Szukaj
Dzięki za słowa otuchy. Na siłę nic nie szukałem. Po prostu af nie działał prawidłowo i przy tym wyszła ta rysa. Z czasem zapomnę. A w sklepie tym kupiłem kolejną swoją lustrankę- nigdy nie było problemów. Doświadczenie zamieściłeł ku przestrodze innym. Teraz wiem że, nawet w zaufanym sklepie warto wszystko dokładnie sprawdzić
Czesć wszystkim. Jest to mój pierwszy post tutaj. Rozważam ewentualne dołączenie do waszej społeczności - tak forumowej, jak i o sam fakt posiadania lustrzanki Nikona się rozchodzi.
Mniej więcej rok temu kupiłem pierwszą lustrzankę cyfrową - Pentaxa k10d. Świetny aparat, jednak potrzebuje trochę szybszego autofocusa oraz dokładniejszego systemu błyskowego (z tego co się orientuje, nikonowski uchodzi za najlepszy). Wcześniej robiłem trochę na w pełni analogowych aparatach. Z resztą nadal lubie strzelić klatkę czy dwie na filmie czarnobiałym - tonalnośc jest powalająca...
D90 ani d300 w ręce nie miałem, ale d80 już tak. Dużymi wadami w stosunku do k10d jest guzikologia, jakość wykonania (choć nie najgorsza - chodzi mi głównie o ergonomię), możliwośći personalizacji aparatu, a także uszczelnienia.
W obec tego moim pytaniem jest: Czy Nikon D300 jest pozbawiony wad o których wspomniałem mówiąc o d80(myślę, że d90 jest bardzo podobny) ? Czy warto wziąć d300 ?
Warto, mowi Ci to dawny posiadacz KadyszkiWykonanie super, guzikologia dosyc intuicyjna a AF to odjazd, zupelnie inna bajka.
Jedyne co mnie boli, to to, że jeśli (jak, bo to bardzo prawopodobne) wybiore d300, to żeby mieć uszczelnienia będe musiał kupić 17-55vr i oryginalnego gripa. Sporo to wszystko kosztuje...
Ma ktoś może doświadczenie jak się spisuje sigma 18-50 hsm z tą puszką?
Kosior, przepraszam, ze spytam: chcesz sie kapac z aparatem? I dlaczego akurat z Nikonem, w pentaxie jakos mogles zyc bez szkla z uszczelnieniami. Moge Cie zapewnic, ze drobny deszczyk wytrzymuje d300 z sigma bez problemow, a jak leje to MSZ robienie zdjec i tak ma niewiele sensu.
Ostatnio edytowane przez Kosior ; 31-10-2008 o 16:01
Ja robiłem swego czasu dużo motocrossu poczciwym D40X wiec w potęznym zapyleniu, czasem z chlapiąca wodą czy błoem9albo padającą z nieba) i bez żadnych uszczelnień- nie miałem najmniejszych problemów więc w D300 mieć ich tym bardziej nie powinieneś...
Co do Sigmy to mam coprawda wersje bez HSM ale póki co jestem zadowlony z zakupu.
Wolałbym oczwyiście Nikora 17-55 ale róznica w cenie jest potężna i zaoszczędzoną w ten sposób kasę póki co mogłem przeznaczyć na inne mniej lub bardziej niezbędne akcesoria.
pzdr
SPIDI
Dotąd używałem kompakta i zamierzam sobie kupić pierwsze lustro.
Stanąłem przed dylematem nowy d90 czy używany d300 który i tak jest trochę droższy.
Który wybrać?
Skontaktuj się z nami