Nie do mnie pytanie skierowane, ale właśnie dziś przeglądałem jeden z moich starych reportaży. Zrobiony na przemian D70 oraz D80. Aktualnie mam D700 oraz testowałem D300/D90. A zatem jeśli mnie by ktoś zapytał to odpowiedziałbym tak:
Zdjęcie to zdjęcie. Jeżeli wykonasz je dowolną lustrzanką DX, wyjdzie tak samo, *dopóki* nie musisz:
- użyć wysokiego ISO
- kadrować na komputerze
- wyciągać szczegółów ze świateł lub cieni
- robić odbitek ponad A4
- robić wyłącznie w JPEGach (z RAWów wyciągniesz dużo, ale JPEGi nie zawsze wyjdą super)
Z nowszymi korpusami dostajesz to co wypunktowałem. Do reporterki są to przydatne "bajery", ale np. do studia już niekoniecznie - można spojrzeć do działu glamour na zdjęcia lookasha - D70s w akcji: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=137266.
Jest drobna różnica w działaniu pomiaru światła jeszcze oraz funkcjonalności AUTO ISO. D70 pod tym względem słabo wypada. W D80 ekspozycja jest mierzona o wiele lepiej, a w D300 o ile dobrze pamiętam prawie doskonale. Czasem to też potrafi mieć znaczenie praktyczne. Z D70 ciężko coś wykadrowywać z D80 już spokojnie można wyciąć z 1/3 kadru. D300s to wspaniała puszka pod względem konstrukcyjnym i dla zaawansowanego reportera niezastąpiona. Masz bardziej szczegółowy obrazek, świetny ekran LCD umożliwiający dobrą ocenę zdjęcia, bardzo dobry acz skomplikowany system AF (to się przekłada na jakość zdjęć), mikroregulację FF/BF dla szkieł, dobrą prędkość zdjęć seryjnych. Dla niedzielnego pstrykacza, spokojnie wystarczy dowolna lustrzanka dwucyfrowa.
Jeżeli chodzi o jakość obrazka na wysokich ISO to można sobie porównać na podstawie testów, ja od siebie widziałem to *średnio* tak:
D70 - do ISO 540
D80 - do ISO 800
D300 - do ISO 1400
dla orientacji: D700 - do ISO 2500-5000 w zależności od warunków
Zatem reporterzy mają tu prosty wybór, pozostali - już nie tak prosty, ale za to duży. Aha, jeszcze krótko: D90 to pod względem obrazka praktycznie D300, tylko ogólnie trochę zubożony i wolniejszy.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami