Szukaj
Właśnie o to chodzi. Do czasu kiedy nie było D3 ani D300 wiele osób twierdziło że D200 jest tak wypasiony że amator nie ma co szukać z tym aparatem bo nie wykorzysta jego możliwości. Teraz kiedy mam D200 jakoś nie mogę sie doszukać tych jego super możliwości. To takie cięższe i szybsze D70 z większą matrycą. W D70 wiele mi brakowało a w D200 trochę się poprawiło ale nadal są braki, a możliwości nie do wykorzystania jak nie było w D70s tak i nie ma w D200. Ciekaw jestem tych z D300... W D200 spodziewałem się lepszego autofokusa bo podobno w nim był jakiś super extra, a teraz kiedy go mam dowiaduje sie ze jest podobny do tego w D70s. Tak samo opcje ustawiania kolorów, kontrastu itp. Co mi z opcji dodawana bzdetnych notatek do zdjęć czy GPS-a. Jesli to mają być możliwości nie do wykorzystania to szkoda czasu na pisanie o nich.
Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 29-04-2008 o 21:59
NIKON...
Rozumiem, że D80 wytrzymał bo był parasol...
D200 i S5Pro to takie same puszki.
Na korzyść Fuji - nieprawdopodobnie piękne oddanie barwy skóry ludzkiej; w ogóle zakres tonalny - bingo!
Na korzyść D200 - bardzo równy w całości i bardziej uniwersalny; przy tym sporo tańszy.
P.S. Też miełem ten dylemat jeszcze pół roku temu. Wziąłem D200 i nie żałuję.
Dxxx Fx Fxx Pxxxx
tu już herezje głosisz, D200 ma nieporównywalnie większe możliwości niż D70, a elementy wspólne ( np AF ) są po prostu lepsze
żeby nie być gołosłownym:
- podepniesz do D70 manuala?
- ustawisz i zrobisz sobie zdjęcia w odstępach czasowych?
- wysterujesz 2 zewnętrzne lampy na różnych nastawach?
- użyjesz wstępnego uniesienia lustra?
- zrobisz szybka akcję z prędkością 5fps?
IMO to są olbrzymie różnice, decydujące czasem o przydatności jednego a nieprzydatności drugiego korpusu
gdybyś wiedział, czego Ci brakuje w D200 ( jeśli czegokolwiek ), wtedy mógłbyś określić czy potrzebujesz D300, D3 czy czegoś innego
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
i dobrze, tego się trzymaj; szumy można opanować, bardziej wkurzająca jest utrata koloru na wysokim ISO, pod tym względem S5 jest znacznie lepsze
zapewniam, że jak przeczytasz dokładnie instrukcję obsługi od D200 to odkryjesz, że ma on mnóstwo funkcji, z których nie korzystasz lub o których istnieniu nawet nie wiesz, i naprawdę sporo różni się od D70. Kwestia, co kto potrzebuje.
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Jako użytkownik D300, D80 i S5Pro do wakacyjnych zastosowań zdecydowanie polecam Ci Fuji ze względu na kolory. W plenerze zawsze na pierwszym miejscu jest u mnie S5Pro, choć mam go od niedawna to go nie oddam.
tak, ma mozliwości które mi są niepotrzebne i wykorzystam je jedynie do zabawy i sprawdzenia jak to działa. Nie ma tych możliwości które mi sa potrzebne. Dlaczego nikon nie zrobi puszki typowo ślubnej, takiej ala D200 torszkę okrojonej z tych opcji które są zbędne ale za to z lepszą matrycą? Wiem że jest D3 ale to kombajn z możliwościami które nie każdemu są potrzebne a za które trzeba zapałcić. Myslę że na takiego typowego ślubniaka znalazło by się wielu chętnych.
NIKON...
Skontaktuj się z nami