Close

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 110

Domyślnie Odp: Fujifilm S5Pro czy D200

Napisał Smurf:
    Mozliwości, o których piszesz posiada praktycznie każda lustrzanka, nawet większość zaawansowanych kompaktów.
    Moze zanim coś napiszesz lepiej sie zastanów, oczywiście jeżeli to nie przekracza Twoich możliwości.
    Ciekawa teoria,ale...
    Posty Twoje Smurfie utwierdzają mnie w przekonaniu, że moją sugestię dot. czytania ze zrozumieniem powinieneś przynajmniej rozważyć...

No to jeszcze raz spróbuję:
    używasz s3 - wyobraź więc sobie, że jest gdzieś taki aparat w którym wiele parametrów jeszcze dokładniej się reguluje...A są w nim "wmontowane" i takie regulacje, których s3 nie posiada wcale !!! SUPER, prawda???
    O tym usiłuję Ci opowiedzieć...
    Jeśli i tym razem nie udana próba, to się poddaję...

Ewentualnie odezwij się na PW- Ty będziesz pytał, a ja powoli, szczegółowo Tobie wyjaśniał, OK?
    Po co zaśmiecać ten interesujący temat-może jednak dla bardziej zaawansowanych???

Pozdrawiam cieplutko
    Marek

Zakon Fuji

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Napisał Smurf:

Ciekawa teoria,ale...
    Posty Twoje Smurfie utwierdzają mnie w przekonaniu, że moją sugestię dot. czytania ze zrozumieniem powinieneś przynajmniej rozważyć...

No to jeszcze raz spróbuję:
    używasz s3 - wyobraź więc sobie, że jest gdzieś taki aparat w którym wiele parametrów jeszcze dokładniej się reguluje...A są w nim "wmontowane" i takie regulacje, których s3 nie posiada wcale !!! SUPER, prawda???
    O tym usiłuję Ci opowiedzieć...
    Jeśli i tym razem nie udana próba, to się poddaję...

Ewentualnie odezwij się na PW- Ty będziesz pytał, a ja powoli, szczegółowo Tobie wyjaśniał, OK?
    Po co zaśmiecać ten interesujący temat-może jednak dla bardziej zaawansowanych???

Pozdrawiam cieplutko
    Problemy ze zrozumieniem to masz niestety, ale Ty - przytoczę jeszcze raz co napisałeś:
    Uważam zaś, że do fotek z s5, po opanowaniu ustawień w aparacie (a jest możliwość dość precyzyjnego "dokręcania" różnych śrubek)-można będzie w wielu przypadkach wcale nie siadać
    Napisz co tak "dokrecasz", bo każdy kto zna S3pro/S5pro wie, że aby uzyskać prawie idealne jpegi nie trzeba "poprawiać" tych aparatów - w ponad 95% wyniki są znakomite, a te pozostałe mniej niz 5% wymaga niestety obróbki RAW'a.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Napisał Smurf:
    ...aby uzyskać prawie idealne jpegi nie trzeba "poprawiać" tych aparatów - w ponad 95% wyniki są znakomite...
    Widać ja stawiam wyższe wymagania wobec fotek które wypuszczam...
    Co do ustawień, to wiesz już chyba, że warunki w jakich się fotografuje są bardzo różne. Możesz robić wszystko przy ustawieniach standard - Twoja wola. Ja wyznaję zasadę, że warto te różnice brać pod uwagę przed naciśnięciem spustu migawki.
    S5 pozwala na większą inwencję w tym zakresie niż s3- i jaśniej Ci już o tym napisać nie potrafię .
    To by było tyle w rozmowie z Tobą w tym temacie...
    Marek

Zakon Fuji

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Napisał Smurf:

Widać ja stawiam wyższe wymagania wobec fotek które wypuszczam...
    Co do ustawień, to wiesz już chyba, że warunki w jakich się fotografuje są bardzo różne. Możesz robić wszystko przy ustawieniach standard - Twoja wola. Ja wyznaję zasadę, że warto te różnice brać pod uwagę przed naciśnięciem spustu migawki.
    S5 pozwala na większą inwencję w tym zakresie niż s3- i jaśniej Ci już o tym napisać nie potrafię .
    To by było tyle w rozmowie z Tobą w tym temacie...
    Po pierwsze temat jest Fuji S5pro czy Nikon D200, gdybyś nie miał problemów ze zrozumieniem tekstu pisanego to bys może zauwazył, po drugie dużo większe mozliwości w tym zakresie ma nawet Nikon D70S - najpaskudniejszy "producent" jpeg'ow jakiego można sobie wyobrazić - czego to dowodzi?
    A tak na marginesie - jeżeli chce sie ingerować w ustawienia aparatu to niestety najlepszy jest RAW.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    A tak na marginesie - jeżeli chce sie ingerować w ustawienia aparatu to niestety najlepszy jest RAW.
    Nieprawda.
    Robię w RAW-ach D200 i mam sporo pracy nad zjęciami. Właśnie kombinuję z ustawieniami puszki bo same RAW-y to nie wszystko. Przynajmniej mam taką nadzieję.
    NIKON...

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    Nieprawda.
    Robię w RAW-ach D200 i mam sporo pracy nad zjęciami. Właśnie kombinuję z ustawieniami puszki bo same RAW-y to nie wszystko. Przynajmniej mam taką nadzieję.
    Nadzieję możesz miec, ale niestety niczego to nie zmieni.
    Jezeli masz problemy z obrobka RAW'a, "kombinowanie" z ustawieniami korpusu nic Ci nie poprawi.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Jezeli masz problemy z obrobka RAW'a, "kombinowanie" z ustawieniami korpusu nic Ci nie poprawi.
    No to po co Twoim zdaniem są te ustawienia w body? Mają przeciez wpływ na plik RAW a w konsekwencji na to ile pracy będzie przy obróbce. W momencie gdy doprowadzę suknię PM do idelanej bieli to wychodzi zbyt pomarańczowa skóra i zbyt duże nasycenie a za mały kontrast. Kontrast mam na maxa więc więcej tu nie dam rady zrobić w body a więc poprawiam to na etapie obróbki, natomiast kolor skóry poprawiam dodając zieleni, zmiejszając nasycenie i bawiąc sie suwakami od WB ale wtedy suknia zminia kolor na niewłaściwy. Dodam że wszystkie zdjecia dopalam lampą. Może to ma wpływ na kolory?
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 30-04-2008 o 23:03
    NIKON...

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    No to po co Twoim zdaniem są te ustawienia w body? Mają przeciez wpływ na plik RAW ..
    ??? nie mają wpływu. Najwyżej stosując jako wywoływarkę NC program zastosuje twoje preferencje ustawione dla jpga z body, ale to tak tylko na starcie. Możesz z nich zrezygnować i dać zupełnie inne ustawienia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

zwłaszcza predkosc migawki i przeslony prawda?
    po co je ruszac wogole.
    Rob w rawie a pozniej posiedzi sie przy tym i tamtym.
    Tak jak ktos napisal nademną po zrzuceniu rawów w NC masz je ustawione tak jak wygladaja na lcd po zrobieniu.
    Ja niestety NC nie mam, i musze je recznie dostosowywac pozniej. Ale wiem jakie zdjecie zrobilem i jakie bedzie gdy z nim skończe. Pozatym ku memy zdziwieniu bo d200 mam dopiero od wczoraj. Niektore rawy wyszly na tyle dobrze ze potrzebowaly tylko exportu.

A ustawienia w puszcze dają bardzo dużo.
    Widocznie nigdy nie grzebales w ustawieniach bo nie znasz angielskiego albo z jakiegos innego powodu.
    w kazdym badz razie fakt jest taki ze piszesz jak piecioletnie dziecko.

Tak samo jak kolega staral ci sie wytlumaczyc roznice ktore mozesz wprowadzic z korpusu s5 w porownaniu do s3
    Ja po pierwszej twojej wypowiedzi na temat slow fotomarek_k; ktory po kolezensku ladnie ci napisal; mialbym ciebie serdecznie dosyc a on jeszcze raz zmusil sie do tego aby wytlumaczyc ci to ponownie i jeszcze zapronowal "prywatną sesje" na PW zebys zrozumial

Wiec czlowieku smerfny, poszukaj w glowie rozumu i troszke kultury.
    A jak żeś spec , to poświeć godzine by opanowac dane ustawienia z puszki do danej sceny ktora jest inna w kazdej sekundzie by idealnie oddala to co widzisz swoimi oczami.
    Bo o to koledze fotomarek_k zapewne mniejwiecej chodziło

Cytat Zamieszczone przez Kyo Zobacz posta
    zwłaszcza predkosc migawki i przeslony prawda?
    Jezeli coś piszesz to pisz z sensem.
    Na tym forum to chyba wszyscy wiedzą do czego służy migawka i przysłona i pisac o tym to tak jak mówić, ze powietrze służy do oddychania.
    Jeżeli byś uważniej czytał, co ktoś pisze, albo bardziej wytężył umysł, wiedziałbyś, kto, komu i co tłumaczy.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów