Madziu troszkę ostudź emocje70-200 f.2.8 pochłonie Ci połowę budżetu jaki masz na zakup sprzętu! Do tego gripa na sam początek bym nie kupował. spokojnie-jeszcze zdążysz! To wydatek kilkuset złotowy, który lepiej przeznaczyć na optykę. I czemu Ci się pojawił znak zapytania obok D90tki? To jest IMHO rewelacyjna pucha i świetna do nauki! Z pewnością na początku możesz używać dedykowanych ustawień i w exifach podpatrywać jakie parametry aparat dobrał do ekspozycji aby w późniejszej przyszłości przejśc na tryby manualne. Aparaty z wyższej półki nie mają wyboru scen tylko tak jak np d300 mają tryby ASMP, przy których już trzeba mieć opanowaną głębię ostrości i czasy naświetlania. Co do gripa-owszem z nim przede wszystkim w pionie wygodniej się trzyma aparat, ale jest to głównie zaleta dla panów z większymi dłońmi! Ja sam mam jak na faceta małe dłonie i grip mi osobiście tylko dokładał wagi do aparatu, a po lataniu przez pół dnia z aparatem w ręku to prawie każdy gram zaczyna mieć znaczenie. Do tego zestawu na początek jak już miałaby się obawiać o skończenie się zasilania "przed czasem" lepiej dokupić dodatkowe aku. Na gripa jeszcze przyjdzie pora!
A o Tamronie polecanym przez dwl-a też słyszałem i czytałem wiele dobrego, jednakże przed dokonaniem zakupu polecam zapoznać się z opiniami innych użytkowników choćby i na tym forum w dziale optyka![]()
Szukaj

Skontaktuj się z nami