Ale czym się różnią?
Przecież tyle samo pikseli, ta sama wielkość, typ: CMOS.
??![]()
Szukaj
Ale czym się różnią?
Przecież tyle samo pikseli, ta sama wielkość, typ: CMOS.
??![]()
Maja rozna ilosc pikseli.
Nikon F-501, Canon 30D
Za pn, maja rozna ilosc pikseli (jakas drobna roznica po przecinku), zapewne wykonane w tej samej technologii, ale drobne roznice sa. Poza tym matryca, to nie wszystko - inne algorytmy itd.
Jeżeli kogoś interesuje różnica między tymi matrycami to zapraszam http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=73995, bo tam sporo o tym było![]()
Zager 2 lata temu miałem podobny dylemat , wybierałem między d80 i d200. Też były podobne porównania że to niby to samo a jednak nie to samo itp. Wybrałem d80, owszem byłem zadowolony ale zawsze są pewne "ale" plastykowosć i delikatność osiemdziesiątki była troszkę upierdliwa, o pozostałych parametrach typowo technicznych nie wspomne jak szybkość ergonomia af itd. Też wtedy mówili że to te same bebechy co d200 tylko w inne skrzynce. Teraz przesiadłem się na d300 / hmmm poezja/ 90-tke macałem w sklepie i wiesz co powiem nawet bym się nie zastanawiał nad jej zakupem , już nie! Piszesz że dużo focisz, gazeta reporterka itd : weź solidną trwałą puszkę... a jak już wszelkie argumenty będą przemawiały Ci za d90 to pomyśl na koniec że dużo mniej stracisz na d300 sprzedając go za jakiś czas niż na 90 tce, którą podobnie jak poprzednikiem zaleją sklepy i aukcje, obniżą ceny i zrobią bardzo łatwo dostępną...
Ja trzysteki cały czas się uczę... i uważam ją za bardzo porządny i solidny sprzet...na trochę z pewnością zostaniemy razem....![]()
Teraz Lady Ku
Dzięki wszystkim, a zwłaszcza Tobie Grzegorzu za poradę. Rozwiałeś moje wątpliwości. Mimo wszystko za 1,5 tys. więcej dostaje już puszke semi-pro a nie amatorską, szkoda żebym stwierdził za pół roku że d90 mi nie wystarcza. Najgorsze jest to że na D300 musze jeszcze pozbierać, a d90 mógłbym mieć od zaraz za te 2,5tys.
No ale nic, lepiej pozbierać. Może bliżej świąt coś będzie taniej, bo trzeba przyznać że D300 w przeciwieństwie do D700 czy D90 niesamowicie trzyma poziom ceny.
Dzięki wszystkim za rady. Odeszły w dal głupie pomysły na kupienie z dnia na dzień d90.
Pozdrawiam.![]()
Zager - radzę Ci - dozbieraj. Te body (d90 i d300) gdybym miał porównać - to porównałbym je do kobiet. Wystarczy popatrzeć na obie. Na nic wtedy gadanie że mają podobne wnętrzeTrzysetka ma po prostu klasyczną urodę i wdzięk. Jeśli puszcza Cię kasa - dozbieraj. Sam przesiadłem się właśnie na d300 z d70 i nie żałuje - a wręcz przeciwnie.
CMEHA-8M, Plecak z wojska, czapka z wełny.
Idę robić zdjęcia. Resztę mam w ... D ... 300.
Witam ponownie
Zakupiłem D300 i mam go już 3 tygodnie. Mam D300 i bolące serce. Otóż po zakupie długo czytałem instrukcję, bo miałem wątpliwości co do poprawności działania af. Gubił się przy słabym świetle. Nie zawsze trafiał w punkt. przeczytałem chyba wszystkie wątki na forum dotyczące af. Ktoś miał podobny problem i okazało że miał paprochy na soczewce. Zakupiłem gruszkę przedmuchałem soczewkę i problem zniknął. D300 zaczęło działać super. Radość trwała krótko bo postanowiłem zobaczyć czystość matrycy(filtra) i to co cobaczyłem sprawiło że po zakupie do dziś mam mieszane uczucia. Otóż na filrze dolnoprzepustowym jest malutka - MECHANICZNA - rysa. I przy przysłonie 16 zaczyna to być widoczne na zdjęciach. Gwarancja tego nie obejmuje (sklep nie poczuwa się do winy a serwis to nie interesuje). W sklepie nie ma możliwości wymiany, a w serwisie chcą za wymianę matrycy 2koła. Piszę to ku przestrodze innym coby sprzęt dobrze przed zakupem sprawdzić, szczególnie kiedy bierzemy ostatni egzęplarz. Do głowy mi nie przyszło aby przed zakupem sprawdzać matrycę (a można było zrobić zdjęcie na f22). Pozostał mi tylko niesmak i mam nadzieję że kiedyś minie. Poza tym sprzęt sprawuje się świetnie.
Na pocieszenie powiem Ci, że ja od kilku lat robie zdjecia lustrem i chyba nie wiecej niz kilkanascie razy uzywalem f16, wiec na te dziesiat tysiecy zdjec praktycznie problemu bym nie widzialWiec glowa do gory, nie ma sprzetu idealnego wiec rob zdjecia i ciesz sie aparatem, bo uwazam, ze jest super. Ja mojego mam od miesiaca (ma ok 2k) przebiegu i nie robilem zadnych zdjec testowych, nie sprawdzalem czy matryca czysta i nie szukam generalnie problemow na sile. I dobrze mi z tym, bo uwazam, ze mam bardzo dobry sprzet i ciesze sie z niego, bo daje mi niesamowite mozliwosci, ktorych jeszcze pewnie dluuuugo nie wykorzystam w pelni.
Skontaktuj się z nami