Szukaj
a korekta na plus nie powinna raczej doswietlac a w takim razie matrycowy raczej nie dopala w tym przypadku czy moze myle sie?
Ostatnio edytowane przez hallucinogen ; 02-10-2008 o 21:37
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Za jego pomoca to raczej prześwietla - dokładnie o +2/3 EV.
Dla mnie na tyle ten matrycowy nie doświetla, że mam na stałe ustawiony parametr korekcji na +2/3 EV - w tym modelu właśnie w menu pojawiłe sie taka opcja stałej korekcji dla danego pomiaru. Działa tak samo jak wprowadzenie korekcji za pomocą przycisku korekcji, tylko po wprowadzeniu tej korekcji (w menu) na LCD nie wyświetla się taka informacja.
P.S. Z resztą dla lampy w trybie TTL BL tez mam korekcje na +2/3 EV, bo ten system z samego założenia nie doświetla o 2/3 EV w stosunku do zwykłego TTL.
Trochę na ten temat można jeszcze przeczytać na mojej stronie www w dziale dotyczącej systemu Nikona za czasów lustrzanek analogowych np:
http://www.sprzet.darekfoto.pl/ciektx10.html
Ostatnio edytowane przez df ; 02-10-2008 o 23:03
Darku a jak wygląda porównanie wizjerów? czy jest jakaś różnica pomiędzy nimi? (D80 i D90 oczywiście) Czy są może jakieś zmiany na matówce? Czy D90 jest może jaśniejszy z uwagi na 96% czy raczej porównywalny do poprzednika?
Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..
W wielkości i jasności nie zauważyłem dużej różnicy - dla mnie prawie to samo.
Na matówce to samo.
Ostatnio edytowane przez df ; 03-10-2008 o 10:55
no to i ja się dołączę do tematu.
wstęp i rys historyczny
dawno dawno temu zacząłem się bawić smienką, potem zenitem, była i practica, a potem olympus om-2 program ....
cóż, lat temu ok 13 sprzedałem olka i fotografia poszła w ....
chwilę potem będąc w kanadzie kupiłem lustereczko pentaxa siakiegoś, ale utonął w oceanie (dosłownie utonął)
-----
no i stało się - powróciłem do lustra - wczoraj wieczorem dotarła do mnie de dziewięćdziesiątka prosto z imfoto.pl.
no i co tu począć ... konsternacja, podniecenie ... ale zdrowy rozsądek wziął górę - instrukcja w łapę i czytamy, a aku się ładuje ...
nie minęło 1,5 min, jak walnąłem instrukcją o łóżko, zasiadłem do komputerka, wróciłem do swojej gry, zapaliłem papierosa ... cały czas kołatały się myśli "jak ja to wszystko ogarnę ..."
wypaliłem, odszedłem od kompa, załadowałem aku, zacisnąłem zęby i zabrałem się za nikusia.
pomalutku przebrnąłem przez menu, potem szukanie jak co poustawiać (na moim starym olku było tylko pokrętło od iso, korekty ekspozycji i od czasu naświetlania) ....
i wierzcie albo i nie, ale po 30 min już wiedziałem gdzie co jest, co ustawić, jak zrobić żeby w ogóle coś zrobić.
podsumowując - aparat bardzo, ale to bardzo intuicyjny, wszystko pod ręką, "ogrom" funkcji i guziczków który mnie na początku przerażał, obecnie (już po jednym dniu) wydaje się taki jak ma być.
ergonomia super.
no może poza wagą, ale ja to nie przyzwyczajony jeszcze (w tym momencie mam zapiętego nikkora 24mm f2.8 D)
zdjęcia - cóż - najpierwej muszę sobie przypomnieć wszystko i dopracować technikę, choć już teraz mogę powiedzieć, że wysokie ISO jest super, D-Ligting mnie dzisiaj powalił, tak samo jak i Picture Control, AF 3D to bajka, wizjer cudny - właśnie leżałem na podłodze w ciemnym pokoju i polowałem szalejące koty, odnosiłem wrażenie że nie ma różnicy czy patrzę przez wizjerek czy "przez" oczy, a i byłbym zapomniał - na ok 400 bezsensownie strzelonych fotek udało mi się dwie przepalić na pomiarze matrycowym
p.s.
miałem kupić D80 jakieś 1,5 miesiąca temu, ale jeden z forumowiczów mnie powstrzymał i kazał poczekać - ma u mnie za to porządne whiskey
p.p.s
to była moja subiektywna opinia, osoby która z lustrami zakończyła przygodę kilkanaście lat temu i zaczyna ponownie![]()
Ostatnio edytowane przez Psychotrop ; 03-10-2008 o 21:43
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Pytanie do osób, które w praktyce podziałały już trochę z D90, konkretnie chodzi mi o Wasze zdanie nt. kart pamięci.
Jakoś przywiązany jestem do Sandisk'ów i teraz rozważając kupno D90, myślę jaką kartę wybrać, czy Ultra II czy jednak Extreme III?
- czy wybór Ultra II będzie miał wpływ na jakość ewentualnych filmów?
- jak rozumiem, do momentu zapełnienia bufora aparatu, który np. dla jpeg (large, fine) według instrukcji mieści 25 zdjęć, prędkość karty właściwie nie ma znaczenia? zakładająć, że nie planuję dłuższych serii
- czy przy przeglądaniu zdjęć w aparacie, różnica pomiędzy tymi kartami będzie zauważalna? a może raczej, czy zdaniem osób, które może mają Ultra II (lub coś podobnej szybkości) jest to wystarczająca karta aby nie czuć dyskomfortu podczas przeglądania zdjęć?
z góry dzięki za opinie![]()
D70 | 18-200/3.5-5.6 VR | 70-300/4-5.6 | 18-70 3.5-4.5
D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!
Polecam EXTREME III - sam kupiłem 8GB - najważniejsze to szybkość przenoszenia zdjęć do PC'ta.
Zastanawiałem się tylko nad tymi nowymi polecanymi przez Nikona o prędkości 30MB/s, ale dałem sobie spokój z poszukiwaniami i wybrałem wersje 20MB/s.
Skontaktuj się z nami