Szukaj
Napisał BugsBunny:
"obawiam się że cena czegoś takiego będzie kosmiczna i początkowo zupełnie nieadekwatna do możliwości aparatu, nawet gdyby był w korpusie D3"
Toć napisałem, że cierpliwie czekam - znaczy dopiero w ludzkich piniondzach kupię
Jeśli chodzi o tę dynamikę standard to jakoś nie testowałem dokładnie, ale z d70 wydawała mi się porównywalna...Ja seriami nie robię, więc włączam sobie DR taką jak mi w danych warunkach potrzeba. Tam gdzie małe formaty będą i jakaś "masówka" większa, to na DR AUTO nawet
ps.Tak na marginesie, tę s 5kę kupiłem tam gdzie radziłeś, tak więc dzięki![]()
Marek
Zakon Fuji
a ja sobie właśnie kiedyś porównałem - przy DR standard Fuji poległ sromotnie, dlatego ustawiłem na stałe 400% bo w końcu po to jest. Fuji dobiera też nieco inne parametry ekspozycji, wygląda że czułość deklarowana nie odpowiada rzeczywistej ( jest niższa ) i/lub ma trochę inny program ekspozycji niż Nikony. O kolorach wspominałem.
cieszę się że sklep się sprawdził
3600 za nowe S5 to jest dobra cena, jeżeli ma gwarancję. Tanie są w UK, jak masz możliwość przywieźć.
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Też nie popadaj w skrajności - Fuji S3/S5pro ma kolory znacznie bardziej naturalne, niz wszystkie Nikony jakie do tej pory sie pokazały, dynamika Fuji jest równiez nie do uzyskania w Nikonach (poza D3, ktorego nie dane mi bylo uzywać, więc nie mam tu swojego zdania) Roznica pomiędzy standardowaą, a rozszerzona dynamika w Fuji jest jak juz wielkrotnie pisalem tak naprawdę bardzo niewielka.
Może warto byłoby pisać cos, co sie naprawdę wie, a nie "tworzyć".
Pozdrawiam:
Andrzej
A ja napiszę z trochę innej beczki. Uważam że mając D80 nie ma sensu przesiadka na D200 (o S5 nie wiem za wiele więc pisał nie będę). Uważam że powinieneś jednak rozważyć zakup D300. Z tego co napisałeś o tym ile i w jakich sytuacjach używasz aparatu D80 powinien Ci wystarczyć z nawiązką więc jeżeli chcesz zmieniać to jednak jest w tym trochę snobizmu.
I dobrze. Sam stałem przed tym samym dylematem i zmieniłem D70 na D300. Zaakceptuj fakt że chcesz mieć jak najlepszy aparat, że jest w tym snobizm i że musi to kosztować i kupuj D300!!!!!!!!!!!!!!!! Będziesz na pewno zadowolony a na dodatek będziesz miał naprawdę nowoczesny aparat i za rok nie będziesz myślał o zmianie.
A tak na marginesie napisałeś że nie wykorzystasz możliwości D300. Ja powiedziałem to samo i ktoś mądry mi powiedział że nie można wykorzystać tylko tych możliwości których się nie ma... więc wal do sklepu po D300 i nie pożałujesz.
Pozdrawiam Mariusz
PS> podobne rady usłyszałem jak sam miałem dylemat czy D200 czy D300 i ... cieszę się z D300 i nie żałuję nawet jednej złotówki.
a masz jakiegoś Nikona do porównania, czy tak sobie "tworzysz"? bo jak masz, to proponuję sprawdzić, a potem się wymądrzać. Jak znajdę sample to wstawię
różnica między standardową DR a 400% to, w odpowiednich warunkach, różnica między białymi plamami na niebie a wyraźnym rysunkiem chmur. Może dla Ciebie bardzo niewielka, ale nie zauważyć trudno, a dla wielu to decyduje o wyrzuceniu lub zachowaniu zdjęcia.
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Skontaktuj się z nami