Close

Strona 87 z 96 PierwszyPierwszy ... 37778586878889 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Atlantyk Zobacz posta
    Pisanie ze nie ma duzej roznicy miedzy D80 a D90 to totalna bzdura.
    Raczej punkt widzenia zalezny od potrzeb.

Przeciez to kompletnie nowy system z matryca.
    Stary tez byl z matryca.

Sama ergonomia uzytkowania i programy sa znaczaco rozne.
    1. Czym znaczaco rozni sie ksztalt body/guzikologia?
    2. Jakie programy ma D90 ktorych nie ma D80 i odwrotnie, ze mowisz, ze programy sa znaczaco rozne?

To dwa zupelnie inne aparaty w tej samej obudowie.
    Chyba w takiej samej.

Ten komentarz byl calkowicie nieobiektywny.
    Bardzo jestes samokrytyczny.

Poczekajmy na optycznych potwierdza moje tezy.
    Znasz chlopakow?

Ale prosze nie porownujcie D80 do D90
    Dlaczego?

Raczej D90 do D300
    LOL
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Matryca CMOS w formacie DX o rozdzielczości 12,3 mln pikseli z wbudowanym mechanizmem automatycznego czyszczenia
    Niski poziom szumów w zakresie czułości ISO 200–3200
    Funkcja D-Movie umożliwia rejestrowanie filmów w formacie Motion JPEG (AVI)
    Podgląd na żywo z użyciem 3-calowego monitora LCD o wysokiej rozdzielczości 920 tys. punktów
    Bogaty wachlarz funkcji retuszu w aparacie, bawilem sie kuzyna D80 i ma mniej opcji, ale powaznie nie chcialem zabrzmiec prowokacyjnie, raczej wyrazalem swoja opinie do ktorej mam prawo. Osobiscie uwazam ze roznica pomiedzy D80 a D90 jest spora, i jezeli sie nie myle kadr jest pokazany w 96% a w D80 bylo cos pod 90 z ulamkiem ale nei mam pewnosci. Moze okreslenie menu bylo troche zbiezne z tym co mialem na mysli. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Atlantyk ; 02-10-2008 o 14:20

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    Ja bym chcial tylko wiecej o tych programach. Patrzylem na dpreview i wyglada, ze takie same sa. Czyzby jakies jeszcze w menu byly poukrywane?
    No, wedle folderu, to jest Automatyczny bez lampy i chyba b&w (ten nie wiem, czy jest w D80).

Domyślnie

Matryca CMOS w formacie DX o rozdzielczości 12,3 mln pikseli z wbudowanym mechanizmem automatycznego czyszczenia
    Podgląd na żywo z użyciem 3-calowego monitora LCD o wysokiej rozdzielczości 920 tys. punktów
    Bogaty wachlarz funkcji retuszu w aparacie
    Znaczaca roznica jest matryca CMOS -> z lepszymi wysokimi ISO, z podobnymi niskimi i z brakiem ISO 100.

A co z tymi programami?

PS. D90 bardzo mi sie podoba.

PS1. D80 nowka kostet 498 euro. Wow!!!!!!
    Ostatnio edytowane przez pn ; 02-10-2008 o 14:37
    Nikon F-501, Canon 30D

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

no znowu niestety wchodzimy w "co kto uważa" - na podstawie uważania, albo papierków czy ułomnych zdjątek z sieci - skompresowanych do nieprzyzwoitości, albo nie opisanych właściwie, albo zrobionych w opcjach niejednakowych do porównań, albo zmanipulowanych delikatnie...

ręce i nogi się wyginają

nie ma nikogo, kto SAM OSOBIŚCIE zrobił 1000 zdjęć z D90 a miał wcześniej D80 albo D300?
    (już prościej tego nie napiszę)

tylko to mnie interesuje - reszta jest do znalezienia w sieci

Domyślnie

Bogaty wachlarz funkcji retuszu w aparacie, bawilem sie kuzyna D80 i ma mniej opcji, ale powaznie nie chcialem zabrzmiec prowokacyjnie, raczej wyrazalem swoja opinie do ktorej mam prawo. Osobiscie uwazam ze roznica pomiedzy D80 a D90 jest spora, i jezeli sie nie myle kadr jest pokazany w 96% a w D80 bylo cos pod 90 z ulamkiem ale nei mam pewnosci. Moze okreslenie menu bylo troche zbiezne z tym co mialem na mysli. Pozdrawiam
    A jakby wyciąć to co mnie osobiście nie jest potrzebne czyli LV, filmiki i trzepaczkę to różnica w zasadzie zostaje w samej matrycy i procesorze - ja właśnie czekam na odpowiedź czy warto zmieniac D80 na D90 z powodu dużo lepszej jakości zdjęć (pomijając inne aspekty) - jak na razie to tylko z testów widzę, że D90 ma wiekszą przewagę zaczynając od ISO 800 w górę.
    Co do wizjera (bo tym chyba pisałeś) to zarówno D80 jak i D90 mają praktycznie identyczne pole widzenia (0k 96%) - są to w zasadzie takie same wizjery.
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hallucinogen Zobacz posta
    jak poczekasz 10 dni to cie zadowole z 1000em zdjec, wlasnie lece na urlop z D90 a D80 obce mi nie jest cierpliwosci panie
    no to ja z przyjemnością poczekam na Twoją reakcję po powrocie z urlopu i z niecierpliwością będę oczekiwał wrażeń. Sam mam D80 i przymierzam się do D90-tki. Myślę, że Twoja opinia pomoże nie jednemu podjąć decyzję czy warto przesiadać się na D90 czy pozostać przy D80-tce.

Udanego urlopu i wielu udanych zdjęć!
    Pozdrawiam!
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

jak poczekasz 10 dni to cie zadowole z 1000em zdjec, wlasnie lece na urlop z D90 a D80 obce mi nie jest cierpliwosci panie

nie no.... nie przesadzaj, jak ja odbiorę od ciebie walizkę zdjęć

poczekamy
    a i może w międzyczasie ktoś się jeszcze wypowie....

oftopując nieco: taki sam mniej więcej problem zauważam w związku z D700 - najpierw było niemalże chyba tysiące postów - plotek, zachwytów, oczekiwań.
    potem opinie o czymś czego się nie widziało - to już raczej na setki...
    i nagły spadek praktycznie zachwytów i szaleństwa - już po wejściu puszki

parę osób kupiło D700 - zachwytów od nich raczej nie słyszę, nie namawiają, nie kuszą, nie twierdzą, że złapali p.Boga za nogi - rozumiecie coś z tego? tę wodę w ustach? zadowolenie podobno jest - ale biorąc pod uwagę pienia niemalże przed - powinno być b. dobrych rzeczywistych opinii użytkowników duuużo więcej...
    nie rozumiem tego - nie mas zachwyconych? nie ma namawiających w stylu: "nie kupujcie D300, dozbierajcie i za pół roku kupcie D700". koniecznie!!!

tego właśnie nie widzę - czy to nie dziwne?

i podobne wrażenie mam przy D90
    fatum jakieś?

Domyślnie

puszka przecierz to tylko polsrodek ,po obiektywach i i talencie. sam numer D90 zdjec lepszejszych nie robi, ja zamienilem D80 z powodu na palenie ekspozycji ale teraz juz powatpiewam czy D90 nie ma tej samej przypadlosci. niestety D80 polecialo juz do kupca i nie mam mozliwosci zrobienia testow w identycznych warunkach. co napewno rzuca sie w oczy to iso w ktorym nie wychodzilem z moejj 80tki poza 1000 a teraz nawet okiem nie mrugne na 2600, nie moge sie tez dostawic w profilach kolorow- 80tka byla dla mnie bardziej logiczna i przejrzysta, 90tka wciaz zostaje niepewna czy mam dobrze poustawiane czy nie. tak jak wspominalem bede mial mozliwosc przez nastepny tydzien strzelenia pare setek zdjec to powiem cos wiecej.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

df
    Gość

Domyślnie

Nie wiem czy tu panuje jakas amnezja ??? Napisałem już, że cyknąłem juz ponad tysiąc fotek D90 (miałem wcześniej D80)
    i napisałem o tym tu (wypowiedź 1141): http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...postcount=1141

Wymienię jeszcze raz praktyczne różnice z których ja jestem zadowolnony po przesiadce na model D90 w kolejności według mojego priorytetu:

1. Mniejsze szumy !!! W sytuacjach gdzie używałem ISO 800 teraz używam ISO 1600.
    2. Doskonały podgląd na 3" LCD
    3. AF ze śledzeniem 3D !!!
    4. Funkcja D-Lighting - dba o nie przepalanie jasnych powierzchni
    5. Pomiar matrycowy wg mnie trochę działa lepiej
    6. Kilka komórek do zapamiętania WB
    7. Menu lepiej zorganizowane
    8. Wywołanie NEF w aparacie wg dowolnych parametrów
    9. Czyszczenie "matrycy"

Dodatkowe gratis mniej znaczące bajery:
    LV, filmiki, 4,5 fps, 12Mpix

Ja nie żałuje , że przesiadłem sie na D90 z powyższych powodów, ale ktos inny może nie przywiązywać znaczenia do niektórych pozycji.
    Ostatnio edytowane przez df ; 02-10-2008 o 19:56

Strona 87 z 96 PierwszyPierwszy ... 37778586878889 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów