Close

Strona 86 z 96 PierwszyPierwszy ... 36768485868788 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

Witam. Jako ciekawostka porównanie D50 (to już antyk) choć taki tylko posiadam do D90. W D90 odszumianie na wysokim iso wyłączone, pliki RAW.

Domyślnie

@yaro0001

Po fotach, ktore przedstawiles wyglada na to, ze d90 bije 50-tke na leb przy wysokich iso. Ziarno jest monochromatyczne i mniejsze.
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

Na tych zdjęciach widać, że rzeczywiście ISO 1600 jest lepsze w D90 ale ISO 800 mam wątpliwości. Spójrzcie na obudowę komputera na zdjęciach w ISO 800. Według mnie na D50 jest lepiej.

Domyślnie

no jasne ze jest lepiej na 800 z D50. dziwne, ciekawe. jest lepsza szczegolowosc, lepszy w cieniach. moze ta fotka na 800 z D90 byla minimalnie ruszona ?
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

kurcze ludzie - co to za metodologia pracy?

nie zarzucajmy sobie - kto ma na czym pracować i co ma - to nie o to chodzi, żeby mieć uwagi personalne czy przedstawiać własne widzimisię....

wzystkie przedstawiane tu czy na innych stronach foty są na tyle testowe - na ile ktoś umiał zrobić test, albo na ile chciał udowodnić jakąś tezę, albo na ile mu po prostu wyszło....
    i to widać ewidentnie w tym co jest przedstawiane

naprawdę brakuje mi obiektywizmu danych wyjściowych - brakuje po prostu informacji.

i jeszcze jedno - o ile jest zrozumiała dla mnie (psychologiczna i faktyczna) satysfakcja z zakupu dotychczasowego użytkownika D50 - bo to chociażby inaczej działa w rękach , to naprawdę brakuje mi opinii kogoś, kto zrobił 1000 zdjęć D90 po przejściu z D80, lub też użytkownika D300, który kupił D90 jako drugie body....
    krótkotrwałe bawienie się nowym sprzętem niewiele mówi - i dlatego tak trudno wyciągnąć wnioski zdalnie - z cudzych doświadczeń

ale mnie interesuje prosta rzecz - czy (pomijając filmy) D90 mi jako użytkownikowi D80 da uzasadniony finansowo zakup tej właśnie puszki w stosunku do D300 z drugiej ręki - bo te ceny są / będą porównywalne - oczywiście mam na myśli uzasadnienie finansowe dla przeskoku jakościowego.

bo jeśli D90 będzie np. miało zaimplementowaną "krótkowieczność" (to taka przypadłość ostatnich wyrobów w każdej chyba branży - dla popularnych produktów szczególnie) - to opcja zakupu D90 jako przesiadka z D80 - nie ma specjalnie sensu.

a inną kwestią jest to, że trudno porównywać puszki - bo one optycznie mogą rzeczywiście w niektórych warunkach mało się różnić....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark3 Zobacz posta
    kurcze ludzie - co to za metodologia pracy?
    bo jeśli D90 będzie np. miało zaimplementowaną "krótkowieczność" (to taka przypadłość ostatnich wyrobów w każdej chyba branży - dla popularnych produktów szczególnie) - to opcja zakupu D90 jako przesiadka z D80 - nie ma specjalnie sensu.
    Do tej pory średnia/wyższa półka nie chorowała raczej na 'krótkowieczność'- choć rzeczywiście i tam zaczyna się to zmieniać. Producenci zaczną robić wszystko by pozostać na rynku/wydusić najwięcej od konsumentów- i to najczęściej my, kupujący, chorujemy na 'mój stary d80 nie robi już dobrych zdjęć'.
    IMO d90 nie ma na tyle dużej przewagi nad d80 by robić przesiadkę na nowszy model (chyba, że ktoś wymaga od aparatu funkcji LV, 'mały Spielberg' czy telepania filtrem). Jeśli ergonomia d80 komuś przeszkadza, niski fps limituje to oczywistym wyborem będzie d300 lub wymiana szklarni dx i d700.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Zgadzam się z Tobą, tym bardziej, że sam oczekuje potwierdzenia, że mogę wymieniać D80 na D90 (jak na razie mam mieszane odczucia)
    i ja się dołączam do oczekującego na konkretny werdykt.. Nowy produkt to zawsze nowy. A D300 jakby nie było za takie same pieniążki to będzie używka. Choć w zasadzie może i to nie mieć wielkiego znaczenia ale.. nadal nowy to nowy.. a różnica finansowa pomiędzy obiema nowymi puszkami nadal spora..
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majcool Zobacz posta
    chorujemy na 'mój stary d80 nie robi już dobrych zdjęć'.
    Mój stary D80 nastukał już ponad 30.000 i czas myśleć powoli o następcy - a okres zmiany modeli na rynku - jest najlepszy do zakupu z drugiej ręki na przykład - właśnie teraz mamy wciąż jeszcze taką chwilę...

Cytat Zamieszczone przez majcool Zobacz posta
    IMO d90 nie ma na tyle dużej przewagi nad d80 by robić przesiadkę na nowszy model
    właśnie chciałbym to ustalić: potwierdzić / obalić
    Ostatnio edytowane przez pebees ; 02-10-2008 o 13:28 Powód: poprawiono znaczniki cytowania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miodzik Zobacz posta
    A D300 jakby nie było za takie same pieniążki to będzie używka. Choć w zasadzie może i to nie mieć wielkiego znaczenia ale.. nadal nowy to nowy..
    Osobiście prędzej zaryzykowałbym wydanie ~3k na używane szkło niż puszkę. Oczywiście wziąłbym jeszcze pod uwagę jej przebieg.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Pisanie ze nie ma duzej roznicy miedzy D80 a D90 to totalna bzdura.
    Przeciez to kompletnie nowy system z matryca. Sama ergonomia uzytkowania i programy sa znaczaco rozne.
    To dwa zupelnie inne aparaty w tej samej obudowie.
    Ten komentarz byl calkowicie nieobiektywny. Poczekajmy na optycznych potwierdza moje tezy.
    Ale prosze nie porownujcie D80 do D90
    Raczej D90 do D300 i

Strona 86 z 96 PierwszyPierwszy ... 36768485868788 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów