Close

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 110

Domyślnie Odp: Fujifilm S5Pro czy D200

Ja mam D200, kupione w okazyjnej cenie. Gdyby nie cena też bym pewnie kupił S5. Teraz mam co mam i się cieszę. Oczywiście w ślubnych jest dość cieżko z tym aparatem walczyć ale da sie i jak nie bedzie się powiekszać zdjeć na monitorze do 100% to w zasadzie jest rewelayjnie (czywiście rawy).Teraz jednak jak bedę coś kupował a napewno będę, to D3 lub coś z matrycą z D3 jeśli wyprodukują. Wszystkie słabsze puszki mają wszystko oprócz dobrego obrazowania w ślubach, Chcę swobidnie użyć ISO 3200 i żadne inne bajery ponad D80 mi nie sa potrzebne. Póki co nie opłaca mi sie przesiadlka na canona a taki 5D jest ideałem w stosunku do ceny dla mnie. Poczekam na lepsze ceny nowych nikonów. D300 nie wchodzi w grę. Za tą cenę nie warto póki co. No chyba że gdzieś za jakiś czas wyrwe tą puszkę za 2500 tak jak D200.
    Ktoś wcześniej wspominał o tym że nikon i canon jest przereklamowany. Zauważyłem ze nikon bardziej sie reklamuje, tzn więcej jest reklam tu i tam, szczególnie w marketach (promocje, szyldy, gazetki itp).
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 27-04-2008 o 10:14
    NIKON...

Smurf, specjalnie dla Ciebie :

D200

S5 DR standard

S5 DR 400%

kolory z D200 bardziej odpowiadają temu co widziały moje oczy, chociaż gdybym miał robić odbitkę to wybrałbym tą z Fuji.

a tak wygląda w praktyce różnica między DR 100 a 400 w terenie przy fotkach krajobrazowych:

DR100

DR400
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Fufu, Fufu pany!
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    Smurf, specjalnie dla Ciebie :
    To co przedstawiłeś tak naprawdę niczego nie dowodzi - zdjęcia z S5 pro obrabiane programem Capture NX?
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 27-04-2008 o 17:29
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    To co przedstawiłeś tak naprawdę niczego nie dowodzi - zdjęcia z S5 pro obrabiane programem Capture NX?
    NX nie czyta plików Fuji
    RAF konwertowany do jpg 6MP w Hyper Utility z różnymi nastawami DR ( ten sam plik ), potem jpg zmniejszony i zmieniona nazwa w NX - nic więcej
    to dowodzi tylko tego, że nie "tworzę" i wiem co piszę, a jak nie wiem - to nie piszę
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

NX nie czyta plików Fuji
    RAF konwertowany do jpg 6MP w Hyper Utility z różnymi nastawami DR ( ten sam plik ), potem jpg zmniejszony i zmieniona nazwa w NX - nic więcej
    to dowodzi tylko tego, że nie "tworzę" i wiem co piszę, a jak nie wiem - to nie piszę
    A po co w takim razie ten NX, jezeli jak piszesz, wiesz co piszesz i mam nadzieję że rówenież wiesz co robisz?
    W HU bez problemu moża ustawić wielkość jaką się chce i nazwać plik jak się chce.

Tak na marginesie - według Twojego "przykładu" dynamika D200 jest znacznie lepsza niż nawet "400%" Fuji, wiec chyba nie do konca wiesz co piszesz:
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...9&postcount=31
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 27-04-2008 o 18:56
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    A po co w takim razie ten NX, jezeli jak piszesz, wiesz co piszesz i mam nadzieję że rówenież wiesz co robisz?
    W HU bez problemu moża ustawićwielkość aką się chce i nazwać plik jak sie chce.
    Tak na marginesie - według Twojego "przykładu" dynamika D200 jest znacznie lepsza niż nawet "400%" Fuji
    w sofcie fujowym używałem tylko podstawowych funkcji, nie udało mi się znaleźć jak mogę nadać konwertowanemu plikowi własną nazwę i zapisać go w dowolnej wielkości. NX mam lepiej opanowany, więc wszelkie grzebania na jpg lub tiff robię w tym lub PSE

co do dynamiki - cóż, wyszło jak widać, też się zdziwiłem; przykład może taki sobie, ale pokazuje że DR100% jest o dziwo dość słabe. Co do 400% to nie mam wątpliwości, jest widocznie lepsza niż D200, Nikon wyłożyłby się na tym ostatnim obrazku. Zresztą w tym porównawczym w pliku D200 jest troszeczkę przepaleń, a w S5 wcale. Pliki z Fuji są wyjściowo mało kontrastowe, może dlatego w pierwszym odruchu D200 wygląda lepiej nawet od DR400
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 27-04-2008 o 19:04

Kilka postów wyżej Smurf cytował i pisał:

Cytat:
    Napisał fotomarek_k
    Uważam zaś, że do fotek z s5, po opanowaniu ustawień w aparacie (a jest możliwość dość precyzyjnego "dokręcania" różnych śrubek)-można będzie w wielu przypadkach wcale nie siadać )

Może napisz coś konkretnego na ten temat, bo według mnie (posiadacza Fuji S3pro) powielasz jakieś niesprawdzone zupełnie pozbawione sensu informacje - co nalezy niby "dokręcić".

Już Ci Andrzeju odpowiadam, ale bądź uprzejmy ocenę sensu moich informacji odłożyć do czasu, gdy poprawisz własną umiejętność czytania ze zrozumieniem...

Pisząc o "dokręcaniu" śrubek, sygnalizowałem możliwość bardzo precyzyjnej, wielostopniowej korekcji wielu parametrów np. kontrastu, ostrości, barw (każdy WB można jeszcze ręcznie dostrajać) czy nawet DR, gdzie ustawień pośrednich znacznie więcej niż w fuji s3 (które również posiadam). O profilach symulacji filmów nawet nie wspominam. A wierz mi, jest tych możliwości jeszcze sporo więcej...
    Gdzieś wyżej wspomniałem, jaką mam opinię nt. odbitek wykonanych z fotek pstrykniętych od niechcenia, na neutralnych ustawieniach, z s5 i d200...
    I jeszcze raz powtórzę: jeśli się pozna dobrze możliwości s5-ki i "podkręci" te różne "śrubki" (czytaj:parametry) pod: warunki zdjęciowe, planowane wykorzystanie fotek, no i własne upodobania rzecz jasna – to w wielu przypadkach wystarczy zrzut z kart i fotki naświetlone na papier będą więcej niż zadowalające...

ps. Andrzeju-Smerfie, być może mój język nie jest dla Ciebie zrozumiały - nie obawiaj się jednak pytać, postaram się w miarę wolnego czasu, cierpliwie i uprzejmie odpowiedzieć...

Marek

Zakon Fuji

w sofcie fujowym używałem tylko podstawowych funkcji, nie udało mi się znaleźć jak mogę nadać konwertowanemu plikowi własną nazwę i zapisać go w dowolnej wielkości. NX mam lepiej opanowany, więc wszelkie grzebania na jpg lub tiff robię w tym lub PSE

co do dynamiki - cóż, wyszło jak widać, też się zdziwiłem; przykład może taki sobie, ale pokazuje że DR100% jest o dziwo dość słabe. Co do 400% to nie mam wątpliwości, jest widocznie lepsza niż D200, Nikon wyłożyłby się na tym ostatnim obrazku. Zresztą w tym porównawczym w pliku D200 jest troszeczkę przepaleń, a w S5 wcale. Pliki z Fuji są wyjściowo mało kontrastowe, może dlatego w pierwszym odruchu D200 wygląda lepiej nawet od DR400

100% recovery w lightroomie i d200 tez pieknie wyjdzie.

Cytat Zamieszczone przez Kyo Zobacz posta
    100% recovery w lightroomie i d200 tez pieknie wyjdzie.
    Próbować można
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów