Close

Strona 31 z 31 PierwszyPierwszy ... 21293031
Pokaż wyniki od 301 do 303 z 303

Wątek: D90 czy D300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brun Zobacz posta
    do krzysiekn - pomijając ficzery i inne bajery czy jakość obrazka jest widocznie lepsza w stosunku do d70? pytam bo mam d80 i ciekaw jstem czy jest różnica w samym obrazku aparatów d70 czy d80 w stosunku do d300s...
    Nie do mnie pytanie skierowane, ale właśnie dziś przeglądałem jeden z moich starych reportaży. Zrobiony na przemian D70 oraz D80. Aktualnie mam D700 oraz testowałem D300/D90. A zatem jeśli mnie by ktoś zapytał to odpowiedziałbym tak:
    Zdjęcie to zdjęcie. Jeżeli wykonasz je dowolną lustrzanką DX, wyjdzie tak samo, *dopóki* nie musisz:
    - użyć wysokiego ISO
    - kadrować na komputerze
    - wyciągać szczegółów ze świateł lub cieni
    - robić odbitek ponad A4
    - robić wyłącznie w JPEGach (z RAWów wyciągniesz dużo, ale JPEGi nie zawsze wyjdą super)

Z nowszymi korpusami dostajesz to co wypunktowałem. Do reporterki są to przydatne "bajery", ale np. do studia już niekoniecznie - można spojrzeć do działu glamour na zdjęcia lookasha - D70s w akcji: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=137266.
    Jest drobna różnica w działaniu pomiaru światła jeszcze oraz funkcjonalności AUTO ISO. D70 pod tym względem słabo wypada. W D80 ekspozycja jest mierzona o wiele lepiej, a w D300 o ile dobrze pamiętam prawie doskonale. Czasem to też potrafi mieć znaczenie praktyczne. Z D70 ciężko coś wykadrowywać z D80 już spokojnie można wyciąć z 1/3 kadru. D300s to wspaniała puszka pod względem konstrukcyjnym i dla zaawansowanego reportera niezastąpiona. Masz bardziej szczegółowy obrazek, świetny ekran LCD umożliwiający dobrą ocenę zdjęcia, bardzo dobry acz skomplikowany system AF (to się przekłada na jakość zdjęć), mikroregulację FF/BF dla szkieł, dobrą prędkość zdjęć seryjnych. Dla niedzielnego pstrykacza, spokojnie wystarczy dowolna lustrzanka dwucyfrowa.
    Jeżeli chodzi o jakość obrazka na wysokich ISO to można sobie porównać na podstawie testów, ja od siebie widziałem to *średnio* tak:
    D70 - do ISO 540
    D80 - do ISO 800
    D300 - do ISO 1400
    dla orientacji: D700 - do ISO 2500-5000 w zależności od warunków
    Zatem reporterzy mają tu prosty wybór, pozostali - już nie tak prosty, ale za to duży. Aha, jeszcze krótko: D90 to pod względem obrazka praktycznie D300, tylko ogólnie trochę zubożony i wolniejszy.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 26-03-2010 o 19:58

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krasnystuff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    D300s to wspaniała puszka pod względem konstrukcyjnym i dla zaawansowanego reportera niezastąpiona. Masz bardziej szczegółowy obrazek, świetny ekran LCD umożliwiający dobrą ocenę zdjęcia, bardzo dobry acz skomplikowany system AF (to się przekłada na jakość zdjęć)
    Mosad, ten bardziej szczegółowy obrazek wynika z rozdzielczości? co masz na myśli? i dlaczego skomplikowany system AF przekłada się na jakość zdjęć?
    D80 N 35 1.8G T 17-50 2.8 N 70-300 VR SB-600

Domyślnie

AF w znacznej mierze odpowiada za jakość zdjęć reporterskich, gdzie szybko należy złapać ostrość, albo ostrość należy złapać na szybkim obiekcie. Większa ilość zdjęć trafionych z ostrością = większe szanse na dobre zdjęcie. Podobnie z rozdzielczością - czyli szczegółowością - bo to ją miałem na myśli. Znów ma to znaczenie w reporterce, bo kadry nie zawsze mogą być idealne - wtedy na powiększonym fragmencie możemy nadal zobaczyć sensowną jakość.
    Podobnie jest z obiektywami zresztą, ostrość optyczna w sprzęcie reporterskim to jedno, ale często dużo cenniejszy jest szybki napęd autofokusa.

Strona 31 z 31 PierwszyPierwszy ... 21293031

Uprawnienia umieszczania postów