Close

Strona 66 z 95 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 950

Domyślnie

Okej, może faktycznie źle się wyraziłem. Chodzi mi o subiektywną ocenę obu aparatów. Każdy z Was wie do czego mu potrzebny aparat. Dla mnie rozmiar matrycy ma znaczenie. W momencie wejścia na rynek D3 paru moich znajomych sprzedających na istockphoto było zawiedzionych faktem, iż topowy model nikona ma jedynie 12MP. Możecie mnie niektórzy zganić ale wydaje mi się 12 MP to za mało na FF, większa matryca daje lepsze efekty. Poza tym canon ma równie wysokie czułości i szczerze wydaje mi się, że zdjęcia z semi-pro marka będą, mówiąc kolokwialnie, "ładniejsze" niż z topowego nikona. Tylko proszę nie obrażajcie mnie i siebie sarkazmami. 5D markII, jest moim zdaniem, lepszym wyborem dla fotografów przyrody, ślubnych i istockowców. Reporterzy zostaną przy D3.

Domyślnie

A tu się zgodzę. Dla mnie D3 mogłoby mieć 12Mpix, ale w DX, bo ten FX to nie wiadomo po co. Oczywiście mówię o sobie 5DII niestety dla mnie jest za wolny, ale gdyby z prędkością podchodził pod osiągi nikosia, to kto wie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikonay Zobacz posta
    Można różnie gadać i psy na nowej piątce wieszać, ale dla mnie jest to prosta kalkulacja - 8tys PLN>13tys PLN - kupując canona zostaje jeszcze w kieszeni na L-kę 24-70. Nigdy nie sądziłem, że to powiem, ale pomimo dużej ilości Nikkorów w mojej torbie, zdecyduję się na zmianę systemu. Osobiście uważam, że cena za D3, przy tym co proponuję rynek konkurencji jest zbyt wysoka...
    Szczęścia na nowej drodze

PS. 13 > 8

Chociaż osobiście uważam, że D3 to można co najwyżej do 1000D przyrównać, będziesz czuł się jeszcze lepiej na starcie

Jeśli już to D700 i 5D, a co do wielkości matrycy - jak wy pracowaliście do tej pory? Nagle okazuje się że wszystkim jest do szczęścia potrzebne co najmniej 20mpix, filmy i stałki o jasności co najwyżej 1,2 i ISO 50, reszta już jest zupełnie zbędna, a w szczególności wysokie ISO które było do tej pory celem krucjat między systemowych.

Będziecie lepsze zdjęcia robić Canonem, a może tylko lepiej będziecie się czuć? - nieistotne, nie ma sensu się męczyć, życie jest za krótkie, bierzcie to co chcecie i nikomu na forum nie musicie się tłumaczyć.

Ciekawostką dla mnie jest że 5d II jest spełnieniem marzeń na forum nikona, na forum canona dość sceptycznie się wypowiadają
    Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 27-09-2008 o 00:19
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ktm777 Zobacz posta
    Czy wy macie kłopoty z matematyką ? 8 tys < 13 tys; 900 < 8000.
    Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać Rozpisujecie się o najnowszych mikroprocesorach, a z prostym znakiem większości macie problemy?
    Ależ proszę. Podejrzewam, że osoba cytowana przeze mnie użyła tego znaku w ściśle humanistycznej manierze - nie przejmując się jego matematyczną konotacją, ew. na zasadzie "mniej czyli fajniej", a ja trawestowałem jego wypowiedź - licentia poetica.

ikonay: Tu nie o sarkazm chodzi. Po prostu poczyniłeś dziwne zestawienie. Rozpisałeś się, teraz jasne, że było ono w pełni subiektywne - każdy ma swoje potrzeby. Ale dziwnie było zestawiać ten aparat z topową puchą Nikona i stwierdzać, że daje absolutnie "więcej za mniej". Jak sam stwierdziłeś: dla reporterów - nieszczególnie, dla ślubnych/stockowców/innych 'detalistów' - pewnie tak.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikonay Zobacz posta
    Można różnie gadać i psy na nowej piątce wieszać, ale dla mnie jest to prosta kalkulacja - 8tys PLN>13tys PLN - kupując canona zostaje jeszcze w kieszeni na L-kę 24-70. Nigdy nie sądziłem, że to powiem, ale pomimo dużej ilości Nikkorów w mojej torbie, zdecyduję się na zmianę systemu. Osobiście uważam, że cena za D3, przy tym co proponuję rynek konkurencji jest zbyt wysoka...
    Chcesz cos sobie udowodnić, to zestawiasz body tak by wyszło na to co chcesz by wyszło. W stosunku do 5dMk2 topowy D3 jest zdecydowanie odleglejszy niż D700. No ale D700 jest tańszy od 5DMk2, więc nie mógłbyś napisać, że ci zostanie na 24-70.
    Piszesz o stockach - D3 obrazuje jak D700, dlaczego preferujesz w tym zestawieniu ceny - D3? Dlaczego porównujesz 5D do puszki z wbudowanym gripem? Dlaczego porównujesz 5DMK2 (3,9 fps) nie do D700, a do jeszcze wiele szybszego D3? W każdym z kryteriów 5D MK2 ma bliżej do D700 niz do D3. Bo takich kryteriów jest więcej. Brak pokrycia pola widzenia w 100%, słabsze zasilanie, brak 2 slotów kart pamięci itd.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 27-09-2008 o 00:41
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n Zobacz posta
    ... Nagle okazuje się że wszystkim jest do szczęścia potrzebne co najmniej 20mpix, filmy i stałki o jasności co najwyżej 1,2 i ISO 50, reszta już jest zupełnie zbędna, a w szczególności wysokie ISO które było do tej pory celem krucjat między systemowych.
    Może nie nagle, ale jak już używało się korpusu z matrycą 10-12 MPX to logiczne się wydaje, że dokładając do zmiany sprzętu ładną kupę kasy warto by mieć w promocji więcej tych piksusiów, ot choćby na zapas, dla lansu czy poprawy samopoczucia a może i rzeczywista potrzeba z czasem się znajdzie.
    Podsumowując Canon przesadził i dał zdecydowanie za dużo MPX w nowym 5DMKll, albo Nikon za mało
    Jedno na dziś wydaje się pewne. Topowe korpusy dla zaawansowanych amatorów od dwóch największych producentów tradycyjnie nie są bezpośrednio ze sobą porównywalne.
    Jak Oni skurczybyki to tak zawsze fajnie wykombinują
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 27-09-2008 o 09:38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Może nie nagle, ale jak już używało się korpusu z matrycą 10-12 MPX to logiczne się wydaje, że dokładając do zmiany sprzętu ładną kupę kasy warto by mieć w promocji więcej tych piksusiów, ot choćby na zapas, dla lansu czy poprawy samopoczucia
    taaa... skoro jeździło się już 7 osobowym vanem, to logiczne się wydaje, że dokładając do zmiany auta ładną kupę kasy przyda się kilka dodatkowych miejsc... trzeba kupić autobus. Inne opcje są nie logiczne.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Jesteś robin onanistą sprzetowym i tyle. Innego wytłumaczenie nie ma, choćbyś nie wiem jak się silił....

Poza tym tu piszesz, że zmieniając puszkę chcesz mieć więcej mpx, a z kolei w innych piszesz, że czekasz aż D700 spadnie do 5999pln i wtedy bierzesz.. to w końcu jak?
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 27-09-2008 o 10:42

Oszczędny w słowach Awatar ftd
    Miasto
    Jeżów Sudecki

Domyślnie

może lepiej używane d3.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ftd Zobacz posta
    może lepiej używane d3.
    Znaczy się alternatywnie do 5DMKll ?
    Ryzykowne posunięcie bo D3 to korpus profesjonalny więc i przebieg mocno profesjonalny zazwyczaj. Jakby ktoś roczniaka sprzedawał za 7000-8000zł z przebiegiem 3000 klapnięć, jeszcze na gwarancji to czemu nie, choć znów tych pikseli za mało przypadających na kilogram apartu, nie nie zdecydowanie nie. Dla mnie za ciężki i za duży.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 27-09-2008 o 13:07

Strona 66 z 95 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów