Close

Strona 16 z 95 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 950

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    hassel h3d ma 1 słownie jeden punkt af ... a ile kosztuje!!!
    no właśnie tak się zastanawiam nad tym biadoleniem odnośnie AF'a. Myślę że i tak większość używa wyłącznie centralnego punktu i tak tylko gada żeby pogadać.... albo używają śrubokrętów i jęczą że długo im ostrość nastawia

naczytałem się już o rzekomych wadach AF'a w 40d a sam mam 2 puchy i nie stwierdziłem żadnych problemów.
    EOS

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ot, taki domyślny sposób odszumiania w jpegach. Jak się nie podoba, to sobie bierzesz RAW, odszumiasz tylko kolorowy szum i masz "po nikonowemu". Ja właśnie tak lubię, taki "analogowy" szum mi nie przeszkadza.
    Znaczy, ze kolorowe placki mają być bardziej naturalne i bardziej przypominać ziarno w tradycyjnej fotografii?
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    śmiej się, na zdrowie. dla jednych to kpiny i zbytek, dla innych wygoda w robocie
    Adamie jak wrażenia po premierze? Szczerze proszę... to jest już to czy jeszcze nie? AF chyba będzie największym rozczarowaniem

I jak historia uczy obaj giganci po mistrzowsku unikają zestawiania swoich produktów, by bezpośrednio ze sobą nie konkurowały. Jeszcze trochę, a uwierzę, że jeszcze nim zaczynają projektować puchę informują konkurencję o specyfikacji, by ta nie spłodziła bliźniaka. Tym samym posiadacze D700 odetchnęli

Z ciekawości zerknąłem na CB. Euforii nie widać...

PS. Czekam na te 2EV poprawy w stosunku do 5D i DWA razy więcej detalu. Nie wiem jak go zmierzymy, ale damy radę. Przypomnę Kubie, co pisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macro Zobacz posta
    Znaczy, ze kolorowe placki mają być bardziej naturalne i bardziej przypominać ziarno w tradycyjnej fotografii?

cóż żeście sobie ubzdurali znowu jakieś kolorowe placki? ty już chyba o tym pisałes Pawle. pokaż mi proszę te placki, podwieś przykłady. mam na dysku kilka tysięcy zdjęć z d3 i d700, trochę z d300 poszukamy analogii i różnic. jak się uprę to znajdę tam jeszcze pączki i drożdżówki.

kolorowe placki widzę najintensywniej na zdjęciach z d300. używam canonów od ponad roku robiąc weekend w weekend po 2000 zdjęć i pierwszy raz słyszę o jakiś nienaturalnych, specyficznych canonowskich plackach. chyba, że w kontekście tego, że ta matryca to będzie niezłe ciacho

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borowa Zobacz posta
    - czy szkła mają rozdzielczość 21mpix - jeśli nie to gdzie ta wojna prowadzi....
    Obczaj normalne zdjęcia z 1Ds MK III. Nie patrz na kulawe sample Canona
    Pusta torba team
    BLOG

Domyślnie

Nie, pisałem o tym, że lubię odszumiać tylko kolor, zostawiając "analogowe" ziarno. Te "placki" z jpegów też specjalnie mi się nie podobają, choć są o niebo lepsze od tego co (w jpegach, mind you) zaprezentowała nam nowa Alfa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiktoch Zobacz posta
    Myślę że i tak większość używa wyłącznie centralnego punktu
    Centralnego punktu używa większość, która nie ma innego wyjścia. Ja np. (w studiu!) używam z powodzeniem wszystkich dziewięciu pól krzyżowych i byłbym baaardzo nieszczęśliwy, gdybym był zmuszony z tego przywileju zrezygnować. Jak się do tego przyzwyczaić, to jest znacznie wygodniej zmienić punkt, niż gibać aparatem na prawo i lewo, nie mówiąc już o precyzji tego typu operacji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ot, taki domyślny sposób odszumiania w jpegach. Jak się nie podoba, to sobie bierzesz RAW, odszumiasz tylko kolorowy szum i masz "po nikonowemu". Ja właśnie tak lubię, taki "analogowy" szum mi nie przeszkadza.
    te placki to bardziej wynik tego w jaki sposob podbijana jest natywna czulosc matrycy. placki wskazuja na to ze faktycznie niedoswietla sie lekko i wtedy podbija jak juz ktos to wyzej wspomnial. nikon robi to ciut inaczej, stosujac kilka roznie dzialajacych wzmacniaczy i kombinujac miedzy soba. plackow nie ma, ale latwiej tak zniknac drobne detale.

d80 np ma 2 niezalezne wzmacniacze i pierwszy dziala ponizej iso 400 a drugi miedzy 400 a 800, powyzej dzialaja oba, skutki sa takie ze czasem (slabo oswietlone pomieszczenia np) lepiej uzyc iso 640 czy 320 zamiast 800 czy 400, potem rozjasnic i w efekcie miec mniej szumu. d3/300 i co za tym idzie 700 (nie wiem d90) maja tez wzmacniacz bezposrednio na matrycy stad np. lepsze zachiowanie przy wysokim iso, ale i bark mozliwosci wylaczenia tego matrycowego odszumiania w nefach.

wszytsko to kwestia startegii jaka konstruktorzy wybieraja i jaka jest akurat mozliwa do zrealizowania, no i tego co tym potem robi fotograf
    podpis nieczytelny

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    cóż żeście sobie ubzdurali znowu jakieś kolorowe placki? ty już chyba o tym pisałes Pawle. pokaż mi proszę te placki, podwieś przykłady.
    Adamie. Ja tu wojny systemowej nie chcę prowadzić - ja tylko zadałem pytanie, na które już otrzymałem odpowiedź od kolegi o nieparlamentarnym nicku.
    A przykład różnicy i "kolorowych placków" widzę np tu:
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...1&postcount=17

Co absolutnie nie oznacza, ze w innych modelach jest tak samo/lepiej/gorzej.
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Adamie. Ja tu wojny systemowej nie chcę prowadzić - ja tylko zadałem pytanie, na które już otrzymałem odpowiedź od kolegi o nieparlamentarnym nicku.
    A przykład różnicy i "kolorowych placków" widzę np tu:
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...1&postcount=17

Co absolutnie nie oznacza, ze w innych modelach jest tak samo/lepiej/gorzej.

no ok, ale "kolorowe placki" brzmi jak dramatyczna, nieusuwalna sraka centralnie degenerujaca zdjęcie. a to, co widzę, to kwestia jednego kliknięcia.

Strona 16 z 95 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów