Close

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 110

Domyślnie Odp: Fujifilm S5Pro czy D200

Cytat Zamieszczone przez ktm777 Zobacz posta
    kadry w których znaczna ich część jest w ostrym słońcu, pozastała część w cieniu? To typowy problem z jakim się spotykam w trakcie wyjazdów. Przy prawidłowym naświetleniu cieni w D80 światła były wypalpne i oczywiście na odwrót. Czy dobrze myślę, że szeroka rozpiętość tonalna Fuji w takich wypadkach może pomóc?
    pzdr
    MK
    pod tym względem Fuji jest widocznie lepsze, nie ma co testować, ale tylko przy maksymalnej DR
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Napisał BugsBunny:

"obawiam się że cena czegoś takiego będzie kosmiczna i początkowo zupełnie nieadekwatna do możliwości aparatu, nawet gdyby był w korpusie D3"

Toć napisałem, że cierpliwie czekam - znaczy dopiero w ludzkich piniondzach kupię
    Jeśli chodzi o tę dynamikę standard to jakoś nie testowałem dokładnie, ale z d70 wydawała mi się porównywalna...Ja seriami nie robię, więc włączam sobie DR taką jak mi w danych warunkach potrzeba. Tam gdzie małe formaty będą i jakaś "masówka" większa, to na DR AUTO nawet

ps.Tak na marginesie, tę s 5kę kupiłem tam gdzie radziłeś, tak więc dzięki
    Marek

Zakon Fuji

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Napisał BugsBunny:

Zdradzicie gdzie?
    A tak na marginesie, jak kształtują się ceny aparatów używanych Fuji? Na Allegro znalazłem jeden S2Pro z 900 PLN
    S3Pro za 1900, nowy S5Pro 3599 PLN.

Jeśli chodzi o tę dynamikę standard to jakoś nie testowałem dokładnie, ale z d70 wydawała mi się porównywalna...

a ja sobie właśnie kiedyś porównałem - przy DR standard Fuji poległ sromotnie, dlatego ustawiłem na stałe 400% bo w końcu po to jest. Fuji dobiera też nieco inne parametry ekspozycji, wygląda że czułość deklarowana nie odpowiada rzeczywistej ( jest niższa ) i/lub ma trochę inny program ekspozycji niż Nikony. O kolorach wspominałem.
    cieszę się że sklep się sprawdził

3600 za nowe S5 to jest dobra cena, jeżeli ma gwarancję. Tanie są w UK, jak masz możliwość przywieźć.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    acieszę się że sklep się sprawdził

3600 za nowe S5 to jest dobra cena, jeżeli ma gwarancję. Tanie są w UK, jak masz możliwość przywieźć.
    Tak, w tej cenie gwarancja PL.
    Widziałem w internecie ok. 700 Funtów w UK, orientujesz się czy Fuji Polska honoruje ich gwarancję?
    W sumie to 600 PLN różnicy, kolega jedzie za 2 tygodnie do Londynu, mógłby przywieźć.
    pzdr
    MK

Uważam zaś, że do fotek z s5, po opanowaniu ustawień w aparacie (a jest możliwość dość precyzyjnego "dokręcania" różnych śrubek)-można będzie w wielu przypadkach wcale nie siadać )
    Może napisz coś konkretnego na ten temat, bo według mnie (posiadacza Fuji S3pro) powielasz jakieś niesprawdzone zupełnie pozbawione sensu informacje - co nalezy niby "dokręcić".
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    mam dokładnie to samo wrażenie - kolory z Fuji są ładniejsze, chociaż nie zawsze prawdziwe

wg moich obserwacji, standardowa dynamika w Fuji jest widocznie gorsza niż standardowa dynamika w D200 czy D2Xs - o dziwo, widać wypalone niebo tam, gdzie w Nikonach są ładne chmury. Dopiero DR400% powoduje że Fuji wypada lepiej, ale wtedy jest baaardzo powolny.
    ostrość i detal na korzyść nawet D200, o D2Xs nie wspominając, ale to dopiero przy dużych powiększeniach.

obawiam się że cena czegoś takiego będzie kosmiczna i początkowo zupełnie nieadekwatna do możliwości aparatu, nawet gdyby był w korpusie D3
    Też nie popadaj w skrajności - Fuji S3/S5pro ma kolory znacznie bardziej naturalne, niz wszystkie Nikony jakie do tej pory sie pokazały, dynamika Fuji jest równiez nie do uzyskania w Nikonach (poza D3, ktorego nie dane mi bylo uzywać, więc nie mam tu swojego zdania) Roznica pomiędzy standardowaą, a rozszerzona dynamika w Fuji jest jak juz wielkrotnie pisalem tak naprawdę bardzo niewielka.
    Może warto byłoby pisać cos, co sie naprawdę wie, a nie "tworzyć".
    Pozdrawiam:
    Andrzej

A ja napiszę z trochę innej beczki. Uważam że mając D80 nie ma sensu przesiadka na D200 (o S5 nie wiem za wiele więc pisał nie będę). Uważam że powinieneś jednak rozważyć zakup D300. Z tego co napisałeś o tym ile i w jakich sytuacjach używasz aparatu D80 powinien Ci wystarczyć z nawiązką więc jeżeli chcesz zmieniać to jednak jest w tym trochę snobizmu.
    I dobrze. Sam stałem przed tym samym dylematem i zmieniłem D70 na D300. Zaakceptuj fakt że chcesz mieć jak najlepszy aparat, że jest w tym snobizm i że musi to kosztować i kupuj D300!!!!!!!!!!!!!!!! Będziesz na pewno zadowolony a na dodatek będziesz miał naprawdę nowoczesny aparat i za rok nie będziesz myślał o zmianie.
    A tak na marginesie napisałeś że nie wykorzystasz możliwości D300. Ja powiedziałem to samo i ktoś mądry mi powiedział że nie można wykorzystać tylko tych możliwości których się nie ma... więc wal do sklepu po D300 i nie pożałujesz.
    Pozdrawiam Mariusz
    PS> podobne rady usłyszałem jak sam miałem dylemat czy D200 czy D300 i ... cieszę się z D300 i nie żałuję nawet jednej złotówki.

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Może warto byłoby pisać cos, co sie naprawdę wie, a nie "tworzyć".
    a masz jakiegoś Nikona do porównania, czy tak sobie "tworzysz"? bo jak masz, to proponuję sprawdzić, a potem się wymądrzać. Jak znajdę sample to wstawię
    różnica między standardową DR a 400% to, w odpowiednich warunkach, różnica między białymi plamami na niebie a wyraźnym rysunkiem chmur. Może dla Ciebie bardzo niewielka, ale nie zauważyć trudno, a dla wielu to decyduje o wyrzuceniu lub zachowaniu zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez mtu Zobacz posta
    Z tego co napisałeś o tym ile i w jakich sytuacjach używasz aparatu D80 powinien Ci wystarczyć z nawiązką więc jeżeli chcesz zmieniać to jednak jest w tym trochę snobizmu........
    Troszeczkę
    Ale czytając to a w jeszcze większym stopniu fora audio to nie tylko moja wada.
    Ostatnio edytowane przez ktm777 ; 27-04-2008 o 09:44

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów