleni z jego możliwości, ale brakuje nam jednego - dobrego futerału.

Sam aparat wygląda trochę staroświecko i przydałby się do niego taki pokrowiec.
Idealny byłoby coś podobnego do pokrowców do Panasonica LX3
http://allegro.pl/futeral-skorzany-lumix-lx3-leica-d-lux4-czarny-i1375345889.html

Przymierzaliśmy go to EX1, ale niestety nie pasuje. EX1 jest trochę większy i śruba do statywu jest niestety w innym miejscu niz LX3.

Polecicie może jakieś fajne futerały do niego?

Aras
30-12-2010, 13:50
Sam aparat wygląda trochę staroświecko i przydałby się do niego taki pokrowiec.
Idealny byłoby coś podobnego do pokrowców do Panasonica LX3
[/url]

Biały: link (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120631405920&ru=http%3A%2F%2Fshop.ebay.com%3A80%2F%3F_from%3DR4 0%26_trksid%3Dp5197.m570.l1313%26_nkw%3D1206314059 20%26_sacat%3DSee-All-Categories%26_fvi%3D1&_rdc=1)
Czarny: link (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120631407311&ru=http%3A%2F%2Fshop.ebay.com%3A80%2F%3F_from%3DR4 0%26_trksid%3Dm570%26_nkw%3D120631407311%26_fvi%3D 1&_rdc=1)

bralineczeka
30-12-2010, 18:28
Biały: link (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120631405920&ru=http%3A%2F%2Fshop.ebay.com%3A80%2F%3F_from%3DR4 0%26_trksid%3Dp5197.m570.l1313%26_nkw%3D1206314059 20%26_sacat%3DSee-All-Categories%26_fvi%3D1&_rdc=1)
Czarny: link (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120631407311&ru=http%3A%2F%2Fshop.ebay.com%3A80%2F%3F_from%3DR4 0%26_trksid%3Dm570%26_nkw%3D120631407311%26_fvi%3D 1&_rdc=1)

Szkoda, że nie zamyka się szczelnie. Ale i tak ładny. Ciekawe czy u nas się da kupić.

Jarod
02-01-2011, 16:48
@Aras: dzięki wielkie za linki.

@bralineczka: mnie się nie udało jeszcze znaleźć w Polsce

m630
05-01-2011, 15:17
Serwis podchodzi poprawnie: Proszę spakować, zadzwonić do nas - przyślemy kuriera.
Myślę, że usterka jest im znana, bo tylko na tym forum jestem chyba trzeci z takimi objawami. A wada nie jest trudna do stwierdzenia, bo pojawia się praktycznie za każdym razem po kilku minutach od włączenia.
...

Aparat wrócił z serwisu. Z opisem, że jest sprawny. Usterka jak widać nie jest im znana, gdyż w przypadku pojawienia się usterki najlepiej jakbym załączył opis parametrów przy których występuje to zjawisko, a jeszcze lepiej filmik obrazujący defekt (opis serwisu). Będę zwracał uwagę w dalszym ciągu na te sprawę.
;)

bralineczeka
05-01-2011, 17:44
Aparat wrócił z serwisu. (...)

To nieciekawie. Rozumiem, że nic się nie zmieniło. Ja na dniach będę oddawał mój. Tyle, że nie do serwisu ale do sklepu. Będę się powoływał na niezgodność z umową, ze względu na akumulator i numerację plików i katalogów.
Widać, że muszę się do tego dobrze przygotować. Mam drugi aparat, to zrobię kilka zdjęć i nakręcę filmik.

m630
06-01-2011, 11:07
... Rozumiem, że nic się nie zmieniło...

Trudno powiedzieć. Okaże się w praniu. Może to jakieś incydentalne przypadki były.

qbaceha
07-01-2011, 16:42
witam, kupilem tego samsunga jakis czas temu i teraz poszukuje pilota do niego. kupilem pilot hamy src-a1 i src-a3, mimo zapewnien jednego pana z allegro, pilot nie wspoldziala z aparatem.
nie wiecie w takim razie jaki powienienem dokupic pilot do niego?
pozdrawiam

dominikana
08-01-2011, 00:48
Witam. To dziwne ponieważ mój SRC-A1 (na czerwono) SRC-A3 Hamy działa. W EX-1 niestety za każdym razem po włączeniu trzeba w menu zmienić "zdalny" na "wŁ" Pozdrawiam . Pozdrawiam Wszystkich dzięki którym zakupiłem ten aparat który nie jest pozbawiony wad ale w tej cenie (1190) - rewelacja.

Flex
08-01-2011, 22:54
A tak podsumowując, jakie sprzęty można podpiąć ?
Minęło już sporo czasu od premiery, a nadal nie widzę, ani osobnej ładowarki, ani mocowań do filtrów/digiscoopingu,
nawet w update firmaware się nie bawią.

Po jakimś 1100 zdjęć mogę powiedzieć, że również zaczyna mi coś głośniej AF chodzić ...

kumbaya
09-01-2011, 21:42
własnie własnie. W Polsce asortyment do ex'a w miarę upływu czasu w ogóle się nie powiększa. Nie wiem jak akcesoria o których pisał przedmówca, ale mnie zainteresowały inne gadżety. Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem kilka ciekawostek; może komuś się to przyda i oszczędzędzi czasu na poszukiwanie. Starałem sie znaleźć najtańszego "dilera" jednak za nic nie ręczę. Może te produkty są gdzies jeszcze taniej... Oto one:

- skórzane etui do EX1
http://www.ioffer.com/i/leather-case-bag-for-samsung-ex1-camera-black-white-180041071 (66 PLN z dostawą z Chin!?)
http://cdn2.iofferphoto.com/img/item/180/041/071/leather-case-bag-for-samsung-ex1-camera-black-white-4bbb2.jpg
http://cdn3.iofferphoto.com/img/item/180/041/071/leather-case-bag-for-samsung-ex1-camera-black-white-87726.jpg

- automatyczna zatyczka na obiektyw (ALC-6 firmy JJC)
http://www.meinfoto.com/Suche/samsung_ex1.htm?VL=samsung%20ex1 (ok. 20 EUR z dostawą z Niemczech)
http://www.jjc.cc/internal/UpFile/20109201510591.jpg
http://www.jjc.cc/internal/UpFile/20109201510592.jpg
http://www.jjc.cc/internal/UpFile/20109201510593.jpg

- adaptor-redukcja do wymiennych filtrów (LA-52EX1 firmy KIWIFOTO)
http://www.clubsnap.com/forums/showthread.php?p=6680016 (20$ + dostawa z Chin)
http://www.digitalmediastore.co.uk/lens_accessories/lens_adapters/52mm-Filter-Adapter-for-Samsung-EX1__KIW-LA52EX1-D (15funtów + dostawa z UK)

http://gallery.clubsnap.com/data/500/LA-52EX1.jpg

http://image1.dhgate.com/upload/201011/23/4028804b0f5702c7010f57125a160a88/productimg1290582745391.jpg

http://image1.dhgate.com/upload/201011/23/4028804b0f5702c7010f57125a160a88/productimg1290582751507.jpg

- adaptor zintegrowany z filtrem 52mm (EA-FA9EX01 firmy SAMSUNG)
http://www.fotokoch.de/fotowelt/Samsung_Filteradapter_EA-FA_9_45193.html?prepage=objektiv.html (24.9euro + dostawa z Niemczech)
http://www.samsung.com/cn/system/consumer/accessory/2010/10/20/ea_fa9ex01cn/EA-FA9EX01_250.jpg

- konwerter szerokokątny (EA-LWCEX01 firmy SAMSUNG)
http://www.n1shop.de/shop.php?mode=deep_link&partner=geizhals.at&id=896991 (ok. 155 EUR + dostawa z Niemczech)
http://www.vistek.ca/prodimg/251382.jpg

- Zaślepka poziomica 2w1 (SL-3 firmy JJC) do mocowania w stopce - tylko SL-3 pasuje także na SAMSUNGA EX1
http://www.systembank.pl/produkt,1538,2882.html (19PLN + dostawa z Polski)
http://gallery.clubsnap.com/data/500/hotshoe-bubble-title.jpg
http://gallery.clubsnap.com/data/500/medium/Hotshoe-Bubble.jpg

- inna zaślepka poziomicowa w kształcie sześcianu
http://www.clubsnap.com/forums/showthread.php?p=6680016 (8$ + dostawa z Chin)
http://gallery.clubsnap.com/data/500/Auto-Lens-Cap.jpg

- wizjer optyczny (EA-OVF1 firmy SAMSUNG) - niestety "optyczny" i zadziwiająco drogi (choć wyglada oryginalnie)
http://www.n1shop.de/shop.php?mode=deep_link&partner=preissuchmaschine.de&id=896194 (ok. 146 EUR z dostawą z Niemczech)
http://ecx.images-amazon.com/images/I/81tb1iRGt2L._AA1500_.jpg
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/multi/popisobr/samsung/EA-OVF1.jpg

tyle póki co udało mi się znaleźć. Moze kogoś będzie kiedyś stać na skompletowanie tego zestawu...;P

w_brat
10-01-2011, 22:36
Jeśli chodzi o pokrowiec to kupiłem córce u tego sprzedawcy (seller25812) na eBay ze względu na napis.
http://cgi.ebay.pl/Leather-Case-bag-for-Samsung-Camera-EX1-TL500-White-/260719702628?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb41af264
Przesyłka w miarę szybka i jakość jak na zakup za 1 dolara całkiem zadowalająca.

bralineczeka
16-01-2011, 19:50
Jeśli chodzi o pokrowiec to kupiłem córce u tego sprzedawcy (seller25812) na eBay ze względu na napis.
http://cgi.ebay.pl/Leather-Case-bag-for-Samsung-Camera-EX1-TL500-White-/260719702628?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb41af264
Przesyłka w miarę szybka i jakość jak na zakup za 1 dolara całkiem zadowalająca.

Jak długo szło?

Ten gostek ma też czarny: http://cgi.ebay.pl/Leather-Case-bag-for-Samsung-Camera-TL500-EX1-black-/260664675869?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb0d34e1d
Szkoda, że bez logo. No i gdzie włożyć zapasowe akumulatory?

w_brat
17-01-2011, 11:24
Za pokrowiec zapłaciłem Pay Pal w poniedziałek a w piątek już był. Nie wiem czy to reguła czy wyjątek. Na ogól z Chin nie ma dramatu.

elmerq
17-01-2011, 12:35
własnie własnie. W Polsce asortyment do ex'a w miarę upływu czasu w ogóle się nie powiększa. Nie wiem jak akcesoria o których pisał przedmówca, ale mnie zainteresowały inne gadżety. Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem kilka ciekawostek; może komuś się to przyda i oszczędzędzi czasu na poszukiwanie. Starałem sie znaleźć najtańszego "dilera" jednak za nic nie ręczę. Może te produkty są gdzies jeszcze taniej... Oto one:

- adaptor zintegrowany z filtrem 52mm (EA-FA9EX01 firmy SAMSUNG)
http://www.fotokoch.de/fotowelt/Samsung_Filteradapter_EA-FA_9_45193.html?prepage=objektiv.html (24.9euro + dostawa z Niemczech)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/EAFA9EX01_250-1.jpg
źródło (http://www.samsung.com/cn/system/consumer/accessory/2010/10/20/ea_fa9ex01cn/EA-FA9EX01_250.jpg)

Witam serdecznie.
Na wstępie chciałem wszystkim podziękować za cały ten wątek gdyż to głównie dzięki Waszym wpisom zakupiłem EX1 :)
Piszę odnośnie powyższego produktu. Na stronie amazon.de jest napisane że produkt przeznaczony jest na rynek niemiecki.
Czy zatem będzie pasował do aparatu kupionego w Polsce?
Oraz drugie pytanie - adaptor zintegrowany z filtrem 52mm - to oznacza tylko tyle, że można stosowac filtry 52mm czy ten adapter jest juz sprzedawany z jakimś zamocowanym filtrem i innego wkręcić się nie da?
Sorry za to badziewne pytanie... :/
Pozdrawiam.

foto-foto
19-01-2011, 15:10
Witam exsowiczów - właśnie kupiłem dekiel automatyczny i adapter, wszystko w kraju i taniej,Jest na allegro firma FREEPERS

MichalB1973
19-01-2011, 21:27
Witam exsowiczów - właśnie kupiłem dekiel automatyczny i adapter, wszystko w kraju i taniej,Jest na allegro firma FREEPERS

Reklama dźwignią handlu...
Firma Freepers istnieje na Allegro tak długo jak Ty na tym forum hehehe.
Jeśli ktoś się skusi to proszę dać znać co z tego wyszło.

Pozdro.Michał.

kumbaya
19-01-2011, 21:36

Ale miło że ktoś to sprowadza! aktualnie jednak chyba na allegro nie wystawiają - mają sklep internetowy i tak jak piszą na stronie http://fripers.pl/product_info.php/info/p1427_Adapter-52-mm-do-Samsung-EX1.html "...Adapter umożliwia również montaż innych akcesoriów na mocowaniu 52mm, takich jak telekonwerter, soczewka szerokokątna lub makro."

Natomiast dalsze błądzenie po internecie zaprowadziło mnie do Korei Płd....
http://skencjoo.playimage.co.kr/ebay/bag/horus/hc_ex1_specen2.jpg

Firma HorusBennu sprzedaje Half-Case Bag (HC EX-1) - na ebay'u za 25.5$
To traducyjne rozwiązanie (z przymocowaną na gwincie dolną częścią futerału) jest przecież najdoskonalsze zważywszy na to że tylnia część korpusu musi być odsłonięta (LCD). Jednak czemu nie dodali części górnej pozostaje dla mnie zagadką...

sn00p
19-01-2011, 21:40
Firma HorusBennu sprzedaje Half-Case Bag (HC EX-1) - na ebay'u za 25.5$
To traducyjne rozwiązanie (z przymocowaną na gwincie dolną częścią futerału) jest przecież najdoskonalsze zważywszy na to że tylnia część korpusu musi być odsłonięta (LCD). Jednak czemu nie dodali części górnej pozostaje dla mnie zagadką...
Bo to właśnie jest esencja tej tradycyjności.

źródło (http://www.leicatime.com/BasicBessaHotWhiskyStrapOK.jpg)

mmmi
20-01-2011, 08:39
Ale miło że ktoś to sprowadza! aktualnie jednak chyba na allegro nie wystawiają
Na allegro należy szukać użytkownika fripers a nie freepers. Jest wystawiona tuleja i ten paskudny dekielek :)

Flex
20-01-2011, 11:12
Już dłuższy czas sprzedaje te akcesoria Pan z allegro ... kupił ktoś to ?

ciekawi mnie zestaw EX1+ Raynox 250 ... widzicie sens takiego zestawu ? idzie w ogóle to skręcić razem ?

m630
20-01-2011, 13:14
A co z tulipanem do ex1 ;) ?

agcc
20-01-2011, 14:54
Witam, właśnie dzięki tej stronie zdecydowałem się na zakup ex( przesiadka z canona 450d bo za duży . za cięzki i trochę mi się znudziło cięganie całego majdanu) i mam pytanie co do jakigoś przyzwoitego futerału czy ktoś już coś dopasowywał raczej coś małego i zabezpieczjącego sam aparat. MAm też pytanie co do ceny czy fotojoker to chyba dziś najlepsza opcja? = 1199zl Macie jakieś słuchy o innych promocjach? Czy warto inwestować w zapasowy akumulatork na ile zdjęć starcza naładowany?

m630
20-01-2011, 19:03
...i mam pytanie co do jakigoś przyzwoitego futerału czy ktoś już coś dopasowywał raczej coś małego i zabezpieczjącego sam aparat....

Może coś z futerałów firmy Crumpler.

foto-foto
20-01-2011, 20:18
Reklama dźwignią handlu...
Firma Freepers istnieje na Allegro tak długo jak Ty na tym forum hehehe.
Jeśli ktoś się skusi to proszę dać znać co z tego wyszło.

Pozdro.Michał.
Wystarczy wybrać :fotografia - akcesoria - ex1 i pojawia się to co można kupić.To takie proste ,ale chyba ktoś tu nosi ciepły berecik z moheru i woli wywoływać ferment i dezinformację.A na forum jestem tak długo jak mam ex-a tj od kwietnia br. - tylko zmieniłem nick

MichalB1973
20-01-2011, 22:28
Wystarczy wybrać :fotografia - akcesoria - ex1 i pojawia się to co można kupić.To takie proste ,ale chyba ktoś tu nosi ciepły berecik z moheru i woli wywoływać ferment i dezinformację.A na forum jestem tak długo jak mam ex-a tj od kwietnia br. - tylko zmieniłem nick

Nie podniecaj się tak. Szukać na Allegro umiem. Następnym razem podaj poprawną nazwę użytkownika z Allegro lub nie podawaj jej wcale skoro nie umiesz przepisać (FREEPERS-FRIPERS) Właśnie Ty wprowadzasz dezinformację...
Nie kłóćmy się więcej. Szkoda zaśmiecać wątku o EX1.

Michał

foto-foto
21-01-2011, 15:30
Jeśli ktoś zaśmieca to z pewnością nie ja .Firma tak jak podałem nazywa się FREEPERS przesyłka szła 1 dzień ,dostaje się maila z czasem wysyłki co do minuty!Dekiel - firmy kiwi , osłona jjc model alc-6.
Pozdrowienia dla forumowiczów.

bogdi64
22-01-2011, 16:09
BARDZO bym prosił o trzy fotki w pełnej rozdzielczości, na największej dziurze, przy skrajnych i środkowej ogniskowej, wykonane w "kiepskich" warunkach (mogą być mieszkaniowe - z ciemnymi miejscami), najlepiej jakiejś osoby lub osób - koniecznie przy iso 800 i bez jakiekolwiek dodatkowej obróbki - osobie która by chciała mi coś podesłać na PW podam adres

TMK
25-01-2011, 22:07
He, he :)
Pojechałem po pracy kupić porządny kompakt czyli nikosia P7000. Maluch w zastępstwo D80, którego z reguły nie chciało mi się nosić i wiele okazji do zdjęć przepadało. Odwiedziłem FJ pomacałem P7k, kupiłem EX1 :mrgreen: Nikoś szumiał i w zasadzie jedyną zaletą dla mnie była stopka pod posiadaną SB400, która teraz pójdzie na giełdę. AWB, AF i przegub przeważyły przy zakupie. Parę stówek w kieszeni też się przyda ;)

TMK
26-01-2011, 00:15
A co z tulipanem do ex1 ;) ?

na życzenie :D
http://cgi.ebay.pl/LENS-ADAPTER-HOOD-CAP-FILTERS-FOR-SAMSUNG-EX1-TL500-/230572137029?pt=Camera_Lenses&hash=item35af2b9a45

sir-greg
27-01-2011, 19:12
Witam :)

Cały dzień zajęło mi przeglądanie informacji o EX1 w internecie, nie wspomnę o 83 podstronach tego tematu..:) Ponieważ w 99% jestem przekonany do zakupu EX1 (zastanwiam się też nad G11), chciałbym Was jeszcze zapytać o jakość wykonania.

Oglądałem obydwa aparaty w sklepie, G11 jest naprawdę solidnie wykonany - przyciski, obudowa, obrotowy LCD - całość odpowiednia do ceny, wszystko wydaje się mieć swoje miejsce i jakość. Zastrzeżenia mam jedynie do pokrętła ekspozycji i ISO - zbyt ciężko się obracają. EX1 sprawia trochę gorsze wrażenie, szczególnie delikatność obrotowego ekranu, kiepskie spasowanie i wielkość przycisków.

-> Czy po dłuższym użytkowaniu EX nie rozsypie się? LCD przestanie ciasno obracać się i przylegać do aparatu?

Co do działania obydwu nie mam większych zastrzeżeń, niektórzy pisali o szybszym AF w EX'ie, ja nie zauważyłem aby EX się jakoś wyróżniał, obydwa aparaty szybko potwierdzają ostrość (sprawdzone w bdb oświetleniu w sklepie), co do celności, ciężko powiedzieć po sklepowych 5 minutach zabawy...

-> Jak to jest z tą szybkością działania AF w gorszym oświetleniu?

-> Ponadto nie rozumiem dlaczego w Samsungu ostrzenie w centrum kadru jest wyłączone w niektórych programach (chyba w "A"), podobno tych blokad jest więcej, prawda to?

Przeglądałem zdjęcia na dpreview i zdaje się że G11 ciut mniej szumi ale matryce mają tę samą...

-> Wielu również wypowiadało się o wyższej jakości zdjęć z EX a w internecie wszystkie testy wskazują że to G11 ma lepszą jakość/więcej szczegółów. To jak to w końcu jest?:)

Wszystko przemawia za Samsungiem ale nie jestem w 100% przekonany, waham się z uwagi na cenę, Canon droższy o 300zł ale solidniej wykonany więc wychodzi na to samo. Mam dylemat czy zainwestować w uznaną markę czy producenta AGD? :)

FX1900
28-01-2011, 21:24
Witam :)

-> Czy po dłuższym użytkowaniu EX nie rozsypie się? LCD przestanie ciasno obracać się i przylegać do aparatu?
Odp. Wszystko jest z LCD ok ja mam go jakiś czas i wiele focę kumpela jeszcze dłużej i z LCD nic złego się nie dzieje.

-> Jak to jest z tą szybkością działania AF w gorszym oświetleniu?
Odp. Ma diodę wspomagającą a ta pozwala ustawić ostrość w całkowitych ciemnościach- pogorszenie AF jest przy zamkniętej przysłonie.

-> Ponadto nie rozumiem dlaczego w Samsungu ostrzenie w centrum kadru jest wyłączone w niektórych programach (chyba w "A"), podobno tych blokad jest więcej, prawda to?
Odp. Są ograniczenia w efektach i filtrach artystycznych wszystko inne (istotne) możesz ustawić jak chcesz.

Przeglądałem zdjęcia na dpreview i zdaje się że G11 ciut mniej szumi ale matryce mają tę samą...
Odp. "zdaje się"

-> Wielu również wypowiadało się o wyższej jakości zdjęć z EX a w internecie wszystkie testy wskazują że to G11 ma lepszą jakość/więcej szczegółów. To jak to w końcu jest?:)
Odp. Canon jest lepszy bo jest lepszy i nikt z testujących nie może uwierzyć że producent AGD zrobił lepszy kompakt.

Wszystko przemawia za Samsungiem ale nie jestem w 100% przekonany, waham się z uwagi na cenę, Canon droższy o 300zł ale solidniej wykonany więc wychodzi na to samo. Mam dylemat czy zainwestować w uznaną markę czy producenta AGD? :)
Odp. w 100% nigdy nie będziesz przekonany. Każdy aparat ma wady. Najistotniejszą wadą EX1 jest czas migawki 1/1500s ale kupiłem tulejkę i filtr szary 4 i wada znikła.

Powodzenia

oster
29-01-2011, 13:22
Witam bardzo się cieszę,że trafiłem na ten wątek. Na temat działań firmy SAMSUNG na polskim rynku mógłbym powiedzieć wiele przykrych rzeczy ale myślę ze nie tu w tym wątku.
Jesli idzie o aparat EX1 to oceniam go najbardziej pozytywnie jak tylko można choć nic na tym świecie nic nie jest doskonałe. Dla mnie ma on istotna wadę to znaczy to że jest o wiele za krótki (jak kto woli szeroki) przez co źle sie go trzyma w dłoni. Dla tego bezwzglednie trzeba go mieć na pasku nadgarstkowym.
Ja mam jednak inne zmartwienie i chce zapytać czy ktoś z Pań i Panów posiada do niego oryginalna tulejke 52 mm do mocowania filtrów i konwerterów. Jaśli tak to bym prosił o podanie gdzie mozna ją kupic w Polsce, lub o dokładne zmierzenie jej wysokości H bo jest możliwość dorobienia. Czy ten gwint w niej 52 ma skok 0,75 czy inny bo to też ważne . Bardzo bym sie cieszył pozytywnej odpowiedzi.

FX1900
30-01-2011, 08:18
Tulejki pojawiaja sie czasmi na alegro. Wpisz EX1 w wyszukiwarce i jesli jest dostepna wyswietli wynik. Samemu mozna wykonac dlugosc 3,5 cm wzor gwintu z jednej strony jest w aparacie a z drugiej taki jak w filtrach.

TMK
30-01-2011, 14:59
Tulejki pojawiaja sie czasmi na alegro. Wpisz EX1 w wyszukiwarce i jesli jest dostepna wyswietli wynik. Samemu mozna wykonac dlugosc 3,5 cm wzor gwintu z jednej strony jest w aparacie a z drugiej taki jak w filtrach.

Nie pasują tuleje od innych aparatów? Canony G albo coś w tym stylu? Wybór do nich jest znacznie większy.

FX1900
30-01-2011, 16:40
Od innych aparatow tuleje nie pasuja- canon G ma begnet zamias gwintu a lumix mniejsza srednice.

TMK
30-01-2011, 17:04
Trzeba będzie czegoś poszukać, 50zł za kawałek rurki to przesada. Jest sklep na ebayu ze stanów co sprzedaje kpl akcesoriów do EXa - tuleja, tulipan, filtry etc ok 140zł + duża szansa na bonus od celników.

gaijin
31-01-2011, 12:47
Witam po lekturze testów na różnych stronach, gazetach i również tym wątku zdecydowałem się na zakup. Jestem amatorem z nadzieją i chęcią podniesienia umiejętności. Ogólnie jestem zadowolony z aparatu, wcześniej posiadałem przez długi czas canona a60. Kilka wad już widzę choćby tryb robienia zdjęć dla dzieci będących w ruchu kiedy to w pomieszczeniach ustawia migawkę na 1/30 co jest zdecydowanie za długo. Oczywiście można sobie z tym poradzić choćby w trybie S ale nie zmienia to faktu że od czegoś jest tryb SCN. W trybie P również ustawia 1/30 - pomieszczenia (ktoś lekko się ruszy i już są mazy. Chyba że to u mnie tak tylko jest...
Mam pytanie czy ktoś z Was kupił dodatkową baterię oferowana choćby na popularnym portalu aukcyjnym firmy fotoenergia (zamiennik). Czy trzyma choćby tak "długo" jak oryginalna. Która z ładowarek do tych baterii jest przez Was sprawdzona.

mmmi
01-02-2011, 21:31
Gdyby ktoś przed zakupem chciał potestować: :)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12205

TMK
02-02-2011, 00:10
Bateria na allegro z przesyłką ok. 30zł, za 18zł zamówiłem tę:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270696663930
2900mAh z fotoenergii to raczej tylko na obrazku ;)

Dam znać jak dojdzie.

dominikana
02-02-2011, 18:24
Witam. Od trzech miesięcy używam zestawu bateria plus ładowarka z fotoenergii.Na razie wszystko O.K. Bateria trzyma tak samo długo jak oryginalna a ładowarka pomimo topornego kształtu i byle jak zrobionego adaptera do kontaktu ładuje szybciej niż aparat.

m630
03-02-2011, 09:36
Na co wskazują parametry migawki lub przesłony wyświetlone na czerwono ?

FX1900
03-02-2011, 10:00
Na co wskazują parametry migawki lub przesłony wyświetlone na czerwono ?

Wskazują jak w każdym aparacie, że "brakuje" czasu albo przysłony. Np. migawka f1/8 i czas 1500- miga na czerwono znaczy zdjęcie będzie prześwietlone bo brakuje krótszego czasu- trzeba przymknąć przysłonę. W zależności od trybu fotografowania bedzie migać albo jedno albo drugie.

Flex
04-02-2011, 14:48
Czy można ustawić w trybie BKT zapisanie wszystkich zdjęć ?

podgląd wygąda jak ładny kolaż :) chciałbym żeby zapisano wszystkie zdjęcia, a tutaj zapisuje tylko 2 zdjęcia ...

FX1900
04-02-2011, 19:17
W trybie BKT ekspozycji zapisuje 3 zdjecia. W trybie efektow 9 zdjec, z którego wybierasz jedno, jeśli chcesz więcej tych samych kadrów, ale z róznymi efektami można to zrobić w trybie edycji w aparacie + 3 efekty poza zmianą koloru.

yaneq
07-02-2011, 09:04
Przymierzam się do EX1, jednakże posiadam kartę Goodram 16 SDHC. Producent nie daje gwarancji, że aparat ruchu z SHDC powyżej 8 GB. Może ktoś z was wałkuje w tym aparacie 16 GB w tej specyfikacji?

TMK
07-02-2011, 18:56
16GB nie mam. W razie czego weź kartę ze sobą do MM czy jakiegoś fotojokera i poproś o możliwość przetestowania aparatu na swojej karcie. Załatwisz 2w1 oględziny i test karty, we Wrocławiu nie robią z tym problemów.

FX1900
07-02-2011, 21:58
Nigdy nierozumiałem po co ludzie kupują kartę 16 czy 32 GB przecież one nie są wieczne i jak coś nawali lepiej mieć 3x4GB czy 3X8GB niż jedną 16GB czy 32GB. Przecież nie chodzi o kilogramy które trzeba dzwigać :-D

supczinskib
08-02-2011, 04:20
Przecież nie chodzi o kilogramy które trzeba dzwigać :-D
Chodzi o ilość przedmiotów o których trzeba pamiętać, aby zabrać, a później pilnować, aby nie zgubić. Wszystko ma swoje wady i zalety.

kumbaya
09-02-2011, 00:08
Chodzi o ilość przedmiotów o których trzeba pamiętać, aby zabrać, a później pilnować, aby nie zgubić. Wszystko ma swoje wady i zalety.

;> O nie!! Hehe..... Ludzie nie dajcie się wciągnąć w tą dyskusję!!! ;>

a tak na marginesie kilogramow i dylematów w wyborze miedzy modelami znalazłem ciekawe porównanie EX1 z G11 (ten na zewnątrz EX1) i S90 (ten wewnątrz EX1). Nie wnosi za wiele do wątku ale wcześniej go nie widzialem...

http://img.photobucket.com/albums/v312/pvincent/TL500_S90_overlay3.jpg

jannik
09-02-2011, 07:48
Witam
Panowie (i Panie).
Przeczytałem cały wątek od początku do... no właśnie.. po str. 58 trochę zboczył z tematu, ale i tak dobrnąłem do końca, bo jednak co chwilę wątek wraca do tematu.. he he.. ale przy okazji dowiedziałem się też kilku rzeczy spoza głównego tematu :)

Dzięki za wszystkie opinie! Bardzo mi pomogły.
Hm.. może napiszę coś niezbyt popularnego, ale ten wątek pomógł podjąć mi decyzję na NIE.

Dochodzę do wniosku po waszych opisach i zdjęciach, że to jest naprawdę świetny aparacik - mistrzunio wśród kompaktów, ale... wydaje mi się, że jest to świetny aparat dla "lustrzankowców", którzy potrzebują jakiegoś kieszonkowca, gdy nie chce się lub nie ma możliwości użyć lustrzanki. (może się mylę.. ale tak mi się wydaje).
Ja szukam czegoś bardziej uniwersalnego i, co ważniejsze, n i e z a w o d n e g o !
To co piszecie o bateriach, które nie zawsze dobrze trzymają, o psujących się ładowarkach już samo w sobie wyklucza dla mnie ten aparat. Co z tego, że piękne fotki, skoro padnie mi na wyjeździe (np. w Albanii lub Turcji) i będę ugotowany. Trzy baterie? Aż takiego ciśnienia nie mam.
No i te przygody z firmwerami... hm..
i rawy... nic poza samsugowskimi konwerterami tego nie otwiera! wkurzające!
ani Canon ani Nikona na takie "zabiegi marketingowe" sobie nie pozwoli!

Widzę, że tym aparacikiem można zrobić naprawdę piękne foty, ale niech się Samsung zajmie produkcją telewizorów albo niech zacznie dbać o solidność! bo to wkurza.
teraz rozumiem skąd ta niska cena i skąd ta wciąż wysoka np. przy G11, nie mówiąc o G12, który i tak ludzie kupują.. głównie ze względu na markę.. i mają rację.

Dotąd miałem Canony i Nikony i chyba tak już zostanie.

Imponujące jest jednak to, że ten piękny aparacik stał się powodem tak długiego wątku!

pozdrawiam i życzę udanych fotek

stachmuszel
09-02-2011, 08:18
Oj chyba gloryfikujesz tutaj Canon-a (G11/G12) i Nikona-a (P7000). Wcale tak różowo z nimi to nie jest, jak się Tobie wydaje. Wystarczy poczytać inne fora.
Pozdr.

FX1900
09-02-2011, 09:29
Faktem jest, że EX1 to nie jest uniwersalny aparat do wszystkiego ale dla świadomego fotografa. Natomiast całe narzekanie, że soft się nie wgrywa ładowarka siada i baterie- no cóż za głupotę użytkowników producent nie odpowiada. Ja kupiłem 2 baterie ładuję je w aparacie i jest ok. Soft aktualizowałem już 2 razy i chodzi wszystko jak trzeba. Jeśli mowa o canonie i nikonie to ktoś znający temat wie, że nikon do dzisiaj nie ma w swojej ofercie porządnego kompaktu a canon jedzie na renomie i naiwności ludzi. Nawet na forum canona nikt nie proponuje G11,12 tylko LX5 lub EX1 :p

jannik
09-02-2011, 10:09
Hm... może trochę się źle wyraziłem
Nie gloryfikuję Canona ani Nikona pod kątem jakości zdjęć lub nowatorskich rozwiązań, lecz twierdzę, że i Canon i Nikon o wiele bardziej dbają o solidność i niezawodność sprzętu wypuszczanego na rynek.

Wiadomo poza tym, że Nikon skończył robić dobre kompakty na modelu cp8800k, którego do dziś nie przebiła żadna hybryda.. pod kątem optyki i jakości zdjęć! (ale to moje osobiste zdanie)

A co do G11.. hm.. dla kogoś kto fotografuje głównie lustrzankami i potrzebuje dodatkowego małego acz dobrego aparaciku kompakt. do kieszenie (na co dzień), to faktycznie LX5 i EX1 (a może teraz i XZ1) przebijają G11/12, a takich osób na forach (w tym na forum Canoniarzy) jest zdecydowana większość.

Chciałem tylko zaznaczyć, że G11 jest o wiele bardziej uniwersalnym kompaktem od tych dwóch. I poza tym jest b. dobrym kompaktem, choć w parametrach ustępuje EX i LX.

Zwalanie winy na "głupotę użytkowników" nie jest mądre. Głupotą byłoby np. upuszczanie aparatu na podłogę lub do miski z wodą, wciskanie jakichś kabelków z innymi końcówkami do slotów, wpychanie na siłę karty odwrotną stroną itp itd. Ale nie wiem w czym się przejawiła "głupota użytkownika", któremu padła ładowarka.

A tak swoją drogą, to na czym polega to ładowanie baterii w aparacie? Przez komputer, przez kabel usb.. tak jak komórkę, czy jakoś inaczej???

stachmuszel
09-02-2011, 10:42
Z tego co pamiętam zasilacz wtyczkowy podłączasz do gniazdka 230V, a z drugiej strony do aparatu, w którym jest akumulator. Czyli tak jak to określiłeś "jak komórkę" :-)

jm
09-02-2011, 10:44
A tak swoją drogą, to na czym polega to ładowanie baterii w aparacie? Przez komputer, przez kabel usb.. tak jak komórkę, czy jakoś inaczej???

Aparat służy równiez jako ładowarka. jest to mocno niewygodne, bo ładując baterię aparat jest "uziemiony".
Można z tym żyć...ale

W kwestii uniwersalności.... pewnie chodzi Ci o zakres ogniskowych ? - zobacz na Olympusa XZ1;) prócz ogniskowych ...ma najlepsze szkiełko wśród tych maluszków.

stachmuszel
09-02-2011, 11:01
Aparat służy równiez jako ładowarka. jest to mocno niewygodne, bo ładując baterię aparat jest "uziemiony".
Można z tym żyć...ale

...można kupić zewnętrzną łądowarkę za kilka pln i już jest...wygodnie :-)

jm
09-02-2011, 11:14
...można kupić zewnętrzną łądowarkę za kilka pln i już jest...wygodnie :-)

Pewnie, że można ale takie podejście producentów (nie tylko samsung tak robi...!) jest.... hmm mało profesjonalne..? Jak daleko mogą iść oszczędności?
Oby nie doszło do sytuacji, kiedy baterię (te pierwszą, podstawową) i kabel do ładowania też trzeba będzie kupować osobno..., bo ich nie będzie w zestawie handlowym:o

FX1900
09-02-2011, 12:36
Najlepsza hybryda jeśli chodzi o szkło i jakość zdjęć to sony R1- i przebił nikona i nie jedna lustrzankę. Apropo ładowarki w sony R1 też jest jak w samsungu tyle, że kabel jest na tyle długi, że w pomieszczeniu można robić zdjęcia z zasilania sieciowego. Uniwersalność aparatu rzecz względna dla jednego zakres ogniskowej oznacza uniwersalność dla drugiego światło a dla trzeciego możliwość podłączenia zewnętrznych lamp dla czwartego jak aparat mieści się w kieszeni koszuli to jest uniwersalny :D Canon nie ma ani jakiegoś super zakresu ogniskowych ani światła ani nie jest mały ani tani. A co do jakości wypuszczanych przez canona produktów to tylko wspomną przygodę z matrycą w G10, którą wszyscy znają, smarem kapiącym z lustra na matrycę w bodajże 5D I, a do niektórych kompaktów w zestawie nie ma żadnej ładowarki ani w aparacie ani zewnętrznej.

<| MICHAŁ |>
09-02-2011, 13:06
Najlepsza hybryda jeśli chodzi o szkło i jakość zdjęć to sony R1

Canon nie ma ani jakiegoś super zakresu ogniskowych ani światła ani nie jest mały ani tani.
R1 za to miesci sie w kieszen... chyba od waciaka :)
A na powaznie - rzeczywiscie - biorac pod uwage jakosc zdjec... R1 jest wyjatkowo trudny do pobicia w kategorii zaawansowanego kompaktu (?) - tak to nazwijmy

jannik
09-02-2011, 15:36
No tak
R1 - rewelacja!
Ale Nikon cp8800 to też rewelacja i nie miał sobie równych wśród hybryd!

Ale ten R1 to jakiś straszny kalafior i klunkier.. i monitorek taki niezbyt.. jak w 8800.. no może minimalnie większy..
Też taki wolny jak 8800?
bo zupełnie go nie znam..

Najbardziej wkurza świadomość tego, że i Nikon i Canon i Sony mogli by teraz wypuścić na rynek jakąś zajebiaszczą hybrydę, która by jakością zdjęć dorównywała (a może by i przewyższała) oba te aparaty, ale byłaby nowocześniejsza, szybsza itp.
Ale buraki nie wypuszczą, bo teraz idzie wszystko w oszczędność, w efekciarstwo i tanie chwyty marketingowe!!!
A szkoda.. ech, szkoda..
Powodem też może być to, że kto by wtedy kupował te wszystkie gówniane tanie lustrzanki... ?

Gdzie te piękny czasy, gdy aparat raz kupiony miało się całe życie.. a i jeszcze dzieciom zostawał.. :)

Bez kitu. Znam gościa (87 lat) który do dziś ma wspaniały niemiecki aparat stereoskopowy bodajże z 1931 roku. Kurde, mówię wam, jakie on żylety strzela.. na kliszy (takiej jak do Lubitiela.. szerokokątnej)...
W aparacie wszystko hula bez zarzutu (a napstrykane ma naprawdę mnóstwo zdjęć), jest w doskonałym stanie!
Dziadek ów do dziś jeszcze czasem coś tam pstryknie...

ech... gzie te czasy.. :(

FX1900
09-02-2011, 15:57
R1 miał wolny AF jak kompakty ale technicznie bebechy miał lustrzanki APS-C cmos matryca i szkło głebia ostrośći jak w lustrzankach. Szkło tak ostre, że z cropów można zdjęcia drukować :) Używalne iso 800- więc nikon to zabawka przy nim. I w 2005 roku miał 24mm i nie canon ani nikon takie cudo zrobił tylko sony :D Podobnie wygląda teraz sytuacja z EX1 nie canon nie nikon stworzył to cudeńko tylko jakiś samsung, który do tej pory nie miał żednego dobrego kompaktu. Ciekawe czy bedzie następca EX1 bo następca R1 nigdy nie powstał :(

m630
09-02-2011, 16:22
[QUOTE=jannik;2272441]Witam

...To co piszecie o bateriach, które nie zawsze dobrze trzymają, o psujących się ładowarkach już samo w sobie wyklucza dla mnie ten aparat...

Baterie Samsunga trzymają bez zarzutu. Nie doczytałem o psujących się ładowarkach Samsunga. Co ma Samsung do baterii i ładowarek innych producentów ?

No i te przygody z firmwerami... hm..

A ileż tych przygód jest opisanych ?:) Ja nie mam żadnych.

"i rawy... nic poza samsugowskimi konwerterami tego nie otwiera! wkurzające!

A niby czemu ? Samsung RAW Converter 4 i wszystko gra.

... bo to wkurza...

Wyluzuj ;)

... głównie ze względu na markę.. i mają rację...

Jeżeli tylko z tego powodu to chyba nie ma się z czego cieszyć ;)

"Dotąd miałem Canony i Nikony i chyba tak już zostanie."

Powodzenia.

... że ten piękny aparacik stał się powodem tak długiego wątku!"

Jest w końcu coś pozytywnego. Nie wkurzającego :)))))

supczinskib
09-02-2011, 18:40
i rawy... nic poza samsugowskimi konwerterami tego nie otwiera! wkurzające!
Bzdura do kwadratu. Jakbyś czytał wszystko, a nie tylko to co uważałeś za stosowne to byś przeczytał, że darmowy program Adobe DNC (Digital Negative Converter) bez problemu czyta pliki RAW z EX1 i zapisuje je z zachowaniem wszystkich informacji w otwartym formacie DNG, który jest akceptowany przez wiele darmowych i komercyjnych programów do obróbki zdjęć. Poza tym Adobe Photoshop oraz Lightroom bez problemów obsługują pliki RAW z EX1 w natywnej postaci.

avallardi
09-02-2011, 20:33
Najlepsza hybryda jeśli chodzi o szkło i jakość zdjęć to sony R1- i przebił nikona i nie jedna lustrzankę.
Potwierdzam, R1 to fantastyczny sprzęt. Używam go od ponad pięciu lat i nadal jestem nim zachwycony.

No tak
R1 - rewelacja!
Ale Nikon cp8800 to też rewelacja i nie miał sobie równych wśród hybryd!

Ale ten R1 to jakiś straszny kalafior i klunkier.. i monitorek taki niezbyt.. jak w 8800.. no może minimalnie większy..

8800 nie ma nawet co startować do R1.

R1 miał wolny AF jak kompakty ale technicznie bebechy miał lustrzanki APS-C cmos matryca i szkło głebia ostrośći jak w lustrzankach. Szkło tak ostre, że z cropów można zdjęcia drukować :) Używalne iso 800- więc nikon to zabawka przy nim. I w 2005 roku miał 24mm i nie canon ani nikon takie cudo zrobił tylko sony :D Podobnie wygląda teraz sytuacja z EX1 nie canon nie nikon stworzył to cudeńko tylko jakiś samsung, który do tej pory nie miał żednego dobrego kompaktu. Ciekawe czy bedzie następca EX1 bo następca R1 nigdy nie powstał :(

Ja też żałuję, że nie kontynuowano eR jedynki, bo miałem ochotę kupić następcę. Kolejnym kompaktem, który uważam za godny uwagi po Sony R1 jest właśnie Samsung EX1. I myślę, że go w końcu kupię, ale bardziej dla żony niż dla siebie, bo ja mam R1 a moja lepsza połowa, która fotografuje dużo dłużej niż ja, nie chce słyszeć o ciemniejszym szkle niż f1.8.

MariuszJ
09-02-2011, 21:17
Kolejnym kompaktem, który uważam za godny uwagi po Sony R1 jest właśnie Samsung EX1.
Myślę, że wprowadzasz ludzi w błąd.

R1 to aparat o dużej matrycy (APS-C). To że ma możliwości lustrzanek jest pochodną tego i tylko tego faktu.

EX1 zawsze będzie siedział jakościowo w klasie kompaktów 1/1.6", może im nawet przewodzić ale z R1 NIE MA NIC WSPÓLNEGO i to nie jest moja apoteoza R1 tylko sprzeciw wobec porównywania jabłek z gruszkami.

avallardi
09-02-2011, 21:33
Myślę, że wprowadzasz ludzi w błąd.

R1 to aparat o dużej matrycy (APS-C). To że ma możliwości lustrzanek jest pochodną tego i tylko tego faktu.

EX1 zawsze będzie siedział jakościowo w klasie kompaktów 1/1.6", może im nawet przewodzić ale z R1 NIE MA NIC WSPÓLNEGO i to nie jest moja apoteoza R1 tylko sprzeciw wobec porównywania jabłek z gruszkami.

Czym wprowadzam w błąd? Tym, że "kolejnym kompaktem, który uważam za godny uwagi po Sony R1 jest właśnie Samsung EX1."? Takie jest moje zdanie. Innego kompaktu bym nie kupił. I doskonale wiem jakie matryce mają obydwa aparaty. Nie musisz się ze mną zgadzać.

Optykę też ma bardzo w porządku.

MariuszJ
09-02-2011, 21:53
Po prostu to jaki obrazek dostajesz zależy głównie od tego, jak fizycznie dużą masz matrycę. Wynika to po pierwsze ze zwykłych proporcji pomiędzy tym co fotografujemy a tym, na co obraz jest odkładany. Po drugie z ograniczeń technologicznych w produkcji matryc. I o ile to drugie jakoś do przodu kuśtyka, tego pierwszego nie zmienisz.

A to czy coś jest kompaktem czy niekompaktem nie ma zwykle większego znaczenia, przynajmniej w dziedzinie jakości obrazka, co najwyżej łatwości jego uzyskiwania. Bo niestety tak jak lustrzanki nie robią lepszych zdjęć bo artystycznie kłapią lustrem tak i R1 nie robił lepszych zdjęć bo był "lepszym" kompaktem. To zwykła fizyka a nie czary mary. A X100 będzie robił lepsze zdjęcia od wielu niepełnoklatkowych lustrzanek nie z powodu wytrysku fufu-geniuszu.

Tak jak powiedziałem, być może (nie przeprowadzałem żadnych rzetelnych testów porównawczych), EX1 jest liderem kieszonkowych kompaktów 1/1.6". I to wszystko.

Dominikaxx
09-02-2011, 22:13
Kiedyś zrobiłam 2 takie same zdjęcia banknotu jedno zrobione R1 drugie EX1 i wrzuciłam do sieci żaden ze specjalistów nie potrafił stwierdzić, które jest którym aparatem zrobione- nawet były pomyłki, że zdjęcia które jest z R1 zrobione EX1 bo to czy tamto :D
A na marginesie MariuszJ nie zrozumiałeś co chciał powiedzieć avallardi ;)

MariuszJ
09-02-2011, 22:23
Kiedyś zrobiłam 2 takie same zdjęcia banknotu jedno zrobione R1 drugie EX1 i wrzuciłam do sieci żaden ze specjalistów nie potrafił stwierdzić, które jest którym aparatem zrobione- nawet były pomyłki, że zdjęcia które jest z R1 zrobione EX1 bo to czy tamto :D
A na marginesie MariuszJ nie zrozumiałeś co chciał powiedzieć avallardi ;)
Być może, nie robię zdjęć banknotów, nie mam więc w tym doświadczenia.

Przy fotografowaniu obiektów o rozmiarach ziemskiego gatunku dominującego, z odległości pozwalającej mi na stwierdzenie jakiej są płci i rasy, istnieje dość spora różnica w możliwościach jaki da Ci najprostszy aparacik z dużą matrycą (i nie ma to znaczenia czy niszowy dslr czy kompakt czy bezlusterkowiec) z jasnym obiektywem a 1/1.6", choćby w Klewkach zrobiony - póki rzecz jasna praw fizyki będzie się słuchał.

Ja nie muszę rozumieć tych wywodów. Wiem natomiast że część osób odwiedzających ten wątek robi to szukając dla siebie jakiejś kreatywnej zabawki. I fajnie żeby nie próbować wmawiać im, że EX1 przekroczył jakieś kosmiczne granice jakościowe, tak jak wcześniej zrobił to R1. Ani jeden, ani drugi tego nie zrobił - i to każdy z innych powodów.

Dominikaxx
09-02-2011, 22:47
Nie uważamy, że EX1 przekracza prawa fizyki tylko jest godnym uwagi: cytuję "Kolejnym kompaktem, który uważam za godny uwagi po Sony R1 jest właśnie Samsung EX1" Z prostej przyczyny R1 już jest nieprodukowany a EX1 na tle konkurencji w podobnych konstrukcjach wiedzie prym- podobnie jak w 2005 wiódł R1 w swojej klasie. Czytając staraj się zrozumieć myśl a nie słowa. Kwestie matrycy są oczywiste i raczej ktoś kto zwraca uwagę na aparat typu EX1 jest tego świadomy.

jm
09-02-2011, 23:02
EX1 na tle konkurencji w podobnych konstrukcjach wiedzie prym- .

Ta konkurencja w kompaktowych konstrukcjach to LX5 / DLUX5 oraz Olympus XZ1 - w czym konkretnie jest EX1 lepszy od tych dwóch?
Konkretnie?

FX1900
10-02-2011, 00:28
Konkretnie- isniał 5 miesięcy przed LX5 i 11 miesięcy przed XZ1 = więc można nim było zrobić wiele wiele zdjęć czekając na konkurencję.

MariuszJ
10-02-2011, 00:34
Porównywalny aparat, Panasonic LX3/Leica DLUX4, to 2008 rok.

gusi
10-02-2011, 00:57
Ale Dominikaxx stwierdziła, że na tle konkurencji ex1 wiedzie prym. użyła czasu teraźniejszego i nie odnosiła się do aparatów wyprodukowanych w 2008 roku.Więc po co to oglądanie się do tyłu?

jm
10-02-2011, 01:07
Konkretnie- isniał 5 miesięcy przed LX5 i 11 miesięcy przed XZ1 = więc można nim było zrobić wiele wiele zdjęć czekając na konkurencję.

To oczywiście prawda.
Jednak osoby szukające dziś aparatu i czytające ten wątek powinny wiedzieć dlaczego EX1 rzekomo wiedzie prym...?

FX1900
10-02-2011, 09:27
Czytelnicy tego jak i innych wątków powinni zrozumieć jedno- nie istnieje coś takiego jak obiektywna ocena aparatu każdy ma jakieś preferencje i przez ich pryzmat aparat bedzie dla kogoś lepszy od drugiego. Czytając różne opinie w końcu i tak trzeba pooglądać zdjęcia iść do sklepu dotknąć aparat może samemu popstrykać itd.
Moje preferencje są takie:
im szersze szkło i jaśniejsze tym lepiej- EX1 (LX5- ciemniej, XZ1- 28mm zamiast 24)
dobra jakość jpg- nie bawię się w rawy z niedzielnego fotografowania- EX1 (LX5- artyfakty, XZ1- nowość)
bezapelacyjnie LCD ruchomy i dobrej rozdzielczości- EX1 (LX5,XZ1- LCD stały o wiele mniejsza rozdzielczość)
ergonomia co konieczne pod palcem- 2 kółka nastaw- EX1 (LX5,XZ1- brak- guzikologia)
Dla kogoś 10mm więcej na długim końcu ma znaczenie, robi zdjęcia tylko w raw, lubi kadrować leżąc na ziemi, lub guzikowy system operacyjny lub koniecznie musi być dobry tryb auto albo filmy HD może wybrać coś innego. Niektórzy mają takie preferencje, że nie kupią nic jeśli nie można z tym zejść pod wodę :)
Wspomniany R1 genialny sprzęt dla kogoś będzie nie do przyjęcia z powodu wolnego AF a dla kogoś EX1 bedzie odrzucony bo ma wewnętrzną ładowarkę albo na forum kilku kolesi nie umiało wgrać softu :D

stachmuszel
10-02-2011, 10:41
To oczywiście prawda.
Jednak osoby szukające dziś aparatu i czytające ten wątek powinny wiedzieć dlaczego EX1 rzekomo wiedzie prym...?

Jolu jeśli mogę w kilku zdaniach.
Poszukiwałem kompaktu na wyjazdy, a że wyjeżdżam praktycznie tylko w góry :-) musiał on posiadać pewne określone cechy, EX1 właśnie je ma.

Wypunktuję:

1. Szeroki kąt, w EX1 od 24 mm (G11/12, LX..., P7000 mają od 28mm) dłuższe ogniskowe są mi zbyteczne.
2. Światło od f=1.8 na 24mm do f=2.4 na 72mm (w G11/12, LX..., P7000 zaczyna się od f=2.8 na 28mm). Czyli tam gdzie EX1 kończy, konkurencja dopiero zaczyna. Tak naprawdę nie chodzi o światłosiłę tylko o możliwości zarządzania głębią ostrości. Choć w jaskiniach, pomieszczeniach etc. f=1.8 też się przydaje.
3. Mobilność, EX1 dzięki proporcjom rozmiarów i wagi jest bardziej mobilny niż wyżej wymienione, przy zachowaniu odpowiednio dobrej ergonomii (dobry uchwyt etc.)
4. Jakość wykonania, materiały,
5. Wyświetlacz AMOLED
6. i coś co mnie urzekło przy oglądaniu fotek z EX1 (mojego kolegi) to subiektywna przyjemność ich oglądania. Nie odczuwałem tego z G11/12 a już najmniej z P7000.

Wg mnie to b.dobry kompakt ale nie dla każdego. Szukający uniewsalności powinni szukać w G11/12, LX..., P7000 etc.
Pozdr.

pioter m
10-02-2011, 11:20
Do iso 800 jest OK. Potem slabo, ale i tak nie uzywam wyzszych, wiec OK.
Cena i projekt sa bardziej niz akceptowalne, a jakosc fotek takze nie odstaje, wiec jesli komus potrzebny kompakt - tylko kupowac.

jm
10-02-2011, 11:33
Jolu jeśli mogę w kilku zdaniach.
Poszukiwałem kompaktu na wyjazdy, a że wyjeżdżam praktycznie tylko w góry :-) musiał on posiadać pewne określone cechy, EX1 właśnie je ma.

Wypunktuję:

1. Szeroki kąt, w EX1 od 24 mm (G11/12, LX..., P7000 mają od 28mm) dłuższe ogniskowe są mi zbyteczne.
2. Światło od f=1.8 na 24mm do f=2.4 na 72mm (w G11/12, LX..., P7000 zaczyna się od f=2.8 na 28mm). Czyli tam gdzie EX1 kończy, konkurencja dopiero zaczyna. Tak naprawdę nie chodzi o światłosiłę tylko o możliwości zarządzania głębią ostrości. Choć w jaskiniach, pomieszczeniach etc. f=1.8 też się przydaje.
.

Niestety te dwa punkty powyżej rozmijają się z prawdą...!
Uważam, że konkurencją dla EX1 Jest LX5 oraz nowy XZ1. G11/12 oraz P7000 pominęłam, więc niepotrzebnie włączyłeś je Staszku do stawki i porównania.

LX5 jest na rynku od jakiegoś czasu (choć krócej niż EX1) więc na nim się skupmy.
LX5 ma obiektyw identycznie szeroki...czyli zaczyna się na 24mm za to wygodniej dłuższy - kończy się na 90mm (EX1 - 72mm). Światłosiła też jest inna niż podajesz - zaczyna się od 2.0 (nie jak piszesz 2.8) a kończy się na 3.0. Całkiem możliwe, że przy 70mm jest jasniejszy od samsunga EX1. Wynika z tego jasno, że kwestię różnicy w szerokości oraz jasności możemy pominąc?? Kwestia ogniskowych daje moim zdaniem przewagę LX5, co zresztą będzie także znajdować odzwierciedlenie w tzw GO - na korzyść LX5.
Natomiast trzeba potencjalnym zainteresowanym wspomnieć o minimalnym czasie otwarcia migawki - 1/1500s w EX1 oraz 1/4000 u konkurenta. Idzie lato... zbyt często te chwalone 1.8 będzie trzeba przymykać i ze spodziewanej GO - nici. Miałam przelotnie PENa z 1/2000 i nawet w zimie przy wyżowej słonecznej pogodzie... bywało krucho. 1/4000s to jest minimum, które powinien posiadać aparat.

Nowy XZ1 ma światłosiłę najlepszą z całej stawki, choć pewnie też nie jest pozbawiony wad...:) ale co jest wolne od wad???
Niech każdy kupuje co mu odpowiada, sama chciałam kupić EX1 - serio! ale sie wstrzymałam, przeczekałam i dziś na rynku są lepsze, ciekawsze oferty. A jak rozumiem, ktoś kto tutaj teraz zagląda stoi przed wyborem dziś, a nie rok temu.

dobra jakość jpg- nie bawię się w rawy z niedzielnego fotografowania- EX1 (LX5- artyfakty, XZ1- nowość)
:D

Akurat Olek tradycyjnie bije inne aparaty jakością jpg prosto z aparatu. Może strzelac rózne fochy ale jpg ma extra. ma też niekwestionowaną przewagę w możliwej do uzyskania GO, co jest pochodną jasniejszego niż u obu konkurentów obiektywu. 28mm-112mm i f1.8 - 2.5.
Niektórym będzie brakować szerokości, ale na pewno nie wszystkim. Dla mnie te ogniskowe są idealne na wycieczki, a z tym światłem...jeszcze lepsze.
Ale ja to i tak przeczekam... może konkurencja wypuści coś jeszcze lepszego?;)

Dominikaxx
10-02-2011, 11:44
Czytelnicy tego jak i innych wątków powinni zrozumieć jedno- nie istnieje coś takiego jak obiektywna ocena aparatu każdy ma jakieś preferencje i przez ich pryzmat aparat bedzie dla kogoś lepszy od drugiego. Czytając różne opinie w końcu i tak trzeba pooglądać zdjęcia iść do sklepu dotknąć aparat może samemu popstrykać itd.
Moje preferencje są takie:
im szersze szkło i jaśniejsze tym lepiej- EX1 (LX5- ciemniej, XZ1- 28mm zamiast 24)
bezapelacyjnie LCD ruchomy i dobrej rozdzielczości- EX1 (LX5,XZ1- LCD stały o wiele mniejsza rozdzielczość)
ergonomia co konieczne pod palcem- 2 kółka nastaw- EX1 (LX5,XZ1- brak- guzikologia)
Dla kogoś 10mm więcej na długim końcu ma znaczenie, robi zdjęcia tylko w raw, lubi kadrować leżąc na ziemi, lub guzikowy system operacyjny lub koniecznie musi być dobry tryb auto albo filmy HD może wybrać coś innego. Niektórzy mają takie preferencje, że nie kupią nic jeśli nie można z tym zejść pod wodę :)
Wspomniany R1 genialny sprzęt dla kogoś będzie nie do przyjęcia z powodu wolnego AF a dla kogoś EX1 bedzie odrzucony bo ma wewnętrzną ładowarkę albo na forum kilku kolesi nie umiało wgrać softu :D

Ta wypowiedz chyba powinna zakończyć tę bezsensowną dyskusję na temat wyższości świąt Bożego narodzenia nad świetam Wielkanocy.

jm
10-02-2011, 11:54
...bezsensowną dyskusję na temat wyższości świąt Bożego narodzenia nad świetam Wielkanocy.

Tak priorytetów się nie zmieni, jeden woli tak, a inny siak. Z drugiej strony trudno dyskutować z faktami obiektywnymi - mz dla świadomego kupującego, światło, ostrość i ogniskowe obiektywu powinny być pierwszym z elementów, na które zwraca uwagę przy zakupie zabawki. Wyświetlacz, kółka nastaw, ładowarki to są też ważne ale jednak poboczne kwestie w wyborze aparatu. No i pewnie na tym etapie trzeba iść na pewne kompromisy...
Nieświadomy kupujący i tak kupi, to co mu sprzedawca poleci, albo to co...mu się zewnętrznie podoba. Rozumiem, że ten wątek jest raczej dla tych świadomych?;)

stachmuszel
10-02-2011, 12:03
Niestety te dwa punkty powyżej rozmijają się z prawdą...!
Uważam, że konkurencją dla EX1 Jest LX5 oraz nowy XZ1. G11/12 oraz P7000 pominęłam, więc niepotrzebnie włączyłeś je Staszku do stawki i porównania.

Może głupio to zabrzmi Jolu, ale LX5 (podobnie jak Canon S90 i inne drobinki) odrzuciłem ze względu na ergonomię a właściwie jej brak, w moich wcale nie dużych dłoniach. Poprostu nie potrafiłem nim zrobić zdjęcia, trzymając aparat dwoma paluszkami jak ...
LX5 jest bezsprzcznie dobrym aparatem, no ale...
M.in. dlatego po długich bojach z samym sobą, odpuściłem sobie zakup kompaktu, a w jego rolę zaprzągłem obdarty z gripów, pasków, osłon etc. moje poczciwe, prawie nowe, kochane D200 :-)
Pozdrawiam!

jm
10-02-2011, 12:18
M.in. dlatego po długich bojach z samym sobą, odpuściłem sobie zakup kompaktu, a w jego rolę zaprzągłem obdarty z gripów, pasków, osłon etc. moje poczciwe, prawie nowe, kochane D200 :-)
Pozdrawiam!

Z poprzedniego Twoje postu wynikało dla mnie, że kupiłes właśnie EX1...

Upodobań i osobistych preferencji ten wątek nie zmieni, jednak korzystnie dla wszystkich będzie jeśli chociaż podawane specyfikacje będą prawdziwe...;)

Jak EX1 wszedł na rynek, nie miał konkurencji. Żadnej. (g11/12, S90 oraz P7000 nie są dla samsunga konkurencją z powodu ciemnych obiektywów). Panasonica ani Olka wtedy nie było wcale.
Dziś sytuacja jest inna. Konkurencja się pojawiła (LX5 i ZX1) - to tylko usiłuję tutaj akcentować. EX1 jest nadal dobrym aparatem, ale... trzeba mieć świadomość, że to co pół roku temu było bezkonkurencyjnym liderem, dziś ma realną konkurencję, a dla nas kupujących realny wybór jest większy. (choć nie zawsze to ułatwia sprawę;))

Jest dość oczywista sprzeczność w szukaniu małego aparatu do kieszeni, który będzie leżeć w ręce jak D200...;)

MariuszJ
10-02-2011, 12:21
Do wyprostowania przez jm obiektywnych faktów, które w szale racjonalizacji przytacza się tu w zależności od potrzeb (zresztą i jm nie uniknęła skuchy, światłosiła LX5 to 2.0-3.3; na szerokim końcu mamy -1/3EV względem EX1, na 72mm około -1/2EV) dodać należy, że EX1 odstaje jeżeli chodzi o filmowanie oraz ma znacząco wyższe lagi od konkurencji. Zaplecze LX5, XZ1 i S95 też mają bogatsze.

Najważniejsze jest jednak co innego. Najlepszy aparat to ten, który mamy ze sobą. EX1 mieści się w klasie zaawansowanych aparatów kieszonkowych najbardziej na siłę z całej stawki. Jeżeli ma być najważniejszym pstrykaczem w rodzinie, należy przemyśleć coś co da ergonomię jeszcze lepszą a kreatywność większą nieporównanie. Choćby od tego samego Samsunga (NX100+30/2).

Edir: jm, pisałem - LX3 był na rynku od dawna...

jm
10-02-2011, 12:25
No tak walnęłam byka..:(
LX5 ma faktycznie 3.3 na 90mm! Ile ma na 72mm??? Ktoś może sprawdzić?

Najpewniej XZ1 ma przewagę w świetle nad oboma rywalami.

MariuszJ
10-02-2011, 12:27
3.0

Goku
10-02-2011, 14:41
LX5 ma faktycznie 3.3 na 90mm!
W kompaktach 3.3 to nic niezwykłego. Ja w swoim starym kompakcie miałem 3.2 na 210mm.

gaijin
10-02-2011, 15:00
Przypomina mi się taka rozmowa z moim znajomym kilka lat temu. Kiedy kupisz komputer - pytam. Jak powstanie taki którego nie będzie trzeba rozbudowywać bo już wszystko wymyślą... Mam EX1, a że za kilka miesięcy powstanie aparat 100x lepszy? życie...

jm
10-02-2011, 15:28
W kompaktach 3.3 to nic niezwykłego. Ja w swoim starym kompakcie miałem 3.2 na 210mm.

hmm dzisiaj to jednak rzadkość... prócz 3 wymienionych modeli reszta ma dużo ciemniej

MariuszJ
10-02-2011, 16:03
Nie ma nic specjalnie trudnego żeby zrobić f3.2 dla naświetlenia główki od szpilki.

koniecpolska
10-02-2011, 19:18
FX1900, jeśli już zabierasz głos w dyskusji to się dokształć, bo wprowadzasz w błąd, a sam stajesz się niewiarygodny.

LCD w EX-1 i XZ-1 są identyczne (poza ruchomością).

Do porównań można dorzucić podpięcia EVF pod LX5 i XZ-1, do EX-1 choć niewiadomo jak byś się spinał to EVF nie podłączysz (może w następcy będzie?).

jannik
10-02-2011, 21:38
A pozwolę sobie tak zboczku, poza fachowym dysputem (bo się nie znam) zadać pytanie zgoła laickie.

Którą ładowarkę byście zewnętrzną polecili, proszę Państwa? Taką żeby się nie zepsowała po kilku ładowaniach.

No i który zamiennik by się nadał, żeby nie padł po 5/10 fotkach?

A tak na zakończenie, to czy można do tego cudeńka zakupić tulejkę z wyjściem na filtr 58 mimetrów?

pozdrawiam
i przepraszam za nie profesjonalny wtęt..
:oops:

PS
Zaznaczam, że grzebałem w sieci i nic nie znalazłem o tulejkach .. :(((

wasilewk
10-02-2011, 21:44
...A tak na zakończenie, to czy można do tego cudeńka zakupić tulejkę z wyjściem na filtr 58 mimetrów?
.. :(((

Pzdr.

TMK
10-02-2011, 22:24

Pzdr.

tj na 52mm

Na 58mm można najwyżej dokręcić redukcję
http://allegro.pl/listing.php/search?string=52mm+58mm&sourceid=Mozilla-search

jannik
10-02-2011, 22:36

Znaczy się, dziękuję bardzo.
Ale chyba niewyraźnie wytłumaczyłem ocomibiega!
Chodziło mi o to, że nie mogę znaleźć strony, gdzie można kupić taką tulejkę (ale nie oryginał za 1/4 wartości całego aparatu, lecz coś do 40 (no 50) zł.

Redukcja to pikuś, ale gdzie te tulejki, ładowarki, dobre zamienniki aku? Na Allegro jakuś nima.

pozdro

jm
10-02-2011, 22:47
Pewnie w Chinach...?:)

Dostępność gadżetów do Samsunga w PL jest powiedzmy szczerze zerowa.

TMK
11-02-2011, 00:30
Trochę tego jest:
http://shop.ebay.pl/i.html?rt=nc&LH_PrefLoc=2&_nkw=Samsung%20ex1&_fln=1&_trksid=p3286.c0.m283

a konkretnie
http://cgi.ebay.pl/Lens-adapter-for-SAMSUNG-EX1-TL-500-52mm-filters-mount-/170599314860?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_c aps_hoods_adaptors_ET&hash=item27b882f5ac

jannik
12-02-2011, 23:25
Trochę tego jest:
http://shop.ebay.pl/i.html?rt=nc&LH_PrefLoc=2&_nkw=Samsung%20ex1&_fln=1&_trksid=p3286.c0.m283

Eee.. to nie jest tak źle..
ciekawe czemu na Allegro nie ma niczego..
:???:

FX1900
12-02-2011, 23:51
FX1900, jeśli już zabierasz głos w dyskusji to się dokształć, bo wprowadzasz w błąd, a sam stajesz się niewiarygodny.

LCD w EX-1 i XZ-1 są identyczne (poza ruchomością).

Do porównań można dorzucić podpięcia EVF pod LX5 i XZ-1, do EX-1 choć niewiadomo jak byś się spinał to EVF nie podłączysz (może w następcy będzie?).

Ze specyfikacji w sieci, które przegladałem wynika, że XZ1 ma LCD 614 000 a EX1 LCD 920 000 różnica 300 000 pix jest istotna skoro w większości kompaktów 3 calowe monitory maja 230 000 a EX1 nie ma 230 czy 600 ale 900.

http://www.optyczne.pl/index.html?aparat=all&producent=39&aparat=1288&pix=0&zoom=0&typ=dowolny&sort=

pioter m
13-02-2011, 17:56
To zalezy, jak liczono te piksele. W przypadku tych 900.000 liczono podobnie, jak sigma podaje rozdzielczosc swoich foveonow. Niby 14Mpix, kiedy jest tylko biedne 4 z nieduzym hakiem... A te 900.000 jest dla 'bidnych' 640x480 (vga). Kazdy pixel rozdzielono na 3 (czerwony, zielony i niebieski). Taki maly kancik, a zaczal nikon w materialach do d300 i d3, bo to one mialy jako pierwsze taki ekran.

Sin
13-02-2011, 20:03
LX5 ma faktycznie 3.3 na 90mm! Ile ma na 72mm??? Ktoś może sprawdzić?

Najpewniej XZ1 ma przewagę w świetle nad oboma rywalami.

"Its maximum aperture stays better than F2.2 until around 100mm equivalent, making it brighter than the previously class-leading Samsung EX1/TL500 (which is F2.4 at its 72mm limit)."

koniecpolska
13-02-2011, 21:25
Ze specyfikacji w sieci, które przegladałem wynika, że XZ1 ma LCD 614 000 a EX1 LCD 920 000 różnica 300 000 pix jest istotna skoro w większości kompaktów 3 calowe monitory maja 230 000 a EX1 nie ma 230 czy 600 ale 900.

http://www.optyczne.pl/index.html?aparat=all&producent=39&aparat=1288&pix=0&zoom=0&typ=dowolny&sort=I co? Idziemy w zaparte, podpieramy się jedym serwisem co twierdzi, ze LCD EX-1 ma 900 000pikseli. I dalej wciskamy głupotę.

Zapewniam Cię Olek XZ-1 i EX-1 mają takie same wyświetlacze (i to nawet co do producenta, jak głosi plotka), poza ruchomością. Mają LCD z 614kpikselami.

FX1900, wysil się i sprawdź na innych serwisach .... Zobacz też na stronie Samsunga jaką rozdzielczość ma 3" VGA AMOLED LCD... 614k pikseli.

Dominikaxx
13-02-2011, 23:37
I co? Idziemy w zaparte, podpieramy się jedym serwisem co twierdzi, ze LCD EX-1 ma 900 000pikseli. I dalej wciskamy głupotę.

Zapewniam Cię Olek XZ-1 i EX-1 mają takie same wyświetlacze (i to nawet co do producenta, jak głosi plotka), poza ruchomością. Mają LCD z 614kpikselami.

FX1900, wysil się i sprawdź na innych serwisach .... Zobacz też na stronie Samsunga jaką rozdzielczość ma 3" VGA AMOLED LCD... 614k pikseli.

Nie zaśmiecaj forum kłutnią o bzdurę- połowa użytkowników EX1 uważa, że ma on LCD rozdzielczości ponad 900 tyś. i właśnie taka liczba jest w większości specyfikacji w internecie.

koniecpolska
14-02-2011, 00:24
Nie zaśmiecaj forum kłutnią o bzdurę- połowa użytkowników EX1 uważa, że ma on LCD rozdzielczości ponad 900 tyś. i właśnie taka liczba jest w większości specyfikacji w internecie.Oooo to dlaczego brakuje jej na stronie producenta (Samsung), który pisze że jego wyświetlacze LCD 3" VGA AMOLED ma rozdzielczość 614 000.

Piszę, by bzdury wyssane z palca się rozpowszechniały.

PS
1. Proszę podać o linki do tych mitycznych źródeł, które podają tą bzdurę ... Acha optyczne.pl można pominąć :lol:
2. Ciekawi mnie niezmiernie co uważa druga połowa użytkowników, mam nadzieję, ze nie uważa iż ma on matrycę FF :lol:
3. Tak właściwie to mało interesuje mnie jaką rozdzielczość ma EX-1 czy XZ-1, ale jak już je porównujemy to należy się kierować rzetelnością, a nie tym co uważa połowa użytkowników czegokolwiek.

Dominikaxx
14-02-2011, 07:55
Chodziło mi o to, że większość użytkowników jest oszukiwana przez podawanie różnych danych technicznych w sieci a nie, że świadomie komuś wciskają kit.

Nie wszyscy czytają zagraniczne strony i testy a w PL najpopularniejsze są właśnie optyczne i fotopolis a oni podają tak:
http://www.optyczne.pl/index.html?aparat=all&producent=68&aparat=1152&pix=0&zoom=0&typ=dowolny&sort=
w teście też piszą o ponad 900 000 pix
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11306&p=1

Więc zamiast się tu wyżywać na oszukanych użytkownikach i nazywać ludzi niedokształconymi i głupcami może napisz skargę do tych portali za oszukiwanie ludzi.

J51
14-02-2011, 08:38
Napiszcie może jak skuteczna jest stabilizacja w EX1, do ilu można zejść z czasem aby nie poruszyć zdjęcia.

jendrusz
14-02-2011, 09:43
Czy ktoś ma zastrzeżenia do akumulatorów i ładowarki fotoenergii ( czytałem że jedna przestała działać) ?

gaijin
14-02-2011, 10:30
http://www.dpreview.com/reviews/samsungtl500/

• 3.0 inch multi-angle AMOLED
• 614000 dots

co do oszustw to jest też info o 1GB pamięci wbudowanej a rzeczywiście jest 22MB

Ładowarkę i baterię mam z fotoenergii - ładuje dobrze a bateria trzyma mniej więcej tak "długo" jak oryginalna (używam obu krótko więc z czasem będzie wiadomo czy nie awaryjna)

ktoś napisał o tym że kabel ładujący (dołączony do aparatu) jest krótki tylko nie dodał że w instrukcji jest wyraźna nota o nie używaniu aparatu podczas ładowania, a że nie każdy czyta instrukcję to zrobili krótki kabel który to uniemożliwia...

M_J
14-02-2011, 10:47
Napiszcie może jak skuteczna jest stabilizacja w EX1, do ilu można zejść z czasem aby nie poruszyć zdjęcia.

W zależności od ogniskowej, czasami na szerokim 1/5 wyłazi, na dłuższej już nie.

J51
14-02-2011, 11:02
W zależności od ogniskowej, czasami na szerokim 1/5 wyłazi, na dłuższej już nie.

Dzięki,to bardzo dobry wynik.

M_J
14-02-2011, 12:37
Ano niezły - aż żal się rozstawać z maluszkiem ;)
Dla mnie największa wada - brak ustawienia progów autoiso (albo nie potrafię znaleźć ;)).

jannik
15-02-2011, 09:10
Ano niezły - aż żal się rozstawać z maluszkiem ;)
Dla mnie największa wada - brak ustawienia progów autoiso (albo nie potrafię znaleźć ;)).

A czemu się rozstajemy z maluszkiem? (być może coś mi umkło.. nie doczytałem?)

Do czego tak bardzo potrzebne jest ustawianie progów auto-iso?
czy to nie jest jakoś przewidziane przez producenta?
:neutral:

M_J
15-02-2011, 09:38
A czemu się rozstajemy z maluszkiem? (być może coś mi umkło.. nie doczytałem?)

Do czego tak bardzo potrzebne jest ustawianie progów auto-iso?
czy to nie jest jakoś przewidziane przez producenta?

Tablet mówi do mnie kup mnie ;)
Producent przewidział, ale dla najlepszych efektów (szum) wolę nastawiać ręcznie, niż ufać Samsungowi.

jannik
15-02-2011, 12:08
Tablet mówi do mnie kup mnie ;) ...
Jezus Maria!
A po co ci ten tablet!?
obrazki sobie będziesz rysował..
:shock::razz:

sory za mało konstruktywny OT.. :oops:

jannik
15-02-2011, 19:26
hej
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy w EX1 ten czas migawki (tylko) do 1/1500 s. faktycznie sprawia kłopoty przy dużym słońcu?
Chodzi o zdjęcia nad południowym morzem (np. Grecja) przy b. intensywnym słońcu.

Dominikaxx
15-02-2011, 23:50
Było już o tym na forum. Można sfotografować i słońce w zenicie kwestia tylko, że trzeba przymknąć przysłone do 6,7.
W słoneczne dni przy pejzażach trzeba przymykać do 3,5-5. Na pewni nie da rady na 1,8

mmmi
17-02-2011, 00:28
Prosiłbym użytkowników ex1 aby zerknęli na poniższe zdjęcia zrobione przy 24mm i f1.8, wydaje mi się, że prawa strona wyraźnie odstaje pod względem ostrości od strony lewej - aparat był z tego powodu w reklamacji (w karcie wpisano, że wymieniony obiektyw i regulowana matryca).

źródło (http://img201.imageshack.us/i/sam2253.jpg/)
źródło (http://img193.imageshack.us/i/sam2257.jpg/)
źródło (http://img141.imageshack.us/i/sam1815.jpg/)

Zdjęcia wykonałem w proporcji 3:2 i wyostrzanie +2
Czy ktoś z posiadaczy ex1 mógłby wykonać zdjęcia przy takich ustawieniach ( 24mm, f1.8 ) w podobnych warunkach (dobrze to widać zwłaszcza np na trawie) abym mógł porównać? A może ja porostu za dużo oczekuję od tego aparatu - wiadomo przy takich skrajnych ustawieniach nigdy nie jest idealnie. Co sądzicie?

Dzięki z góry za pomoc.

supczinskib
17-02-2011, 06:47
A może ja porostu za dużo oczekuję od tego aparatu.
Właśnie to chciałem powiedzieć. Ten aparat tak ma, zresztą Panasonic LX3 jest niewiele lepszy pod tym względem. Rozmywa w rogach, szczególnie w dolnych.

Popatrz i poczytaj tutaj, a humor Ci się poprawi, zobacz jaka jest rozmyta trawa w narożniku przy 24mm. Twój aparat nie jest uszkodzony.

Samsung EX1 / TL500 - Detail Captured at 24mm Equivalent (http://www.seriouscompacts.com/f41/samsung-ex1-tl500-vs-panasonic-lx3-shootout-detail-captured-24mm-equivalent-259/)

Samsung EX1 / TL500 - Detail Captured at 60mm Equivalent (http://www.seriouscompacts.com/f41/samsung-ex1-tl500-vs-panasonic-lx3-shootout-detail-captured-60mm-equivalent-275/)

MariuszJ
17-02-2011, 12:58
Właśnie to chciałem powiedzieć. Ten aparat tak ma,

Sprawdź, czy coś zmienia wyłączenie stabilizacji. Dla mnie to nie wygląda dobrze i nie wierzę, żeby była to cecha gatunkowa EX1.

zresztą Panasonic LX3 jest niewiele lepszy pod tym względem. Rozmywa w rogach, szczególnie w dolnych.

LX5, ekw. 24mm, f3.5, 1/400s

źródło (http://img121.imageshack.us/img121/8938/web1ni.jpg)

Crop 1:1, centrum.

źródło (http://img688.imageshack.us/img688/5716/web1crop2.jpg)

Crop 1:1, skrajny dolny róg.

źródło (http://img137.imageshack.us/img137/4627/web1crop.jpg)

Życzyłbym sobie takich rogów w swojej lustrzance.

Twój aparat nie jest uszkodzony.

No to reklama EX1 to to nie jest.

Photoartbox
17-02-2011, 15:23
Życzyłbym sobie takich rogów w swojej lustrzance.

Na takim cropie, to zadna rewelacja ;)

J51
17-02-2011, 16:12
aparat był z tego powodu w reklamacji
Jak na moje oko jest dobrze,te fotki a tamtą co prezentowałeś to jak niebo a ziemia,widać naprawili.

jannik
18-02-2011, 07:49
Jak na moje oko jest dobrze,te fotki a tamtą co prezentowałeś to jak niebo a ziemia,widać naprawili.
Też porównałem tamto zdjęcie z "żółtymi owocami pod drzewkiem" i .. nie ma porównania. Tam trawa w prawym dolnym rogu względem rogu lewego jest ewidentnie i stanowczo rozmyta i paskudna - tutaj rogi lewy i prawy są takie same lub zbliżone pod względem ostrości. Przynajmniej tak wyglądają.. :)

Być może już nabrałeś urazu i teraz każdy najdrobniejszy szczegół cię drażni...

Zawsze możesz sprzedać i kupić LX5, XZ1 lub choćby S95.
pozdro

TMK
18-02-2011, 10:09
Apropo sprzedaży...
Nie chce ktoś z Was nowego EX1? Kupiłem z dwa tygodnie temu (po sprzedaży lustra) i nie mogę się przyzwyczaić do kadrowania na LCD... Komplet fabryczny, gwarancja etc. Odsprzedam za ile kupiłem, wyślę na swój koszt.

W akcie desperacji pożyczyłem na weekend d90. Zachciało się zmian :)

Antonioo
18-02-2011, 10:43
Apropo sprzedaży...
Nie chce ktoś z Was nowego EX1? Kupiłem z dwa tygodnie temu (po sprzedaży lustra) i nie mogę się przyzwyczaić do kadrowania na LCD... Komplet fabryczny, gwarancja etc. Odsprzedam za ile kupiłem, wyślę na swój koszt.

W akcie desperacji pożyczyłem na weekend d90. Zachciało się zmian :)

pamiętam post Kolegi o zdradzie kupnie ex1 zamiast p7000....;p...trzeba było jednak zostać przy p7000;)

TMK
18-02-2011, 11:05
P7k nie był wart dołożenia 460zł :) Zbyt wiele lat miałem lustra i chyba trzeba potwierdzić, że "przyzwyczajenie drugą naturą człowieka" ;). D90 korci i 40d (współpraca z M42)... na razie do przemyślenia i raczej nie w tym wątku.

TMK
19-02-2011, 14:08
Aby był jakiś pożytek z mojego odbiegania od tematu, wklejam małe "porównanie" zdjęć z:
1. Nikon D90 z kitem 18-70
2. Samsung EX1

Uwaga na wielkość plików, razem ok. 60MB!

EXIFy oczywiście zachowane, oba w priorytecie przysłony, ISO auto, bez lampy, jpg w najwyższej jakości, AWB auto, różnice w parametrach kadrowania wiadomo że wynikają z odmiennej konstrukcji pstrykadeł, zdjęcia z ręki.

Pomniejszonych fotek nie załączam, niewiele z nich wynika.

1.

źródło (http://img407.imageshack.us/i/55895874.jpg/)

źródło (http://img824.imageshack.us/i/92692895.jpg/)

2.

źródło (http://img808.imageshack.us/i/65452633.jpg/)

źródło (http://img222.imageshack.us/i/18052927.jpg/)

3.

źródło (http://img19.imageshack.us/i/90098996.jpg/)

źródło (http://img51.imageshack.us/i/28101420.jpg/)

4.

źródło (http://img696.imageshack.us/i/30124714.jpg/)

źródło (http://img254.imageshack.us/i/25681883.jpg/)

5.

źródło (http://img835.imageshack.us/i/68626311.jpg/)

źródło (http://img594.imageshack.us/i/88521195.jpg/)

6.

źródło (http://img543.imageshack.us/i/82438889.jpg/)

źródło (http://img13.imageshack.us/i/38890357.jpg/)

7.

źródło (http://img210.imageshack.us/i/11731900.jpg/)

źródło (http://img35.imageshack.us/i/71448326.jpg/)

Powiem jedno, nie jest źle. Trzeba będzie przywyknąć do stylu kadrowania, a wieczorem chyba sobie obejrzę Resident Evil ;)

Aby nie było wątpliwości co porównujemy ;)

źródło (http://img13.imageshack.us/img13/8084/ex90.jpg)

MariuszJ
19-02-2011, 22:24
To że dx + ciemny kit równa się w wielu sytuacjach zaawansowanemu kompaktowi jest truizmem. Niemniej i tu łatwo pokazać, kiedy kompaktowi rura mięknie. Podobnie łatwo rozszerzyć możliwości tego dx-a na obszary, w których zaawansowanego kompakta po prostu nie ma.

Także przestrzegałbym przed zbyt daleko idącymi wnioskami z powyższego porównania.

TMK
19-02-2011, 23:30
Także przestrzegałbym przed zbyt daleko idącymi wnioskami z powyższego porównania.

Wnioski? Takich nie robiłem. Dla ułatwienia (moich poglądów) dodam, że robię odbitki 10x15, czasami wrzucę coś na www lub mailem do znajomych. Nie naświetlam zamkniętych dekielków po 15 minut, nie oglądam cropów. Tam gdzie nikon dojechał do iso 400-800, samsung dawał radę utrzymując iso 200. Co a tego wynika? Niewiele. Jak niewiele z porównania szkła 1.8 z tyciej matrycy z "ciemnym" kitem na aps-c :)

Do lustra wrócę za jakiś czas, ale jako drugie pstrykadło. Fajny jest nowy pentax k-r, może coś innego. Mam parę miesięcy na zastanawianie się :)

MariuszJ
19-02-2011, 23:44
Wnioski? Takich nie robiłem. Dla ułatwienia (moich poglądów) dodam, że robię odbitki 10x15, czasami wrzucę coś na www lub mailem do znajomych. Nie naświetlam zamkniętych dekielków po 15 minut, nie oglądam cropów. Tam gdzie nikon dojechał do iso 400-800, samsung dawał radę utrzymując iso 200.
Nie rozumiem Cię za bardzo. Przecież to wynika z przysłony. Ja wkręcisz do lustrzanki obiektyw 1.8 też "da radę utrzymując iso 200". Za to do kompakta nie wkręcisz już nic, osiągnąłeś kres jego możliwości który demonstrują powyższe fotki. Dowolne zwiększenie poziomu trudności (większa rozpiętość tonalna kadru, gorsze światło, śledzenie obiektu, zdjęcia seryjne i wiele innych) sprowadzi kompakt do parteru.

Przestrzegam jeszcze raz przed generalizowaniem: zaawansowane ale dalej małomatrycowe kompakty mają swoje NATURALNE ograniczenia i nie zmieni tego entuzjastyczne podejście ich użytkowników. Jeżeli jesteśmy ich świadomi - ok, jeżeli natomiast insynuujemy, że można nimi zastąpić ciężkie i niewygodne lustra w każdym zastosowaniu - popełniamy nadużycie intelektualne.

TMK
20-02-2011, 00:08
Nadużyciem jest sugerowanie czegoś, czego nikt tu nie napisał :mrgreen:

jannik
20-02-2011, 07:47
Mam wrażenie, że koledzy dyskutują o wyższości samochodu nad hulajnogą (ew. rowerem).
I to i to służy do jeżdżenia i równie dobrze wywiązuje się z powierzonych mu zadań.
Samochód z natury swojej jedzie szybciej, ale w pewnych sytuacjach o wiele szybciej dostaniemy się do celu hulajnogą (ew. rowerem).
A też często bywa, że dobry rower jest zdecydowanie droższy od samochodu (mam na myśli "używki")
Amen..

PS
A ja chciałem skromnie powiedzieć o pewnych swoich wątpliwościach.
Wciąż rozważam zakup EX1, acz martwi mnie trochę ta obniżka ceny...
powiecie, że marudzę? być może...
ale, kurcze, nie wierzę w "darmowe" promocje!
Węszę jakąś teorią spiskową, jakiś kruczek...
czyżby aż tak dalece posunięty marketing?
:roll:

TMK
20-02-2011, 11:49
Wciąż rozważam zakup EX1, acz martwi mnie trochę ta obniżka ceny...
powiecie, że marudzę? być może...
ale, kurcze, nie wierzę w "darmowe" promocje!

Bez przesady, nikon P7k, canon G i parę innych także ma obniżoną cenę. Skończy się gazetka i ceny wrócą do poprzedniego poziomu. Promocji nie robi sklep, ze wszystko płaci producent :)

piet
21-02-2011, 16:19
Nigdzie w internecie nie udało mi się wyszukać informacji o tym z jaką prędkością aparat zapisuje zdjęcia na karcie. Stoję przed wyborem karty 8gb odczyt/zapis 30/30 mb/sek. Aparat niestety strasznie wolno zapisuje RAW. Zastanawiam się czy przypadkiem nie przesadzam i nie lepiej kupić coś wolniejszego klasy 6 ale o większej pojemności, jeśli się okaże, że szybka karta nie polepszy prędkości zapisu.

yaneq
22-02-2011, 20:06
Pytanie: czy EX1 posiada standardowo osłonę obiektywu tzn. dekielek??? Nigdzie nie mogę tego wyczytać a chyba się na ten model zdecyduję. Na rynku nie ma nic dobrego w tej cenie.

dominikana
22-02-2011, 21:36
Pytanie: czy EX1 posiada standardowo osłonę obiektywu tzn. dekielek??? Nigdzie nie mogę tego wyczytać a chyba się na ten model zdecyduję. Na rynku nie ma nic dobrego w tej cenie.
Na 14-ej stronie instrukcji obsługi znajduje się odpowiedź. Pozdrawiam

J51
22-02-2011, 21:49
Na 14-ej stronie instrukcji obsługi znajduje się odpowiedź. Pozdrawiam
Ale on jeszcze nie ma instrukcji ani aparatu :)

gaijin
22-02-2011, 22:34
ma dekielek:

http://techcornor.com/wp-content/uploads/2010/07/samsung-ex1-6-420-90.jpg

yaneq
23-02-2011, 09:36
wszystko już wiem, instrukcję można ściągnąć z internetu. dzięki!

mmmi
23-02-2011, 22:29
Być może już nabrałeś urazu i teraz każdy najdrobniejszy szczegół cię drażni...

Zawsze możesz sprzedać i kupić LX5, XZ1 lub choćby S95.
pozdro

No trochę nabrałem urazu. I chyba sprzedam. Choć trochę szkoda bo naprawdę wdzięczną ergonomię ma ten aparat. Sam nie wiem :)

FX1900
23-02-2011, 23:49
No trochę nabrałem urazu. I chyba sprzedam. Choć trochę szkoda bo naprawdę wdzięczną ergonomię ma ten aparat. Sam nie wiem :)

Urazę to można mieć jak się wyda na aparat ponad 15- 20 000 zł i się okazuje, że np:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5072
albo
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8935

wtedy to się można wkurzyć.
Nie bądzmy śmieszni z tym oglądaniem cropów z aparatu za 1000 zł.

koniecpolska
24-02-2011, 13:59
Tyle, ze firma co sprzedaje aparaty po 1000zł nie postąpi tak:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5118

PS
Podajesz newsy z 2006 roku, które od dawna nie są aktualne.

m630
24-02-2011, 20:43

A to sprzedaj i nie zawracaj już kijem Wisły. Wrzuć fotki na plfoto.com to się dowiesz co ma znaczenie ;))))))))))))))

FX1900
25-02-2011, 09:34
Tyle, ze firma co sprzedaje aparaty po 1000zł nie postąpi tak:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5118

PS
Podajesz newsy z 2006 roku, które od dawna nie są aktualne.

Nie zrozumiałeś myśli - nie chodzi o to jak postąpi firma po wpadce tylko, że wpadki w aparacie za 1000 zł są czymś oczywistym skoro pojawiają się w aparatach za 20 000 zł. I gdy się kupuje aparat za taką sumę to człowieka może szlag trafić gdy trzeba go remontować nawet jeśli firma robi to gratis.
A tutaj ludzie przeżywają, że kupili małpkę za 1000 zł i nie oszczy w jednym rogu jak lustro z podpiętą L ;) myślmy racjonalnie tym bardziej, że jest to "problem" w jednym aparacie na tysiąc i po wgraniu softu jak rozumiem znika.

m-a-r
27-02-2011, 15:23
Witam,

Drogą kupna nabyłem Samsunga EX1.
Zanim go kupiłem dużo na jego temat czytałem bo nie lubię kupować nic w ciemno. Miałem pewne oczekiwania co do tego aparatu:
1. mały, lekki, taki, żeby zabrać go na spacer i mieć zawsze przy sobie (mam lustro z toną akcesoriów i plecy mnie bolą na spacerach)
2. jasny obiektyw (nawet nie myślałem o kompakcie bo wszystkie to ciemnica aż nagle zobaczyłem reklamę samsunga w fotojokerze, od tej chwili pomyślałem o kupnie kompakta)
3. obracany ekranik dla wygody
4. tryb całkowicie manualny bo to ja chcę robić zdjęcia
5. akceptowalne szumy do ISO 400 - w lustrze prawie nie wychodzę poza to ISO a kompakt ma jasny obiektyw więc tym bardziej nie będzie więcej potrzeba
6. ma robić w miarę ostre zdjęcia

Po kupnie zrobiłem testy aparatu i poniżej zamieszczam moje pierwsze wrażenia oraz porównanie zdjęcia z lustra.

1. aparat zawiesił się 2 razy w ciągu godziny zabawy! Konieczne wyjęcie baterii. Wgrałem nowy soft i zobaczymy czy pomoże
2. Szumy akceptowalne do ISO 400 a nawet i 800
3. AF szybszy niż oczekiwałem
4. fajny ekran
5. całkiem wygodnie się trzyma
6. wskaźnik baterii całkowicie nie przydatny! Zobaczymy może się ustabilizuje za jakiś czas jak bateria się "dotrze"
7. kabelek do USB/ładowarki strasznie krótki i sztywny. Mocno to przeszkadza. Sama wtyczka słabo siedzi w gnieździe aparatu
8. Tak jak się domyślałem najkrótszy czas 1/1500 jest niewystarczający i trzeba mocno przymknąć przysłonę żeby zrobić fotkę na śniegu. Nie jest to duży problem bo w kompakcie zabawa GO to właściwie tylko w trybie makro.

Poniżej zamieszczam fotkę porównawczą a pod spodem wyjaśnienie czemu zdjęcie takie a nie inne

źródło (http://af-mar.nazwa.pl/graf/porownanie.jpg)

zdjęcie zrobione w świetle zastanym wpadającym przez okno.

RAW vs JPG
Zdjęcie lustrem zrobione w RAW a z samsunga zrobione w JPG. Z założenia kompakt ma dać gotowe zdjęcie a lustro ma dać dobry materiał do dalszej pracy.

Czemu taka przysłona:
w kompakcie chciałem wykorzystać światłosiłę obiektywu - to był powód dla którego kupiłem samsunga. Niska przysłona i tak gwarantuje dużą GO co ma duże znaczenie przy zdjęciach produktowych
W lustrze f 4.0 to kompromis między GO a zastanym światłem.

czas
Dobrany do przesłony i gwarantujący nieporuszone zdjęcie

ISO
zaleta samsunga - jasny obiektyw więc dałem ISO 80 bo spokojnie wystarczy
w lustrze przy f 4.0 potrzebne było ISO 200 dla utrzymania bezpiecznego czasu

rozmiar zdjęcia
przy zdjęciach produktowych zamieszczanych na allegro i sklepach internetowych rozdzielczość 600x450 czy 800x600 to rozsądna rozdzielczość. Dlatego nie zamieszczam cropów 100% bo to bez sensu (powiem tylko, że lustro troszkę bardziej mi szumi ale to raczej wynik mocniejszego odszumiania w samsungu i najbardziej szumiącego lustra na rynku)

Wnioski
Samsung świetnie wypada w porównaniu z lustrem. Duża GO świetnie się sprawdza przy zdjęciach produktowych, ostrość obrazu niewiele ustępuje obrazkowi z lustra (zastosowany obiektyw w lustrze to nie jest obiektyw "kit", kitowy obiektyw ma gorszą ostrość niż samsung EX1).
Ten kompakt to doskonałe uzupełnienie lustra i fajny sprzęt na spacery.
Ostrość zdjęć jest lepsza w lustrze ale GO jest mniejsza, samsung daje trochę mniejszą ostrość ale za to większą GO.

Da się nim zrobić zdjęcia do małego sklepu internetowego bez konieczności inwestowania w lampy, namioty itp. Zdjecia produktów będą miały wystarczającą jakość by pokazać klientowi produkt w poprawny sposób. Jednak dobre zdjęcie produktowe wykonane lustrem przy wykorzystaniu lamp, softboxów i poprawnie wywołane w odrawiarce da dużo lepsze efekty i pozwoli łatwiej przyciągnąć klienta.

Lustro daje jednak lepszy materiał do dalszej obróbki. W połączeniu z lampami studyjnymi w lustrze można przymknąć przysłonę do f11-16 i tym samym uzyskuje się zadowalającą GO przy ostrzejszych zdjęciach.

J51
27-02-2011, 18:59
Ostrość zdjęć jest lepsza w lustrze ale GO jest mniejsza, samsung daje trochę mniejszą ostrość
Ja tu widzę lepszą ostrość z Samsunga niż z lustra.

Staś
27-02-2011, 22:41
Wnioski
Samsung świetnie wypada w porównaniu z lustrem. Duża GO świetnie się sprawdza przy zdjęciach produktowych, ostrość obrazu niewiele ustępuje obrazkowi z lustra (zastosowany obiektyw w lustrze to nie jest obiektyw "kit", kitowy obiektyw ma gorszą ostrość niż samsung EX1).
Ten kompakt to doskonałe uzupełnienie lustra i fajny sprzęt na spacery.
Ostrość zdjęć jest lepsza w lustrze ale GO jest mniejsza, samsung daje trochę mniejszą ostrość ale za to większą GO.

Da się nim zrobić zdjęcia do małego sklepu internetowego bez konieczności inwestowania w lampy, namioty itp. Zdjecia produktów będą miały wystarczającą jakość by pokazać klientowi produkt w poprawny sposób. Jednak dobre zdjęcie produktowe wykonane lustrem przy wykorzystaniu lamp, softboxów i poprawnie wywołane w odrawiarce da dużo lepsze efekty i pozwoli łatwiej przyciągnąć klienta.

Lustro daje jednak lepszy materiał do dalszej obróbki. W połączeniu z lampami studyjnymi w lustrze można przymknąć przysłonę do f11-16 i tym samym uzyskuje się zadowalającą GO przy ostrzejszych zdjęciach.

Jezu kochany - od jakiegoś czasu czytam ten wątek i miałem nie pisać, ale dzisiaj napiszę
Czy posiadacze tego samsunga chcą się dowartościować ?
Czy posiadacze tego samsunga chcą potwierdzenie genialnego zakupu?
Czy posiadaczom tego samsunga brakuje podstawowej wiedzy foto?

Ad.1 tak, jesteście debeściarscy
Ad.2 Zrobiliście niesamowicie kosmiczny zakup
Ad.3 Uff - co niektórym na pewno nie
UWAGA - NIE DOTYCZY OSÓB KTÓRE WIEDZA CO KUPUJĄ, WIEDZĄ Z CZEGO REZYGNUJĄ I GODZĄ SIĘ Z TYM CO MAJĄ
pozdro

m-a-r
28-02-2011, 00:18
Ja tu widzę lepszą ostrość z Samsunga niż z lustra.

Zwróć uwagę na ząbki na nakrętce lub litery "ll" w napisie nutella.
Samsung ma wiekszą GO a lustro szybko traci głębie ostrości, wystarczy w lustrze domknąć przysłonę do f13 i GO będzie porównywalna niestety przy takiej f konieczne jest mocniejsze światło (lampy)

m-a-r
28-02-2011, 00:26
Jezu kochany - od jakiegoś czasu czytam ten wątek i miałem nie pisać, ale dzisiaj napiszę
Czy posiadacze tego samsunga chcą się dowartościować ?
Czy posiadacze tego samsunga chcą potwierdzenie genialnego zakupu?
Czy posiadaczom tego samsunga brakuje podstawowej wiedzy foto?

Ad.1 tak, jesteście debeściarscy
Ad.2 Zrobiliście niesamowicie kosmiczny zakup
Ad.3 Uff - co niektórym na pewno nie
UWAGA - NIE DOTYCZY OSÓB KTÓRE WIEDZA CO KUPUJĄ, WIEDZĄ Z CZEGO REZYGNUJĄ I GODZĄ SIĘ Z TYM CO MAJĄ
pozdro

Spokojnie, bez nerwów.
Kupując samsunga dokładnie wiedziałem co zyskuję (rozmiary) i co tracę (jakość). Przed zakupem sprawdziłem sample, przeczytałem instrukcję, poznałem wszystkie opcje w menu aparatu. aparat w niczym mnie nie rozczarował a wręcz przeciwnie.

Nikt się nie chce dowartościować, to jest wątek o danym modelu aparatu i ludzie tu piszą co im się podoba w nim a co nie i zamieszczają przykładowe fotki. Ma to na celu lepsze poznanie tego konkretnego aparatu.

Ja osobiście nie zamierzam rozstawać się z lustrem ale często nie chcę go ze sobą zabierać z uwagi na wagę i zestaw akcesoriów.
Chciałem napisać co myślę o tym aparacie by ewentualnie komuś pomóc w wyborze. Moje opinie poparłem zdjęciem i tyle.

Czemu uważasz, że posiadaczom samsunga ex1 brak podstawowej wiedzy fotograficznej?

yaneq
28-02-2011, 14:20
Zamówiłem dzisiaj EX1.
Zmieniam temat, na właściwy :)
Nie twierdzę, że zrobiłem dobrze, okaże się w praniu.
Ewentualnie odstąpię od umowy, a będzie to czwarte odstąpienie z rzędu :)

gusi
28-02-2011, 20:22
Ewentualnie odstąpię od umowy, a będzie to czwarte odstąpienie z rzędu :)

A wiesz, że jak miałem wystawiony g11 na all dodałem Cię do grupy, która nie może brać udziału w licytacji?
Intuicja...;)

Abednego
01-03-2011, 12:07
Witam wszystkich forumowiczów!

Chociaż posiadaczem EX1 jestem już od paru miesięcy (kupiłem głównie pod wpływem komentarzy na tym forum), to do tej pory byłem tylko "na odbiorze", a teraz mam do Was pytanie i niniejszym zacząłem postować.
Chodzi mi o różnicę w fotkach robionych z lampą wbudowaną (wiem, że do niczego poważnego się nie nadaje) a takimi z fleszem podłączonym przez stopkę. Nie pstrykałem jeszcze nic z dołączoną lampą a zastanawiam się nad kupnem takowej.
Zdaję sobie sprawę, że dużo zależy od mocy, ale jaka jest różnica fotek robionych przy słabym oświetleniu we wewnętrzach? Czy ktoś mógłby zamieścić na forum przykłady tej samej scenerii - np. ludzie w jakimś wnętrzu (lub inne) - zrobionych z użyciem flesza wewnętrznego i zewnętrznego (z zanaczeniem jaki to model)?
Będę bardzo dźwięczny :)

Pozdrawiam

koniecpolska
01-03-2011, 14:13
Nie mam co prawda EX-1, ale identyczny problem jest w LX5 Panasonica. Poleganie na automatyce lampy wbudowanej prowadzi na manowce.

Tak więc lampę wbudowaną, która świeci tylko na wprost, koryguję średnio o -1EV, tak aby lampa delikatnie doświetlała obiekt. Uwaga na mieszanie źródeł światła o różnej temperaturze barwy.

Założenie zewnętrznej lampy z możliwością pracy w trybie TTL daje duuuużo lepsze efekty. Sprawdzałem z Olympusową FL-50 (pełna kompatybilność). Jakość fotek doskonała w porównaniu do takich samych kadrów z lampą wbudowaną.

Ze względu na wagę FL-50 do zespolenia lampy z aparatem używam bracketu (może być szyna) i kabla.

Równie dobre efekty można uzyskać z lampą zewnętrzną ustawioną w tryb auto (błysk mierzony fotocelą z lampy).

Sprawdziłem również wyzwalanie lampy poprzez nadajnik radiowy - Phottix działał poprawnie.

FX1900
01-03-2011, 17:51
Różnica w zdjęciach zrobionych EX1 z lampą wbudowaną a zewnętrzną z możliwością skierowania światła w dowolną stronę jest taka sama jak w jakimkolwiek aparacie. Polecam raczej poczytanie materiału w sieci na temat używania lamp zewnętrznych bo rezultat ich działania i wpływ na zdjęcie będzie taki sam w każdym aparacie. Z EX1 świetnie sprawdza się użycie lampy z wyzwalaczem radiowym- rezultat jej użycia zależy od umiejętności jej użycia a nie od tego do jakiego aparatu jest podłączona.

TMK
01-03-2011, 18:19
Znasz jakieś konkretne modele lamp współpracujących z EX1? Ceny org są spore, dlatego przymierzałem się do czegoś w stylu vivitar283 z MIFem do wyzwalania, ale radio brzmi lepiej :) Szyna kątowa gdzieś w domu jest.

FX1900
01-03-2011, 21:24
Z tanich manualnych przez radio będzie współpracować każda. Jak kupisz drogą z zaawansowaną automatyką lepiej sobie ona ustawi siłę błysku ale samo jej wyzwolenie i współpraca z aparatem jest ograniczona tylko do jej odpalenia.

TMK
01-03-2011, 21:36
Lamp na fotoceli używałem praktycznie do strzelania w sufit, stare czasy jeszcze z hybrydą fuji. W sumie znów szkoda migawki 1/1500, fotki makro z synchro np 1/4000 byłyby fajne :)

apropo, próbował ktoś podpiąć raynoxa?

ajt
01-03-2011, 21:41
Właśnie zamówiłem :)
Czy będzie działał z typowym pilotem od lustrzanek Pentaxa/Samsunga?

ragnar
01-03-2011, 23:54
Autor tego wątku od firmy Samsung powinien dostać przynajmniej dożywotnią gwarancję na swojego EX1, na Alle.. w opisach ludziska zapodają linki do tego tematu.

TMK
02-03-2011, 10:52
Dziwisz się? Po "obiektywnych" testach na optycznych i fotopolisie? :mrgreen:

ajt
02-03-2011, 15:19
Odebrałem, rozpakowałem, działa. Na temat jakości zdjęć na razie nie będę się wypowiadał, wpierw muszę go zabrać w plener :)
Potwierdzam sygnalizowane już w wątku problemy z odpalaniem zewnętrznej lampy. Tzn. podpiąłem starego vivitara 283 i działa. Za to studyjna (delicacy) przez kostkę synchro nie odpala. Zmieniałem polaryzację, tzn. zamieniłem przewody w kablu, dalej nic. Na razie nie chciało mi się tego dokładniej analizować. W każdym razie skoro Vivitar odpala, to spróbuję w wolnej chwili sklecić jakiś prosty układ "poprawiający" impuls i jak zadziała, to go wpakuję do kostki.

koniecpolska
02-03-2011, 17:08
Z tanich manualnych przez radio będzie współpracować każda. Jak kupisz drogą z zaawansowaną automatyką lepiej sobie ona ustawi siłę błysku ale samo jej wyzwolenie i współpraca z aparatem jest ograniczona tylko do jej odpalenia.Nieco mieszasz i plątasz.

Nawet tanie manualne lampy (włacznie z tymi kupowanymi 30 lat temu) mają własną automatyke błysku (na lampie ustawiasz czułość i wartość użytej przysłony - a lampa sama dobierze siłę błysku). Oczywiście można wyłaczyć tą automatykę i błyskać, samemu ustawiając moc błysku ( o ile można regulować moc).

Są też lampy dedykowane do danego aparatu (zazwyczaj drogie/droższe od tych wcześniej wymienionych)i razem z nim pracują w trybie TTL (lampa połaczona z body przez stopkę lub kabel TTL), błysk jest "sterowany" poprzez obiektyw aparatu. Ale nawet i taka lampa może pracować z wbudowaną własną automatyką - iso i przysłonę odczytuje sama z body (jeśli jest dedykowana) lub trzeba ustawić samemu (jak nie jest dedykowana lub jak jest wyzwalana radiowo, prostym wyzwalaczem).

FX1900
02-03-2011, 21:30
Nie plątam i mieszam tylko zamiast wyjaśniać zasadę działania TTl i lamp błyskowych mówię na jaką współpracę z EX1 można liczyć- EX1 przez zdalne sterowanie albo fotocelę odpali lampę i tyle- a co lampa potrafi i jaką ma automatykę i co w niej ustawisz to twój problem.

miron19j
02-03-2011, 22:05
Nieco mieszasz i plątasz.

Nawet tanie manualne lampy (włacznie z tymi kupowanymi 30 lat temu) mają własną automatyke błysku (na lampie ustawiasz czułość i wartość użytej przysłony - a lampa sama dobierze siłę błysku). Oczywiście można wyłaczyć tą automatykę i błyskać, samemu ustawiając moc błysku ( o ile można regulować moc).

sam mieszasz i plączesz.
Nie wszystkie lampy mają wbudowaną automatykę błysku. A na pewno nie te kupowane 30 lat temu.

wasilewk
02-03-2011, 22:09
sam mieszasz i plączesz.
Nie wszystkie lampy mają wbudowaną automatykę błysku. A na pewno nie te kupowane 30 lat temu.

Może myślisz o mojej Czajce ?
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)

miron19j
02-03-2011, 22:17
Może myślisz o mojej Czajce ?
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)
jeżeli to taka cegiełka, jaką sprzedawali na Stadionie do Zenita, to tak. Też taką miałem. :-)

GrzesiekM
03-03-2011, 00:43
no to i ja się podczepię pod lampowy "subwątek"... czy do EX1 mozna wykorzystać kazdy niskonapięciowy błyskacz z TTL, czy to musi być aTTL (flash Samsunga)?

koniecpolska
03-03-2011, 10:19
Może myślisz o mojej Czajce ?Nie, miałem na myśli np. chińskie lampki Topca i japońskie National z Pewex'u - o ile pamięć mnie nie zawodzi to można je było kupić pod koniec lat 70 ubiegłego wieku. Ja swoją Topca kupiłem za 25$ - kupa kasy jak na uwczesne czasy. Bardzo ładnie naświetlała (i naświetla dalej) na automacie. Czajki i inne produkty z CCCP były lata świetlne do tyłu, ale były tanie.

Co do EX-1 i TTL'a to tylko z lampami made by Samsung. O ile mi wiadomo to nawet Metz nie robi dedykacji dla tego koreańca.

yaneq
03-03-2011, 10:20
A wiesz, że jak miałem wystawiony g11 na all dodałem Cię do grupy, która nie może brać udziału w licytacji?
Intuicja...;)

Teraz już wiem :)
Jak sprzęt mnie zadowala to go nie zwracam. Polowałem na G11, chciałem ten model, ale nie z krowami na matrycy.
EX1 wczoraj szczęśliwie przyszedł. Pierwsze wrażenie pozytywne. Przy słabym świetle zdjęcia bez lampy wychodzą nieporuszone i nawet dość jasne, zdecydowanie lepsze od G11 (te same warunki). Matryca czysta, nie zwrócę go do sklepu ponieważ spełnia moje oczekiwania :) Nic więcej nie napisze, przez weekend pstryknę więcej fotek i wtedy zobaczymy.

agcc
10-03-2011, 23:46
Czy ktoś zakupił już i przetestował dekielek automatyczny na obiektyw jak się sprawuje?

jannik
13-03-2011, 07:09
Witam
Jakoś temat ucichł.
Przymierzam się do zakupu tego "cudeńka".
Czy szczęśliwi posiadacze nadal z zapałem i uczciwością doradcy mogą polecić ten aparacik?

Mam też pytanie do osób, które zakupiły ładowarkę zewnętrzną i dodatkową baterią (zamiennik z tych tańszych):

- na stronkach jest dużo różnych ładowarek obsługujących baterie SLB-11A, ale w opisie niektórych jest wymieniony TL500, a w innych nie ma (np. jest tylko TL350). Czy ktoś może polecić jakąś konkretną ładowarkę, którą kupił i która mu dobrze służy. Lub może ktoś kupił i mu jakaś padła, więc może odradzić jej zakup. Wiem, że wszystko to chińskie buble, ale bubel bublowi nie równy, więc wolę kupić ten lepszy bubel.

- i podobne pytanie co do akumulatorka. Nie spodziewam się, że zamiennik będzie trzymał tyle samo co oryginał, ale zależy mi na takim, który choćby 100 zdj "wyrobił".. no wiecie, gdzieś w podróży, na długim spacerze, gdzie nie ma natychmiastowego dostępu do prądu, żeby mieć możliwość kliknięcia tych kilku fotek, gdy wyczerpie się bat. oryginalna. Ktoś może jakiś polecić (z tych tańszych)?

8-)

ajt
13-03-2011, 12:08
Witam
Jakoś temat ucichł.
Przymierzam się do zakupu tego "cudeńka".
Czy szczęśliwi posiadacze nadal z zapałem i uczciwością doradcy mogą polecić ten aparacik?
8-)

Po ponad tygodniu posiadania mogę napisać, że jest ok. Mały, zgrabny, solidnie wykonany. Ostrość bdb w całym zakresie, choć widać lekką różnicę między lewą i prawą stroną. Tzn. trafił mi się egzemplarz, w którym prawe rogi są nieco gorsze nawet po przymknięciu, ale i tak moim zdaniem jest lepiej (zwłaszcza na szerokim końcu) niż z typowego kita do aps-c. Co do szumów wiadomo, mała matryca robi swoje, ale da się przeżyć. Trochę przeszkadza dekielek na sznurku.
O problemach ze współpracą z niesystemowymi lampami już było, mogę tylko kolejny raz potwierdzić. Jest jeszcze coś, gdybyś jednak chciał się pobawić w zdjęcia studyjne i znalazł współpracującą lampę: otóż jasność obrazu na ekranie odpowiada ekspozycji, więc jeśli w trybie M ustawisz krótki czas, by wyeliminować światło zastane, na ekranie zobaczysz ciemność. Obraz staje się "normalny" dopiero po podniesieniu wbudowanej lampy. Więc w praktyce pozostaje błyskanie lampą wbudowaną i fotocela na drugi błysk na każdej studyjnej. Na szczęście nie do tego go kupiłem, więc dla mnie to bez znaczenia :)
Co jeszcze: jakoś nie mogę się przekonać do obróbki rawów w dołącznym programie Silkypix, choć to pewnie kwestia wprawy.

Jeśli chodzi o baterie i ładowarkę, sam chętnie się dowiem, co kupić :)

pioter m
13-03-2011, 12:58
"Wolarka" RAWow sie nie przejmuj. Odpusc sobie i poprobuj niezaleznych. Lepiej na tym wyjdziesz. Dedykowany soft producenta jest malo 'uczciwy' i tylko nieco lepszy od softu w aparacie.

ajt
13-03-2011, 22:42
"Wolarka" RAWow sie nie przejmuj. Odpusc sobie i poprobuj niezaleznych. Lepiej na tym wyjdziesz. Dedykowany soft producenta jest malo 'uczciwy' i tylko nieco lepszy od softu w aparacie.

Tylko że ten Silkypix to nie jest jakiś tam "dedykowany soft producenta', lecz właśnie niezależny i przez wiele osób chwalony program, który Samsung na podstawie jakichś tam umów dodaje do swoich aparatów. Jest wprawdzie okrojony w ten sposób, że akceptuje tylko rawy z konkretnej puszki, ale poza tym oferuje pełną funkcjonalność.
Zresztą, ściągnąłem triala pełnej wersji i do nefów też jakoś mi nie pasuje :)

Daniel*1977
14-03-2011, 12:37
Rzadko tu ostatnio zaglądam, gdyby ktoś był ciekaw czo wyciągnąłem przy pomocy EXa to tu trochę jest:

http://www.flickr.com/photos/didmyself/sets/72157624286972561/

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/5517346548_9f43c945f9-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5517346548/)
Red (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5517346548/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/5523107241_d9113d88cf_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5523107241/)
Yes, you can! (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5523107241/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/5498537115_57bb8a92b6_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5498537115/)
the thing (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5498537115/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/5485701239_35fd0b666d_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5485701239/)
Frozen (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5485701239/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/5479295249_cbfe1f23a2_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5479295249/)
Pin up people! (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5479295249/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/5479892830_8ca9074a81_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5479892830/)
tongue (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5479892830/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/5479887480_32f0ede857_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5479887480/)
The pie (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5479887480/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/5479884328_c5a807bf47_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5479884328/)
Close after use_ (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5479884328/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/5517346566_c737972e86_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5517346566/)
Trust Jesus (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5517346566/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr

Zapraszam do oglądania:
http://www.flickr.com/photos/didmyself/
I'm now Getty Artist (http://www.gettyimages.com/Account/MediaBin/LightboxDetail.aspx?Id=18079017&MediaBinUserId=6865853&esource=linkconn&aid=49644&asid=118234)

jannik
14-03-2011, 16:05
Idę jutro do sklepu po EX1
Czy można się jakoś zorientować (gdzieś zobaczyć, tak jak np. w moim starym poczciwym Canonie A610) jaki dany egzemplarz ma soft?
Chodzi o to, by nie trafić na jakiegoś "leżaka".

Co jeszcze da się sprawdzić przy zakupie, by potem nie musieć korzystać z usług servisu?

pozdro

Daniel*1977
14-03-2011, 16:34
Wystarczy zakupiony model zaktualizować, nic prostszego.
Sprawdzić wersji oprogramowania przed aktualizacją nie da się, ale mając nowy soft na karcie SD po uruchomieniu aparatu pokaże jakie nim jest.

jannik
14-03-2011, 17:02
...Sprawdzić wersji oprogramowania przed aktualizacją nie da się...
A to dziwne... w kilku moich poprzednich dało się .. :(
no cóż.. jakoś to przeżyję..
chodziło mi głównie o to by nie kupić jakiegoś "leżaka" (ktoś o tym już tu pisał)

aha... żeby nie było.. przeczytałem cały wątek od A do Z i nawet sobie zaznaczyłem kilka miejsc.

ale nadal nie wiem która ładowarki jak się sprawują... o bateriach to i owo piszecie.. ale o tym jak po czasie sprawują się te tanie ładowarki tylko 2 osoby napisały - 1 że się zapsuła, 2 że śmiga super..

pozdro

gaijin
14-03-2011, 17:32
Posiadam:
http://allegro.pl/samsung-slb-11a-slb11a-wb100-wb1000-tl320-hermes-i1463622727.html
http://allegro.pl/samsung-slb-10a-slb-11a-ladowarka-minidv-230v-12v-i1486596994.html

sprawują się dobrze - ładowarka ładuje około 3h - bateria trzyma mniej więcej tyle co oryginalna
używam obu sprzętów około miesiąc więc na temat awaryjności oraz spadku pojemności baterii z czasem nie mogę się wypowiedzieć ale puki co jest OK

Daniel*1977
14-03-2011, 22:26
http://shop.ebay.pl/i.html?_nkw=SAMSUNG%20SLB-11A%20SLB11A&rt=nc&LH_FS=1&LH_PrefLoc=2&_fln=1&_trksid=p3286.c0.m283

jannik
15-03-2011, 06:35
Witam
Na zdjęciach z aparatu ex1 , którym sobie pstryknąłem (w Saturnie) kilka testowych fotek, w Exifie pokazuje wersję oprogramowania następując - 1011051
a ostatnia którą podano tutaj na forum (31.08.2010) jest - 008261

to znaczy, że ta w aparacie jest nowsza?

Gdzie można na stronach Samsunga znaleźć nowsze oprogramowanie?

i jeszcze pytanie:
Te upgrade mają angielską wersję językową
czy po wgraniu do aparatu nie zniknie język polski (menu)?

FX1900
15-03-2011, 10:08
Witam
Na zdjęciach z aparatu ex1 , którym sobie pstryknąłem (w Saturnie) kilka testowych fotek, w Exifie pokazuje wersję oprogramowania następując - 1011051
a ostatnia którą podano tutaj na forum (31.08.2010) jest - 008261

to znaczy, że ta w aparacie jest nowsza? (menu)?

Nie. To znaczy że ktoś zle nr. spisał albo ty zle przeczytałeś. Najnowszy soft ma nr 1008261 czyli w aparacie z saturna jest starszy soft po wgraniu język się nie zmienia.

yaneq
15-03-2011, 10:17
Jaką dobrą lampę (z tańszych modeli) polecacie do EX1? Chodzi o pełną kompatybilność.

Daniel*1977
15-03-2011, 10:37
W aparatach fabrycznie nowych jest dziwny nr softu, wystarczy wgrać najnowszy będący na stronie:
http://www.samsung.com/uk/consumer/camera-camcorder/digital-cameras/compact/EC-EX1ZZZBPBGB/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=support
W pakiecie jest bardzo dużo języków, włącznie z polskim.
Po aktualizacji prawdopodobnie trzeba ustawić czas, date itp.

jannik
15-03-2011, 19:37
W aparatach fabrycznie nowych jest dziwny nr softu, wystarczy wgrać najnowszy będący na stronie:
http://www.samsung.com/uk/consumer/camera-camcorder/digital-cameras/compact/EC-EX1ZZZBPBGB/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=support

No to dziwna sprawa, ponieważ ten "najnowszy" na stronie jest z sierpnia 2010r.
zazwyczaj takie oznakowania firmware są rosnące i tutaj też wydaje się tak być:
najpierw z maja 005101
potem np. z lipca 006291
potem z sierpnia - 008261

Gdy sprawdzałem w styczniu w Fotojokerze to mieli starą dostawę i nr 1005291, a w Saturnie mieli nową dostawę z numerem 1011051

dziś kupiłem w Fotojokerze i facet mówił, że to najnowsza dostawa i nr jest 1011051

więc jak to w końcu jest?
czy to co na stronie z sierpnie jest na pewno najnowsze, czy jednak zgodnie z logiką rosnącej numeracji te sprzedawane mają nowsze firmware?

PS
tylko ta jedynka z przodu trochę myli...
o co tu biega?

Jaką dobrą lampę (z tańszych modeli) polecacie do EX1? Chodzi o pełną kompatybilność.
yaneq
przyjrzyj dokładnie wątek
o lampach było kilka razy
były konkretne polecane, które współpracują z EX1 - i tańsze i droższe

pozdro

jannik
15-03-2011, 19:38
sory, dubble

Dominikaxx
15-03-2011, 21:15
Nie. To znaczy że ktoś zle nr. spisał albo ty zle przeczytałeś. Najnowszy soft ma nr 1008261 czyli w aparacie z saturna jest starszy soft po wgraniu język się nie zmienia.

Chyba kwestia nr. zostala juz wyjasniona najnowszy ma nr 1008261 nie ma softu ktorego nr zaczyna sie od "zera" a nawet jak jest to wspomniany jest najnowszy.

bralineczeka
15-03-2011, 21:32
przyjrzyj dokładnie wątek
o lampach było kilka razy
były konkretne polecane, które współpracują z EX1 - i tańsze i droższe

pozdro

Niestety z lektury m.in. tego wątku wynika, iż z tańszych i droższych modeli lamp w pełni kompatybilnych z EX-em dostępna jest chyba tylko Samsung SEF-42A. Jest jeszcze mniejsza i tańsza Samsung SEF-20A ale trudno u nas dostępna. Znalazłem jeszcze chyba jedna polecaną lampę, ale jej koszt był mocno zbliżony do oryginalnej Samsunga.
Miałem przez chwilę przykręconą tą SEF-42. Nawet bez baterii nie najlepiej się ten zestaw trzyma. Już nie wspomnę, że nie bardzo wiadomo co jest do czego podpięte ;). Ale i tak zbieram kasę.

jannik
15-03-2011, 21:46
... nie ma softu ktorego nr zaczyna sie od "zera" ...
no to dlaczego na stronie Samsunga podają ten numer bez początkowej "1" i zaczynają od "0"?
jak byk stoi - 008261
kolega wyżej podawał link

pzodro

dominikana
15-03-2011, 21:48
Niestety z lektury m.in. tego wątku wynika, iż z tańszych i droższych modeli lamp w pełni kompatybilnych z EX-em dostępna jest chyba tylko Samsung SEF-42A. Jest jeszcze mniejsza i tańsza Samsung SEF-20A ale trudno u nas dostępna. Znalazłem jeszcze chyba jedna polecaną lampę, ale jej koszt był mocno zbliżony do oryginalnej Samsunga.
Miałem przez chwilę przykręconą tą SEF-42. Nawet bez baterii nie najlepiej się ten zestaw trzyma. Już nie wspomnę, że nie bardzo wiadomo co jest do czego podpięte ;). Ale i tak zbieram kasę.
SEF-42 jest dobrym wyborem jeśli masz dużo czasu na korektę nastawów,zakładanie dodatków. Praktycznie jest za mocna,nawet przy zmniejszeniu siły błysku na TTL najczęściej "przepala". można oczywiście zmniejszyć slłę na manualu ale wtedy - po co taka droga lampa. No i z EXem nie trzyma się tego wygodnie a poza tym mam wrażenie że w końcu wyłamie sanki które trochę się chwieją.

bralineczeka
15-03-2011, 23:36
No to lekka kupa. W takim razie co? Samsung ED-SEF20A? Trudno dostępna, ale do zdobycia. To koszt ok. 500 zł.
Znalazłem też wątek o Metz 28 CS-2 http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1001&message=36687811 ale to też ok. 500 zł.

ropusz
16-03-2011, 19:49
Tak sobie patrzę, że większość zdjęć tu prezentowanych to makro. A czy tym Samsungiem można zrobić jakiś sensowny portret? I jak wtedy wygląda bokeh?

MariuszJ
16-03-2011, 19:57
Tak sobie patrzę, że większość zdjęć tu prezentowanych to makro. A czy tym Samsungiem można zrobić jakiś sensowny portret? I jak wtedy wygląda bokeh?
Tak jak z wszystkich kompaktów z matrycą 1/1.6.

Poza Szuflandią pojęcie głębi ostrości właściwie nie istnieje. Nie ma w tym oczywiście żadnej winy EX1.

bralineczeka
18-03-2011, 01:40
źródło (http://img192.imageshack.us/i/sam7354.jpg/)

Nie wiem czy sensowny, ale coś w rodzaju portretu.

jannik
18-03-2011, 09:34
Co to jest? To u góry.. ?

1-szy raz mi się zawiesił :(
przy szybkim przeglądaniu zrobionych fotek
Pomogło wyjęcie baterii..

Poza tym mam pewien problem z robieniem zdjęć przy lampie błyskowej ustawionej na "red. czerw. oczu". Tzn. w większości przypadków robi zdjęcia redukując czerw. oczy, ale czasem lekko czerw. oczy zostają. Nie mogę zakumać czym to jest spowodowane. Jakby tłem... ?
Lampa w tym aparacie generalnie nie należy do "mistrzostwa świata"... ale o tym czytałem przed zakupem. Mogę jedynie stwierdzić, ze G11 ma lepszą lampę, co nie oznacza, że robi lepsze foty przy lampie.

Czy w EX1 jest jakaś opcja ustawiania WB dla lampy?
bo ja nie widzem.
jakie WB wy ustawiacie, posługując się lampą?

pozdro

jm
18-03-2011, 09:52
Na logikę dla lampy powinien być WB lampowy...

Nie wiem czy EX1 ma błysk na drugą kurtynę, jeśli tak to spróbuj - efekt kolorystyczny oraz ogólny na fotce powinien być lepszy.
Czerwone oczy... redukcja dla lampki wbudowanej nie może działać perfekcyjnie, bo palnik świeci zawsze na wprost - lepiej w ogóle tego nie włączać i potem w programie zmienić - kwestia sekund - większość darmowych programów ma tę funkcję.

FX1900
18-03-2011, 11:32
Jak ustawisz automatyczny balans bieli aparat rozpoznaje czy jest wlaczona lampa czy nie i ustawia balans. A redukcja czerwonych oczu hmm nawet nie wiem gdzie to sie w EX1 znajduje :D nigdy nie uzywam tego w aparacie- zreszta lampe tez uzywam sporadycznie.

jm
18-03-2011, 11:42
Jak ustawisz automatyczny balans bieli aparat rozpoznaje czy jest wlaczona lampa czy nie i ustawia balans. .

Problem w tym, że auto WB przy lampie lubi ...zaszaleć i kolory jakieś pokrętne wychodzą - w większości aparatów.
Dlatego zapewne jest możliwość ustawienia WB dla błysku.

Frank60
18-03-2011, 15:14
Witam; Ustawiasz sobie balans na białą kartkę(bardzo fajnie i szybko robi się to w EX) lub w stopniach i masz

jannik
18-03-2011, 18:12
Witam; Ustawiasz sobie balans na białą kartkę(bardzo fajnie i szybko robi się to w EX) lub w stopniach i masz
A jak w stopniach ustawić przy lampie, bo dotąd nigdy nie korzystałem z tej opcji?

Co do red. czerw. oczu. - czasem potrzebuję szybko zrobić ileś tam jpg-ów towarzyskich bez większych walorów artystycznych (typowy reportaż) i nie chce mi się potem ślączyć przy każdej fotce i redukować wampirki w oczach. Stąd też często korzystam z tej funkcji. W G11 akurat ta opcja działa b. dobrze.

Generalnie zauważyłem, że jakość WB przy użyciu lampy jest b. różna i wydaje mi się, że jest to od czegoś zależne (a nie przypadek). Muszę to jeszcze rozkminić, bo niektóre zdj. wychodzą b. ładnie, naturalne kolory itp, a na niektórych twarze wychodzą trupio-blade itp.

pozdro

Frank60
18-03-2011, 19:36
Niestety, w stopniach metodą prób i błędów. Zależy ile chcesz wpuścić zastanego i o jakiej barwie, jezeli dzienne to ponad 5 tys.K. Lampa to tak jak dzienne, mieszane to tu już musisz albo ochłodzić albo ocieplić-niższa liczba Kelvinów-ciepła barwa, wyższa-zimna. Mi pasuje ustawianie balansu na białą kartkę, mniej zachodu niż w niektórych lustrzankach. Czerwone oczy-tu zależy umiejscowienie lampki przy obiektywie. Podobno lampa błyskowa nad obiektywem na minimalnej wysokości 10 cm nie powoduje przeważnie zjawiska czerwonych oczu. Te błyski wbudowanej tylko minimalizują ten efekt. W Samsungu chyba jest też programowa eliminacja tego zjawiska. Jednak jak koledzy wyżej napisali, najlepiej na kompie to robić. Jeszcze o balansie bieli, jest możliwość regulacji każdego koloru z osobna-wyświetlana jest grafika chyba w postaci okręgu kolorowego i tam właśnie dostosowujesz balans.
Pozdrawiam

gusi
19-03-2011, 08:13
Generalnie zauważyłem, że jakość WB przy użyciu lampy jest b. różna i wydaje mi się, że jest to od czegoś zależne (a nie przypadek). Muszę to jeszcze rozkminić, bo niektóre zdj. wychodzą b. ładnie, naturalne kolory itp, a na niektórych twarze wychodzą trupio-blade

WB nie tylko przy użyciu lampy jest czasami losowy. Pamiętam z czasów, gdy posiadałem jeszcze ten aparat, jak fatalnie ustawiał czasami AWB, gdzieś w tym wątku wkleiłem nawet fotkę.

FX1900
19-03-2011, 09:07
A to ciekawe ponieważ BW jest jedną z mocniejszych stron tego aparatu- w wątku były nawet życzenia użytkowników canon 5D posiadać taki BW w swoich lustrzankach :D

Frank60
19-03-2011, 10:17
Witam. Jak kolega FX1900, ja również nie zauważylem problemu z balansem. Dobrze jest też zaraz po włączeniu aparatu dać mu przez chwilę "popatrzeć" na białą kartkę, tkaninę itp.

jannik
19-03-2011, 10:51
... Pamiętam z czasów, gdy posiadałem jeszcze ten aparat...
A tak z ciekawości spytam:
na co wymieniłeś ten aparat?

i dlaczego się go pozbyłeś?

PS
Po pierwszych obserwacjach to WB w ex1 zachowuje się bardzo ładnie, szczególnie w świetle żarowym dobrze sobie radzi.

jm
19-03-2011, 11:07
2500K ustaw - bardzo często się sprawdza.

MariuszJ
19-03-2011, 11:12
Po to właśnie są rawy w tych aparatach, żeby się nie martwić balansem bieli. Nie wierzę, że wszyscy tu są paparazzi dzienników popołudniowych, którzy zdjęcia muszą mieć natychmiast po zrobieniu ;)

jannik
19-03-2011, 13:02
Po to właśnie są rawy w tych aparatach, żeby się nie martwić balansem bieli. Nie wierzę, że wszyscy tu są paparazzi dzienników popołudniowych, którzy zdjęcia muszą mieć natychmiast po zrobieniu ;)
Myślę, że są tacy i tacy.
Ja np lubię co pewien czas pobawić się Raw-ami, ale u cioci Feli na imieninach czasem muszę kliknąć kilkadziesiąt debilnych jatpegów rodzinnych i nie chce mi się wtedy grzebać w kompie by wujkowi Zdenkowi usunąć czerwone oka (które nota bene zupełnie dobrze pasuje mu do czerwonej z przepicia facjaty).
Spróbuję ustawić na 2500k.. zobaczymy.

A co do RAW-ów.
gdzieś tu wyczytałem, że można te szajsungowskie rawy konwertować do DNG i potem otworzyć to w PS cs4 lub cs5.
Jeśli tak, to doradźcie mi jaki program do konwertowania (free) można ściągnąć z sieci.
Ponoć też można te "rawy" otworzyć w LR3, czy tak ?

J51
19-03-2011, 14:11
Adobe DNG Converter jest darmowy.