Close

Strona 85 z 96 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie.
    To mój pierwszy post na tym forum, choć czytam już od dłuższego czasu.
    W zeszły piątek nabyłem u Hesji D90 + Tamrona 17-50 i oto kilka moich spostrzeżeń po pierwszych 500 fotkach:

1) pomiar matrycowy - moim zdaniem nie jest tak różowo. co prawda w weekend świeciło słoneczko ale większość zdjęć zrobiłem z korekcją : najmniej z -0,3, najwięcej -0,7 i trochę na -1. Aparat w trybie P

2) na filmikach kręconych przy słabym świetle (np 3 halogeny 50W + żarówka energooszczędna) pojawiają się poziome ciemniejsze "fale" przesuwające się w pionie, czasami wystarczy zmienić kąt ustawienia aparatu aby efekt znikł czasami nie - efekt występuje nawet na iso 200.

3) na pierwszy rzut oka hotów na matrycy nie stwierdzono

4) tamron potrafi się zawiesić - nie reaguje na spust migawki, nie łapie ostrości (3 razy w ciągu weekendu), dodatkowo jest dość wolny więc nawiązując do wypowiedzi w której rekomendowano go koleżance do fotek ślubnych to ja bym raczej nie radził (mam porównanie z 24-70 kolegi), ale do własnego, nie zarobkowego użytku jest ok

I to tyle na pierwszy raz. Pozdrawiam.

df
    Gość

Domyślnie

Dziwne z tym pomiarem u Was ...., ja mam prawie cały czas korekcje na +0,7 do +1 EV. Dużo zależy też od funkcji D-Lighting, która troche koryguje pomiar na minus.

Domyślnie

Ja mam d-lightning na low w d300 i musze pykac exp +0,3-+1.

wlasnie AF nie jest ten sam.
    Silnik AF jest ten sam tylko, ze pol ma mniej...CHYBA ;P
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Schizo Zobacz posta
    2) na filmikach kręconych przy słabym świetle (np 3 halogeny 50W + żarówka energooszczędna) pojawiają się poziome ciemniejsze "fale" przesuwające się w pionie, czasami wystarczy zmienić kąt ustawienia aparatu aby efekt znikł czasami nie - efekt występuje nawet na iso 200.
    to jest akurat cecha większości (wszystkich?) matryc CMOS, które kręcą filmy.

http://dvxuser.com/jason/CMOS-CCD/

więcej tu na samym dole.
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cahe Zobacz posta
    to jest akurat cecha większości (wszystkich?) matryc CMOS, które kręcą filmy.

http://dvxuser.com/jason/CMOS-CCD/

więcej tu na samym dole.
    Wielkie dzięki to było pouczające. Podczas czytania o aparacie widziałem tylko posty o skewingu i na to byłem
    przygotowany, natomiast te pasy były totalnym zaskoczeniem.

...
    Co do pomiaru matrycowego - u mnie D-lighting był wyłączony - jak będę miał okazję to popróbuję.

Pozdrawiam

szahin
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich.
    Dla zainteresowanych Fan club NIKONA D90
    http://www.flickr.com/groups/nikond90club/pool/

df
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda_baszanowska Zobacz posta
    Darku ja mam jeszcze pytanko, bo się kurdę trochę zagubiłam. Kupić D90,ale samo body, czy z tym obiektywem 18-105??
    Oglądałem ten obiektyw i ........, nie przekonał mnie - kup samo body i polecany przeze mnie 17-55/2.8 DX

df
    Gość

Domyślnie

W dotyku taki sobie, sprawdzałem tez jak działa VR i ......hmmmm , może za krótko testowałem, ale nie przekonał mnie.
    Jakości (ostrości) specjalnie nie testowałem.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

cieniutkie de zdjęcia na flickerze
    zresztą te ze ślubu też plaskate....
    nocne zdjęcia kolegi z anglii też nie zachwycają

a miało to mieć coś z D300 w sobie.....
    nie widzę tego niestety, nie widzę...

pokażcie użytkownicy D90 coś, co zachęci ludzi do rozpatrywania zmiany z niższych modeli (abstrahuję od finansów, osobistego poczucia potrzenb, opłacalności)

jakości szukam, jakości...... a jak na razie - tak jakoś średniawo

a i jeszcze jedna rzecz - foto z dobrego ostrego szkła poszukiwane, a nie jakieś spacery za kilkaset zł...
    dopiero wtedy można coś powiedzieć

także - czekamy .....

Domyślnie

optyczne jest na etapie testow z puszki i z tego co wiem to rozpietosc tonalna oraz szumy jest bardzo bliska d300.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Strona 85 z 96 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów