Close

Strona 84 z 96 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

Madziu troszkę ostudź emocje 70-200 f.2.8 pochłonie Ci połowę budżetu jaki masz na zakup sprzętu! Do tego gripa na sam początek bym nie kupował. spokojnie-jeszcze zdążysz! To wydatek kilkuset złotowy, który lepiej przeznaczyć na optykę. I czemu Ci się pojawił znak zapytania obok D90tki? To jest IMHO rewelacyjna pucha i świetna do nauki! Z pewnością na początku możesz używać dedykowanych ustawień i w exifach podpatrywać jakie parametry aparat dobrał do ekspozycji aby w późniejszej przyszłości przejśc na tryby manualne. Aparaty z wyższej półki nie mają wyboru scen tylko tak jak np d300 mają tryby ASMP, przy których już trzeba mieć opanowaną głębię ostrości i czasy naświetlania. Co do gripa-owszem z nim przede wszystkim w pionie wygodniej się trzyma aparat, ale jest to głównie zaleta dla panów z większymi dłońmi! Ja sam mam jak na faceta małe dłonie i grip mi osobiście tylko dokładał wagi do aparatu, a po lataniu przez pół dnia z aparatem w ręku to prawie każdy gram zaczyna mieć znaczenie. Do tego zestawu na początek jak już miałaby się obawiać o skończenie się zasilania "przed czasem" lepiej dokupić dodatkowe aku. Na gripa jeszcze przyjdzie pora!

A o Tamronie polecanym przez dwl-a też słyszałem i czytałem wiele dobrego, jednakże przed dokonaniem zakupu polecam zapoznać się z opiniami innych użytkowników choćby i na tym forum w dziale optyka
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Widząc realne fotki z D90 coraz bardziej odchodzi mi ochota na zmianę puszki - choć na początku byłem napalony to teraz mam coraz większe wątpliwości.
    Zmiana D80 na D90 ma rzeczywiscie sredni sens. Ja mam 30D z rzekomo niskoszumiacym CMOSem i jakos nie widze specjalnej przewagi nad D80. ISO 1600 jest ciut lepsze, ale nie znaczaco, roznice w odbiorze, poza 100% powiekszeniem na monitorze praktycznie niezauwazalne.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

A ja osobiście pomyślał bym o wyselekcjonowanej Sigmie 30/1.4 albo Nikkorze 35/2 - to apropo wyboru sprzętu ; osobiście jeśli tylko można staram się nie używać lampy ; głównie dlatego ,że to dla mnie wyższa szkoła jazdy
    Generalnie skupił bym się ,żeby mi AF trafiał dobrze..to dość ważne szczególnie przy tego typu zdjęciach..
    Ostatnio edytowane przez kradek ; 30-09-2008 o 11:24
    D80 |MB-D80|Tokina 12-24/4|Nikkor 35/2.0 |Nikkor 50/1.8| Nikkor 85/1.8 | Nikkor 70-300 VR | SB 600
    GG:1305596

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Redskull Zobacz posta
    ... Z tego co widze AF ten sam, LCD ten sam, procek ten sam, d-lightning ten sam.... Mysle sobie jeszcze jedna rzecz....NIKON mnie wy****jał rok temu kiedy kupilem d300 :P Teraz d300 kupie za 4K a d90 za 2800zl. Poczekam do gwiazdki i bedzie taniej
    no widzisz.. wlasnie AF nie jest ten sam. i nie wiem czy ze wzgledu na ten af nie warto doplacic czasem (zalezy co kto robi) pomysl jak dupnie musza sie czuc Ci. ktorzy kupili d200 3 lata temu za ponad 6k
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Miodzik - czy myślisz, że rozsądne będzie zakupienie tego towaru na fotoit.pl , czy lepiej wyszukać jakiś sklep np. w Gdańsku, gdzie będę mogła zakupić te rzeczy osobiście?? Przeglądałam ofertę i ceny są dobre na fotoit.

Grip kupię na wszelki wypadek (nie jest aż taki drogi) no i dodatkowo karty (lepiej kilka po mniej MB czy jakąś większą?), aku i torbę (np. lowepro 180 starczy prawda?)

Jeszcze odnośnie statywu - KUPIĆ??

Domyślnie

5 hotów w krzyżyk - proponuję wykorzystać jako znak rozpoznawczy swoich fotek, coś w rodzaju znaku firmowego.
    Tak na poważnie trochę dziwne że dużo nikonów ma od nowości hoty, ja też mam ale 2 chyba od nowści, które pojawiają sie w sposób widoczny dość rzadko i raczej tylko przy cropie, oczywiście na większych czułościach.
    Czy d300 tez tak szaleje z hotami????
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    Zmiana D80 na D90 ma rzeczywiscie sredni sens. Ja mam 30D z rzekomo niskoszumiacym CMOSem i jakos nie widze specjalnej przewagi nad D80. ISO 1600 jest ciut lepsze, ale nie znaczaco, roznice w odbiorze, poza 100% powiekszeniem na monitorze praktycznie niezauwazalne.
    Jest różnica, i to spora, ja ją widzę, przynajmniej na tych samplach, które miałem 'w ręku'. Na papierze też jest. Szczególnie, gdy światła brak, a wtedy przeważnie się iso wyższe używa. Mówię o iso1600. No i mówimy o odbitkach większych niż 10x15 (min. 15x21).

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Sorki za OT, ale muszę zapytać. Po kiego grzyba odszumiać iso800 z 12mpix matrycy do odbitek wielkości ślubnej ??
    A tego to nie wiem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aberrator Zobacz posta
    D300 nie ma ISO 100? zobacz w specyfikacji opcja LOW

http://www.optyczne.pl/538-Nikon_D30...a_aparatu.html

jest jak byk.
    To tylko "programowe" ISO100. Matryce D300/700/3 nie mają sprzętowego ISO100.

df
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda_baszanowska Zobacz posta
    PS. Darku widzę, że Ty masz Nikona d90, może udzielisz mi kilka cennych wskazówek?
    Najlepszy był by D700 , ale funduszy Ci nie starczy. Sam chciałem kupić D700, ale poniewaz już
    posiadałem 17-55/2.8 DX więc za dużo bym stracił zmieniając sam obiektyw na pełną klatkę.
    Co do Twojego zestawu to polecam właśnie ten obiektyw co posiadam czyli Nikkor 17-55/2.8
    oraz D90 z Gripem i dodatkowym akumulatorem oraz ewentualnie 85/1.8.

Cytat Zamieszczone przez miodzik Zobacz posta
    ,... oczywiście mała obróbka czy odszumianie kościelnych ujęć na ISO800 ale efekty i tak są całkiem akceptowalne.
    Zdjęcia nie były odszumiane ! Odszumianie było włączone tylko w aparacie na "NORM" przy wysokich ISO.

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Sorki za OT, ale muszę zapytać. Po kiego grzyba odszumiać iso800 z 12mpix matrycy do odbitek wielkości ślubnej ??
    Też tak myślę, więc tego nie robię

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Wysokie ISO wcale nie jest takie super, w dodatku charakterystyka szumu jest jakaś dziwna (może to wina algorytmu odszumiającego).
    Ja jestem zadowolony z wysokiego ISO.

Jeszcze odnośnie statywu - KUPIĆ??
    Kupić, kupić - na wieczorny plener sie przydaje, polecam Manfrotto z głowicą kulową.

Domyślnie

Miodzik - czy myślisz, że rozsądne będzie zakupienie tego towaru na fotoit.pl [ciach...]
    ja polecam polecony mi, polecany także innym sklep http://imfoto.pl.
    (jutro wyjeżdża od nich do mnie mój nowy nowiuśki D90)
    a czyj to sklep, to sama się dowiesz, czytając to forum

pozdrawiam serdecznie
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Strona 84 z 96 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów